Mada bi najpravilnije bilo Goverment forces. Istu stvar rade i sad sa npr Assad forces ili ranije Ghadafi forces.PM72 wrote:Nisam "relevantan"zateznistub wrote:Usput, nevezano za temu, moze li mi neko objaniti zašto su strani novinari vrlo često odnosno gotovo uvijek koristili termin "muslim forces" ili " bosnian muslim forces"? Zašto ne samo bosnian forces ili pro-bosnian forces'
Ovo mi je uvijek paralo uši i sve da mi je nekog relevantnog pitati ali mi se nedadeali mi je logično kad stranci kažu "bosnian muslim forces" jer su i VRS zvali "bosnian serb army" i HVO - "bosnian croat forces".Čak sam gledao na suđenjima u Hagu kad se služe skraćenicama BSA...
P.S. položaj "bosnian serb army" četalja sa sijačem je na parkingu hotela Osmice.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2451 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- zateznistub
#2452 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Zašto naprđivanje? To je nešto što je išlo u eter i slika na osnovu koje je je Džo u Americi, Hans u Njemačkoj, I svi ini stvarali o namaSarajmen wrote:Hajd' ne naprđuj rana ti, u duhu teme bili su sa jedne strane dijelovi snaga 1 Korpusa A RBiH a sa druge dijelovi snaga Sarajevsko-romanijskog Korpusa VRS , i to je to. Koga zakuri bolac kako se po tom pitanju izražava neki strendžer ili Risto Đogo.
A baćuške izašle na sonšajn![]()
Nažalost, poprilično deformisanu...toliko, da kad je moja rodica sjela za koncertni klavir i počela svirati strenđeri bili nemalio iznenađeni...tipa pa zar vi to znate...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2453 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne kontam prevod. Kakva granica sa SrbijomSarajmen wrote:
War of Bosnia-Herzegovina. Trolleys in the frontier with the Serbia on the eve of the conflict. March 1992.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2454 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
A mozes li mi ti pojasniti sta se to dogodilo sa trolama za vrijeme tih barikada? Mozda da me uputis na neku temu ili nesto slicno gdje ima vise o barikadama. Nikad ih do kraja nisam skontao, da budem iskren.Sarajmen wrote:
Pusti budale ... to je iz vremena prvih barikada.
P.S. Takodjer greska u opisima ovih fotki je "Muslim controled Grbavica".
Inace svaka cast za fotke
- zateznistub
#2455 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kao razlog (zvanični) je bio protest zbog ubistva "srpskog svata" a u stvari generalna proba za ono što je počelo mjesec i malo jače kasnijje.
Znao sam ih nekoliko sa Vraca (kleli se u majku) a odlično znao da jesu bili na barikadama...
Znao sam ih nekoliko sa Vraca (kleli se u majku) a odlično znao da jesu bili na barikadama...
- trambusek88
#2456 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Valjda kako su trole nailazile ovi su ih tako redali na barikade._BataZiv_0809 wrote:A mozes li mi ti pojasniti sta se to dogodilo sa trolama za vrijeme tih barikada? Mozda da me uputis na neku temu ili nesto slicno gdje ima vise o barikadama. Nikad ih do kraja nisam skontao, da budem iskren.Sarajmen wrote:
Pusti budale ... to je iz vremena prvih barikada.
P.S. Takodjer greska u opisima ovih fotki je "Muslim controled Grbavica".
Inace svaka cast za fotke
Kad se smirilo trole su nastavile svoj rad i išle su preko Grbavice sve do 18.04.1992, a za Dobrinju je saobraćaj prekinut 14.04.1992.
Onaj trolejbus 514 iz onog čuvenog snimka sa čarapanom u glavnoj ulozi je saniran i prefarban nakon rata i radio je do 2005.
