Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Selmir_Tz

#2451 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

JEEP Factory Service Manual kaže sledeće:

Cherokee Fluid Capacities

Engine Oil
-2.5L (4cyl) - 4.0 Quarts (3.8L)
-4.0L (6cyl) - 6.0 Quarts (5.7L)

Cooling System
-2.5L (4cyl) - 9.0 Quarts (8.5L)
-4.0L (6cyl) - 10.5 Quarts (9.9L)

Automatic Transmission
-4.0L (6cyl) The AW-4 Automatic Transmission uses Transmission Fluid labeled Dexron-III/Mercon.

- Drain and Re-fill = 4 Quarts (3.8L)
- Filter and complete fluid exchange = 8 Quarts (7.8 L)

-2.5L (4cyl) Chrysler/Mopar Automatic Transmissions use ATF+3 or ATF+4 Type 7176

Manual Transmission
-AX-5 5 speed manual - 3.3 quarts 75W-90 GL3 or GL4 (NOT GL5 or GL5 compatible as incorrectly stated in some Owners Manuals)
-AX-15 5 speed manual - 3.32 quarts 75W-90 GL3 or GL4 (NOT GL5 or GL5 compatible as incorrectly stated in some Owners Manuals)
-NV3550 5 speed manual - 2.1 quarts Mopar fluid part # 04874464AA or Snychromax (meets Mopar MS-9224 specs)

The NLGI specs are important - typical NLGI GL-5 gear oil carries added sulphur used as an Extreme Pressure (EP) lubricant. Especially when heated, sulphur is antagonistic to yellow (copper-based) metals - and the synchronizer rings and any bushings in the AX-15 are bronze. Most synthetic gear oils are rated GL-5 and are listed as "safe for use with yellow metals."

Unlike API specs (to API Service SL/CJ-4,) NLGI Service specifications are not reverse-compatible. Well-stocked parts houses will have both NLGI GL-3 and NLGI GL-5 mineral-based gear oil in stock all the time.

If you want to use a synthetic (RedLine, AmsOil, etc.) either check the back of the bottle or check the manufacturer's website to make sure it's safe for use with yellow metal - using sulphur-bearing gear oils usually results in draining your synchronizer rings at your next fluid change...

Transfer Case
-NV231 Part-Time (Command-Trac) - 2.2 Pints (1.0L) Dexron III/Mercon

-NV242 Full-Time (Selec-Trac) – 2.85 Pints (1.3L) Dexron III/Mercon

Front Axle
-Dana 30 - 2.5 Pts (1.2L) SAE 75W-90

Rear Axle
-When equipped, Trac-Lok Limited Slip rear axles require 4 ounces of Friction Modifier Additive

-Dana 35 - 3.5 Pints (1.66L) SAE 75W-90
-Dana 44 - 4.0 Pints (1.89L) SAE 75W-90
-Chrysler 8.25 - 4.4 Pints (2.0L) SAE 75W-90

For towing and off-road use SAE 75-140 synthetic
sorcerer

#2452 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

Image
Manual says the new lubricant should have "MIL–L–2105C and API GL 5 quality specifications". Also SAE 80W–90 for regular use and SAE 75W–140 SYNTHETIC for towing/ heavy use.
Selmir_Tz

#2453 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Na osnovu svega, u diff može da ide SAE80W-90 no tu treba biti jako paziti na tip diferencijala. Običan diferencijal se, kao što znamo, sastoji od hipoidnog zupčastog para (uobičajeno se kaže konusno-tanjirasti par) te trkača u srcu diferencijala, koji upravo i omogućavaju diferencijali efekat. SVe u svemu, nekoliko prostih zupčanika koji u principu mogu da rade i sa SAE 90 koje koriste traktori. POšto se ovdje radi o automobilu, gdje su brzine mnogo veće, jasno je da će se koristiti ulja mnogo boljih karakteristika. Problem je u tome što neki diferencijali imaju slipove, o kojima se ovdje na temi govorilo tj. posebnu konstrukciju koja im omogućava djelimično blokiranje pogona na oba točka - tj. omogućava se prenos obrtnog momenta na oba točka u isto vrijeme, što diferencijal sam po sebi na klizavoj podlozi i prilikom vožnje u krivini onemogućava. Problem kod blokade je u tome što ne podnosi ni najmanje skretanje (sem na klizavoj podlozi!) a tu uskaču slipovi jer neutrališu negativne efekte koji nastaju usljed razlike u predjenom putu izmedju vanjskih i unutrašnjih točkova (u krivini). Kako bi slipovi funkcionisali, ulje mora da ima specifične frikcione osobine a tu uskaču aditivi. Dakle, ako u običan dif ide 80W-90, u dif sa slipom bi išlo to ulje sa dodatkom aditiva a tu mnogi korisnici takvih vozila naprave sra**e.

