Da su ljudi logični, i jezik bi bio logičanmentalist wrote:Ako cemo logikom po nazivu države, trebao bi biti bosanskohercegovački jezik a ne bosanski.Jay Gatsby wrote:To kako se govori na srpskom je nebitno. Bosanski pravi razliku srpski/srbijanski i Srbin/Srbijanac. Iz praktičnih razloga.
Ljudima koji bosanski jezik smatraju svojim smeta kad na srpskom ili hrvatskom kažu "bošnjački jezik", pa opet život ide dalje.
Ili da se formira i hercegovački.
Ili logika po naški, svi smo mi bosanci za ostale![]()
ili ili![]()
ma.....ode ovo u politiku
Srpski, srbijanski
-
Jay Gatsby
#2451 Re: Srpski, srbijanski
-
mentalist
#2452 Re: Srpski, srbijanski
svakako, jedina tema koja je bas imala pozitivnu raspravu od početkaplain vanilla wrote:ovo je jedna od zanimljivijih tema foruma na kojoj smo raspravljali o svacemu, ucili nove rijeci, smijali se..
ako je politika, onda smo pokazali da ni politika ne mora biti ruzna
-
mentalist
#2453 Re: Srpski, srbijanski
... i pričali bi jedan jezik da se svi razumijemoJay Gatsby wrote:Da su ljudi logični, i jezik bi bio logičanmentalist wrote:Ako cemo logikom po nazivu države, trebao bi biti bosanskohercegovački jezik a ne bosanski.Jay Gatsby wrote:To kako se govori na srpskom je nebitno. Bosanski pravi razliku srpski/srbijanski i Srbin/Srbijanac. Iz praktičnih razloga.
Ljudima koji bosanski jezik smatraju svojim smeta kad na srpskom ili hrvatskom kažu "bošnjački jezik", pa opet život ide dalje.
Ili da se formira i hercegovački.
Ili logika po naški, svi smo mi bosanci za ostale![]()
ili ili![]()
ma.....ode ovo u politiku
-
Jay Gatsby
#2454 Re: Srpski, srbijanski
Možda bismo i Vavilonsku kulu završilimentalist wrote:
... i pričali bi jedan jezik da se svi razumijemo
-
trazimsamsung
#2455 Re: Srpski, srbijanski
Mislim da ti nisi shvatio mene. Ja samo kazem da se termin "slovenacki" gubi...vrlo rijetko se cuje. Zamijenio ga je termin SLOVENSKI, sto je pogresno, jer slovenski znaci nesto drugo. Znaci nesto sto se odnose na Slovene kao narod.tvsabina wrote:Hmmmm ovdje si napravio pogrešku jer se slovenački (i makedonski) jezik zbilja razlikuje od b/cg/h/s jezika i oni imaju potpuno drugačije ( a i slične ) riječi. (Kitajska - Kina , otrok - dijete i sl.)trazimsamsung wrote:U stvari ovo je proces kroz koji sada prolazimo kao odgovor na politicke promjene.
Slicna stvar se desva i sa SLOVENACKI I SLOVENSKI.
Sada je sve "slovensko"..... nekad je "slovenski" označavao nesto sto se odnosi na narod Slovene. Ali ko o njima jos prica...tako da je sada sve slovensko i misli se na drzavu Sloveniju.
Termin SLOVENAČKI jezik je termin za jezik Slovenaca na b/cg/h/s jeziku.
Termin SLOVENSKI jezik je termin za jezik Slovenaca na slovenačkom jeziku .
(English i engleski nije isto zar ne.
Tako da je ovdje - neprimjenjivo
- Nacionalniid_BOSANCI
#2456 Re: Srpski, srbijanski
Sloveni i SLAVENI nisu bas ista stvar. Kada se kaze etnicki Slaveni onda se misli na sve narode koji vode porijeklo od etnickih Slavena. Sloveni iz Slovenije su jedno od bivsih Slavenskih plemana tako da se moze reci da su Slovenci izmjesanog etnickog porijekla i jednim dijelom Slavenskog etnickog porijekla i danas se kao narod koji ima svoju drzavu Sloveniju zovu po svojoj drzavi Sloveniji Slovenci a ne Slavenci.trazimsamsung wrote: Mislim da ti nisi shvatio mene. Ja samo kazem da se termin "slovenacki" gubi...vrlo rijetko se cuje. Zamijenio ga je termin SLOVENSKI, sto je pogresno, jer slovenski znaci nesto drugo. Znaci nesto sto se odnose na Slovene kao narod.
