Ehh to, na Astri G 2.0dti prodata sa 320.000km lanac nikad nije mijenjan, isto čovjek kojem je prodata još uvijek ga nije mijenjajo presla je dosad mozda i blizu 400.000.NediM17 wrote:Bitanga sve 100% upravu. Kada sam lanac vise ne valja (istegne se u tolikoj mjeri da ga je nemoguce vise nategnuti), onda krene zveketati (a gdje sve valja izdrzace i preko 300k km), a kada se zajebe nepovratni ventil na natezacu, onda se desi preskaknje bez najave, srecom, obicno pri anlasovanju, i obicno prezubi zub ili dva i ne napravi nikakvu stetu na motoru.
Škoda all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
boshniak
#2451 Re: Škoda all about
- Ned071
#2452 Re: Škoda all about
- dostavljac
#2453 Re: Škoda all about
koja je bolja varijanta skode fabie? Karavan ili kratki? Jel najbolji ganjat 1.9 tipa sdi ili tdi? Sta predlazete imal ko takvo sta ili je popravljao
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#2454 Re: Škoda all about
dostavljac wrote:koja je bolja varijanta skode fabie? Karavan ili kratki? Jel najbolji ganjat 1.9 tipa sdi ili tdi? Sta predlazete imal ko takvo sta ili je popravljao
Evo ti i ovdje.
Zavisno od potreba. Po meni kratka, jer su mi potrebe takve. A motorizacija ovisi opet koliko si navikao na auta tipa G2, klasična dizel raga u obliku 1.9 SDI, a ovamo imaš 1.9 TDI 74 ili 77kW nisam siguran, jedan od najboljih i najpouzdanijih TDI motora općenito.
- dostavljac
#2455 Re: Škoda all about
Hvala i ovdje i tamo u planu je kupovanje takvog autaliaar wrote:dostavljac wrote:koja je bolja varijanta skode fabie? Karavan ili kratki? Jel najbolji ganjat 1.9 tipa sdi ili tdi? Sta predlazete imal ko takvo sta ili je popravljao
Evo ti i ovdje.
Zavisno od potreba. Po meni kratka, jer su mi potrebe takve. A motorizacija ovisi opet koliko si navikao na auta tipa G2, klasična dizel raga u obliku 1.9 SDI, a ovamo imaš 1.9 TDI 74 ili 77kW nisam siguran, jedan od najboljih i najpouzdanijih TDI motora općenito.
.. pa pik izbaci milion skoda.. pa reko da.suzim potragu....
-
milojicabrzi
#2456 Re: Škoda all about
U Skode Fabie ide 1,9 sdi i 1,9 tdi pumpa-dizna, koji je 74 kW (101 KS), dok je sdi standard od mislim 47 kW, negdje oko 67 KS.
Samo ta dva idu u Fabie koje su od 1999-2004 ili 05 godista, nakon toga se pojavljuje 1,4 tdi koji je trocilindras diesel.
Bitno je napomenuti, da su ovi tdi, tzv. pumpa-dizna motori, nisu klasicni tdi, kao oni u golfovima 4 od 66 ili 81 kW.
Zbog toga mislim da je SDI dobar izbor, kome nije do jurcanja i preticanja, nema turbinu, nema zamajac i opcenito motori sa manje odrzavanja, dok su ovi TDI poznati po tome da dosta trose ulje i hoce potrositi do 1-2 litra u intervalu od 10 000 km, ali proizvodjac tvrdi da je to normalno.
Uglavnom, ovi pumpa-dizna tdi nisu tako pouzdani kao klasicni tdi i ja bih u ovoj opciji isao na SDI, ako se moze naci ocuvan sa nekom pristojnom kilometrazom...
Svi ovi motori dobro nose Fabiu bila kratka ili karavan, jer nisu teska vozila. Ako ti treba malo gepeka, nemoj uzimati kratku jer joj je mana da prtljaznika nema skoro nikako, znaci ona je za onu opciju, samac ili dvoje ljudi, ako ima djece, skula igracaka, onda prije karavana.
Inace, mana su im seleni u trapovima, pa svaka sa preko 150 hiljada, dosta cvrlja, skripi i lupka iz trapa....
