Windows 8

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Eniac

#2451 Re: Windows 8

Post by Eniac »

farahhh123 wrote:Ja sam tek dobila OS windows 8...do sada sam koristila windows xp...Hocu reci da sa osmicom nemam nikakvog iskustva...tek se ucim koristiti :) Ide mi dobro,samo ako mi neko moze pomoci stalno mi izbacuje da aktiviram windows i trazi product key...da li ja to mogu rijesiti ili da ga nosim ondje gdje su mi instalirali osmicu pa da mi oni rijese? Hvala ako neko pomogne...ne bi da sta zeznem na svoju ruku :)
Pogledaj na kucistu kompjutera/laptopa, ima li naljepnica koja izgleda kao sto je na ovom linku: http://www.reviversoft.com/blog/2013/10 ... s-genuine/

Ako nije na kucistu, pogledaj ima li ta naljepnica negdje u papirima koje si dobila uz kompjuter.

Ako ima, onda kada ti bude trazio product key ukucaj ga i kada ti bude trazilo da aktiviras windowse prati uputstva za aktivaciju putem interneta.

Ako nemas takvu naljepnicu onda si dobila ilegalnu kopiju windowsa. U tom slucaju sta da radis, to je vec tvoj problem. Nosi u prodavnicu i rjesavaj to sa njima ili se snadji za neki aktivator.
febo_acm

#2452 Re: Windows 8

Post by febo_acm »

Ja nemam naljepnicu i imam orignal key. Kljuc je "upisan" u BIOS i prilikom svake reinstalacije se automatski aktivira prilikom prve konekcije na internet... U pitanju je Lenovo laptop.

A u ovom slucaju gore je pirat :D

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
zippoo87

#2453 Re: Windows 8

Post by zippoo87 »

farahhh123 wrote:Ja sam tek dobila OS windows 8...do sada sam koristila windows xp...Hocu reci da sa osmicom nemam nikakvog iskustva...tek se ucim koristiti :) Ide mi dobro,samo ako mi neko moze pomoci stalno mi izbacuje da aktiviram windows i trazi product key...da li ja to mogu rijesiti ili da ga nosim ondje gdje su mi instalirali osmicu pa da mi oni rijese? Hvala ako neko pomogne...ne bi da sta zeznem na svoju ruku :)
ups,htio poruku a ja postavi post
da ne bude off

ja koristio windows 8.1 nekih 10ak dana i ponovo se vratio na windows 7,ne sto se ne mogu navici ili da mi metro smeta,nego sto nisam imao drivere za graficku,tj.imao sam one defaultne sto dodju po instalaciji ali sa njima nije dosao control centar ,tako da nisam mogao nista mijenjati oko graficke

a primjetio sam da je osjetno brzi od sedmice,doduse to je mozda i sto je frisko instaliran i formatiran komp,ali sam primjetio da brze otvara stranice na svakom browseru,nego na sedmici
sa startom nisam imao problema,jer sam odma instalirao klasicni start a malo me je nerviralo ono prijavljivanje prilikom svakog restarta,gasenja i log offa
kako u kuci koristim,nemam nikakve potrebe za tim a primjetio sam da se ne moze to ni iskljuciti,login preko maila,jer je to administratorski account a naravno,moze se kreirati user account ali to je potpuno novo okruzenje,nije isti desktop kao u admina,samo bez administratorskih ovlasti
Qurajber

#2454 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

zippoo87 wrote:
da ne bude off

ja koristio windows 8.1 nekih 10ak dana i ponovo se vratio na windows 7,ne sto se ne mogu navici ili da mi metro smeta,nego sto nisam imao drivere za graficku,tj.imao sam one defaultne sto dodju po instalaciji ali sa njima nije dosao control centar ,tako da nisam mogao nista mijenjati oko graficke

a primjetio sam da je osjetno brzi od sedmice,doduse to je mozda i sto je frisko instaliran i formatiran komp,ali sam primjetio da brze otvara stranice na svakom browseru,nego na sedmici
sa startom nisam imao problema,jer sam odma instalirao klasicni start a malo me je nerviralo ono prijavljivanje prilikom svakog restarta,gasenja i log offa
kako u kuci koristim,nemam nikakve potrebe za tim a primjetio sam da se ne moze to ni iskljuciti,login preko maila,
jer je to administratorski account a naravno,moze se kreirati user account ali to je potpuno novo okruzenje,nije isti desktop kao u admina,samo bez administratorskih ovlasti
Ovo boldirano nije tačno. To se može zaobići prilikom instalacije windowsa a može se i isključiti u samom windowsu...
zippoo87

#2455 Re: Windows 8

Post by zippoo87 »

Qurajber wrote:
zippoo87 wrote:
da ne bude off

kako u kuci koristim,nemam nikakve potrebe za tim a primjetio sam da se ne moze to ni iskljuciti,login preko maila,
jer je to administratorski account a naravno,moze se kreirati user account ali to je potpuno novo okruzenje,nije isti desktop kao u admina,samo bez administratorskih ovlasti
Ovo boldirano nije tačno. To se može zaobići prilikom instalacije windowsa a može se i isključiti u samom windowsu...
trazio sam i nisam uspio naci a nisam googlao,tako da je vjerovatno moja greska,nisam dovoljno istrazio
a i jesam ukucao prilikom instalacije,nisam ni znao da ce mi to biti login ;)
Qler

#2456 Re: Windows 8

Post by Qler »

Mozes naoraviti offline account prilikom instalscije, a i u winu se moze podesiti da se automatski loguje, ja sam tako sebi podesio...
shandrprcSA

