Stvar je pricip, ako kritikujes nekoga po jednom osnovu, onda taj osnov primjeni i na ostale.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 13:58Ako pogledamo posljeratne investicije bgm. A nesto ne vidim stotine hiljada nasih kako rade po turskoj i salju pare u bih ? Doduse ne odrzava angela mitinge po zetri sto jes jes i nije je bog poslao.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 13:56Nije ni njemacka ni vecina zemlja eu pa se baca drkica na njih....@mba wrote: ↑01/08/2020 13:55
pa mozes ti to okretati kako hoces, ako ih nisu nagradili za genocid, zasto je onda ne ukinemo/ukinu, al nije to sada tema!
da se vratimo opet na tema TR, parlament TR nije oficijalno rekao da je bio genocid, ali TR vlada i sve medije u TR dalje koriste rijec GENOCID i tu nema dileme, ja ti garantujem da su oce godine glabalno najaktivniji bili trt i trt world na engleskom, potrazi na youtube inuvjeri se sam. I
opet ona stara „sta je nama turska pomogla u ratu“ turskoj je 90-tih malo manje trebala pomoc nego li bosni, zemlja treceg svijeta bila, vodjena klimoglavcima!
ne gledajmo u proslost, a to bosnjani imaju naviku, buducnost bosne su naravno uz njemacku i ameriku, englesku naravno i uz tursku, to je moje neko vidjenje!
Republika Turska
-
The 51st State
#24551 Re: Republika Turska
- MorningStar
#24552 Re: Republika Turska
Licno ne vidim neke prijatelje u EU nego jednostavno tu smo moramo igrati po tim pravilima, imaju dosta odlicnih stvari, imaju i smeca i gluposti.E sad koliko su pomogli i odmogli cinjenice su da je EU i Amerika mogla samo da zanijemi i pusti Hrvatskoj i Srbiji da uradi ono sto su dogovorili u Karadjordjevu pri tome bi Iran,Turska,Pakistan itd mogli da masu usima jer uticaja nemaju nikakvog. Ono sto su imali uticaja je tacno onoliko koliko im je Amerika i EU dozvolila da imaju. Sad misliti da bi padobranci iz Teherana polijetali prema Zagrebu ili Turska krenula preko Grcke i Bugarske u pomoc je malo... a ? ulazimo o module nemoguceg tj. igre bez pravila u kojem bi se ukljucilo aktera sa svih strana a dok bi do nas stigao neko nebi bas puno zatekao.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:03
Stvar je pricip, ako kritikujes nekoga po jednom osnovu, onda taj osnov primjeni i na ostale.
- @mba
#24553 Re: Republika Turska
pa nije to niko ne rekao ljudi moji, njemacka svoju ekonomiju gradi preko 100 godina, njemacka je pola evrope unistila u ww2 o tome niko ne prica, al hajd nema veze!MorningStar wrote: ↑01/08/2020 13:58Ako pogledamo posljeratne investicije bgm. A nesto ne vidim stotine hiljada nasih kako rade po turskoj i salju pare u bih ? Doduse ne odrzava angela mitinge po zetri sto jes jes i nije je bog poslao.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 13:56Nije ni njemacka ni vecina zemlja eu pa se baca drkica na njih....@mba wrote: ↑01/08/2020 13:55
pa mozes ti to okretati kako hoces, ako ih nisu nagradili za genocid, zasto je onda ne ukinemo/ukinu, al nije to sada tema!
da se vratimo opet na tema TR, parlament TR nije oficijalno rekao da je bio genocid, ali TR vlada i sve medije u TR dalje koriste rijec GENOCID i tu nema dileme, ja ti garantujem da su oce godine glabalno najaktivniji bili trt i trt world na engleskom, potrazi na youtube inuvjeri se sam. I
opet ona stara „sta je nama turska pomogla u ratu“ turskoj je 90-tih malo manje trebala pomoc nego li bosni, zemlja treceg svijeta bila, vodjena klimoglavcima!
ne gledajmo u proslost, a to bosnjani imaju naviku, buducnost bosne su naravno uz njemacku i ameriku, englesku naravno i uz tursku, to je moje neko vidjenje!
niko ovde ni ne tvrdi da je TR ekonomski gigant, na dobrom su putu da postanu respektibilna vojna i ekonmsko neovisna muslimanska zemlja, to je poenta svih ovih rasprava, nikakav sultan, osmansko carstvo i sve te gluposti!
oni barem pokusavaju nest sami da urade, dok se mi bosnjaci osklanjamo na usa, eu i iskljucivo i samo zapadni svijet kao mjerilo svega!
