Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
Banksy

#2451 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote: Ova presuda je beskorisna, ništa od nje nemamo. Ali da je osuđen i za prvu stavku, genocid u novih 7 općina, osim Srebrenice, to bi bila vrlo dobra osnova za početak procesa demontiranja Republike Srpke. Ne tvrdim da bi se uspjelo, ali bi imali dobar start. Vjerujem da je presuda za ovu tačku izostala upravo iz tog razloga.
Ništa od toga. Demontiranje bi se desilo tek ukoliko bi postojala neophodna volja međunarodne zajednice.
Međutim, njihov interes za BiH je nepovratno prošao.
Znam, izvinjavam se što ponavljam, da ne pišem opet...
Banksy wrote:
Jedno su naše iskrene i razumljive želje, drugo realnost. Ne vjerujem da bi eventualna presuda za genocid mogla ozbiljno zakotrljati priču o ukidanju RS-a, niti mislim da je bilo ko danas, uključujući i nas, spreman da se tog posla zaista prihvati. To uključuje ogromno znanje i iskustvo advokatskih i pravnih timova i velikih, sposobnih umova koje nemamo, novac koji država nije spremna potrošiti, energiju koja nam je svima skoro već na nuli. Svijet to ne bi podržao, Evropa ne bi riskirala destruiranje odnosa s Rusijom, Amerikance, realno, više ne zanimamo, arapski svijet brine svoje brige, prijatelja i saveznika nemamo, a za ovih 25 godina samostalnosti nismo ih ni uspjeli steći.

S te strane, mislim da RS, nažalost, može mirno spavati. Jedino dobro što možemo izvući iz ove situacije je lična i kolektivna satisfakcija teške, doživotne kazne zatvora, uz eventualnu presudu za genocid koja formalno ne bi ništa promijenila, tek bila jak argument i dokaz za povijest, ali, na terenu, u smislu neke posljedice i buduće akcije, sasvim beskorisna. Ne prebacujući ništa Aliji, svijetu, bilo kome, bilo je šta je bilo, činjenica je da smo je (RS) dobrovoljno potpisali '95. ne razmišljajući i ne shvatajući da smo tim nepromišljenim postupkom zakovali 10 narednih generacija bezumlja i patnje, s tendencijom dalje podijeljenosti i destrukcije ...
A opet, da smo dobili tu 1. tačku, ne znam kako bi bilo moguće preći preko toga i ne reagirati ...
Ripicipi

#2452 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Ripicipi »

animus wrote:
karanana wrote:Ah petronijevica.....nakon pariza i brisela vjeruje da ce zalbeno vijece uvidjeti s cim su se oni borili 90ih
Za ovu izjavu bi ga trebalo tuziti ovdje na nasem sudu. Gamad cetnicka, jebem mu svu zensku porodicu po redu. Vecih terorista nema od cetnika.
Fakat, mogu li se podici privatne tuzbe za ovo???
155_mm

#2453 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by 155_mm »

nikakvog demontiranja ErEsa putem suda nece biti. manite se tih silajdzicevih nebuloza o ukidanju. svima mora biti jasno da niti ima ukidanja niti odcjepljenja mirnim putem.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2454 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by plain vanilla »

Vizionar 1985 wrote:
Ma uvijek se nadam da ima vecina normalnih ljudi.
Koji nisu zli koji su mozda grijesnici, nesavrseni, dobri itd. ljudi pa hajd i neki koji su nest lose ucinili
pa se pokajali, ali da nisu zli ljudi.
A onda me ovo ovako lupi.
Fakat ne znam koliko los i zao moras bit da moras ovo podrzavat i branit bez imalo
griznje savjesti i osjecanja empatije.
Ne samo kod Srba ima ovih i kod ostalih i sve izgleda ih ima sve vise i vise.
A Ja idealist pa ovako razmisljam, sta cu, i mislim idealisticki
da ce prevagnuti ovi koji nisu zli.
Jos lose i zle ne svrstavam u isti kos.
Pa slusaj, Republika Srpska je genocidna tvorevina. Ako si sudjelovao u stvaranju RS, znaci da si i ti kriv za genocid. Reci da karadzic nije kriv, pa nisi ni ti. On je heroj, ja sam heroj. Sud u Hagu je protiv Srba. ceo svet je protiv Srba. Ponavljas to 20 i kusur godina i onda pocnes vjerovati u to. Nije to vise ni zlo ni lose, to je patologija, isprani mozgovi.

