Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ljubav_aha

#2451 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

jeza u ledja

"In 1992, the party's platform said everyone should have "universal" access to health care "not as a privilege, but as a right." In 1996, a party chastened after the collapse of President Bill Clinton's health care initiative nonetheless committed itself to "ensuring that Americans have access to affordable, high-quality health care." In 2000, the platform noted that "for 50 years, the Democratic Party has been engaged in a battle to provide the kind of health care a great nation owes its people." In 2004, the platform said this: "We believe that health care is a right and not a privilege."

Securing that right is as important now as it was four, or even 50, years ago. When gas prices recede, when the housing market stabilizes and fears of imminent job losses ebb, there will still be an unconscionable gap between the glory of American medical science and the ability of millions of people to get the most basic care.

Obama avoided an intra-party brawl over the health platform. The unanswerable question is whether he will be as determined, as president, to take on the much larger -- and excruciatingly harder -- health-care fight."
Brisbane

#2452 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Brisbane »

Ako Huso i pobjedi i pocne provoditi sto je obecao, roknu cega u sljedece 4 godine i sve po starom.

MIslim, gdje ce bogati ljudi u USA da dozvole trilione dollara da izgube da bi svima bilo dobro (health, taxes).
Plati ce mozda 100 miliona $ i neko ce ga roknuti iznutra. Ni prvi, ni posljedni.
ljubav_aha

#2453 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

forbes.com video network

video o zdrastevnom osiguranju

http://www.forbes.com/video/?video=fvn/ ... contextual
ahuseino

#2454 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

_veleposlanik wrote:
jeza u ledja wrote:Pa dobro jebiga bolje je i to nego pod kakvim diktatorom (a la Franco :D )
valjda, iako ga i dan danas ovdje velicaju i hvale bas kao mi Tita. ustvari, ovdje govore kako je pored diktature vladao red i svak je imao posao - a Tita porede sa mnogo vecim "diktatorima" od Franca...

samo znam da kao ljudska bica mi to mozemo mnogo bolje od svih dosadasnjih uredjenja. imamo prekrasnu planetu, ima dovoljno resursa za sve. potrebna je svijest i moralna nacela u svakom pojedincu da bi se tako nesto postiglo, medjutim... dok budemo ovako "ograniceni" ovim kvazi izborima i prividnom demokratijom i njenim slobodama - ne idemo nikamo dalje od tiranskih opresora koji su vladali proslih stoljeca... sve ovo gledajuci u globalu - sto nije jednako prisilnom uvodjenju globalizacije i masovnog zaglupljivanja stanovnistva da bi kapitalizam i elitizam vladali i rezali "tortu"...
Otidji u Barcelonu... Cataloniu, da vidish kako ga tamo "velichaju" ;-) ...
ahuseino

#2455 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:forbes.com video network

Prie no sto pogledam... Forbes... :o republican
ljubav_aha

#2456 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote:forbes.com video network

Prie no sto pogledam... Forbes... :o republican
i ,sto kazes za video prezentaciju :?:

nemoj samo reci i da je NY times republikanerski,jer mi je to jedan od najdrazih izvora americkih informacija :lol:
Topla voda

#2457 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Topla voda »

jebo je jeza obama
u najgorem trenutku za predsjednika.
ko da je igranka...haman ce za sav belaj koji slijedi on biti kriv
_veleposlanik

#2458 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote: Ti meni mozes danas reci, eto Obama je samo pijun kojim upravljaju lobiji i slicno, mozda je to donekle tacno (danas je sigurno), ali meni je sasvim jasno da je dosao do ovdje samostalno, radom, znanjem, strpljenjem, karizmom. (Ne moze me niko ubijediti da je jedan crnac, bez oca, bez nekih bogatih familijarnih veza, dogurao do ovdje icim drugim). Sad koliko se on moze oduprijeti tim 'mracnim silama' o kojim govoris vidjecemo, ali sigurno moze vise ovi dosadasnji predsjednici, jer jednostavno ne dolazi iz tog politickog miljea.
stvarno covjece, i bez uvrede niti pretenzije da ispadnem pametniji a jos nisam "koracao" po USA - to su one utopijske price koje vjerujem dobar dio amera jos uvijek uzima za gotovo...

