Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
peli

#2451 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by peli »

kakve su sportiva u dimenziji 185/65R15?
bilic

#2452 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bilic »

peli wrote:kakve su sportiva u dimenziji 185/65R15?
Jednostavno recite potencijalnom kupcu da zapiše PIK ID: 9934918
i neka taj broj unese u tražilicu na vrhu Pik stranice.
drug_profi

#2453 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

peli wrote:prijatelji forumasi,

planiram da kupim 2 zimske gume i stavim ih naprijed, a da nazad ostanu ljetne gume. da li ima neko slicno iskustvo?

auto se vozi po gradu, najvise relacija cen. vila - centar, nema brdskih padina nit takvih slicnih voznji. mozda ponekad do zenice i to je to.

zahvaljujem unaprijed.

lp
Ima da lovis guyicu na svakoj okuci i skretanju cim malo zapada.
hadzidado

#2454 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzidado »

I nije neki problem ako zna šta radi i opreznije vozi ali svakako nije preporučljivo.
Ako ima esp paliće se svako malo.
rimano

#2455 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rimano »

planiram da kupim 2 zimske gume i stavim ih naprijed, a da nazad ostanu ljetne gume. da li ima neko slicno iskustvo?

auto se vozi po gradu, najvise relacija cen. vila - centar, nema brdskih padina nit takvih slicnih voznji. mozda ponekad do zenice i to je to.

zahvaljujem unaprijed.

lp
Bolje ti je naguzi se jos malo kako znas i umijes i kupi 4 zimske. Bit ces vodjen utiskom kako ti prednje imaju dobar grip pa ces voziti u skladu sa tim i bit ce ti kako "drugi profil" kaze
mayab

#2456 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

rimano wrote:

zahvaljujem unaprijed.

lp
Bolje ti je naguzi se jos malo kako znas i umijes i kupi 4 zimske. Bit ces vodjen utiskom kako ti prednje imaju dobar grip pa ces voziti u skladu sa tim i bit ce ti kako "drugi profil" kaze
+1 :thumbup:
peli

#2457 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by peli »

rezervisao 4x hankook
amir79

#2458 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amir79 »

jedno pitanje vezano za gume, a da ne otvaram novu temu.

Naime, stavio sam na auto zimske gume i od tada kad vozim preko 80km/h cujem hučanje sa prednje lijeve strane (slično kao da je u pitanju ležaj). U pitanju su dunlop winter response gume koje su vožene na istom vozilu prošlu zimu oko 3000km, s tim da sam sada prednje stavio nazada i zadnje naprijed.

Sta moze biti uzrok ovom zvuku? Da li je opasno da vozim? Mozda guma nije dobro izbalansirana, da skinem i balansiram opet? Mozda je guma "suvise" nova? Nemam pojma... imal neko kakvu ideju??

Lezaj nije 99%, auto preslo 8000km.
Bakir1

#2459 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

da se nije malo deformisala preko ljeta konto skladistenja?
amir79

#2460 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amir79 »

Bakir1 wrote:da se nije malo deformisala preko ljeta konto skladistenja?
bile su vodoravno polozene jedna na drugu dvije i dvije (bez felgi). Jes da ih nisam rotirao tokom ljeta. moze li se kako vidjeti deformacija, zar se pri balanisarnju ne moze vidjeti?
romeomoraprezivjeti

#2461 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by romeomoraprezivjeti »

Nista se ne sekiraj,to je do guma. Ja sam imao slcnu situaciju. Zamijenio gume,prednje na zadnju,zadnje na prednju osovinu i dobio ogromnu buku. Kontao da je lezaj u pitanju zbog zvuka. Otisao do vulkanizera da mi pogleda,i kaze da je sve ok. Razlika u dubini sare,koja je u mom slucaju bila naprijed veca,a na zadnjim manja je prouzrokovala taj zvuk .

Sent from my C6603 using Tapatalk
530i

#2462 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Po mom nekom iskustvu, zimske gume su obično bučnije od ljetnih, ali opet zavisi sve to od gume do gume. Ako ćeš da mirno spavaš (za volanom :-) ) kod vulkanizera koji će pregledati i gumu i felgu, balansirati je....nema tu neke velike filozofije.
goran16v

#2463 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

Zimska je uvijek bucnija od ljetne. Po nekom prafilu gume bez felgi se skladiste vertikalno na gaznu povrsinu, a ne horizozontalno jedna na drugu. Ko zna mozda je tokom prosle sezone negdje bila pregrijana, nagnjecena, a preko ljeta malo pritisnuta da dobije neki deformitet, a inace se desava da guma i to cak i ljetna zbog nekog deformiteta huci bas kao da je lezaj otisao. Valjda nije to slucaj...
drug_profi

