Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
zavrzlama

#24526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Sav problem BIH je u cinjenici da srbiji ne odgovara BIH kao normalna drzava i u ovim granicama,a kako su BIH srbi izmanipulirani do savrsenstva i kako srbija sluzbama smrti svakog srbina koji se usudi podrzati normalnu BIH ,odmah proglasi srpskim izdajnikom i veoma cesto skine i glavu,nastavice se rahat ptanja a faktor vremena i demografije ce odraditi svoje...kraj price,sve ostalo izmedju je samo posmatranje jednog nezaustavivog procesa...
Corto Maltese

#24527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Skijaš wrote:
Corto Maltese wrote:
mislim da si ti kolega zalutao, ovdje se ne pljuje po SDP-u, to je druga vrata lijevo
Ako i pomislim da sam zalutao, neću pomisliti da tebe pitam za pravac.
Skijaš

#24528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

zavrzlama wrote:Sav problem BIH je u cinjenici da srbiji ne odgovara BIH kao normalna drzava i u ovim granicama,a kako su BIH srbi izmanipulirani do savrsenstva i kako srbija sluzbama smrti svakog srbina koji se usudi podrzati normalnu BIH ,odmah proglasi srpskim izdajnikom i veoma cesto skine i glavu,nastavice se rahat ptanja a faktor vremena i demografije ce odraditi svoje...kraj price,sve ostalo izmedju je samo posmatranje jednog nezaustavivog procesa...
To o čemu ti govoriš nije dobro rješenje. Jeste rješenje, tačno je da vodi stabilizaciji, ali ekonomska i pogotovo demografska devastacija nije rješenje kojem se moralan čovjek treba nadati. Na to treba upozoravati one Srbe koji nisu zadojeni mržnjom, pokušati spriječiti dalje slabljenje bilo kojeg od naša tri naroda. Ali to da se sjedi i čeka da dovoljno Srba i Hrvata umre ili odseli nije nešto što bi trebalo propagirati kao prihvatljivo rješenje.

Možda se stvari tako zaista završe, većina Srba i Hrvata nastavi podržavati političko rješenje na koje ne mogu prisiliti Bošnjake, a kroz dugogodišnju stagnaciju Bošnjaci postanu dvotrećinska većina i izvana dobiju podršku za ukidanje trojne konstitutivnosti naroda. Ne bi me iznenadilo da neki ozbiljno kalkulišu s tom opcijom. Ali to otvoreno propagirati kao izlaz, pa to je bolesno.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#24529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

nemojte se svadjati, svi smo mi na istoj strani i u istim go*nima
jedan_dobar_dan

#24530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jedan_dobar_dan »

zavrzlama wrote:Sav problem BIH je u cinjenici da srbiji ne odgovara BIH kao normalna drzava i u ovim granicama,a kako su BIH srbi izmanipulirani do savrsenstva i kako srbija sluzbama smrti svakog srbina koji se usudi podrzati normalnu BIH ,odmah proglasi srpskim izdajnikom i veoma cesto skine i glavu,nastavice se rahat ptanja a faktor vremena i demografije ce odraditi svoje...kraj price,sve ostalo izmedju je samo posmatranje jednog nezaustavivog procesa...

hehe demografija,
a rs ima teritoriju na kojoj ce se i demografsko pitanje
najvjerovatnije odvijati lakse u korist tog istog
izmanipuliranog naroda,
ima da se nacekamo dok se taj proces okonca.......

