Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DON_eARL

#2451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

dustaban wrote: GINUT CE I DALJE jer ce ostati na staroj cesti zato sto NEMAJU PARA, shvati to vec jednom, NEMAJU PARA da plate autoput! Sta ces reci kad na onom nezasticenom pruznom prelazu u Cekrcicima voz samelje jos jednog jadnika koji je tuda krenuo da ustedi 5 maraka od autoputa?!
Autoput ce zaista spasiti mnogo zivota - ovih objesnih pulena sto voze ferarije!
Izvini, ali po meni, automobil je luksuz. Ako se ima za gorivo, održavanje automobila, može se i autoput izdvojiti.

Svi nešto kukaju kako nemaju, a po dva auta ispred kuće stoje... :-) Novcem od kupovine automobila se mogu voziti godinama autobusom, vozom, pa i plaćati nekome 50KM mjesečno da se voziš s njim na posao.
susc_ovjek

#2452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by susc_ovjek »

DON_eARL wrote:
dustaban wrote: GINUT CE I DALJE jer ce ostati na staroj cesti zato sto NEMAJU PARA, shvati to vec jednom, NEMAJU PARA da plate autoput! Sta ces reci kad na onom nezasticenom pruznom prelazu u Cekrcicima voz samelje jos jednog jadnika koji je tuda krenuo da ustedi 5 maraka od autoputa?!
Autoput ce zaista spasiti mnogo zivota - ovih objesnih pulena sto voze ferarije!
Izvini, ali po meni, automobil je luksuz. Ako se ima za gorivo, održavanje automobila, može se i autoput izdvojiti.

Svi nešto kukaju kako nemaju, a po dva auta ispred kuće stoje... :-) Novcem od kupovine automobila se mogu voziti godinama autobusom, vozom, pa i plaćati nekome 50KM mjesečno da se voziš s njim na posao.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
shiljak

#2453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

golfiista wrote:Friško, jutrošnje, dionica Vlakovo - Rakovica

Image

Image

Image

Image

Image
a gdje je rade?
kakavdanakneiskustvu

#2454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

kolika je cijena putarine na dionici kakanj-visoko?
kakaljin

#2455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

kakavdanakneiskustvu wrote:kolika je cijena putarine na dionici kakanj-visoko?
http://www.jpautoceste.ba/web/images/JP ... novnik.pdf

cijena je 2 KM za automobil
kakavdanakneiskustvu

#2456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakavdanakneiskustvu »

kakaljin wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:kolika je cijena putarine na dionici kakanj-visoko?
http://www.jpautoceste.ba/web/images/JP ... novnik.pdf

cijena je 2 KM za automobil

hvala
McMoy

#2457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by McMoy »

Diskutovati o potrebi i opravdanosti izgradnje autpouta u XXI vijeku može samo neko zlonamjeran ili neškolovan (pokušao sam da biram što blaže riječi). Treba valjda da ostanemo crna rupa Evrope i da nemamo ni km autoputa.
Shvatam potrebe ljudi koji svakodnevno idu na posao iz Zenice, Kaknja, Visokog, Ilijaša..., ali tu se trebaju tražiti neka druga rješenja. Autoput posmatram kao cjelinu od GP Bijača do GP Svilaj. Kad se jednog dana završi biće tu i dosta auta sa stranim reg. oznakama. Sorry, ali autoput se mora graditi... :mrgreen: :bih:
Naslovnica

#2458 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ovo su šipovi za vijadukt Gladno polje, i dio dionice od petlje Vlakovo do Vijadukta i poslije njega.
shiljak wrote:
golfiista wrote:Friško, jutrošnje, dionica Vlakovo - Rakovica

Image

Image

Image

Image

Image
a gdje je rade?
dustaban

#2459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

McMoy wrote:Diskutovati o potrebi i opravdanosti izgradnje autpouta u XXI vijeku može samo neko zlonamjeran ili neškolovan (pokušao sam da biram što blaže riječi). Treba valjda da ostanemo crna rupa Evrope i da nemamo ni km autoputa.
Shvatam potrebe ljudi koji svakodnevno idu na posao iz Zenice, Kaknja, Visokog, Ilijaša..., ali tu se trebaju tražiti neka druga rješenja. Autoput posmatram kao cjelinu od GP Bijača do GP Svilaj. Kad se jednog dana završi biće tu i dosta auta sa stranim reg. oznakama. Sorry, ali autoput se mora graditi... :mrgreen: :bih:
Opet nerazumjevanje.
Ko je uopce rekao da ih ne treba graditi. Medjutim, pitanje je ko ih i KAKO treba graditi. Ako cemo autoput tretirati iskljucivo na komercijalnom rezonu (moraju se otplatiti od putarine) onda ne vidim niti jednog razloga da se ne prepuste privatnom / stranom kapitalu.
Ako cemo ih graditi vlastitim sredstvima, onda treba primjeniti malo "osjetljiviju" politiku i izgradnje i kasnije naplate. Uostalom sta pametujemo, svaka zemlja ima SVOJU politiku oko ovoga i uopce se ne radi o nekim fiksnim pravilima. Negdje je autoput i dzaba, negdje skuplji, ali mislim da nema nijedan slucaj bez nekakvih povlastica za svakodnevne vozace.
Autoputevi definitivno nisu isto sto su, recimo, brazilski stadioni i priprema za nogometno prvenstvo, dakle luksuz. Ali ako se neko u "fudbalom raspamecenom Brazilu" drznuo da postavi pitanje - jesu li nam stadioni preci od tvornica i bolnica, ne vidim razloga da se i kod nas ne postavi jedno takvo drsko pitanje - sta nam je u ovom momentu prece?

