Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#2451 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

dupljak...
nuraH

#2452 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

madner wrote:Prisvojavanje rijeci stvoriti je krajnje uvredljivo.
ako je to uvredljivo, onda se duboko izvinjavam!
upotpunosti vam prepustam tu rijec - eto vam pa stvarajte kolko god hocete!
a ja se povlacim iz rasprave!

pozdrav svima!
madner

#2453 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Alah te nagradio. 8)
nuraH

#2454 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Dozer wrote:Ne izrugujem ti se nurah, zaista ne, samo ti postavljam logicna pitanja koja su vezana za ono sto si sam rekao.

Pazi nesto...Ako ja sutra izdam knjigu, a prije toga u obzir uzmem stepen inteligencije danasnjih ljudi, nazovem je svetom i pokrenem neku novu religiju, u knjizi svoje ime opisem sa 142 pridjeva, uz sve to ustvrdim da sam oduvijek svemocan, u skladu sa nekim postojecim vjerskim knjigama, a u tekstovima navedem sva dosadasnja svjetska desavanja i predvidjanja nekih buducih stvari, sve pisano lirski, da li bi za 100-200-300 godina ljudi vjerovali u to?
Odredjen broj zasigurno bi, pogotovo oni koji bi se tek rodili za nekih 50 godina. Ali, oni tada ne bi imali pojma da sam ja tu knjigu napisao upravo s ciljem da njih tada odrzim u nekakvim okvirima koji bi nekim mojim nasljednicima valjali na neki nacin, prevenstveno materijalno.

Da prenesem to sad u danasnje vrijeme, a i prethodna vremena. I opet cu pokusati sa pitanjem.
Zasto, recimo IZ, od ljudi trazi da im se uplacuje novac na ime vitri i sl.? (znam sta su vitre, ne moras objasnjavati). Zar Boziji sluzbenici ne treba da zive pokorno i u postu, bez luksuza, da rade iskljucivo za druge ljude, itd.?
I onda, pogledamo realno stanje - na reisu je svakodnevno bar 2-3 hiljade KM vrijednosti tkanina. Vozi se u skupom autu. Upravo gradi potpuno nesvrsishodnu rezidenciju rijaseta koja vrijedi preko 10 miliona KM (a koliko je samo bukvalno gladnih muslimana u BiH...). Uopste ne reaguje na kriminal u redovima IZ, ukljucujuci i pedofiliju. Itd. itd.

Da se razumijemo - nemam ja ama bas nista protiv Islama ili bilo koje druge religije.
Iste ili slicne stvari ovima se desavaju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod Jevreja...
u tri navrata je nevjernicima ponuđeno da oni pokušaju nešto makar slično napisati, da sastave jednu suru, pa niko ni približno nije uspio, pa makar nekoliko ajeta, pa nisu uspjeli, pa makar samo jedan jedini stavak, pa nisu uspjeli.

evo proslo je 1400 godina od objave kur'ana pa niko nije uspio napisati nista slicno sto bi prihvatilo toliki broj ljudi (Islam je danas najbrojnija religija)

ako je to tako ko sto kazes - pokusaj ti napisati nesto slicno!

evo skupite se svi s ovog foruma pa pokusajte napisati!

pa da vidimo dokle cete stici!

sad imate i Internet - mocete to veoma brzo rasirit - objaviti citavom svijetu!

--------------------

vec sam rekao - religija nije institucija - to je individualna stvar!
nigdje mi u Kur'anu nije naredjeno da moram davat pare IZ-u.
IZ nema ama bas nikakve veze sa mojim vjerovanjem!!!
nemoj me to treci put pitat molim te!
Last edited by nuraH on 11/12/2009 11:53, edited 1 time in total.
madner

#2455 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Znas li ko je zabranio pisanje proze u istom stilu i kada?
I to kaznjavao smrtnom kaznom?
nuraH

#2456 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

madner wrote:Znas li ko je zabranio pisanje proze u istom stilu i kada?
evo ovdje u BiH pa i u citavom zapadnom svijetu to nije zabranjeno!
izvoli papir i olovku (comp. i tastaturu) pa pisi!
madner

#2457 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

nuraH wrote:
Arapski mi nije poznat, a svaki pokusaj na nasem ne bi prihvatio, zar ne?

