Pa valjda prvo do majstora da vidi jel akumulator, ako nije da ne kupuje novi...profatr wrote: ↑17/12/2019 08:57Struja, zamijeni akumulator ako je stariji, ako nije do njega onda pravac auto električar ili dobar majstor. Vjerojatno je do alternatora.Yapi Yapo wrote: ↑16/12/2019 22:08 Danas sjedam u auto, okrenem ključ i primjetim da se struja ''resetovala'' (radio mi traži da ukucam kod)
Upalim ja auto i ono jedva radi, obrtaji variraju između 100-500~.
U vožnji sve uredu dok dajem gas, čim ga pustim, u leru, on se ugasi.
Ford Mondeo 1996 1.6 benzin
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#24601 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
noviclan
#24602 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobijes lovu od osiguranja , ppopravis i onda prodas vozilicu za zeljenu cijenu svakako prekines svoju policu ao pri prodajiBAN---KAI wrote: ↑17/12/2019 23:32 ljudovi moji skrsio sam konacno onu moju starudiju pa mi je potrebna pomoc![]()
Imao neki dan udes i karambolka, blatobran i hauba su mi skroz otišle. Sad bih najradije da auto prodam ali ne znam šta mi je najbolja opcija.
Te dijelove mogu sve zamijeniti za nekih 300km ali ne znam da li mi se to isplati jer je starije auto. OPel Corsa B 1997 1.4 benzin
Registrovo sam auto prije manje od mjesec![]()
Šta vi mislite sta mi je najbolja opcija? koliko bih mogao dobiti ako ga prodam na autootpadu ili da to popravim pa da ga normalno prodam preko 1500km
-
noviclan
#24603 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://www.njuskalo.hr/podvozje-ovjes- ... s-21327171
Moze pitanje, koliko (koje) sarafa/e trebam odvrnuti da bih se domogao ove zastite hvala
Moze pitanje, koliko (koje) sarafa/e trebam odvrnuti da bih se domogao ove zastite hvala
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#24604 Re: Pitamo Mehanicare ?
Je l' je to na parkingu skidaš nekomenoviclan wrote: ↑18/12/2019 07:40 https://www.njuskalo.hr/podvozje-ovjes- ... s-21327171
- drug_profi
#24605 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neces ga prodati preko 1300. Mozda ni 1100.noviclan wrote: ↑18/12/2019 07:38Dobijes lovu od osiguranja , ppopravis i onda prodas vozilicu za zeljenu cijenu svakako prekines svoju policu ao pri prodajiBAN---KAI wrote: ↑17/12/2019 23:32 ljudovi moji skrsio sam konacno onu moju starudiju pa mi je potrebna pomoc![]()
Imao neki dan udes i karambolka, blatobran i hauba su mi skroz otišle. Sad bih najradije da auto prodam ali ne znam šta mi je najbolja opcija.
Te dijelove mogu sve zamijeniti za nekih 300km ali ne znam da li mi se to isplati jer je starije auto. OPel Corsa B 1997 1.4 benzin
Šta vi mislite sta mi je najbolja opcija? koliko bih mogao dobiti ako ga prodam na autootpadu ili da to popravim pa da ga normalno prodam preko 1500km
Ako nisi bio kriv za udes, uzmi lovu od osiguranja popravi i prodaj za koliko ide. Polisa obaveznog AO svakako se tad prekida i isplacuje razlika za preostali period.
- Averus
#24606 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitam za jarana:
Koliko košta atest + upisivanje u saobraćajnu kad se zamijeni motor u autu?
Ima li ko iskustva, šta sve treba da se ovo odradi?
