Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#2451 Re: Potrosnja

Post by madner »

Pa izbor ce biti mali turbo benzinac, mali turbo dizel ili elektricni invalid za gradsko auto, i veliki benzinac ili dizel za auto. :D
Pazi u Oslu dobijes posebnu spuru i poreske olaksice.

Da duplo brze dodjem do posla vozao bi i Leafa. :D

Sve je na pocetku nepouzdano i skupo, no sredit ce to Njemci za par godina. Tebi hvala sto snosis troskove testiranja. :D

Razlika izmedju mog dizela i benzinca je oko 4 litra, sto na 200 000 i sa 2 KM daje 16 000 KM razlike u cijeni.
530i

#2452 Re: Potrosnja

Post by 530i »

madner wrote: Sve je na pocetku nepouzdano i skupo, no sredit ce to Njemci za par godina.
Stavit će software, bez brige, majstori su za to :oops:
supercali

#2453 Re: Potrosnja

Post by supercali »

Kakva ba razlika 16000?
Daje tolika razlika niko ne bi vozao benzince
madner

#2454 Re: Potrosnja

Post by madner »

Sto je vece auto, veca je razlika. Zato u DE preko 70% novih Audija i BMW jesu dizeli. VW i Mercedes su preko 50%, dok kod vecinski manjih auta vecina jesu benzinci.

Ljudi kupuju novcanikom i zato je za Audi bitan ovaj ebooster, ne zbog SADa, nego Europe. Mislim da trenutno imaju najbolji 3.0.
supercali

#2455 Re: Potrosnja

Post by supercali »

Ma znam ja to nego ne kontam racunicu sta 200000? gorivo 2km?
madner

#2456 Re: Potrosnja

Post by madner »

200 000 km predjenih, 2 KM prosjek cijene goriva i 4 litra vise na 100 km. 2000 punjena, 8000 litara vise. S tim da ako neko predje 5000 godisnje ima drugu racunicu. :D
530i

#2457 Re: Potrosnja

Post by 530i »

4 litra u realnom svijetu je teško ostvariva razlika, prije će biti da je duplo manja. Osim ko roka po autoputu do daske.
madner

#2458 Re: Potrosnja

Post by madner »

Autoput do daske bi radio prije za benzinca, bar ako je brzina ista.
supercali

#2459 Re: Potrosnja

Post by supercali »

cijena goriva nije 2 marke
ajd da uzmemo da je 4 litra mada je i to nategnuto tu dolazimo do dosta manje racunice
koliki je prosjek godisnji kod vecine ljudi ovdje ?
ljudi ce do tih 200000 voziti najmanje jedno 7 godine sto dolazimo do prosjeka nekog od 30 milja godisnje
ko vozi puno i ko sa autom zaradjuje siguran sam da auto promijeni daleko ranije od tih 7 godina

meni licno to ne bi odgovaralo jer godisnje predjem do nekih 13000 cca
znaci ja bi morao voziti taj auto skoro 20 godina a do tad bi promijenio svasta nesto na autu ne zbog kilometraze nego zbog vremena (ona fora xxxx km ili 2 godine i sl)
madner

#2460 Re: Potrosnja

Post by madner »

Prije godinu dana je cijena bila preko 2 KM, prosjek ce sigurno biti tu negdje. Osim toga dizel je jeftiniji, sto na 10l jeste gotovo jedan litar vise.

Nisam rekao da je racunica validna za svakoga, pogotovo ako je manje auto pa je manje i razlika u potrosnji. Tebi za 13000 ako je 2l razlike ustedi godisnje malo vise od 500 KM.
supercali

#2461 Re: Potrosnja

Post by supercali »

i za tu cifru od 16000 da bi ostvario kod mene ce postati oldtimer
opet rekoh ta razlika od 4 litre je malo nategnuta i kao sto neko rece blize je cifri 2 nego 4 al eto
a tu igra jos faktora je li to auto samo do posla i na posao jer zivis u jablanici a dolazis u sa svaki dan ili sa njim zaradjujes pare tipa da si terenac pa s njim ides i sl
jefferson