Citava Arapska "literatura" je pisana u tom stilu.
Ako je tako kako kazes zasto je zabranjeno?
Sir Amel

#2458 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

Ako krenes od aksioma da je Bog, cije postojanje nije dokazano, svemoguć svaka daljnja razumna rasprava je smiješna jer ces svaku nelogicnost i glupost moci opravdati svemogucnošću. Osim mozda sljedece: Moze li bog napravit toliki kamen da ga ne moze podici? Jest glup primjer ali savrseno funkcionise zbog svoje jednostavnosti.
nuraH

#2459 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

madner wrote:
nuraH wrote:

ma pisi na kojem god hoces jeziku, svejedno mi je!
eto pokusaj napisati nesto slicno - nesto sto bi ljude navelo na tolika ubjedjenja!

a to sto je zabranjeno ne bih da ulazim u to!
zabranjeno je od strane ljudi! a svi ljudi su za mene gresna bica!
madner

#2460 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

nuraH wrote:
madner wrote:
nuraH wrote:

ma pisi na kojem god hoces jeziku, svejedno mi je!
eto pokusaj napisati nesto slicno - nesto sto bi ljude navelo na tolika ubjedjenja!

a to sto je zabranjeno ne bih da ulazim u to!
zabranjeno je od strane ljudi! a svi ljudi su za mene gresna bica!
More bit bidne,
a i ne mora

Eto ga. Sve sam predvidio.
nuraH

#2461 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Sir Amel wrote:
Ako krenes od aksioma da je Bog, cije postojanje nije dokazano, svemoguć svaka daljnja razumna rasprava je smiješna jer ces svaku nelogicnost i glupost moci opravdati svemogucnošću. Osim mozda sljedece: Moze li bog napravit toliki kamen da ga ne moze podici? Jest glup primjer ali savrseno funkcionise zbog svoje jednostavnosti.
ne samo da je glup primjer vec je sam po sebi kontradiktoran - i nema razloga da o tome raspravljamo!

i mislim da je vrijeme da zatvorimo ovu temu jer ocigledno nije produktivna!
samo jedni druge ucvrscujemo u svojim shvatanjima!
vasa razmisljanja i shvatanja mene jos vise ucvrscuju u mom vjerovanju,
a moja vas u vasem nevjerovanju!

vikend je pred nama...
bolje nam je da skontamo gjde cemo izac i kako cemo se fino provest!
ovi razgovori nam nikakvo dobro nece donijeti!

lijepo se vi meni provedite!
madner

#2462 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Pa ti slobodno napusti temu.

Jedno od klasicnih filozofskih pitanja i odgovor je: jest glup primjer. :D
kukuruz_kokicar

#2463 Re: Pitanje ateistima

Post by kukuruz_kokicar »

nuraH wrote:

Povratak prepisanih [8/734]
Kada prodju vjetrovi noseni kisom,
Kada utihnu cvrkuti, pjevani pjesmom,
Kada krv bude voda, a voda bude mrak,
Spremite se za kraj jer kraja biti nece,
Nece ga biti ko sto ne bi ni pocetka,
Kraj je obmana srca koje zivi za smrt.

Molim te sada da uporedis ovo sa bilo kojim drugim religijskim tekstom i uporedis bozanstvenost moje tvorevine i bilo koje druge. Onako ... neutralno ako mozes. :roll:
Samo bih te molio da ne povrijedis moje osjecaje. To bas ne bih volio.

Hvala.
ja71

#2464 Re: Pitanje ateistima

Post by ja71 »

Posto ja tu informaciu ne znam, a vjerovatno i jos par ljudi koji ovo sve prate, molio bih te da nam pojasnis:
"ko i kada je zabranio pisanje proze u tom stilu".

Garant imas neki link ?

Cisto infotmativno.
nuraH

#2465 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

madner wrote:Pa ti slobodno napusti temu.

znas li ti sta znaci kontradiktorno???
evo tebi pitanje:
mozes li ti na ovaj forum napisati post koji ni sam neces moc napisat!

ako odgovoris na ovo pitanje - znat ces i odgovor na ovo gore pitanje!
Sir Amel

#2466 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

nuraH wrote:
madner wrote:Pa ti slobodno napusti temu.

znas li ti sta znaci kontradiktorno???
evo tebi pitanje:
mozes li ti na ovaj forum napisati post koji ni sam neces moc napisat!

ako odgovoris na ovo pitanje - znat ces i odgovor na ovo gore pitanje!

Hajmo korak po korak.

Moze li bog napraviti kamen?
Molim odgovor.
Ateista

#2467 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

udrch wrote:
Ateista wrote:
andrija2007 wrote:Znal' ko kakav citat iz Biblije, Kur'ana, šta ja znam,gdje kaže da je nekima osim srca i zapečaćen i mozak?
Kakve veze ima mozak sa nasim razmisljanjima, stvarno si smijesan, zar ne znas da je nauka vec davno odbjasnila da je srce glavni organ iz kojeg poticu sva nasa razmisljanja, emocije i slicno... :D
Jel se provaljuješ ili ovo stvarno misliš?
Nauka je već dostigla nivo da može presaditi srce..
Znači čovjek kojem bude presađeno srce gubi svoj identitet, postaje neko drugi, njegova razmišljanja se gube, emocije preuzima od onoga čije je srce dobio..
Zar ne znas prepoznati ironiju? ;-)
Ateista

#2468 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote: Ni na sta posebno, ali to sve zavisi od interesa jedne osobe.

