Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#2451 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

Tibrići, kako prodaja? 8-)
razonoda

#2452 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

StupskaBitanga wrote:Crkva-KŠC centar sa obdaništem pa prekoputa televizija, niže dole vatrogasni dom. Ma svega
Mislim da je za ml. parove sa djecom najvaznije -obdaniste ili skola. Birati naj ako je moguce , pa i platiti vise. isplati se zbog djece.
Kad djeca odrastu , onda birati po svom ukusu do tada po djecjem.
pop_corn

#2453 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Pa Tibra nema lijepu okolinu i sve pada u vodu :-) automatski i ono što valja ne valja :D

A ovi izgovori vrtić, škola bla, bla, bla... Ja ne znam kako roditelji biraju vrtiće.... Meni uopšte nije bitno gdje je vrtić, čak bi mi više odgovaralo da je negdje bliže mom ili suprugovom poslu nego kući. Doduše mi vozimo pa mi nije problem gdje god da je vrtić. Isto tako škola, tražim školu koja ima produženi boravak jer ja ne smijem dijete od 6 godina pustiti da samo ide u školu, vraća se iz nje i bude po 5, 6h samo u stanu.... Tek možda od III razreda, ranije ni govora!
razonoda

#2454 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

Eto bitna ti okolina. Kad uzivas u toj okolini ako radite , s posla obaveza koliko hoces. Pustit ces dijete da se druzi sa ''problematicnom''djecom, i ugrozis mu pozitivan razvoj.
pop_corn

#2455 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Ja sam ranije pisala da mi nije teško dijete voditi s kraja na kraj grada u dobar vrtić/školu. To smo godinama i radili tako da meni ne igra ulogu da li imam vrtić u naselju, koji baš može biti šklj kvalitete. Škola je već nešto drugo jer dijete neće ići u produženi do kraja osnovne pa bi lijepo bilo da je škola blizu stana ali do najmanje 3. razreda ni to mi nije bitno jer ću voziti dijete u školu za koju procijenim da je kvalitetna i da nudi produženi boravak. Do tad valjda izgrade ovu obećanu, famoznu školu na Stupu :oops: ako ne onda ni O.Š. Aleksa Šantić nije daleko za uzrast od 9, 10 godina.
Ne znam o kakvom ugrožavanju razvoja je riječ :shock:
Svicko

#2456 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Ma ja imam osjećaj još kad se ta škola izgradi, A HOĆE, da će ovi pocrkati od muke. :D

:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
VjecitiStudent

#2457 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

pop_corn wrote:Ja sam ranije pisala da mi nije teško dijete voditi s kraja na kraj grada u dobar vrtić/školu. To smo godinama i radili tako da meni ne igra ulogu da li imam vrtić u naselju, koji baš može biti šklj kvalitete. Škola je već nešto drugo jer dijete neće ići u produženi do kraja osnovne pa bi lijepo bilo da je škola blizu stana ali do najmanje 3. razreda ni to mi nije bitno jer ću voziti dijete u školu za koju procijenim da je kvalitetna i da nudi produženi boravak. Do tad valjda izgrade ovu obećanu, famoznu školu na Stupu :oops: ako ne onda ni O.Š. Aleksa Šantić nije daleko za uzrast od 9, 10 godina.
Premještaj iz škole u školu je djeci uvijek bio ogromni šok. Šta tek reći o konceptu vozanja djece po tim "kvalitetnim" školama u kojima se oni sa vršnjacima druže samo u toku 10 minuta velikog odmora?
Savremeni sarajevski roditelj je jedno čudo.
neki

#2458 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
pop_corn wrote:Ja sam ranije pisala da mi nije teško dijete voditi s kraja na kraj grada u dobar vrtić/školu. To smo godinama i radili tako da meni ne igra ulogu da li imam vrtić u naselju, koji baš može biti šklj kvalitete. Škola je već nešto drugo jer dijete neće ići u produženi do kraja osnovne pa bi lijepo bilo da je škola blizu stana ali do najmanje 3. razreda ni to mi nije bitno jer ću voziti dijete u školu za koju procijenim da je kvalitetna i da nudi produženi boravak. Do tad valjda izgrade ovu obećanu, famoznu školu na Stupu :oops: ako ne onda ni O.Š. Aleksa Šantić nije daleko za uzrast od 9, 10 godina.
Premještaj iz škole u školu je djeci uvijek bio ogromni šok. Šta tek reći o konceptu vozanja djece po tim "kvalitetnim" školama u kojima se oni sa vršnjacima druže samo u toku 10 minuta velikog odmora?
Zaista, neki roditelji kao da su prespavali vlastito djetinjstvo, ili se nikad nisu susreli s onim sto danas priredjuju svojoj djeci pa ne znaju kakve to posljedice na njih ostavlja..
Inace, OS Aleksa Santic je od tibre udaljena 1 km zracne linije, i pri tom ce dijete morati pretrcati magistralnu cestu sa 4 trake, proci kroz pijacu, romsko naselje u nedjaricima itd itd :-)
A Tibrin geto se kao klin zabio izmedju dvije glavne ceste u Sarajevu, jos kad se izgradi 13 transferzala uz sami zapadni rub za svaku glupost ce se morati pretrcavati cesta, bila to skola, obdaniste ili nesto trece, a jedino mjesto unutar tog "trokuta" na kojem je bilo moguce izgraditi skolu-bivsa Una je po novom regulacionom predvidjeno za stambenu visespratnicu :-)
Stvarno savrseno naselje za odrastanje djeteta :-)
pop_corn

