Wow, ma sta nam to pricas, cijelih 11 titula i to u strasnoj i prekvalitetnoj PLBiH? Vjerovatno je to razlog sto nije poslije tih silnih trofeja dalje od Katara pa se jope vratio. Nije ga ni tata mogao uhljebiti u Sturmu makar, toliki je strucnjak.Fudo Bosna wrote:
A ovaj s"Svedjanin" sto bi dosao u "paketu," sa trenerski nepismenim Barbarezom, e to mi je najveca odvala...
Cuj , lik "konsultant" u reprezentaciji i to mu "preporuke", nikog zivog nije vodio i nema ni jedne trenerske titule, (a potanki npr. za Vahu, grebeni Amar, ima "samo" 11 titula kupa i prvenstava, i kazu on se pokazao "neuspjesnim", kada ?), ali zato je kao bas on , Sved, kao neki "ober strucnjak", Sergej voli Bosnu i "dobar sa rajom iz repke" i to ga cini "dobrim" selektorom?![]()
E ako je Svedjanin napravio analizu stanja u BIH fudbalu "grebo" onda i Vahu , to je onda strucnjak kalibra Strausa Osima i Cire?
Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Point.
#24651 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
- Point.
#24652 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Sljedeci reprezentativni ciklus pocinje poslije SP, tako da Vaha ima vremena da odradi ugovor sa Japanom i poslije SP prihvati se posla.DaysleepeR wrote:Kakav ba Vaha? Čovjek je na svjetskom sa Japanom. Sad treba to da halali, sa našim međedima ovdje da se hrve. Kod Budnje da pripreme ima i sl.
Ma hajte molim vas.
-
kudrilo
#24653 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Kad je izvlacenje za grupe za evropsko 2020?
- Point.
#24654 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Pape nije legenda Krivaje nego FK Sarajeva, u Mesu se ne kunu u Visegradu, nego Manijaci i Grbavica, tako da ti je ovo slab pokusaj.kiligonzales wrote:Mesa iz Visegrada, Pape iz Zavidovica, Baka iz Mostara, Ciro iz Travnika. Hocemo i mi selektora iz Sarajeva, Amare preuzimaj, ubise ovi sa stranePoint. wrote:Pa jeste zalutali u fudbal kad vam je najbitnije je li selektor pitar ili strumf. Da bi ko suknuli konama. I takve ljude uzimati za ozbiljno? Amarov jedini plus je sto je sin od Ivice. I nista vise. Neozbiljno je reprezentaciju davati u ruke nekome ko je vec dokazao da nije taj kalibar. Pa prije bi je dao u ruke tipovima poput Buvaca. Nalica sponinjem jer ste eto zapeli da mora biti bosanac. I zato sto bi dosao u paketu sa Sergejom. I zato sto su zeljni dokazivanja. Moj prvi pik je Vaha, iza njega neko iz trija Prosinecki, Katanec i onaj iz Rijeke.Melbourne_Australia wrote:
Point a sta mislis?? da ti nisi mozda zalutao u fudbal??' cuj lik da bude selektor koji bio konsultant![]()
Decko ti si bas zalutao ..I to Sarajlice kad kazes, odmah znam ko si i sta si.....mojne vise tipkati...Ovo sto si napisao je najveca bruka...Cuj da Nalic bude selektor
![]()
![]()
Jbg Bice opet "Sarajlica"
![]()
![]()
![]()
Da u Savezu imaju imalo pameti i dostojanstva pristali bi na Vahin jedini uslov (da mu ne namecu nacionalni kljuc), sacekali da zavrsi sa Japanom na ljeto i doveli ga.
- Dino Djurbuzovic
#24655 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Apelujem da se ovaj point banuje, bas je dosadan
- Logovan
#24656 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Code: Select all
http://source.ba/clanak/Haris/449780/Za-pjevace-pjevacice-i-prijatelje-reprezentacije-ima-mjesta-a-za-novinare-ima-jedan-veliki-%C5%A0IPAK- AmiĐa_Idriz
#24657 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
E cuj ne moze Osim al moze Kodro
isti qrac 
- Raigor Stonehoof
#24658 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
AmiĐa_Idriz wrote:E cuj ne moze Osim al moze Kodroisti qrac
vala bas, sve veliki strucnjaci
- Romanista 101%
#24659 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
E kad se sjetim euforije zbog plasmana u Brazil. Kakve su se sve bajke ovdje pisale. Bice para, igraci ce se prodati u jace klubove, cak ce i domaci klubovi profitirati, dobicemo stadion, repka ce nam biti broj 1 na Balkanu itd. A pogledajte sad nakon 3-4 godine na kakve smo grane spali. Zalosno.