Ne znam da li si cuo za roshacove mrlje, mrlje od tinte koje psiholozi koriste, one u principu ne predstavljaju nista ali za svaku osobu predstavljaju nesto drugo, svako u njima vidi nesto sto je njima interesantno ili sa cim imaju problem, sto ih muci.
Bez puno filozofije,pitam te fino,ako nesto ajsno se vidi na slici,neces sadd ti izvodit ensto i kruzit okolo ko kisa oko Kragujevca,nego te pitam vidis li isto sto i jad a je harfovima ispisano Allah ili ne...Ako ja na papiru sad nartam krug,i pitam te vidis li jasan krug,neces mi pcoeti filozofirati,kako svi to razlicitio vidimo kako ovo kako ono nego ces mi reci da,krug je na papiru...tako i ovdje!
Iskreno, ne sjecam se tih slika niti znam arapski da bih mofao tvrditi.

Sve i da lici, to nista ne znaci, slucajnost.
Dozer

#2469 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Nurah...ipak izgleda da si samo dobar u citiranjima, dok ti odgovori na konkretna pitanja bas i ne idu.
Necu kopirati post sa prethodne stranice u kojem sam ti postavio konkretna pitanja...ali stvarno bih volio vidjeti bar neka pojasnjenja na ono oko djece i Srebrenicana...
madner

#2470 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

ja71 wrote:
Posto ja tu informaciu ne znam, a vjerovatno i jos par ljudi koji ovo sve prate, molio bih te da nam pojasnis:
"ko i kada je zabranio pisanje proze u tom stilu".

Garant imas neki link ?

Cisto infotmativno.
http://www.muslimphilosophy.com/hmp/9.htm

Pakistanac da ne bude da je zlonamjeran. :D

Another word used for a priest was kahin, a term which was employed for a soothsayer as well. The priests were believed to be under the influence of the gods and to possess the power of foretelling future events and of performing other super­human feats. In this way, their pronouncements resembled the ancient Greek oracles and were likewise vague and equivocal. In course of time, the priest who was in the beginning simply the custodian of the temple developed the character of a soothsayer as well, and thus the term kahin came to acquire the sense of a soothsayer and seer. There were female soothsayers as well. Arabic literature has preserved many stories about kahin and many utter­ances are attributed to them. These utterances were usually made in rhymed prose, and are interesting not only in respect of their content but also with regard to their style. Their pronouncements consisted of a few concise sentences, which ended in words having the same rhyme. This mode of expression was known as saj`. The same style is found in the earliest revelations received by the Prophet which now constitute the last chapters of the Qur'an. It is, therefore, not surprising that the contemporaries of the Prophet called him a kahin, a position which he firmly repudiated. While in the beginning, the Qur'an adopted the style peculiar to saj`,
HAVANA

#2471 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

nuraH wrote:
madner wrote:Prisvojavanje rijeci stvoriti je krajnje uvredljivo.
ako je to uvredljivo, onda se duboko izvinjavam!
upotpunosti vam prepustam tu rijec - eto vam pa stvarajte kolko god hocete!
a ja se povlačim iz rasprave!

pozdrav svima!

Šta bi sa povlačenjem? :D
shape of despair

#2472 Re: Pitanje ateistima

Post by shape of despair »

Mislim da je davno bilo vrijeme da se ova tema zaključa.Mod,hvala :)
derion

#2473 Re: Pitanje ateistima

Post by derion »

Sir Amel wrote: Moze li bog napraviti kamen?
Molim odgovor.
Ono što vi ljudi nazivate bogom može stvoriti kamen, ali nije mu u interesu. Kamena nikada nije bilo, niti će biti.
statix

#2474 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

nuraH wrote:
Dozer wrote:Ne izrugujem ti se nurah, zaista ne, samo ti postavljam logicna pitanja koja su vezana za ono sto si sam rekao.

Pazi nesto...Ako ja sutra izdam knjigu, a prije toga u obzir uzmem stepen inteligencije danasnjih ljudi, nazovem je svetom i pokrenem neku novu religiju, u knjizi svoje ime opisem sa 142 pridjeva, uz sve to ustvrdim da sam oduvijek svemocan, u skladu sa nekim postojecim vjerskim knjigama, a u tekstovima navedem sva dosadasnja svjetska desavanja i predvidjanja nekih buducih stvari, sve pisano lirski, da li bi za 100-200-300 godina ljudi vjerovali u to?
Odredjen broj zasigurno bi, pogotovo oni koji bi se tek rodili za nekih 50 godina. Ali, oni tada ne bi imali pojma da sam ja tu knjigu napisao upravo s ciljem da njih tada odrzim u nekakvim okvirima koji bi nekim mojim nasljednicima valjali na neki nacin, prevenstveno materijalno.