Pitam za sebe:
Gdje u Sarajevu da odvezem da mi zamijene lampice/osvjetljenje instrument table? Crkla mi lampica u lijevoj strani (ko dobrtomjera) na Vectra B facelift
Pitam za sebe:
Gdje u Sarajevu da odvezem da mi zamijene lampice/osvjetljenje instrument table? Crkla mi lampica u lijevoj strani (ko dobrtomjera) na Vectra B facelift
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#24607 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo jedan prijatelj iz Mostara u Škodu Fabia MK1 izbacio 1.4 MPI ubacio 1.9 TDI 96kW (motor iz Fabie mk1 vRS)Averus wrote: ↑18/12/2019 11:40 Pitam za jarana:
Pitam za sebe:
Prvo da rasclanimo ovo na grupe:
1. Grupa gdje ste zamjenili isti motor ( jedan vam je crknuo, isti zdrav stavljate ) - Idete na tehnicki da predate prometnu za upis novog broja motora, ali vecina ljudi se uopce ne zahebaje oko ovoga kod nas, prema tome na volju vam.
*2. Grupa gdje ste stavili motor istog pogonskog goriva ali jaci do max 11kW ( recimo imali ste TDI 66kW a stavili ste TDI od 74kW ) - Idete u firmu koja ima licencu za izdavanje atesta ( u mom slucaju Testing Centar - Mostar ) i zatim na tehnicki da predaju prometnu i vlasnicku na upis novog broja motora - 175KM atest, 53KM vanredni tehnicki, nekakav porez drzavi i cijena nove prometne i vlasnicke.
3. Grupa gdje ste stavili motor jaci od 11kW nego prethodni i/ili drugog pogonskog goriva ( recimo kod mene bio 1.4 benzin 50kW a stavio 1.9TDI 96kW ) - Citaj dolje sljedece korake:
1. Prilikom prebacivanja motora detaljno sve slikati, sve korake a posebno obratiti pozornost da uslikate stare brojeve i oznake motora i mjenjaca i isto tako da uslikate nove brojeve i oznake motora i mjenjaca .
2. Otici na tehnicki da vam izvagaju auto po osovinama ( prednja/zadnja) i da vam izmjere jacinu kocione sile na valjcima, neka vam to isprintaju i pecate.
3. Racun usluge iz registrirane automehanicarske radione/servisa u kojem ce stavka biti naprimjer "Zamjena motora ASZ154888" i pisana i pecatirana izjava mehanicarske radione/servisa da je sve uradjeno po svim pravilima struke.
4. Otici u firmu koja ima licencu za izdavanje atesta i predati list sa tehnickog sa gore spomenutim podacima iz tocke 2, slike od prebacivanja motora ( slike motora, mjenjaca, poluosovina, prednjeg ovjesa, kocnica, nosaca motora itd. ), svoju prometnu na uvid, prometnu i vlasnicku vozila IZ kojeg prebacujete motor, kupoprodajni ugovor ili racun sa autootpada ako ste motor i mjenjac kupili sa "palete" te racun i izjavu iz mehanicarske radione/servisa. Motor i mjenjac koji ste ubacili u auto MORA IMATI DOKAZ O PODRIJETLU!!! Zatim firma koja ima licencu za izdavanje atesta to sve spakuje i posalje u Sarajevo u firmu INVENT Project d.o.o ( Tel: 061/299-650 ili 061/108-266 ) koja ce vam napisati elaborat a vama uplatnicu na 200KM koliko kosta izrada elaborata. U principu u elaboratu se napisu sve preinake, stave sve slike preinaka i to se lijepo strucno opise skupa sa zakljucima inzenjera da ce sve to raditi kako treba i da vam nece nigdje tocak otpast u krivini. Kad je to zavrseno, INVENT Project posalje vasoj firmi za atest potvrdu da je sve oke, a vasa firma za atest vama izda - atest ( Vidi sliku 1. ) i uplatnicu na 175KM kolika je cijena atesta. Taj atest odnesete na tehnicko gdje radite vanredni tehnicki, platite drzavi neki glupi porez i naplate vam cijenu nove prometne i vlasnicke - 53KM. Kada vam se vrati prometna i vlasnicka, cestitam, legalni ste 100% i prica je zavrsena.
