Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prha

#2451 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by prha »

jefferson wrote:
prha wrote:Pozdrav delegati

ja kako sam cuo od druga,BHA ima codeshare s DL/AF/KLM,vec zadnjia 2,3 mjeseca...al se samo mogu konektovati via amsterdam.

inace,sta ima raja?
Idi na deltinu web stranicu i ukucaj SJJ, izbacit ce ti da aerodrom NE POSTOJI!!!
da,ne postoji online...al nazoves jednu od nasih agencija,neka ljudi zarade koji dinar...*ebo online kupovinu...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2452 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

:lol:
drndalo

#2453 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Jastaradi, nazovi Haminog malog, dobar je s kompjuterima, sve ce on to...
macan prvi

#2454 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Otkad se ne leti za Frankfurt? :shock:
jefferson

#2455 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

drndalo wrote:Jastaradi, nazovi Haminog malog, dobar je s kompjuterima, sve ce on to...
Pa bukvalno je tako, samo sto se prha zeznuo. Nije Delta nego United, i nije code sharing.
Moj primjer:
Cujem ja da BH Airlines preuzima putnike od Uniteda, i da nas neko u St. Louisu "dila" karte. Kontam da mora biti na internetu ako imaju ugovor. Jok, nigdje BH Airlinesa. Hajde reko, znam kad se ti ugovori potpisu treba proci vremena nekog da to sve zazivi, iako ne vidim rzloga danas u vrijeme kompjutera.
I nazovem ja tu famoznu agenciju u ST. Louisu i javi mi se zena. Reko tako sam cuo, ja bi tada letio. Kaze ona 1400 dol. Kontam OK je, za ZAG je jeftinije, ali dok dodje buraz o mene ovo, ono, ma reko OK, moze.
Nastavak razgovora:
ja: Vi primate AMEX?
Sluzbenica: Da, ali na to ide 5% od karte!
Ja: Molim, kako to?
Sl: pa tako.
Ja: pa mozel Visa u tom slucaju?
Sl: ma ne kontate, ide 5% na bilo koju karticu.
Ja: pa kako cu sad platiti?
Sl: pa vi meni posaljite cek ili izvrsite transfer novca.

Vidim ja meni tu nesto suveli.

Ja: A de mi recite sta ako propustim let u Cirihu, jel idem na sljedeci odmah sa Swiss ili nekom drugom kompanij dok ne nadju put za SJJ.
Sl. Eh to ne znam, ali morate nas nazvati vamo.
Ja: Hvala vam na ponudi i dovidjenja.

Eh takav su ugovor imali ili jos uvijek imaju!
To zive veze nema sa code sharingom.

@prha:

Ako je code sharing, let BHA bi bio uveden u sistem!
prha

#2456 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by prha »

Tako meni drug kaze...ako on laze,lazem i ja vas,a nema razloga da laze...a ta agencija iz st louis-a ne radi vise sa BHA, zbog nekih marifetluka.

pilotski pozdrav!
jefferson

#2457 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

prha wrote:Tako meni drug kaze...ako on laze,lazem i ja vas,a nema razloga da laze...a ta agencija iz st louis-a ne radi vise sa BHA, zbog nekih marifetluka.

pilotski pozdrav!
Pa onda vrlo dobro znas sta je code share!
To znaci da se BHA let iz AMS vodi i kao Deltin te KLM let. To znaci da ce let biti u sistemu jer sve ide preko kompjutera i vecina prodaje ide preko interneta. Delta u svom sistemu nema SJJ uopste, a kamoli da ima let od AMS do SJJ pod svojim codom. Takodje, ni KLM nema SJJ u svom sistemu.
Tvoj se jaran malo zezno!
prha

#2458 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by prha »

sve ja tebe razumijem,jefersone...al' ljudi su odletili za SJJ DL/JA,stigli zivi i zdravi,doduse ne znam jel bilo sve na vrijeme iz AMS :).

koshpa ba,znas li ti sta o ovome? ;)

nije valjda da me haver pegla...:(
jefferson

#2459 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

prha wrote:sve ja tebe razumijem,jefersone...al' ljudi su odletili za SJJ DL/JA,stigli zivi i zdravi,doduse ne znam jel bilo sve na vrijeme iz AMS :).

koshpa ba,znas li ti sta o ovome? ;)

nije valjda da me haver pegla...:(
Imas na web stranici aerodroma SJJ sve letove koje imaju code sharing!
Vjeruj mi da bi ja volio da je to istina, jer bi bio na tom letu polovinom jula!!!
Erzsebet

#2460 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Erzsebet »

