LIBIJA

Post Reply
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2451 Re: LIBIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

udrch wrote:Pustite Gadafija više, vrijeme je za nove snage, kakve? - vidjećemo..
Ova tema će zamrijeti nakon ovog zadnjeg banovanja..dugo je brate i izdržo :D
Ova tema treba da zivi dok je Gadafi ziv. :)

Dokle? Vidjecemo. ;-)

Ustvari, ne bi je trebalo gasiti nikako jer Gadafi i nije subjekt teme nego Libija, a ona ce, nadam se, postojati i poslije Gadafija. :D
udrch

#2452 Re: LIBIJA

Post by udrch »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
udrch wrote:Pustite Gadafija više, vrijeme je za nove snage, kakve? - vidjećemo..
Ova tema će zamrijeti nakon ovog zadnjeg banovanja..dugo je brate i izdržo :D
Ova tema treba da zivi dok je Gadafi ziv. :)

Dokle? Vidjecemo. ;-)

Ustvari, ne bi je trebalo gasiti nikako jer Gadafi i nije subjekt teme nego Libija, a ona ce, nadam se, postojati i poslije Gadafija. :D
Pusti ba Gadafija, imamo mi i svojih problema..
U nas je to vazda bio crnjak, zato nas ona rečenica iz NZ najbolje opisuje "ja sranja u Ruandi"..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2453 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Warhead wrote:
Opet relativiziras. O kakvoj sansi pricas? Je li o sansi da ugusi pobunu? Pa normalno da ce pokusati da porazi pobunjenike koji narusavaju ustavnopravni poredak zemlje. Da ih nije trebao pozvati na burek i klepe?

Pa ako nisu filantropski ciljevi u pitanju onda to treba jasno i precizno reci i nazvati pravim imenom - imperijalizam, otimacina resursa, bitka za profit, preko krvi do nafte i sl. Ne vidim u cemu je problem da se to bar na forumu nazove pravim imenom. Razumio bi da sjedis u predsjednistvu BiH, ili nekom drugom zvanicnom klincu, pa moras amerima titrati jaja zarad svog interesa. Ali nemati snage pa reci da je car gologuz - na forumu zemlje koju i oanako niko nista ne pita - to je jadno.
meni spočitavaš relativizaciju? :lol:
Chmoljo

#2454 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

buksna wrote: znači ti "nečasni" ciljevi država u vanjskoj politici normalna stvar? I to treba prihvatiti tako. Ok, podržati znači sve treba što je Srbija uradila u BiH za vrijeme Miloševića, to je normalno, i mi bi da smo imali priliku...
pa naravno. sve treba podržati. tako relativizarati ko što vi relativizujete... kaže čovjek, Gadafijevi pobili ljude u bolnici... ovdje se jave apologeti i kažu: a ne, ne... pobila je i Amerika.

baš kao što je išla srpska propaganda... sami protiv svih - NATO-a, Vatikana i Masona...

:mrgreen:

pored ovakve rasprave, kako pričati ozbiljnije? pojedincima je bitnije svu ovu priču ogrnuti u svoje rezonovanje vezano za neke tajne zavjere, svojstvene Dosjeima X, predstaviti sadašnju ultimativnu silu kao izvor apsolutno svih zala, sada i u prošlosti, i ono što je najgore - opravdati nedjela onih koji se silom prilika bore protiv te sile po svaku cijenu, pravdajući to nedjelima te sile.

i ne trebaš stavljati to nečasni, pored ciljevi. ciljevi su ciljevi u vanjskoj politici. nikoga nije briga jesu li nečasni ili ne, samo je bitno kakve će reprkusije imati akcije koje ostvaruju te ciljeve.

nikako mi nije jasno licemjerje koje prosipate po toj istoj Americi, dok pojedini žive u njoj i od nje, što bi značilo da upravo uživaju blagodeti te i takve politike. ja sam prvi rekao da bi Libijci mogli zažaliti sav ovaj džumbus. to će najviše zavisiti od njihovih sadašnjih vođa, a iz iskustva svi znamo da se uvijek gnjide najbolje snalaze u takvim situacijama, i otuda i moj skepticizam.

a vi želite pričati o humaniziranju svjetske politike, dok pravdate, sad evidentno, zločinca?
simpozijum delirijum

#2455 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

pocinje pobuna , laganice ,.. od Spanije, Grcke , V.Britanije , Tahrir trga i Jasmin revolucije
eliti se lagano pocinju tresti gace, zato je NATO i tako brz na obaracu .. pokusava da ugusi pobunu svim sredstvima !
Ona to zna i oublicava u zestoki hip-hop na Francuski nacin :thumbup:
spot star 2 godine
upoznajte heroinu i zensku sa jajima ; Keni Arkana !

