SDA-All about

Post Reply
palermo

#24501 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:
Pa sjetimo se dvojice rahmetlija Alije Izetbegovića i Adila Zulfikarpašića, nije li njihov razlaz upravo nastao zbog obećanja Alije Adilu da će biti kandidovan za predsjedništvo i kasnije povučenog obećanja. Obećanje ludom radovanje, plus Adilov ugled je bio mnogo veći od Fahrinog...pa šta bi...

Ja bih prije rekao da ovdje Fahro baca zadnje karte pa šta bude. Kratkoročno Bakir će možda imati nekih problema, dugoročno mislim da je sve jači i jači.
Ta priča stoji, ali trenutno postoji jedan "window of opportunity" - 2016. godina, gdje je opstanak koalicije više potreban SDA nego Fahri. Fahri je možda jasno da on nema više onaj prestiž za predsjedništvo, ali je ovo prilika da isforsira određene poteze dok još može. Čovjek je izuzetno prevejan i satjeran je trenutno u ćošak, vidjećemo da li pravi dobru političku računicu.
Najvažnije pitanje za Fahru je kako će teći sam sudski proces, i kako će on osigurati lojalnost članova svoje stranke. Bez Fahre SBB ne postoji, vjerujem da se oko toga možemo usaglasiti. A ako SBB kao nezvistan politički subjekt ne postoji,onda nikakva koalicija nije u pitanju.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#24502 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Prošnjaci mirno spavajte :D naše jedinstvo je stabilno ko izotopi urana
daddy-kool

#24503 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

palermo wrote:

Najvažnije pitanje za Fahru je kako će teći sam sudski proces, i kako će on osigurati lojalnost članova svoje stranke. Bez Fahre SBB ne postoji, vjerujem da se oko toga možemo usaglasiti. A ako SBB kao nezvistan politički subjekt ne postoji,onda nikakva koalicija nije u pitanju.
Sigurno da još uvijek kontroliše većinu zastupnika iz svoje stranke i da može potopiti koalicijsku većinu, računam bar da ovo vrijedi za 2016. Slažem se da dosta ovisi o toku procesa, možda procijeni da ako on tone neka tonu i drugi. Da sam na njegovom mjestu i ja bi tražio uvjeravanja kroz konkretne poteze - a to do sada nije dobio.
palermo

#24504 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:

Sigurno da još uvijek kontroliše većinu zastupnika iz svoje stranke i da još uvijek može potopiti koalicijsku većinu, računam bar da ovo vrijedi za 2016. Slažem se da dosta ovisi o toku procesa, možda procijeni da ako on tone neka tonu i drugi. Da sam na njegovom mjestu i ja bi tražio uvjeravanja kroz konkretne poteze - a to do sada nije dobio.
Mislim nagađamo iliti ponaški naprđujemo :D (ja barem jesam) ali ja nešto ne vidim koga može Fahro potopiti od velikih riba......to sa koalicijom je onaj kratkoročni Bakirov problem, ali ne mislim da je preveliki...,,,
daddy-kool

#24505 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

palermo wrote:Mislim nagađamo iliti ponaški naprđujemo :D (ja barem jesam) ali ja nešto ne vidim koga može Fahro potopiti od velikih riba......to sa koalicijom je onaj kratkoročni Bakirov problem, ali ne mislim da je preveliki...,,,
Naravno, to nam je i posao ovdje na forumu. :D
Ja samo i pričam o koaliciji, za ostalo ne znam.
A bio bi priličan problem jer ne vidim ko bi mogao efikasno zamijeniti SBB - SBiH, A-SDA, NS i BPS?
palermo

#24506 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:Mislim nagađamo iliti ponaški naprđujemo :D (ja barem jesam) ali ja nešto ne vidim koga može Fahro potopiti od velikih riba......to sa koalicijom je onaj kratkoročni Bakirov problem, ali ne mislim da je preveliki...,,,
Naravno, to nam je i posao ovdje na forumu. :D
Ja samo i pričam o koaliciji, za ostalo ne znam.
A bio bi priličan problem jer ne vidim ko bi mogao efikasno zamijeniti SBB - SBiH, A-SDA, NS i BPS?
SBiH, A-SDA, BPS plus koji odbjegli nezavisnio zastupnik.....mada slažem se, i za SDA je bolja varijanta koalicija sa SBB, mada se meni sada postavlja pitanje koliki prostor SDA uopšte ima da pravi neke ustupke Fahri.....barem javne, političke ustupke
daddy-kool

