KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ispravan_put

#2451 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ispravan_put »

balooon wrote:gdje ste vadili dokaz o radnoj sposobnosti vezano za program za pripravnike?..
U domu zdravlja možeš ili u nekoj privatnoj klinici (npr. MimoMedical u Hrasnom - 50 KM je cijena)
balooon

#2452 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by balooon »

hoce li mi sigurno trebati dokaz o radnoj sposobnosti?dakle ako sam shvatio koja god firma da me primi preko programa taj dokaz o radnoj sposobnosti ce mi trebati..dakle mogu otici da vadim iako nisam jos razgovarao sa poslodavcem o dokumentima koji mi trebaju..ostalo sve je djaba cini mi se.jedino se taj nalaz placa 50 km zato i pitam
balooon

#2453 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by balooon »

ispravan_put wrote:
balooon wrote:gdje ste vadili dokaz o radnoj sposobnosti vezano za program za pripravnike?..
U domu zdravlja možeš ili u nekoj privatnoj klinici (npr. MimoMedical u Hrasnom - 50 KM je cijena)
je li u domu zdravlja besplatno?..ima li nekih redova cekanje itd..ako sam shvatio u privatnim klinikama se za pola sata sve zavrsi..inace koji se sve nalazi vade?
hmmmbla

#2454 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by hmmmbla »

Sretno svima koji sutra idu na intervju u fmbi.gov.ba.
Hemera

#2455 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Hemera »

balooon wrote:hoce li mi sigurno trebati dokaz o radnoj sposobnosti?dakle ako sam shvatio koja god firma da me primi preko programa taj dokaz o radnoj sposobnosti ce mi trebati..dakle mogu otici da vadim iako nisam jos razgovarao sa poslodavcem o dokumentima koji mi trebaju..ostalo sve je djaba cini mi se.jedino se taj nalaz placa 50 km zato i pitam

valjda kad te prime vadiš ljekarsko,ništa prije,kakve su to izmišljotine,
ispravan_put

#2456 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ispravan_put »

balooon wrote:
ispravan_put wrote:
je li u domu zdravlja besplatno?..ima li nekih redova cekanje itd..ako sam shvatio u privatnim klinikama se za pola sata sve zavrsi..inace koji se sve nalazi vade?
nigdje nije besplatno, a u privatnim klinikama ide brže nego u domu zdravlju... Pa eto, ja sam za sat vremena završio sve u privatnoj klinici. Ma EKG, nalaz krvi i urina, vid malo pregleda, neuropsihijatar i opšti pregled...
beca071

#2457 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by beca071 »

Poslodavac mi je neki dan potpisao ugovor sa KZZZ pa me interesuje koja je dalja procedura, sta mi je dalje ciniti??? Hvala
bbianconero

#2458 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by bbianconero »

ima li kakvih vijesti iz porezne uprave, jesu li poceli slati odbijenice?
p206

#2459 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by p206 »

beca071 wrote:Poslodavac mi je neki dan potpisao ugovor sa KZZZ pa me interesuje koja je dalja procedura, sta mi je dalje ciniti??? Hvala
pa trebao bi popričati sa poslodavcem, on sad treba potpisati ugovor sa tobom
po_reznac

#2460 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by po_reznac »

bbianconero wrote:ima li kakvih vijesti iz porezne uprave, jesu li poceli slati odbijenice?
bio na interjvuu. nisam dobio jos nikakav odgovor.
Atlant

#2461 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Atlant »

dali neko zna kako ide placanje ovih pripravnika preko ovoga sto je proveo zavod?
samo ovih 600 od zavoda, i kad se odbiju doprinosi na ruke se dobije nekih 300-400 i to je to ili je poslodavac ''duzan'' da doplati razliku do onih 60-80% najnize plate istog ranga, odnosno iste spreme?
p206

#2462 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by p206 »

Atlant wrote:dali neko zna kako ide placanje ovih pripravnika preko ovoga sto je proveo zavod?
samo ovih 600 od zavoda, i kad se odbiju doprinosi na ruke se dobije nekih 300-400 i to je to ili je poslodavac ''duzan'' da doplati razliku do onih 60-80% najnize plate istog ranga, odnosno iste spreme?
poslodavac nije ništa dužan da doplati, nit će ti doplatiti... što bi kad ima legalnog roba džaba
budi sretan da te zapadne da radiš svoj posao za koji su proveo godine na fakultetu... a ne ovako ko ja... radim nešto što sam mogao raditi i sa završenom srednjom, jer je šefica očekivala "da će dobiti djevojku a ne momka"
jebo te život i diskriminacija
Atlant

