Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa1

#2451 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rajvosa1 »

BTW, gdje su sada "zaboravljeni asovi", saradnici građevinske mafije: ex ministar Lukić, Amira Butmir, Amela Peranić i onaj opskurni lik što se ovdje potpisivao kao "jagmujan"???
novi.dan.nova.nafaka

#2452 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:Nikada mi neće biti jasno kako to da privatnu imovinu neko osigurava i daje pare, a neće da se brine o privatnoj imovini u ZAJEDNIČKOM VLASNIŠTVU, te je prepušta PEV-ovima i upraviteljima da oni rade sa nje šta hoće. Čak ni ne pročita Godišnji izvještaj koji su PEV-ovi dužni izvjesiti na oglasnu ploču ili drugo pogodno mjesto u haustoru.
Pa sam pojam privatna imovina govori da je to nečija imovina i da se podrazumijeva da se taj o njoj skrbi kako valja. E sad, što neko neće to da radi to je njegov problem, ne može se tu kriviti miniSTAR ili druge institucije. Ne može ti biti kriv milicioner što ti dijete ide balavo/mrljavo/prljavo u školu - valjda ste krivi ti i supruga, zar ne ?
PipiDugaDevetka wrote:Sarajevo je grad LEVATA. Ljudi koji idu linijom manjeng otpora. Ljigavci- nikakvi ljudi. Nespremni na verbalnu konfrontaciju. Jednostavno, nedorasli.
Nije ih briga čak ni za njihovu privatnu imovinu koja je u ZAJEDNIČKOM VLASNIŠTVU.
Eto, sam si sebi odgovorio na tezu koje haman pa svakodnevno provlačiš, a to je da su krivi i upravitelji, i svi drugi osim samih EV-ova.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2453 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

@novi-dan-nova-nafaka,
Pa, ja sam se raspitivao za svoju imovinu, tražio informacije i izvještaje, prvo od PEV-a, kasnije, od FAMOS-GRADNJE, kada ni to nije uspjelo, istakao sam ogromnu parolu na SVOM balkonu DA NADOGRADJENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJNINU. Naravno, od tada me komšije iz ostalih zgrada čudno zagledaju kao da nisam sav svoj.

Hebeni gurbet đuturumski kaže nije još to njihova imovina, nisu otplatili kredite Fondovima koji su pomagali rješavanje stambenih pitanja policije i šta ti ja znam koga sve ne, nema ih u Zemljišnim knjigama, pa ne mogu ući u evidencije upraviteljske da im pošalju knjižicu za uplate i zbog toga ne plaćaju upraviteljninu. LAGAO KAO PAS! U Zakonu je pisalo nešto drugo. Tek sam kasnije došao do Zakona.

FAMOS-GRADNJA u saradnji sa šeficom Almom (sada umirovljena penzionerka Ministarstva) skrivala odgovor FAMOS-GRADNJE skoro godinu i po od mene. Na kraju sam došao do tog odgovora gdje lopov i lažljivac, direktor i najveći vlasnik FAMOS-GRADNJE, Enver Muharemović, tvrdi da se NE ZNA KO SU VLASNICI tri garaže, dva poslovna prostora u mojoj zgradi. Nadograditelj=Upravitelj=FAMOS-GRADNJA.

Još uvijek se driblamo putem Suda malih vrijednosti gdje mi sudi ''stručni saradnik''. Eto ja kriminalac izbjegavam obaveze! Kako nisam izbjegavao obaveze do 2008.? Kako redovno vodu i smetljarinu plaćam?

Kako su se desila 4 incidenta požarne vrste u mojoj zgradi u roku od dvije tri godine, i to sve na nadogradjenim dijelovima zgrade ili nadogradjenim instalacijama.

Nadogradjeni policajac uzemljenje prikačio na plinske instalacije. Sreća, pa nismo svi osvanuli u crnim hronikama prije par godina.

Sve vrijeme njegujem umiruću mater i još bolesniju sestru.

