Znam, izvinjavam se što ponavljam, da ne pišem opet...VjecitiStudent wrote:Ništa od toga. Demontiranje bi se desilo tek ukoliko bi postojala neophodna volja međunarodne zajednice.Banksy wrote: Ova presuda je beskorisna, ništa od nje nemamo. Ali da je osuđen i za prvu stavku, genocid u novih 7 općina, osim Srebrenice, to bi bila vrlo dobra osnova za početak procesa demontiranja Republike Srpke. Ne tvrdim da bi se uspjelo, ali bi imali dobar start. Vjerujem da je presuda za ovu tačku izostala upravo iz tog razloga.
Međutim, njihov interes za BiH je nepovratno prošao.
A opet, da smo dobili tu 1. tačku, ne znam kako bi bilo moguće preći preko toga i ne reagirati ...Banksy wrote:
Jedno su naše iskrene i razumljive želje, drugo realnost. Ne vjerujem da bi eventualna presuda za genocid mogla ozbiljno zakotrljati priču o ukidanju RS-a, niti mislim da je bilo ko danas, uključujući i nas, spreman da se tog posla zaista prihvati. To uključuje ogromno znanje i iskustvo advokatskih i pravnih timova i velikih, sposobnih umova koje nemamo, novac koji država nije spremna potrošiti, energiju koja nam je svima skoro već na nuli. Svijet to ne bi podržao, Evropa ne bi riskirala destruiranje odnosa s Rusijom, Amerikance, realno, više ne zanimamo, arapski svijet brine svoje brige, prijatelja i saveznika nemamo, a za ovih 25 godina samostalnosti nismo ih ni uspjeli steći.
S te strane, mislim da RS, nažalost, može mirno spavati. Jedino dobro što možemo izvući iz ove situacije je lična i kolektivna satisfakcija teške, doživotne kazne zatvora, uz eventualnu presudu za genocid koja formalno ne bi ništa promijenila, tek bila jak argument i dokaz za povijest, ali, na terenu, u smislu neke posljedice i buduće akcije, sasvim beskorisna. Ne prebacujući ništa Aliji, svijetu, bilo kome, bilo je šta je bilo, činjenica je da smo je (RS) dobrovoljno potpisali '95. ne razmišljajući i ne shvatajući da smo tim nepromišljenim postupkom zakovali 10 narednih generacija bezumlja i patnje, s tendencijom dalje podijeljenosti i destrukcije ...