bas je i to neka politicka strategdija,
demografija i vrijeme....
:roll:
madner

#24531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Skijaš wrote:
madner wrote:Nisam ja pisao misljenje, ja ga samo prenosim. Imaju pravo na nastavu na Srpskom jeziku, nemaju pravo da imaju veto u bilo kojoj oblasti, imaju pravo na cirilicu, nemaju pravo na paritet na politickom planu. To ti je bio Ustav SRBiH, na koji se ti pozivas i kunes.
Dom naroda BiH je svetinja. Na stranu to što ga četnici trenutno zloupotrebljavaju, poenta je da mora postojati takav vid mehanizma zaštite kolektiviteta.
Zloupotrebljavaju ga zato sto imaju isti pogled kao i ti na prava etnija. Dom Naroda koji stiti ta prava koja su zagarantovana nije opste sporan, ali Dom Naroda koji sluzi kao mehanizam za veto, itekako jeste.
Skijaš wrote:
Dakle opravdavas pokusaj secesije. Tuzno.
Ne opravdavam jer se tih dana nije radilo o zaštiti od bošnjačke dominacije nego o genocidnom planu stvaranja Velike Srbije.
To je izvlakusa. Prije pocetka rata Srbi su dobili crno na bijelo da ce imati prava nacionalnih manjina po tumacenju Ustava SR. Da li su oni imali plan da se odbrane od toga (sto bi ti podrzao) ili plan etnickog ciscenja ne mijenja nista na tome da ti smatras da je to bio dovoljan razlog za oruzani ustanak. Time opravdavas svakog ko je kreno protiv komsija kako ne bi bio pod Turcima.
Skijaš

#24532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

madner wrote:
Skijaš wrote:
madner wrote:Nisam ja pisao misljenje, ja ga samo prenosim. Imaju pravo na nastavu na Srpskom jeziku, nemaju pravo da imaju veto u bilo kojoj oblasti, imaju pravo na cirilicu, nemaju pravo na paritet na politickom planu. To ti je bio Ustav SRBiH, na koji se ti pozivas i kunes.
Dom naroda BiH je svetinja. Na stranu to što ga četnici trenutno zloupotrebljavaju, poenta je da mora postojati takav vid mehanizma zaštite kolektiviteta.
Zloupotrebljavaju ga zato sto imaju isti pogled kao i ti na prava etnija. Dom Naroda koji stiti ta prava koja su zagarantovana nije opste sporan, ali Dom Naroda koji sluzi kao mehanizam za veto, itekako jeste.
Kako bi trebala da izgleda ta ravnopravnost ? Po mom shvatanju, postoje tri modela :

1. etnička podjela teritorije
2. etnička podjela vlasti
3. vladavina većine u kojoj se naša tri naroda svodi na status kakav imaju Jevreji ili Albanci u BiH

Ja podržavam kombinaciju drugog i trećeg, to famozno mirenje etničkog i građanskog. Predstavnički dom treba da djeluje bez ikakvih blokada i prostom većinom, a Dom naroda mora zadržati mogućnost da obori određeni zakon koji bi bio štetan po neki od naroda. Prvi model vodi krvoproliću, a insistiranje samo na drugom ili samo na trećem stagnaciji.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#24533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by independer »

jedan_dobar_dan wrote: hehe demografija,
izmanipuliranog naroda,

Potpuno se slazem sa tobom. Zavrzlama konstatuje cinjenicno stanje i predvidja desavanja na osnovu stanja koje bi trebalo uvijek takvo biti. Ali to nije dobro ni za koga. Pa, majka mu stara, nismo mi kornjace da zivimo 500 godina. I nas zivot je ogranicen. I nas zivot mora imati nekakav kvalitet. I mi moramo svojoj djeci ostaviti bolje mjesto za zivljenje. A nacin da kroz patnju pa makar ona bila i rahat poboljsamo stanje nije dobar. Patnja ostaje patnja i ne moze se pretvoriti u srecu sama od sebe. Moras nesto uraditi da se to desi. A samo sjediti i cekati je zlocin prema nasoj djeci. Napraviti Bosnu ljepsim i boljim mjestom za zivljenje je zadatak nase generacije, jer odlaganje znaci nestanak nasih naroda u vrlo bliskoj buducnosti. Sto ce Bosnjaci mozda malo duze opstati nije utjeha. Ako drustvo stari i ne obnavlja se je smrt tog drustva. Sad par godina prije ili kasnije ne igra neku ulogu.
and

#24534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by and »

ima li ko da radi protiv bih? :mrgreen:
Dozvola za ubijanje američkih državljana ako rade protiv SAD-a

Sjedinjene Američke Države prvi put su definisale i odredile kada "mogu ubijati američke državljane" koji kuju zavjeru protiv svoje zemlje.