Ista stvar je sa Srbima tako da se moze reci da su Srbi izmjesanog etnickog porijekla i jednim dijelom Slavenskog etnickog porijekla (jedno od bivsih slavenskih plemana) i danas se kao narod i nacija koji ima svoju drzavu Srbiju zovu po svojoj drzavi Srbiji Srbi/Srbijanci.
-
trazimsamsung
#2457 Re: Srpski, srbijanski
Pa danas barem ima Google ako nista drugo pa malo razguglajNacionalniid_BOSANCI wrote:Sloveni i SLAVENI nisu bas ista stvar. Kada se kaze etnicki Slaveni onda se misli na sve narode koji vode porijeklo od etnickih Slavena. Sloveni iz Slovenije su jedno od bivsih Slavenskih plemana tako da se moze reci da su Slovenci izmjesanog etnickog porijekla i jednim dijelom Slavenskog etnickog porijekla i danas se kao narod koji ima svoju drzavu Sloveniju zovu po svojoj drzavi Sloveniji Slovenci a ne Slavenci.trazimsamsung wrote: Mislim da ti nisi shvatio mene. Ja samo kazem da se termin "slovenacki" gubi...vrlo rijetko se cuje. Zamijenio ga je termin SLOVENSKI, sto je pogresno, jer slovenski znaci nesto drugo. Znaci nesto sto se odnose na Slovene kao narod.
Ista stvar je sa Srbima tako da se moze reci da su Srbi izmjesanog etnickog porijekla i jednim dijelom Slavenskog etnickog porijekla (jedno od bivsih slavenskih plemana) i danas se kao narod i nacija koji ima svoju drzavu Srbiju zovu po svojoj drzavi Srbiji Srbi/Srbijanci.
-
trazimsamsung
#2458 Re: Srpski, srbijanski
- RECIMO -
Sloveni (Slaveni)
Samo ime Slavena odnosno Slovena se tumači na dva glavna načina. Prvi se oslanja na riječ „slovo“ što bi značilo da su Sloveni oni koji znaju govoriti naspram, recimo, Germana koji su „ nijemi; ne znaju govoriti“. Druga teorija se oslanja na riječ „slava“ što se opet nadovezuje na prvu teoriju jer su slavni oni koji su glasoviti. Korijen riječi varira u zavisnosti od geografije; U Bosanskom jeziku je korijen „Slav“ dok je npr. u Srpskom jeziku korijen „Slov“.
Itd....
Sloveni (Slaveni)
Samo ime Slavena odnosno Slovena se tumači na dva glavna načina. Prvi se oslanja na riječ „slovo“ što bi značilo da su Sloveni oni koji znaju govoriti naspram, recimo, Germana koji su „ nijemi; ne znaju govoriti“. Druga teorija se oslanja na riječ „slava“ što se opet nadovezuje na prvu teoriju jer su slavni oni koji su glasoviti. Korijen riječi varira u zavisnosti od geografije; U Bosanskom jeziku je korijen „Slav“ dok je npr. u Srpskom jeziku korijen „Slov“.
Itd....
- Corto Maltese
- Nacionalniid_BOSANCI
#2460 Re: Srpski, srbijanski
Pa sta hoces da kazes, da su sve informacije na google-u precizne, tacne, vjerodostojne. Naravno da to nije tako na google-u imas i tacne i polutacne i netacne informacije pa onda te iste informacije moras uporedjuvati sa mnogim relevantnim izvorima da bi pokusao otprilike dobiti vjerodostojnost neke informaacije.trazimsamsung wrote:Pa danas barem ima Google ako nista drugo pa malo razguglajNacionalniid_BOSANCI wrote:Sloveni i SLAVENI nisu bas ista stvar. Kada se kaze etnicki Slaveni onda se misli na sve narode koji vode porijeklo od etnickih Slavena. Sloveni iz Slovenije su jedno od bivsih Slavenskih plemana tako da se moze reci da su Slovenci izmjesanog etnickog porijekla i jednim dijelom Slavenskog etnickog porijekla i danas se kao narod koji ima svoju drzavu Sloveniju zovu po svojoj drzavi Sloveniji Slovenci a ne Slavenci.trazimsamsung wrote: Mislim da ti nisi shvatio mene. Ja samo kazem da se termin "slovenacki" gubi...vrlo rijetko se cuje. Zamijenio ga je termin SLOVENSKI, sto je pogresno, jer slovenski znaci nesto drugo. Znaci nesto sto se odnose na Slovene kao narod.