#2464 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Moguce da je to subjektivan dozivljaj zbog promjene sare. Zimska guma je bucnija. Odnosno, svaka guma ima drugaciji zvuk.
Stavi npr. UG7, pa poslije neke druge i pitaces se sta se ono 'nako cuje....
Ovo je narocito izrazeno kad vozis na mokrom jer ta voda koja ide kroz lamele pojacava taj zvuk.
Deformitet gume bi se primjetio na balansiranju, a provjeri da slucajno nisu montirane kontra pravca okretanja. Imaju strelice na boku sa tekstom, obicno "rotation".
mayab

#2465 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

amir79 wrote:
bile su vodoravno polozene jedna na drugu dvije i dvije (bez felgi). Jes da ih nisam rotirao tokom ljeta. moze li se kako vidjeti deformacija, zar se pri balanisarnju ne moze vidjeti?
Mozda to nije uzrok hucanja, ali si ih pogresno cuvao, gume bez felgi idu uspravno!
avantgarde

#2466 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

ja stavio ima mjesec i pol zimske..
pisao sam tamo negdje prije da sam nabavio Nokian gume,nisam to nikad do sad imao ali cini mi se da su dobre i sto sigurno znam je to da su prilicno manje bucne od Dunlopa,do sad sam imao Dunlop i jako su bucne,skoro da su smetale od buke...
ado-šampion

#2467 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

avantgarde wrote:ja stavio ima mjesec i pol zimske..
pisao sam tamo negdje prije da sam nabavio Nokian gume,nisam to nikad do sad imao ali cini mi se da su dobre i sto sigurno znam je to da su prilicno manje bucne od Dunlopa,do sad sam imao Dunlop i jako su bucne,skoro da su smetale od buke...
Ljudi pitanje: Trebam uzeti dvije zimske gume sad nekad, da li da ostanem na GoodYear UG, posto vec imam par UG7+ i zadovoljan sam, i uzmem UG8, ili da idem na Conti WinterContact? Cijene su iste. Pitam posto se UG8 nije bas proslavila na testovima. Ali ove price o Continentalu i razaranju bocne stranice me brinu...
drug_profi

#2468 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ako jases po trotoarima vjerovatno je veca sansa da je deformises, ili ako vozis sa neodgovarajucim pritskom u gumi, ali meni se nije vala nikad desilo da mi guma strada tako brzo da mogu reci da je skart. Mozda nakon 4-5 godina i dosta kilometraze da joj neka rupa dohaka. Jednako tako od tvog nacina voznje zavisi hoces li na UG8 uopste isprovocirati neku slabost. Mislim, zimski uslovi voznje za vecinu su bar jedan stepen prenosa nize. Neki misle da kad stave A4 mogu voziti kao da je julski suncan dan.

Imao sam UG7, sad uzeo TS850, jer sam dobio za iste pare glanc nove gume, proizvedene u septembru, dok je druga opcija bila UG8 proizvedene nekad u 2012. Sve za bukvalno par maraka razlike.
amir79

#2469 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amir79 »

mayab wrote:
amir79 wrote:
Mozda to nije uzrok hucanja, ali si ih pogresno cuvao, gume bez felgi idu uspravno!
da javim, nakon duže i brže vožnje prstalo da je "huči" samo od sebe....

A tom zvuku je sigurno i doprinjela thule galerija na krovu :) :D :-D
ado-šampion

#2470 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

drugi profil wrote:Ako jases po trotoarima vjerovatno je veca sansa da je deformises, ili ako vozis sa neodgovarajucim pritskom u gumi, ali meni se nije vala nikad desilo da mi guma strada tako brzo da mogu reci da je skart. Mozda nakon 4-5 godina i dosta kilometraze da joj neka rupa dohaka. Jednako tako od tvog nacina voznje zavisi hoces li na UG8 uopste isprovocirati neku slabost. Mislim, zimski uslovi voznje za vecinu su bar jedan stepen prenosa nize. Neki misle da kad stave A4 mogu voziti kao da je julski suncan dan.

Imao sam UG7, sad uzeo TS850, jer sam dobio za iste pare glanc nove gume, proizvedene u septembru, dok je druga opcija bila UG8 proizvedene nekad u 2012. Sve za bukvalno par maraka razlike.
Problem je sto sam ja zadovoljan s GoodYear-om, imam UG7+ vec nekoliko godina... Imam od proljetos Continental PC ljetne koje isto drze fenomenalno, mekane, ma sve pohvale... Medjutim, nedavno se na forumu pojavio poprilican broj ljudi koji tvrde da se novim Continental gumama lako zezne bocna strana. Mom jaranu je nedavno riknula nova PC guma nakon sto je naletio na trotoar. Meni je isto na Pirelli P3000 otisla bocna strana (ne znam kad ni kako) ali tim gumama je vec bilo 5+ godina.

S obzirom da UG8 ne prolazi bas toliko dobro na testovima, koliko je prolazila UG7, mislio sam ici na Continental, medjutim ove me stvari isprepadase. Jebes to sto je bolja na testovima ako nakon godinu budem morao zamijeniti par.