#24507 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

palermo wrote:

SBiH, A-SDA, BPS plus koji odbjegli nezavisnio zastupnik.....mada slažem se, i za SDA je bolja varijanta koalicija sa SBB, mada se meni sada postavlja pitanje koliki prostor SDA uopšte ima da pravi neke ustupke Fahri.....barem javne, političke ustupke
Ne treba javno, ali mu treba potez kojim bi mu vratio povjerenje u savezništvo sa Bakirom, tj da je ovaj ozbiljan. A to je ono što Avaz već odavno poziva - obračun sa Čamparama i Sarajlićem. Vidjećemo u narednih nekoliko mjeseci, do ljeta pretpostavljam da će biti jasno.
palermo

#24508 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:

Ne treba javno, ali mu treba potez kojim bi mu vratio povjerenje u savezništvo sa Bakirom, tj da je ovaj ozbiljan. A to je ono što Avaz već odavno poziva - obračun sa Čamparama i Sarajlićem. Vidjećemo u narednih nekoliko mjeseci, do ljeta pretpostavljam da će biti jasno.
Ma, Čampare i Sarajlić su ovdje samo eksponirani (vjerovatno po Fahrinoj procjeni najranjiviji) članovi jedne široke političke grupacije koja ima znatnu veću političku moć od Fahre. Ja mislim da bi Bakiru mnogo više taj sukob naštetio nego sukob sa Fahrom u što uključujem i raskid koalicije. Uostalom, mislim da je Bakir zapravo i neka vrsta lidera (da li instaliranog ili prirodnog, vidjećemo) ove grupacije (nije dobra riječ grupacija, ali ne mogu da sada pronađem bolji termin ).

Tako da ako Fahro računa na ove političke ustupke, onda ne vejrujem u njih.....to bi značilo i poraz Bakira Izetbegovića, a nešto mi se ne čini da je on razmišljao o penziji
daddy-kool

#24509 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

palermo wrote:
Tako da ako Fahro računa na ove političke ustupke, onda ne vejrujem u njih.....to bi značilo i poraz Bakira Izetbegovića, a nešto mi se ne čini da je on razmišljao o penziji
Slažem se, ali onda ne vidim šta tu Fahro vidi za sebe?

Možda je do sada računao da će imati zaštitu od tužilaštva ili suda, ali ovim potezima bi mogao sebi ubrzati kraj - što se već može špekulisati sa proširenjem optužnice. Do sada je bacao kosti, od sada bi se mogao očekivati i ultimatum?¸

btw termin koji se često koristi je klika.
palermo

#24510 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
palermo wrote:
Slažem se, ali onda ne vidim šta tu Fahro vidi za sebe?

Možda je do sada računao da će imati zaštitu od tužilaštva ili suda, ali ovim potezima bi mogao sebi ubrzati kraj - što se već može špekulisati sa proširenjem optužnice. Do sada je bacao kosti, od sada bi se mogao očekivati i ultimatum?¸

btw termin koji se često koristi je klika.
nisam te razumio ovo oko ultimatuma.....ko bi mogao i kome dati ultimatum. I kakav.

P.S ma nisam baš mislio ni na kliku, mislim da se ovdje radi o nečem širem, rekao b ih čitavom jednom pravcu bošnjačke politike....
jao_situacije

#24511 Re: SDA-All about

Post by jao_situacije »

joj priča, kao senzacija je što je fahro izjavio da mu je obećano da će biti kandidat i da se sda sjebala oko toga :lol:
pa njih atomska ne bi sjebala samo bi se malo otresli i nastavili dalje

a i iznenađuju me forumaši za koje sam mislio da su ozbiljni i barem djelimično informirani
daddy-kool

#24512 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

palermo wrote:

nisam te razumio ovo oko ultimatuma.....ko bi mogao i kome dati ultimatum. I kakav.

P.S ma nisam baš mislio ni na kliku, mislim da se ovdje radi o nečem širem, rekao b ih čitavom jednom pravcu bošnjačke politike....
Radnočić, oko koalicije, ukoliko se misli još baviti politikom.