Američki državni tužilac Eric Holder rekao je da američki građani u inostranstvu mogu biti "meta smrtonosnog napada" ako postoji neposredna prijetnja za zemlju.
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame bila je predmet kritika grupa za građanske slobode kad je u septembru 2011. ubijen imam Anvar al Avlaki, rođen u SAD.
Ali, Holder je rekao da su SAD "bile u ratu", tako da nije bilo potrebno odobrenje suda.

U govoru na Pravnom fakultetu u Chicagu on je rekao da će primjena "smrtne kazne" biti regulisana zakonima rata, ali vlada ponekad mora da djeluje brzo i da je nepraktično tražiti dozvolu suda.

"Vojni i civilni zvaničnici moraju često da donose odluke na licu mjesta koje uključuju postojanje alternativnih rješenja, mogućnost kolateralne štete i druge procjene", rekao je Holder.

On je dodao da sve to zavisi od stručnog mišljenja i neposrednog pristupa informacijama.

Holder je istakao da će sila biti primijenjena ako je meta viši pripadnik Al kaide ili srodne organizacije, ako mete nije moguće uhapsiti i ako su preuzete mjere da se izbjegnu nepotrebne druge žrtve.

"Princip humanosti traži od nas da upotrijebimo oružje koje neće izazvati nepotrebnu patnju. Ovi principi ne zabranjuju upotrebu tehnološki usavršenog oružja", rekao je on.

SAD razvile su bespilotnu letjelicu za napade na lidere Al Qaide u Afganistanu i Pakistanu.

"Žalosna realnost je da će naša zemlja nastaviti da se suočava sa terorističkom prijetnjom, koja ponekad dolazi i od naših državljana", rekao je Holder.

On je dodao da, kada takvi pojedinci uzmu oružje protiv ove zemlje i pridruže se Al Qaidi u napadima na druge Amerikance, onda mora da postoji samo jedan realističan i odgovarajući program.

"Moramo u skladu sa Ustavom preduzeti korake da ih zaustavimo. U ovom opasnom trenutku ne možemo priuštiti da čekamo dok se provode opasni planovi", rekao je Holder.
zavrzlama

#24535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Skijaš wrote:
To o čemu ti govoriš nije dobro rješenje. Jeste rješenje, tačno je da vodi stabilizaciji, ali ekonomska i pogotovo demografska devastacija nije rješenje kojem se moralan čovjek treba nadati. Na to treba upozoravati one Srbe koji nisu zadojeni mržnjom, pokušati spriječiti dalje slabljenje bilo kojeg od naša tri naroda. Ali to da se sjedi i čeka da dovoljno Srba i Hrvata umre ili odseli nije nešto što bi trebalo propagirati kao prihvatljivo rješenje.

Možda se stvari tako zaista završe, većina Srba i Hrvata nastavi podržavati političko rješenje na koje ne mogu prisiliti Bošnjake, a kroz dugogodišnju stagnaciju Bošnjaci postanu dvotrećinska većina i izvana dobiju podršku za ukidanje trojne konstitutivnosti naroda. Ne bi me iznenadilo da neki ozbiljno kalkulišu s tom opcijom. Ali to otvoreno propagirati kao izlaz, pa to je bolesno.
ne radi se o rjesenju,nego o nemogucnosti vecine srba da prihvate BIH kao svoju drzavu i da se odreknu srpskog eskluziviteta nad manjim entitetom,sto automatski ne ostavlja probosanskoj strani(pogotovo bosnjacima) nikakav vid borbe osim izcekivanja da vrijeme odradi svoje,velikosrbi krenu u secesiju ili zapad presijece stvar kad uvidi da stagnacija ne pogadja zeljenu metu....na probosanskim snagama i bosnjacima je da ove sve pobrojane varijante docekaju sto vise moralno,ekonomski i vojno spremniji.....a to da ce lizanje guzica velikosrbima,dodvoravanje i guranje nepravdi pod tepih dovest do zaobilazenja ovih pobrojanih scenarija je samo otpupljenje moralnog i patriotskog naboja probosanskih snaga....vise je upitan bioloski opstanak nesrba u BIH,nego podjela BIH(razloge znamo),tako da oni drugi trebaju da pocnu i otpocnu priblizavanje BIH i njenim vrijednostima ,nego da probosanske snage se ulizuju njima.....the end.
zavrzlama