kao prvo, shvatimo vec jednom kako funkcionise drustvo: para vrti gdje burgija ne moze. kada je kompanija veca od vlade (jer ima veci kapital od iste), onda tu svako nacelo o slobodama, pravima i ljudskosti prelazi u sjenu - sve dok budemo dio kapitalistickog drustva koje aktivno ili pasivno zudi za profitom... jednostavno, to je isto ono kao moja vizija mira u svijetu, da niko nije gladan ni zedan i da svi zivimo dostojanstveno - to je jednostavno utopija. s tim sto je mnogo bolje i humanije rjesenje ovo sto predlazu npr u Project Venusu. a da smo svjesni toga, bilo bi i vise nego izvodljivo, otkrili bismo mnoge nove mogucnosti...

medjutim, sve dok je kapitalizma, pohlepe i ovakog "lack of consciousness" drustva nema nista od toga - a kamoli da se neki tamo kralj kapitalisticke nacije bori za dobrobit stanovnistva (a da pritom, naravno, nikog treceg ne ubija i ne eksploatise)...

to je jasno ko 2+2, matematika je jednostavna: amerika trosi 40% svjetskih resursa a cine 3% svjetskog stanovnistva... naravno da svima vama taj metod pashe... ali ljudi, vi ste bosanci, stavite ruku na srce pa malo razmislite.... ovaj sistem je neizdrziv, upravo sada propada, i svako prividno rjesenje ili "preokret" je ustvari kao i dosada prodavanje magle ionako zatupljenom i do vrata zaduzenom narodu! (a o nevinima koji ginu zbog toga, ne bih sada da skrecem sa teme)

kada kazem Amerika, mislim jednako i na Evropu, nakon koje naravno dolaze i Rusija i Kina... nisam amerofob, ali jesam ostro protiv kapitalizma jer je dokazano da se u stvari radi o najsavremenijem obliku ropstva, nepravednom i zlocinackom drustvenom uredjenju...

a kapitalizam i potrosnja su naravno zastitni znakovi Amerike... zaboravi slobodu i sve ostale bajke. zaboravi na crnog i jadnog Obamu - marionetu, koji ce jednako kao i svi do sada raditi po nalozima Cionista i bankara (koji su najveci dio njegove kampanje, kao i McCainove, finansirali), dok narodu prodaju lazne vrijednosti i moraju izmisljati nove pretekste za nove ratove i potrage za resursima... pa namjestati nove 9/11... stvarno zivimo u bolesnom drustvu, ne mozemo na ovo gledati kao nesto pozitivno...

Zbigniev Brzezinski je njegov mentor - a isti pripada samim vrhovima sektaskih elita... sve je provjereno toliko da mi se i dalje cini skoro nevjerovatnim da to moram na ovaj nacin govoriti ostalima... zar fakat mislite da ce Obama donijeti i jednu jedinu odluku sam od sebe???

jedini covjek koji je htio napraviti presedan i dovesti humanost i pravdu razvijenom a time i siromasnom dijelu svijeta jeste Kennedy, koji je zbog toga zavrsio na onakav nacin... hiljade dokaza o pravim izvrsiocima ubistava i njega i brata mu, pa opet nista, mi i dalje slijepo kapitalizam prihvatili za ruku i ne zelimo da ga popustimo. punimo bankarima bunkere zlata. ovima, kada odgovara, stvore krizu i usiju strah u narod, koji ce na taj nacin lakse kontrolirati... pronevjeravaju se "quatrillions" dolara, jos im se milijarde isplacuju iz budzeta, zbog njihovog nazovimo "loseg poslovanja" (sto niko ne zeli da shvati, ispada ova kriza dolazi sama od sebe) umjesto da im se konacno neko suprostavi... njima milijarde, a americki narod sve vise po "tent-cities", zbog kredita koje su davali kao kokice - bez ikakvog ozbiljnog studija rizika, isti narod koji se cijeli zivot bori za dobijanje nekih osnovnih ljekarskih socijalnih prava... a bankari dodju i za tren pokupe milijarde...

ova sadasnja situacija ce se svakako u buducim udzbenicima historije uciti kao jedna od najvecih (mislim najveca) pljacka cijele svjetske civilizacije ikada, a mi jos uvijek gledamo nekakve utakmice - i nadamo se da ce s Obamom doci prosperitet i mir u svijetu (ili nesto bolje nego sto je to sada)...