-
zigson
#2457 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
bil ga otpuhalo da je opalio ondje blizu zida ?Sarajmen wrote:
Russian mercenary allied w. Serb civil war forces fighting Muslims in former Yugoslav republic aiming shoulder-held rocket-type weapon, between missions during ceasefire, prob. in Serb-controlled suburb Grbavica; Sarajevo.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2458 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
mogu li postaviti 2 slike vezane za reintegraciju ??? mislim da ce se @bataziv obradovati kad me vidi kao putera 
-
zigson
#2459 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vrijedjas mi inteligenciju SarajmeneSarajmen wrote:Ne, jer nema ''bebe'' u lanseru.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2460 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ma ona tema je slaba,par postova ,a i ja vise pratim desavanja ovdje

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2461 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ona tema, na moju zalost kao pokretaca, je skoro pa totalni fijasko. Izuzev onog Sarajmenovog posta, nema se nista procitati.
A nastala je dok sam bio pod snaznim utiskom ove teme. Mada taj utisak i dalje ne blijedi.
Eh kad se sjetim kako sam danonocno citao ovu temu i O'zoneova sjecanja. Malo-malo sjednem u auto i obilazim opisane lokacije. Parkiram pa pjesice razgledam pokusavajuci zamisliti kako je to sve izgledalo. Zaista je imala i ima ogroman uticaj na mene i posebno na moj odnos sa Sarajevom. A i upoznao sam dosta forumasa koji pisu na njoj.
Nadam se da necete zamjeriti ovaj licni osvrt.
P.S. Bitango-
A nastala je dok sam bio pod snaznim utiskom ove teme. Mada taj utisak i dalje ne blijedi.
Eh kad se sjetim kako sam danonocno citao ovu temu i O'zoneova sjecanja. Malo-malo sjednem u auto i obilazim opisane lokacije. Parkiram pa pjesice razgledam pokusavajuci zamisliti kako je to sve izgledalo. Zaista je imala i ima ogroman uticaj na mene i posebno na moj odnos sa Sarajevom. A i upoznao sam dosta forumasa koji pisu na njoj.
Nadam se da necete zamjeriti ovaj licni osvrt.
P.S. Bitango-
-
zigson
#2462 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
to je to.. hvala na odgovoruSarajmen wrote:Ma ne, na istoj smo strani , za razliku od onog ruskog plaćenika koji na onakav način prodaje neupućenim , da ne kažem šta. Rado bih odgovor prepustio npr @Sea Wolfu jer vjerujem da bolje vlada tom materijom , al' da ti ne bi pogrešno protumačio kako te kuliram evo mišljenja u par rečenica. U onoj poziciji kao na slici, dodaj još bar 40 cm dužine projektila u lanseruzigson wrote:Sarajmen wrote:Ne, jer nema ''bebe'' u lanseru.
Vrijedjas mi inteligenciju SarajmeneMislio sam da je osa bila napunjena i da je opalio
, i da se zaveže za metalnu ogradu prije opaljenja vrlo je upitno da li bi ostvario pogodak u cilj i pri tom ostao nepovrijeđen. Jer izduvni gasovi koji se oslobode prilikom ispaljenja projektila su veliki, pa se ne bi smjelo iza vanjske cijevi nalaziti bilo kakva čvrsta prepreka u radijusu od najmanje 3 metra. Propisi nalažu veći i širi radijus udaljenosti al' ja iz nekih primjera iz ratne prakse branilaca Sarajeva navedoh minimalno 3 metra.
- nadžak
#2463 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ima svašta za vidjet na ovom videu. Ima dole ispod videa opis svih kadrova ali površan.Sarajmen wrote:
Dali se nekome od vas poznavalaca napisat malo detaljnije šta se dešava sve ovdje?
Jesu li ono linije na početku videa i čime ono roka od artiljerije?
Na 1:50 ono mi čudan dim, haman fosforne granate, može li biti to?
- dječak sa šibicama
#2464 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Prvi dio snimka Debelo brdo lako prepoznatljivo, iznad Vranjace, kula Zlatiste i objekat MUP-a sa kojeg tenk (vide se ispaljenja) tuce po polozajima nasih boraca odmah ispod gdje ono drvece. Oko desete sekunde zumiran rov na Debelom brdu, neko kretanje se primjecuje ali los je snimak za takve detalje.nadžak wrote:Ima svašta za vidjet na ovom videu. Ima dole ispod videa opis svih kadrova ali površan.Sarajmen wrote:
Dali se nekome od vas poznavalaca napisat malo detaljnije šta se dešava sve ovdje?
