Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
rahmanjin

#2451 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by rahmanjin »

nemam_ideje wrote:
rahmanjin wrote: Sa svim se slazem. I onda SDP uđe u koaliciju sa onima koji su to napravili.
S kim da uđu u koaliciju ? Napisao sam na temi o FahrU da su isti ali ima jedan problemičić. Fahro je očito zavaljen u dugove. Nisam baš siguran da nas ne bi sve složio ljudožderima za par miliona. Usput, čovjek iza sebe ima već ustanovljenu tradiciju izdaja. Izdao je Sefera dok mu je bio u kabinetu, izdao je Aliju koji mu je i dao pare za pokretanje Havaza, onda je redom još nagazio Lepog, Zlaju a onda se vratio na SDA i Tihića.

S kim da idu u koaliciju ?
sanaman wrote: Izbori nisu bili da bi nakon ulaska u vlast biracima neko govorio krivi su oni prije nas.
Ne, nego su izbori bili da bi pobjednici rekli, "jesmo, krivi smo jer su ovi prije nas uzimali kredit od MMF-a da bi sebi isplatili plate"
sanaman wrote: Vrijedjas inteligenciju biraca. Upravo zbog navedenih razloga i jeste doslo do smjene vlasti.
Kolika je inteligencija birača govori činjenica da i dalje glasaju za SDA i ZgraBiH. Glasaju za dušmane. Nemoj spominjati inteligenciju kada je očito nedostaje na ovim prostorima.
sanaman wrote: Eto vlast, eto prilika...ovaj put nije dvije vec cetiri godine.
Dobro si. Skenjaš stvar u toku 15 godina i onda kažeš, evo, dobili ste priliku, imate čak četiri godine da to popravite :oops: Lakše je nešto srušiti nego izgraditi.
sanaman wrote: Ali se vaditi na to da su neki prije sjebali nesto ne pije vode...
Pije vode kad je srušeno do temelja.
sanaman wrote: onda se nisi trebao prihvatiti posla. Ljude ne zanima kao i ko je prije radio, to ljudi znaju.
Ljude treba da zanima kako se radilo prije da bi se moglo uporediti sa "novim radom".
sanaman wrote: LJudi hice rjesenja, promjene na bolje pa makar i cemetimea a ne suplju pricu.
Za mene je promjena ako se planiraju prodati državne obveznice umjesto zavaljivanja kod MMF-a.
sanaman wrote: Od 2002 pa do 2010 je trebalo 8 godina da se udje u vlast, cini mi se kada dodje 2014 da ce trebati 2x8 godina da se ponovo udje u vlast. ocigledno se ne shvata koliko ljudima sve ide sporo i da ljudi nece da cekaju, da ne oprastaju...a jos manje da slusaju nismo mi vec oni prije nas.
Puno mi se pozivaš na ljude, ko neki vox populi :oops: Nisam primjetio da si bio ovoliko grlat dok su ovi prošli vladali. Što li, pitam se. Odakle ti onda pravo da kritikuješ ove a one prošle nisi ni spomenuo ? Prelistao sam malo tvoje postove, nije mi bilo mrsko.
sanaman wrote: Konkretna rjesenja, konkretne stvari, uhvatiti se u kostac sa problemima..
Što nisi bio glasan prije pobjede SDP-a i tražio konkretne stvari ?
sanaman wrote: pa izvedi iz prava sve oni koji nemaju pravo na to...eeeee, lokalni izbori za manje od godinu, pa nije niko lud...
Čitajući šta pišeš pitam se ko je lud :oops:

SDP se nije proslavio i to je jasno. PItanje je ko komentariše te "uspjehe" i na koji način ;-)
Pa s onima koji su uradili to sto si napisao, SDA.
sanaman

#2452 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=2

1. povećanje neoporezivog dijela plate sa 300 KM na iznos prosječne plate u FBiH (trenutno 819 KM),
2. rasterećenje privrede “smanjenjem ukupnih doprinosa na plaće i iz plaća za 3 indeksna poena” u roku od dvije godine

Jel posteno traziti da ovo stupi na snagu od 01.01.2013. godine (ako bude prije niko se buniti nece). Ja mislim da jeste. Eto 365 dana za ove dvije stvari.
madner