-
kiligonzales
#24660 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Dobro nemoj ti zajebanciju ugrubo shvatati. Svakako to ne mjenja cinjenicu da su oni rodjeni van Sa.Point. wrote:Pape nije legenda Krivaje nego FK Sarajeva, u Mesu se ne kunu u Visegradu, nego Manijaci i Grbavica, tako da ti je ovo slab pokusaj.kiligonzales wrote:Mesa iz Visegrada, Pape iz Zavidovica, Baka iz Mostara, Ciro iz Travnika. Hocemo i mi selektora iz Sarajeva, Amare preuzimaj, ubise ovi sa stranePoint. wrote: Pa jeste zalutali u fudbal kad vam je najbitnije je li selektor pitar ili strumf. Da bi ko suknuli konama. I takve ljude uzimati za ozbiljno? Amarov jedini plus je sto je sin od Ivice. I nista vise. Neozbiljno je reprezentaciju davati u ruke nekome ko je vec dokazao da nije taj kalibar. Pa prije bi je dao u ruke tipovima poput Buvaca. Nalica sponinjem jer ste eto zapeli da mora biti bosanac. I zato sto bi dosao u paketu sa Sergejom. I zato sto su zeljni dokazivanja. Moj prvi pik je Vaha, iza njega neko iz trija Prosinecki, Katanec i onaj iz Rijeke.
Da u Savezu imaju imalo pameti i dostojanstva pristali bi na Vahin jedini uslov (da mu ne namecu nacionalni kljuc), sacekali da zavrsi sa Japanom na ljeto i doveli ga.
To sto si ti pomenuo da su legende sarajevskih klubova govori kako Sarajevo i Sarajlije mogu i vole prigrliti raju iz drugih gradova, upravo zbog onoga sto su dali ovome gradu i zemlji svojom velicinom, umjecem, ljudskoscu.
Ova prica je upravo potekla radi nekih nasih glupih i nepotrebnih rasprava Sarajevo VS ostatak BiH. Kad neke teme poput BiH vs Belgija dobiju tu dimenziju radi prelaska repke iz Ze u Sa, onda se moramo malo zajebavati na racun svega toga.
- animus
#24661 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
https://www.fokus.ba/sport/reprezentaci ... er/879583/
Evo o cemu mafija razmislja dok mi tugujemo zbog jos jednog poraza. Dok ovi neljudi ne budu protjerani iz saveza i njihovo mjesto ne zauzme Barbarez,Kodro i dr. velikani fudbala nema nama napretka.
Evo o cemu mafija razmislja dok mi tugujemo zbog jos jednog poraza. Dok ovi neljudi ne budu protjerani iz saveza i njihovo mjesto ne zauzme Barbarez,Kodro i dr. velikani fudbala nema nama napretka.
- luckylaka
#24662 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Moze Amar ucio je od Gospodina Ivice ali problem je sto nista nije naucio,jer da jeste sjedio bi negdje na klupi a ne na tribinama.Kaze onaj imao je najboljeg uciteljaAmiĐa_Idriz wrote:E cuj ne moze Osim al moze Kodroisti qrac
- moa
#24663 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Sam odnos drzave prema sportu pokazuje teren na kojem se igra, to govori sve od stanja u drzavi, do stanja u sportu...
Drzava za 20 godina nije u stanju investirati u jedan stadion ne bitno gdje da bude Tuzla, Sarajevo, Mostar (mozda po najbolje), Zenica da se napravi jedan normalan teren, kojeg ce koristiti i lokalni klubovi. Stoga vozdra....
Drzava za 20 godina nije u stanju investirati u jedan stadion ne bitno gdje da bude Tuzla, Sarajevo, Mostar (mozda po najbolje), Zenica da se napravi jedan normalan teren, kojeg ce koristiti i lokalni klubovi. Stoga vozdra....