#2462 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Koje auto je u pitanju i sta bi bio usporedivi benzinac?
Jbt ja vozio neko vrijeme BMW 320i XDrive dok su mjenjali rezervoar one "pisake", kako god u gradu nece preko 9, a vani nikako iznad 7. Ne znam koji je to model u EU, mislim 325 ili slicno, ali je 180ks i 280nm.
Novi X5 35i (306ks, 400nm) trosi manje u prosjeku od mog E70 35d. Sad jos kada novi B58 motor sa 326ks i 450nm dodje razliak ce biti jos veca. Uporedivi 35d u novom X5 anrano trosi manje od tog 35i, ali doalzimo do toga jel razlika vise tolika kada auto od 2 tone sa benzincem od 306ks u prosjeku potrosi 9 litara, ali zaobidjes sva ona DPF, SCR sranaj.
Nesmunjam da ce BH "cuneri" to sve poskidati itd, ali ono sto je u ponudi na BH trzistu prvenstvenoz avsisi od toga sta kupci na zapadu zele.
prog321

#2463 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

Ma DPFi se kod nas skidaju za par stotina maraka.
Nego, dizelasi su svagdje skuplji od benzinaca. Mora biti veci razlog za to osim manje potrosnje?
supercali

#2464 Re: Potrosnja

Post by supercali »

prog321 wrote:Ma DPFi se kod nas skidaju za par stotina maraka.
Nego, dizelasi su svagdje skuplji od benzinaca. Mora biti veci razlog za to osim manje potrosnje?
pa imas dpf scr skl i ostalih milion skracenica dodatno nego na benzincu
naravno da ce fabrika i to naplatiti
jefferson

#2465 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

prog321 wrote:Ma DPFi se kod nas skidaju za par stotina maraka.
SCR jos nije zazivio toliko u EU.
U SAD neke kompanije skidaju SCR i kosta oko 2000 dolara.
To podrzaumjeva skidanje DPF-a, EGR-a, SCR katalizatora, zatvaranje rupa koje sluze kao pristup diznama za rasprsivanje tekucine, rupa koje sluze za pristup raznim senzorima i onda remapiranje ECU-a, tj brisanje SCR dijela ECU-a. Ako se softwear ne izbrise auto nece upaliti.
Znaci akda u BiH pocnu da skidaju SCR sistem, nece to moci raditi kao sa DPF-om, tj. samo fizicko skidanje. Morat ce se raditi ozbiljnije remapiranje kompjutera.
prog321

#2466 Re: Potrosnja

Post by prog321 »

EGR postoji i kod benzinaca. Ne vidim zasto bi se to skidalo. I zasto bi skidao katalizator?
DPF je jedini problem. Kod nas se ECU reprogramira, DPF skine i pici misko. Sve 250-300 KM :-D
klaki

#2467 Re: Potrosnja

Post by klaki »

bemzinci su smeče i troše puno, daj lože za dvaes
amar1994

#2468 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

ja samo naftaše vozam :P :lol: :lol:
jefferson

#2469 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

prog321 wrote:EGR postoji i kod benzinaca. Ne vidim zasto bi se to skidalo. I zasto bi skidao katalizator?
DPF je jedini problem. Kod nas se ECU reprogramira, DPF skine i pici misko. Sve 250-300 KM :-D
SCR katalizator! Ne obicni katalizator, nego SCR katalizator.
E kad dodju auta sa SCR-om nece biti 250-300km.
EGR je dio paketa, tj. kada se skida DPF i SCR katalizator sa diznom za ubrizgavanje ad blue te NoX senzorima.
Skidanje DPF je mila majka sta ce biti sa SCR sistemom. Tu se u sustini mora napraviti komplet novi izduvni sistem od mjesta gdje se DPF skinuo do izlazne cijevi.
Naravno sve to mzoe ostati na autu i kako odlaze senzori tako ce se i mjenjati.
Usput ECU sa SCR sistemom su programirani da kada ode NoX senzor ili SCR katalizator ili DPF da nedozvole paljenje automobila nakon odredjenog vremena.
Sve to uzmi u obzir, pomnozi, podjeli, i bit ce daleko vise od 250-300km.
amar1994