s ovim recenim - meni je cijeli svijet blago receno smijesan... licemjerje (hipokresija) je dostigla nivo realnosti s kojom se suocavamo i prihvatamo u svom svakodnevnom zivotu. od srca se nadam i ocekujem dolazak nove svijesti - koja svakako nece doci bez "placanja odgovarajuce cijene", odnosno vjerovatno teskih vremena za sve nas. ali neka nam, ne zasluzujemo nista manje... time ce narod shvatiti u kakvoj smo zabludi zivjeli decenijama (ja mislim ipak da se radi o stoljecima), a to ce nam pomoci u novom shvatanju i povecanja humanosti i dostojanstva koje je sada na nivou nasih adidas patika...

eto, samo to :)
pozdrav
_veleposlanik

#2459 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

zelio sam samo ukratko reci: situacija je prevelika, ogromna za jednog jadnog Obamu... uspostavljeni sistem u Americi, htjeli vi to shvatiti/prihvatiti ili ne, je najjaca kapitalisticka masinerija koja ce svakako pomesti sta god joj stane na put. jednostavno, nema covjeka, niti armije koja to moze sprijeciti, osim obrazovanog, svjesnog i validnog stanovnistva, moralne i kriticne mase.

medjutim, mislim da sa tolikim MTV, Bowling NBA McDonalds poslasticama necemo taj film jos za koje vrijeme gledati...
jeza u ledja

#2460 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

_veleposlanik wrote:kada je kompanija veca od vlade (jer ima veci kapital od iste),
Kako mislis kompanija veca od vlade? Ne postoji nijedna kompanija u svijetu cija je trzisna vrijednost priblizna recimo godisnjem budzetu federalne vlade SAD. To je fundamentalna greska u poimanju kako funkcionise svijet, svih vas zaludjenika zavjerama. Kada shvatis to, plus kad shvatis da bukvalno federalna vlada proizvodi dolare onda ces shvatiti da su drzavne vlade te koje vladaju svijetom i imaju stvarnu moc, a ne kompanije, ma koliko jake one bile.

Brojke trazi sam.
Za pocetak, evo ti lista najvecih kompanija u svijetu:
http://www.forbes.com/lists/2008/18/biz ... ktVal.html
ld

#2461 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:
_veleposlanik wrote:kada je kompanija veca od vlade (jer ima veci kapital od iste),
Kako mislis kompanija veca od vlade? Ne postoji nijedna kompanija u svijetu cija je trzisna vrijednost priblizna recimo godisnjem budzetu federalne vlade SAD. To je fundamentalna greska u poimanju kako funkcionise svijet, svih vas zaludjenika zavjerama. Kada shvatis to, plus kad shvatis da bukvalno federalna vlada proizvodi dolare onda ces shvatiti da su drzavne vlade te koje vladaju svijetom i imaju stvarnu moc, a ne kompanije, ma koliko jake one bile.

Brojke trazi sam.
mislim da se ovaj gore pogresno izrazio,jer kao sto ti rece oni stancaju dolare

ali problem je u tome sto su korporacije nasle backdoor,i aktivno koriste lobisticke firme i lobiraju,citaj potkupljuju,kongresmene i senatore
jedan od najboljih primjera je Sicko od moora
ili dick i njegov haliburton,i na par dana nakon napustanja bijele kuce ,dick je potpisao sporazum kojem je omogucio privatizaciu rata
jako dobro istrazivanje na tu temu je uradio jeremy scahill i napisao je knjigu blackwater,sticajem okolnosti da sam ga upoznao,dobar novinar,kniga je izrazito dobro napisana i jako je objektivana
to je jedan od glavnih problema,korporacije kupuju kongres,senat preko lobista,i zatim guraju svoje interese,i ovi kad glasaju zanemarice interese naroda radi tih korporacija i njihovih usluga

tipican primjer je bailout banaka i ovih 700 milijardi dolara iz budjeta,znaci od poreznih obveznika,zato sto su kreteni u tim bankama i firmama bili pohlepni,i nesavjesnim poslovanjem i zeljom za sto vecim gubitkom su ulazili u viskoriskantno poslovanje i kad njihovm greskom to pocne da pada,opet narod placa

nedavno su dali otkaz direktoru Barklyes banke u engleskoj i dobio je otpremninu 4 miliona funta,a drugi sto je bio direktor za bliski istok iste banke,dobio je otpremninu 40 miliona funti
takvi slucajevi su i u americi

i sve preko ledja naroda
ahuseino

#2463 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

_veleposlanik wrote:
...

