Bášča
Moderator: anex
-
delightful
#2451 Re: Bášča
Zapocet je proces prebacivanja svega sto nije direktno vezano za temu na Teferic u prirodi http://www.klix.ba/forum/teferi-u-prirodi-t104161.html
Trebat ce par dana da se sve zavrsi, pa vas molim za strpljenje. Do tada, samo nastavite o vrtlarstvu na ovoj temi, a na novoj o svemu ostalom. Hvala.
Trebat ce par dana da se sve zavrsi, pa vas molim za strpljenje. Do tada, samo nastavite o vrtlarstvu na ovoj temi, a na novoj o svemu ostalom. Hvala.
-
kerima1
#2452 Re: Bášča
Oti i ja ima nijet isto,ova hladnoca me pocela brinuti da se i oov sto ima zelenog paradajza ubije.paradajz mi uopste vise ne zrije samo puca i malo pozuti.primijetila sam isto i da su neke motke kao i stabljika paradajza odvaljeni valjda zeleni malo brze sad raste,a ne zri pa ga niti ne otkidamo.Oticon wrote:Poslušaću vas...sutra je na redu šišanje paradajza.
- Mu'min
#2453 Re: Bášča
Meni je ove godine tako brzo prošla sezona paradajza.
Plus radi ramazana i posta nisam mogao konzumirati koliko sam htio. Sad gledam šta će biti sa ovim paprikama. Gajim nadu da bi moglo šta biti jer imam drugu klimu nego većina ovdje.
Plus radi ramazana i posta nisam mogao konzumirati koliko sam htio. Sad gledam šta će biti sa ovim paprikama. Gajim nadu da bi moglo šta biti jer imam drugu klimu nego većina ovdje.
-
kerima1
#2454 Re: Bášča
Mu"mine sto me nasmija sa ramazanom i ja isto kazem bas kad je sve krenulo stisni se
ali neka bit ce nagrada Rajski plodovi,bolji od ovih ne kazu dzabe hrvati rajcice
ko kaze da paprike vise nece rast,ja svoje pratim i viidm rastu jos,cvjetaju,zamecu se pa nije polovina oktobra da sev smrzne.jest da sporije sve raste i krastavci,paradajz pa i paprike,al rastu jos.
ko kaze da paprike vise nece rast,ja svoje pratim i viidm rastu jos,cvjetaju,zamecu se pa nije polovina oktobra da sev smrzne.jest da sporije sve raste i krastavci,paradajz pa i paprike,al rastu jos.
-
bizet
#2455 Re: Bášča
evo izvjestaj iz moje skromne i male bastice:
imam jednu tikvu, pravu, ne znam ni kolika treba biti...slobodno mogu reci da je ovo moja prva tikva

inace su mi se svi zametci osusili na tikvama...neki dan skuzim ovu prvu stambolku, a jutros dvije nove buduce tikvice (stambolka i obicna)...pitam se da li ce uspjeti imalo se razviti...nekako mi ih zao

paradajz jako sporo dozrijeva...ne znam sta da radim...do kad ce kisa trajati

breskvice su sazrele

ovo mi je "prebacilo" od dajdje...ne znam sta da radim sa malinama i kazu da je ovo drugo blitva (nikad blitvu nisam u pravila u zivotu)...savjeti ako nije tesko...da cupam, da ostavim...sta da radim?

i na kraju nesto na sta sam ponosna....sos pravljen po mu'minovom receptu

ovo u zdjelici je kraj prve tegle (ispale su mi pune dvije tegle i koja kasika vise)...ako se ukaze prilika napravicu jos, muz je odlijepio na sos kao i ja...neki dan pravim pastu i kazem sebi idem dodati ovaj sos i kozji sir (masni konzumiram, manje smrdi od mladog)...cak sam uslikala mobom prazan tanjur i pomislila da postavim sliku i kazem sta vidis mu'min, prazan tanjur, eto sta
...sva sreca laptop ne prepoznaje moj mbitel pa sam morala jutros slikati fotoaparatom, tako da se prazan tanjur nece naci medju slikama
edit: zaboravih dodati...mu'min, cevapi kad god ti bude zgodno, tebi i tvojoj hanumi i djecici...zaradio si ih posteno sa postanjem recepta za sos...hvala ti
eto, imate pozdrave od mene...svima sve najbolje zelim
imam jednu tikvu, pravu, ne znam ni kolika treba biti...slobodno mogu reci da je ovo moja prva tikva