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#24664 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
jebeš im mater. otjeraš ušanovića, dođe begić, otjerat ćeš begića, naslijedit će ga novi lopov. odnosno onaj koji izlobira i potplati skupštinu ili koji već organ ga bira.animus wrote:https://www.fokus.ba/sport/reprezentaci ... er/879583/
jednostavno sistem smo koji funkcioniše na kriminalu i korupciji i pojedinačnom ugrađivanju i ograđivanju i sve dok je tako nema nam napretka niti u jednom segmentu, pa ni u sportskom.
do tada moliti boga da nam stranci izbace još kojeg jačeg igrača, jer od naše lige i igrača slabo ćemo hajrovati u budućnosti.
- luckylaka
#24665 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Pa jbga ako se skinulo jedno mafijasko leglo moze i drugo,trece.....Gledaj ove njuske u savezumalakh wrote:jebeš im mater. otjeraš ušanovića, dođe begić, otjerat ćeš begića, naslijedit će ga novi lopov. odnosno onaj koji izlobira i potplati skupštinu ili koji već organ ga bira.animus wrote:https://www.fokus.ba/sport/reprezentaci ... er/879583/
jednostavno sistem smo koji funkcioniše na kriminalu i korupciji i pojedinačnom ugrađivanju i ograđivanju i sve dok je tako nema nam napretka niti u jednom segmentu, pa ni u sportskom.
do tada moliti boga da nam stranci izbace još kojeg jačeg igrača, jer od naše lige i igrača slabo ćemo hajrovati u budućnosti.
Sofrenic Milorad-igrao za Jedinstvo Brodac
Begagic Muhamed-mladje kategorije Celik
Duric Irfan-omladinski klub F,K,Krajina
Jozic Mato-igrao na terminu
Peric Ivan-Bocao za nekoga
Pestalic Nerudin-Mladost Lapisnica
Rascic Mudin-F.K.Gorazde
Sarajcic Midhet-F.K.Zenica....
i jos i jos.Pa ovo nije normalno.Toliko teladi na jednom mjestu i oni kao nesto znace u BiH fudbalu,oni su institucije .Dobri smo mi jos.
- animus
#24666 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Niko nema ozbiljne veze sa sportom ali zato sa lopovlukom svi povezani. Dok nase bivse zvijezde u najboljem slucaju komentarisu na tv-u utakmicu oni sjede u pocasnim lozama sa politicarima i glume intelektualce. Nama nije mogao ni u snu doci salihamidjic u savez ali moze voditi bajern. Jedino su uzeli misimovica da im dodje kao pokriće za njihove marifetluke. Bolica ni na mapi a covjek ima vise mozga nego svi oni zajedno. Barbareza da i ne spominjem. Hadzibegica suspendovali cim je progovorio o kriminalu. Susica pokopali kao neznalicu a covjek to nije zaslužio ničim.
Mi svi sutimo i gledamo kao da je to normalno. Mozda i jeste jer gledam u hrvatskoj isto sranje.
Mi svi sutimo i gledamo kao da je to normalno. Mozda i jeste jer gledam u hrvatskoj isto sranje.
- Point.
#24667 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Cinjenica je da smo potracili zlatnu generaciju. I neko mora debelo odgovarati za to. Moraju se postaviti pitanja, traziti glave. Novinari moraju i da pritiscu Savez sta su uradili sa parama od SP, zasto je kupljena zgrada, zasto se nista ne radi da se poboljsa nasa liga.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#24668 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Koji bolan novinari, oni ne smiju kriticki clanak objaviti niti pod pseudonimom. Picke najvecePoint. wrote:Cinjenica je da smo potracili zlatnu generaciju. I neko mora debelo odgovarati za to. Moraju se postaviti pitanja, traziti glave. Novinari moraju i da pritiscu Savez sta su uradili sa parama od SP, zasto je kupljena zgrada, zasto se nista ne radi da se poboljsa nasa liga.
-
SSemir
#24669 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Jos kad forumasi genijaci pocnuti iznositi argument "sta ce nam barbarez nema ni dana trenerskog iskustva". Andrij shevchenko vodi ukrajinu i to mu je prvo trenersko iskustvo.