Da prenesem to sad u danasnje vrijeme, a i prethodna vremena. I opet cu pokusati sa pitanjem.
Zasto, recimo IZ, od ljudi trazi da im se uplacuje novac na ime vitri i sl.? (znam sta su vitre, ne moras objasnjavati). Zar Boziji sluzbenici ne treba da zive pokorno i u postu, bez luksuza, da rade iskljucivo za druge ljude, itd.?
I onda, pogledamo realno stanje - na reisu je svakodnevno bar 2-3 hiljade KM vrijednosti tkanina. Vozi se u skupom autu. Upravo gradi potpuno nesvrsishodnu rezidenciju rijaseta koja vrijedi preko 10 miliona KM (a koliko je samo bukvalno gladnih muslimana u BiH...). Uopste ne reaguje na kriminal u redovima IZ, ukljucujuci i pedofiliju. Itd. itd.

Da se razumijemo - nemam ja ama bas nista protiv Islama ili bilo koje druge religije.
Iste ili slicne stvari ovima se desavaju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod Jevreja...
u tri navrata je nevjernicima ponuđeno da oni pokušaju nešto makar slično napisati, da sastave jednu suru, pa niko ni približno nije uspio, pa makar nekoliko ajeta, pa nisu uspjeli, pa makar samo jedan jedini stavak, pa nisu uspjeli.

evo proslo je 1400 godina od objave kur'ana pa niko nije uspio napisati nista slicno sto bi prihvatilo toliki broj ljudi (Islam je danas najbrojnija religija)

evo skupite se svi s ovog foruma pa pokusajte napisati!

pa da vidimo dokle cete stici!

sad imate i Internet - mocete to veoma brzo rasirit - objaviti citavom svijetu!

--------------------

vec sam rekao - religija nije institucija - to je individualna stvar!
nigdje mi u Kur'anu nije naredjeno da moram davat pare IZ-u.
IZ nema ama bas nikakve veze sa mojim vjerovanjem!!!
nemoj me to treci put pitat molim te!
Ne siri se Islam nego tradicija odredjenog naroda. Ti vjerujes u Islam zbog tradicije, koju ti je neko prenio. Sto se tice knjige, ti polazis uvijek od toga da se u 6 stoljecu nije nista znalo i nije se moglo nagadjati i tu se varas, kao da ljudsko znanje i vrijeme postoje tek od tada. U prirodi covjeka je da nagadja i spekulise o necemu iako nema jos dokaza za to, i tu je pokretacka snaga nauke da otkriva nove teorije.
Mi nemamo pojma kakva su danasnja dostignuca nauke, a pogotovo ne znamo broj teorija koje se istrazuju i pretpostavljaju, i uglavnom ucis ono sto je vec davno otkriveno, znaci tvoje i moje znanje je ograniceno nekim poroslim vremenom. Mozes to zamisliti i preko tehnologije. Prije 10 godina da ti je neko spomenuo da ces imati danasnji mobitel bilo bi ti cudno ali moguce, kao sto je i zivot na zemlji u pogledu universuma moguć i nije neko cudo, samo zato sto iskustvo pokazuje da tehnologija napreduje.
Recimo da skupina ljudi sastavi sve sto se danas zna i dodaju sve teroije koje se jos uvijek dokazuju experimentlano, observacijom, slicnoscu itd.., i zacinim malo metaforom, simbolikom, poezijom... u jednu knjigu. Zakopam je negdje i nakon 1600 godina je neko pronadje, kolika je vjerovatnoca da bi se mislilo da je to bozije djelo? Velika, jer covjek je sklon masti, i u tome je jedina ljepota religije. Vecina knjige ce biti prihvatljiva za tvoj um,a ono "malo" sto ne bude zbog toga sto je tada pogresno dokazano, uvijek sebi mozes objasniti kako ti to ne razumijes, i kako je tada to moglo da znaci nesto drugo, kao sto i rijeci u kuranu imju razlicito znacenje nego u nekom drugom kontextu.
Trabas prestati misliti kako se sve vrti oko nas i nas zivot je poseban, ne budi egocentrik. Univerzum je ogroman i mozda beskonacan i desavaju se razne stvari pa i nastanak zivota. Uostalom vjerovatnoca da postoji jos negdje zivot je 100% i tada shvatas da ovaj zivot nije nesto nemoguce (treba bog da bi nastao) i toliko posebno. Jednostavno se desilo i zato uzivaj u njemu, jer poslije tebe nista se nece promijeniti u odnosu na univerzum, jer bi to funkcionisalo i bez nas.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2475 Re: Pitanje ateistima

Post by Chmoljo »

nemojte slučajno da se ova tema pretvori u poligon ZA reisa i PROTIV reisa. za to pravac podforum politika :oops:
Locked