Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#2451 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
Yoda moliću, :kravata:
:lol:...pomislim ako on pozeli da je sam Yoda, on ce biti i tri Yode ako treba :)

ma bolan ti si meni original http://furiousfanboys.com/wp-content/up ... -vader.jpg
(please don't touch the Yoda, please)
nisi daleko od istine, škorpija :oops:

ma bolje i on nego ... :wink:

Image
bizet

#2452 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
nisi daleko od istine, škorpija :oops:

ma bolje i on nego ... :wink:

Image
:lol:...pa znam ja sta da odaberem, nisam ja bez srca

nisam znala da vjerujes u te mumbo - jumbo stvari, to je odlika prosjecnih (zadnja rijec ide sitnim slovima samo ja to ne mogu sa moba izvesti, a ovo u zagradi sapucem) :lol:
fatamorgana

#2453 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
nisam znala da vjerujes u te mumbo - jumbo stvari ....
Naravno, mumbo jumbo je ipak u korijenu svih religija .... kako fino kaže u pjesmi od Pink Floyda "Breathe" (ako se ne varam, uglavnom je na Dark side albumu)

..."tolling of the iron bell call the faithfull to their knees to hear the softly spoken magic spells"

:wink:
Sati

#2454 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

799. "Tajna" praksa

Učenik: Vaše učenje mi je vrlo jasno i razumljivo. Zaista vam hvala na tome! Ja najviše patim zvog svoje anticipacije gubitka... naročito gubitka moje partnerke/supruge, koja je 14 godina starija od mene. Na intelektualnom nivou znam da mi to što radim stvara veliku patnju. Znam da bi "trebalo" da napustim taj strah od nekog budućeg gubitka, ali ti točkovi patnje se u meni i dalje okreću. Postoji li neko tajno "kako" u čitavom tom sistemu napuštanja? Mislim da bih voleo da znam kako ste vi radili sa vezanostima/odbojnostima na svom putu.

Učiteljica: U stvari, mislim da ne postoji "tajna" napuštanja naših vezanosti (sem dubokog uvida u nepostojanje sopstva ili prazninu). Problem je u tome što se mi ne suočimo i ne prihvatimo prolaznost. Nadamo se da će onaj ili ono što volimo zauvek ostati isti. Ali to je nemoguće. Svi susreti se završavaju rastankom. To su stvari kakve jesu -- uvek i svuda. Zato, u međuvremenu, ima smisla uživati u sadašnjosti. Kako je to tužno straćiti sopstveni život na strah od budućnosti! Molim vas, skoncentrišite se na to da negujete ljubav i sreću ovde i sada i dopustite svemu što dođe da se odvija sopstvenim ritmom i u svoje vreme. Možda bi trebalo da negujete sabranost na sadašnji trenutak i posmatrate osećanje straha kako nastaje i nestaje, a da se sa njime ne identifikujete.

Jetsunma Tenzin Palmo
fatamorgana

#2455 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Sati wrote:799. "Tajna" praksa

Učenik: Vaše učenje mi je vrlo jasno i razumljivo. Zaista vam hvala na tome! Ja najviše patim zvog svoje anticipacije gubitka... naročito gubitka moje partnerke/supruge, koja je 14 godina starija od mene. Na intelektualnom nivou znam da mi to što radim stvara veliku patnju. Znam da bi "trebalo" da napustim taj strah od nekog budućeg gubitka, ali ti točkovi patnje se u meni i dalje okreću. Postoji li neko tajno "kako" u čitavom tom sistemu napuštanja? Mislim da bih voleo da znam kako ste vi radili sa vezanostima/odbojnostima na svom putu.

Učiteljica: U stvari, mislim da ne postoji "tajna" napuštanja naših vezanosti (sem dubokog uvida u nepostojanje sopstva ili prazninu). Problem je u tome što se mi ne suočimo i ne prihvatimo prolaznost. Nadamo se da će onaj ili ono što volimo zauvek ostati isti. Ali to je nemoguće. Svi susreti se završavaju rastankom. To su stvari kakve jesu -- uvek i svuda. Zato, u međuvremenu, ima smisla uživati u sadašnjosti. Kako je to tužno straćiti sopstveni život na strah od budućnosti! Molim vas, skoncentrišite se na to da negujete ljubav i sreću ovde i sada i dopustite svemu što dođe da se odvija sopstvenim ritmom i u svoje vreme. Možda bi trebalo da negujete sabranost na sadašnji trenutak i posmatrate osećanje straha kako nastaje i nestaje, a da se sa njime ne identifikujete.