VerticalHairFactor

#2456 Re: LIBIJA

Post by VerticalHairFactor »

VerticalHairFactor wrote:Warhead, nisi u pravu. Stanje koje je Gadafi napravio nije bilo održivo, i nije istina da su živjeli u blagostanju, prije će biti da im je bacao mrvice a da su živjeli u neizvjesnosti od njegovog sljedećeg hira. Bio sam dolje 3 godine, istina kao dječak, polovinom 80ih, tada se desio puč, raja se digla i sva poklana. Nakon toga je bilo sijaset pobuna, ali sve su završavale u krvi, o davanju poluga narodu ni traga. On je kupovao mir minornim donacijama, ako se tako mogu nazvati, kojim je smirivao narod, njih je malo, zato je i mogao od tog silnog bogatstva.
USA počiva na korupciji i interesnim skupinama, to makar svako zna. Kod njih je podmićivanje institucionalizirano kroz lobi. Ali, koliko god negativnosti imala USA, od kojih su neke katastrofalne, ja osobno ne bih volio živjeti u svijetu kojim dominiraju Kinezi ili čak i Rusi; na kraju krajeva Ameri su žestoko samokritični, imaju struje koje otvoreno kritiziraju njihove neo-naciste i desničare, a kod ovih drugih nema kritike, samo motika, zvanična politika ili metak.
Netacno. :lol:

Bio tamo sredinom osamdesetih (i za vrijeme Reganovog bombardovanja Libije) i nisam vidio nikakav narodni puc, osim ako ne mislis na onaj "veliki i dobro isplanirani" pokusaj atentata na Gadafija (CIA i cionisti planirali isti, procitaj o planu TROJAN) kada su se antentatori pokusali uvuci u njegovu palacu u kamionima-kontejnerima za smece ali su naisli na "vrucu" dobrodoslicu. Prezivjeli pohvatani, domaci suorganizatori pohvacani i povjesani na Zelenom trgu.
Pa i Tito bi im isto uradio. :D
Doduse, predsjednici demokratskih zemalja takve ugoste, popiju sa njima po koji sampanjac i izvinu im se za neuspjeh atentata. :sad: :oops: :lol: :D
Ravno 84., mjesto događanja Babul-Azizija. Tad je sve i startalo. Na tvoju žalost, ali tiranina i ubicu kojeg podržavaš ni tada a ni danas nije želio njegov narod, a ne CIA i blabla, protiv njega su se pobunili njegovi ljudi. Besmisleno je pričati o zlobi "pacova" i zavjerama kada su pobunjenici ušetali u Tripoli i počeli zarobljavati afričke, srpske i ostale plaćenike, i nisu naišli na ikakav otpor libijskog naroda.
Eno, tvoj heroj, brat veliki vođa pukovnik Gadafi "nudi jutros pregovore o mirnom prelazu vlasti". Posljednji trenuci luđaka u narandžasto zelenoj haljini, koji misli da predstavlja nešto libijskom narodu. Zar neće kako je rekao "senezhafu alejhim bi melajin, snezhafu alejhim šibren šibren, dar dar, bejt bejt, zenga zenga, hatta nutahhire el-bilad minel-džurzan!" K'o biva milioni njegovih sljedbenika će sa njim krenuti naprijed, pedalj po pedalj, kuću po kuću, dom po dom, mahalu po mahalu, dok ne očiste Libiju od pacova! Gdje su mu milioni sljedbenika. Zar im se nije obratio 3 puta na dan pada Tripolija i pozvao milione da izađu na ulice, da uđu jedni drugima u domove i očiste ih od pacova. Gdje su ti milioni, osim na njegovom bankovnom računu i u njegovoj manijakalnoj i bolesnoj glavi.
VerticalHairFactor

#2457 Re: LIBIJA

Post by VerticalHairFactor »

Spejs wrote:
VerticalHairFactor wrote:Warhead, nisi u pravu. Stanje koje je Gadafi napravio nije bilo održivo, i nije istina da su živjeli u blagostanju, prije će biti da im je bacao mrvice a da su živjeli u neizvjesnosti od njegovog sljedećeg hira. Bio sam dolje 3 godine, istina kao dječak, polovinom 80ih, tada se desio puč, raja se digla i sva poklana. Nakon toga je bilo sijaset pobuna, ali sve su završavale u krvi, o davanju poluga narodu ni traga. On je kupovao mir minornim donacijama, ako se tako mogu nazvati, kojim je smirivao narod, njih je malo, zato je i mogao od tog silnog bogatstva.
.
A zašto ti je onda stari otišao u Gadafijev "zvjerinjak" ?

Nije li to malo previše kontradiktorno??

Kriza,rat,ubijanja,diktatura,neimaština... a tvoj stari tebe pod ruku i pravac pod Gadafijevu čizmu.
A zašto si se ti rodio u današnjem svijetu, kako se usuđuješ tako pametan i uzvišen?
Da si iole razuman, shvatio bi da je prisustvo tolikog broja inžinjera i radnika iz stranih zemalja upravo ono što je Libiju učinilo nesposobnom, te da je moj otac u to vrijeme uzeo hljeb nekom Libijcu - ne svojom krivnjom, nego krivnjom brata velikog vođe; u tom smislu sam i spomenuo tu činjenicu. Libijce je većina ljudi dolje doživljavala kao invalide nesposobne da išta sami urade, njihovo je bilo da veličaju "velikog vođu", ali istina je da oni nisu imali prilike niti ih je Gadafi htio pustiti da išta sami rade, prema njemu oni su trebali ostati ovisni o mudrosti i milosti brata velikog vođe pukovnika.
Warhead

#2458 Re: LIBIJA

Post by Warhead »

Chmoljo wrote:
buksna wrote: znači ti "nečasni" ciljevi država u vanjskoj politici normalna stvar? I to treba prihvatiti tako. Ok, podržati znači sve treba što je Srbija uradila u BiH za vrijeme Miloševića, to je normalno, i mi bi da smo imali priliku...
pa naravno. sve treba podržati. tako relativizarati ko što vi relativizujete... kaže čovjek, Gadafijevi pobili ljude u bolnici... ovdje se jave apologeti i kažu: a ne, ne... pobila je i Amerika.
Ne znas ni ti ko ih je pobio. Vidis da je tamo raspad sistema. Cak i da su pobijeni po nekoj naredbi ko su ti ljudi? Vojnici, civili...? Samo nagadjas.