#2459 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

VjecitiStudent wrote:
E pa vidiš kako griješiš.... Nisam znala da trebam sve "iznijeti" da bi neki ljudi shvatili o čemu pričam.
Imamo mi i starije dijete koje odaaaavno ide u školu i zamisli nismo mijenjali školu :-D Ide i ići će do kraja školovanja u tu školu koja je u N. Sarajevu. I malo mi je blesavo "ocjenjivati" roditelje na ovaj način :-) Ja ću kao roditelj uraditi najbolje za svoje dijete 8) BTW O.Š. Aleksa Šantić ima produženi boravak. Ja samo naglašavam da to što ste se uhvatili škole, vrtića i ostalih stvari koje nedostaju Tibri meni apsolutno nisu bile presudne za kupovinu stana. Iznijela sam svoje argumente, evo konkretno za školu i vrtić. Imali smo i život prije Tibre koji, upravo zbog djece i uzrasta u kojem se oni sada nalaze, a za dobrobit njih samih, ne mogu i neću da mijenjam.
Još jednom ponavljam ako izgrade školu dok drugo dijete stasa za nju - biće super, ako ne hB uvijek ima alternativa koju ja ne smatram strašnom (da mi dijete od 10 god. ide 1 km pješke do škole) :P
razonoda

#2460 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

VjecitiStudent wrote:
Dovoljno vremena da razmjene info o nekim igricama, kompjuteru itd, a ne o najnovijem pistolju, koja cigara je bolja itd.
Innovation

#2461 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Innovation »

razonoda wrote: Dovoljno vremena da razmjene info o nekim igricama, kompjuteru itd, a ne o najnovijem pistolju, koja cigara je bolja itd.
:thumbup:
Svicko

#2462 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

neki wrote:
VjecitiStudent wrote:
Zaista, neki roditelji kao da su prespavali vlastito djetinjstvo, ili se nikad nisu susreli s onim sto danas priredjuju svojoj djeci pa ne znaju kakve to posljedice na njih ostavlja..
Inace, OS Aleksa Santic je od tibre udaljena 1 km zracne linije, i pri tom ce dijete morati pretrcati magistralnu cestu sa 4 trake, proci kroz pijacu, romsko naselje u nedjaricima itd itd :-)
A Tibrin geto se kao klin zabio izmedju dvije glavne ceste u Sarajevu, jos kad se izgradi 13 transferzala uz sami zapadni rub za svaku glupost ce se morati pretrcavati cesta, bila to skola, obdaniste ili nesto trece, a jedino mjesto unutar tog "trokuta" na kojem je bilo moguce izgraditi skolu-bivsa Una je po novom regulacionom predvidjeno za stambenu visespratnicu :-)
OMG, pretrčavanje cesta, transferzala, geto, pijaca, romsko naselje, ima li još nešto, neko minsko polje, vodopad, živo blato, živi pijesak usput? Neka favela?? Onda će ga na kraju čekati 94 nindže i "glavni" ako njega ubije može u školu?

Komšinice popcorn nema potrebe da ovdje ikome išta pravdaš, posebno iznosiš detalje svog privatnog života. Ja sam argumentovao sve vrlo jasno, a niko nikakve kontra argumente nije ponudio, nego samo naglabanje tipa ovo gore.

Na ovoj temi ne preostaje ništa drugo nego da se još dodatno pohvalimo kako nam je lijepo ovdje, neureklo se. ;)
neki

#2463 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Svicko wrote:
neki wrote:
OMG, pretrčavanje cesta, transferzala, geto, pijaca, romsko naselje, ima li još nešto, neko minsko polje, vodopad, živo blato, živi pijesak usput? Neka favela?? Onda će ga na kraju čekati 94 nindže i "glavni" ako njega ubije može u školu?

Komšinice popcorn nema potrebe da ovdje ikome išta pravdaš, posebno iznosiš detalje svog privatnog života. Ja sam argumentovao sve vrlo jasno, a niko nikakve kontra argumente nije ponudio, nego samo naglabanje tipa ovo gore.