Skupit bakramovica, papca, salihamidzica, misimovica, bqrbareza i nalica dati im reprezentaciju da upravljaju njom, garantujem da bi imali veci uspjeh nego ikad
Skupit bakramovica, papca, salihamidzica, misimovica, bqrbareza i nalica dati im reprezentaciju da upravljaju njom, garantujem da bi imali veci uspjeh nego ikad
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#24670 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
mi već sada živimo i imamo repku samo zahvaljujući dijasporimalakh wrote:jebeš im mater. otjeraš ušanovića, dođe begić, otjerat ćeš begića, naslijedit će ga novi lopov. odnosno onaj koji izlobira i potplati skupštinu ili koji već organ ga bira.animus wrote:https://www.fokus.ba/sport/reprezentaci ... er/879583/
naša liga neće zadugo proizvesti barem solidnog igrača jer je komplet sportski sisterm baziran na sadaki i korupciji.....još od mladih kategorija postoji negativna selekcija talenata jer ne igraju djeca koja znaju već djeca čiji roditelji imaju i vodaju trenere po kafanama
a onda na to, ako kojim slučajem i prođe kakav vanserijski talenat kojeg ne mogu sjebat, i taj ako ne izađe iz BiH do 18te u neko normalno i profesionalno radno okruženje, zaostat će u razvoju i postati mahalski dribler a ne fudbaler
-
bjelave
#24671 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Kao sto je Bilicu prvi trenerski angazman bio na klupi Hrvatske. A znamo kakav je posao napravio.
Vrlo cesto je praksa da se klupa reprezentacije ponudi bivsim velikim igracima koji nemaju nikakvo trenersko iskustvo ali imaju ogroman reprezentativni ugled.
Poput Barbareza.
Ili se na mjesto selektora pak dovode provjerena trenerska imena.
Selektorski posao se jedino nikada i nigdje ne nudi dokazanim gubitnicima.Recimo potjeraju te iz Qatara, sto je poluamaterska liga, a poslije cak ne mozes dobiti ni slican angazman, pa dugo ne radis a onda preko noci ti neko ponudi da budes selektor Dzeki,Pjanicu....
E, to vec nema nigdje.Ali bi lako moglo biti ovdje.....
Vrlo cesto je praksa da se klupa reprezentacije ponudi bivsim velikim igracima koji nemaju nikakvo trenersko iskustvo ali imaju ogroman reprezentativni ugled.
Poput Barbareza.
Ili se na mjesto selektora pak dovode provjerena trenerska imena.
Selektorski posao se jedino nikada i nigdje ne nudi dokazanim gubitnicima.Recimo potjeraju te iz Qatara, sto je poluamaterska liga, a poslije cak ne mozes dobiti ni slican angazman, pa dugo ne radis a onda preko noci ti neko ponudi da budes selektor Dzeki,Pjanicu....
E, to vec nema nigdje.Ali bi lako moglo biti ovdje.....
- edo_79
#24672 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Kada ne brani za Island, 33-godišnji Hanes Haldorson radi kao reditelj TV spotova. Zapravo, time se bavio dok mu karijera nije krenula uzlaznom putanjom. On i njegovi saigrači su, samo naizgled, mali. Ali, oni su, zapravo, toliko veliki, da su sa pravom najveće čudo modernog fudbala.
Pobediti Engleze u fudbalu nije lako, ali nije baš i neizvodljivo jer... ma koliko, po mnogima, imali najzanimljiviju ligu na svetu, u reprezentativnom smislu nekako uvek uspeju da razočaraju. Ali, sila je to, svejedno. Naročito kada se pogledaju neka poređenja dve ostrvske selekcije. Na primer ove brojke: U Engleskoj, prema zvaničnoj statistici, postoji 4.164.110 fudbalera. Nisu svi profesionalci, naravno, mnogi od njih igraju rekreativno fudbal, ali, svejedno, nisu mala ta četiri miliona. Kao što nije malo imati 42.490 registrovanih klubova, koliko ih ima u Engleskoj. A Island? Island ima 323.000 stanovnika. Ili, 12,9 puta je manje stanovnika Islanda nego fudbalera u Engleskoj. Ali, kada bi samo brojke igrale fudbal, kada bismo samo tako posmatrali stvari, onda bi Kinezi i Indijci bili stalno u finalima Mundijala, zar ne?
"Ja verujem da možemo da dobijemo Englesku. Naša vera, to uverenje da je nemoguće zapravo moguće, nas je i dovelo dovde. Dobro, i malo onog našeg, islandskog ponosa", rekao je Ragnar pred tu čuvenu utakmicu osmine finala. Posle koje je čitav svet, a ne samo Engleska, ostao u šoku.