#2453 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Pa koliko je smanjenje za poslodavce po novom zakonu?
sanaman

#2454 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

madner wrote:Pa koliko je smanjenje za poslodavce po novom zakonu?
ne znam da li pise u clanku, mozda sam preletio, ali koliko god da bude nijedan poslodavac se nece buniti a konacno bi imali pristup da pocnemo nesto smanjivati a ne samo povecavati.
sanaman

#2455 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sanaman »

ne znam da li pise u clanku, mozda sam preletio, ali koliko god da bude nijedan poslodavac se nece buniti a konacno bi imali pristup da pocnemo nesto smanjivati a ne samo povecavati.
madner

#2456 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

sanaman wrote:
Imas primjere na onoj temi o novim porezima, jeste da nisu to strucnjaci ko SB ali sta se moze :D
Alfons Kauders

#2457 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:
Sve je to ok, znas da smo svi ovdje popljuvali nove poreze, ali sta cemo dugorocno? Prihodi ionako padaju, potrosnja ostaje ista, a ocekujemo nize poreze...

Prioritet treba, zapravo mora biti na smanjenju javne potrosnje, inace samo srljamo u jos veci deficit... Koji cemo morati namiriti za koju godinu, znatno visim porezima, tako da ni to nije nikakvo rjesenje.

Nek se jebu vise lagano, plate se moraju kresati - samo sto to niko ne smije reci. Nama u privredi mogu dizati ili smanjivati poreze do sutra, ali sta god da urade nece biti dovoljno za sadasnji nivo potrosnje. Ako planiraju dizati opretecenja, privredu ce dodatno usporiti. Ako ih odluce smanjiti, a da ujedno ne smanje potrosnju, samo ce nastaviti pumpati deficit dok ne dodjemo u situaciju da su potrebni jos veci rezovi u javnom sektoru i jos veci porezi da se servisiraju dugovi.

To najvise zamjeram novoj vlasti. Nemaju muda da sindikatima ocitaju bukvicu, nemaju muda da narodu kazu da se ustede nece odnositi samo na njihove regrese i Audije, vec da ce sve plate u javnom sektoru morati skresati.
madner

#2458 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
sanaman wrote:
Sve je to ok, znas da smo svi ovdje popljuvali nove poreze, ali sta cemo dugorocno? Prihodi ionako padaju, potrosnja ostaje ista, a ocekujemo nize poreze...

Prioritet treba, zapravo mora biti na smanjenju javne potrosnje, inace samo srljamo u jos veci deficit... Koji cemo morati namiriti za koju godinu, znatno visim porezima, tako da ni to nije nikakvo rjesenje.

Nek se jebu vise lagano, plate se moraju kresati - samo sto to niko ne smije reci. Nama u privredi mogu dizati ili smanjivati poreze do sutra, ali sta god da urade nece biti dovoljno za sadasnji nivo potrosnje. Ako planiraju dizati opretecenja, privredu ce dodatno usporiti. Ako ih odluce smanjiti, a da ujedno ne smanje potrosnju, samo ce nastaviti pumpati deficit dok ne dodjemo u situaciju da su potrebni jos veci rezovi u javnom sektoru i jos veci porezi da se servisiraju dugovi.

To najvise zamjeram novoj vlasti. Nemaju muda da sindikatima ocitaju bukvicu, nemaju muda da narodu kazu da se ustede nece odnositi samo na njihove regrese i Audije, vec da ce sve plate u javnom sektoru morati skresati.
Pa kresu indirektno, ako ne povecavas plate godinama onda je to zapravo smanjivanje.

Rekao sam vec da su plate u federalnom budzetu manje oko 15%, sa novim ce biti oko 10%. Ne zato sto se nesto krese, nego zato sto ima masa drugih tacaka.
ibizza

#2459 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ibizza »

nemam_ideje wrote:
rahmanjin wrote: Sa svim se slazem. I onda SDP uđe u koaliciju sa onima koji su to napravili.
S kim da uđu u koaliciju ? Napisao sam na temi o FahrU da su isti ali ima jedan problemičić. Fahro je očito zavaljen u dugove. Nisam baš siguran da nas ne bi sve složio ljudožderima za par miliona. Usput, čovjek iza sebe ima već ustanovljenu tradiciju izdaja. Izdao je Sefera dok mu je bio u kabinetu, izdao je Aliju koji mu je i dao pare za pokretanje Havaza, onda je redom još nagazio Lepog, Zlaju a onda se vratio na SDA i Tihića.

