bonersa wrote: ↑25/07/2024 14:50
Chmoljo wrote: ↑25/07/2024 14:47
bonersa wrote: ↑25/07/2024 14:39
Nisam mislio na biste, njih ima na nekoliko mjesta (Mali Park, Veliki Park i ostale random biste po gradu ili mjesta gdje su bile biste pa naprasno nestale). Sjetio sam se još Mirze Delibašića na Skenderiji, ali realno malo je to. Ima lijepih prostora po Sarajevu gdje bi ovakvi spomenici baš lijepo stajali, a ima realno i dosta ličnosti koje zaslužuju tako nešto.
pa tito u kampusu nije bista. nije ni multikulturalni čovjek.
Nismo ni rekli da su biste, nego smo ih nabrojali kao skulpture... Nabrojali smo sedam skulptura: Majka Tereza, Papa Ivan Pavao 2, Tvrtko, multikulturalni čovjek, Tito, kraljica Katarina, Mirza Delibašić... Ostalo su biste. Ima i bosanski brdski konj ispred veterine
Usput da se navede:
Majka Tereza - poklon ambasade Albanije
Papa Ivan Pavao II - mislim da je i Grad ucestovao, ali da je Katolicka crkva / Vatikan bila donator
Tvrtko - projekat Grada / Kantona
Multikulturalni covjek - poklon umjetnika Francesca Perillija
Tito - podignut za vrijeme SFRJ, iskreno ne znam kako mu nije podignuta statua negdje blize centru, bila bi veca atrakcija, a ko zna, mozda bi i privlacila maloumnike. Obnovom kampusa, okruzenje ovog spomenika je k'o bombona.
kraljica Katarina - sa izgradnjom zgrade doma Napredak, pocetkom 20. stoljeca, na krovu je izgradjena i ova statua, meni jedan od najljepsih hidden gemova grada.
Mirza Delibasic - projekat Grada / Kantona
Postoje mnoge skulpture u sklopu austrougarskih zgrada, ali te se ne broje. Mislim da nedostatak skulptura ima donekle veze s cinjenicom da Sarajevo vecinski naseljavaju muslimani, i sekularni i ovi sto praktikuju, ali za kulturu ove religije skulpture nisu bas svojstvene. Mislim da vecina Sarajlija, ukljucujuci i mene nema nista protiv, ali ocigledno skulpture se nisu ukorijenile u tradiciju stanovnistva. I kao sto vidimo, nismo naveli nijednu skulpturu nekog muslimana, a ja da budem iskren i ne mogu se sjetiti ciju bih skulpturu zelio u gradu, osim eventualno skulpture Ivice Osima ispred Grbavice ili eventualno Asima Ferhatovica ispred stadiona Kosevo, ali s obzirom da se radi o gradskom stadionu, nisam siguran da li je tu bas potrebna.