Samo... Kako se stiže do takvih podviga? Ne može svako da bude viking, pa je logično potražiti recept. Vera, koju spominje Ragnar? Hm. Moguće, ali kako kaže stara mudrost "vera bez dela je mrtva vera". Evo u čemu, zapravo, leži tajna islandskog fudbalskog čuda. U ovim delima:
Kada je svojevremeno 110. selekcija sveta angažovala čuvenog Šveđanina Larsa Lagerbeka za selektora, njemu je ubrzo pridodat jedan zubar. Ne običan, da se razumemo. Ovo i nije obična priča. Heimir Halgrimson je stvarno zubar. Onako usput, mnogo voli i fudbal, pa je i lokalni trener. Nije loš, smatrali su u Savezu, pa su ga pridodali Lagerbeku da jedan fudbalskim iskustvom iz Evrope, a drugi poznavanjem mentaliteta, usmere taj vikinški brod u drugom smeru.
"Imao sam prvo dva zadatka. Jedan je da podsetim fudbalere šta mogu. A drugi je da podsetim narod šta možemo zajedno", kaže ovaj zubar, selektor Islanđana.
Prvi zadatak je, kaže, obavio lako. Zar je stvarno bilo lako?
"Ljudi, ja sam stomatolog. Meni je posao da sa svakim ponaosob pronađem način da mu prija ono što treba da odradimo zajedno", prisećao se pred početak EURO2016.
A drugi zadatak?
"To je već išlo malo... drugačije. Kada smo počeli da radimo u reprezentaciji, nije uopšte postojala podrška navijača. I, rešim ja tako da odem u Tolfan, jedan skoro pa ugašeni klub navijača u Rejkjaviku. Divni momci i devojke, stvarno. Imaju svoj pab i ja im kažem 'Dva, dva i po sata pred svaku našu utakmicu koju igramo kao domaćini, dolaziću u ovaj pab i reći vam apsolutno sve šta smo spremili za taj meč. Prvi ćete saznati startnu postavu'. I, za meč sa Farskim Ostrvima došlo je otprilike desetak ljudi. Stvarno sam im saopštio sastav, kako ćemo da igramo, pokazao im motivacioni spot koji smo snimili za fudbalere i zamolio ih da ga pogledaju u isto vreme kada ga budu gledali igrači. I... evo, vreme polako ali sigurno prolazi. Sad kad odem tamo, da isto to obavim pred bilo koji naš meč, bude i oko 400 ljudi. A menja se i kultura navijanja. Ranije su Islanđani kasno dolazili na utakmicu. Sada dolaze dva i po sata ranije, u onaj pab, u dresovima, gledaju moju prezentaciju. Znam da nije baš uobičajeno da selektori to rade, ali... Islanđani smo. Mi se i usuđujemo da budemo malo drugačiji", kaže uz osmeh Heimir Halgrimson.
Organizovati publiku je jedno. Ma koliko umeli da postoje sjajni načini poput ovog.
Ali, organizovati tim...
"Znate, mi nemamo mnogo poznatih igrača. Eto, Ejdur Gudjonsen je jedan od retkih u tom smislu, igrao je za Čelsi i Barselonu, osvojio Ligu šampiona. I, mnogima bi bilo normalno da sad on dođe na trening reprezentacije i kaže "Ljudi, ovako ćemo, tako smo radili u Barsi...". Ali, da bi stvari funkcionisale, morate da ih postavite na svoje mesto. To sam od Larsa naučio. Kada se susretnete sa toliko različitih ličnosti, koji su svi trenirani na neki drugačiji način, onda morate da uvedete striktna pravila. Prosto, igrači su radili kako im trener reprezentacije kaže. Znanje iz kluba je druga stvar. "Ovde se igra ovako", to im kažete, i onda im objasnite zašto je bitno poslušati", naglašava Halgrimson.
Poslušanje. Pa, to je toliko daleko od nas, ovakvih, pogubljenih i pogrešno uverenih da sve najbolje znamo. Ali, ma koliko nam to bilo daleko, eto, bar da se podsetimo da poslušanje postoji. Taman da pokušamo da razumemo kako se to u fudbalu stiže tamo gde bi voleli mnogi. Međutim, ako je to isuviše daleko, evo jedne bliže odrednice.