#24536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

independer wrote:
jedan_dobar_dan wrote: hehe demografija,
izmanipuliranog naroda,

Potpuno se slazem sa tobom. Zavrzlama konstatuje cinjenicno stanje i predvidja desavanja na osnovu stanja koje bi trebalo uvijek takvo biti. Ali to nije dobro ni za koga. Pa, majka mu stara, nismo mi kornjace da zivimo 500 godina. I nas zivot je ogranicen. I nas zivot mora imati nekakav kvalitet. I mi moramo svojoj djeci ostaviti bolje mjesto za zivljenje. A nacin da kroz patnju pa makar ona bila i rahat poboljsamo stanje nije dobar. Patnja ostaje patnja i ne moze se pretvoriti u srecu sama od sebe. Moras nesto uraditi da se to desi. A samo sjediti i cekati je zlocin prema nasoj djeci. Napraviti Bosnu ljepsim i boljim mjestom za zivljenje je zadatak nase generacije, jer odlaganje znaci nestanak nasih naroda u vrlo bliskoj buducnosti. Sto ce Bosnjaci mozda malo duze opstati nije utjeha. Ako drustvo stari i ne obnavlja se je smrt tog drustva. Sad par godina prije ili kasnije ne igra neku ulogu.
BIH za neprijatelja nema cinjenicno stanje ,nego bolesnu ideologiju koja se gaji zadnih preko 200 godina....

niko nije rekao da ce narednih 500 godina biti ovako,ali i ako bude neprijatelji BIH nece za 10 dana okupirati 75% BIH kao u blizoj proslosti...sta je resenje ako neprijatelji BIH ne zele njen napredak ni u kojoj opciji....rat ili rahat patnja svih nas...eto ja volim vise rahat patnju od rata,jer vise se volim patiti u cjelovitoj BIH dok i drugi pate,nego se patiti u bosnjikistanu bez BIH....kuzis :wink:
ultima_palabra

#24537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Nakon napuštanja SBiH
Safet Halilović prelazi u Radončićev SBBBiH?
Veliki transfer je na pomolu :D
kiky

#24538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

pa i red je da se sbih raspadne i da svi pređu u sbb ...
nadam se da onda slijedi sda ...
Opetja033

#24539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

kiky wrote:pa i red je da se sbih raspadne i da svi pređu u sbb ...
Mozes samo nastaviti sanjati mokre snove po tom pitanju :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#24540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

Jedno su tvoje želje, a drugo to da SDA nema šanse da se raspadne... Prije vidim jačanje SDU, a polagani nestanak SDP-a dragog Vođe, nego nestanak SDA. Tako da maštanja spadaju, mislim na PDF sex i ljubav :D
kiky

#24541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

Opetja033 wrote:
što ...
zar nije realno ...
:?
Opetja033

#24542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

KatarinaKosaca wrote:Jedno su tvoje želje, a drugo to da SDA nema šanse da se raspadne... Prije vidim jačanje SDU, a polagani nestanak SDP-a dragog Vođe, nego nestanak SDA. Tako da maštanja spadaju, mislim na PDF sex i ljubav :D
:mrgreen: :mrgreen: :thumbup:
KatarinaKosaca