Na ovoj temi ne preostaje ništa drugo nego da se još dodatno pohvalimo kako nam je lijepo ovdje, neureklo se. ;)
Nazalost, jedini vec vidljivi argumenti su ovo gore sto sam nabrojao...
razonoda

#2464 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

refik_b wrote:...
:sax:
...
Pogreshno si protumacio. :kiss:
Svicko

#2465 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Prejaki su ti argumenti.

Ja pitam za raspored prostorija, cijenu, vrstu grijanja, izolaciju, a ti meni o pretrčavanju ulice i kretanju kroz grad, jer, naravno, ništa pametnije i nemaš za reći. :thumbup:
pop_corn

#2466 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Svicko wrote:

:lol: :lol: :thumbup:

Fuj, da mi je :D
Mario979

#2467 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mario979 »

Kome se plaća grijanje u Tibri i po kojoj cijeni?
Čuo sam da baš deru na grejanju i i zajednickim troškovima
cpu_fan

#2468 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by cpu_fan »

Mario979 wrote:Kome se plaća grijanje u Tibri i po kojoj cijeni?
NIje istina. Grijanje plačaš paušal po m2 + koliko potrošiš u toku grejne sezone a sve prema cjenovniku KS-a. U odnosu koliko toplane deru na paušalu po m2 tokom cijele godine ovo je super. Kada nema potrebe za grijanjem jednostavno isključiš. A zajednički troškovi su održavanje, što plačaju svi u KS-u, i struja , ne znam šta bi te to mogli derati još na zajedničkim troškovima ?
Qler

#2469 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Burazeru prosle godine u Tibri najveci racun dosao cca 35KM za jedan mjesec.. 42m2 stan, u sredini zgrade... Inace nesto malo preko pausala, par markica :) grijanje ubjedljivo najjeftinije...
iceman2010

#2470 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Sto se tice racuna za grijanje ja sam se razrahatio kako sam presao u Tibru. Kod mene je istocna strana (gledam na EP pumpu, dobrinju....), stan u sredini. Proslu zimu, najveci racun koji je dosao je bio nesto oko 60 KM zajedno sa pausalom za taj mjesec. Stan je nesto vise od 49 kvadrata. Pausal oko 27 KM. Centralno bi mi dolazilo oko 60 KM. Ja placam puuuunoooo manje na godisnjem nivou.
corsa

#2471 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

iceman2010 wrote:Sto se tice racuna za grijanje ja sam se razrahatio kako sam presao u Tibru. Kod mene je istocna strana (gledam na EP pumpu, dobrinju....), stan u sredini. Proslu zimu, najveci racun koji je dosao je bio nesto oko 60 KM zajedno sa pausalom za taj mjesec. Stan je nesto vise od 49 kvadrata. Pausal oko 27 KM. Centralno bi mi dolazilo oko 60 KM. Ja placam puuuunoooo manje na godisnjem nivou.
Ovo k'o da sam ja pisao, samo sto mi je proslu zimu najveci racun bio 38KM. :D
iceman2010

#2472 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

corsa wrote:
iceman2010 wrote:Sto se tice racuna za grijanje ja sam se razrahatio kako sam presao u Tibru. Kod mene je istocna strana (gledam na EP pumpu, dobrinju....), stan u sredini. Proslu zimu, najveci racun koji je dosao je bio nesto oko 60 KM zajedno sa pausalom za taj mjesec. Stan je nesto vise od 49 kvadrata. Pausal oko 27 KM. Centralno bi mi dolazilo oko 60 KM. Ja placam puuuunoooo manje na godisnjem nivou.
Ovo k'o da sam ja pisao, samo sto mi je proslu zimu najveci racun bio 38KM. :D
Meni je jedan mjesec odskakao od ostalih. Svi drugi su se kretali oko cifre od 40 KM u zimskom periodu.
Mario979

#2473 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mario979 »

cpu_fan wrote:
Mario979 wrote:Kome se plaća grijanje u Tibri i po kojoj cijeni?
NIje istina. Grijanje plačaš paušal po m2 + koliko potrošiš u toku grejne sezone a sve prema cjenovniku KS-a. U odnosu koliko toplane deru na paušalu po m2 tokom cijele godine ovo je super. Kada nema potrebe za grijanjem jednostavno isključiš. A zajednički troškovi su održavanje, što plačaju svi u KS-u, i struja , ne znam šta bi te to mogli derati još na zajedničkim troškovima ?
Dobro je čuti cijene iz prve ruke.
Možeš li reči koliki je paušal na grijanje koji se plaća tokom čitave god i koliko košta održavanje po m2 u KM ?
iceman2010

#2474 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Oki je 0,38 sa pdv-om po kvadratu.

Grijanje je 0,47+pdv po kvadratu. (pausal)
VjecitiStudent

#2475 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

iceman2010 wrote:Oki je 0,38 sa pdv-om po kvadratu.

Grijanje je 0,47+pdv po kvadratu. (pausal)
Tibrina kotlovnica je na ugalj?
Post Reply