-
The 51st State
#24554 Re: Republika Turska
To je druga stvar, fora je sto se turska pere zbog te rezolucije i odma su nam ko biva neprijatelji. Iz prostih oportunistickih razloga za nas je bolke da su sto veca sila, jedna od rijetkih stvari gdje im je politika prilicno alligned sa zapadom i sto imaju vise poluge prema zapadu to bolke za nas u grand scheme of things.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:07Licno ne vidim neke prijatelje u EU nego jednostavno tu smo moramo igrati po tim pravilima, imaju dosta odlicnih stvari, imaju i smeca i gluposti.E sad koliko su pomogli i odmogli cinjenice su da je EU i Amerika mogla samo da zanijemi i pusti Hrvatskoj i Srbiji da uradi ono sto su dogovorili u Karadjordjevu pri tome bi Iran,Turska,Pakistan itd mogli da masu usima jer uticaja nemaju nikakvog. Ono sto su imali uticaja je tacno onoliko koliko im je Amerika i EU dozvolila da imaju. Sad misliti da bi padobranci iz Teherana polijetali prema Zagrebu ili Turska krenula preko Grcke i Bugarske u pomoc je malo... a ? ulazimo o module nemoguceg tj. igre bez pravila u kojem bi se ukljucilo aktera sa svih strana a dok bi do nas stigao neko nebi bas puno zatekao.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:03
Stvar je pricip, ako kritikujes nekoga po jednom osnovu, onda taj osnov primjeni i na ostale.
Last edited by The 51st State on 01/08/2020 14:13, edited 1 time in total.
- MorningStar
#24555 Re: Republika Turska
Njemacka gradi ekonomiju od 45 jer tada su bili otprilike na nuli, morali cigle da krenu slagati opet@mba wrote: ↑01/08/2020 14:09
pa nije to niko ne rekao ljudi moji, njemacka svoju ekonomiju gradi preko 100 godina, njemacka je pola evrope unistila u ww2 o tome niko ne prica, al hajd nema veze!
niko ovde ni ne tvrdi da je TR ekonomski gigant, na dobrom su putu da postanu respektibilna vojna i ekonmsko neovisna muslimanska zemlja, to je poenta svih ovih rasprava, nikakav sultan, osmansko carstvo i sve te gluposti!
oni barem pokusavaju nest sami da urade, dok se mi bosnjaci osklanjamo na usa, eu i iskljucivo i samo zapadni svijet kao mjerilo svega!
Gdje ne tvrde.. pa citajuci zadnjih 20 stranica imam dojam da ce turska uskoro da posiri zonu uticaja do aljaske a ekonomski ce zatuc kinu ameriku i eu kolektivno.A i treba da se bore i napreduju i svaka cast, samo mozda malo manje mitomanije a vise realnosti nebi bilo na pretek.
Oni su dovoljno veliki da to mogu a mi ne.
- MorningStar
#24556 Re: Republika Turska
Turska gleda svoj interes kao i svaka druga zemlja, medjutim postoji dosta nekih ovdje koji misle da bi Turci poturili svoja ledja za nas.Aha, radije bi da nama ruku odsjeku nego njima prst - kao i svako drugi i u svakom drugom slucaju.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:11To je druga stvar, fora je sto se turska pere zbog te rezolucije i odma su nam ko biva neprijatelji. Iz prostih oportunistickih razloga za nas je bolke da su sto veca sila, jedna od rijetkih stvari gdje im je politika prilicno alligned sa zapadom i sto imaju vise poluge prema zapadu to bolke za nas u grand scheme of things.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:07Licno ne vidim neke prijatelje u EU nego jednostavno tu smo moramo igrati po tim pravilima, imaju dosta odlicnih stvari, imaju i smeca i gluposti.E sad koliko su pomogli i odmogli cinjenice su da je EU i Amerika mogla samo da zanijemi i pusti Hrvatskoj i Srbiji da uradi ono sto su dogovorili u Karadjordjevu pri tome bi Iran,Turska,Pakistan itd mogli da masu usima jer uticaja nemaju nikakvog. Ono sto su imali uticaja je tacno onoliko koliko im je Amerika i EU dozvolila da imaju. Sad misliti da bi padobranci iz Teherana polijetali prema Zagrebu ili Turska krenula preko Grcke i Bugarske u pomoc je malo... a ? ulazimo o module nemoguceg tj. igre bez pravila u kojem bi se ukljucilo aktera sa svih strana a dok bi do nas stigao neko nebi bas puno zatekao.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:03
-
The 51st State
#24557 Re: Republika Turska
Znas da je ovo mit, skoro sva proizvodna sredstva su uredno docekala kraj rata.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:12Njemacka gradi ekonomiju od 45 jer tada su bili otprilike na nuli, morali cigle da krenu slagati opet@mba wrote: ↑01/08/2020 14:09
pa nije to niko ne rekao ljudi moji, njemacka svoju ekonomiju gradi preko 100 godina, njemacka je pola evrope unistila u ww2 o tome niko ne prica, al hajd nema veze!
