amar1994 wrote:jefferson wrote:prog321 wrote:EGR postoji i kod benzinaca. Ne vidim zasto bi se to skidalo. I zasto bi skidao katalizator?
DPF je jedini problem. Kod nas se ECU reprogramira, DPF skine i pici misko. Sve 250-300 KM

SCR katalizator! Ne obicni katalizator, nego SCR katalizator.
E kad dodju auta sa SCR-om nece biti 250-300km.
EGR je dio paketa, tj. kada se skida DPF i SCR katalizator sa diznom za ubrizgavanje ad blue te NoX senzorima.
Skidanje DPF je mila majka sta ce biti sa SCR sistemom. Tu se u sustini mora napraviti komplet novi izduvni sistem od mjesta gdje se DPF skinuo do izlazne cijevi.
Naravno sve to mzoe ostati na autu i kako odlaze senzori tako ce se i mjenjati.
Usput ECU sa SCR sistemom su programirani da kada ode NoX senzor ili SCR katalizator ili DPF da nedozvole paljenje automobila nakon odredjenog vremena.
Sve to uzmi u obzir, pomnozi, podjeli, i bit ce daleko vise od 250-300km.
je li to samo za naftaše vrijedi, posto njih najvise kod nas ima
masa raje ne zna, kad se sam dpf skine, da ce se vrlo brzo zacepit katalizator koji nije dizajniran da radi bez dpf-a
btw: kod mene, mislim da sam uspio vidjeti tu diznu, samo je razlika sto ova dodaje gorivo prije dpfa, valjda

Benzinci nemaju DPF niti SCR.
DPF je dizjaniran za skupljanje krupnih cestica koje su nusproizvod izgaranja dizel goriva. Ta dizna o kojoj ti govoris je dizna koja dodaje gorivo u ispuh kada je potrebno uraditi regeneraciju DPF-a cime se povecava temperatura i nakupljene cestice izgaraju.
SCR sistem je sistem koji je dizajniran da smanji ili eliminise totalno NoX plinove ubacujuci ad blue (sto je u sustini macija pisaka s obzirom na sastav) tokom rada motora, kako:
Ispusni plinovi prvo dolaze do DPF-a gdje se krupne cestice skupljaju. NoX je plin tako da prolazi kroz filter i dolazi do NoX senzora koji detektuje koliko je potrebno dozirati ad blue tekucine. Ad blue tekucina se ubacuje u ispusnu cijev putem dizne i mjesa sa ispuhom, i to zajedno ulazi u SCR katalizator gdje se mjesa i NoX plinovi se eliminisu, i to sve ide do zadnjeg ispusnog lonca i onda napolje.
U sustini:
- Dvije dizne, jedna za regeneraciju DPF-a i jedna za NoX.
- DPF i SCR katalizator plus zadnji lonac.
- Nekoliko senzora, O2, NoX, senzor za regeneraciju DPF-a.
- Jedan ili dva rezervoara za Ad Blue koji imaju svoje senzore za kolicinu, kvalitet, kao i modul za mjesanje. Pored moraju biti grijani jer Ad Blue mrzne na -12.
- Modul za ubrizgavanje Ad Blue tekucine.
Primjer.
BMW X5 E70 35d u EU dolazi samo sa DPF-om, bez SCR-a. U SAD imaju DPF plus SCR sistem. Razlika? 75kg tezine izmedju ta dva modela.