Vidi, to šta neko misli kada piše ili izgovara je manje bitno od kako to zvuči, kako se razumijeva i koje su posljedice toga. Pogotovo ako to radi javno pa makar i na forumu.ahuseino wrote: Ti ces mene totalno preokrenuti od bivseg "lajt" pristalice Nase Stranke (sto ce mi ono lajt?) do ljutog protivnika... svojim atacima licne prirode i arogantnim provokatorskim tonom u glavnom proizaslom ili nerazumijevanjem onoga sto si procitao ili svjesnog izvlacenja iz kontexta.
Sav taj trud da se evo napisu dva paragrafa, koristeci elokventne fraze kao 'lingvisticki neodrziva' (nidje veze), 'nazzi price', 'kvazi odrednice' i meni najmiliji - 'FUJ' da kazes sta si mogao reci u dvije recenice... samo to sto si htjeo reci bi zvucalo previse banalno bez ovakvog elokventnog potkrepljenja.
Glede izvlacenja iz kontexta... nisam Alfons, ali moje razumjevanje je da se zna sta je mislio reci rekavsi 'Srbi'... Nisam jednom cuo slicnu izjavu gdje se manje politicki korektno, za tu stranu u sukobu kaze - 'Srbi'. Ako se ima IQ veci od 60, onda se olako moze zakljuciti na sta se misli... samo sto si se ti toga ufatio jer ti je to valjda jedini argument sta li?.. i time zanemario kompletnu substancu njegova posta.
Na poslijetku, ne zalazu li se upravo NS za tri jednake strane u sukobu i geopolitickom zivotu?... S toga je vrlo klizav teren glede pitanja da li je reci 'Srbi' u Alfonsovom kontekstu politicki korektno ili ne; ali znas ti dobro sta je bila srz izjave, al' eto 'vako imas koga optuzivat za nacizam... koliko ono puta, de ponovi ocat'
O IQ većem od 60 potrebnom da se shvati da kad neko kaže Srbi (Bošnjaci, Hrvati, Iračani...) ne misli na ono šta kaže nego nešto sasvim drugo - je neuko i nemušto opravdanje za lapsus (ako je lapsus). Da je tako, u tekstovima bi a pogotovo zvaničnim dokumentima (recimo onima iz Haga) bila dozvoljena "nepreciznost". Jer, zaboga, svi koji to čitaju, slušaju imaju potreban IQ za pravilno tumačenje. Znaju šta je "srž", samo im, eto, malo mrsko biti precizan bez obzira na eventualne posljedice.
Na stranu nesretnici ispod granice od 60 (kvalifikacije?) za koje nas, zvanično, zaboli dupe. Oni svakako i ne čitaju napisano, ne slučaju izgovoreno a posredno i ne učestvuju u našim životima. Tek s vremena na vrijeme potegnu nož i žicu pa, primjereno svojim kvalifikativima, odluče se malo, malčice umješati u naše živote.
Nadam se da je jasno da ovakva generalizacije, jednostavno, nije primjerena.
Ako je riječ o lapsusu ili o površnosti, onda se tako i kaže. U protivnom ja se naježim, sjetim svih generalizacija pogotovo onih "nacionalnih" i svega što je iz toga proizašlo.
Pri tome, ja reagujem na nešto što je vrlo često i opasno a uglavnom dolazi iz krugova otrovanim naci ludilom. Kada se to desi u okruženju koje sam ja lično probrao (forum!) tada sam obavezan ukazati. Ne pretendujem da ću šta promijeniti, ali imam potrebu reagovati (da ne bude ko Arsen Dedić - osjećam).
To sa NS nema nikakve veze niti sa njihovim stavovima o ovakvoj generalizaciji ili površnosti (a insistira se na apsolutnom puritanstvu i cjepidlači se svaka riječ koja sa NS strane dolazi!). Neka oni reaguju ako smatraju za potrebno ili su prozvani. Ovo je stav izvjesnog NKVD o onome što je citirao.
O ostatku posta, o tome kako ekonomiju neće razviti strani investitori nego mi sami (samo dok se oslobodimo samih sebe) bi mogli fino i naširoko pričati.