oni barem pokusavaju nest sami da urade, dok se mi bosnjaci osklanjamo na usa, eu i iskljucivo i samo zapadni svijet kao mjerilo svega!dok je Turska ugodno i pametno brckala prstice u plicaku
![]()
Gdje ne tvrde.. pa citajuci zadnjih 20 stranica imam dojam da ce turska uskoro da posiri zonu uticaja do aljaske a ekonomski ce zatuc kinu ameriku i eu kolektivno.A i treba da se bore i napreduju i svaka cast, samo mozda malo manje mitomanije a vise realnosti nebi bilo na pretek.
-
The 51st State
#24558 Re: Republika Turska
Vec je neko postavljo, dali 60 mil km bespovratno za orizane snage, dovoljan pokazatelj nekog "prijateljstva".MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:14Turska gleda svoj interes kao i svaka druga zemlja, medjutim postoji dosta nekih ovdje koji misle da bi Turci poturili svoja ledja za nas.Aha, radije bi da nama ruku odsjeku nego njima prst - kao i svako drugi i u svakom drugom slucaju.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:11To je druga stvar, fora je sto se turska pere zbog te rezolucije i odma su nam ko biva neprijatelji. Iz prostih oportunistickih razloga za nas je bolke da su sto veca sila, jedna od rijetkih stvari gdje im je politika prilicno alligned sa zapadom i sto imaju vise poluge prema zapadu to bolke za nas u grand scheme of things.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:07
Licno ne vidim neke prijatelje u EU nego jednostavno tu smo moramo igrati po tim pravilima, imaju dosta odlicnih stvari, imaju i smeca i gluposti.E sad koliko su pomogli i odmogli cinjenice su da je EU i Amerika mogla samo da zanijemi i pusti Hrvatskoj i Srbiji da uradi ono sto su dogovorili u Karadjordjevu pri tome bi Iran,Turska,Pakistan itd mogli da masu usima jer uticaja nemaju nikakvog. Ono sto su imali uticaja je tacno onoliko koliko im je Amerika i EU dozvolila da imaju. Sad misliti da bi padobranci iz Teherana polijetali prema Zagrebu ili Turska krenula preko Grcke i Bugarske u pomoc je malo... a ? ulazimo o module nemoguceg tj. igre bez pravila u kojem bi se ukljucilo aktera sa svih strana a dok bi do nas stigao neko nebi bas puno zatekao.
- @mba
#24559 Re: Republika Turska
MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:12Njemacka gradi ekonomiju od 45 jer tada su bili otprilike na nuli, morali cigle da krenu slagati opet@mba wrote: ↑01/08/2020 14:09
oni barem pokusavaju nest sami da urade, dok se mi bosnjaci osklanjamo na usa, eu i iskljucivo i samo zapadni svijet kao mjerilo svega!dok je Turska ugodno i pametno brckala prstice u plicaku
![]()
od 1945 grade ekonomiju
pa scim i kako njemci porusise haman cijelu evropu, ako im je industrija tek od 1945 stala na noge, pricamo o njemackoj ne o balkanskin prcijama od drzava!
- MorningStar
#24560 Re: Republika Turska
Daj taj podatak, pa ti ja dam podatak koliko je novca donirano od clanica eu pa amerike - pa onda koliko opreme od istih za OS BiH. Da ne pricam da su u RSu pristali na ujedinjenje vojske nakon sto su ameri jednostavno krenuli sa taktikom "necete jel ? - dobro program opremi i obuci za VF BiH poslije kojeg ce te biti inferiorni u svakom smislu" Uostalom pogledaj samo opremu u OS BiH i odakle je stigla. Dalje pogledaj ukupne investicije strane u ekonomiju....The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:17
Vec je neko postavljo, dali 60 mil km bespovratno za orizane snage, dovoljan pokazatelj nekog "prijateljstva".