* Ovo vazi samo ako prebacujete jaci motor iz auta koje je iste grupacije i platforme kao i vase, naprimjer iz Golfa mk4 u Golf mk4 ili iz Golfa mk4 u Octaviu mk1. Ako prebacujete iz Golfa mk4 u Golf mk3 ili iz Golfa mk4 u Clia onda podlijezete maltretiranju pod stavkom broj 3 ovoga posta !
Slika 1.
Dalje, ovako izgleda izjava:
IZJAVA O IZVRŠENOJ PREINACI VOZILA
Auto Servis “XYZ” Mostar
Na vozilu Škoda Fabia 2002 godište, oznake šasije TMBMBXXXXXX i broja motora AMEXXXXX OTTO pogonskog agregata 1.4MPI zapremine 1397cm3 i snage 50kW, izvršena je zamjena istog za pogonski agregat iz Seat Ibize FR 2003 godišta, oznake šasije VSSZZZXXXXXX i broja motora ASZXXXXX Diesel pogonskog agregata 1.9TDI zapremine 1896cm3 i snage 96kW. Sve preinake pogonskog agregata, mjenjača, ovjesa, kočnica i elektro-instalacije, izvršene su po svim pravilima struke.
Potpis: ( potpis vlasnika garaze )
#24608 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa koliko bih mogao dobiti max ako ga ovakvog prodam? I bio sam kriv za udes i registracuju placam oko 500 kmdrug_profi wrote: ↑18/12/2019 08:34Neces ga prodati preko 1300. Mozda ni 1100.noviclan wrote: ↑18/12/2019 07:38Dobijes lovu od osiguranja , ppopravis i onda prodas vozilicu za zeljenu cijenu svakako prekines svoju policu ao pri prodajiBAN---KAI wrote: ↑17/12/2019 23:32 ljudovi moji skrsio sam konacno onu moju starudiju pa mi je potrebna pomoc![]()
Ako nisi bio kriv za udes, uzmi lovu od osiguranja popravi i prodaj za koliko ide. Polisa obaveznog AO svakako se tad prekida i isplacuje razlika za preostali period.
Vidio sam na ovoj jednoj stranici da je karambolka 45km a hauba oko 150. Takodjer imam bruku hrdje ispod auta tako da ne znam hoce li to iko kupiti.
Kako bi ga vi prodali? IMa li iko ko bi ga ovako kupio za dijelove i koliko bih dobio
- Bakir1
#24609 Re: Pitamo Mehanicare ?
cijena zeljeza je 0,27 po kilogramu.
auto se racuna po 0,20 po kilogramu.
znaci na otpadu te ceka citavih 180 KM.
olx 700 i sve preko elham
auto se racuna po 0,20 po kilogramu.
znaci na otpadu te ceka citavih 180 KM.
olx 700 i sve preko elham
- Industrialyzer
#24610 Re: Pitamo Mehanicare ?
Uzmi pare od osiguranja i popravi pa onda prodaj. Pa covjece kad prodajes ocuvano auto ljudi spusaju cijenu nenormalno, za ogrebotine se uhvate i hoce 30% nize. Kako ocekujes da ti neko kaze tacne cifre kad nemamo pojma u kakvom je stanju niti se ko bavi procjenom auta.
-
BAN---KAI
#24611 Re: Pitamo Mehanicare ?
Auto je u dobrom stanju samo eto što se hauba digla i karambolka visi. Unutrašnjost je totalno ok i motor radi. TRebao bih zvati ovog mog mehanicara pa da on procijeniIndustrialyzer wrote: ↑18/12/2019 12:23 Uzmi pare od osiguranja i popravi pa onda prodaj. Pa covjece kad prodajes ocuvano auto ljudi spusaju cijenu nenormalno, za ogrebotine se uhvate i hoce 30% nize. Kako ocekujes da ti neko kaze tacne cifre kad nemamo pojma u kakvom je stanju niti se ko bavi procjenom auta.