Samo ta dva idu u Fabie koje su od 1999-2004 ili 05 godista, nakon toga se pojavljuje 1,4 tdi koji je trocilindras diesel.
Bitno je napomenuti, da su ovi tdi, tzv. pumpa-dizna motori, nisu klasicni tdi, kao oni u golfovima 4 od 66 ili 81 kW.
Zbog toga mislim da je SDI dobar izbor, kome nije do jurcanja i preticanja, nema turbinu, nema zamajac i opcenito motori sa manje odrzavanja, dok su ovi TDI poznati po tome da dosta trose ulje i hoce potrositi do 1-2 litra u intervalu od 10 000 km, ali proizvodjac tvrdi da je to normalno.
Uglavnom, ovi pumpa-dizna tdi nisu tako pouzdani kao klasicni tdi i ja bih u ovoj opciji isao na SDI, ako se moze naci ocuvan sa nekom pristojnom kilometrazom...
Svi ovi motori dobro nose Fabiu bila kratka ili karavan, jer nisu teska vozila. Ako ti treba malo gepeka, nemoj uzimati kratku jer joj je mana da prtljaznika nema skoro nikako, znaci ona je za onu opciju, samac ili dvoje ljudi, ako ima djece, skula igracaka, onda prije karavana.
Inace, mana su im seleni u trapovima, pa svaka sa preko 150 hiljada, dosta cvrlja, skripi i lupka iz trapa....
- dostavljac
#2457 Re: Škoda all about
Super hvala živio.... ima beba s full opremom haman da ce trebati karavan... nije mi bas za jurcanja... vise za kuliranja...milojicabrzi wrote:U Skode Fabie ide 1,9 sdi i 1,9 tdi pumpa-dizna, koji je 74 kW (101 KS), dok je sdi standard od mislim 47 kW, negdje oko 67 KS.
- dostavljac
#2458 Re: Škoda all about
Svakako su skode vec preko 220 + na satu da cu morati dobro obratiti pažnju...
- Ommadawn
#2459 Re: Škoda all about
Imao sam ja do nedavno Škodu Superb 1,8 TSI sa lancom i kako sam čitao u auto-magazinima ovdje da su ti motori imali problema sa zatezačom (je li se tako zove?) nakon određenih pređenih kilometara, negdje oko 120-140 kkm pa se VW navodno zbog toga prebacio ponovo na zupčasti remen. Moja doduše nije bila prešla toliko pa se naravno ništa nije ni čulo ali par majstora mi kažu da kad lanac popusti to se čuje pravo.bitanga_sa_otesa wrote:lanac na kvalitetnim autima uz redovne izmjene ulja bez problema izdrzi 300.000,cak i vise.ElRe wrote: Lanac se danas mijenja isto kao i remen, tu nema nikakve razlike.
svi koji imaju felere kao ta fabia htp(istezanje)izdrze krace.najcesci uzrok kvara je natezac u kojem ode nepovratni ventil i onda sam natezac nema funkciju..
zamjena nije ni slicna ,na autima s lancem ima duplo vise posla nego na ovim s remenom.
A imao sam (i imam i sad) auta sa lancom i nekih problema po pitanju toga nije bilo.
Zupčasti remen nije problem, mijenjaš ga na određenoj kilometraži ili nakon četiri godine. ovo drugo malo ko uzima u obzir a ima veze sa materijalom.
- newklear
#2460 Re: Škoda all about
https://www.pkwteile.de/autoteile/skoda ... kettensatzThrottle wrote:Ma isto je to sve, lanac se mijenja kad prokucka, rjeđe pukne pa je to signal za zamjenu dok kod zupcastog tog nemas nego samo pukne bez najave. Da se razumijemo, sve ovo se rijetko dešava, i sa remenom i sa lancem al eto.