Ja sam juče doletio u Amsterdam, i pola aviona je otišlo za Ameriku. Je li to nešto predstavlja?
drndalo

#2461 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Nema Code-share, ima samo neki dogovor o preuzimanju putnika, ne bi me cudilo da je i usmen, znajuci ja nas... :cry:

Karte u Amadeusu mogu biti izdate kao 1 itinerer, ali to je to... E sad, dosta ljudi ne zna sta je code-share, i dok im je sve bilo OK i na vrijeme, ne primjete razliku, izadu u AMS iz Delte, provrte se 2-3-4 sata na AMS, sjednu u JA do SJJ, i to je to... Da ta JA bude otkazana zbog npr. magle, ili kasni 2-3 sata iz IST-SJJ, jer je tom avionu to prvi let dana, pa se to kasnjenje prenosi i na kasnije letove, onda bi vidjeli razliku. Ne znam koga imaju na AMS za rjesavanje ovih problema, ali ne bi me cudilo da je TK nadlezan tamo... Sto nije lose u nacelu, ali tamo staff vjerovatno spila engleski, nizozemski, turski... Nas sigurno ne pricaju, a znamo koliko nasih ima koji iako su u Americi >20 god. ne znaju beknuti ni engleski...

Da imaju code-share, mogli bi ljudi svoje placene SkyTeam milje potrositi i na let do SJJ, a ne samo do AMS, itd...
Erzsebet wrote:Ja sam juče doletio u Amsterdam, i pola aviona je otišlo za Ameriku. Je li to nešto predstavlja?
Samo po sebi ne predstavlja, mogao si doletjeti u AMS i privatnim avionom, sa golom tetom koja posluzuje sampanjac, izaci u AMS, i sjesti na avion za USA... Jedina zajednicka stvar tim letovima, za sada je, da se karte prodaju preko u Evropi uobicajenog sistema za rezervaciju karata = Amadeus, pa ti u Amadeusu prodaju itinerer, tj. kartu gdje letis sa JA330 do AMS, a iz AMS nastavljas do ATL sa npr. DL239...
Last edited by drndalo on 29/06/2011 08:30, edited 1 time in total.
Erzsebet

#2462 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Erzsebet »

drndalo wrote:Nema Code-share, ima samo neki dogovor o preuzimanju putnika, ne bi me cudilo da je i usmen, znajuci ja nas... :cry:

Karte u Amadeusu mogu biti izdate kao 1 itinerer, ali to je to... E sad, dosta ljudi ne zna sta je code-share, i dok im je sve bilo OK i na vrijeme, ne primjete razliku, izadu u AMS iz Delte, provrte se 2-3-4 sata na AMS, sjednu u JA do SJJ, i to je to... Da ta JA bude otkazana zbog npr. magle, ili kasni 2-3 sata iz IST-SJJ, jer je tom avionu to prvi let dana, pa se to kasnjenje prenosi i na kasnije letove, onda bi vidjeli razliku. Ne znam koga imaju na AMS za rjesavanje ovih problema, ali ne bi me cudilo da je TK nadlezan tamo... Sto nije lose u nacelu, ali tamo staff vjerovatno spila engleski, nizozemski, turski... Nas sigurno ne pricaju, a znamo koliko nasih ima koji iako su u Americi >20 god. ne znaju beknuti ni engleski...

Da imaju code-share, mogli bi ljudi svoje placene SkyTeam milje potrositi i na let do SJJ, a ne samo do AMS, itd...
A da nam objasniš šta je code share i da malo manje koristiš skraćenice, koje su samo tebi i još nekoliko ljudi poznate?
drndalo

#2463 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pa dobro, ako putujes vise od 3-4x avionom u zivotu, onda znas da su 3-slovne oznake u stvari kodovi aerodroma, AMS = Amsterdam, ATL=Atlanta International, SJJ = Sarajevo... 2-slovne oznake su oznake kompanija pa tako letis npr. letom DL239 (Delta 239) za ATLantu... A sa JA (BH Airlines) 330 do AMSterdama... TK je Turkish Airlines, iliti Turk Hava Yollari, kako se kome vise svidja... :wink:

U prici o kartama je cesto tako lakse pisati, jer koristis iste kodove koji budu na rezervacijama, kartama, aerodromima, prtljagu...