#24543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

kiky wrote:
Opetja033 wrote:
što ...
zar nije realno ...
:?
Nije u tome stvar, nego mene jako negativno iznenađuje takav prezir demokratije, pluralizma ideja, političkih opcija itd. Tvoji snovi su autokracija i diktatura dragog Vođe. Vidiš, ja priželjkujem šarenilo političkih ideja i opcija i demokratski način biranja kako unutar tih stranaka, tako i na političkom tržištu. Ali, očito nekome to smeta, pa su vlažni snovi usmjereni na autokraciju i vjerojatno kasnije i verbalni delikt :-?

btw.. Naravno očekujem jedan pionirski val napada na mene i na SDA, optužbi kako sam SDA itd :D . BIjah već i SBIH i HDZ1990 i HDZ BIH, pa je red da budem i SDA :mrgreen:
Opetja033

#24544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

KatarinaKosaca wrote:Nije u tome stvar, nego mene jako negativno iznenađuje takav prezir demokratije, pluralizma ideja, političkih opcija itd. Tvoji snovi su autokracija i diktatura dragog Vođe. Vidiš, ja priželjkujem šarenilo političkih ideja i opcija i demokratski način biranja kako unutar tih stranaka, tako i na političkom tržištu. Ali, očito nekome to smeta, pa su vlažni snovi usmjereni na autokraciju i vjerojatno kasnije i verbalni delikt :-?

btw.. Naravno očekujem jedan pionirski val napada na mene i na SDA, optužbi kako sam SDA itd :D . BIjah već i SBIH i HDZ1990 i HDZ BIH, pa je red da budem i SDA :mrgreen:
Nemoj ga, vidis da je na drugim temama u behutu zbog klimanja Assadovog rezima i pogibije Pukovnika. Lik ocito ima ljubavne sklonosti ka autoritativnim rezimima i diktatorima. Samo sto je taj vog kod nas davno prosao.
KatarinaKosaca

#24545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

Opetja033 wrote:Nemoj ga, vidis da je na drugim temama u behutu zbog klimanja Assadovog rezima i pogibije Pukovnika. Lik ocito ima ljubavne sklonosti ka autoritativnim rezimima i diktatorima. Samo sto je taj vog kod nas davno prosao.
Ovo je veliki problem ovog društva. Lamentiranje za diktaturom glorificiranje izvrnutih dijelova stanja kakvo je bilo, plač za jednoumljem i autokracijom i to ozbiljno prijeti saživljavanju demokracije u njenom punom obliku i daljem formiranju svijesti o mogućnosti višeznačja, kao i potpunoj legitimnosti na drugo i drugačije, sve dok to dguro i drugačije nema legislativno upitne elemente. I kako onda educirati buduće generacije sa prezirom prema demokraciji?
ultima_palabra

#24546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

KatarinaKosaca wrote:
Jedno su tvoje želje, a drugo to da SDA nema šanse da se raspadne... Prije vidim jačanje SDU, a polagani nestanak SDP-a dragog Vođe, nego nestanak SDA. Tako da maštanja spadaju, mislim na PDF sex i ljubav :D
Šta je ovo nego maštanje? :-)
KatarinaKosaca

#24547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Šta je ovo nego maštanje? :-)
Bilo je u usporedbi sa iznesenom pustom željom i maštanjem. Dakle rečeno je "prije vidim", a ne "nadam se, želim, jedva čekam" :D
ultima_palabra

#24548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

KatarinaKosaca wrote:Bilo je u usporedbi sa iznesenom pustom željom i maštanjem. Dakle rečeno je "prije vidim", a ne "nadam se, želim, jedva čekam" :D
Pa nerealno je i jedno i drugo... SDP objektivno ne može gore od 2002., a njegovi glasači mogu ili apstinirati ili otići NS-u... SDU su dinosauri.
nellington

#24549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nellington »

ultima_palabra wrote:SDU su dinosauri.
Image
ultima_palabra

#24550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Ross Geller :mrgreen:
Locked