Ja išao u Opel pitat šta je sa zamjenom, Opel nije propisao interval zamjene lanca na mom motoru, kao ni vodene pumpe. Znači mijenja se kad počne zezat. Lanac kad prokucka, vodena kad propiša ili počne mljet (tako mi je i bitanga rekao). Vodena je svakako na mikroremenu pa ne može havariju napravit, osim eventualnog pregrijavanja ako se ne prati temperatura
Evo cijene za ovu gore fabiu 1.2, ako je to 64KS motor
https://www.pkwteile.de/autoteile/skoda ... kettensatz
Čisto orjentaciono da se zna, nije to neka uvala tolika
Ovo je za moju, tu je to negdje sve.... kod majstora pitam koliko košta zamjena lanca, kaže odmah treba mijenjati vodenu, zupčanike, lanac, zatezač, kurce-palce, 550 KM sve zajedno....
- Lord Vader
#2461 Re: Škoda all about
Imao sam kratku 1.9SDI, 2004 godište, neke 2 godine.dostavljac wrote:koja je bolja varijanta skode fabie? Karavan ili kratki? Jel najbolji ganjat 1.9 tipa sdi ili tdi? Sta predlazete imal ko takvo sta ili je popravljao
Ako imaš bebu, kao što pročitah, ganjaj karavan. Al auto ko auto je za održavati super, mene mali servisi bez ruku znali izaći po 80KM. Troši ko upaljač, al je kilava do boga. Baš se moraš zaletit kad pretičeš, znači na još težem karavanu će bit još više. Ja sam redovno klimu gasio u tim momentima.
Ako se ne varam, Fabia 1.9TDI ima 110KS, što je baš onako taman.
Onako generalno zahvalno je auto, eno moja stara je još voza bez ikakvih problema. Ako ne tražiš neki ekstra luksuz i auto koje će te odvući od A do B, a da ne razmišljaš previše, preporučujem je. Samo ubodi dobro očuvan primjerak.
- jasko_ja
#2462 Re: Škoda all about
Moze li mi neko u kratkim crtama prokomentarisati fabije karavan (benzin 2005-2007).
Gledam karavan jer nas ima četvero. Godišnje ne predjem ni 10 hiljada, pa mi je logika - benzin. Ne treba mi auto da leti, vec mi je bitnije neka sigurnost, potrosnja, komocije i da nije cesto kod majstora.
Bio bih zahvalan da neko baci komentar, pa mozda i da predlozi neku alternativu.
I mozda da mi ovi iskusniji koji imaju iskustva sa kupovinom preko pika, kazu da li je bolje kupovati "domace" ili uvozno auto, odnosno od preprodavaca ili vlasnika...
Gledam karavan jer nas ima četvero. Godišnje ne predjem ni 10 hiljada, pa mi je logika - benzin. Ne treba mi auto da leti, vec mi je bitnije neka sigurnost, potrosnja, komocije i da nije cesto kod majstora.
Bio bih zahvalan da neko baci komentar, pa mozda i da predlozi neku alternativu.
I mozda da mi ovi iskusniji koji imaju iskustva sa kupovinom preko pika, kazu da li je bolje kupovati "domace" ili uvozno auto, odnosno od preprodavaca ili vlasnika...
-
UmaX
#2463 Re: Škoda all about
Ganjaj 1.4 16V, taj je najvise za tebe. Imas od 55kW i od 74kW.
- Ned071
#2464 Re: Škoda all about
malo je to auto za vas cetvero...
- pepeljara
#2465 Re: Škoda all about
Ev prodajem ja ko stvorena za tebe 1.4 16v 63 k 139k presla ja druga ruka. Cijelahistorija servisa dostupna na pregled. Auto se nikad nije kvarilo....redovno odrz..i da...nije karavanjasko_ja wrote:Moze li mi neko u kratkim crtama prokomentarisati fabije karavan (benzin 2005-2007).
- dostavljac
#2466 Re: Škoda all about
Hvala puno...jos ubosti ocuvan malo teze ali polako necu trcati mozda.bude kako ti kažeš očuvan...Lord Vader wrote:Imao sam kratku 1.9SDI, 2004 godište, neke 2 godine.dostavljac wrote:koja je bolja varijanta skode fabie? Karavan ili kratki? Jel najbolji ganjat 1.9 tipa sdi ili tdi? Sta predlazete imal ko takvo sta ili je popravljao
Ako imaš bebu, kao što pročitah, ganjaj karavan. Al auto ko auto je za održavati super, mene mali servisi bez ruku znali izaći po 80KM. Troši ko upaljač, al je kilava do boga. Baš se moraš zaletit kad pretičeš, znači na još težem karavanu će bit još više. Ja sam redovno klimu gasio u tim momentima.![]()
Ako se ne varam, Fabia 1.9TDI ima 110KS, što je baš onako taman.