Umjesto da gledam kako da zaradim dodatni novac za preživljavanje, ja se bakćem Zakonom o održavanju zgrada. Uništili su mi moj život.

Najkrivlji mi je SDA ministar Lukić Čedomir, potrčko građevinske mafije u Sarajevu. Nije oduzeo odobrenje/certifikat FAMOS-GRADNJI iako je bio dužan po Zakonu to uraditi na jedno dvije godine.
Uz pomoć svojih radnika utvrdio da nisu čistili dimnjake, zapalio se dimnjak.....i NIŠTA. PFUJ!

Sada je Zakon drugačiji.
Bellica

#2454 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:@novi-dan-nova-nafaka,
Pa, ja sam se raspitivao za svoju imovinu, tražio informacije i izvještaje, prvo od PEV-a, kasnije, od FAMOS-GRADNJE, kada ni to nije uspjelo, istakao sam ogromnu parolu na SVOM balkonu DA NADOGRADJENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJNINU. Naravno, od tada me komšije iz ostalih zgrada čudno zagledaju kao da nisam sav svoj.

Hebeni gurbet đuturumski kaže nije još to njihova imovina, nisu otplatili kredite Fondovima koji su pomagali rješavanje stambenih pitanja policije i šta ti ja znam koga sve ne, nema ih u Zemljišnim knjigama, pa ne mogu ući u evidencije upraviteljske da im pošalju knjižicu za uplate i zbog toga ne plaćaju upraviteljninu. LAGAO KAO PAS! U Zakonu je pisalo nešto drugo. Tek sam kasnije došao do Zakona.

FAMOS-GRADNJA u saradnji sa šeficom Almom (sada umirovljena penzionerka Ministarstva) skrivala odgovor FAMOS-GRADNJE skoro godinu i po od mene. Na kraju sam došao do tog odgovora gdje lopov i lažljivac, direktor i najveći vlasnik FAMOS-GRADNJE, Enver Muharemović, tvrdi da se NE ZNA KO SU VLASNICI tri garaže, dva poslovna prostora u mojoj zgradi. Nadograditelj=Upravitelj=FAMOS-GRADNJA.

Još uvijek se driblamo putem Suda malih vrijednosti gdje mi sudi ''stručni saradnik''. Eto ja kriminalac izbjegavam obaveze! Kako nisam izbjegavao obaveze do 2008.? Kako redovno vodu i smetljarinu plaćam?

Kako su se desila 4 incidenta požarne vrste u mojoj zgradi u roku od dvije tri godine, i to sve na nadogradjenim dijelovima zgrade ili nadogradjenim instalacijama.

Nadogradjeni policajac uzemljenje prikačio na plinske instalacije. Sreća, pa nismo svi osvanuli u crnim hronikama prije par godina.

Sve vrijeme njegujem umiruću mater i još bolesniju sestru.

Umjesto da gledam kako da zaradim dodatni novac za preživljavanje, ja se bakćem Zakonom o održavanju zgrada. Uništili su mi moj život.

Najkrivlji mi je SDA ministar Lukić Čedomir, potrčko građevinske mafije u Sarajevu. Nije oduzeo odobrenje/certifikat FAMOS-GRADNJI iako je bio dužan po Zakonu to uraditi na jedno dvije godine.
Uz pomoć svojih radnika utvrdio da nisu čistili dimnjake, zapalio se dimnjak.....i NIŠTA. PFUJ!

Sada je Zakon drugačiji.
Mozda ce nova Ministrica da uradi nesto po pitanju tvog problema :D
rajvosa1

#2455 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rajvosa1 »

Mozda ce nova Ministrica da uradi nesto po pitanju tvog problema :D[/quote]

Vjerovatno nije ni ona Bog zna šta, ali vidjeti Lukića kako leti i njegove poltrone ovdje kako su se ušutili - neprocjenjivo. Lukiću, ničija nije do zore gorila!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2456 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Mozda ce nova Ministrica da uradi nesto po pitanju tvog problema :D
Na sudu ćemo to riješiti FAMOS-GRADNJA i ja, a ona neka se pobrine za narkomansko ''zarobljavanje'' zgrada. Ili je možda bolje da sve propadne, da se uruši,...Da se poukidaju radna mjesta u Ministarstvu.
PipiDugaDevetka