Mislim da je optimistično govoriti o pravcima bošnjačke politike, to podrazumijeva svjesne i nezavisne odluke, te provođenje vlastitih projekata. Gdje ti je taj pravac npr kod rješenja za Mostar?
XXS

#24513 Re: SDA-All about

Post by XXS »

HM 2011 wrote: "Nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine izjavio kako je dogovorio s vrhom SDA da on bude zajednički kandidat SBB-a i SDA na izborima 2018. godine za člana Predsjedništva BiH, vrh SDA demantovao je njegove navode, ističući kako Radončić neće biti zajednički kandidat ove dvije političke stranke na Općim izborima 2018. godine."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-rado ... /160218077

Evo i link biti će ti lakše.... Fahro u srdžbi svašta zna plasirati u eter......
Jesil ti normalan, kakav ba Fahro?

Jutros generalni sekretar tvoje stranke kaze da SDA, nakon dva mjeseca, nema dovoljno informacija sta se desavalo na sastanku SDA i SBB-a.
"Nemamo dovoljno detalja u vezi s ovim slučajem. Kada budemo imali detalje očitovat ćemo se u vezi s tvrdnjom Fahrudina Radončića", rekao je u kratkom razgovoru za Klix.ba generalni sekretar SDA Amir Zukić.
Ovo je jutros rekao Zukic, a poslije podne, po starom SDA obicaju, saznali su sta se desavalo.

Znaci dva mjeseca je trebalo SDA da sazna sta je SDA pregovarala na koalicionom sastanku.
Vama da se da podrska? :lol: :? :lol:
palermo

#24514 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:
Radnočić, oko koalicije, ukoliko se misli još baviti politikom.

Mislim da je optimistično govoriti o pravcima bošnjačke politike, to podrazumijeva svjesne i nezavisne odluke, te provođenje vlastitih projekata. Gdje ti je taj pravac npr kod rješenja za Mostar?
Ne znam, koliko je SDA u situaciji da prihvata bilokakav ultimatum. A ući u otvoreni sukob sa SDA, odnosno Bakirom....onda bi morao izaći kao pobjednik.....ne znam....

Pa nisam ja rekao da je taj pravac formulisan, jasan, više sam mislio na neku vrstu manje više zajedničkih, pretenciozno je reči vrijednosti, ali recimo polazišta, plus zajednička istorija itd.......Npr, na čijoj je strani reis Kavazović.....naravno, ne oglašava se, ali je mislim prilično nerealno misliti da on nema svoga favorita u ovoj priči...
HM 2011

#24515 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

XXS wrote:
HM 2011 wrote: "Nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine izjavio kako je dogovorio s vrhom SDA da on bude zajednički kandidat SBB-a i SDA na izborima 2018. godine za člana Predsjedništva BiH, vrh SDA demantovao je njegove navode, ističući kako Radončić neće biti zajednički kandidat ove dvije političke stranke na Općim izborima 2018. godine."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-rado ... /160218077

Evo i link biti će ti lakše.... Fahro u srdžbi svašta zna plasirati u eter......
Jesil ti normalan, kakav ba Fahro?

Jutros generalni sekretar tvoje stranke kaze da SDA, nakon dva mjeseca, nema dovoljno informacija sta se desavalo na sastanku SDA i SBB-a.
"Nemamo dovoljno detalja u vezi s ovim slučajem. Kada budemo imali detalje očitovat ćemo se u vezi s tvrdnjom Fahrudina Radončića", rekao je u kratkom razgovoru za Klix.ba generalni sekretar SDA Amir Zukić.
Ovo je jutros rekao Zukic, a poslije podne, po starom SDA obicaju, saznali su sta se desavalo.