- MorningStar
#24561 Re: Republika Turska
Ocito si fulio dio kad su ih skrkali do temelja ameri i englezi bombarderima a rusi su koristili stare tenkom kroz vrata taktike
-
The 51st State
#24562 Re: Republika Turska
U zadnjih par godina samo amerika donira i sad turska..., ako izuzmemo bankarski sektor te investicije su simbolicne....MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:20Daj taj podatak, pa ti ja dam podatak koliko je novca donirano od clanica eu pa amerike - pa onda koliko opreme od istih za OS BiH. Da ne pricam da su u RSu pristali na ujedinjenje vojske nakon sto su ameri jednostavno krenuli sa taktikom "necete jel ? - dobro program opremi i obuci za VF BiH poslije kojeg ce te biti inferiorni u svakom smislu" Uostalom pogledaj samo opremu u OS BiH i odakle je stigla. Dalje pogledaj ukupne investicije strane u ekonomiju....The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:17
Vec je neko postavljo, dali 60 mil km bespovratno za orizane snage, dovoljan pokazatelj nekog "prijateljstva".
Evo ti iz neprijateljskih izvora
https://www.rtvbn.com/3975773/turska-do ... nje-os-bih
Last edited by The 51st State on 01/08/2020 14:24, edited 1 time in total.
- @mba
#24563 Re: Republika Turska
MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:14Turska gleda svoj interes kao i svaka druga zemlja, medjutim postoji dosta nekih ovdje koji misle da bi Turci poturili svoja ledja za nas.Aha, radije bi da nama ruku odsjeku nego njima prst - kao i svako drugi i u svakom drugom slucaju.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:11To je druga stvar, fora je sto se turska pere zbog te rezolucije i odma su nam ko biva neprijatelji. Iz prostih oportunistickih razloga za nas je bolke da su sto veca sila, jedna od rijetkih stvari gdje im je politika prilicno alligned sa zapadom i sto imaju vise poluge prema zapadu to bolke za nas u grand scheme of things.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:07
Licno ne vidim neke prijatelje u EU nego jednostavno tu smo moramo igrati po tim pravilima, imaju dosta odlicnih stvari, imaju i smeca i gluposti.E sad koliko su pomogli i odmogli cinjenice su da je EU i Amerika mogla samo da zanijemi i pusti Hrvatskoj i Srbiji da uradi ono sto su dogovorili u Karadjordjevu pri tome bi Iran,Turska,Pakistan itd mogli da masu usima jer uticaja nemaju nikakvog. Ono sto su imali uticaja je tacno onoliko koliko im je Amerika i EU dozvolila da imaju. Sad misliti da bi padobranci iz Teherana polijetali prema Zagrebu ili Turska krenula preko Grcke i Bugarske u pomoc je malo... a ? ulazimo o module nemoguceg tj. igre bez pravila u kojem bi se ukljucilo aktera sa svih strana a dok bi do nas stigao neko nebi bas puno zatekao.
izvini zemljak, a sto bi neko svoja ledja za tebe poturo, e u tome i lezi problem, bosnjak navikao na sadaku i da neko drugi za njega ledja potura i njegove probleme rijesava, pa nije ni cudno sto svi bjeze iz bosne, jer mi kao nacija nismo u stanju svoje probleme da rijesimo i uvjek ocekujemo od nekoga nesto za nas da odradi/rijesi, kao narod/nacija definitivno na rubu propasti!
- MorningStar
#24564 Re: Republika Turska
Pa slazem se 1000% - nece niko poturiti ledja za nas, zasto onda mi djaba se kezimo pred nekim koji su nam kao prijatelji-braca ? Razumijem kada to radimo prema EU i Americi koje vedre i oblace ovdje ali TR.. koliko istinskog uticaja TR moze imati na balkanu ???@mba wrote: ↑01/08/2020 14:23MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:14Turska gleda svoj interes kao i svaka druga zemlja, medjutim postoji dosta nekih ovdje koji misle da bi Turci poturili svoja ledja za nas.Aha, radije bi da nama ruku odsjeku nego njima prst - kao i svako drugi i u svakom drugom slucaju.The 51st State wrote: ↑01/08/2020 14:11
To je druga stvar, fora je sto se turska pere zbog te rezolucije i odma su nam ko biva neprijatelji. Iz prostih oportunistickih razloga za nas je bolke da su sto veca sila, jedna od rijetkih stvari gdje im je politika prilicno alligned sa zapadom i sto imaju vise poluge prema zapadu to bolke za nas u grand scheme of things.
izvini zemljak, a sto bi neko svoja ledja za tebe poturo, e u tome i lezi problem, bosnjak navikao na sadaku i da neko drugi za njega ledja potura i njegove probleme rijesava, pa nije ni cudno sto svi bjeze iz bosne, jer mi kao nacija nismo u stanju svoje probleme da rijesimo i uvjek ocekujemo od nekoga nesto za nas da odradi/rijesi, kao narod/nacija definitivno na rubu propasti!