Najgore od svega sto mi moramo nastaviti zivjeti s njima i cekati da se opet probudi neki Karadzic.
VjecitiStudent

#2455 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by VjecitiStudent »

plain vanilla wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Koji nisu zli koji su mozda grijesnici, nesavrseni, dobri itd. ljudi pa hajd i neki koji su nest lose ucinili
Fakat ne znam koliko los i zao moras bit da moras ovo podrzavat i branit bez imalo
Pa slusaj, Republika Srpska je genocidna tvorevina. Ako si sudjelovao u stvaranju RS, znaci da si i ti kriv za genocid. Reci da karadzic nije kriv, pa nisi ni ti. On je heroj, ja sam heroj. Sud u Hagu je protiv Srba. ceo svet je protiv Srba. Ponavljas to 20 i kusur godina i onda pocnes vjerovati u to. Nije to vise ni zlo ni lose, to je patologija, isprani mozgovi.

Najgore od svega sto mi moramo nastaviti zivjeti s njima i cekati da se opet probudi neki Karadzic.
Nit oni više ovdje žive s nama, nit mi s njima, već smo svi opet zajedno, u Njemačkoj i Austriji, dok ovdje ostaju tek robovlasnici i nekolicina robova koji još uvijek nisu uspjeli da pobjegnu.
L u c i f e r

#2456 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by L u c i f e r »

plain vanilla wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Mozda je odgovor u preventivi.
animus

#2457 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by animus »

Ripicipi wrote:
animus wrote:
karanana wrote:Ah petronijevica.....nakon pariza i brisela vjeruje da ce zalbeno vijece uvidjeti s cim su se oni borili 90ih
Za ovu izjavu bi ga trebalo tuziti ovdje na nasem sudu. Gamad cetnicka, jebem mu svu zensku porodicu po redu. Vecih terorista nema od cetnika.
Fakat, mogu li se podici privatne tuzbe za ovo???
Ovo bi trebalo po sluzbenoj duznosti goniti ali privatno podnijeti prijavu tuzilastvu bih za izazivanje nacionalne i vjerske mrznje.
155_mm

#2458 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by 155_mm »

L u c i f e r wrote:
plain vanilla wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Mozda je odgovor u preventivi.
preventiva je majka svih medicina.
plain vanilla

#2459 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by plain vanilla »

VjecitiStudent wrote:
Nit oni više ovdje žive s nama, nit mi s njima, već smo svi opet zajedno, u Njemačkoj i Austriji, dok ovdje ostaju tek robovlasnici i nekolicina robova koji još uvijek nisu uspjeli da pobjegnu.
Da ti nesto kazem, zivimo mi itekako zajedno. Kad krenu popunjavati one kvote u drzavnim institucijama, ne samo da zivimo zajedno nego im ja zaradjujem platu.
ljevoruki

#2460 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by ljevoruki »

Paddy Ashdown:
One of the architects of Bosnia's horrors brought to justice. A good day for international justice; a chance for Bosnia to move on. :thumbup:

Danilo Turk:
The verdict of R. Karadzic is historic. Accountability is the order of the day. Impunity must not prevail.
:thumbup:
Carl Bildt:
Hope Karadzic judgment also brings light on exact chain of decisions for killing of prisoners/genocide in Srebrenica. Key issue. :-)
Majkicu ti pokvarenu :izet:

:bih:
O'zone
Globalni moderator

#2461 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by O'zone »

plain vanilla wrote:
VjecitiStudent wrote:
Da ti nesto kazem, zivimo mi itekako zajedno. Kad krenu popunjavati one kvote u drzavnim institucijama, ne samo da zivimo zajedno nego im ja zaradjujem platu.
Žive oni odlično na račun BiH koju ne priznaju
VjecitiStudent

#2462 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by VjecitiStudent »

ljevoruki wrote: Carl Bildt:
Hope Karadzic judgment also brings light on exact chain of decisions for killing of prisoners/genocide in Srebrenica. Key issue. :-)
Key šupak međunarodne zajednice.
Sokol31

#2463 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Sokol31 »

Ova presuda od danas je živi dokaz da se ne isplati biti žrtva, sada u potpunosti shvatam ljude iz Podrinja koji su kao izbjeglice došli u moje mjesto. Iz priča i druženja sa njima sam skontao da su i oni shvatili da su današnje žrtve potpuno obespravljene i ponižene. Možda je ipak bolje da su uloge bile zamijenjene, očigledno se isplati žrtvovati 1000 ljudi i ostvariti zacrtane političke ciljeve u našem slučaju cjelovitu državu :zoka:

Ali šta je tu je, trenutno smo tu gdje jesmo, samo treba osnovati bezbroj udruženja, prikupiti dovoljno sredstava i pokrenuti pojedinačne i kolektivne tužbe za naknadu štete u materijalnom smislu, za sve što je porušeno, uništeno, opljačkano, za fiziče i psihičke bolove, strah, trajni invaliditet. Buduće generacije maksimalno kroz obrazovne programe podučiti šta se dešavalo, uvesti zakonom obavezne posjete u okviru ekskurzija Potočarima, Kapiji, Markalama, Tomašici, Omarskoj itd. Samo tako možemo ekonomski oslabiti genocidnu tvorevinu, i ona će se sama jednog dana ugasiti.
plain vanilla

#2464 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by plain vanilla »

O'zone wrote:
plain vanilla wrote:
VjecitiStudent wrote:
Žive oni odlično na račun BiH koju ne priznaju
Naravno, to i kazem. Kad treba uzimati pare, onda im je dobra BiH
mamu im
Drinski

#2465 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Drinski »

Slazem se sa Banksi, Alija je dobat za mutevelije a ne za drzavne poslove.

Nego, ovi vojnici RS i njihove sudije, tuzoci, obicni sluzbenici i sl. clanovi ratnog RS aparata...jesu li i oni sad, u politickom smislu, dio UZP? Meni tako ispada.
Banksy

#2466 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Ništa od toga. Demontiranje bi se desilo tek ukoliko bi postojala neophodna volja međunarodne zajednice.
Zanemari prethodni odgovor i pljusni me vodom ... :lol:
Sad mislim, ma ko da je ukida kad su se svi za ovo borili, za svoje male prćije, pa eno su se 20 godina kasnije ponovo zagrlili kao koalicioni partneri, eno i Sonje Karadžić i Cicka Bjelice u koaliciji, čuj da je ukidaju ... Stvarno me nekad prenese.
VjecitiStudent

#2467 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by VjecitiStudent »

Okanite se ludih misli.
I kad bi se prošlost posložila bez greške, svi zločinci osudili, sve nepravde ispravile, ova zemlja bi, ovako osiromašena, i dalje bila na putu da umre.
VjecitiStudent

#2468 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote:
Zanemari prethodni odgovor i pljusni me vodom ... :lol:
Sad mislim, ma ko da je ukida kad su se svi za ovo borili, za svoje male prćije, pa eno su se 20 godina kasnije ponovo zagrlili kao koalicioni partneri, eno i Sonje Karadžić i Cicka Bjelice u koaliciji, čuj da je ukidaju ... Stvarno me nekad prenese.
Naravno.
Da nije bilo Haga, Rašo bi sad bio član Predsjedništva, gdje bi se tek povremeno rotirao sa Momčilom.
Uz svršavanje tradicionalnih koalicionih partnera.
medvjed23

#2469 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by medvjed23 »