S kim da idu u koaliciju ?
sanaman wrote: Izbori nisu bili da bi nakon ulaska u vlast biracima neko govorio krivi su oni prije nas.
Ne, nego su izbori bili da bi pobjednici rekli, "jesmo, krivi smo jer su ovi prije nas uzimali kredit od MMF-a da bi sebi isplatili plate"
sanaman wrote: Vrijedjas inteligenciju biraca. Upravo zbog navedenih razloga i jeste doslo do smjene vlasti.
Kolika je inteligencija birača govori činjenica da i dalje glasaju za SDA i ZgraBiH. Glasaju za dušmane. Nemoj spominjati inteligenciju kada je očito nedostaje na ovim prostorima.
sanaman wrote: Eto vlast, eto prilika...ovaj put nije dvije vec cetiri godine.
Dobro si. Skenjaš stvar u toku 15 godina i onda kažeš, evo, dobili ste priliku, imate čak četiri godine da to popravite :oops: Lakše je nešto srušiti nego izgraditi.
sanaman wrote: Ali se vaditi na to da su neki prije sjebali nesto ne pije vode...
Pije vode kad je srušeno do temelja.
sanaman wrote: onda se nisi trebao prihvatiti posla. Ljude ne zanima kao i ko je prije radio, to ljudi znaju.
Ljude treba da zanima kako se radilo prije da bi se moglo uporediti sa "novim radom".
sanaman wrote: LJudi hice rjesenja, promjene na bolje pa makar i cemetimea a ne suplju pricu.
Za mene je promjena ako se planiraju prodati državne obveznice umjesto zavaljivanja kod MMF-a.
sanaman wrote: Od 2002 pa do 2010 je trebalo 8 godina da se udje u vlast, cini mi se kada dodje 2014 da ce trebati 2x8 godina da se ponovo udje u vlast. ocigledno se ne shvata koliko ljudima sve ide sporo i da ljudi nece da cekaju, da ne oprastaju...a jos manje da slusaju nismo mi vec oni prije nas.
Puno mi se pozivaš na ljude, ko neki vox populi :oops: Nisam primjetio da si bio ovoliko grlat dok su ovi prošli vladali. Što li, pitam se. Odakle ti onda pravo da kritikuješ ove a one prošle nisi ni spomenuo ? Prelistao sam malo tvoje postove, nije mi bilo mrsko.
sanaman wrote: Konkretna rjesenja, konkretne stvari, uhvatiti se u kostac sa problemima..
Što nisi bio glasan prije pobjede SDP-a i tražio konkretne stvari ?
sanaman wrote: pa izvedi iz prava sve oni koji nemaju pravo na to...eeeee, lokalni izbori za manje od godinu, pa nije niko lud...
Čitajući šta pišeš pitam se ko je lud :oops:

SDP se nije proslavio i to je jasno. PItanje je ko komentariše te "uspjehe" i na koji način ;-)
I onda vi opet u koaliciju sa SDA :D
Samo cu ti jedno reci,pusite ga na sljedecim izborima sigurno,kao sto ga je i SBiH popusila :thumbup:
nemam_ideje

#2460 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

Puši ga SDP, popušila ga ZgraBiH al će SDA opet da jaše, jel ?