#2470 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
prog321 wrote:EGR postoji i kod benzinaca. Ne vidim zasto bi se to skidalo. I zasto bi skidao katalizator?
EGR je dio paketa, tj. kada se skida DPF i SCR katalizator sa diznom za ubrizgavanje ad blue te NoX senzorima.
Skidanje DPF je mila majka sta ce biti sa SCR sistemom. Tu se u sustini mora napraviti komplet novi izduvni sistem od mjesta gdje se DPF skinuo do izlazne cijevi.
Usput ECU sa SCR sistemom su programirani da kada ode NoX senzor ili SCR katalizator ili DPF da nedozvole paljenje automobila nakon odredjenog vremena.
je li to samo za naftaše vrijedi, posto njih najvise kod nas ima :mrgreen:
masa raje ne zna, kad se sam dpf skine, da ce se vrlo brzo zacepit katalizator koji nije dizajniran da radi bez dpf-a ;-)
btw: kod mene, mislim da sam uspio vidjeti tu diznu, samo je razlika sto ova dodaje gorivo prije dpfa, valjda :-)
jefferson

#2471 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:
masa raje ne zna, kad se sam dpf skine, da ce se vrlo brzo zacepit katalizator koji nije dizajniran da radi bez dpf-a ;-)
btw: kod mene, mislim da sam uspio vidjeti tu diznu, samo je razlika sto ova dodaje gorivo prije dpfa, valjda :-)
Benzinci nemaju DPF niti SCR.
DPF je dizjaniran za skupljanje krupnih cestica koje su nusproizvod izgaranja dizel goriva. Ta dizna o kojoj ti govoris je dizna koja dodaje gorivo u ispuh kada je potrebno uraditi regeneraciju DPF-a cime se povecava temperatura i nakupljene cestice izgaraju.
SCR sistem je sistem koji je dizajniran da smanji ili eliminise totalno NoX plinove ubacujuci ad blue (sto je u sustini macija pisaka s obzirom na sastav) tokom rada motora, kako:
Ispusni plinovi prvo dolaze do DPF-a gdje se krupne cestice skupljaju. NoX je plin tako da prolazi kroz filter i dolazi do NoX senzora koji detektuje koliko je potrebno dozirati ad blue tekucine. Ad blue tekucina se ubacuje u ispusnu cijev putem dizne i mjesa sa ispuhom, i to zajedno ulazi u SCR katalizator gdje se mjesa i NoX plinovi se eliminisu, i to sve ide do zadnjeg ispusnog lonca i onda napolje.
U sustini:
- Dvije dizne, jedna za regeneraciju DPF-a i jedna za NoX.
- DPF i SCR katalizator plus zadnji lonac.
- Nekoliko senzora, O2, NoX, senzor za regeneraciju DPF-a.
- Jedan ili dva rezervoara za Ad Blue koji imaju svoje senzore za kolicinu, kvalitet, kao i modul za mjesanje. Pored moraju biti grijani jer Ad Blue mrzne na -12.
- Modul za ubrizgavanje Ad Blue tekucine.

Primjer.
BMW X5 E70 35d u EU dolazi samo sa DPF-om, bez SCR-a. U SAD imaju DPF plus SCR sistem. Razlika? 75kg tezine izmedju ta dva modela.
mayab

#2472 Re: Potrosnja

Post by mayab »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:
Ne zavaravajte se, doci ce i ovde "pravna država" pa će ekotest biti eliminatoran, e onda zaboravite na ova skidanja....
amar1994

#2473 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

:thumbup:
dok toga ne bude, posao ce cvjetat ovima sto skidaju :)
jefferson

#2474 Re: Potrosnja

Post by jefferson »

Ne zavaravajte se, doci ce i ovde "pravna država" pa će ekotest biti eliminatoran, e onda zaboravite na ova skidanja....
Naravno, to sto se sada radi je samo plod korupcije, nepotizma itd.
Medjutim, dovoljan je jedans astanak sa predstavnicima EU i tu se prica oko skidanja DPF-a zavrsava.
ElRe

#2475 Re: Potrosnja

Post by ElRe »

Za Euro5 Multijet, dCi, CDI cijena je oko 700 KM.
Post Reply