Uostalom, bukasna ti je spocitao jednu stvar ali ti odgovaras nesto sasvim drugo. Sama tvoja teza da je u odnosima izmedju zemalja sve dozvoljeno je banaliziranje koje pokazuje o kakvom "ekspertu" se radi. Bar se udostoji pa odgovori konkretno na postavljeno pitanje. Najlakse je ubaciti neki smajli i pobjeci od odgovora.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2459 Re: LIBIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

VerticalHairFactor wrote:
USA počiva na korupciji i interesnim skupinama, to makar svako zna. Kod njih je podmićivanje institucionalizirano kroz lobi. Ali, koliko god negativnosti imala USA, od kojih su neke katastrofalne, ja osobno ne bih volio živjeti u svijetu kojim dominiraju Kinezi ili čak i Rusi; na kraju krajeva Ameri su žestoko samokritični, imaju struje koje otvoreno kritiziraju njihove neo-naciste i desničare, a kod ovih drugih nema kritike, samo motika, zvanična politika ili metak.
Netacno. :lol:

Bio tamo sredinom osamdesetih (i za vrijeme Reganovog bombardovanja Libije) i nisam vidio nikakav narodni puc, osim ako ne mislis na onaj "veliki i dobro isplanirani" pokusaj atentata na Gadafija (CIA i cionisti planirali isti, procitaj o planu TROJAN) kada su se antentatori pokusali uvuci u njegovu palacu u kamionima-kontejnerima za smece ali su naisli na "vrucu" dobrodoslicu. Prezivjeli pohvatani, domaci suorganizatori pohvacani i povjesani na Zelenom trgu.
Pa i Tito bi im isto uradio. :D
Doduse, predsjednici demokratskih zemalja takve ugoste, popiju sa njima po koji sampanjac i izvinu im se za neuspjeh atentata. :sad: :oops: :lol: :D
Ravno 84., mjesto događanja Babul-Azizija. Tad je sve i startalo. Na tvoju žalost, ali tiranina i ubicu kojeg podržavaš ni tada a ni danas nije želio njegov narod, a ne CIA i blabla, protiv njega su se pobunili njegovi ljudi. Besmisleno je pričati o zlobi "pacova" i zavjerama kada su pobunjenici ušetali u Tripoli i počeli zarobljavati afričke, srpske i ostale plaćenike, i nisu naišli na ikakav otpor libijskog naroda.
Eno, tvoj heroj, brat veliki vođa pukovnik Gadafi "nudi jutros pregovore o mirnom prelazu vlasti". Posljednji trenuci luđaka u narandžasto zelenoj haljini, koji misli da predstavlja nešto libijskom narodu. Zar neće kako je rekao "senezhafu alejhim bi melajin, snezhafu alejhim šibren šibren, dar dar, bejt bejt, zenga zenga, hatta nutahhire el-bilad minel-džurzan!" K'o biva milioni njegovih sljedbenika će sa njim krenuti naprijed, pedalj po pedalj, kuću po kuću, dom po dom, mahalu po mahalu, dok ne očiste Libiju od pacova! Gdje su mu milioni sljedbenika. Zar im se nije obratio 3 puta na dan pada Tripolija i pozvao milione da izađu na ulice, da uđu jedni drugima u domove i očiste ih od pacova. Gdje su ti milioni, osim na njegovom bankovnom računu i u njegovoj manijakalnoj i bolesnoj glavi.
Izgleda da ti nisi procitao sve moje postove. Ja ne podrzavam Gadafija, ali isto tako ni tu grupu otpadnika koji su koliko do jucer lizali njegovo dupe, a sada su nasli nekog drugog mentora kome ce isto to raditi.
Govorim o mome iskustvu o Libiji i njenom narodu. Nesto sam i citao, pa tako...
Ne govorim ljudima ko je ciji heroj ili ko koga podrzava. To me ne zanima.
Dakle pazljivo procitaj sto drugi pisu pa onda donosi zakljucke. 8-)

Edit: Babul-Azija je ogromni kopleks vojnickih baraka, bunkera, podzemnih sklonista i sta svega ne, ali i mjesto Gadafijeve rezidencije.
Chmoljo

#2460 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Warhead wrote:
Ne znas ni ti ko ih je pobio. Vidis da je tamo raspad sistema. Cak i da su pobijeni po nekoj naredbi ko su ti ljudi? Vojnici, civili...? Samo nagadjas.

Uostalom, bukasna ti je spocitao jednu stvar ali ti odgovaras nesto sasvim drugo. Sama tvoja teza da je u odnosima izmedju zemalja sve dozvoljeno je banaliziranje koje pokazuje o kakvom "ekspertu" se radi. Bar se udostoji pa odgovori konkretno na postavljeno pitanje. Najlakse je ubaciti neki smajli i pobjeci od odgovora.
ekpert? kakav ekspert? neki ljudi forum stvarno shvataju preozbiljno... ja bih usitinu volio da mi pokažeš gdje sam se ja to razmetao znanjem i 'ekspertizom'. inače, nemoj mi stavljati riječi u usta za svoje potrebe.