Sa takvim narodom mi ništa bolje nismo ni zaslužili da budemo. Guzno crijevo Europe, jedna od najnerazvijenijih zemalja. Sve po zaslugama. Čitajući šta pišeš ti bi im mogao biti lider :thumbup:

Po deseti put, pošto očito ljudi ne čitaju. Objašnjeno je više puta kakva je razlika između FahrA i SDA

"S kim da uđu u koaliciju ? Napisao sam na temi o FahrU da su isti ali ima jedan problemičić. Fahro je očito zavaljen u dugove. Nisam baš siguran da nas ne bi sve složio ljudožderima za par miliona. Usput, čovjek iza sebe ima već ustanovljenu tradiciju izdaja. Izdao je Sefera dok mu je bio u kabinetu, izdao je Aliju koji mu je i dao pare za pokretanje Havaza, onda je redom još nagazio Lepog, Zlaju a onda se vratio na SDA i Tihića.

S kim da idu u koaliciju ?"

ps Bošnje iz dana u dan, od izbora do izbora dokazuju da vicevi o Muji i Sulji nisu bezveze prepričavani.
ibizza

#2461 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ibizza »

nemam_ideje wrote:Puši ga SDP, popušila ga ZgraBiH al će SDA opet da jaše, jel ?

Sa takvim narodom mi ništa bolje nismo ni zaslužili da budemo. Guzno crijevo Europe, jedna od najnerazvijenijih zemalja. Sve po zaslugama. Čitajući šta pišeš ti bi im mogao biti lider :thumbup:

Po deseti put, pošto očito ljudi ne čitaju. Objašnjeno je više puta kakva je razlika između FahrA i SDA

"S kim da uđu u koaliciju ? Napisao sam na temi o FahrU da su isti ali ima jedan problemičić. Fahro je očito zavaljen u dugove. Nisam baš siguran da nas ne bi sve složio ljudožderima za par miliona. Usput, čovjek iza sebe ima već ustanovljenu tradiciju izdaja. Izdao je Sefera dok mu je bio u kabinetu, izdao je Aliju koji mu je i dao pare za pokretanje Havaza, onda je redom još nagazio Lepog, Zlaju a onda se vratio na SDA i Tihića.

ps Bošnje iz dana u dan, od izbora do izbora dokazuju da vicevi o Muji i Sulji nisu bezveze prepričavani.
SDA je najvece zlo ove drzave,zato je kod mene SDP pao onog trenutka kad su usli sa njima u koaliciju.
O Fahri znamo kakav je,slazem se sa ovim sto si napisao o njemu,ali bez obzira na sve te izdaje,SDP je MORAO sa njim,jer su oni "novi" na politickoj sceni.
SDP je uzeo izbore jer je 4 godine prcao SDA,da bi na kraju dva guzna havera otisli kod njihovog zajednickog frenda na vikendicu u Kiseljak i dogovorili se oko svih pozicija.

Nadao sam se da SDP moze promjeniti neke stvari na bolje,al na zalost ,ovo sto su do sad pokazali je jedna velika nula.
Ti i dalje zivi u zablui kako se ne moze nista preko noci uraditi,a meni je sasvim dovoljno ovo sto gledam svaki dan u posljednjih 14 mjeseci, da shvatim da se radi o jos jednim lopovcinama.
Pozdrav!
motorola01

#2462 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by motorola01 »

nemam_ideje wrote:Vidim da kritičari ne spominju zbog čega je nastala kompletna situacija sa državnim obveznicama, krpljenjem budžeta, mogućim novim tranšama mmf-ovog kredita, kresanjem solijalnih izdataka, administracijom i ko zna šta još.

Alija zvani zlatna kašika zajedno sa svojim minderašima i odbjeglim sinom Lepim je vladao po principu "poslije mene/nas, potop". Njegova raja je to poslije njegove, da ne lajem, smrti, to naravno nastavila da radi po potpuno istom principu. Majorizirani su radili po istom principu.

Uvedi što više boraca u boračka prava. Šta se desi, desi se da imamo pola miliona boraca(Federacija do Vladivostoka). Desi se da imamo preko šest hiljada nosilaca najvećih odličja(sve heroji bili, Mostar za vrijeme partizana je imao jednog ili dva narodna heroja heroja, očito su ovi naši i njihovi bili malo hrabriji). Desi se da svi invalidi rata, pravi i lažni, primaju 400 miliona maraka godišnje iz budžeta. Desi se da su zapošljavali širu i dalju rodbinu po svim mogućim i nemogućim državnim službama. Desi se da su pritom sproveli lopovsku privatizaciju i opljačkali šta se mogllo opljačkati. Lopovska privatizacija je dodatno pomogla urušavanju ionako ratom sjebane privrede. Desi se da je nestalo 7 milijardi, to je cifra za koju se zna.