Interesantno je da su npr. trakori iz Belarusije, iz grada Minsk, dobro poznati MTZ, još prije dobrih 60 godina imali blokadu diferencijala sa sličnim rješenjem kakvo su slipovi kod Jeep-a.
mobsterc

#2454 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Zavisi koji je reduktor, ako je selectrac, on ima 4 full time i na tome se moze stalno voziti. Na commandtrac reduktoru 4hi je ekvivalent sa part time na selec trac i nije preporucljivo voziti osim na mekim podlogama. Ako pricamo o reduktoru koji je isao u xj...
Bakir1

#2455 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ja bih da pitam pojedine, ovaj jesu li ikada vidjeli rastavljen diferencijal, planetarne zupcanike, speru?
da li razumiju gradaciju ulja?
il se to moze on line popraviti :D
Selmir_Tz

#2456 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Jel mene pitaš? Ne sam da sam vidio već sam i proračunavao sva ta čuda i pravio CNC programe za izradu hipoidnih parova, planetarnih prenosnika i reduktora kao i običnih cilindričnih i koničnih zupčanika. O Jeep-u znam ono što pročitam u manualima, nemam sredstva da sebi priuštim Jeep iako mi je to životna želja no bar mogu da učim o njima ali o zupčanicima, prenosnicima, reduktorima, o tome znam mnogo jer mi je to struka (maš. inženjer) i time sam se bavio dok sam imao sreće da radim u praksi.
sorcerer

#2457 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

mobsterc wrote: Na commandtrac reduktoru 4hi je ekvivalent sa part time na selec trac i nije preporucljivo voziti osim na mekim podlogama. Ako pricamo o reduktoru koji je isao u xj...

hvala lijepo na objasnjenju,nek i preludezalude nauci nesto.

kod mene je bas taj reduktor ,nema spere u diferencijalu i ne razvijam brzine preko 120 km/h,auto mi sluzi za svakodnevnu upotrebu,sto znaci da 80w90(za traktore) radi odlican posao.svakako cu ja ta ulja u diferencijalima mijenjati jednom godisnje ,a ne kao razni smetljari vozit do kraja vremena....

p.s. za mjenjace sa sperom vec postoji ulje ,tako da se ne mora sipati aditiv

Image
kreso_atac

#2458 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Limited slip nije spera
sorcerer

#2459 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

nego sta je?

Image
Selmir_Tz

#2460 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Špera se u offroad terminologiji zove "locker" a "limited slip" je, da tako kažemo, "light" verzija. Špera ili locker omogućava mehaničko vezivanje lijevog i desnog točka u diferencijali tako da se obrtni moment prenosi na oba točka, nezavisno od toga u kakvom su položaju ili kakva je podloga - npr, jedan može da bude u vazduhu, drugi u blatu i opet će oba da se vrte punom snagom. Problem kod lockera je u tome što mogu da samelju diferencijal i pogonska vratila u slučaju skretanja na tvrdoj podlozi.

Limited slip predstavlja djelimičnu blokadu, dakle obrtni moment se prenosi na oba točka čak i ako je jedan od njih u vazduhu ali samo djelimično. Zbog toga je limited slip "blaži" prema diferencijalu (zupčanicima) i pogonskim vratilima.

U principu, običan diferencijal je za običnu upotrebu (ulica), limited slip za laki offroad a locker (automatski ili ručno aktivirani) za teški offrad, s tim da se u teškom offroadu obično koristi manuelno aktiviranje lockera tj. uključiš locker kad ti treba a isključiš kad ne treba kako bi sačuvao diferencijal i ostale dijelove prenosa kada naidješ na tvrdju podlogu (kamen, asfalt, suho tlo).
Last edited by Selmir_Tz on 13/06/2013 07:07, edited 1 time in total.
Selmir_Tz

#2461 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Evo par slika.

Limited slip, vide se lamelice zbog kojih je potrebno udesiti frikcione osobine ulja ili kupiti posebno ulje, kakvo je Sorcerer već naveo:

Image

Locker automatski, jedno od rješenja, zv. Torsen diferencijal

Image

Mehanički lock ili mehanička špera, kakva se koristi kod kamiona, bagera, traktora, u ekstremnom offroadu, najjednostavnije rješenje. Obično se aktivira električnom strujom (elektromagnet), vazduhom (najčešće kod kamiona) ili hidraulički (uljem) ili na kraju mehanički, preko sistema poluga.

Image

Evo jedan odličan tekst koji objašnjava razlike izmedju običnog diferencijala, limited slip diferencijala i diferencijala sa šperom.

http://members.rennlist.com/951_racerx/ps84gleason.html

Takodje, ovo je ta problematična situacija o kojoj sam govorio kada navedene varijante diferencijala dolaze do izražaja:

Image

Problem je u tome što su dva točka po dijagonali u vazduhu i ako ti se to desi a imaš dva obična diferencijala u principu možeš samo da se klatiš jer će i prednji i zadnji diferencijal sav obrtni moment da šalju na točkove koji su u vazduhu. U ovoj situaciji spašava limited slip, šperovani diferencijal ili da te neko pogura ili izvuče dok dva prednja ili dva zadnja točka ne naidju na podlogu.

Inače, Audi u svom Quattro pogonu koristi upravo navedeni Gleason-Torsen diferencijal jer je ekstremno jednostavan i efikasan u odnosu na neka druga rješenja.