šta mi je dotični forumaš spočitao? da se stvari trebaju nazvati pravim imenom? pa to bar nije teško, tu stvar su navodno Rimljani nazvali pravim imenom - to je politika. politika je ostvarenje interesa, a ko će u međuvremenu nastradati, to nije bitno. problem je u tome što se od balvana ne vidi šuma, pa tako svu svoju priču ogrnete protiv 'licemjernog Zapada', a ja fino kažem da Zapad nije licemjer, ljudi su licemjeri. i da, kada ne bude tog Zapada, pojaviće se nova sila koja će praviti stvari koje njoj odgovaraju, dok će narod opet ginuti u nekoj pripizdini.

pritom nije nikakav problem koristiti sva dostignuća licemjernog Zapada, dok se raspreda o velikim zavjerama i žrtvama koje se trpe.

od svog prvog posta pišem kako mi je najžalivije naroda u Libiji, svjestan njihove nespremnosti za ono što će vjerovatno uslijediti. čak toliko da će se možda i pokajati što je ovako ispalo. i to sam pisao kao neko ko je sve to vidio i osjetio na svojoj koži.

i sad opet pitam, o kakvim ekspertima ti pričaš, svega ti?
udrch

#2461 Re: LIBIJA

Post by udrch »

Ja samo znam da nije bilo stranih plaćenika koje je Gadafi godinama dovodio u Libiju da bi ga održavali na vlasti, ovdje ne bi ni bilo građanskog rata, narod bi ga jednostavno zbacio sa vlasti..

Činjenica da su grad od 2 miliona stanovnika zauzeli isti pobinjenici koji su u jednom trenutku bili protjerani u planine na granici sa Tunisom govore da bi i Tripoli pa na Zelenom trgu samo da nije bilo plaćenika koji bi se nemilosrdno obračunali sa narodom..

Da se neko želio boriti za ovog glupana i majmuna ne bi se desilo po meni nemoguće..pa mi smo se sa četnicima mjesecima borili za jebenu Treskavicu..
JBL

#2462 Re: LIBIJA

Post by JBL »

udrch wrote:Ja samo znam da nije bilo stranih plaćenika koje je Gadafi godinama dovodio u Libiju da bi ga održavali na vlasti, ovdje ne bi ni bilo građanskog rata, narod bi ga jednostavno zbacio sa vlasti..

Činjenica da su grad od 2 miliona stanovnika zauzeli isti pobinjenici koji su u jednom trenutku bili protjerani u planine na granici sa Tunisom govore da bi i Tripoli pa na Zelenom trgu samo da nije bilo plaćenika koji bi se nemilosrdno obračunali sa narodom..

Da se neko želio boriti za ovog glupana i majmuna ne bi se desilo po meni nemoguće..pa mi smo se sa četnicima mjesecima borili za jebenu Treskavicu..
Bihac je '95 godine bio pred kolapsom... Kad su poletjeli NATO avioni oslobodjen je Bihac i gotovo citava zapadna BiH oslobodjena za nekoliko "sati". Da se je moglo racunati na podrsku mogao je 5.korpus stici do Beograda. U ovom konfliktu vise stranih placenika je bilo medju "pobunjenicima" nego kod Pukovnika.
Warhead

#2463 Re: LIBIJA

Post by Warhead »

Chmoljo wrote:
Warhead wrote:

ekpert? kakav ekspert? neki ljudi forum stvarno shvataju preozbiljno... ja bih usitinu volio da mi pokažeš gdje sam se ja to razmetao znanjem i 'ekspertizom'. inače, nemoj mi stavljati riječi u usta za svoje potrebe.

šta mi je dotični forumaš spočitao? da se stvari trebaju nazvati pravim imenom? pa to bar nije teško, tu stvar su navodno Rimljani nazvali pravim imenom - to je politika. politika je ostvarenje interesa, a ko će u međuvremenu nastradati, to nije bitno. problem je u tome što se od balvana ne vidi šuma, pa tako svu svoju priču ogrnete protiv 'licemjernog Zapada', a ja fino kažem da Zapad nije licemjer, ljudi su licemjeri. i da, kada ne bude tog Zapada, pojaviće se nova sila koja će praviti stvari koje njoj odgovaraju, dok će narod opet ginuti u nekoj pripizdini.

pritom nije nikakav problem koristiti sva dostignuća licemjernog Zapada, dok se raspreda o velikim zavjerama i žrtvama koje se trpe.

od svog prvog posta pišem kako mi je najžalivije naroda u Libiji, svjestan njihove nespremnosti za ono što će vjerovatno uslijediti. čak toliko da će se možda i pokajati što je ovako ispalo. i to sam pisao kao neko ko je sve to vidio i osjetio na svojoj koži.

i sad opet pitam, o kakvim ekspertima ti pričaš, svega ti?
Hajde nek si nam rekao. Moje vrijeme je ograniceno i pametnije ga je iskoristiti za nesto konstruktivnije od jalove rasprave sa nekim kome se logika svodi na:

- Zapad podrzava pobunjenike jer mu je kranji cilj da ostvari kontrolu nad prirodnim resursima.
- Pa neka, imaju pravo na da rade sta hoce (uostalom to je politika) jer mi koristimo njihova dostignuca. Ako imas nesto protiv Zapada prestani koristiti njihova dostignuca pa ces onda imati pravo nesto reci.