- hellhammer
#24612 Re: Pitamo Mehanicare ?
nikad nemoj popravljati jednu ili dvije ako su lose, cak ako i pokazuje na samo jednoj da je losa skidaj sve i sve repariraj ili stavi nove. tako ce te zezati do sudnjeg danaAli_G wrote: ↑15/12/2019 21:56 Pozz
U aprilu poceli problemi sa paljenjem, prvo jutarnje paljenje auto se upali i odmah se ugasi. Negdje krajem maja dijagnostika pokaze lose 2 dizne. Zamjene se, auto uredno pali. Nakon 3 mjeseca isti problem, dijagnostika pokaze problem na 2 dizne koje su zamijenjene. Zamijenim i te 2 i opet nakon 2.5-3 mjeseca isti problem sa paljenjem. Idem sutra na dijagnostiku, al ocekujem opet neko sra*je sa diznama. Jel moguce da za 7-8 mjeseci 3x mijenjam dizne? Razumijem ja da su polovne i to, al ipak...
Motor je 1.9 TDI 77kw, 250k na satu, stvarna kilometraza.
Hvala
- Maraschino
#24613 Re: Pitamo Mehanicare ?
noviclan wrote: ↑18/12/2019 07:40 https://www.njuskalo.hr/podvozje-ovjes- ... s-21327171
zavisi koliko je majstor vratio
- drug_profi
#24614 Re: Pitamo Mehanicare ?
Registracije ces dobiti refundiranu policu minus protekle dane kad ga odjavis, To bi moglo biti oko 300.
Jedno 400 u takvom stanju da ga prodas.
Ako ga popravis, oko milje, ako nema nekih mehanickih mana, ako pali dobro i sl. Obicno se oko takvih auta niko puno ne sekira radi lima jer za te pare niko ne ocekuje nista. Probaj ga takvog prodati za recimo 600. Pa vidi kako ide.
Ako ga popravis, oko milje, ako nema nekih mehanickih mana, ako pali dobro i sl. Obicno se oko takvih auta niko puno ne sekira radi lima jer za te pare niko ne ocekuje nista. Probaj ga takvog prodati za recimo 600. Pa vidi kako ide.
-
BAN---KAI
#24615 Re: Pitamo Mehanicare ?
drug_profi wrote: ↑18/12/2019 13:24 Registracije ces dobiti refundiranu policu minus protekle dane kad ga odjavis, To bi moglo biti oko 300.
Evo danas je mjesec kad sam ga registrovao. Imam jos jednu ratu od 66km da platim
Sad sam ga upalio i malo cudno zvuci kad ga upalim. Malo se trese. Zaboravih napisati da sam i desni far sjebao i da se hauba ne moze nikako otvoriti.
Doduse zar bih trebao dobiti tolike pare ako su mi odbili dio osiguranja da pokrije štetu na drugom autu? Ja sam bio krivac
- drug_profi
#24616 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ta steta na osiguranju ti se naplacuje tako sto ce ti se smaniiti bonus za 15%, Koliko si imao bonusa na polici?
Povrat se radi tako sto se ukupna polica podijeli na 366 (prestupna godina) te se pomnozi sa brojem dana do isteka. Ta se suma vraca na racun koji mora glasiti na ime vlasnika police.
Ne vracaju se ostali troskovi: putarina, tehnicki, takse i sl. to je otislo u havu.
Ako ga ne mislis vise voziti, idi odmah u agenciju ili mup i trazi da se vozilo odjavi, kao bi mogao prekinuti policu. Ili ga pokusaj malo dotjerati pa prodati. Mislim da je bolje potrositi 300 maraka pa ga prodati sto prije za 7-8 stoja, nego ne potrositi nista i prodavati ga pola godine za 400-500.
Ako sam sta pogresno rekao, neka me neko ispravi.
Povrat se radi tako sto se ukupna polica podijeli na 366 (prestupna godina) te se pomnozi sa brojem dana do isteka. Ta se suma vraca na racun koji mora glasiti na ime vlasnika police.