kao prvo, shvatimo vec jednom kako funkcionise drustvo: para vrti gdje burgija ne moze. kada je kompanija veca od vlade (jer ima veci kapital od iste), onda tu svako nacelo o slobodama, pravima i ljudskosti prelazi u sjenu - sve dok budemo dio kapitalistickog drustva koje aktivno ili pasivno zudi za profitom... jednostavno, to je isto ono kao moja vizija mira u svijetu, da niko nije gladan ni zedan i da svi zivimo dostojanstveno - to je jednostavno utopija. s tim sto je mnogo bolje i humanije rjesenje ovo sto predlazu npr u Project Venusu. a da smo svjesni toga, bilo bi i vise nego izvodljivo, otkrili bismo mnoge nove mogucnosti...

medjutim, sve dok je kapitalizma, pohlepe i ovakog "lack of consciousness" drustva nema nista od toga - a kamoli da se neki tamo kralj kapitalisticke nacije bori za dobrobit stanovnistva (a da pritom, naravno, nikog treceg ne ubija i ne eksploatise)...

to je jasno ko 2+2, matematika je jednostavna: amerika trosi 40% svjetskih resursa a cine 3% svjetskog stanovnistva... naravno da svima vama taj metod pashe... ali ljudi, vi ste bosanci, stavite ruku na srce pa malo razmislite.... ovaj sistem je neizdrziv, upravo sada propada, i svako prividno rjesenje ili "preokret" je ustvari kao i dosada prodavanje magle ionako zatupljenom i do vrata zaduzenom narodu! (a o nevinima koji ginu zbog toga, ne bih sada da skrecem sa teme)
...

...
ova sadasnja situacija ce se svakako u buducim udzbenicima historije uciti kao jedna od najvecih (mislim najveca) pljacka cijele svjetske civilizacije ikada, a mi jos uvijek gledamo nekakve utakmice - i nadamo se da ce s Obamom doci prosperitet i mir u svijetu (ili nesto bolje nego sto je to sada)...

pozdrav
Sila si @veleposlaniche... imash snage svaka chast... ja ne toliko... samo par stavki.

Iz mog uchenja socijologije i Marksizma prije nekih dvadesetak godina, od par stvari sto su ostale u glavi, jedna je da je po definiciji utopija nemogucha, odnosno nesto prema chemu tezimo...

Projecti Venus je jedna od stvari koja to ASOLUTNO potvrdjuje. Lijepo je zamisljeno to "resource based society", ali problem je dochi "odavde to damo"... I iz mog znanja fizickog svijeta (a vjeruj mi imam dosta upravo o svim aspektima potrebne energije i resursa na kojim se bazira projekt Venus) nemoguche... ne zato sto Rothchildovi "kontrolishu svijet", nego zbog prakticnie (ne)izvodljivosti tranzient-a...

... drustvo ne propada... a razgovarachemo u Februaru po ovom pitanju (logori i NWO)...

... Slazem se - Najvecha Pljacka u Istoriji Chovjechanstva - sve velikim slovima...
jeza u ledja

#2464 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

ld wrote: mislim da se ovaj gore pogresno izrazio,jer kao sto ti rece oni stancaju dolare

ali problem je u tome sto su korporacije nasle backdoor,i aktivno koriste lobisticke firme i lobiraju,citaj potkupljuju,kongresmene i senatore
ili dick i njegov haliburton,i na par dana nakon napustanja bijele kuce ,dick je potpisao sporazum kojem je omogucio privatizaciu rata
jako dobro istrazivanje na tu temu je uradio jeremy scahill i napisao je knjigu blackwater,sticajem okolnosti da sam ga upoznao,dobar novinar,kniga je izrazito dobro napisana i jako je objektivana
to je jedan od glavnih problema,korporacije kupuju kongres,senat preko lobista,i zatim guraju svoje interese,i ovi kad glasaju zanemarice interese naroda radi tih korporacija i njihovih usluga

tipican primjer je bailout banaka i ovih 700 milijardi dolara iz budjeta,znaci od poreznih obveznika,zato sto su kreteni u tim bankama i firmama bili pohlepni,i nesavjesnim poslovanjem i zeljom za sto vecim gubitkom su ulazili u viskoriskantno poslovanje i kad njihovm greskom to pocne da pada,opet narod placa

nedavno su dali otkaz direktoru Barklyes banke u engleskoj i dobio je otpremninu 4 miliona funta,a drugi sto je bio direktor za bliski istok iste banke,dobio je otpremninu 40 miliona funti

