Da. Svi veliki potrošači, potrošači sa grijnim tijelima bi trebali ići direktno na svoj osigurač. Tako da bi se bojler trebao vezati direktno na kabl iz zida, bez korištenja utikača i utičnice. Nekada su se tako kopčali i šporeti. Ali, sada jedino bojleri idu direktno, sve ostalo ide preko utičnica. A kako vidimo iz diskusije, čak ni bojleri svaki put. Iskreno, prvi put u ovoj diskusiji čitam (čujem) da se bojler prodaje sa kablom koji ima utikač. Dva bojlera koja sam ja kupovao i montirao su došla bez bilo kakvog kabla. Kopčao sam ih direktno na kabl iz zida.kuli1961 wrote: ↑24/11/2025 22:52@toska-zbunio si me- za bojler-prekid i na fazi i na nuli? objasni, kako, osim ako se ne radi o izvedbi sa dvostrukim/dvopolnim osiguračima, tj i za nulu i za fazu ? Koliko sam upućen, ti "dupli"/dvopolni osigurači su jako korisni u slučaju da se u instalaciji desi neki prekid na nuli. U izvedbi sa klasičnim, jednopolnim osiguračem, izboj na nuli je živa muka naći.Hakiz wrote: ↑24/11/2025 22:33Ne razumijem?
Kada montiraš indikaror za kupatilo, sve nule se vežu zajedno, prekidači (bojler, svjetlo, grijalica itd) idu samo na kablove faze. Tako da se bojler isključuje i uključuje samo na fazi. Nula bojlera je stalno vezana sa ostalim nulama. Nije indikator dupli prekidač koji prekida i fazu i nulu. Barem je u mom stanu tako. A i u nekim stsnovima u kjjkma sam mihenjao indikatore je slično. Sve su jednopolni prekidači, samo za fazu, i sve su nule međusobno povezane u jednu tačku.
Možda su sada drugačija rješenja, ovo šta sam ja radio su sve stanovi građeni prije olimpijade.
Osigurač, takođe, prekida samo fazu. U razvodnoj kutiji sve nule idu na šipku za nulu, sva uzemljenja idu na šipku na uzemljenje, a svaka faza ide na svoj osigurač.
Evo dobar video za razvodnu tablu
guračem
Zar razvod za bojler nije ona "klasika". tj serijska veza, gdje se vuče samo faza, a nula je povezana u GRO, tj osiguračkoj kutiji, kako i @Hakiz piše?
Kod mene u kući, vod za bojler je samostalan, tj faza nije povučena iz neke ugradne kutije u zidu, već ide direktno na GRO, gdje ima "svoj" osigurač koji štiti samo tu "bojler" fazu.
Vjerujem da je i u brvnari tako (ne sjećam se, mada imam sačuvanu preciznu šemu razvoda), s tim što sam kupatilo "zaštitio" sa FID sklopkom osjetljivosti 30 mA, koliko se sjećam
Stvar je u tome da bi bill preskupo i prekomplikovano imati poseban osigurač za svaku utičnicu, svako rasvjetno tijelo itd. Pa se kuća ili stan podijele u zone, recimo utičnice u jednoj prostoriji sa lijeve strane stana i jednoj prostoriji sa desne strane su na jednom osiguraču, slično sa rasvjetnim tijelima itd. Ali bojler, šporet, grijalica, veš mašina, negdje i frižider obavezno imaju svoj osigurač, ne dijele ga ni sa čim drugim. Veliki potrošači, posebno osigurani.
Pročitajte uputstvo za upotrebu frižidera, mašine za veš itd, svuda piše da se uređaj ukopčava direktno u utičnicu u zidu, ne preko razvodnika ili produžnih kablova.
Svako spojno mjesto je izvor mogućeg varničenja, mogućeg lošeg spoja koji se zagrijava i izaziva požar. Što manje spojeva, to je sigurnije.