Jesu li ono linije na početku videa i čime ono roka od artiljerije?
Na 1:50 ono mi čudan dim, haman fosforne granate, može li biti to?
Objekat MUPa se najbolje vidi u tom dijelu snimka na 1:50, kosi krov gore. A granata je definitivno fosforna, i po izrazito bijelom dimu se da zakljuciti.
- Nekako s proljeća
#2465 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Grbavica u neposrednoj blizini stadiona, tajmer od 34:25 do 36:32.
https://www.youtube.com/watch?v=mw3BNZPCTsw#t=223
- Sokol31
#2466 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Može li mi neko od forumaša odgovoriti koliko je bilo potrebno vremena da se sav onaj otpad koji je ostao na ulicama očisti, da li je bilo minsko eksplozivnih sredstava nakon reintegracije i kakvih ranjavanja ili pogibija od istih. Sudeći po fotografijama trebalo je dugo vremena da se sve to ukloni i sanira, ali ipak me zanima mišljenje nekoga ko je prolazio ili bio tu nakon reintegracije? 
- agent_zero
#2467 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
To je ono kad izvlače babu iz stana, bilo je i ranije u nekom drugom klipu, ovaj je to maznuo i ubacio u svoj.Nekako s proljeća wrote:Grbavica u neposrednoj blizini stadiona, tajmer od 34:25 do 36:32.
- zateznistub
#2468 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Moj drug iz jedinice je pooginuo godinu činimi se nakon rata čisteći sopstvenu kuću negdje na Stupu. Bila neka vreća sa troblonima čime li...i...Sokol31 wrote:Može li mi neko od forumaša odgovoriti koliko je bilo potrebno vremena da se sav onaj otpad koji je ostao na ulicama očisti, da li je bilo minsko eksplozivnih sredstava nakon reintegracije i kakvih ranjavanja ili pogibija od istih. Sudeći po fotografijama trebalo je dugo vremena da se sve to ukloni i sanira, ali ipak me zanima mišljenje nekoga ko je prolazio ili bio tu nakon reintegracije?
a trajalo je poprilično dugo...
- Nekako s proljeća
#2469 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Сараево. Вид с сербских позиций на востоке города

Лето 94. РДО-2 на базе на Еврейской Гробле. Крайний справа - Владимир Бабушкин

Лето 94. Новосараево. На заднем плане - база РДО-3. Гора Дебелло-Брдо - справа.
Izvor: http://okopka.ru/p/polikarpow_m_a/serbia.shtml#32
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
#2471 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Греческий доброволец в рядах ВРС. Позиции на горе Моймило близ Сараева.
Izvor: https://pp.vk.me/c627631/v627631570/1bc ... QYoYKQ.jpg
- Nekako s proljeća
#2472 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Фотография из фотосета фотокорреспондента "Комсомольской правды" Владимира Веленгурина снимавшего русских добровольцев в Сараеве во время войны в Боснии. Фото сделано в районе Сараева Грбавица, прямо напротив расположения отряда..
На фото присутствуют одни из самых известные добровольцы времен войны в Боснии: Александр Шкрабов, Олег Валецкий, Зак Новак, Славко Алексич, Николай Петриков, Дмитрий Богачев.
Да, на крыше автомобиля ДП-27. Да, им воевали наши добровольцы за неимением чего-то другого.
Командир отряда Александр Шкрабов держит в руках знамя 3 РДО. После его гибели флаг был похоронен вместе с ним.
Izvor: https://cs7053.vk.me/c629300/v629300162 ... C-84oE.jpg
- Nekako s proljeća
- Nekako s proljeća
#2474 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

1993 год. Линия фронта в СараевоФото: Владимир ВЕЛЕНГУРИН
Izvor: http://www.kp.ru/daily/26344.4/3226425/
-
samo pozitiva
#2475 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
joj kad se sjetim ovog miniranja Lorisa, sva sreca pa niko nije teze povrijedjen