Mislim :-)
Chmoljo

#2464 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Warhead wrote: Hajde nek si nam rekao. Moje vrijeme je ograniceno i pametnije ga je iskoristiti za nesto konstruktivnije od jalove rasprave sa nekim kome se logika svodi na:

- Zapad podrzava pobunjenike jer mu je kranji cilj da ostvari kontrolu nad prirodnim resursima.
- Pa neka, imaju pravo na da rade sta hoce jer mi koristimo njihova dostignuca. Ako imas nesto protiv Zapada prestani koristiti njihova dostignuca pa ces onda imati pravo nesto reci.

ne misliš. da misliš, pročitao bi šta sam napisao. idi konstruiraj, Bog ti dao.
Warhead

#2465 Re: LIBIJA

Post by Warhead »

Chmoljo wrote:
Warhead wrote: Hajde nek si nam rekao. Moje vrijeme je ograniceno i pametnije ga je iskoristiti za nesto konstruktivnije od jalove rasprave sa nekim kome se logika svodi na:

- Pa neka, imaju pravo na da rade sta hoce jer mi koristimo njihova dostignuca. Ako imas nesto protiv Zapada prestani koristiti njihova dostignuca pa ces onda imati pravo nesto reci.

ne misliš. da misliš, pročitao bi šta sam napisao. idi konstruiraj, Bog ti dao.
Procitao sam, ali ne nadjoh odgovor na pitanje koje ti je Buksna postavio.
sanaman

#2466 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Spejs wrote:
simpozijum delirijum wrote:kada je sva ova frka u Arapskome proljecu tacnije revoluciji krenula iz Tunisa "Jasmin revolucija " pa na Tahrir trgu u Kairu
narod se izborio hrabro i dostojanstveno , srusio takodjer krvolocne diktatore bez NATO pomoci
( Mubarak je imao najjacu armiju poslije Izraela i S,Arabije , pa nije nastala klanica kao u Libiji )
cim su se "dusebriznici " sa zapada , ili tacnije krvozedni imperijalisti upetljali ? imamo krvoprolice i masakr i rat
a Bahrein ? a S. Arabija ?
niti da pisnu i pomognu narodu tamo kao niti Sirijcima koje gaze tenkovima, jebiga Sirijski rezim ima snaznu armiju i Iran iza sebe uz Hezbolah koji bi se rokao sa NATO bez pardona
NATO -vci su p..cke kukavicke pljackasi
Ovo nije u potpunosti tačno.

Vojni vrh Egipta se za vrijeme protesta nalazio u Pentagonu.

Vojska je između ostalog bila ta koja je svrgnula Mubaraka tako da sad tamo na vlasti imamo ništa drugo nego vojnu huntu i pitanje je vremena kada će se uhvatiti za vratove sa Izraelom i IDF-om.
Mislim da je ca. 1,5 milijardi dolara vojna pomoc Egiptu...svake godine naravno. Ipak ljudi vise vole kada sigurno kapa svke godine, a naravno Mubarak to sebi nikako nebi mogao priustiti.

Al mi se cini da je ovo postala druga tema o USA... :D

P.S interesantno je citati kako pojedini i dalje zele da tretiraju Libijski narod kao plemena (sto trenutno izgleda i jeste slucaj) i kako im se oduzima svako pravo da izadju iz tih okvira i izgrade drugacije drustveno uredjenje, da ne kazem izadju iz plemenskih okvira. Pa svi narodi su nekad bili u plemenskim okvirima, pa se dalje razvili i feudalce sjebali 8naravno mirnim putem :-) ...Voljeli bi i neki kraljevi da su jos uvijek na vlasti u sred Evrope, ne samo formalno vec konkretno feudalno. Al ne moze.

P.S a pljuvanje po CNN-u, kako su izvjestavali o ratu kod nas? Vjerovatno svaki dan davali press sa Pala :-)

Vec sam konstatovao, da svi ovi koji brane Gadafija i opravdavaju njegov lik i djelo, (naravno ne svi koji diskutuju) nikad nebi nasputili taj zapad i te slobode koje imaju. Al valjda je to normalno :-) pljujes po drugom al ipak volis dolare.

Nego kako ide lektira, "zelena knjiga"
vivaldi

#2467 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

:oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: E jebemti kakav je to lik :lol: :lol: :lol:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2468 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

aaaaaaaaahahahah... :lol: :lol: :lol: shvati budale.
simpozijum delirijum

#2469 Re: LIBIJA

snage koje su srusile Gadafija , i prvo vatreno krstenje Eurofighter 2000 , Evropska borbena aviona ( koji je poslije silnih korupcijskih skandala i tehnickih poteskoca se ipak pokazao kao jedna od najboljih borbenih letjelica danasnjice ) te po prvi put upotrebljena nova precizna oruzja ( vecinom od strane Francuza ) te prvo obaranje ili zracna pobjeda ako to mozemo nazvati Francuskoga "Rafal B" raketom V-V protiv Libijskoga G-2 ili poznatiji kao "Galeb" ex- SFRJ proizvodnje ( prodano je jos u Titino doba oko 20 komada )
dobro se i drzao 6 mjeseci suocen sa ovolikom vojnom silom

