Sam svoj majstor

Hakiz

#2451 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 24/11/2025 22:52
Hakiz wrote: 24/11/2025 22:33
toska wrote: 24/11/2025 22:20
ma garant bojler nije na utičnicu.
mislim da ovaj ipak ne može jer prekida samo fazu, mora i nulu za bojler.
Ne razumijem?

Kada montiraš indikaror za kupatilo, sve nule se vežu zajedno, prekidači (bojler, svjetlo, grijalica itd) idu samo na kablove faze. Tako da se bojler isključuje i uključuje samo na fazi. Nula bojlera je stalno vezana sa ostalim nulama. Nije indikator dupli prekidač koji prekida i fazu i nulu. Barem je u mom stanu tako. A i u nekim stsnovima u kjjkma sam mihenjao indikatore je slično. Sve su jednopolni prekidači, samo za fazu, i sve su nule međusobno povezane u jednu tačku.

Možda su sada drugačija rješenja, ovo šta sam ja radio su sve stanovi građeni prije olimpijade.

Osigurač, takođe, prekida samo fazu. U razvodnoj kutiji sve nule idu na šipku za nulu, sva uzemljenja idu na šipku na uzemljenje, a svaka faza ide na svoj osigurač.

Evo dobar video za razvodnu tablu

guračem
@toska-zbunio si me- za bojler-prekid i na fazi i na nuli? objasni, kako, osim ako se ne radi o izvedbi sa dvostrukim/dvopolnim osiguračima, tj i za nulu i za fazu ? Koliko sam upućen, ti "dupli"/dvopolni osigurači su jako korisni u slučaju da se u instalaciji desi neki prekid na nuli. U izvedbi sa klasičnim, jednopolnim osiguračem, izboj na nuli je živa muka naći.
Zar razvod za bojler nije ona "klasika". tj serijska veza, gdje se vuče samo faza, a nula je povezana u GRO, tj osiguračkoj kutiji, kako i @Hakiz piše?
Kod mene u kući, vod za bojler je samostalan, tj faza nije povučena iz neke ugradne kutije u zidu, već ide direktno na GRO, gdje ima "svoj" osigurač koji štiti samo tu "bojler" fazu.
Vjerujem da je i u brvnari tako (ne sjećam se, mada imam sačuvanu preciznu šemu razvoda), s tim što sam kupatilo "zaštitio" sa FID sklopkom osjetljivosti 30 mA, koliko se sjećam
Da. Svi veliki potrošači, potrošači sa grijnim tijelima bi trebali ići direktno na svoj osigurač. Tako da bi se bojler trebao vezati direktno na kabl iz zida, bez korištenja utikača i utičnice. Nekada su se tako kopčali i šporeti. Ali, sada jedino bojleri idu direktno, sve ostalo ide preko utičnica. A kako vidimo iz diskusije, čak ni bojleri svaki put. Iskreno, prvi put u ovoj diskusiji čitam (čujem) da se bojler prodaje sa kablom koji ima utikač. Dva bojlera koja sam ja kupovao i montirao su došla bez bilo kakvog kabla. Kopčao sam ih direktno na kabl iz zida.

Stvar je u tome da bi bill preskupo i prekomplikovano imati poseban osigurač za svaku utičnicu, svako rasvjetno tijelo itd. Pa se kuća ili stan podijele u zone, recimo utičnice u jednoj prostoriji sa lijeve strane stana i jednoj prostoriji sa desne strane su na jednom osiguraču, slično sa rasvjetnim tijelima itd. Ali bojler, šporet, grijalica, veš mašina, negdje i frižider obavezno imaju svoj osigurač, ne dijele ga ni sa čim drugim. Veliki potrošači, posebno osigurani.

Pročitajte uputstvo za upotrebu frižidera, mašine za veš itd, svuda piše da se uređaj ukopčava direktno u utičnicu u zidu, ne preko razvodnika ili produžnih kablova.