Sto se Code-share-inga tice, ako te interesuje dublje, evo ti pristojan link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Codeshare_agreement

Ukratko, na taj nacin kompanije mogu prodavati svoje karte na tudjim avionima i letovima, i na taj nacin virtuelno povecati broj aviona na kojima prodaju "svoja" sjedista... Za putnika preglednije, lakse, jer bi tako na npr. BH Airlines strani imao destinaciju ATL sa polaskom iz SJJ, i jedinacnu cijenu od npr. 1224.50 US$. Vaznija stvar za putnika je to da npr. ima mogucnost DL coda na oba leta SJJ-AMS-ATL, tada u slucaju kasnjenja aviona SJJ-AMS, Delta lakse i brze, obicno i jeftinije organizuje nastavak puta, nego kad "anamo neka" kompanija kasni na njihov let...
Erzsebet

#2464 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Erzsebet »

drndalo wrote:Pa dobro, ako putujes vise od 3-4x avionom u zivotu, onda znas da su 3-slovne oznake u stvari kodovi aerodroma, AMS = Amsterdam, ATL=Atlanta International, SJJ = Sarajevo... 2-slovne oznake su oznake kompanija pa tako letis npr. letom DL239 (Delta 239) za ATLantu... A sa JA (BH Airlines) 330 do AMSterdama... TK je Turkish Airlines, iliti Turk Hava Yollari, kako se kome vise svidja... :wink:

U prici o kartama je cesto tako lakse pisati, jer koristis iste kodove koji budu na rezervacijama, kartama, aerodromima, prtljagu...

Ukratko, na taj nacin kompanije mogu prodavati svoje karte na tudjim avionima i letovima, i na taj nacin virtuelno povecati broj aviona na kojima prodaju "svoja" sjedista... Za putnika preglednije, lakse, jer bi tako na npr. BH Airlines strani imao destinaciju ATL sa polaskom iz SJJ, i jedinacnu cijenu od npr. 1224.50 US$. Vaznija stvar za putnika je to da npr. ima mogucnost DL coda na oba leta SJJ-AMS-ATL, tada u slucaju kasnjenja aviona SJJ-AMS, Delta lakse i brze, obicno i jeftinije organizuje nastavak puta, nego kad "anamo neka" kompanija kasni na njihov let...
Hvala na pojašnjenju :)

Ja sam i pretpostavio da se o tome radi, i obradovao sam se videći dosta putnika za Ameriku u avionu, ali evo vi sad ovdje kažete da su to samo agencije uvezale. Ja kupujem preko jedne finske web stranice koja mi vrlo često spoji letove različitih kompanija, pa npr. letim iz Trondheima KLM-om, a onda BH Airlinesom iz Amsterdama, dok se vraćam preko Malevom, preko Budimpešte. I sve vrijeme platim samo jednu povratnu kartu, a tako izađe najisplatnije. Eh sad, ovo što kažete znači da, ako zakasnim u Amsterdam, neću ni doći do Sarajeva, jer nikog neće biti briga, a moji Finci neće biti dostupni?

Ili griješim?
sarajevsko_pivo

#2465 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

^^ Mislis na GoLeiff?
jefferson

#2466 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Erzsebet wrote:
drndalo wrote:Pa dobro, ako putujes vise od 3-4x avionom u zivotu, onda znas da su 3-slovne oznake u stvari kodovi aerodroma, AMS = Amsterdam, ATL=Atlanta International, SJJ = Sarajevo... 2-slovne oznake su oznake kompanija pa tako letis npr. letom DL239 (Delta 239) za ATLantu... A sa JA (BH Airlines) 330 do AMSterdama... TK je Turkish Airlines, iliti Turk Hava Yollari, kako se kome vise svidja... :wink:

Hvala na pojašnjenju :)

Ja sam i pretpostavio da se o tome radi, i obradovao sam se videći dosta putnika za Ameriku u avionu, ali evo vi sad ovdje kažete da su to samo agencije uvezale. Ja kupujem preko jedne finske web stranice koja mi vrlo često spoji letove različitih kompanija, pa npr. letim iz Trondheima KLM-om, a onda BH Airlinesom iz Amsterdama, dok se vraćam preko Malevom, preko Budimpešte. I sve vrijeme platim samo jednu povratnu kartu, a tako izađe najisplatnije. Eh sad, ovo što kažete znači da, ako zakasnim u Amsterdam, neću ni doći do Sarajeva, jer nikog neće biti briga, a moji Finci neće biti dostupni?