to potvrdjuje koliko je vazno imati prije svega snaznu PVO poput S-300 i vecinom Ruskih PVO sistema bas specijaliziranih za odbranu od NATO u uslovima najzescega elektronskoga ometanja i vrlo pokretni ( ispali i bjezi ) te ostale raketne sisteme kojima ih mozes gadjati u njihovim vojnim bazama uz protu-brodske rakete takodjer
a "pobunjenicima " ce ubrzo stici i racun od strane NATO , za sve ispaljene projektile , potroseno gorivo i plate ljudima :D od vise stotina milijardi dolara
evo liste ucesnika ;
Belgian Armed Forces
Belgian Air Component
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Araxos Air Base, Greece
Canadian Forces
Royal Canadian Air Force[30]
Total 440 military personnel deployed
Seven CF-18 Hornet fighter jets operating from Trapani-Birgi Airport, Italy
Two Airbus CC-150 Polaris air-to-air refueling tankers operating from Trapani-Birgi Airport, Italy
Two Lockheed CP-140 Aurora
Two CC-177 Globemaster III heavy transports
Royal Canadian Navy[30]
Frigate HMCS Charlottetown*
two CC-130J Super Hercules tactical transports maritime patrol aircraft operating from Naval Air Station Sigonella, Sicily, Italy[31]
JTF2[30]
There are reports that there are members of JTF2 working with Britain’s SAS and SBS on the ground in Libya.
Danish Armed Forces[32]
Royal Danish Air Force
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Sigonella Air Base, Italy
One C-130J-30 military transport aircraft
Italian Armed Forces
Italian Air Force[33]
Four Tornado ECR SEAD planes operating from Trapani Air Base
Four F-16A 15ADF Falcon fighter as escort operating from Trapani Air Base
Two Tornado IDS in the air-to-air refueling role operating from Trapani Air Base (supporting the Italian contribution, but not under direct U.S. Command)[citation needed]
One C-130 J in the air-to-air refueling role operating from Trapani Air Base (supporting the Italian contribution, but not under direct U.S. Command)[citation needed]
Netherlands Armed Forces
Royal Netherlands Air Force[34][35]
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
One KDC10 Tanker Aircraft
Norwegian Armed Forces[36][37]
Royal Norwegian Air Force
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Souda Air Base, Crete[38]
Two C-130J-30 military transport aircrafts supporting the Norwegian forces.[39]
Qatar Armed Forces
Qatar Emiri Air Force[40]
Six Mirage 2000-5EDA fighters jets operating from Souda Air Base, Crete
Two C-17 Globemaster III strategic transport aircraft
Spanish Armed Forces[41]
Spanish Air Force
Four EF-18AM Hornet fighters jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
One Boeing 707-331B(KC) tanker aircraft
One CN-235 maritime patrol aircraft[42]
Spanish Navy[43]
AEGIS air defence frigate F-104 Méndez Núñez
Attack submarine S-74 Tramontana
Union Defence Force[44]
United Arab Emirates Air Force
Six F-16E/F Block 60 Falcon fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
Six Dassault Mirage 2000 fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
United States Armed Forces
United States Navy[45]
USS Mount Whitney (LCC-20), the command ship of the United States Sixth Fleet
The Kearsarge Amphibious Ready Group, consisting of:
USS Kearsarge (LHD-3), a Wasp-class amphibious assault ship
USS Ponce (LPD-15), an Austin-class amphibious transport dock
embarked 26th Marine Expeditionary Unit
USS Barry (DDG-52), an Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Mahan (DDG-72), another Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Stout (DDG-55), another Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Providence (SSN-719), a Los Angeles-class nuclear attack submarine[Note 2]
USS Scranton (SSN-756), a second Los Angeles-class nuclear attack submarine
USS Florida (SSGN-728), an Ohio-class cruise missile submarine[47]
USNS Kanawha a Henry J. Kaiser-class replenishment oiler[48]
USNS Lewis and Clark a Lewis and Clark-class dry cargo ship[49]
USNS Robert E. Peary a Lewis and Clark-class dry cargo ship
The Bataan Amphibious Ready Group, consisting of USS Bataan, USS Mesa Verde, and USS Whidbey Island, left their home port of Naval Station Norfolk on 23 March, bound for Marine Corps Base Camp Lejeune in North Carolina to pick up the 22nd Marine Expeditionary Unit. They planned to sail east around 30 March to relieve the 26th MEU in the Mediterranean Sea two months before the projected deployment date.[50]
Five EA-18G Growler electronic warfare aircraft operating out of NAS Sigonella and Aviano Air Base[51][52]
One EP-3E ELINT aircraft[49]
Two P-3C Update 3 maritime surveillance aircraft
Two P-3C AIP maritime surveillance aircraft
United States Air Force[53]
Three B-2 Spirit stealth bombers operating from Whiteman AFB.[54]
Two B-1B bombers[55]
Ten F-15E Strike Eagle strike fighters operating out of RAF Lakenheath[51][56]
Eight F-16C Fighting Falcon multi-role fighters from Spangdahlem Air Base started leaving for Aviano on 20 March[51]
Two HH-60 Pave Hawk combat search and rescue helicopters from RAF Lakenheath operating from USS Ponce (LPD-15).[57]
Three E-3 Sentry airborne warning and control system (AWACS)
Three E-8C battle management/command and control aircraft
One EC-130H electronic warfare (communications jamming) aircraft

USAF EC-130J broadcasting to Libyan naval forces, warning them to remain in portOne EC-130J psychological operations aircraft
One RC-135V/W Rivet Joint signals intelligence aircraft[58]
Two AC-130U gunships[55]
Four KC-10A Extender Aerial Refueling Tanker/Airlift Aircraft
Six A-10 Thunderbolt ground-attack aircraft[46][55]
Global Hawk unmanned aerial surveillance vehicle
Lockheed U-2 Reconnaissance aircraft[59][60]
Predator/Reaper UAV
United States Marine Corps
Four AV-8B Harrier II ground attack fighters from the 26th Marine Expeditionary Unit, operating off of USS Kearsarge[51][61]
Over 400 Marines From Camp LeJeune, N.C. Deployed as the Air Contingency Battalion (ACB), on March 1, 2011 to serve as the new Battalion Landing Team for the 26th MEU. The ACB was attached to the 26th MEU on March 5, 2011 at NAS Souda Bay. This was the first time ACB has been used in almost a decade.
Two MV-22 Osprey tiltrotor aircraft from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
Two CH-53E Super Stallions from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
One KC-130J Hercules from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
The 22nd Marine Expeditionary Unit awaits the Bataan Amphibious Ready Group, who left their home port of Naval Station Norfolk early to sail east around 30 March in order to relieve the 26th MEU in the Mediterranean Sea two months before the projected deployment date.[50]
Central Intelligence Agency
CIA Operatives gathering military and political information[63]
jefferson