#2457 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Meni nalijepilo na zgradu, na ulaz Konkurs za polaganje PEV-ovskog ispita. Dobro se raspitati ko će vam PEV-ovati jer je on/ona glavni za vaše pare koje izdvajate. Pošto kandidati nisu obavezni predočavati ljekarska uvjerenja, prikupiti nekako informacije da vam se ne bi desilo ''zarobljavanje'' zgrade kao kod @bpsang-a. Njima, registrovana narkomanka odlučuje šta će potpisati i isplatiti od njihovog novca upravitelju.
Tako je dva puta renovirala svoj stan, bar tako tvrdi @bpsang, jer je primjećen nedostatak jedne keramičke pločice u haustoru.

Ne pristajte da vam ovlaštena firma bude PEV! I to je neka vrsta ''mutljavine''. Oni, upraviteljske firme, su organizovane u Udruženje upravitelja, pa će po principu, ''ja tebi moje prostore ti meni tvoje preuzmi za PEV-ovanje.''

Nekako Međuvlasničkim ugovorom definišite najmanje dva potpisnika naloga za radove i naloga za isplatu.

U slučaju dužeg odsustva obadva potpisnika, odmah sada odredite ko će biti njihovi zamjenici. Sve to stavite u Međuvlasnički ugovor.

Sretno!

p.s.

Ja se još nisam odlučio da li da polažem ispit PEV-ovski. Zbog zdravstvenih razloga. Vjerovatno operacija na ortopediji slijedi.
http://msp.ks.gov.ba/node/1635
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2458 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zviz »

Ovih dana zemljotres upravlja, a inaće Muradif sa četvrtog.
Bellica

#2459 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Meni nalijepilo na zgradu, na ulaz Konkurs za polaganje PEV-ovskog ispita. Dobro se raspitati ko će vam PEV-ovati jer je on/ona glavni za vaše pare koje izdvajate. Pošto kandidati nisu obavezni predočavati ljekarska uvjerenja, prikupiti nekako informacije da vam se ne bi desilo ''zarobljavanje'' zgrade kao kod @bpsang-a. Njima, registrovana narkomanka odlučuje šta će potpisati i isplatiti od njihovog novca upravitelju.
Tako je dva puta renovirala svoj stan, bar tako tvrdi @bpsang, jer je primjećen nedostatak jedne keramičke pločice u haustoru.

Ne pristajte da vam ovlaštena firma bude PEV! I to je neka vrsta ''mutljavine''. Oni, upraviteljske firme, su organizovane u Udruženje upravitelja, pa će po principu, ''ja tebi moje prostore ti meni tvoje preuzmi za PEV-ovanje.''

Nekako Međuvlasničkim ugovorom definišite najmanje dva potpisnika naloga za radove i naloga za isplatu.

U slučaju dužeg odsustva obadva potpisnika, odmah sada odredite ko će biti njihovi zamjenici. Sve to stavite u Međuvlasnički ugovor.

Sretno!

p.s.

Ja se još nisam odlučio da li da polažem ispit PEV-ovski. Zbog zdravstvenih razloga. Vjerovatno operacija na ortopediji slijedi.
http://msp.ks.gov.ba/node/1635
Pipi, hvala sto si nam stavio obavjestenje na temu, ali skroz je nejasno napisano. Npr. kako i kada se prijaviti, treba li od sada pa rezervisati termin ili u septembru., ima li neki popravni rok za nekoga ko ne ispuni ove 2/3 tacnih odgovora, hoce li se na osnovu ovih rezultata formirati Lista prinudnih PEV??? I naravno, kako ce firme biti testirane za prinudnog PEV? Ako uspijes saznati, molim te da nam napises. I ako slavis Bajram, od srca ti zelim Bajram Serif Mubarek Olsun.
PipiDugaDevetka