U svakom slucaju, u situaciji u kakvoj jesmo sasvim je jasno da ne smijemo samo razmisljati sa pozicije vozaca ferarija vec trebamo razmisljati i o ovim stvarima. Osim toga nasa situacija je jos zamrsenija i ne radi se samo o dilemama ekonomske naravi. Pa vidite pobogu samo ovu zajebanciju oko Neuma, Ploca, Pocitelja... gore oko Doboja ce tek biti cirkus ...
Razmatraju se dakle opcije SKRETANJA autoputa mimo svih prostornih, ekonomskih i saobracajnih logika.

A kad neko spomene vinjete nadignete se ko da je autoput vasa cacevina koju hoce da dzaba koriste "forumski smradovi" !

Alo ba, koji vam je, ja sam samo spomenuo vinjete.
dustaban

#2460 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

susc_ovjek wrote:
DON_eARL wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Koji bezobrazluk, koja oholost.
Ovi postovi sve govore o vama, samozivim razmazenim balavcima koji su oslobodjeni briga o drugima i otrcanih sikiracija o kucnom budzetu... kojima je smisao zivota besciljno jurcanje napucanim cirkus-autima i, za vas gradjenim, autoputevima!
Kad vas sustignu prave brige, sjetit cete se ove price.

Automobil je velite luksuz.
Doduse, mozda i jeste kad svako hoce da se uvali u ferarija!

Image
ins

#2461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

Ovo je za slucaj za psihijatriju, doci na temu o izgradnji autoputeva i pisati ove stvari?! :-) :-) :-)
Qler

#2462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Ja sam svojoj kcerki kupio Ferrari sjedalicu :) najbrza je :)

Ozbiljno, odem u BBI tamo sjedalica 500KM, odem u imortane, tamo ferrari 220KM :D sta mislis sto sam je uzeo :) Jos sam prije toga otisao na net i provjerio jel' to to, da nije fus ili neka žlj marka.. sve regularno :)

A auto sve manje postaje luksuz a sve vise potreba. Iako jos uvijek dosta ljudi voza auto a nema potrebe, i onda kuka. Nema mi nista gore kad neko hoce ML-a i onda trazi najjeftinije protekt gume.. Za te je i dzaba autoput skup...
karanana

#2463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

otvoreno 5 kilometara puta iz nigdje za nigdje. i granicni prelaz.
Qler

#2464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

E to je i meni shega... ides kladrmom, dodjes na autoput, vozis 2 minute, i sidjes na kaldrmu :D
matematicar_teski

#2465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Qler wrote:E to je i meni shega... ides kladrmom, dodjes na autoput, vozis 2 minute, i sidjes na kaldrmu :D
to naravno nije tacno.
holowey

#2466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

matematicar_teski wrote:
Qler wrote:E to je i meni shega... ides kladrmom, dodjes na autoput, vozis 2 minute, i sidjes na kaldrmu :D
to naravno nije tacno.
naravno, cuj 5km preci za 2 minute :-) ts ts ts ts
Naslovnica

#2467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

matematicar_teski wrote:
to naravno nije tacno.
Zaista, kakva je dole situacija, može li ko objasniti iz prve ruke?!
Kojom se cestom dolazi do ove dionice autoputa, i kuda se nastavalja nakon što se pređe ovih 5km?!
Alfons Kauders

#2468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Naslovnica wrote:
matematicar_teski wrote:
to naravno nije tacno.
Kojom se cestom dolazi do ove dionice autoputa, i kuda se nastavalja nakon što se pređe ovih 5km?!
Sve objasnjeno...

karanana

#2469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

Naslovnica wrote:
matematicar_teski wrote:
to naravno nije tacno.
nikojom. da bi dosao na ovaj autoput bas moras ici na specificno mjesto negdje u dalmatinskoj zagori. ili moras biti kamiondzija prevoznik roba koje ovuda moraju proci da udju u EU.
ako nista, nadati se da ce na doljanima biti manje slepera. a ionako na doljanima i nije bilo puno nasih slepera jer sve vecinom ide na sjever sto se izvozi.
Naslovnica

#2470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ok, ali može li nekakva mapa ili nešto slično kuda i kako da ja iz Sarajeva dođem na ovaj prelaz, i kuda nastavljam, naravno, pod uslovom kada se i zvanično otvori za saobraćaj u julu?!
Chuckie

#2471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chuckie »

Dovezeš se helikopterom iz Sarajeva na početak autoputa, sjedneš u kola, prevezeš se autoputem i pređeš granicu na najmodernijem gran. prijelazu u univerzumu od 8.000.000KM, i sjedneš u helikopter da te dobaci do civilizacije.
Naslovnica

#2472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Chuckie wrote:Dovezeš se helikopterom iz Sarajeva na početak autoputa, sjedneš u kola, prevezeš se autoputem i pređeš granicu na najmodernijem gran. prijelazu u univerzumu od 8.000.000KM, i sjedneš u helikopter da te dobaci do civilizacije.
Jednom rječju - CIRKUS i TRAGIKOMEDIJA?!
Chuckie

#2473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chuckie »

Ako si baš toliki entuzijasta, pripremi kakvog offroad terenca i udri miško. (Valjda je ovdje)

Image
Naslovnica

#2474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

DAMN!
neki

#2475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Chuckie wrote:Ako si baš toliki entuzijasta, pripremi kakvog offroad terenca i udri miško. (Valjda je ovdje)

Image
nije tu i nije Biljaca :-)
Post Reply