Svako spojno mjesto je izvor mogućeg varničenja, mogućeg lošeg spoja koji se zagrijava i izaziva požar. Što manje spojeva, to je sigurnije.
Hakiz

#2452 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Brisan post.
kuli1961

#2453 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 23:21 Stvar je u tome da bi bill preskupo i prekomplikovano imati poseban osigurač za svaku utičnicu, svako rasvjetno tijelo itd. Pa se kuća ili stan podijele u zone, recimo utičnice u jednoj prostoriji sa lijeve strane stana i jednoj prostoriji sa desne strane su na jednom osiguraču, slično sa rasvjetnim tijelima itd. Ali bojler, šporet, grijalica, veš mašina, negdje i frižider obavezno imaju svoj osigurač, ne dijele ga ni sa čim drugim. Veliki potrošači, posebno osigurani.
Nešto djelimično slično sam uradio u vikendici. Naime, instalaciju sam polagao tako da svaki "izlaz"- svjetlo, prekidač, utičnica ima svoj zasebni kabl u odgovarajućem bužiru i vodi do zidne razvodne kutije, koji ukupno imam 4, za obe etaže, a tek onda slijedi GRO, tj. "osiguračka kutija". I podijelio sam opterećenje, tj. formirao strujne krugove tako da su mi utičnice na npr, mansardi gledano slijeva na jednom osiguraču. Početak i kraj svakog kabla sam označio kao npr UL 1 ("utičnica lijevo prva"), tako da su prilikom spajanja u zidnoj kutiji (mislim da je bila 250 x 150, malo veća da ti silni kablovi mogu komotno stati) majstori znali "šta je šta". Pazio sam da krugovi za utičnice i rasvjetu budu razdvojeni, tako da ako izbije osigurač za utičnicu (npr. neispravna lampa), rasvjeta radi. Svaki zid ima po 2 šuko utičnice, a na mansardi, postoji i dodatna šuko utičnica, koja ima direktno napajanje, jer joj je namjena nordijski radijator od 1,5-2 kW, u budućnosti.
Izvana, imam 3 vanjske servisne utičnice (IP 65), koje imaju svoje osigurače, kao i šporet. Frižider nema, ali nije strašno, instalacija je maksimalno rasterećena. Mislim da sam o svemu ovome detaljnije pisao na temi "Drvene kuće- vikendice"; sve iz razloga što se radi o brvnari, a poznato je iskustveno pravilo- što više spojeva, veća mogućnost grijanja, iskrenja, požara i eto lomače..fuj fuj, gluho bilo...
I pored velikog truda i nastojanja da bude rasterećeno, postoji jedna greška, koja i jeste i nije greška- utičnica za šporet/štednjak je monofazna.. jednostavno sam to previdio, a električar se "zanio"..skontao sam tu grešku tek kad je legla keramika, i silna termika zidova i završna daska na zidove. Nema veze, isprobano je- kad se sve uključi- sva 4 kola i rerna, može, ne grije se, ne izbacuje.. mada bih volio da sam i tu postigao tzv. pefekciju.
trenutno mi se ne da kopati zid, čupati dasku i termiku i povlačiti novi vod..
Hakiz