Njemačka i Austrija su prošle kroz izvana nametnutu denacifikaciju. Takođe, radi se, kolko ja znam, o društvima gdje činjenice i argumenti imaju veću snagu od bezumnog urlanja dogmi. Navedeno nije slučaj sa ovim našim divljacima. Ne treba od njih očekivati mirenje sa istinom, kajanje, katarzu, pristanak na ukidanje političkih posljedica genocida niti bilo šta slično. Stoga presuda protiv Karadžića ima prvenstveno moralni značaj. Značaj koji, bar meni, nije zanemariv.
VjecitiStudent

#2470 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by VjecitiStudent »

medvjed23 wrote:Njemačka i Austrija su prošle kroz izvana nametnutu denacifikaciju. Takođe, radi se, kolko ja znam, o društvima gdje činjenice i argumenti imaju veću snagu od bezumnog urlanja dogmi. Navedeno nije slučaj sa ovim našim divljacima. Ne treba od njih očekivati mirenje sa istinom, kajanje, katarzu, pristanak na ukidanje političkih posljedica genocida niti bilo šta slično. Stoga presuda protiv Karadžića ima prvenstveno moralni značaj. Značaj koji, bar meni, nije zanemariv.
A i Vili Brandt se desio tek čitavu jednu generaciju poslije.
Sokol31

#2471 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Sokol31 »

E care moj genocidaši očigledno imaju drugačiju percepciju morala od ostalog civiliziranog svijeta, Današnje izjave sa Pala, Bijeljine i BL to potvrđuju :!:
Hakiz

#2472 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hakiz »

plain vanilla wrote:
Vizionar 1985 wrote:

A zamisli napravili su zločine i genocid i kao rezultat da ostanu bez ičega. Sa RS-om se barem mogu "tješiti" da su zločinci zbog "višeg cilja". Bez RS-a su samo zločinci.

Valja se pogledati u ogledalo.
Last edited by Hakiz on 24/03/2016 20:51, edited 3 times in total.
and

#2473 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by and »

It_is_a_Leclerc wrote:Ma i da je prošla tačka 1. ništa to ne bi značilo. Imali bismo, doduše, bolje, logičnije i racionalnije argumente, ali legitimitet RS nije dobila ni u Prijedoru ni u Srebrenici, već u Deytonu, a oni koji su joj ga tamo dali, jedini su koji ga mogu uzeti.
Dugoročno, bilo kakvo narušavanje položaja RS vodilo bi u, ovim redoslijedom, potpunu destabilizaciju, pokušaj secesije i oružani sukob. Ne treba se zavaravati da bi bilo ikako drugačije.
da ali tako ne kažu oni u rs-u.
oni kažu da je nastala,koje li koincidencije,9 januara 92,baš kad i ova udružena zločinačka organizacija :mrgreen:
svojim djelovanjem idu na volej,a što mi ne znamo,nećemo ili nemamo kapacitet je druga stvar.
nadati se da će to neko drugi uraditi,nakon svega što smo preživjeli je smiješno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2474 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Tomahawk11 »

Jebo Radovana.
Osudjen, bilo-proslo.
Zna se ko ce i sta reci vezano za presudu.
Dosta sto me je s ratom handrio 4 godine, jos sad da gubim vrijeme na njemu.
Dosta toga je bilo cirkus u ovom sudjenju, krenuvsi od samog vremena trajanja sudjenja.
Nek se i to zavrsilo (a kako bi drugacije - samo lud se mogao nadati oslobadjajucoj presudi).
Toliko od mene, imam pametnijih stvari raditi u zivotu :thumbup:
Sretno u sluzenju kazne!
animus

#2475 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by animus »

Nisu oni svjesni koliko se sudbina zna poigrati pa se desi ono sto niko ne ocekuje. Citav svijet je trusan i sve je nestabilno a ovi sve vise zasluzuju dobru osvetu. Mislim na cetnike a ne na casne srbe za koje bi poginuo ako treba.
Post Reply