inace su mi se svi zametci osusili na tikvama...neki dan skuzim ovu prvu stambolku, a jutros dvije nove buduce tikvice (stambolka i obicna)...pitam se da li ce uspjeti imalo se razviti...nekako mi ih zao

paradajz jako sporo dozrijeva...ne znam sta da radim...do kad ce kisa trajati

breskvice su sazrele

ovo mi je "prebacilo" od dajdje...ne znam sta da radim sa malinama i kazu da je ovo drugo blitva (nikad blitvu nisam u pravila u zivotu)...savjeti ako nije tesko...da cupam, da ostavim...sta da radim?

i na kraju nesto na sta sam ponosna....sos pravljen po mu'minovom receptu

ovo u zdjelici je kraj prve tegle (ispale su mi pune dvije tegle i koja kasika vise)...ako se ukaze prilika napravicu jos, muz je odlijepio na sos kao i ja...neki dan pravim pastu i kazem sebi idem dodati ovaj sos i kozji sir (masni konzumiram, manje smrdi od mladog)...cak sam uslikala mobom prazan tanjur i pomislila da postavim sliku i kazem sta vidis mu'min, prazan tanjur, eto sta
edit: zaboravih dodati...mu'min, cevapi kad god ti bude zgodno, tebi i tvojoj hanumi i djecici...zaradio si ih posteno sa postanjem recepta za sos...hvala ti
Last edited by bizet on 20/09/2012 10:58, edited 1 time in total.
- Mu'min
#2456 Re: Bášča
Morel ikako veća slika ovih tvojih proizvoda i plodova?bizet wrote:i na kraju nesto na sta sam ponosna....sos pravljen po mu'minovom receptu
ovo u zdjelici je kraj prve tegle (ispale su mi pune dvije tegle i koja kasika vise)...ako se ukaze prilika napravicu jos, muz je odlijepio na sos kao i ja...neki dan pravim pastu i kazem sebi idem dodati ovaj sos i kozji sir (masni konzumiram, manje smrdi od mladog)...cak sam uslikala mobom prazan tanjur i pomislila da postavim sliku i kazem sta vidis mu'min, prazan tanjur, eto sta...sva sreca laptop ne prepoznaje moj mbitel pa sam morala jutros slikati fotoaparatom, tako da se prazan tanjur nece naci medju slikama
Inače čestitke za uspjeh oko sosa. Mnogo ljudi ne pravi ne voli probati nove stvari.
A posebno mi je drago kad nešto ponudim što se raji svidi i uživaju u tome.
-
bizet
#2457 Re: Bášča
a ja se potrudila da ne postam dzinovske slike...ne postam cesto, nikako da nadjem pravu dimenziju...cas su prevelike, cas premale...sta bi sad...da ih idem uvecavati, pa ponovo upload, ma ne da mi se...ionako necu stici zbog ovog izleta na temu pola planiranog posla za danas
izvini, ali bolje trenutno ne umijem
izvini, ali bolje trenutno ne umijem
- Mu'min