Jetsunma Tenzin Palmo
Thanks!
Sati

#2456 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

ima još :-D

800. Napustite loše

Napustite ono što je loše. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Napustite ono što je loše". Ako bi napuštanje onoga što je loše vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Napustite ono što je loše".

Negujte ono što je dobro. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Negujte ono što je dobro". Ako bi negovanje onoga što je dobro vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Negujte ono što je dobro".

Buda
Adhikarana vaggo, AN II.19
Sati

#2457 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

801. Nečistoće uma

"Zamislite parče tkanine uprljane i masne, koju bojilac potopi u jednu ili drugu boju za bojenje tkanine: plavu, žutu, crvenu ili ljubičastu. Ona će potom izgledati loše obojena i flekava. A zašto? Zbog nečistoća na tkanini. Isto tako, kada je um uprljan, može se očekivati da stigne na nesrećno odredište.

A koje su to nečistoće koje uprljaju um? Tvrdičluk i pohlepa su nečistoća koja uprlja um. Mržnja… bes… ogorčenost… nezahvalnost… oholost… zavist… tvrdičluk… obmana… prevara… tvrdoglavost… plahovitost… uobraženost… arogancija… samoobmana… nepažljivost jeste nečistoća koja prlja um.

Buda
Vatthasutta (MN 7)
Great Cornholio

#2458 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Sati wrote:ima još :-D

800. Napustite loše

Napustite ono što je loše. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Napustite ono što je loše". Ako bi napuštanje onoga što je loše vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Napustite ono što je loše".

Negujte ono što je dobro. To je moguće. Kada ne bi bilo moguće, ne bih vas podsticao da to činite. Upravo zato što jeste moguće, kažem vam: "Negujte ono što je dobro". Ako bi negovanje onoga što je dobro vodilo ka gubitku i patnji, tada vas ne bih podsticao da to činite. Ali zato što vas vodi ka koristi i sreći, zbog toga kažem: "Negujte ono što je dobro".

Buda
Adhikarana vaggo, AN II.19
Da, okani se zla i čini dobro, ne mora čovjek biti puno pametan da bi uvidio da je to ono što treba činiti da bi bio zdrav, srećan, aktivan...

Znači ostaje samo da se dogovorimo oko toga šta je dobro a šta loše, za šta se trebamo "vezati" a od čega "odvezati".
fatamorgana

#2459 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
.... Znači ostaje samo da se dogovorimo oko toga šta je dobro a šta loše, za šta se trebamo "vezati" a od čega "odvezati".
Ma samo se ti dogovaraj, :lol:
Great Cornholio

#2460 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
.... Znači ostaje samo da se dogovorimo oko toga šta je dobro a šta loše, za šta se trebamo "vezati" a od čega "odvezati".
Ma samo se ti dogovaraj, :lol:
Nemam s kim, sa svima se može dogovarati dok im ideš "niz nos", takom da su promjene stavova vrlo rijetki fenomeni.

Eto vidiš npr. Satija, tebe ili mene, šta nam god ko pričao mi ćemo opet po svome, onako kako smo naučili i vjerujemo da tako treba.
fatamorgana

#2461 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Eto vidiš npr. Satija, tebe ili mene, šta nam god ko pričao mi ćemo opet po svome, onako kako smo naučili i vjerujemo da tako treba.
k'o bilmezi, :lol:
Great Cornholio

#2462 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Dobro je, nismo tukmezi :lol:

Vidiš, može se i od vas budista nešto pmaetno naučit, npr. da ne treba biti ni o čemu ovisan, pa tako ni o forumu, i zato ću ja pokušati da se malo kontrolišem kad je forum u pitanju, da forumam ali ne previše.