#2460 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: http://msp.ks.gov.ba/node/1635
Pipi, hvala sto si nam stavio obavjestenje na temu, ali skroz je nejasno napisano. Npr. kako i kada se prijaviti, treba li od sada pa rezervisati termin ili u septembru., ima li neki popravni rok za nekoga ko ne ispuni ove 2/3 tacnih odgovora, hoce li se na osnovu ovih rezultata formirati Lista prinudnih PEV??? I naravno, kako ce firme biti testirane za prinudnog PEV? Ako uspijes saznati, molim te da nam napises. I ako slavis Bajram, od srca ti zelim Bajram Serif Mubarek Olsun.
Allah razola! Bajram barćula i tebi i svima ostalim koji slave!

Nejasnoće u napisanom Pozivu na polaganje nisu do mene. Najbolje pronaći neki broj telefona i tako razjasniti nejasnoće.

Najviše me je piknulo to što i upraviteljske firme mogu biti PEV. Naravno, ne mogu i istim zgradama i PEV-ovati, i biti upravitelji. Ali oni su udruženi u u Udružnje upravitelja gdje se mogu dogovoriti ''budi ti meni PEV u mojim upravljanim zgradama, a ja ću PEV-ovati u tvojim''.

Morala bi ministrica spriječiti ovu mogućnost ''mutljavine'' i ne odobravati upraviteljskim firmama da budu PEV-ovi.
Bellica

#2461 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: http://msp.ks.gov.ba/node/1635
Allah razola! Bajram barćula i tebi i svima ostalim koji slave!

Nejasnoće u napisanom Pozivu na polaganje nisu do mene. Najbolje pronaći neki broj telefona i tako razjasniti nejasnoće.

Najviše me je piknulo to što i upraviteljske firme mogu biti PEV. Naravno, ne mogu i istim zgradama i PEV-ovati, i biti upravitelji. Ali oni su udruženi u u Udružnje upravitelja gdje se mogu dogovoriti ''budi ti meni PEV u mojim upravljanim zgradama, a ja ću PEV-ovati u tvojim''.

Morala bi ministrica spriječiti ovu mogućnost ''mutljavine'' i ne odobravati upraviteljskim firmama da budu PEV-ovi.
Ja se sjecam jedne rasprave pred uvodjenje ovog novog zakona gdje je gdin. Lukic glasno i jasno rekao da PEV NE MOZE BITI UPRAVITELJSKA FIRMA ni u ulazima gdje jeste niti gdje nije na upravljanju. Ja prvi put od tebe cujem da moze. Jedino moze mozda firma koja je "pokretac" upraviteljske jer npr. HETIG ima onu firmu za nekretnine, EKO ING neku gradjevinsku...pa mozda ove maticne firme mogu, ali HETIG kao HETIG ili OKI kao OKI koliko ja znam ne mogu biti prinudni ili bilo kakav drugi PEV. A za ove nejasnoce cu pozvati danas MSP pa cu se raspitati. Sve sto saznam objavljujem na temu :-D
PipiDugaDevetka

#2462 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Hehehehe, pa ja sam tvrdio da je Lukić izuzetno inteligentan ministar, pametniji i sposobniji od svojih pretpostavljenih iz SDA i odradio je ono što je u interesu tzv. građevinske mafije. Jedno je rekao na Javnoj raspravi, a drugo uradio praveći Zakon i Pravilnik.

Vrati se na Pravilnik, pa ćeš vidjeti da upraviteljske firme MOGU PEV-ovati bez ikakvog polaganja ispitaa od strane budućih zaduženih radnika za to PEV-ovanje. Plus 15% do 20% zarade (otimanja od građana). Znam da si bila u zabludi jer sam te jednom priupitao, a ti odgovorila da NE MOGU UPRAVITELJI BITI PEV-ovi.