i sve preko ledja naroda

Jasno je meni to, mislim to je svima jasno. Taj problem postaje sve izrazeniji i ljudi polako pocinju da se bude i to mijenjaju. Ja ti opet govorim narod je taj koji glasa za te politicare. Kada i ako ih se opali po djepu oni ce poceti razmisljati malo vise u cemu je problem. I u politici kao i u ekonomiji vlada kopeticija izmedju ideja i onoga ko nudi vise. Tako se povremeno nadje i koji politicar koji ce jasno reci u cemu je problem i predstaviti ga ljudima. Nije danas problem skupit pare, recimo preko interneta. Ne treba ti haman nikakva pocetna lova, nikakva podrska lobija, kompanija, itd. Samo prica i povjerenje. Howard Dean je tako prije 4 godine skupio silnu lovu, samo od ljudi poput tebe i mene. Ron Paul je ove godine to podigao na novi nivo. A Obama je probio sve moguce granice.
Zar ti mislis da vecini Amerikanaca nije jasna povezanost Haliburtona, Chenneya i rata u Iraku? Zar mislis da vecini nije jasna povezanost Busha, nafte i uticaja na Bliskom Istoku? Ili mozda da vecini Amera nije jasna povezanost jevrejskih lobija i americke bezrezervne podrske Izraelu? Zar mislis da neki Amerikanci ne dovode u pitanje sta se stvarno desilo 9/11? Ili mozda da ne znaju da ovih 700 milijardi dolara spasava kojekakve Wall Street CEOs?
Mislim ono, mada se nekad covjek mozda zapita, Amerikanci, a i ostali ljudi u demokratskim zemljama ipak imaju nekakav mozak. Pa skontaju, ok, ovog smo izabrali pa ne valja, hajmo drugog.
Kazes kompanije imaju uticaj na politicare, naravno, ali te politicare bira narod. U tome je poenta. Snaga naroda je veca od bilo koje multinacionalne kompanije, to hocu da kazem. Zajebi uticaj bogatasa, cionista i masona, ja kazem da je Vlada jaca od svega toga (ciste brojke pokazuju da finansijska moc korporacija i pojedinih vlada uopste ne moze ni porediti, cak nevezano za proizvodnju novca). Tu Vladu bira narod. Dakle narod, kolektivno, ima najjaci uticaj na desavanja. Glasacka masina je najjaci lobi, i u brojnosti, a i finansijski.
Tim 'zlim lobijima' odgovara rezigniranost glasaca, cinicnost, pesimizam, ovakakav kakav ispoljava veleposlanik. Ako mislis da ne mozes nista promjeniti, a mozes, onda si sam sebe zajebo.
U svemu tome je poenta izbora Obame na mjesto predsjednika, ako bude izabran. Znaci kad je on, ko je u sustini bio niko i nista, njegov babo pripadnik nekog siromasnog plemena u Keniji, nekog ko bi i za nase bosanske pojmove bio na margini socijalne ljestvice, njegov sin se u roku 40 i kusur godina progurao sam do ovdje gdje je sad. Znas koliko je to mocan simbol ljudima sirom svijeta?

Nikakve pare i lobiji tu nisu u pitanju. I kako sad da kazes eto korporacije upravljaju svijetom?
jeza u ledja

#2465 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Evo gledam ankete juce i danas, i bogami se zakuhava. Na Rasmussenu Obama je spao na samo +3% prednosti. To je najmanja prednost u vise od mjesec dana. S obzirom da je ovo trodnevna anketa, vrlo moguce da ce sutra jos pasti. Juce je Gallup imao Obamu na samo +2%, mada oni sad imaju dvije ankete 'Traditional' je 2%, a 'Expanded' je na 7%. Ova druga predvidja veci odziv glasaca, a prva predvidja odziv glasaca kao 2004-e.
Takodje na Rasmussenu kazu od ljudi anketiranih koji su vec glasali 54% je izjavilo da je glasalo za Obamu, a 45% za McCaina (ako im je vjerovati). (Da ponovim, predvidja se da ce oko trecina ukupnih glasaca glasati prije dana izbora). Od ljudi koji anketiranih koji ce glasati na dan izbora i Obama i McCain su dobili 48%.