#2470 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:snage koje su srusile Gadafija , i prvo vatreno krstenje Eurofighter 2000 , Evropska borbena aviona ( koji je poslije silnih korupcijskih skandala i tehnickih poteskoca se ipak pokazao kao jedna od najboljih borbenih letjelica danasnjice ) te po prvi put upotrebljena nova precizna oruzja ( vecinom od strane Francuza ) te prvo obaranje ili zracna pobjeda ako to mozemo nazvati Francuskoga "Rafal B" raketom V-V protiv Libijskoga G-2 ili poznatiji kao "Galeb" ex- SFRJ proizvodnje ( prodano je jos u Titino doba oko 20 komada )
dobro se i drzao 6 mjeseci suocen sa ovolikom vojnom silom

to potvrdjuje koliko je vazno imati prije svega snaznu PVO poput S-300 i vecinom Ruskih PVO sistema bas specijaliziranih za odbranu od NATO u uslovima najzescega elektronskoga ometanja i vrlo pokretni ( ispali i bjezi ) te ostale raketne sisteme kojima ih mozes gadjati u njihovim vojnim bazama uz protu-brodske rakete takodjer
a "pobunjenicima " ce ubrzo stici i racun od strane NATO , za sve ispaljene projektile , potroseno gorivo i plate ljudima :D od vise stotina milijardi dolara
evo liste ucesnika ;
Belgian Armed Forces
Belgian Air Component
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Araxos Air Base, Greece
Canadian Forces
Royal Canadian Air Force[30]
Total 440 military personnel deployed
Seven CF-18 Hornet fighter jets operating from Trapani-Birgi Airport, Italy
Two Airbus CC-150 Polaris air-to-air refueling tankers operating from Trapani-Birgi Airport, Italy
Two Lockheed CP-140 Aurora
Two CC-177 Globemaster III heavy transports
Royal Canadian Navy[30]
Frigate HMCS Charlottetown*
two CC-130J Super Hercules tactical transports maritime patrol aircraft operating from Naval Air Station Sigonella, Sicily, Italy[31]
JTF2[30]
There are reports that there are members of JTF2 working with Britain’s SAS and SBS on the ground in Libya.
Danish Armed Forces[32]
Royal Danish Air Force
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Sigonella Air Base, Italy
One C-130J-30 military transport aircraft
Italian Armed Forces
Italian Air Force[33]
Four Tornado ECR SEAD planes operating from Trapani Air Base
Four F-16A 15ADF Falcon fighter as escort operating from Trapani Air Base
Two Tornado IDS in the air-to-air refueling role operating from Trapani Air Base (supporting the Italian contribution, but not under direct U.S. Command)[citation needed]
One C-130 J in the air-to-air refueling role operating from Trapani Air Base (supporting the Italian contribution, but not under direct U.S. Command)[citation needed]
Netherlands Armed Forces
Royal Netherlands Air Force[34][35]
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
One KDC10 Tanker Aircraft
Norwegian Armed Forces[36][37]
Royal Norwegian Air Force
Six F-16AM 15MLU Falcon fighter jets operating from Souda Air Base, Crete[38]
Two C-130J-30 military transport aircrafts supporting the Norwegian forces.[39]
Qatar Armed Forces
Qatar Emiri Air Force[40]
Six Mirage 2000-5EDA fighters jets operating from Souda Air Base, Crete
Two C-17 Globemaster III strategic transport aircraft
Spanish Armed Forces[41]
Spanish Air Force
Four EF-18AM Hornet fighters jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
One Boeing 707-331B(KC) tanker aircraft
One CN-235 maritime patrol aircraft[42]
Spanish Navy[43]
AEGIS air defence frigate F-104 Méndez Núñez
Attack submarine S-74 Tramontana
Union Defence Force[44]
United Arab Emirates Air Force
Six F-16E/F Block 60 Falcon fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
Six Dassault Mirage 2000 fighter jets operating from Decimomannu Air Base, Italy
United States Armed Forces
United States Navy[45]
USS Mount Whitney (LCC-20), the command ship of the United States Sixth Fleet
The Kearsarge Amphibious Ready Group, consisting of:
USS Kearsarge (LHD-3), a Wasp-class amphibious assault ship
USS Ponce (LPD-15), an Austin-class amphibious transport dock
embarked 26th Marine Expeditionary Unit
USS Barry (DDG-52), an Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Mahan (DDG-72), another Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Stout (DDG-55), another Arleigh Burke-class guided missile destroyer
USS Providence (SSN-719), a Los Angeles-class nuclear attack submarine[Note 2]
USS Scranton (SSN-756), a second Los Angeles-class nuclear attack submarine
USS Florida (SSGN-728), an Ohio-class cruise missile submarine[47]
USNS Kanawha a Henry J. Kaiser-class replenishment oiler[48]
USNS Lewis and Clark a Lewis and Clark-class dry cargo ship[49]
USNS Robert E. Peary a Lewis and Clark-class dry cargo ship
The Bataan Amphibious Ready Group, consisting of USS Bataan, USS Mesa Verde, and USS Whidbey Island, left their home port of Naval Station Norfolk on 23 March, bound for Marine Corps Base Camp Lejeune in North Carolina to pick up the 22nd Marine Expeditionary Unit. They planned to sail east around 30 March to relieve the 26th MEU in the Mediterranean Sea two months before the projected deployment date.[50]
Five EA-18G Growler electronic warfare aircraft operating out of NAS Sigonella and Aviano Air Base[51][52]
One EP-3E ELINT aircraft[49]
Two P-3C Update 3 maritime surveillance aircraft
Two P-3C AIP maritime surveillance aircraft
United States Air Force[53]
Three B-2 Spirit stealth bombers operating from Whiteman AFB.[54]
Two B-1B bombers[55]
Ten F-15E Strike Eagle strike fighters operating out of RAF Lakenheath[51][56]
Eight F-16C Fighting Falcon multi-role fighters from Spangdahlem Air Base started leaving for Aviano on 20 March[51]
Two HH-60 Pave Hawk combat search and rescue helicopters from RAF Lakenheath operating from USS Ponce (LPD-15).[57]
Three E-3 Sentry airborne warning and control system (AWACS)
Three E-8C battle management/command and control aircraft
One EC-130H electronic warfare (communications jamming) aircraft