I jos nesto sto znam iz licnog iskustva i govori u prilog GoodYeara je to sto fakat drzi performanse kako guma stari.

Sve u svemu, kako trenutno stvari stoje blagu prednost ima GY. Necu se misliti mjesec dana, gume cu kupiti najdalje iduce sedmice. Da Maja ima GY ne bih se dvoumio, ali kad skontam da ih moram uzeti u Makbelu...
lavic

#2471 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
drugi profil wrote:Ako jases po trotoarima vjerovatno je veca sansa da je deformises, ili ako vozis sa neodgovarajucim pritskom u gumi, ali meni se nije vala nikad desilo da mi guma strada tako brzo da mogu reci da je skart. Mozda nakon 4-5 godina i dosta kilometraze da joj neka rupa dohaka. Jednako tako od tvog nacina voznje zavisi hoces li na UG8 uopste isprovocirati neku slabost. Mislim, zimski uslovi voznje za vecinu su bar jedan stepen prenosa nize. Neki misle da kad stave A4 mogu voziti kao da je julski suncan dan.

Problem je sto sam ja zadovoljan s GoodYear-om, imam UG7+ vec nekoliko godina... Imam od proljetos Continental PC ljetne koje isto drze fenomenalno, mekane, ma sve pohvale... Medjutim, nedavno se na forumu pojavio poprilican broj ljudi koji tvrde da se novim Continental gumama lako zezne bocna strana. Mom jaranu je nedavno riknula nova PC guma nakon sto je naletio na trotoar. Meni je isto na Pirelli P3000 otisla bocna strana (ne znam kad ni kako) ali tim gumama je vec bilo 5+ godina.

S obzirom da UG8 ne prolazi bas toliko dobro na testovima, koliko je prolazila UG7, mislio sam ici na Continental, medjutim ove me stvari isprepadase. Jebes to sto je bolja na testovima ako nakon godinu budem morao zamijeniti par.

I jos nesto sto znam iz licnog iskustva i govori u prilog GoodYeara je to sto fakat drzi performanse kako guma stari.

Sve u svemu, kako trenutno stvari stoje blagu prednost ima GY. Necu se misliti mjesec dana, gume cu kupiti najdalje iduce sedmice. Da Maja ima GY ne bih se dvoumio, ali kad skontam da ih moram uzeti u Makbelu...
Zasto u Makbelu, kad je Unitrade zastupnik GY?
goran16v

#2472 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:

Kakva je situacija sa Michelinom? Cini mi se da se Alpin ove sesone po cijeni priblizio GY, Contiu i Dunlopu, bar za ovu standradnu 15-ku.
ado-šampion

#2473 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

goran16v wrote:
ado-šampion wrote:

Kakva je situacija sa Michelinom? Cini mi se da se Alpin ove sesone po cijeni priblizio GY, Contiu i Dunlopu, bar za ovu standradnu 15-ku.
Kod mene je 14-ka, i ne bih Michelin, iako je razlika 10-ak KM, manje vise na testovima je ista kao GoodYear, a sudeci po tome da za udobnost dobiva daleko najgore ocjene u odnosu na konkurenciju, a isto tako se daleko najmanje trosi, moze se pretpostaviti da se radi o jako tvrdoj gumi. S obzirom da sam na licnom ikustvu osjetio koliko tvrde gume mogu pogorsati udobnost auta, necu vise takve gume.

Dvojba je izmedju GY i Continentala, GY ima moje licne preference, a Conti je najbolji na testovima i ljetne su im isto iz iskustva strava, makar kad su nove. Samo me odbije ova prica o bocnom zidu, a realno i mora biti neka kvaka - na svim testovima su prvi zadnjih 10 godina - nevjerovatno mi je da oni imaju tehnologiju koju GY, Michelin, Pirelli i Bridgestone nemaju.

@lavic
Unitrade mi je daleko, imaju iste cijene kao i Makbel, i sudeci po prospektu za akcijsku prodaju, akcija je zavrsila 1.12.
goran16v

#2474 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:
Kod mene je 14-ka, i ne bih Michelin, iako je razlika 10-ak KM, manje vise na testovima je ista kao GoodYear, a sudeci po tome da za udobnost dobiva daleko najgore ocjene u odnosu na konkurenciju, a isto tako se daleko najmanje trosi, moze se pretpostaviti da se radi o jako tvrdoj gumi. [/quote]

Ne citaj pridaji toliko vaznosti testovima jer se testiraju nove gume, a ti ces da vozis i par narednih sezona na njima, pa ti je puno bitnije sta ce reci test posliej 8k km, tj sezone, a predpostavka ti je apsolutno pogresna, ne trosi se Michelin jer ne jako tvrd, nego jer je najbolji.
mayab

#2475 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Stvarno bi bilo zanimljivo da neko uradi test guma nakon dvije zime eksploatacije sa otprilike 6mm profila, to bi bio pravi pokazatelj kvaliteta neke marke.

Sent from my GT-i 9000 on 4.3 SlimBean
Post Reply