Molim novu ministricu da NE ODOBRAVA I NE POTPISUJE PEV-ovska rješenja za upraviteljske firme jer je to mutljavina i novi namet za građane/EV. Po mogućnosti da nekom Odlukom promijeni najnoviji Zakon i Pravilnik o polaganju PEV-ovskog ispita.

Građanima/EV molba da ne biraju upraviteljske firme kao PEV-ove. To je otimačina posla bezbrojnoj omladini koja ''nema pametnog posla'', te im je to barem neka mogućnost zarade minimalne svote novca (nema radnog staža i soc./zdrastvenog osiguranja) na pošten način.
Bellica

#2463 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Hehehehe, pa ja sam tvrdio da je Lukić izuzetno inteligentan ministar, pametniji i sposobniji od svojih pretpostavljenih iz SDA i odradio je ono što je u interesu tzv. građevinske mafije. Jedno je rekao na Javnoj raspravi, a drugo uradio praveći Zakon i Pravilnik.

Vrati se na Pravilnik, pa ćeš vidjeti da upraviteljske firme MOGU PEV-ovati bez ikakvog polaganja ispitaa od strane budućih zaduženih radnika za to PEV-ovanje. Plus 15% do 20% zarade (otimanja od građana). Znam da si bila u zabludi jer sam te jednom priupitao, a ti odgovorila da NE MOGU UPRAVITELJI BITI PEV-ovi.

Molim novu ministricu da NE ODOBRAVA I NE POTPISUJE PEV-ovska rješenja za upraviteljske firme jer je to mutljavina i novi namet za građane/EV. Po mogućnosti da nekom Odlukom promijeni najnoviji Zakon i Pravilnik o polaganju PEV-ovskog ispita.

Građanima/EV molba da ne biraju upraviteljske firme kao PEV-ove. To je otimačina posla bezbrojnoj omladini koja ''nema pametnog posla'', te im je to barem neka mogućnost zarade minimalne svote novca (nema radnog staža i soc./zdrastvenog osiguranja) na pošten način.
Bas me interesuje kako ce npr. jedan Sarajevostan koji je PEV u jednom ulazu da otvori nalog za izvodjenje nekih radova kod npr. Epismont-a :shock: Mogu misliti, ja ne znam kako je to uredjeno, ali vjerujem da ce svaki taj PEV koji je upraviteljska firma gledati da taj ulaza "prevede" u svoju firmu jer su naknade za upraviteljsku firmu vece od ove za PEV. Svakako, dok je na ulazu, naci ce nekog ko ce biti novi PEV, a ko ce suradjivati s njima kad postanu upravitelji.
Ne vjerujem ja da ce gradjani uzimati ove firme za PEV, nego se plasim da ce biti postavljene od strane MSP kao prinudni PEV na odredjenim ulazima. Ja bih tom tvom pozivu gradjanima samo dodala da sami biraju onoga ko ce ih predstavljati. Ja jos ne mogu vjerovati da jedna upraviteljska firma moze biti PEV u drugoj, odnosno u zgradi gdje je upravitelj neka druga firma. Kakva smo mi to drzava pa je i to moguce, konkurencija da suradjuje??? Pa navijaci nasa dva kluba se redovno tuku na utakmicama i to nemaju nikakve materijalne koristi ako pobijedi jedan od timova, ne razumijem kako ce onda dvije upraviteljske firme moci da suradjuju, pa evo sada se svadjaju, zabadaju jedni drugima noz u ledja, otimaju jedni drugima ulaze...Bit ce gore nego sto je sada ako ijedna od ovih firmi postane PEV. Nadam se da necemo ici u toliku krajnost.
Bellica

#2464 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

I jos da dodam, taj PEV (upraviteljska firma) ce se svim silama truditi da na sve moguce nacine ocrni trenutnog upravitelja kako bi ga EV smijenili. A kako se kod nas slabo vodi racuna o bilo cemu, moguce je da ce ta jedna upraviteljska firma biti i upravitelj i PEV u jednom ulazu. Sad sam se stvarno zabrinula. Hvala Bogu moji ulazi su OK, ali brinem za druge.
PipiDugaDevetka

#2465 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Na 85. stranici ove teme je kopiran kompletan Pravilnik:
POGLAVLJE III. UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI
PRAVNO LICE ZA OBAVLJANJE POSLOVA
PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA

Član 4.
(Opšti uvjet)
Opšti uvjet koji mora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da je registrovano za
obavljanje djelatnosti gradnje stambenih i nestambenih zgrada i
pomoćne djelatnosti upravljanja zgradama.