USAF EC-130J broadcasting to Libyan naval forces, warning them to remain in portOne EC-130J psychological operations aircraft
One RC-135V/W Rivet Joint signals intelligence aircraft[58]
Two AC-130U gunships[55]
Four KC-10A Extender Aerial Refueling Tanker/Airlift Aircraft
Six A-10 Thunderbolt ground-attack aircraft[46][55]
Global Hawk unmanned aerial surveillance vehicle
Lockheed U-2 Reconnaissance aircraft[59][60]
Predator/Reaper UAV
United States Marine Corps
Four AV-8B Harrier II ground attack fighters from the 26th Marine Expeditionary Unit, operating off of USS Kearsarge[51][61]
Over 400 Marines From Camp LeJeune, N.C. Deployed as the Air Contingency Battalion (ACB), on March 1, 2011 to serve as the new Battalion Landing Team for the 26th MEU. The ACB was attached to the 26th MEU on March 5, 2011 at NAS Souda Bay. This was the first time ACB has been used in almost a decade.
Two MV-22 Osprey tiltrotor aircraft from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
Two CH-53E Super Stallions from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
One KC-130J Hercules from the 26th MEU participated in the pilot rescue.[62]
The 22nd Marine Expeditionary Unit awaits the Bataan Amphibious Ready Group, who left their home port of Naval Station Norfolk early to sail east around 30 March in order to relieve the 26th MEU in the Mediterranean Sea two months before the projected deployment date.[50]
Central Intelligence Agency
CIA Operatives gathering military and political information[63]
Joj simpoziji, daj ne siri dezinformacije ili bar pono se raspitaj! Ti si covjece opsjednut nevaznim brojevima!
simpozijum delirijum

#2471 Re: LIBIJA

podaci sa Wikipedie ;
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Odyssey_Dawn
odgovora podacima i sa zvanicnoga NATO web sajta
jefferson

#2472 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:podaci sa Wikipedie ;
Govorim ti za onih 20 Jastrebova! Medjutim, sto je to bitno za ovu temu? Sta hoces da kazes?
simpozijum delirijum

#2473 Re: LIBIJA

jefferson wrote:
Govorim ti za onih 20 Jastrebova! Medjutim, sto je to bitno za ovu temu? Sta hoces da kazes?
cista statistika , ko je u stvari pobijedio , porazio budalu Gadafija ,pogledaj tu vojnu silu NATO USA i ponavljam i takva budala kao Gadafi se ipak branio pola godine sa gomilom pijanih placenika , a za tacan broj "Galebova " ( nisam cuo da su im prodani "Jastrebovi "? ali ne znam !) Jugoslovenske proizvodnje priznajem ne znam tacnu cifru
neotvrdjene informacije kazu da su i Srbijanski te Ukrajinski piloti letjeli borbene misije u Libiji dok im nisu srokali svu avijaciju
jefferson

#2474 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:
cista statistika , ko je u stvari pobijedio , porazio budalu Gadafija ,pogledaj tu vojnu silu NATO USA i ponavljam i takva budala kao Gadafi se ipak branio pola godine sa gomilom pijanih placenika , a za tacan broj "Galebova " ( nisam cuo da su im prodani "Jastrebovi "? ali ne znam !) Jugoslovenske proizvodnje priznajem ne znam tacnu cifru
neotvrdjene informacije kazu da su i Srbijanski te Ukrajinski piloti letjeli borbene misije u Libiji dok im nisu srokali svu avijaciju
I sta sad ti hoces reci? Gadafi bio "junacina"
Rat se ne dobiva u zraku!
Da, letili su, jer su libijci bili uvijek poznati ko katastrofalni piloti!
simpozijum delirijum

#2475 Re: LIBIJA

Jefferson

daleko od toga da tvrdim da je Gadafi bio junacina , mada jos nije sve gotovo , daleko od toga vec vise po ovim podacima se pokazuje koliko je u stvari uz svu tu silnu maltene "svemirskoj" tehnologiji oruzja , NATO u stvari nesposoban !
ako im treba pola godine da srokaju u pustinji ravnoj ko' tepsija i imas sve na dlanu nekakve Gadafijeve placenike ?
nedo Bog da se potuku sa Rusima ili Kinezima
pao bi Brisel za sedmicu dana :lol:
Post Reply