#2457 Re: Windows 8

Post by shandrprcSA »

zippoo87 wrote: trazio sam i nisam uspio naci a nisam googlao,tako da je vjerovatno moja greska,nisam dovoljno istrazio
a i jesam ukucao prilikom instalacije,nisam ni znao da ce mi to biti login ;)
pritisni "win"+"R", ukucaj “netplwiz” i skini kvacicu sa "Users must enter a user name and password to use this compute"
Kinaski

#2458 Re: Windows 8

Post by Kinaski »

dajte link za neke malo bolje teme
nasao sam samo ovo
http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows/themes
shandrprcSA

#2459 Re: Windows 8

Post by shandrprcSA »

titinho

#2460 Re: Windows 8

Post by titinho »

imam problem, ne mogu na windows 8 da udjem na PC INFO tamo gdje je sysrem raitings
CIm udjem laptop me Sign OUT na pocetni zaslon

da li iko zna kako se ovo popravi i do cega je
uradjeni su svi update a program je win 8 pro
T-pain

#2461 Re: Windows 8

Post by T-pain »

pozzz koristim win 8.1 i imam problem sa sa slovima, tacnij pogledajte na linku ispod

Image

plz help its annoying.
Qler

#2462 Re: Windows 8

Post by Qler »

I zena mi na laptopu ima taj problem, ali koliko sam vidio samo na firefoxu...
Qurajber

#2463 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

Pa očistite displey ženama, ako već one neznaju ili nemaju vremena... :D
T-pain

#2464 Re: Windows 8

Post by T-pain »

Qler wrote:I zena mi na laptopu ima taj problem, ali koliko sam vidio samo na firefoxu...

Evo fix, Mozila--> options--->advanced ---> skini kvakivu sa Use hardware acceleration.

restart firefix
szlava

#2465 Re: Windows 8

Post by szlava »

T-pain wrote:pozzz koristim win 8.1 i imam problem sa sa slovima, tacnij pogledajte na linku ispod

Image

plz help its annoying.
Slide sa desne strane pa: Settings / Personalization / Display / Adjust ClearType Text
I podesi text kako ti pase ili podesi rezoluciju monitora
titinho

#2466 Re: Windows 8

Post by titinho »

dal se isplati update na 8.1 sa 8 pro
Qurajber

#2467 Re: Windows 8

Post by Qurajber »

titinho wrote:dal se isplati update na 8.1 sa 8 pro
Isplati, kako da ne, ali ako ti je licencirani Win 8.0 sačekaj da izađe zvanično verzija Win 8.1 Udate1 odnosno SPRING. Ovaj puta nadogradnja će biti ponuđena preko Windows Update....Čini mi se da distribucija kreće 8 aprila a tada i update...
Teufik

#2468 Re: Windows 8

Post by Teufik »

Odmah updejtuj preko Storea
escobar__

#2469 Re: Windows 8

Post by escobar__ »

Naravno da se isplati, zašto se besplatna nadogradnja sistema ne bi isplatila?
Kinaski

#2470 Re: Windows 8

Post by Kinaski »

jel izbaci svima taj update? Kod mene nema, imam licenciranu 8icu (trenutno 8.1 (za koju mi je dosao apdejt))
newlevel

#2471 Re: Windows 8

Post by newlevel »

Nakon dugog koristenja sedmice, presao sam na osmicu,. Pa prvo pitanje da postavim :) . kako mogu iskljuciti opciju da prilikom svakog paljenja racunara moram kucati sifru za hotmail ? Malo je nezgodno na duge staze :)

Sent from my Nokia 3310.
escobar__

#2472 Re: Windows 8

Post by escobar__ »

newlevel wrote:Nakon dugog koristenja sedmice, presao sam na osmicu,. Pa prvo pitanje da postavim :) . kako mogu iskljuciti opciju da prilikom svakog paljenja racunara moram kucati sifru za hotmail ? Malo je nezgodno na duge staze :)

Sent from my Nokia 3310.
To si mog'o tokom instalacije riješit i to na dva načina: prvi, umjesto ukucavanja podataka Microsoft računa ideš na Create new account pa Sign in without MS account ili drugi da onemogućiš Internet pristup Windowsu tokom instalacije i u tom ti slučaju instalacija neće ni nudit online account.

Naravno, kad si već instalirao tako kako jest ideš u Charms bar (ona desna crna traka) > Settings > Change PC Settings > Accounts i tu negdje mora bit opcija Disconnect from MS account ili tako nešto.
shandrprcSA

#2473 Re: Windows 8

Post by shandrprcSA »

newlevel wrote:Nakon dugog koristenja sedmice, presao sam na osmicu,. Pa prvo pitanje da postavim :) . kako mogu iskljuciti opciju da prilikom svakog paljenja racunara moram kucati sifru za hotmail ? Malo je nezgodno na duge staze :)

Sent from my Nokia 3310.
samo treba pogledati par postova iznad na ovoj stranici
titinho

#2474 Re: Windows 8

Post by titinho »

shandrprcSA wrote:

Sent from my Nokia 3310.
samo treba pogledati par postova iznad na ovoj stranici
Ides na settings pa na Change pc settings i onda tamo nadjes USER i iskljucis online account a ukljucis OFFLINE acc
newlevel

#2475 Re: Windows 8

Post by newlevel »

E hvala na savjetu :) .
@ShandrprcSa Imam namjeru iscitat dobar dio teme, da naucim neke novosti, ali nemam sad vremena, a pojede me onaj login, po par puta na dan. Vise sam poceo sanjati sifru svoju.

Sent from my Nokia 3310.
Post Reply