Ili griješim?
Pa za to je nadlezna onda ta agencija. Jbg, jer ako je let code share, onda bi ta komanija bila nadlezna. Tj ono sto drndalo kaze, Ako letis ATL-AMS-SJJ, Delta bi u tom slucaju imala "svoj" let izmedju AMS i SJJ, iako leti BHA. I ako zakasnis, odes na deltin stand i oni rjese problem.
Ako zakasnis iz finske na taj let iz AMS za SJJ, moras kontaktirati BHA stand (ako ga ima) ili nadji nekog na aerodromu ko gleda u kasike ili viljuske :D
drndalo

#2467 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Erzsebet wrote:Eh sad, ovo što kažete znači da, ako zakasnim u Amsterdam, neću ni doći do Sarajeva, jer nikog neće biti briga, a moji Finci neće biti dostupni?

Ili griješim?
Ma gledaj, ako si na prvom aerodromu checkiran do kraja, onda si u sistemu (obozavam taj strucni izraz) zaveden kao da si se prijavio za sve letove, imas dodijeljeno sjediste, tj. nisi No-show, tj. ne mogu ti reci da se jedostavno nisi pojavio na aerodromu na vrijeme za check-in, i da je do tebe... Pa da ti karta propadne...

Tada ako kasnis, nije do tebe, i njihova je obaveza da te smjeste sto bolje, brze, za njih povoljnije prebace drugim letom... E tu sad moze biti raznih peripetija... Recimo iz mog iskustva, BH Airlines najcesce koristi usluge Maleva u takvim slucajevima, preko BUD, iako na SJJ najvise letova (za putnika najpovoljnija varijanta) ima Star Alliance, tj. LH, OS, OU, JP, tj. preko MUC, VIE, ZAG, LJU... Drugim rijecima, iako me nervira Star-ov maltene monopol na SJJ, kao musteriji, mnogo mi je lakse iz npr. Londona stici do Sarajeva, ukoliko mi se izjalovi neki let sa Croatia-om npr. jer mnogo lakse ide da me prebace na Austrian, ili Adria-u, nego je to slucaj sa BH Airlinesom...
prha

#2468 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by prha »

sad sam malo research radio,i stvarno nemaju codeshare,osim s turkishem...joj amatera tito dragi.

hajd pozdrav svima i nemojte sta zamjerit...:)
jefferson

#2469 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

prha wrote:sad sam malo research radio,i stvarno nemaju codeshare,osim s turkishem...joj amatera tito dragi.

hajd pozdrav svima i nemojte sta zamjerit...:)
Ma ne zamjeramo nista, nego tu vise nije u pitanju ni amaterizam nego bezobrazluk preko ledja gradjana!
Koshpa

#2470 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

JA ima interline ugovor sa DL/KL
jefferson

#2471 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:JA ima interline ugovor sa DL/KL
Imal ikakva mogucnost da JA udje u sistem? Jer SJJ u DL/KL uopste ne postoji! Tj. ja ne mogu uzeti kartu za SJJ preko ove dvije kompanije uopste, dok BHA uopste nema u amerckom sistemu expidije, koji je najveci internet pretrazivac.
BHA treba da sklopi ugovor sa Expediom da udje u sistem.
Koshpa

#2472 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

ne znam vjeruj, ali znam da pregovori o code share-u jos uvijek traju. Koliko sam upoznat dosta putnika iz amerike i obratno ima preko AMS i to sve u jednoj karti, znaci sve je uvezano i to je zato zbog ovog interline ugovora i tu je glavni prevozioc KL a koliko vidim ima putnika i sa DL koji dolaze iz amerike
jefferson

#2473 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:ne znam vjeruj, ali znam da pregovori o code share-u jos uvijek traju. Koliko sam upoznat dosta putnika iz amerike i obratno ima preko AMS i to sve u jednoj karti, znaci sve je uvezano i to je zato zbog ovog interline ugovora i tu je glavni prevozioc KL a koliko vidim ima putnika i sa DL koji dolaze iz amerike
Vidis, ako se napravio neki ugovor sa DL i KL (a ocito jeste) onda se mora insistirati da se to bolje uveze, jer ja sad kada sam uzimao kartu BHA nema nigdje u sistemu, znaci ide sve preko lokalnih agencija. Akos e vec ostavrio kontakt s njima treba se insistirati da SJJ udje u njihov sistem.
Takodje, treba pregovarati sa expediom da se BHA uvrsti u izbor (expedia uzimao naravno proviziju) i da se moze uzeti akrta normalno na internetu bilo gdje.
Koshpa

#2474 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

mozda se ceka code share pa da se uvrste ili je u necem drugom fol
jefferson

#2475 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Koshpa wrote:mozda se ceka code share pa da se uvrste ili je u necem drugom fol
E kad bi code share napravili s DL/KL, eh to bi bio onda drugi par rukava, ali ako BHA planira u Star Alliance ne kontam kako onda, osim ako nije doslo do zaokreta.
Post Reply