"Mi smo bili na korak od plasmana na prošli Mundijal, Hrvati su nas izbacili u dva baraž meča. Nismo imali razloga da mnogo žalimo, stvarno smo naišli na dobrog rivala. Ali, kada smo već bili dotle stigli, postali smo uvereni da ćemo na EURO2016 da odemo. Prosto, verovali smo da je došlo naše vreme. Isto kao i sada", prisećao se selektor pred početak šampionata, dodajući: "Isto kao što sada, u dubini svog srca znam, verujem da ćemo proći grupu. A onda? Verovatno će nas čekati neka vrhunska ekipa. Statistički mi i nećemo imati neku šansu. Ali...", rekao je i - zastao. A onda se osmehnuo. To je onaj osmeh sa verom u Dobro. A ta vera nije bila bez dela. Pobedili su 2016. veliku Englesku, oduševili planetu, a sad su, baš ovog ponedeljka, postali najmanja država na svetu koja se ikada plasirala na Mundijal. Njihov prvi. Iza sebe su ostavili Hrvate, Ukrajince, Turke, Finsku...
Nek Meša i ovi biseri iz Saveza pročitaju i pokušaju da nauče od jednog najobičnijeg ZUBARA kako se vodi reprezentacija, kakav je ustroj i kako treba neke stvari razjasniti odmah u startu..... Vjerujemo .... svi mi možemo vjerovati, ali ako tom vjerovanju nedostaju djela onda ono i ostaje samo to .... VJEROVANJE!
Pobediti Engleze u fudbalu nije lako, ali nije baš i neizvodljivo jer... ma koliko, po mnogima, imali najzanimljiviju ligu na svetu, u reprezentativnom smislu nekako uvek uspeju da razočaraju. Ali, sila je to, svejedno. Naročito kada se pogledaju neka poređenja dve ostrvske selekcije. Na primer ove brojke: U Engleskoj, prema zvaničnoj statistici, postoji 4.164.110 fudbalera. Nisu svi profesionalci, naravno, mnogi od njih igraju rekreativno fudbal, ali, svejedno, nisu mala ta četiri miliona. Kao što nije malo imati 42.490 registrovanih klubova, koliko ih ima u Engleskoj. A Island? Island ima 323.000 stanovnika. Ili, 12,9 puta je manje stanovnika Islanda nego fudbalera u Engleskoj. Ali, kada bi samo brojke igrale fudbal, kada bismo samo tako posmatrali stvari, onda bi Kinezi i Indijci bili stalno u finalima Mundijala, zar ne?
"Ja verujem da možemo da dobijemo Englesku. Naša vera, to uverenje da je nemoguće zapravo moguće, nas je i dovelo dovde. Dobro, i malo onog našeg, islandskog ponosa", rekao je Ragnar pred tu čuvenu utakmicu osmine finala. Posle koje je čitav svet, a ne samo Engleska, ostao u šoku.
Samo... Kako se stiže do takvih podviga? Ne može svako da bude viking, pa je logično potražiti recept. Vera, koju spominje Ragnar? Hm. Moguće, ali kako kaže stara mudrost "vera bez dela je mrtva vera". Evo u čemu, zapravo, leži tajna islandskog fudbalskog čuda. U ovim delima:
Kada je svojevremeno 110. selekcija sveta angažovala čuvenog Šveđanina Larsa Lagerbeka za selektora, njemu je ubrzo pridodat jedan zubar. Ne običan, da se razumemo. Ovo i nije obična priča. Heimir Halgrimson je stvarno zubar. Onako usput, mnogo voli i fudbal, pa je i lokalni trener. Nije loš, smatrali su u Savezu, pa su ga pridodali Lagerbeku da jedan fudbalskim iskustvom iz Evrope, a drugi poznavanjem mentaliteta, usmere taj vikinški brod u drugom smeru.
"Imao sam prvo dva zadatka. Jedan je da podsetim fudbalere šta mogu. A drugi je da podsetim narod šta možemo zajedno", kaže ovaj zubar, selektor Islanđana.
Prvi zadatak je, kaže, obavio lako. Zar je stvarno bilo lako?
"Ljudi, ja sam stomatolog. Meni je posao da sa svakim ponaosob pronađem način da mu prija ono što treba da odradimo zajedno", prisećao se pred početak EURO2016.
A drugi zadatak?