#2454 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 24/11/2025 23:44
Hakiz wrote: 24/11/2025 23:21 Stvar je u tome da bi bill preskupo i prekomplikovano imati poseban osigurač za svaku utičnicu, svako rasvjetno tijelo itd. Pa se kuća ili stan podijele u zone, recimo utičnice u jednoj prostoriji sa lijeve strane stana i jednoj prostoriji sa desne strane su na jednom osiguraču, slično sa rasvjetnim tijelima itd. Ali bojler, šporet, grijalica, veš mašina, negdje i frižider obavezno imaju svoj osigurač, ne dijele ga ni sa čim drugim. Veliki potrošači, posebno osigurani.
Nešto djelimično slično sam uradio u vikendici. Naime, instalaciju sam polagao tako da svaki "izlaz"- svjetlo, prekidač, utičnica ima svoj zasebni kabl u odgovarajućem bužiru i vodi do zidne razvodne kutije, koji ukupno imam 4, za obe etaže, a tek onda slijedi GRO, tj. "osiguračka kutija". I podijelio sam opterećenje, tj. formirao strujne krugove tako da su mi utičnice na npr, mansardi gledano slijeva na jednom osiguraču. Početak i kraj svakog kabla sam označio kao npr UL 1 ("utičnica lijevo prva"), tako da su prilikom spajanja u zidnoj kutiji (mislim da je bila 250 x 150, malo veća da ti silni kablovi mogu komotno stati) majstori znali "šta je šta". Pazio sam da krugovi za utičnice i rasvjetu budu razdvojeni, tako da ako izbije osigurač za utičnicu (npr. neispravna lampa), rasvjeta radi. Svaki zid ima po 2 šuko utičnice, a na mansardi, postoji i dodatna šuko utičnica, koja ima direktno napajanje, jer joj je namjena nordijski radijator od 1,5-2 kW, u budućnosti.
Izvana, imam 3 vanjske servisne utičnice (IP 65), koje imaju svoje osigurače, kao i šporet. Frižider nema, ali nije strašno, instalacija je maksimalno rasterećena. Mislim da sam o svemu ovome detaljnije pisao na temi "Drvene kuće- vikendice"; sve iz razloga što se radi o brvnari, a poznato je iskustveno pravilo- što više spojeva, veća mogućnost grijanja, iskrenja, požara i eto lomače..fuj fuj, gluho bilo...
I pored velikog truda i nastojanja da bude rasterećeno, postoji jedna greška, koja i jeste i nije greška- utičnica za šporet/štednjak je monofazna.. jednostavno sam to previdio, a električar se "zanio"..skontao sam tu grešku tek kad je legla keramika, i silna termika zidova i završna daska na zidove. Nema veze, isprobano je- kad se sve uključi- sva 4 kola i rerna, može, ne grije se, ne izbacuje.. mada bih volio da sam i tu postigao tzv. pefekciju.
trenutno mi se ne da kopati zid, čupati dasku i termiku i povlačiti novi vod..
Moj je šporet monofazni. Takav priključak na šporetu, samo jedna faza. Isto 4 kola i rerna. Imam trofaznu utičnicu, ali kabl koji vodi iz trofaznog utikača u šporet je monofazni, samo jednu fazu koristim.

Čini mi se da su svi moderni šporeti, svi moderni uređaji, monofazni. Osim industrijskih uređaja, ne znam ima li moderni kućni uređaj danas da je trofazni.

Jedino je problem ako nabaviš neki stari, od lijevanog žečjeza, tonu težak strug iz stare SFRJ fabrike metala ili slično, tada tI trebaju tri faze :-D
kuli1961

#2455 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 25/11/2025 00:20 Čini mi se da su svi moderni šporeti, svi moderni uređaji, monofazni
Ne, ni danas nisu svi štednjaci monofazni. Npr. štednjak Gorenje, klasični- 4 ringle i rerna, kupljen nov 2022 upravo za vikendicu, ima opciju monofazno i trofazno kopčanje, sa priloženim bakarnim kratkospojnicima i vrlo jasnom šemom spajanja/prespajanja/brikovanja .
toska

#2456 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

kuli1961 wrote: 25/11/2025 10:08
Hakiz wrote: 25/11/2025 00:20 Čini mi se da su svi moderni šporeti, svi moderni uređaji, monofazni
Ne, ni danas nisu svi štednjaci monofazni. Npr. štednjak Gorenje, klasični- 4 ringle i rerna, kupljen nov 2022 upravo za vikendicu, ima opciju monofazno i trofazno kopčanje, sa priloženim bakarnim kratkospojnicima i vrlo jasnom šemom spajanja/prespajanja/brikovanja .
Vas troje ovdje imalo je ili ima Ariston Vells bojler i što se tiče diskusije o prekidaču u manaul piše:
-Za izdvajanje uređaja iz mreže potrebno je koristiti dvopolni prekidač koji zadovoljava važeće državne propise (otvaranje kontakata najmanje od 3mm, po mogućnosti opremljeni osiguračima).
Uzemljenje uređaja je obavezno, a kabel uzemljenja (koji mora biti žuto-zeleni i duži od kabela faza)
treba učvrstiti na stezaljku blizu simbola

https://www.ariston.com/hr-hr/products/ ... velis-pro/
pa skinuti pdf.

Isto i za drugi model Aristona, a kod Gorenja je opet šareno, valjda kako je autor uputstva raspoložen, kod jednog bojlera treba dvopolni, kod drugog ne spominje ništa. Dosta od mene četri manuala :-) .

Čini se da je pravilo da pravilo ne postoji.
Last edited by toska on 25/11/2025 13:28, edited 1 time in total.
Hakiz

#2457 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Sad sam pogledao opet svoj šporet, isto može oboje.