- @mba
#24565 Re: Republika Turska
MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:21Ocito si fulio dio kad su ih skrkali do temelja ameri i englezi bombarderima a rusi su koristili stare tenkom kroz vrata taktike![]()
a sta je sa milijardama poslije ww2 koje su dosle ta obnovu u njemacku, pa nema te nacije koja se u tako kratkom roku moze opraviti bez vanjske pomoci, pa cak i jedna njemacka!
- MorningStar
#24566 Re: Republika Turska
Ako mislis na marsalov plan ukupno je poslano pomoci 129 milijardi dolara (U DANASNJEM NOVCU) 12 milijardi dolara (tadasnji novac) i to se raspodjelilo na sve ove zemlje:
Koliko smo mi sami primili donacija i pomoci i sta bi sa time ?
- @mba
#24567 Re: Republika Turska
nama trebaju i na zapadu i na istoku prijatelji, TR kao zemlja u usponu tek ce doci do izrazaja, nadam se da ce i druge muslimanske zemlje krenuti svojim putem, a ne samo klimati glavom i konzumirati ono sto im drugi serviraju!MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:25Pa slazem se 1000% - nece niko poturiti ledja za nas, zasto onda mi djaba se kezimo pred nekim koji su nam kao prijatelji-braca ? Razumijem kada to radimo prema EU i Americi koje vedre i oblace ovdje ali TR.. koliko istinskog uticaja TR moze imati na balkanu ???@mba wrote: ↑01/08/2020 14:23MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:14
Turska gleda svoj interes kao i svaka druga zemlja, medjutim postoji dosta nekih ovdje koji misle da bi Turci poturili svoja ledja za nas.Aha, radije bi da nama ruku odsjeku nego njima prst - kao i svako drugi i u svakom drugom slucaju.
- @mba
#24568 Re: Republika Turska
MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:28Ako mislis na marsalov plan ukupno je poslano pomoci 129 milijardi dolara (U DANASNJEM NOVCU) 12 milijardi dolara (tadasnji novac) i to se raspodjelilo na sve ove zemlje:
Koliko smo mi sami primili donacija i pomoci i sta bi sa time ?![]()
ne mogu ovi poslati koliko mi mozemo ukrasti, u tome je razlika!
- MorningStar
#24569 Re: Republika Turska
Kada Turska bude imala vise uticaja od EU i Amerike ovdje ja kupujem majicu sa erdoanovim likom
-
Capljina74
#24570 Re: Republika Turska
Salice,
jesi li to dobro provjerio...
Da ne bude nekretnina povoljno, porez za strance bije...
Inače ideja fantastična. Uopšte nije prepreka posao kod kuce.
Gledao sam sta rade Englezi na Krfu.
jesi li to dobro provjerio...
Da ne bude nekretnina povoljno, porez za strance bije...
Inače ideja fantastična. Uopšte nije prepreka posao kod kuce.
Gledao sam sta rade Englezi na Krfu.
- mO k3
#24571 Re: Republika Turska
iskreno upravo gledam nekretninu u Turskoj 
- HarTar
-
Capljina74
#24574 Re: Republika Turska
Koliko je kvadrat u RajvoSa?
-
Palmalma
#24575 Re: Republika Turska
Neki kazu da nije ni potrebno imati veci uticaj od bilo koga, vec samo imati uticaj na Bliskom istoku i zagarantovan ti je uspjeh. Uostalom, "napredni" Zapad se i obogatio na racun "zaostalog" Bliskog istoka u proteklih 5-6 desetljeca. Sada to prolazi, valja zivjeti od svoga rada.MorningStar wrote: ↑01/08/2020 14:35Kada Turska bude imala vise uticaja od EU i Amerike ovdje ja kupujem majicu sa erdoanovim likomdo tada Turska malo nesto ulaze u Srbiju,imaju tonu svojih ekonomskih problema,natezu se sa grckom,copaju u Siriji a ovdje imaju uticaja kao i Maroko otprilike. Drugo je sto kod nas im pali taktika ono vi ste nasa braca pa kad se bockaju sa EU onda preko nasih ledja malo - pa ti ulete krenu tuc granicare po aerodromu i tako.