Pravljenje novih glasača, pohlepa, sebičnost, retadracija onih prošlih i bogme i dijela sadašnjih su nas dovele u ovakvu situaciju.

Izbaciš pola ljudi iz njihovih lažno ili neopravdano stečenih prava, poslova, minimum ih je pola a oni se nemaju gdje zaposliti jer je privreda sjebana. Dobiješ nerede, sirotinju i ogorčene, sve na jednom mjestu. I masa će ih i biti u pravu kada kažu, izbacite me iz prava, dajte mi mogućnost da zaradim. S druge strane nisu u pravu jer su prihvatili da je šverc u ratu normalan, da si ugledni građanin ako mazneš milion a pritom te nisu uhvatili, da je SDA patriotska a ne lopovska stranka, da je pojam morala i etike promjenjiva kategorija, da ima lopva al "Fadilin mali nije garant, dobar je on, uvijek se pozdravi", da je normalno ukrasti ako možeš i da bi svi to uradili ako bi bili u prilici itd.

I onda se nađu pametnjakovići koji kritikuju SDP zbog budžeta koji je faktički socijalni a mi nemamo kinte i zbog čijeg krpljenja su se uzimale tranše op MMF-a.

Kako takve smatrati normalnim ? Teško, haman pa nemoguće. Il su zlonamjerni il su baš debili. Trećeg nema.

SDP treba kritikovati jer se nisu proslavili u ovih godinu i kusur dana. Nisu na zavalili još dublje ali isto tako nas nisu ni povukli prema gore. A moglo se nešto sasvim sigurno uraditi. Mene SDP nervira jer sam očekivao više od njih. Da imaju previše nesposobnih polotrona i samoprozvanih tehnokrata to je sigurno. Da su krivi za trenutno stanje. Sasvim sigurno nisu.

Znamo ko nas je sjebo pored četnika i ustaša. SDP nije garant.
Svi su ocekivali vise od njih.Najgore je to sto umjesto da cine nesto da bude bolje,oni upravo rade suprotno.Znaci idu istim putem kao i prethodnici,a to je de da mi sebe namirimo,a druge ko hebe...
Njima je lakse uvesti nove poreze i smanjiti plate i tako dokusuriti ovo malo naroda sto je ostalo.Slazem se da treba uvesti red(pogotovo u administraciji),ali pretjeruju sa tovarom koji nabacuju na ledje gradjana.Nista ne cine povodom divljanja cijena svega i svacega,jer pobogu tim pune budzet da mogu namiri plate koje su SEBI povecali,a drugima cemo sniziti plate...Umjesto da ganjaju privatnike koji rade na crno(a ima ih tovar) kojim bi dobro napunili budzet,oni da se ne bi njima zamjerili,oni ce naviliti postenim gradjanima jos poreza i tako ih ubiti u mozak.I kazes nisu isti kao i prethodnici?!Nisu ku.ac...pi.ke obicne...

ps.I molim ih da ne pustaju samo navecer "premijere" onih partizanskih filmova na onom svom javnom glasilu,neka od jutra krenu sa "premijerama" dok je narod pun snage :run: .Hebote mislio sam da im je to samo naletilo,ali jok,narod siluju onim moronskim filmovima vec mjesecima i naravno ne odustaju,jer vec je veceras nova "premijera" i to u udarnom terminu,a ne d`o Bog da naprave kakvu pismenu emisiju koja ce ici uzivo o finansijskim problemima ovog naroda,ali koja nece trajati nekih sat i pol(dok svi kazu po jednu,kraj emisije),nego da traje do 23 sata,pa da se narod moze javiti i reci im koju.Ali gdje ce to,jer ce ih samo jedna emisija uzdrmati(mada je tesko za povjerovati da ljude sa dzon obrazom moze ista uzdrmati)...
nemam_ideje

#2463 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

Nije mi jasno zašto ne krenu žešće na kladionice. Negdje sam čitao da vrlo malo naplaćujemo po tom osnovu u odnosu na zemlje okruženja.