Pogriješio sam.

Zato uvijek pišem da mi se čini, ne da sam siguran :)
Hakiz

#2458 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

toska wrote: 25/11/2025 10:37
Vas troje ovdje imalo je ili ima Ariston Vells bojler i što se tiče diskusije o prekidaču u manaul piše:
-Za izdvajanje uređaja iz mreže potrebno je koristiti dvopolni prekidač koji zadovoljava važeće državne propise (otvaranje kontakata najmanje od 3mm, po mogućnosti opremljeni osiguračima).
Uzemljenje uređaja je obavezno, a kabel uzemljenja (koji mora biti žuto-zeleni i duži od kabela faza)
treba učvrstiti na stezaljku blizu simbola

https://www.ariston.com/hr-hr/products/ ... velis-pro/
pa skinuti pdf.

Isto i za drugi model Aristona, a kod Gorenja je opet šareno, valjda kako je autor uputstva raspoložen, kod jednog bojlera treba dvopolni, kod drugog ne spominje ništa. Dosta od mene četri manuala :-) .

Čini se da je pravilo da pravilo ne postoji.
Može biti.

Evo jedna šema priključivanja:

Image

Nule na prekidačima služe za sijalicu na prekidaču, sijalicu koja pokazuje da je je prekidač isključen ili uključen (indikator, otuda i ime). Nule uređaja nisu nacrtane, one idu direktno na dolaznu nulu. Jedino se faze prekidaju prekidačem i svaki uređaj ide samo na svoju fazu.

Evo šema spajanja indikatora sa WiFi kontrolerom, opet sve nule iz uređaja ne idu na prekidač, idu direktno na dolaznu nulu:

Image

Evo, nađoh i šemu sa dvopolnim prekidačem, da se prekida i nula

Image

Kao što rekoh, moguće je da se danas prekidaju i nule, ja sam do sada nailazio na rješenja da se prekida samo faza.
Last edited by Hakiz on 25/11/2025 13:38, edited 2 times in total.
toska

#2459 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

...
made_in_sarajevo

#2460 Re: Sam svoj majstor

Post by made_in_sarajevo »

Prema nasim propisima se ne prekida nula nigdje. Bez nule moze raznih sranja biti da nesto izgori ili da vas opali negdje povrat struje. Kod nas se nula ne prekida osim u specificnim slucajevima kao npr. Solarna elektrana. Sto se tice stanova i kuca nema prekida nule osim na FID ali fid reaguje na razlikama ulaza i izlaza, jednostavno hajde. Opet fid je glavni osigurac pa nije relevantan za ovaj slucaj. Na potrosacima se faza samo prekida preko prekidaca, indikatora. Ovaj sto trazi wifi sa temu, ovo se zove kontakter, instalacijski kontakter kako ko zove samo sto ovaj ima wifi u sebi. Kako li to radi ne znam. Inace se koristi za motore, rasvjeta u stubistu, u biti da nosi teret potrosaca. Ko hoce wifi bolje je nabavite wifi prekidac, indikator, npr biticino living now serija (to sam sebi radio) uz gateway koji se postavi i onda sistem radi preko wifi i prekidac se pali preko mobitela. Ariston je tu dobar sto ga direktno mozes paliti i gasiti bez prekidaca.

Uputstva inace navode prekidanje svega ali to je prema propisima drzava proizvodjaca pretezno. Inace par varijanti pretezno bude u uputstvu zavisno od drzava. Srbi npr idu na dva fida, jedan fid za kucu/stan, a drugi fid samo za banju. Toga kod nas nema, jedan fid za sve ili nulovanje sistema kao prijeratna gradnja, mada se i to moze prebaciti u stanu uz mjenjanje table i osiguraca.

Prekidac - steker za svjetlo, paljenje svjetla, gasenje svjetla, indikator u banji i tako dalje.

U svom sam fahu na osiguracima, kontakterima i tako dalje :mrgreen:
Hakiz

#2461 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Nisam znao da se po našim propisima nula ne prekida. Ja imam samo iskustvo, da nisam nigdje naišao na prekidač na nuli.

