TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24676 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by _BataZiv_0809 »

moke_31 wrote: 01/01/2024 23:35
_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2023 11:41
crnivrag wrote: 31/12/2023 11:38
Ja još nisam imao priliku da koristim Sony TV, do sad imao Gorenje guzonju, 3 guzonje nekog random brenda, LG LCD, 3 Philipsa, Teslu i TCL.
Ja imam neki iz 2014.
Sad je toliko usporio da je to nemoguce.
Castat sa youtube nece nikako.
A 2020. na 2021.docek nove godine u kuci pusto muziku preko njega toliko je tad bio brz :-)
Pa resetuj ga na fabričke postavke, možda malo ubrza.
Nista
mayab

#24677 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by mayab »

semirsar wrote: 01/01/2024 15:47
mayab wrote: 01/01/2024 10:26 Do prije dva mjeseca imao Philips koji je krepao, sada je TCL ,
svi u kući smo voljeli ambilight, navikli ,
gledao ove nadogradnje po Aliju , skupo mi to sada ispada ,
a kako smo navikli da imamo taj neki beklajt oko TV-a,
kupio blututom kontrolisanu traku za par dolara i polijepio iza na TV
a dje su slike?
vidi, imam i ja porsche u garazi, slike, slike nijesu problem, slika nejmam. :mrgreen:
Image
Image
Image
Image
Evo par slika , app za upravljanje je Marvelight ,
uz ovo ručno postavljanje ima i mogućnost mijenjanja boja po zvuku ,
te da koristi kameru mobitela pa pokuša raditi kao Ambilight na Philips TVima.
semirsar

#24678 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

mayab wrote: 02/01/2024 08:04
mayab wrote: 01/01/2024 10:26 Do prije dva mjeseca imao Philips koji je krepao, sada je TCL ,
svi u kući smo voljeli ambilight, navikli ,
gledao ove nadogradnje po Aliju , skupo mi to sada ispada ,
a kako smo navikli da imamo taj neki beklajt oko TV-a,
kupio blututom kontrolisanu traku za par dolara i polijepio iza na TV
a dje su slike?
vidi, imam i ja porsche u garazi, slike, slike nijesu problem, slika nejmam. :mrgreen:
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Image
:thumbup: Nije lose, koliko para toliko i mjuze, ovo sto ja vidjeh lane kod poznanika je dosta realnije u odnosu na sliku na tv, a hepek navodno placem 60-ak dolara
Dugokonton

#24679 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Dugokonton »

schindleroskar wrote: 01/01/2024 21:39
Dugokonton wrote: 01/01/2024 21:29
Luciano88 wrote: 18/12/2023 11:59

Evo danas napokon sve završeno. Prodavac je bio krajnje korektan i sve je ispostovao, još samo da dovuku sutra novi TV 😂.

Odluka je pala na Hisense QLED 65A7KQ sa 5 godina garancije. Ovaj je malo skuplji od Philipsa koji je krepao, ali je prodavac snizio cijenu tako da smo došli do korektnog dogovara.
Prvo sretna nova godina svima na forumu.

E sad i ja da stavim tačku na ovu moju Philips sagu...u petak dobijem dokumentaciju iz KimTec-a, sa kojom odem isti dan odem u FIS po novi(isti) uređaj. Naravno više tog modela od 58" nema, kažu izaberite nešto drugo. Nije mi se svidjelo ništa, na Philips neću ni da pomišljam, a u FIS-u najviše njihovih modela! Kažem im ja finim i laganim tonom ne odgovara mi ništa, vratite mi novac nazad. E tu kreće igranka, brzo se pojaviše njih 3, ne znam više ko je šef kome, pa ovako, pa onako, gospodine ne morate uzeti Philips ima i Samsung lijepih modela, pa možete ako hoćete taj novac iskoristiti na drugom odjelu (1079KM je u pitanju). A ja ladan kao punicin pogled, ponovim da samo lova dolazi u obzir. Dok je priča i ubijeđivanje njih 3 neizmjenično trajalo ja sam lagano vadio pripremljeni list zakona o zaštiti potrošača, član 26. Te isti lagano pročitao. 😎 Kada su vidjeli da je đavo odnjeo šalu, počeše se dogovarati koja će zvati sad još nekog šefa koji je iznad njih. Taj telefonski razgovor sa šefom je kratko trajao, na moju radost potpisa se "glavna" na originalni fiskalni račun rekavši mi da odem do kase gdje će mi biti isplaćen traženi iznos. 🙂

Direktno iz FIS-a zapalim u Gorenje po Hisense 65U7HQ, gledam ga evo 2 dana i uživam...zaista ima mnogo bolji panel od Philipsa, a da ne kažem prilikom prikaza HDR sadržaja, gdje se Philips sa svojih 300 nitsa patio, prikazivao neprirodne boje lica, ma koliko se ja trudio u postavkama, kalibracijama ali tu zelenkastu, crvenkastu boju koja je prevladavala u tamnim scenama na licima glumaca nisam mogao izbiti. Na pomenutom Hisense modelu koji ima 600 nitsa u HDR modu toga nema, čak i u standardnom modu slike, bez ikakvog podešavanja. Uglovi gledanja su takođe debelo na strani U7, a oba su VA paneli.