Član 5.
(Posebni uvjet)
Posebni uvjet kojimora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da nije upravitelj u
zgradi u kojoj se bira za predstavnika etažnih vlasnika ili
odre|uje za prinudnog predstavnika etažnih vlasnika
.
Sreća je da se radi samo o Pravilniku kojeg ministrica jednostavno može promijeniti i sve će biti O.K. sa mogućim budućim ''mutljavinama'' upraviteljskih firmi koje su udružene u Udruženje i vazda mogu napraviti neki ''džentlmenski'' dogovor u cilju otimačine od građana. Nema tu pardona, kada je lova u pitanju.

Da bi se izbjegle moguće situacije koje ti @Bellice predviđaš, potrebno je ministrici ukazati na moguće probleme koje ona može spriječiti.

Ja ću uzeti sebi za pravo da prepišem ove neželjene mogućnosti koje ti predviđaš i poslati e-mail ministrici sa molbom da promijeni PRAVILNIK i ukloni mogućnost da upraviteljske firme mogu biti PEV-ovi. Svaka upraviteljska firma ima sestrinsku firmu u oblasti građevine, nekretnina i slično.
Bellica

#2466 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Na 85. stranici ove teme je kopiran kompletan Pravilnik:
POGLAVLJE III. UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI
PRAVNO LICE ZA OBAVLJANJE POSLOVA
PREDSTAVNIKA ETAŽNIH VLASNIKA

Član 4.
(Opšti uvjet)
Opšti uvjet koji mora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da je registrovano za
obavljanje djelatnosti gradnje stambenih i nestambenih zgrada i
pomoćne djelatnosti upravljanja zgradama.

Član 5.
(Posebni uvjet)
Posebni uvjet kojimora ispunjavati pravno lice za obavljanje
poslova predstavnika etažnih vlasnika je da nije upravitelj u
zgradi u kojoj se bira za predstavnika etažnih vlasnika ili
odre|uje za prinudnog predstavnika etažnih vlasnika
.
Sreća je da se radi samo o Pravilniku kojeg ministrica jednostavno može promijeniti i sve će biti O.K. sa mogućim budućim ''mutljavinama'' upraviteljskih firmi koje su udružene u Udruženje i vazda mogu napraviti neki ''džentlmenski'' dogovor u cilju otimačine od građana. Nema tu pardona, kada je lova u pitanju.

Da bi se izbjegle moguće situacije koje ti @Bellice predviđaš, potrebno je ministrici ukazati na moguće probleme koje ona može spriječiti.

Ja ću uzeti sebi za pravo da prepišem ove neželjene mogućnosti koje ti predviđaš i poslati e-mail ministrici sa molbom da promijeni PRAVILNIK i ukloni mogućnost da upraviteljske firme mogu biti PEV-ovi. Svaka upraviteljska firma ima sestrinsku firmu u oblasti građevine, nekretnina i slično.
Ako joj posaljes e-mail, ucinit ces veliku uslugu velikom broju gradjana KS. Sve to sto sam napisala je stvarno i realno i vrlo lako se moze desiti, nije nsita izmisljeno, dugo sam u ovome, tako da vrlo lako mogu predvidjeti odredjene situacije. Kad dobijes odgovor, podijeli ga s nama, da vidimo jesmo li sta uspjeli napraviti po pitanju ovog problema :)
Bellica

#2467 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Evo odgovor iz MSP, potrebno je prikupiti sve dokumente, podnijeti zahtjev u MSP pa ce oni da odrede termin i obavijeste nas kad trebamo doci. Zahtjevi se podnose od 01.septembra 2012.
levjd