Vrlo moguce da se desi danas/sutra da izadju neke ankete u kojima ce McCain voditi, mada takvih rezultata nije bilo vec mjesec dana.
_veleposlanik

#2466 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote:

Brojke trazi sam.
kao prvo, forbes magazin kao i bilo koji drugi oficijelni izvor mozemo komotno macku o rep. to su podaci koje ni ja ni ti necemo nikada tacno znati, a jos manje preko sredstava za masovno informisanje. zato, vise se uzdajem "mogucim" insajderskim dojavama, mnogim podacima koje su pojedince kostale zivota (sto nije slucaj sa ovim podatkom jer se da zakljuciti sam od sebe). zasto npr, kada si tako svjestan pravde i transparentnosti, nemas (ili ga ne vidjoh) misljenje o podvaljenim izborima 2004. koje spomenuh, a moj neistomisljenik ahuseino to potvrdio? mozes li shvatiti stanje transa u kojem se drustvo nalazi kada nije u stanju ostro osuditi toliku neregularnost koja je svijeta kostala jos nekoliko hiljada zivota?

kompanija (moze biti i grupacija, a moze biti i "sestrinstvo" raznih firmi) jeste jaca od vlade. poreze od IRSa idu bankarima za kamate na izdate dolare (Federal Reserve je privatna lopovska institucija! to bi trebalo biti jasno jos od prije), a ostatak se valjda koristi za odrzavanje i "podmazivanje" drustva - inace bi kolaps davnih dana bio tu. mnoga sredstva, bas kao i kod nas, gube trag nakon premjestanja ovlasti sa jednih ministarstava na druge, a govorimo o milijardama i trilionima...

a sada, firme poput naftaskih, ne samo da su bogate, vec su pokupovale prakticno svaku mogucu relevantnu industriju/kompaniju. farmaceutska industrija ima samo mracne i nerijesene "incidente" oko sebe... uzmi da se stvar odvija poput laznih krizi - historijski potvrdjene - koje su vjestacki stvarale nelikvidnost banaka (sto je stvarna pojava, obzirom da se sve bazira na kreditima), da bi kasnije iste propadale. a kada prodje bura, dodje gospodin JP Morgan i pokupuje sve za neuporedivo manje cijene i tako se siri imperija (ona koju narod ne vidi). kada ta imperija posjeduje TV kuce, zdravstvo, prehrambenu industriju(!!!), pa sve industrije potrosackih dobara (a naftu i banke smo vec spomenuli) - ti si i dalje ubjedjen da je Obama "Change" i da ce sve sada biti bolje...

citam prije 6 mjeseci: ekonomski strucnjaci ukazuju na sumnjiv - rekordni - pad cijena zlata, a da bi "slucajnost" bila sto veca, u istom periodu pojavljuje se nova firma za "trading" zlata na berzi. mnogi od njih su zakljucili da se radi o spekulaciji i porucili kako niposto ne treba prodavati zlato, vec skroz suprotno - kupovati ga! clanak je nakon dva dana nestao sa neta, medjutim kopije su se brzo nakon toga razmnozile po mnogim sajtovima i blogovima. (da ne govorimo sada o vaznosti zlata kao jedinstvene i garantne vrijednosti cak i kada cijeli sistem finansija propada)... kao sto su predvidjanja istih govorila, odjednom i nakon 5-6 mjeseci (ne znam tacan datum, dobro bi bilo da neko prilozi historiju cijena zlata posljednjih mjeseci) cijena naglo ponovo odskoci... a nama uslijedi finansijska kriza... i jos im se daju pare iz budzeta (pored IRS godisnjeg poreza od 30% ukupnog dohotka svakog pojedinca - radnika!)...

potrazite i spisak "kompanija" koje su finansirale Obamu i McCaina - prvih 3-4 na oba spiska su glavne americke banke...

i sa ovakvom panoramom ocekujete da onaj ko to vidi ima optimistican pogled na svijet, i da se nada boljitku nakon reality-show izbora?

kao sto rekoh, stvar je prevelika. tu nece pomoci niti jedan pojedinac, niti citava armija (koja je u stvari njihovo vlasnistvo), niti drzava... jedino masovna svijest, da narod konacno preuzme oteto znanje i razotkrije sve lazi - sto je, sad za sad, skoro pa utopicna misao...