Eto toliko za sada od mene, a što se tiče nedaj bože nekih reklamacija samo se dobro spremite, zakon je na našoj strani! 💪
Da te posluzi sto godina.
Probaj filmmaker mod. SDR i HDR dosta bolje izgledaju.
Hvala!

Vidim da taj Filmmaker mod otvara opcije za kalibraciju i još bolji štimung slika ali previše je kombinacija, a premalo vremena!

Da li ima neko kalibracijska podešavanja za ovaj U7 model?

Hvala unapred,
Pozdrav.
Dugokonton

#24680 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Dugokonton »

Lain Coubert wrote: 01/01/2024 23:30 Koji model Philipsa je bio u pitanju? Mene zanima to oko HDR-a
Pisao sam o svojim mukama detaljno 10ak stranica prije.

Uglavnom u pitanju je bio 58PUS8506 i prilično se mučio sa pravilnim prikazom HDR i Dolby Vision sadržaja.
rida1976

#24681 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by rida1976 »

Malo koji tv danas moze ispravno prikazati HDR, vjeruj mi. Sve ispod 800 nita ne mozemo pricati o nekom ioole kvalitetnijem hdr-u
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#24682 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by _BataZiv_0809 »

Dugokonton wrote: 02/01/2024 20:34
Lain Coubert wrote: 01/01/2024 23:30 Koji model Philipsa je bio u pitanju? Mene zanima to oko HDR-a
Pisao sam o svojim mukama detaljno 10ak stranica prije.

Uglavnom u pitanju je bio 58PUS8506 i prilično se mučio sa pravilnim prikazom HDR i Dolby Vision sadržaja.
Je li imaju modeli za izbjegavati ili je brend za izbjegavati?
drug_profi

#24683 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by drug_profi »

Pa saznali smo od njihovog predstavnika da treba imati i malo sreće.
Do ya feel lucky?
Lain Coubert

#24684 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Lain Coubert »

Kako ide ono sa produzenom garancijom, da se probam prijaviti. Kupljen je Philips 1. 7. 2022. pa da vidim mogu li aktivirati produženu garanciju. Dok se nije šta desilo :D
semirsar

#24685 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

Dugokonton wrote: 02/01/2024 20:32
Spoiler
Show
Dugokonton wrote: 01/01/2024 21:29

Prvo sretna nova godina svima na forumu.

E sad i ja da stavim tačku na ovu moju Philips sagu...u petak dobijem dokumentaciju iz KimTec-a, sa kojom odem isti dan odem u FIS po novi(isti) uređaj. Naravno više tog modela od 58" nema, kažu izaberite nešto drugo. Nije mi se svidjelo ništa, na Philips neću ni da pomišljam, a u FIS-u najviše njihovih modela! Kažem im ja finim i laganim tonom ne odgovara mi ništa, vratite mi novac nazad. E tu kreće igranka, brzo se pojaviše njih 3, ne znam više ko je šef kome, pa ovako, pa onako, gospodine ne morate uzeti Philips ima i Samsung lijepih modela, pa možete ako hoćete taj novac iskoristiti na drugom odjelu (1079KM je u pitanju). A ja ladan kao punicin pogled, ponovim da samo lova dolazi u obzir. Dok je priča i ubijeđivanje njih 3 neizmjenično trajalo ja sam lagano vadio pripremljeni list zakona o zaštiti potrošača, član 26. Te isti lagano pročitao. 😎 Kada su vidjeli da je đavo odnjeo šalu, počeše se dogovarati koja će zvati sad još nekog šefa koji je iznad njih. Taj telefonski razgovor sa šefom je kratko trajao, na moju radost potpisa se "glavna" na originalni fiskalni račun rekavši mi da odem do kase gdje će mi biti isplaćen traženi iznos. 🙂

Direktno iz FIS-a zapalim u Gorenje po Hisense 65U7HQ, gledam ga evo 2 dana i uživam...zaista ima mnogo bolji panel od Philipsa, a da ne kažem prilikom prikaza HDR sadržaja, gdje se Philips sa svojih 300 nitsa patio, prikazivao neprirodne boje lica, ma koliko se ja trudio u postavkama, kalibracijama ali tu zelenkastu, crvenkastu boju koja je prevladavala u tamnim scenama na licima glumaca nisam mogao izbiti. Na pomenutom Hisense modelu koji ima 600 nitsa u HDR modu toga nema, čak i u standardnom modu slike, bez ikakvog podešavanja. Uglovi gledanja su takođe debelo na strani U7, a oba su VA paneli.