Image
sorcerer

#2462 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

nije govno nego se ker posro...
engleski i njemacki naziv za jedno te isto.

kontrolisanje proklizavanja djelimicno ili totalno ,blokada djelimicna ili totalna....

zaboravio si phantom grip ,onu prevaru sa 2 opruge hahahaa
Selmir_Tz

#2463 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Nije ni blizu slično, ni konstrukciono niti mu je namjena ista niti se koristi na isti način.

Mislim da ti ovdje čisto trolaš i flejmuješ.
kreso_atac

#2464 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

špera je čisto mehanička blokada i ne treba nikakva ulja dodatna, dok je LSD verzija diferencijala sa lamelama i obično georotor pumpom, kotač mora imat kontakt sa podlogom da bi se LSD aktivirao, ako je u zraku, on se ponaša kao otvoreni diff... Da si se nekad našao na klasičnoj dijagonali, vidio bi kako bi ti špera dobro došla, a LSD možeš okačit mačku o rep. Ako je tebi google translate referenca za termine, ne znam onda.
sorcerer

#2465 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

ma nema dotukli ste me filozofijom ne znam sta cu sad.da meni je google translate referenca za iste pojmove koji se drugacije zovu.getriba i mjenjac su isto razlicite dvije stvari,kao i karburator i rasplinjac,kao injection i ubrizgavanje...
blokada diferencijala moze bit stalna ili djelimicna,a zovi je kako hoces.

samo mi jos recite sta je ovo LSD ili spera

Image
Last edited by sorcerer on 13/06/2013 15:23, edited 1 time in total.
Bakir1

#2466 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

u fol LSD i FSD :lol: :lol:
sema911s

#2467 Re: Terenci i mehanika

Post by sema911s »

sorcerer wrote:ma nema dotukli ste me filozofijom ne znam sta cu sad.da meni je google translate referenca za iste pojmove koji se drugacije zovu.getriba i mjenjac su isto razlicite dvije stvari,kao i karburator i rasplinjac,kao injection i ubrizgavanje...
blokada diferencijala moze bit stalna ili djelimicna,a zovi je kako hoces.

samo mi jos recite sta je ovo LSD ili spera

Image

ovo je slika bmw 325 e36 momak zavario otvoreni dif jel tako sada sva snaga ide ravnomjenro na oba zadnja tockaa
sorcerer

#2468 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

sema911s wrote:
ovo je slika bmw 325 e36 momak zavario otvoreni dif jel tako sada sva snaga ide ravnomjenro na oba zadnja tockaa
ovo je jeftina spera :D,a zavarili su to mnogi,ne samo jedan....
sema911s

#2469 Re: Terenci i mehanika

Post by sema911s »

sorcerer wrote:
sema911s wrote:
ovo je jeftina spera :D,a zavarili su to mnogi,ne samo jedan....
samo neznam sta se dobije na putnickom auto koje se vozi 107% po asfaltu, sa zatvorenim difom,.kada u krivinama se tockovi krecu razlicitim brzinama jedino ako necete driftat,. jest da otvoreni dif prebaci snagu gdje je najlakse,. al ovako u krivini jedan tocak ide 80 drugi 85 i zguza to izgleda lijepo al jopet neznammm
mobsterc

#2470 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Isto kao sto se za limited slip dif, u americi kaze posi, ili da banalizujemo, kod nas digitron za kalkulator.
Spera se kao i mnoge rijeci preuzela iz njemackog od strane majstora a da nisu uzete u obzir neke stvari. Uglavnom, prije nekada se pod sperom mislilo na dif koje se blokira, locking differential - LD. A sperr u njemackom je blokada i oni tako zovu dif koji ima tu mogucnost bez obzira koji je. Tu nastaje nedoumica.. ali je poenta da se kad nas ustalilo da spera znaci tvrda mehancika blokada, a ne LSD i slicne.
sorcerer

#2471 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

sema911s wrote:[
samo neznam sta se dobije na putnickom auto koje se vozi 107% po asfaltu, sa zatvorenim difom,.kada u krivinama se tockovi krecu razlicitim brzinama jedino ako necete driftat,. jest da otvoreni dif prebaci snagu gdje je najlakse,. al ovako u krivini jedan tocak ide 80 drugi 85 i zguza to izgleda lijepo al jopet neznammm
dobije se za strit rejs i za drift :)
Selmir_Tz

#2472 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Jest mu ga neko zavario, kao nogama da je radio.
drndalo

#2473 Re: Terenci i mehanika

Post by drndalo »

Ovaj var cak i meni pada u oci, a nisam bas zlatnoruk... :shock:
Selmir_Tz

#2474 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Zna li neko nešto o ovom vozilu

http://www.pik.ba/artikal/6682202/jeep- ... 2-5-dizel/

Em je Jeep, em "mali" motor sa podnošljovom registracijom čak i u RS em klirensa koliko hoćeš. Jel u njemu VM dizel?
drndalo

#2475 Re: Terenci i mehanika

Post by drndalo »

Zar ne bi trebalo u njemu biti Mercedesovo novorodjence umjesto VM-a?
Post Reply