McMoy wrote:Diskutovati o potrebi i opravdanosti izgradnje autpouta u XXI vijeku može samo neko zlonamjeran ili neškolovan (pokušao sam da biram što blaže riječi). Treba valjda da ostanemo crna rupa Evrope i da nemamo ni km autoputa.
Shvatam potrebe ljudi koji svakodnevno idu na posao iz Zenice, Kaknja, Visokog, Ilijaša..., ali tu se trebaju tražiti neka druga rješenja. Autoput posmatram kao cjelinu od GP Bijača do GP Svilaj. Kad se jednog dana završi biće tu i dosta auta sa stranim reg. oznakama. Sorry, ali autoput se mora graditi...

Opet nerazumjevanje.
Ko je uopce rekao da ih ne treba graditi. Medjutim, pitanje je ko ih i KAKO treba graditi. Ako cemo autoput tretirati iskljucivo na komercijalnom rezonu (moraju se otplatiti od putarine) onda ne vidim niti jednog razloga da se ne prepuste privatnom / stranom kapitalu.
Ako cemo ih graditi vlastitim sredstvima, onda treba primjeniti malo "osjetljiviju" politiku i izgradnje i kasnije naplate. Uostalom sta pametujemo, svaka zemlja ima SVOJU politiku oko ovoga i uopce se ne radi o nekim fiksnim pravilima. Negdje je autoput i dzaba, negdje skuplji, ali mislim da nema nijedan slucaj bez nekakvih povlastica za svakodnevne vozace.
Autoputevi definitivno nisu isto sto su, recimo, brazilski stadioni i priprema za nogometno prvenstvo, dakle luksuz. Ali ako se neko u "fudbalom raspamecenom Brazilu" drznuo da postavi pitanje - jesu li nam stadioni preci od tvornica i bolnica, ne vidim razloga da se i kod nas ne postavi jedno takvo drsko pitanje - sta nam je u ovom momentu prece?
U svakom slucaju, u situaciji u kakvoj jesmo sasvim je jasno da ne smijemo samo razmisljati sa pozicije vozaca ferarija vec trebamo razmisljati i o ovim stvarima. Osim toga nasa situacija je jos zamrsenija i ne radi se samo o dilemama ekonomske naravi. Pa vidite pobogu samo ovu zajebanciju oko Neuma, Ploca, Pocitelja... gore oko Doboja ce tek biti cirkus ...
Razmatraju se dakle opcije SKRETANJA autoputa mimo svih prostornih, ekonomskih i saobracajnih logika.
A kad neko spomene vinjete nadignete se ko da je autoput vasa cacevina koju hoce da dzaba koriste "forumski smradovi" !
Alo ba, koji vam je, ja sam samo spomenuo vinjete.