Eto toliko za sada od mene, a što se tiče nedaj bože nekih reklamacija samo se dobro spremite, zakon je na našoj strani! 💪
Hvala!

Vidim da taj Filmmaker mod otvara opcije za kalibraciju i još bolji štimung slika ali previše je kombinacija, a premalo vremena!

Hvala unapred,
Pozdrav.
mozda si gled'o, mozda nijesi... al' na prvu nadjoh https://www.google.com/search?q=hisense ... s-wiz-serp
NediM17

#24686 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by NediM17 »

Lain Coubert wrote: 02/01/2024 21:17 Kako ide ono sa produzenom garancijom, da se probam prijaviti. Kupljen je Philips 1. 7. 2022. pa da vidim mogu li aktivirati produženu garanciju. Dok se nije šta desilo :D
Jes' kad bi to moglo tako.
semirsar

#24687 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

NediM17 wrote: 02/01/2024 21:47
Lain Coubert wrote: 02/01/2024 21:17 Kako ide ono sa produzenom garancijom, da se probam prijaviti. Kupljen je Philips 1. 7. 2022. pa da vidim mogu li aktivirati produženu garanciju. Dok se nije šta desilo :D
Jes' kad bi to moglo tako.
ja koliko znam, ima se rok do kad se moze aktivirati, ali nek proba, merebit i prodje :mrgreen:
NediM17

#24688 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by NediM17 »

Ma to bude akcija u odredjenom vremenu kupovine za tacno odredjene modele.
Trenutno ima akcija do 31.1.
Nek' proba, al' vjerovatno nista od te ljubavi.
Sid the sloth

#24689 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Sid the sloth »

Mislim da je mjesec dana od kupovine rok za prijavu za dodatnu garanciju.
NediM17

#24690 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by NediM17 »

Da, uz uslov da postoji akcija u tom trenutku za taj model.
Dugokonton

#24691 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Dugokonton »

semirsar wrote: 02/01/2024 21:45
Spoiler
Show

Hvala!

Hvala unapred,
Pozdrav.
mozda si gled'o, mozda nijesi... al' na prvu nadjoh https://www.google.com/search?q=hisense ... s-wiz-serp
Problem što kad tražiš U7HQ izbacuje sve rezultate za U7H model, a to je američki Hisense, totalno druga priča u odnosu na ovaj naš Evropski, drugi paneli, druga tehnologija, Android umjesto Vidas OS...sve to dodatno zbunjuje prilikom pretrage i kalibracije.

Tebi svakako hvala na trudu.
semirsar

#24692 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

Dugokonton wrote: 02/01/2024 23:18
Problem što kad tražiš U7HQ izbacuje sve rezultate za U7H model, a to je američki Hisense, totalno druga priča u odnosu na ovaj naš Evropski, drugi paneli, druga tehnologija, Android umjesto Vidas OS...sve to dodatno zbunjuje prilikom pretrage i kalibracije.

Vidi, nisam ni ja nasao postavke kalibracije striktno za svoj tv, uglavnom, igrao sam se sa nekim postavkama sa rtings i nasao ono sto me zadovoljilo i jos uvijek zadovoljava. Ako je vizuelno isti izgled u postavkama to sto vidis na tv i na stranici, igraj se malo, ne moze se nista zajebat a moze se fino tv postaviti
zippoo87

#24693 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by zippoo87 »

Dugokonton wrote: 02/01/2024 23:18
semirsar wrote: 02/01/2024 21:45
Spoiler
Show
Hvala!

Hvala unapred,
Pozdrav.

Pa neka ti to budu neke smjernice a ti sebi dalje ugodi po svom stimungu.
Uzmes svaki klizac ,postavis na brojku kao na videu a onda ides lijevo-desno i vidis sta se desava sa slikom i kako ti oku godi.
I tako za te neka glavna podesavanja,temperaturu boja i nastimas sebi.
Mi svakako kuci nemamo kalibratore pa da gledamo u te sitnice,deltaE i ostalo...nego onako po svojim nekim preferencijama nastimas.
Ja sam tako nastimao za dva tva i zadovoljan sam slikom
moke_31

#24694 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by moke_31 »

Probaj sa rtings postavkama i vidi sviđa li ti se. Oni uvijek dadnu postavke za gledanje po noći ali je to slika najugodnija za oči, mada na prvu djeluje blijeda i isprana. Možeš je malo dotjerati kako tebi odgovara.
Ja sam za svoj Sony 805C naštimao prema njihovim postavkama i tako gledam evo već 7 godina.