Ima li možda neko brojke ?
nemam_ideje

#2464 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

ibizza wrote:
nemam_ideje wrote:Puši ga SDP, popušila ga ZgraBiH al će SDA opet da jaše, jel ?

SDA je najvece zlo ove drzave,zato je kod mene SDP pao onog trenutka kad su usli sa njima u koaliciju.
O Fahri znamo kakav je,slazem se sa ovim sto si napisao o njemu,ali bez obzira na sve te izdaje,SDP je MORAO sa njim,jer su oni "novi" na politickoj sceni.
SDP je uzeo izbore jer je 4 godine prcao SDA,da bi na kraju dva guzna havera otisli kod njihovog zajednickog frenda na vikendicu u Kiseljak i dogovorili se oko svih pozicija.

Nadao sam se da SDP moze promjeniti neke stvari na bolje,al na zalost ,ovo sto su do sad pokazali je jedna velika nula.
Ti i dalje zivi u zablui kako se ne moze nista preko noci uraditi,a meni je sasvim dovoljno ovo sto gledam svaki dan u posljednjih 14 mjeseci, da shvatim da se radi o jos jednim lopovcinama.
Pozdrav!
Fahro sasvim sigurno nije "novi na sceni". Kako možeš vjerovati čovjeku koji je izdao sve, ali baš sve, koji su sarađivali s njim ? Još je sada u dugovima.

Da je SDP malo do sada uradio to je više nego očigledno.
madner

#2465 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

nemam_ideje wrote:Nije mi jasno zašto ne krenu žešće na kladionice. Negdje sam čitao da vrlo malo naplaćujemo po tom osnovu u odnosu na zemlje okruženja.

Ocekivani prihod je oko 30-40 miliona.
VjecitiStudent

#2466 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

nemam_ideje wrote:Nije mi jasno zašto ne krenu žešće na kladionice. Negdje sam čitao da vrlo malo naplaćujemo po tom osnovu u odnosu na zemlje okruženja.

Pitali su Niksica da saopsti imena najvecih poreskih duznika, odbio je da to uradi.
nemam_ideje

#2467 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

Ta mi je cifra i bila u glavi. A Srbija je od kladionica uzela skoro milijardu ako ne i preko. Jesu veća zemlja ali ovo je prevelika razlika odnosno mi premalo uzimamo.
motorola01

#2468 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by motorola01 »

Ma nisu samo kladionice problem,sve je problem?Svaki hebeni privatnik zavrce?Bukvalno svaki.Nema ga nijednog da sve posteno radi..Samo da to odrade kako treba,imali bi oni dovoljno novca i za sve invalide,penzionere,imali bi i da sebi dizu platu(ovo bi im bilo najsladje)....Zato sam i rekao da su pi.ke obicne.Ne smiju i zato hajmo po postenom narodu,hajmo njih dokosuriti,sto pustanjem ovog divljanja cijena,sto dizanjem poreza na dohodak,smanjenjem plata itd...Sve kontra naroda koji ih je izabrao..Upravu je IBIZZA za sve sto je rekao..Umjesto da kresu plate administraciji i ne samo da kresu plate,nego da otpustaju prekobrojne,jer ih u administraciji ima jako puno(a da ne govorimo da je te sto bi otpustili,zaposlili prethodnici koji su ih(sdp) u startu shebali sa zateknutim stanjem)..Pa onda te pare okrenuti firmama koje su u vecinskom vlasnistvu FBIH-a i njih polako dizati i tako namiriti ove ljude koje su otpusteni u administraciji(da ne bi bilo vidi smao otpustaju radnike) i tako polako malo pomalo dizati drzavu,ali ne,njima je lakse opteretiti ovo malo naroda sto radi i njima zagorcati zivot,a ko je krao imace vise itd....Jednosatvno ista su vnago ko i prethodnici.Cak stavise,opasniji su po posten narod od njihovih prethodnika jer prethodnici su bili nepismeni i lopovi,a ovi su pismeni i jos lopovi.Ne treba ti gora kombinacija i sumnjam da postoji gora kombinacija od ove...
nemam_ideje