Znaci dva mjeseca je trebalo SDA da sazna sta je SDA pregovarala na koalicionom sastanku.
Vama da se da podrska? :lol: :? :lol:
a jel ti palo na pamet

a) da nece da pravi probleme u koaliciji
b) da nije imao dovoljno detalja da da zvanicni stav.
XXS

#24516 Re: SDA-All about

Post by XXS »

HM 2011 wrote:
a jel ti palo na pamet

a) da nece da pravi probleme u koaliciji
Naravno, njima nema nista svetije ili vaznije od fotelja tako da ce se gologuzi naguziti u bilo kojem pravcu da im ga Fahro zavuce u ime odrzavanja koalicije. :izet:
HM 2011 wrote: b) da nije imao dovoljno detalja da da zvanicni stav.
Konacno da se nas dvojica slozimo oko necega. Pa ja ti pet puta ponavljam ovo sto si napisao. SDA dva mjeseca nije znala sta je SDA dogovorila sa koalicionim partnerom. To ima u Mozambiku ili Kongu ali tamo su ljudozderski diktatori kojima stranka sluzi samo za slikanje i primjerno kaznjavanje podanika.

Trazi odgovornost moj HM 2011, trazi odgovornost jer zavrsismo u Africi umjesto u EU.
Trazi odgovornost jer ako ovi feudalci pobjede jos jednom i ti ces morati mjenjati nickname u HM 1711.

:bih:
jefff

#24517 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Neko izvlači Lagumdžiju iz naftalina. Znak da je ova koalicija upitna i to za obje strane.
Banksy

#24518 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

jefff wrote:Neko izvlači Lagumdžiju iz naftalina. Znak da je ova koalicija upitna i to za obje strane.
Znak da bi njen raspad bio široko pozdravljen, od Gačana, preko policijske fronte, do uskrslog Lagumdžije, i da joj svi navedeni, združeno, rade o glavi.
ultima_palabra

#24519 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Ko spada u te mitske Gačane? Znam samo za Čampare...
Drvosjeca iz Dejcica

#24520 Re: SDA-All about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefff wrote:Neko izvlači Lagumdžiju iz naftalina. Znak da je ova koalicija upitna i to za obje strane.
Sutra da Lagmdžija ode na naj svijet spominjao bi se još 150 godina u CMP (centrali minder politike). :oops:
ultima_palabra

#24521 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Sutra da Lagmdžija ode na naj svijet spominjao bi se još 150 godina u CMP (centrali minder politike). :oops:
Naravno da će ga spominjati, obezbjedio im je bar desetljeće neometane vladavine.
daddy-kool

#24522 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

U kojem kontekstu bi se Lagumdžija mogao vratiti u aktivnu politiku?
hizo ramidovic

#24523 Re: SDA-All about

Post by hizo ramidovic »

sveje ovo lagundzija odigro dobro iza ledza posvadzoje koaliciu pacese uvalit uvlast izato stoje ovo odigro dobro trebaga puscat dase vrati ida budne jope ministar vanjski poslova ada nerko budne clan presijednistva ako nebudne tako crno namse pise
howdy

#24524 Re: SDA-All about

Post by howdy »

hizo ramidovic wrote:sveje ovo lagundzija odigro dobro iza ledza posvadzoje koaliciu pacese uvalit uvlast izato stoje ovo odigro dobro trebaga puscat dase vrati ida budne jope ministar vanjski poslova ada nerko budne clan presijednistva ako nebudne tako crno namse pise
langundjija je morebitno KOS-ovac. svesu prilike daje sve izrezira to iz beograda dase narod pozaba vi koalicija ma i da se ocijepi RS dok je narod pozabav it koalicijom.
Banksy

#24525 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:Ko spada u te mitske Gačane? Znam samo za Čampare...
U ovom trenutku Čampare, Zvizdić, Sarajlić, dijelovi stare Tihićeve struje, ali prije svega odavno uspostavljena ''gatačka mreža'' koja pokriva sve, policiju i sudove prije svega, bilo je negdje i nekoliko šema, ova je dostupna http://www.avaz.ba/clanak/130736/porodi ... nstitucije, a svi ovi, naoko nevažni, vrlo su važni kad se stvari krenu spuštati na niže nivoe institucija, na daidže, amidžiće, tetiće, strateški raspoređene na sve zamislive tačke,
+ u ovom trenutku uz njih je i FTV, Oručevićevi mediji - Slobodna Bosna, Klix, TV1, Vijesti, The Bosnia Times, zatim DF-ova već odranije razgranata policija, Alispahićeva Patria, SDP ostaci Lagumdžijinog sudstva, itd,
Biće čudo ako se koalicija održi ...
Post Reply