Sve je pitanje prave mjere, ajd' zdravo :) :run:
fatamorgana

#2463 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Da se nije ope' zaljubio? :-)
pussysmoke

#2464 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pussysmoke »

Kur'an, sura 9:29: "Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno".

:evil:
Sati

#2465 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

802. Pravo lice

Da bi nam stvari sa kojima se susrećemo pokazale svoje pravo lice,
neophodno je da napustimo svoja gledišta o njima.

Thich Nhat Hanh

Image
bizet

#2466 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@ime_kojeg_nema, hvala ti sto si me uputio da dalje istrazujem i pitam, hvala :)

@Sati, ovo "Pravo lice" je mnogo tesko...lako je reci, ali kako uspjeti u tome?

lako je biti dobar prema drugima, nije tako lako biti dobar prema sebi
bizet

#2467 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Dobro je, nismo tukmezi :lol:

Vidiš, može se i od vas budista nešto pmaetno naučit, npr. da ne treba biti ni o čemu ovisan, pa tako ni o forumu, i zato ću ja pokušati da se malo kontrolišem kad je forum u pitanju, da forumam ali ne previše.

Sve je pitanje prave mjere, ajd' zdravo :) :run:
i had to for this heftu:

http://m.youtube.com/watch?v=vez7L7NpBtk

a ima i ova verzija za stariju raju :)

http://m.youtube.com/watch?v=A6Y78k_Dgp8
Great Cornholio

#2468 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Pored Tozovca I Branko kockica na budizam preš'o :lol:

Pa da bizet, to i jesu pjesme za nas, svi smo mi ovdje drugari :)

Nego, eto fata pomenu zaljubljenost, pa ću ga pitati kako budisti gledaju na taj "problem", jer zaljubljenost i budizam nisu kompatibilni, nisu zbog toga što budizam insistira na samokontroli a ko je bio zaljubljen zna da je tada teško biti "budista" ?
fatamorgana

#2469 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote: @Sati, ovo "Pravo lice" je mnogo tesko...lako je reci, ali kako uspjeti u tome?
Iako pitanje nije upućeno meni oprosti ako ja odgovorim, ako dam svoje mišljenje, :wink: ....

Pitaš kako uspjeti? Pa kao i u svemu ostalom, postoji samo jedan način - predano i do kraja ... and steady! :)
fatamorgana

#2470 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Pored Tozovca I Branko kockica na budizam preš'o :lol:

Nego, eto fata pomenu zaljubljenost, pa ću ga pitati kako budisti gledaju na taj "problem", jer zaljubljenost i budizam nisu kompatibilni, nisu zbog toga što budizam insistira na samokontroli a ko je bio zaljubljen zna da je tada teško biti "budista" ?
Pa budizam jako strogo gleda na sve to, dozvoljena je zaljubljenost samo u osobe drugog spola, treba da budu isključivo iste vjere tj. budustiĆke a nema ni govora o nekoj ljubavi sa nekim iz npr.drugog grada, države i sl.
Great Cornholio

#2471 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:

Pa budizam jako strogo gleda na sve to, dozvoljena je zaljubljenost samo u osobe drugog spola, treba da budu isključivo iste vjere tj. budustiĆke a nema ni govora o nekoj ljubavi sa nekim iz npr.drugog grada, države i sl.
Vi strožiji od Islama :shock: :D pa kod muslimana je dozvoljeno da makar muškarac musliman može oženiti ženu druge vjere, ali je mora preokrenut' na Islam.
fatamorgana

#2472 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:

Vi strožiji od Islama :shock: :D pa kod muslimana je dozvoljeno da makar muškarac musliman može oženiti ženu druge vjere, ali je mora preokrenut' na Islam.
E nemere, il' fanatiĆno il' nikako, :lol:
Great Cornholio

#2473 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote: E nemere, il' fanatiĆno il' nikako, :lol:
Ma ti si light budista, tebe će neka preokrenut na svoju vjeru :evil: :D
fatamorgana

#2474 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ma nisam ja te sreće, :(
Great Cornholio

#2475 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Ma nisam ja te sreće, :(
Ima ba kafana, ona te nikad neće iznevjerit' :evil: :D

Isteče mi termin rezervisan za forum 8-) , doviđenja...
Post Reply