#2463 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Atlant »

p206 wrote:
Atlant wrote:dali neko zna kako ide placanje ovih pripravnika preko ovoga sto je proveo zavod?
poslodavac nije ništa dužan da doplati, nit će ti doplatiti... što bi kad ima legalnog roba džaba
budi sretan da te zapadne da radiš svoj posao za koji su proveo godine na fakultetu... a ne ovako ko ja... radim nešto što sam mogao raditi i sa završenom srednjom, jer je šefica očekivala "da će dobiti djevojku a ne momka"
jebo te život i diskriminacija
znam da nije duzan, stoga je i stavljeno pod navodnike, vise sam mislio kakva je praksa u javnim preduzecima... u svakom slucaju hvala na odgovoru :thumbup:
Ponosan

#2464 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Ponosan »

kad se odbiju doprinosi ostaje ti "na ruke" ili neto negdje izmedju 365-385 KM,a Poslodavac moze ako hoce nadoknaditi taj iznos,platiti topli obrok i sl.ali naravno nije duzan,tako da....
budva

#2465 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by budva »

da li su poslodavci (drzavni organi) duzni dostaviti odgovor za konkurs pa makar bio on i negativan??
anita_vis

#2466 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by anita_vis »

da li je iko dobio bilo kakav odgovor iz ministarstva odbrane BiH ili direkcije za evropske integracije???
aaynaa

#2467 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by aaynaa »

:bih:
Last edited by aaynaa on 03/09/2013 08:33, edited 1 time in total.
po_reznac

#2468 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by po_reznac »

nit se javljaju niti dolaze :roll:
ni parlament federacije takodje
Not My Idea

#2469 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Not My Idea »

budva wrote:da li su poslodavci (drzavni organi) duzni dostaviti odgovor za konkurs pa makar bio on i negativan??
Da.
budva

#2470 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by budva »

Not My Idea wrote:
budva wrote:da li su poslodavci (drzavni organi) duzni dostaviti odgovor za konkurs pa makar bio on i negativan??
Da.
ja evo cekam odgovor mjesec i pol od dana zatvaranja konkursa...
almir1987

#2471 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by almir1987 »

Posto se sad kao pripravnicki, prema novom zakonu o volontiranju, racuna i volonterski rad, mene zanima, jel se moze u nekoj FIRMI volonterski raditi, da se potpise volonterski ugovor, a da poslije isteka od godine dana, taj volonzterski rad racuna kao odradjen pripravnicki staz ?
nuki_cika

#2472 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by nuki_cika »

Ne vjerujem da možeš u privatnoj firmi da volontiraš ,jer prema tom novom zakonu volontiranje je doozvoljeno samo u državnim institucijama ,
Ponosan

#2473 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Ponosan »

nuki_cika wrote:Ne vjerujem da možeš u privatnoj firmi da volontiraš ,jer prema tom novom zakonu volontiranje je doozvoljeno samo u državnim institucijama ,
ma dozvoljeno je i u privatnim firmama,odakle to lupi majke ti!?
alphonse kauders

#2474 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by alphonse kauders »

Ponosan wrote:
nuki_cika wrote:Ne vjerujem da možeš u privatnoj firmi da volontiraš ,jer prema tom novom zakonu volontiranje je doozvoljeno samo u državnim institucijama ,
ma dozvoljeno je i u privatnim firmama,odakle to lupi majke ti!?
Zakon o volontiranju FBiH:

"Član 6. (Organizator volontiranja)

(2) Organizator dugoročnog volontiranja može biti isključivo:

a) Organ uprave, upravna organizacija, organ izvršne vlasti, organ zakonodavne
vlasti, ombudsmen, organ sudske vlasti, tužilaštvo, pravobranilaštvo, ustanova za
izvršenje krivičnih sankcija, zatvor i organ za prekršaje Federacije, kantona, grada i
općine,
b) javna ustanova,
c) pravno lice registrirano u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama
Federacije BiH ili Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH.
(3) Organizator volontiranja mora biti akreditiran od Ministarstva pravde za organiziranje
dugoročnog volontiranja, u skladu s članom 26
.

ČLAN 10 (Princip zabrane iskorištavanja volontera)

(1) Zabranjeno je volontiranje kojim se zamjenjuje rad koji obavljaju radnici zaposleni u
skladu sa Zakonom o radu, kao i volontiranje koje zamjenjuje poslove koje obavljaju
izvršioci poslova na osnovu ugovora o djelu...

Zabranjeno je volontera iskorištavati i zloupotrebljavati u svrhu stjecanja ili povećanja
profita.
"
loodiak

#2475 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by loodiak »

Ima li neki konkurs za pravnika-pripravnika?
Post Reply