- Nacionalniid_BOSANCI
#2461 Re: Srpski, srbijanski
Mislim da ovo sto si napisao nema veze s nicim ali eto nemoj mene izimati za ozbiljno, raspitaj se kod relevantnih i priznatih internacionalnih eksperata iz ovog domena. Inace prema nekima rijec Slav u svom izvornom obliku znaci nesto kao: niza klasa stanovnistva, nesto kao robovi, uglavnom nepismeni i siromasni sloj stanovnistava, ali i ovo nemora da je tacno pa se raspitaj kod eksperata sta u nekim jezicima znaci Slav i slicno?trazimsamsung wrote:- RECIMO -
Sloveni (Slaveni)
Itd....
-
radostan dan
#2462 Re: Srpski, srbijanski
drži se vanila snežane đurišić kO pJan plota, i ne popušta...ohani malo, ugušićeš je.plain vanilla wrote:nije istinaCorto Maltese wrote:Taj termin se koristi isključivo sa ove strane Drine i označava nešto ili nekog ko dolazi iz Srbije. Dakle nije ništa uvrjedljivo, samo će te blijedo gledati, i misliti da imaš govornu manu, ako u Srbiji kažeš "Srbijanski". Nikada tu riječ nisu koristili. Za pretpostaviti je da će izraz "Srbijanac" potpuno nestati, kao što je prije stotinjak godina nestao izraz "Hrvačanin".trazimsamsung wrote: Da, srpski --u znacenju iz srpskog korpusa a ne sa teritorije Srbije.
A mogu li ja pitati jel srbijanski znaci nesto uvredljivo? U cemu je fora pa je toliki otpor prema necemu sto unosi samo jasnocu. Osim toga, srbijanski nije nikakva novotarija, rijec ko rijec.
A postoje li Srbijanci ?
vec je neko postavljao pjesmu
Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Krusevca grada
Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju
Srbijanci
Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opancici kazu
da si carapanka
Jelecence tesno
kosuljica tanka
zar ne vidis brale
da sam Srbijanka
jer i snežana je tek samo -
srpkinjica jedna mala
"Srpkinjica jedna mala,pod Kosovo cvece brala,
u tri boje venac vila,pa se njime zakitila.
Crvena je krvca bila,pod Kosovo sto se lila,
zato crven boju nosim,i sa njom se ja ponosim!
-Plavo nebo ko sloboda,ideal je srpskog roda,
zato plavu boju nosim,i sa njom se ja ponosim!
Belim mlekom majka mila,i mene je zadojila,
zato belu boju nosim,i sa njom se ja ponosim!
Jedan venac,tri su boje,trobojnica srpska to je,
crveno,plavo i belo,s njom se dici Srpstvo celo!"
radostan dan
#2464 Re: Srpski, srbijanski
ne mogu da nađem autora, a za onu gore vrte se dva imena - radojka živković i dragiša nedović (napisao dosta sevdalinki).
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2465 Re: Srpski, srbijanski
ccc, zar je dotlo doslo da ne citas postove, nego 'nako ulijecesradostan dan wrote:ne mogu da nađem autora, a za onu gore vrte se dva imena - radojka živković i dragiša nedović (napisao dosta sevdalinki).
postavila sam onu pjesmu jer je kolega forumas tvrdio da u Srbiji izrazi Srbijanac i Srbijanka uopste ne postoje...
-
radostan dan
#2466 Re: Srpski, srbijanski
čitam, nego kao i ti, reanimiram mute. 
- plain vanilla
#2467 Re: Srpski, srbijanski
vec sam pomislila da se necemo slozitiradostan dan wrote:čitam, nego kao i ti, reanimiram mute.
-
radostan dan
#2468 Re: Srpski, srbijanski
valjda ćemo...

- plain vanilla
#2469 Re: Srpski, srbijanski
da hoce ona miguela srbijanka objasniti nam 
-
radostan dan
#2470 Re: Srpski, srbijanski
joooj da hoće...

-
radostan dan
#2471 Re: Srpski, srbijanski
tek sad primjetih da je ova tema dogurala do stote strane.
stvarno smo
, zamisli temu - bijelo je bijele boje, i nafuraš 100 strana. 
stvarno smo