Onako generalno zahvalno je auto, eno moja stara je još voza bez ikakvih problema. Ako ne tražiš neki ekstra luksuz i auto koje će te odvući od A do B, a da ne razmišljaš previše, preporučujem je. Samo ubodi dobro očuvan primjerak.
- pepeljara
#2467 Re: Škoda all about
Sto bi rekli biraj servis test sta god . nikad nisu cigare pusene u bibi heheh al da ne spamujemo ako zelis pogledati javni se
- jasko_ja
#2468 Re: Škoda all about
pepeljara wrote:Ev prodajem ja ko stvorena za tebe 1.4 16v 63 k 139k presla ja druga ruka. Cijelahistorija servisa dostupna na pregled. Auto se nikad nije kvarilo....redovno odrz..i da...nije karavanjasko_ja wrote:Moze li mi neko u kratkim crtama prokomentarisati fabije karavan (benzin 2005-2007).
I mozda da mi ovi iskusniji koji imaju iskustva sa kupovinom preko pika, kazu da li je bolje kupovati "domace" ili uvozno auto, odnosno od preprodavaca ili vlasnika...fabia 2
- jasko_ja
#2469 Re: Škoda all about
....Ned071 wrote:malo je to auto za vas cetvero...
...
- Ned071
#2470 Re: Škoda all about
ovisi od budžeta. za vas cetvero potreban je minimalno hatchback. znam jer imam i ja dva razbojnika nazad... a skode sam se navozao.jasko_ja wrote:....Ned071 wrote:malo je to auto za vas cetvero...
...
-
condy
#2471 Re: Škoda all about
U Superbu, djeca mogu igrat fudbala pozadiNed071 wrote:ovisi od budžeta. za vas cetvero potreban je minimalno hatchback. znam jer imam i ja dva razbojnika nazad... a skode sam se navozao.jasko_ja wrote:....Ned071 wrote:malo je to auto za vas cetvero...
...
- jasko_ja
#2472 Re: Škoda all about
Tu dolazimo do problema. 5,6 hiljada.Ned071 wrote:ovisi od budžeta. za vas cetvero potreban je minimalno hatchback. znam jer imam i ja dva razbojnika nazad... a skode sam se navozao.jasko_ja wrote:....Ned071 wrote:malo je to auto za vas cetvero...
...
- Ommadawn
#2473 Re: Škoda all about
Mogu ali zato osjetis svaku rupu na putu i zvucni nivo je visok. Ne previsok ali visok u odnosu na automobile iz istog ranga ali manje prostora.condy wrote: U Superbu, djeca mogu igrat fudbala pozadi
A sto se tice prostora - ja prevezoh u Superbu (sedan-hatchback) ugaonu seciju sa tabureom. Doduse iz dva puta.
Prevezoh komsiji zamrzivac takodjer, kaze covjek "jebote, ovo je i furgon i limuzina".
- Ned071
#2474 Re: Škoda all about
ovisi od budžeta. za vas cetvero potreban je minimalno hatchback. znam jer imam i ja dva razbojnika nazad... a skode sam se navozao.[/quote]jasko_ja wrote:
....
...
Tu dolazimo do problema. 5,6 hiljada.[/quote]
Astra g ogroman gepek. Megane 2 mali gepek al nije los. 307, focus, octavia mk1, to trazi. I to benzince...
Ako bas ides na gradsku klasu, hyundai getz ima najvise prostora. Nemoj bjezat ni od dobrog accenta...
- nepass1
#2475 Re: Škoda all about
Amidza imao mpi 1.4 i zamjenio puno mu trosila, ja imao 1.2htp na otvorenom ispod 6 u gradu preko 9l.jasko_ja wrote:Moze li mi neko u kratkim crtama prokomentarisati fabije karavan (benzin 2005-2007).
Ni jedna nije bila karavan. Gepek dvije torbe i tu je kraj