#2469 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

nemam_ideje wrote:Ta mi je cifra i bila u glavi. A Srbija je od kladionica uzela skoro milijardu ako ne i preko. Jesu veća zemlja ali ovo je prevelika razlika odnosno mi premalo uzimamo.
Zajebo sam se. Sad provjerio. Oni su gori od nas :lol: Prošle godine su naplatili od 100 miliona maraka i još se spominje u nekom textu da se procjenjuje da su propustili da naplate još oko 300 miliona maraka.
madner

#2470 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

nemam_ideje wrote:
nemam_ideje wrote:Ta mi je cifra i bila u glavi. A Srbija je od kladionica uzela skoro milijardu ako ne i preko. Jesu veća zemlja ali ovo je prevelika razlika odnosno mi premalo uzimamo.
Zajebo sam se. Sad provjerio. Oni su gori od nas :lol: Prošle godine su naplatili od 100 miliona maraka i još se spominje u nekom textu da se procjenjuje da su propustili da naplate još oko 300 miliona maraka.
30-40 miliona je cifra kojoj se nadaju ako uspostave red :wink:
nemam_ideje

#2471 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

alternativni wrote:

Imas li neku konkretnu ideju, kako bi to zesce krenuli na kladionice?
Za ovo baš nisam neki stručnjak ali mogu pokušati objasniti. Nije mi jasno kako se ne naplaćuje PDV na dobitke do 100 KM ? Po kojem osnovu. Objašnjenje je da kladionice plaćaju PDV. Ko to kontroliše ? Sumnjam da država ima tačan i precizan uvid u dobitke. U lutriji kada dobiješ, uzmu ti broj lične karte, popuniš neku karticu i platiš PDV. Tako bi valjda trebalo da bude u svim kladionicama i na sve dobitke. Mora postojati neki softver ili sistem koji to kontroliše. Samo prepisati Europski sistem :D Nije neka nauka.
Isto tako čitam da u Poljaskoj, Danskoj i još par zemalja od 01.01.2012 godine sve kladionice moraju da imaju licence, koje su pravo skupe a klađenje, internet posebno, ide preko državnih softvera. Nema zajebncije.
Banksy

#2472 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

nemam_ideje wrote: Nisu isti kao ovi prethodni ali nisu ni puno bolji. Barem trenutno. Treba imati u vidu da ne vladaju puno. Za tri, dvije ili godinu dana godine će biti mnogo više materijala nego sada.
Ako nas dodatno ne zaduže a povećaju budžet za tih fantomskih 500 miliona, to je dobar potez.
Ako ne prodaju ova bitnija preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom i to je dobar potez.
Slažem se da je do sada bilo mnogo kozmetike i populizma. Vidjećemo šta vrijeme donosi. Ako ovako nastave, nećemo daleko. To je sigurno.
Alfons Kauders wrote: Nek se jebu vise lagano, plate se moraju kresati - samo sto to niko ne smije reci. Nama u privredi mogu dizati ili smanjivati poreze do sutra, ali sta god da urade nece biti dovoljno za sadasnji nivo potrosnje. Ako planiraju dizati opretecenja, privredu ce dodatno usporiti. Ako ih odluce smanjiti, a da ujedno ne smanje potrosnju, samo ce nastaviti pumpati deficit dok ne dodjemo u situaciju da su potrebni jos veci rezovi u javnom sektoru i jos veci porezi da se servisiraju dugovi.
nemam_ideje

#2473 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nemam_ideje »

Zato mene nervira SDP-ov nerad. Ne moraju da izmišljaju toplu vodu, samo prepišu najuspješnija rješenja iz Europe i svijeta u xy stvari.

Hajde što imamo ogromnu administraciju i što je plaćamo. Problem je što ta administracija ne pridonosi ničemu, klasične štetočine.

Zaposli ljude da kontrolišu te državne servere i softvere oko kladionica. Oni zaposleni, fina plata a doprinose i državi. Hoćete da zaposlite nekoga u državnoj firmi, zaposlite inspektore za rad, porez, bla, bla, bla.