#2458 Link umjesto slike
Objavi samo link, bez onog sa obje strane.
Znači veliku sliku al samo link.
Znači veliku sliku al samo link.
-
safran
#2459 Re: Bášča
Bizet - glede blitve - voljela bih da je veća slika ali ne bih rekla da je blitva - njen list je drugačiji. Ovo prije liči na tzv. divlje zelje. A što se tiče pripreme - možeš je koristiti isto kao špinat. Jestiva je i ona centralna "žila" lista. Samo je ne treba previše kuhati - mladu blitvu malo barnuti, ocijediti, bijeli luk, maslinovo ulje, so i nema boljeg priloga.
-
bizet
#2460 Re: Bášča
safran, kod mene u kuci niko sem mene ne jede nikakvo zelje...iz tog razloga ja se pocastim cuspajzom par puta u godini i to je to...uvijek kupujem spinat...za blitvu sam cula prije par godina...nekad mi je negdje serviraju...dajdjinca u basti do nase uzgaja blitvu...ona mi rece da je njeno sjeme prebacilo na moju stranu...a posto sam postala "osjetljiva" na biljke meni to bilo zao pocupati...u taj dio ni ne idem cesto, samo kad treba pokositi travu...pitam se da li bi to kokice jele?...mozda da pocupam dok jos izgleda relativno dobro pa da odnesem komsinici?...hoce li se naljutiti ako joj odnesem taj zelenis?...ma pitacu je brate mili, to barem nije toliko tesko
...no nemam zelju da ih otrujem, ako ova biljka nije jestiva...treba biti oprezan sa biljkama...nedavno sam citala kako su se neki ljudi otrovali i zena je umrla jer su mislili da su ubrali nekakav divlji luk...navodno divlji luk je jako zdrav, ima okus poput bijelog...cak smo ga i mi dobili od dajdje, ali meni se to nije ucinilo primamljivim pa sam pustila da stoji u frizideru par dana a nakon tog sam ga bacila...nisam se usudila servirati to sebi, a pogotovo muzu
ne znam ni sta da radim sa tim malinama?...da i njih cupam?...nemam predstavu sta sa njima...ne znam ni kojim cudom su nikle na mojoj strani...smislicu se kad mi to postane bitno...sad nikom ne smetaju pa neka ih, ako nista da se pomalo zeleni, odmara oci kad pogledam sa prozora
ne znam ni sta da radim sa tim malinama?...da i njih cupam?...nemam predstavu sta sa njima...ne znam ni kojim cudom su nikle na mojoj strani...smislicu se kad mi to postane bitno...sad nikom ne smetaju pa neka ih, ako nista da se pomalo zeleni, odmara oci kad pogledam sa prozora
- hrastov žižak
#2463 Re: Bášča
Pozdrav,
Da li neko zna može li se po poljoprivrednim apotekama ovih dana pronaći sorta bijelog luka, tzv. zimca, te da do kad ga je najbolje posijati?