"To je već išlo malo... drugačije. Kada smo počeli da radimo u reprezentaciji, nije uopšte postojala podrška navijača. I, rešim ja tako da odem u Tolfan, jedan skoro pa ugašeni klub navijača u Rejkjaviku. Divni momci i devojke, stvarno. Imaju svoj pab i ja im kažem 'Dva, dva i po sata pred svaku našu utakmicu koju igramo kao domaćini, dolaziću u ovaj pab i reći vam apsolutno sve šta smo spremili za taj meč. Prvi ćete saznati startnu postavu'. I, za meč sa Farskim Ostrvima došlo je otprilike desetak ljudi. Stvarno sam im saopštio sastav, kako ćemo da igramo, pokazao im motivacioni spot koji smo snimili za fudbalere i zamolio ih da ga pogledaju u isto vreme kada ga budu gledali igrači. I... evo, vreme polako ali sigurno prolazi. Sad kad odem tamo, da isto to obavim pred bilo koji naš meč, bude i oko 400 ljudi. A menja se i kultura navijanja. Ranije su Islanđani kasno dolazili na utakmicu. Sada dolaze dva i po sata ranije, u onaj pab, u dresovima, gledaju moju prezentaciju. Znam da nije baš uobičajeno da selektori to rade, ali... Islanđani smo. Mi se i usuđujemo da budemo malo drugačiji", kaže uz osmeh Heimir Halgrimson.
Organizovati publiku je jedno. Ma koliko umeli da postoje sjajni načini poput ovog.
Ali, organizovati tim...
"Znate, mi nemamo mnogo poznatih igrača. Eto, Ejdur Gudjonsen je jedan od retkih u tom smislu, igrao je za Čelsi i Barselonu, osvojio Ligu šampiona. I, mnogima bi bilo normalno da sad on dođe na trening reprezentacije i kaže "Ljudi, ovako ćemo, tako smo radili u Barsi...". Ali, da bi stvari funkcionisale, morate da ih postavite na svoje mesto. To sam od Larsa naučio. Kada se susretnete sa toliko različitih ličnosti, koji su svi trenirani na neki drugačiji način, onda morate da uvedete striktna pravila. Prosto, igrači su radili kako im trener reprezentacije kaže. Znanje iz kluba je druga stvar. "Ovde se igra ovako", to im kažete, i onda im objasnite zašto je bitno poslušati", naglašava Halgrimson.
Poslušanje. Pa, to je toliko daleko od nas, ovakvih, pogubljenih i pogrešno uverenih da sve najbolje znamo. Ali, ma koliko nam to bilo daleko, eto, bar da se podsetimo da poslušanje postoji. Taman da pokušamo da razumemo kako se to u fudbalu stiže tamo gde bi voleli mnogi. Međutim, ako je to isuviše daleko, evo jedne bliže odrednice.
"Mi smo bili na korak od plasmana na prošli Mundijal, Hrvati su nas izbacili u dva baraž meča. Nismo imali razloga da mnogo žalimo, stvarno smo naišli na dobrog rivala. Ali, kada smo već bili dotle stigli, postali smo uvereni da ćemo na EURO2016 da odemo. Prosto, verovali smo da je došlo naše vreme. Isto kao i sada", prisećao se selektor pred početak šampionata, dodajući: "Isto kao što sada, u dubini svog srca znam, verujem da ćemo proći grupu. A onda? Verovatno će nas čekati neka vrhunska ekipa. Statistički mi i nećemo imati neku šansu. Ali...", rekao je i - zastao. A onda se osmehnuo. To je onaj osmeh sa verom u Dobro. A ta vera nije bila bez dela. Pobedili su 2016. veliku Englesku, oduševili planetu, a sad su, baš ovog ponedeljka, postali najmanja država na svetu koja se ikada plasirala na Mundijal. Njihov prvi. Iza sebe su ostavili Hrvate, Ukrajince, Turke, Finsku...
Nek Meša i ovi biseri iz Saveza pročitaju i pokušaju da nauče od jednog najobičnijeg ZUBARA kako se vodi reprezentacija, kakav je ustroj i kako treba neke stvari razjasniti odmah u startu..... Vjerujemo .... svi mi možemo vjerovati, ali ako tom vjerovanju nedostaju djela onda ono i ostaje samo to .... VJEROVANJE!
-
condy
#24673 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
moa wrote:Sam odnos drzave prema sportu pokazuje teren na kojem se igra, to govori sve od stanja u drzavi, do stanja u sportu...
Zato ima love za novi vozni park i za njihove politicarske astronomske plate.
- DaysleepeR
#24674 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
Barbarez nema pojma o fudbalskoj taktici.
To bi bio samo Spaha 2 na klupi. Šamarao bi igrače i dobijao crvene na klupi.
- Logovan
#24675 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine
I igrao bi pokera na klupi.DaysleepeR wrote:Barbarez nema pojma o fudbalskoj taktici.