Dosta je više bilo kojekakvih činovnika po opštinama, kantonima, ministarstvima, turističkim zajednicama, domovima zdravlja i ko zna kojim još izmišljenim radnim mjestima koji samo uzimaju a ništa ne daju i još se bune kada neko hoće da im smanji platu. Pozivaju se na kolektivni ugovor koji zapravo štiti državne službenike ko bijele medvjede a ostak države ga puši. Mrš ba više. Ionako je pola parazita.

Ima načina i ne moraš biti prepametan da barem dio realizuješ. Al tu nastupa problem što je SDP-ov kadar poprilično tanak, poltronski nastrojen i sve nekakve samoprozvane tehnokrate bez dana radnog iskustva. Šta će promijeniti nekakvi Mašići ili Hadžići(uzimam ih za primjer) kada im je prvo zaposlenje bilo novinar na Hayatu ili načelnik opštine :skoljka:

Hadžićeva imovina je poprilično impozntna, barem ono što je navedeno u CIN-u. On nije naučio da se bori za firmu. On je sve dobio na tanjiru. Isto kao i Mašić. Preko foruma mladih SDP-a i malo više ulizivanja. Sumnjam da su oni, odnosno takvi likovi koje oni predstavljaju, sposobni da sačuvaju nacrtanu ovcu a kamoli nešto drugo. Lako je biti uspješan kada ti je kompletno radno iskustvo vezano za stranku i od toga dobro živiš a faktički ništa nisi zaradio kako treba. Onda i ne znaš kako stvari funkcionišu. Zato je SDP poprilično tanak, barem do sada.

Jedina dva ministra koja su me dojmila su Helez na Federalnom nivou i Suljagić na kantonalnom. Ovo ostalo :skoljka: Tanko, loše, jadno. Ulizivanje neće spasiti Federaciju ili državu. Samo rad i sposobnost. Pitanje je koliko kadrovi ala Mašić i Hadžić mogu ponuditi. Čini se ne previše.
nosara

#2474 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

nemam_ideje wrote: Jedina dva ministra koja su me dojmila su Helez na Federalnom nivou i Suljagić na kantonalnom. Ovo ostalo :skoljka: Tanko, loše, jadno. Ulizivanje neće spasiti Federaciju ili državu. Samo rad i sposobnost. Pitanje je koliko kadrovi ala Mašić i Hadžić mogu ponuditi. Čini se ne previše.
A sto su te se dojmili...? Ovaj udara po osobama s invaliditetom, smanjuje procente bez ikakvog osnova (moj slucaj) pokusavajuci ustedit sto vise na najugrozenijim kategorijama stanovnistva da se slucajno ne bi stedilo na kurvalucima po parizu, dubrovniku, lisabonu... A Emir, s oprostenjem, kao da nije s ove planete... Nesto talasa, dize buru, ali u casi vode koju onda sef partije popije u gutljaju... Svaka cast Emiru kao covjeku, intelektualcu, ali kao politicar lici na uzeglu hepo-kocku...
poznanik

#2475 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

nemam_ideje wrote:...Jedina dva ministra koja su me dojmila su Helez na Federalnom nivou i Suljagić na kantonalnom. Ovo ostalo :skoljka: Tanko, loše, jadno. Ulizivanje neće spasiti Federaciju ili državu. Samo rad i sposobnost. Pitanje je koliko kadrovi ala Mašić i Hadžić mogu ponuditi. Čini se ne previše.
Nisu samo ministri - ministarstva, iza ministara stoje desetine stručnih saradnika i drugog osoblja, ministri samo koordiniraju njihov rad i, kao prvi od njih, snose odgovornost.

Sposobnost ministra posmatra se i kod njegovog umijeća da prepozna dobre i loše saradnike, i da bolje koordinira njihove sposobnosti i sve druge društveno-političke i slične stručne organizacije, da prepozna potrebe zajednice, i maksimalno iskoristi svoju naredbodavnu poziciju i ingerencije da joj postigne bolje uslove za življenje.

Koje su pozitivne rezultate, pojedinačno, postigli resorni ministri premijera Nikšića, od početka mandata do sada?
Post Reply