Sad kad kod nekog vidim šljamsung sa onim napucanim brightnessom oči me krenu peći koliko šljašti :mrgreen:

Probaj, link je u spoileru.
problemnatravunu

#24695 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by problemnatravunu »

NediM17 wrote: 02/01/2024 21:52 Ma to bude akcija u odredjenom vremenu kupovine za tacno odredjene modele.
Trenutno ima akcija do 31.1.
Nek' proba, al' vjerovatno nista od te ljubavi.
Ja stalno ovdje pišem da ne treba kupovati ništa šta nema 5 godina garancije
mayab

#24696 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by mayab »

semirsar wrote: 02/01/2024 18:42
a dje su slike?
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Image
:thumbup: Nije lose, koliko para toliko i mjuze, ovo sto ja vidjeh lane kod poznanika je dosta realnije u odnosu na sliku na tv, a hepek navodno placem 60-ak dolara
Gledaj, ovo je LED traka 3 metra sa 5V napajanjem preko USB ulaza TV-a i upravljanje mobitelom,
cijena nekoliko dolara na Aliju, ima i na OLX-u za 15-tak KM ,
dakle investicija mizerna , a nama u kući i ovakva puno znači zbog navike da uvijek imamo pozadinsko svjetlo iza TV-a
shalla

#24697 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by shalla »

Iskreno, meni ove kalibracije nikako ne odgovaraju :lol:
I na prošlom SONY, evo i na ovom sad, ono kako je oni "nariktaju" mi je pretamno i presivo.

Ovaj SONY ima neki quick menu gdje bukvalno u 3 sekunde mijenjam modove slike tako da sam naštimao sebi sliku za nekoliko modova (kada gledam sport svijetlija je slika i upaljen je onaj motionflow, ostali streaming servisi (Netflix, HBO, KODI) su tamniji (više prilagođeni HDRu i bez motionflowa)...
Također, u tom istom quick meniju imam opciju "screen off" što mi je super opcija, pustim recimo pred spavanje navečer muziku na youtubeu a ne smeta mi odsjaj ekrana...
semirsar

#24698 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

mayab wrote: 03/01/2024 07:01
semirsar wrote: 02/01/2024 18:42
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Image
Gledaj, ovo je LED traka 3 metra sa 5V napajanjem preko USB ulaza TV-a i upravljanje mobitelom,
cijena nekoliko dolara na Aliju, ima i na OLX-u za 15-tak KM ,
dakle investicija mizerna , a nama u kući i ovakva puno znači zbog navike da uvijek imamo pozadinsko svjetlo iza TV-a
Razumijemo se, bilo kakvo umjereno pozadinsko svjetlo je odmor za oci, i to nema spora. :thumbup:
shalla wrote: 03/01/2024 12:38 Iskreno, meni ove kalibracije nikako ne odgovaraju :lol:
I na prošlom SONY, evo i na ovom sad, ono kako je oni "nariktaju" mi je pretamno i presivo.

Ovaj SONY ima neki quick menu gdje bukvalno u 3 sekunde mijenjam modove slike tako da sam naštimao sebi sliku za nekoliko modova (kada gledam sport svijetlija je slika i upaljen je onaj motionflow, ostali streaming servisi (Netflix, HBO, KODI) su tamniji (više prilagođeni HDRu i bez motionflowa)...
Također, u tom istom quick meniju imam opciju "screen off" što mi je super opcija, pustim recimo pred spavanje navečer muziku na youtubeu a ne smeta mi odsjaj ekrana...
Zato i kazem u gornjem postu, da se treba malo poigrati sa postavkama, nemamo svi iste oci pa da nam svima isto pase. Takodje sam na osnovu rtings postavki podesio onako kako meni odgovara, mada, sam Sony sa fabrickim postavkama vec pri prvom paljenju daje odlicnu sliku.
shalla

#24699 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by shalla »

Dajte neki link za tu LED traku, mogao sam i ja nešto nabaciti pogotovo jer sad pretežno gledam TV u mraku
semirsar

#24700 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

shalla wrote: 03/01/2024 15:04 Dajte neki link za tu LED traku, mogao sam i ja nešto nabaciti pogotovo jer sad pretežno gledam TV u mraku
joj tebe, k'o da ne znas da je google big brother koji sve zna :roll:
https://olx.ba/pretraga?attr=&attr_enco ... ka+&page=1
https://olx.ba/artikal/47620794
ljencugo :mrgreen:
Post Reply