Da li neko zna može li se po poljoprivrednim apotekama ovih dana pronaći sorta bijelog luka, tzv. zimca, te da do kad ga je najbolje posijati?
- Mu'min
#2464 Re: Bášča
hrastov žižak
dobro nam došao.
Inače predlažem tebi a i svima kada nešto tražite da napišete lokaciju gdje ste tj. gdje tražite nešto.
Ako ja kažem u kojoj apoteki ima a ti u npr. Mostaru mora ćeš 600km po sjeme.
Inače na pakovanu ti obično piše kad se sija, kad čupa itd.
Ovisi od sorte al u pricipu vakat je.
Ja kontam malo bijelog luka zimca posijaditi.
dobro nam došao.
Inače predlažem tebi a i svima kada nešto tražite da napišete lokaciju gdje ste tj. gdje tražite nešto.
- hrastov žižak
#2465 Re: Bášča
Hvala. Ma da, znam da nisam precizirao pitanje, ali me više zanimalo onako, da li vidite ovu sortu u apotekama. Sutra ću svakako otići da pogledam po nekim mjestima. Ja sam planirao posijat malo više, da od jedne njivice napravim monokulturu jer je traženo na tržištu, pogotovo kod mesaraMu'min wrote:hrastov žižak
dobro nam došao.
-
safran
#2466 Re: Bášča
Pozdrav žižak! Može jedna molba? Ako uspiješ naći sjeme, molim te, napiši nam gdje si ga našao i koliko košta.
Ja danas bila u bašči i cijela pjeva "u meni jeeeeeseeeen jeeeeee ....." - tikvice su ponovo krenule pomalo, butternut izbacila još 5-6 plodova, paradajza i paprika još ima - kalifornijka tek nadošla na pravi plod ali dzabe joj trud - definitivno je jesen. Od voća nema ništa.
No medjutim, imajući u vidu ovogodišnje uslove ja sam više nego zadovoljna. Vrijeme je da se polako priprema za jesenje oranje. Još malo pa će se i poneka voćka moći orezati. Mi pripremamo kokicama novu kućicu (4 jajca do sada) kako bi u podrum ubacili jednu turu pilića za zime. Prošle godine smo imali domaće i dugo su nam trajali. Ove godine sam se nećkala oko pilića i neki dan kupim Akovino pile za peći i odmah se predomislim. Razmazili smo se totalno.
Ja danas bila u bašči i cijela pjeva "u meni jeeeeeseeeen jeeeeee ....." - tikvice su ponovo krenule pomalo, butternut izbacila još 5-6 plodova, paradajza i paprika još ima - kalifornijka tek nadošla na pravi plod ali dzabe joj trud - definitivno je jesen. Od voća nema ništa.
No medjutim, imajući u vidu ovogodišnje uslove ja sam više nego zadovoljna. Vrijeme je da se polako priprema za jesenje oranje. Još malo pa će se i poneka voćka moći orezati. Mi pripremamo kokicama novu kućicu (4 jajca do sada) kako bi u podrum ubacili jednu turu pilića za zime. Prošle godine smo imali domaće i dugo su nam trajali. Ove godine sam se nećkala oko pilića i neki dan kupim Akovino pile za peći i odmah se predomislim. Razmazili smo se totalno.
-
bizet
#2467 Re: Bášča
safran, ma ko ti kolje i cerupa pilice?
-
safran
#2468 Re: Bášča
Sam svoj majstor
Šalim se. Čiko koljač dođe sa aparaturom i sve obavi za 0,5 KM po piletu. Mi svog našli u oglasima.
-
safran
#2470 Re: Bášča
Pilića? Pa prvi put blizu 100, drugi put 60-ak, ove godine namjeravamo 60-ak, maksimalno (za manje koljač ne dolazi). Razgrabi se to, rodbina, prijatelji - već nas ganjaju "kad ćete, šta ćete". Mora se otići bez obzira da li ih je 10 ili 100 a ovako se vrati nešto uloženog novca.
Jučer su nas obišli novi seoski kučići - dva šteneta šarplaninca i mješanca tornjaka - dvije preslatke bebe veličine postarijeg jagnjeta.
Jučer su nas obišli novi seoski kučići - dva šteneta šarplaninca i mješanca tornjaka - dvije preslatke bebe veličine postarijeg jagnjeta.
-
bizet
#2471 Re: Bášča
fino ti radis safran, svaka ti cast
kad nabavis kravicu zovi me bona na kafu da je vidim
a tim rundavim bebama stisni jednom "sapicu" (koliko je sapica kod sarplaninca i tornjaka, sve i dok je jos uvijek beba je diskutabilno
, ali jeste, med je to sve) za mene 
kad nabavis kravicu zovi me bona na kafu da je vidim
a tim rundavim bebama stisni jednom "sapicu" (koliko je sapica kod sarplaninca i tornjaka, sve i dok je jos uvijek beba je diskutabilno
-
safran
#2472 Re: Bášča
E kravicu nećem - još neko vrijeme. Sve ovo hajvančadi što imamo za sada može da se obezbjedi za 2 pa za nuždu i 3 dana a kravici se mora minimalno 2 x dnevno na noge doći. Kad gore bude objekat za živjeti biće i kravica - štala je već čeka.
- Mu'min
#2473 Re: Bášča
Još koja slikica prije nego zapada prvi snijeg:

-
bizet
#2474 Re: Bášča
ja planiram svoju tikvu ubrati ovaj vikend, a onda ce pasti tikvenjaca 
-
armin_jocker
#2475 Re: Bášča
Nemogu nigdje da nadjem onaj Muminov recept za sos od paradajza, pravio sam i prosle godine, al sad bi neki fin recept, imam viska paradajza, pa da sa nadje