Ne vracaju se ostali troskovi: putarina, tehnicki, takse i sl. to je otislo u havu.
Ako ga ne mislis vise voziti, idi odmah u agenciju ili mup i trazi da se vozilo odjavi, kao bi mogao prekinuti policu. Ili ga pokusaj malo dotjerati pa prodati. Mislim da je bolje potrositi 300 maraka pa ga prodati sto prije za 7-8 stoja, nego ne potrositi nista i prodavati ga pola godine za 400-500.
-
530i
#24617 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neće tu Corsu niko kupiti nešto puno skuplje od otpada...odjavi, uzmi pare od polise i pripremi se da sa najgorom marvom od ljudi pregovaraš oko 3-4 stoje ili prodaš auto gospodski na otpad za 180 kako Bakir1 napisa već. Ako ti je malo para, izvadi radio, rezervnu gumu i dizalicu, ključ za točkove, policu gepeka i slične sitnice (ako imaš gdje da to lageruješ) i ušićarićeš još 10-20 maraka preko olx-a za svaku tu stvar.
- Industrialyzer
#24618 Re: Pitamo Mehanicare ?
BAN KAI tvoje auto i problemi su bili simpaticni za citati, a nadam se da ce naredno slusati bolje
Cuj rata mu 66KM, ko da je cipele kupio
Cuj rata mu 66KM, ko da je cipele kupio
-
NediM17
#24619 Re: Pitamo Mehanicare ?
Shopping kartica, na 12 mjeseci.Industrialyzer wrote: ↑18/12/2019 16:33 BAN KAI tvoje auto i problemi su bili simpaticni za citati, a nadam se da ce naredno slusati bolje![]()
Cuj rata mu 66KM, ko da je cipele kupio![]()
- Bakir1
#24620 Re: Pitamo Mehanicare ?
Corsi B na olxu ima od 400 KM pa do 1200 za dizela registrovanog.
Koja utopija od razmisljanja, skuplja registracija od auta
Koja utopija od razmisljanja, skuplja registracija od auta
-
Naslovnica
#24621 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fina je ona Corsa u svoje doba bila, moglo se i xebavati u njojzi bez problema.
A danas je sreća ako i u bračnom krevetu budeš xeben pođaxkad.
A danas je sreća ako i u bračnom krevetu budeš xeben pođaxkad.
-
BAN---KAI
#24622 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znam da placam 50% i da je ovo prvi put da sam ja skrivio udes. Slazem se sa tvojim mišljenjem i provjerit cu jos sutra sa mehanicarom moze li se uopte išta dotjerati. Sumnjiv mi je metalni dio koji je uništen kod karambolke. Moze se kaci na to karambolka i eto još belaja. A i da motor provjeri. Hvala na savjetimadrug_profi wrote: ↑18/12/2019 15:16 Ta steta na osiguranju ti se naplacuje tako sto ce ti se smaniiti bonus za 15%, Koliko si imao bonusa na polici?
I za ove komentare dole upravo sam pogledao olx i korse se vecinski krecu od 1300 do 2700. Samo rijetki stave 400 iako ne znam baš razlog zašto su tako jeftine.
- Bakir1
#24623 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa eto recimo da znam sta je realno
Sem toga taj auto je višestruko udaran, plus nije u nekom bajnom stanju po tvojim opisima.
Ja sam takvu corsu iz 99 godine u tip top stanju tada registrovanu dugo kupio za 850 KM.
Sem toga taj auto je višestruko udaran, plus nije u nekom bajnom stanju po tvojim opisima.
Ja sam takvu corsu iz 99 godine u tip top stanju tada registrovanu dugo kupio za 850 KM.
- Optimist
#24624 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cak je bila i slika kako ide koliko je gravirano, 180.
- Bakir1
#24625 Re: Pitamo Mehanicare ?
I prodao je kolegi sa policom za 1100, i jos uvijek je on voza