#2468 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

PEV se testira, ako sam razumio o čemu govorite? Dobija se neki certifikat za obavljanje posla PEV-a kad se test uspješno položi ili je to pro forme kao i mnogo toga kod nas?
Bellica

#2469 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:PEV se testira, ako sam razumio o čemu govorite? Dobija se neki certifikat za obavljanje posla PEV-a kad se test uspješno položi ili je to pro forme kao i mnogo toga kod nas?
JEste testira se PEV. Za certifikate niko niste nije rekao, valjda cemo dobiti neku potvrdu koja potvrdjuje da smo obavili ovaj dio posla. A valjda ce i oni u MSP da imaju u svojoj evidneciji PEV koji su polozili ispit pa kad se izabere za PEV neko ko nije u njihovoj evidneciji ne dopustaju mu da bude PEV dok valjda ne polozi test.
levjd

#2470 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Može li neko navesti od PEV-a ili EV neke zanimljivosti i korisne stvari koje su uveli u svoju zgradu ili namjeravaju ili misle da bi bilo dobro? Recimo, ja razmišljam da uvedem automatsku rasvjetu pred ulazom u zgradu koja se aktivira noću i na pokret tako da stanari bez problema mogu da nađu ključ i otvore ulazna vrata.
missko

#2471 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by missko »

levjd wrote:Može li neko navesti od PEV-a ili EV neke zanimljivosti i korisne stvari koje su uveli u svoju zgradu ili namjeravaju ili misle da bi bilo dobro? Recimo, ja razmišljam da uvedem automatsku rasvjetu pred ulazom u zgradu koja se aktivira noću i na pokret tako da stanari bez problema mogu da nađu ključ i otvore ulazna vrata.
Ma jok ba zbog tog postavljat detektor pokreta, ostavis fino salter na tabli interfona i pali raja po potrebi stubisnu rasvijetu.
levjd

#2472 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

missko wrote:
levjd wrote:Može li neko navesti od PEV-a ili EV neke zanimljivosti i korisne stvari koje su uveli u svoju zgradu ili namjeravaju ili misle da bi bilo dobro? Recimo, ja razmišljam da uvedem automatsku rasvjetu pred ulazom u zgradu koja se aktivira noću i na pokret tako da stanari bez problema mogu da nađu ključ i otvore ulazna vrata.
Ma jok ba zbog tog postavljat detektor pokreta, ostavis fino salter na tabli interfona i pali raja po potrebi stubisnu rasvijetu.
Nije ni to loše. Mogla bi se žica provući za jednu sijelicu spolja. Djeluje kao jeftinija varijanta za riješenje problema.
PipiDugaDevetka

#2473 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

missko wrote:
Odlična ideja, jeftino, praktično.

Ovo bi valjalo i u mom haustoru, pa molim direktora Muharemovića da pošalje ekipu.
Hbga, kada nema tona sa PEV-om.
Ponijeti sijalicu jednu malo jaču (štednu) i merdevine molerske tipa ''A'', te dva para metara kabla.
Iskoristiti postojeći prazni prekidač na tastaturi interfona.
Znači u paralelni spoj spojiti prazni prekidač na tastaturi interfona i prekidač stubišnog svjetla.
PipiDugaDevetka

#2474 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Gospodjo ministre, molimo Vas da uvazzite zahtjeve gradjanstva i promijenite Pravilnik o odredjivanju predstavnika etazznih vlasnika pred upraviteljskom firmom, a u sklopu Zakona o odrzzavanju zajednichkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom KS.

