Fol je u tome što je utakmica do tada mogla već biti izgubljena. I ja sam smatrao da Mujdža može pokriti kompletnu desnu stranu, ali selektor je morao imati uvida u njegovo zdravstveno stanje i da ne može izdržati taj ritam 90 minuta protiv najnezgodnijeg njihovog igrača kojem se često pridodavao i Hamsik.Meni je malo besmisleno nakon ove utakmice kritikovati selektora, kao sto vidim da vecina radi. U nekim drugim utakmicama i u nekim drugim timovima, izmjene koje je napravio selektor juce bi se smatrale maestralnim potezima. Ubacio je igraca koji je donio pobjednicki pogodak, te ubacio igraca koji je ustopao njihovu najvecu prijetnju Weissa. Kako je Zahirovic usao mi smo proigrali bolje. Sad, sega mi je malo jer se prica vrti u smjeru da je te igrace trebao staviti od pocetka. Tako onda valjda za bilo koju dobru izmjenu koju trener napravi na bilo kojoj utakmici, onda mozemo reci e taj je trebao od pocetka. Nije sija vec je vrat.
Ne treba zaboraviti činjenicu da Pjanić nije igrao nijednu utakmicu protiv Grčke, pa je Miske imao solidna "leđa" u tim utakmicama i mogao je da igra svoju igru. Plus su Grci jedna troma reprezentacija čije su utakmice kao u slowmotionu, tu se ne umara puno.Da li bi nam to donjelo prednost ne znam, moguce. No, hajmo na to gledati ovako. Misimovic je u prosloj kvalifikacionoj utakmici protiv Grcke bio kljucan igrac. Njegovi ubacaji su nam donjeli pobjedu. Sjecam se komentara - "Miske je pokazao da je najbolji nas igrac ikada", "Miske je genije", i tako. Sjecam se i komentara "je li se meni cini ili je Miske izgubio na kilazi?" nakon te utakmice. Dobro se sjecam. To je bilo prije samo 3 mjeseca. S druge strane, Hajrovic je novi igrac i kao takav kao i u svakom drugom timu on prvu utakmicu, ili drugu, pocinje sa klupe. Takvi igraci , pogotovo kad su zamjena jednom od nosioca dosadasnje igre - se dokazuju sa klupe. Nama je protiv Slovacke trebala pobjeda, i u prvoj i u drugoj utakmici. Trebali su nam golovi, trebali su nam ubacaji. E s tim je kontom u obje utakmice usao Susic.
Sušić je počeo selektorsku karijeru protiv Francuza na Koševu sa previše ofanzivnih igrača i desio se debakl... onda je napustio tu ideju da bi joj se vratio u najgori vakat. Treba razumjeti da toliko ofanzivaca ne znači nužno napadački fudbal, često su onda igrači nagurani na mali prostor i mogućnost za dobar pas je mala, da ne govorim za opasnost od kontre.
Sjećam se kad je Benitez u finalu LP kad je gubio 3:0 uveo Hamanna, još jednog DM... objašnjenje je bilo da mu treba brzo prekidanje protivničkih napada i proslijeđivanje lopte naprijed jer im se žuri.
Pitanje je šta znači nespreman igrač, jel Medunjanin spreman igrač? Ja mislim da Rahimić nije ništa nespremniji od njega, a ima taj osjećaj za postavljanje kao iskusni zadnji vezni koji mu omogućava da ne trči puno.Sto se tice dileme Misimovic ili Medunjanin umjesto Zahirovica ili Rahimica. Ona je jos lakse objasnjiva jer u utakmicama u kojima imas kontrolu lopte i gdje protivnik igra na kontre preko krila tebi ne treba toliko defanzivni vezni, koliko pozrtvovana igra kada mi nemamo loptu, dobra igra bekova i stopera. Zahirovic bi se totalno izgubio da je igrao cijelu utakmicu i bio bi krivac za mnogo sansi. Ja sam u to uvjeren. Rahimic , on je nespreman igrac i bio bi nam jedna izmjena manje. Nama su stoperi igrali na pozicijama defanzivnog veznog haman. Mozda je cudno, ali nam je def vezni vise trebao na samom kraju, jer smo sve snage dali u napad, i tu vidim ubacivanje Zahirovica, koji trci ko navijen, kao dobar potez. Jeste, Zahirovic je igrao desnog beka a ne DMa, prakticno flastera na Weissu, ali to je bio jedan od kljucnih poteza na utakmici. Uglavnom, ne vidim kako bi nam defanzivni vezni pridonjeo pobjedi, a pobjeda je nama trebala.
Naposlijetku, nama je u Zilini trebao plan B. U Zenici ga nismo imali, ali u Slovackoj jesmo. To zadnje poluvrijeme u dvomecu sa Slovacima je bilo i nase najbolje poluvrijeme, i to ne zbog golova nego zbog zalaganja na terenu. Ja sam sinoc odgledao ponovo snimak utakmice, samo drugo poluvrijeme, i engleski komentator. Ne znam sta je pricao u prvom, ali od samog pocetka drugog poluvremena je nas hvalio, kako smo krenuli naprijed, kako smo pozrtvovaniji, tacnija dodavanja, itd. Golovi su bili samo logicki slijed takve postavke igre.
Nikako ne shvatam tu logiku da su Rahimić/Zahirović potrebni protiv Latvije i Litvanije, a protiv Slovačke ne. Vidjelo se na kraju kad su naši igrači iza lopte da Slovaci ne mogu ništa uraditi iz kontinuiranog napada... žive od kontri. Znači trebalo je imati lijek za te kontre, a naprijed ionako imaš sasvim dovoljno ofanzivaca.
Ja lično nisam vidio neki plan B niti da smo igrali posebno bolje osim što smo začepili tu rupu na desnoj strani. Golovi su došli iz prekida i dalekometnog šuta, dakle nisu produkt neke igre.
To su dobri rezultati... samo imam osjećaj da smo u 3 od 4 jače utakmice debelo podbacili. I protiv Grka u Zenici smo zabili dva gola iz prekida što se ovima nije desilo otkad postojeNe znam, sve u svemu, puna saka brade.Susic je uzeo Grcku, remizirao u Atini, uzeo Slovacku u gostima, uzeo ove L-ove lopatom, samo je jednom podbacio u ovim kvalifikacijama. Pa jebemu, ne moze se nazivati diletantom.