Hvala za informaciju i pojašnjenje.
toska

#2462 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

made_in_sarajevo wrote: 25/11/2025 13:39
U svom sam fahu na osiguracima, kontakterima i tako dalje :mrgreen:
nema druge nego ti vjerovati :)

a onoga ko je pisao uputstvo na bs za Gorenje kuhinjske bojlere visokog pritiska pošljemo...

Kako bi se poštivali nacionalni propisi za instalaciju, između bojlera i mreže za napajanje mora biti instaliran prekidač za sve polove.
https://bs.manuals.plus/Gorenje/gt-5-15 ... ter-manual
liyf

#2463 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

Na vikendici imam staru stolariju, logično nisam lud da je mijenjam, ali propušta vjetar na par lokacija. Je li mi dihtung traka najbolja, ona silikonska, gumena sa četkicama, da ga akrilišem, mada mi je to mislim najgora opcija.

Ako su odgovor ove trake, ko pravi najbolju, da ne puca, da ne odvaja ljepilo itd.
zposao

#2464 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

Pogriješio bio temu u kojoj sam postavio pitanje pa da pokušamo ovdje :lol:

Zna li ko kakve su cijene epoxy i poliuretanskih podova za garaže?
Koliko košta priprema podloge to jest brušenje betona po kvadratu
liyf

#2465 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

zposao wrote: 29/01/2026 11:30 Pogriješio bio temu u kojoj sam postavio pitanje pa da pokušamo ovdje :lol:

Ja sam kupio smolu za 15ak kvadrata, dvokomponentno cini mi se 25kg+5kg. Morali uzeti 3 takva i na kraju bilo oko 950KM. Mozes sam uraditi ali se ne isplati, moj savjet nadji nesto drugo.

Doduse jesam malo zaboravio i model i tacnu cijenu i materijal. Samo znam da je bilo oko 950KM i neisplativo. Garaza za jedno auto
zposao

#2466 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

liyf wrote: 29/01/2026 14:55
zposao wrote: 29/01/2026 11:30 Pogriješio bio temu u kojoj sam postavio pitanje pa da pokušamo ovdje :lol:

Ja sam kupio smolu za 15ak kvadrata, dvokomponentno cini mi se 25kg+5kg. Morali uzeti 3 takva i na kraju bilo oko 950KM. Mozes sam uraditi ali se ne isplati, moj savjet nadji nesto drugo.

Doduse jesam malo zaboravio i model i tacnu cijenu i materijal. Samo znam da je bilo oko 950KM i neisplativo. Garaza za jedno auto
Uuu to je preskupo. A meni rekoše da je sada jeftinije epoxy raditi od keramike...

Nego kad kažeš "smolu" je li misliš na epoxy ili poliuretan? Ili nešto drugo?
liyf

#2467 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

zposao wrote: 29/01/2026 19:18

Uuu to je preskupo. A meni rekoše da je sada jeftinije epoxy raditi od keramike...

Epoksidna, 25kg+5kg aktivatora 450KM. Kaže "može" 20m2 pokriti, može đavola, prašina upije sve (iako je saprano osušeno i opet očišćeno) i onda ti zatreba još jedna od 450KM. Moja ne znam koja je bila, znam da je SikaFloor 150 oko 420KM.

Keramika ti je jeftinija. Kvadrat je 30km, možda 25 ako nađeš nekog jeftinijeg. Izađe te 400-450KM.

Koliko m2 ti je ta garaža? Na kraju krajeva - sam uradi. Svakako je garaža i izađeš još jeftinije. Kvadrat pločica je 25KM, keramičar 30KM.
zposao

#2468 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

liyf wrote: 29/01/2026 19:35
liyf wrote: 29/01/2026 14:55 Ja sam kupio smolu za 15ak kvadrata, dvokomponentno cini mi se 25kg+5kg. Morali uzeti 3 takva i na kraju bilo oko 950KM. Mozes sam uraditi ali se ne isplati, moj savjet nadji nesto drugo.

Epoksidna, 25kg+5kg aktivatora 450KM. Kaže "može" 20m2 pokriti, može đavola, prašina upije sve (iako je saprano osušeno i opet očišćeno) i onda ti zatreba još jedna od 450KM. Moja ne znam koja je bila, znam da je SikaFloor 150 oko 420KM.