Nemogcce je da upraviteljska firma mozze predstavljati vlasnike neke zgrade gdje je odredjena neka druga upraviteljska firma da bude upravitelj. Ili ce se oni ''dzzentlmenski dogovoriti'', pa praviti mahinacije, ili ce pokushavati nagovoriti EV da potpishu promjenu upravitelja. Evo citiram jedne gospodje koja je dugo godina Predstavnik Etazznih Vlasnika na Forumu gdje mi gradjani diskutujemo o odrzzavanju zajednichkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
CITAT:
Bellica wrote: Bas me interesuje kako ce npr. jedan Sarajevostan koji je PEV u jednom ulazu da otvori nalog za izvodjenje nekih radova kod npr. Epismont-a :shock: Mogu misliti, ja ne znam kako je to uredjeno, ali vjerujem da ce svaki taj PEV koji je upraviteljska firma gledati da taj ulaza "prevede" u svoju firmu jer su naknade za upraviteljsku firmu vece od ove za PEV. Svakako, dok je na ulazu, naci ce nekog ko ce biti novi PEV, a ko ce suradjivati s njima kad postanu upravitelji.
Ne vjerujem ja da ce gradjani uzimati ove firme za PEV, nego se plasim da ce biti postavljene od strane MSP kao prinudni PEV na odredjenim ulazima. Ja bih tom tvom pozivu gradjanima samo dodala da sami biraju onoga ko ce ih predstavljati. Ja jos ne mogu vjerovati da jedna upraviteljska firma moze biti PEV u drugoj, odnosno u zgradi gdje je upravitelj neka druga firma. Kakva smo mi to drzava pa je i to moguce, konkurencija da suradjuje??? Pa navijaci nasa dva kluba se redovno tuku na utakmicama i to nemaju nikakve materijalne koristi ako pobijedi jedan od timova, ne razumijem kako ce onda dvije upraviteljske firme moci da suradjuju, pa evo sada se svadjaju, zabadaju jedni drugima noz u ledja, otimaju jedni drugima ulaze...Bit ce gore nego sto je sada ako ijedna od ovih firmi postane PEV. Nadam se da necemo ici u toliku krajnost.
KRAJ CITATA.

Nadam se da cete onemoguciti haos koji ce nastati ukoliko ostane mogucnost koja postoji u sadassnjem Pravilniku o izboru PEV-ova da neka od sadashnjih upraviteljskih firmi bude PEV u zgradama drugih upraviteljskih firmi.
Potpuno onemoguccite upraviteljskim firmama da budu predstavnici etazznih vlasnika.

S poshtovanjem,
@PipiDugaDevetka, brat etazzne vlasnice koji je Ministarstvu poslao rekordan broj dopisa, prituzzbi, molbi , upita za razjashnjenje u vezi sa Zakonom o upravljanju i odrzzavanju zgrada.

P.S.
Posto se predstavljam svojim pravim imenom, molio bih i odgovor putem e-mail poruke, u roku predvidjenom u ZUP-u i dokumentima o ISO standardu koji osigurava kvalitetu poslovanja organa uprave. Chini mi se da je to 15 dana, ali nisam siguran.
PipiDugaDevetka

#2475 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html
http://www.klix.ba/forum/vatrogasne-mla ... 02567.html

Dragi EV bio sam u prilici da gledam kako plamen početnog požara liže zidove iz strujomjera u mojoj zgradi. Znam da spoj vode i strujnih instalacija ne donosi nikakvo dobro gasiocu početnog požara. PP aparati ne rade jer su bili predratni, glavne sklopke struje NEMA, majstori EDP nikako da dođu iako su primili poziv. Vatra stremi prema mom prvom spratu gdje mi nepokretna mater leži na samrti,...Ni napamet mi ne naumpada da uzmem neki stari odjevni predmet ili deku, pa da pogasim plamen,...Pokušaji sa predratnim PP aparatima upalili su lampicu neke od sinapsa u moždanim ćelijama komšije i on se sjetio da u vozilici ima mini PP aparat....Začas riješena dramatična situacija.

PREKONTROLIŠITE STANJE SA PP OPREMOM U VAŠOJ ZGRADI DA SE NE DESI SLUČAJNO DA STE I VI NEMOĆNI.

http://www.klix.ba/forum/pp-aparati-cij ... 03390.html
http://www.klix.ba/forum/vatrogasne-mla ... 02567.html
Post Reply