Keramika ti je jeftinija. Kvadrat je 30km, možda 25 ako nađeš nekog jeftinijeg. Izađe te 400-450KM.

Koliko m2 ti je ta garaža? Na kraju krajeva - sam uradi. Svakako je garaža i izađeš još jeftinije. Kvadrat pločica je 25KM, keramičar 30KM.
Ma ima 40-50 kvadrata pa gledam šta mi je jeftinije.
A nisam odavno tražio keramičare ali čisto sumnjam da su još uvijek 30km ruke.
A što kažeš možda bi se moglo i sam navući nekakav epoksi, ali najgore je pripremiti podlogu. Da bude ravno, čvrsto da ne bude neravnina, prašine i da ne upija previše materijala...

A je li iko radio npr glazuru sa cementnim mlijekom čisto da se zagladi površina pa onda preko toga epoksi?
Hakiz

#2469 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Da izliješ vodonepropusni beton?
zposao

#2470 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

Hakiz wrote: 29/01/2026 19:55
liyf wrote: 29/01/2026 14:55 Ja sam kupio smolu za 15ak kvadrata, dvokomponentno cini mi se 25kg+5kg. Morali uzeti 3 takva i na kraju bilo oko 950KM. Mozes sam uraditi ali se ne isplati, moj savjet nadji nesto drugo.

Kakav ti je to? Koja debljina je potrebna? S obzirom da vec postoji sloj estriha pa je debljina taman za keramiku.
Hakiz

#2471 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

zposao wrote: 29/01/2026 20:27
Hakiz wrote: 29/01/2026 19:55

Kakav ti je to? Koja debljina je potrebna? S obzirom da vec postoji sloj estriha pa je debljina taman za keramiku.
Pa, ne znam detalje, kod mene je u stanu u kupatilu takav beton, nisu pločice. Malo proguglaj, jeftinije je od epoksija sigurno. Nije premaz, nego je baš beton vodonepropusan.

Ne znam kako se ponaša kada procure ulje, gorivo itd. Na kućne kiseline (sredstva za čišćenje), jestiva ulja i slično je otporan. Mehanički otporan je, pa, kao beton. Malo je "glađi", poliraniji od običnog pa bi pukotine bile ružnije, ali isto bi bilo i kada bi nešta razbilo pločicu.

Jedini stvarni problem za koji ja znam je kada ga treba razbijati pa krpiti. To može biti nezgodno. Estetski, a i da li će se stari i novi dobro povezati. Pločice je laše popraviti, samo zamijeniš puknutu.

Ali, ne znam puno, pa guglaj :-D
Danguba

#2472 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

zposao wrote: 29/01/2026 19:52

A što kažeš možda bi se moglo i sam navući nekakav epoksi, ali najgore je pripremiti podlogu. Da bude ravno, čvrsto da ne bude neravnina, prašine i da ne upija previše materijala...

A je li iko radio npr glazuru sa cementnim mlijekom čisto da se zagladi površina pa onda preko toga epoksi?
Imam i ja garazu 28m2.
Prije mozda 12-13g. vidim onu dvokomponentnu farbu za garaze. Fino pripremim podlogu, izmijesam farbu navaljam valjkom i pospem onom ukrasnom strugotinom. Ispalo samo tako.
Image

Jedna zima, druga zima ja vidim da se dize na par mjesta(odvojila se od podloge).
Razmisljam sta bi moglo biti i upalise se lampice, tacno na cetiri mjesta gdje su tockovi.
Unijela se so na gumama i podloga popustila. Steta.

Sve ostruzem i nadjem majstora da mi polijepi one velike keramicke plocice.
Mislim da je to za garaze najbolje rjesenje ili zagladjeni beton sa masinom.
liyf

#2473 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

zposao wrote: 29/01/2026 19:52

Radim ja keramiku, 30KM je ako nije bezobrazan. Naplati neko 35KM ali više puta uradi gore nego onaj od 30, a za garažu nema šta naplatiti više.

Izravnati možeš sa nivelirajućom masom i sam, i preko nje pločice, a može ti i majstor koji bude radio keramiku. Ona je 25kg 17KM.
shandrprcSA

#2474 Re: Sam svoj majstor

Post by shandrprcSA »

koja je to nivelirajuca 17km?
Post Reply