@ahuseino: znam sta je utopija, znam sta su resursi i znam koliko nas je stanovnika na planeti. zasto preskaces komentirati podatak: SAD potrosac 40% svjetskih resursa sa 3% ukupnog stanovnistva? zar je tolika ta Amerika da ima dovoljno zaliha, ili je pak svijet neogranicenih materijalnih dobara koje mozemo bezbrizno koristiti kao do sada?

mnogo nas je stanovnika, a kolach je sve manji... i sam si rekao: "problem je doci do te <<resource based society>>", to je tacno ko kuca, ali ne i nemoguce. to je, u prevodu, ono sto zovem hitnom potrebom svijesti koju smo izgubili materijalizmom... a zasto bismo dozvoljeli da u Africi imaju isto sto i mi? bolje da i to njihovo oduzmemo, njima neka ne ostaje nista (bas kao i do sada), cak ni za jesti, a ja cu umjesto jednog sebi kupiti dva Jeep-a...

SWITCH OF CONSCIOUSNESS is all we really need!
jeza u ledja

#2467 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Ja ti opet ponavljam, vrijednost firme, njihov kapital, njihova moc, kolicina love koju mogu izletiti, kolicina kredita koji mogu dobiti, uzmi koji god hoces parametar - ne moze se usporediti sa onim sto moze uciniti vlada SAD. Prava moc lezi tamo, ne u rukama pojedinih kompanija.
Problem je sto te firme placaju pojedince koji su na vlasti da bi ovi radili u njihovu korist, ali ti pojedinci imaju vlast samo onda do kad im narod to dozvoli. Tako da ipak narod ima stvarnu moc, ako pametno odluci, a ne firme.
_veleposlanik

#2468 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote: Jasno je meni to, mislim to je svima jasno. Taj problem postaje sve izrazeniji i ljudi polako pocinju da se bude i to mijenjaju. Ja ti opet govorim narod je taj koji glasa za te politicare. Kada i ako ih se opali po djepu oni ce poceti razmisljati malo vise u cemu je problem. I u politici kao i u ekonomiji vlada kopeticija izmedju ideja i onoga ko nudi vise. Tako se povremeno nadje i koji politicar koji ce jasno reci u cemu je problem i predstaviti ga ljudima. Nije danas problem skupit pare, recimo preko interneta. Ne treba ti haman nikakva pocetna lova, nikakva podrska lobija, kompanija, itd. Samo prica i povjerenje. Howard Dean je tako prije 4 godine skupio silnu lovu, samo od ljudi poput tebe i mene. Ron Paul je ove godine to podigao na novi nivo. A Obama je probio sve moguce granice.
Zar ti mislis da vecini Amerikanaca nije jasna povezanost Haliburtona, Chenneya i rata u Iraku? Zar mislis da vecini nije jasna povezanost Busha, nafte i uticaja na Bliskom Istoku? Ili mozda da vecini Amera nije jasna povezanost jevrejskih lobija i americke bezrezervne podrske Izraelu? Zar mislis da neki Amerikanci ne dovode u pitanje sta se stvarno desilo 9/11? Ili mozda da ne znaju da ovih 700 milijardi dolara spasava kojekakve Wall Street CEOs?
Mislim ono, mada se nekad covjek mozda zapita, Amerikanci, a i ostali ljudi u demokratskim zemljama ipak imaju nekakav mozak. Pa skontaju, ok, ovog smo izabrali pa ne valja, hajmo drugog.
Kazes kompanije imaju uticaj na politicare, naravno, ali te politicare bira narod. U tome je poenta. Snaga naroda je veca od bilo koje multinacionalne kompanije, to hocu da kazem. Zajebi uticaj bogatasa, cionista i masona, ja kazem da je Vlada jaca od svega toga (ciste brojke pokazuju da finansijska moc korporacija i pojedinih vlada uopste ne moze ni porediti, cak nevezano za proizvodnju novca). Tu Vladu bira narod. Dakle narod, kolektivno, ima najjaci uticaj na desavanja. Glasacka masina je najjaci lobi, i u brojnosti, a i finansijski.
Tim 'zlim lobijima' odgovara rezigniranost glasaca, cinicnost, pesimizam, ovakakav kakav ispoljava veleposlanik. Ako mislis da ne mozes nista promjeniti, a mozes, onda si sam sebe zajebo.
U svemu tome je poenta izbora Obame na mjesto predsjednika, ako bude izabran. Znaci kad je on, ko je u sustini bio niko i nista, njegov babo pripadnik nekog siromasnog plemena u Keniji, nekog ko bi i za nase bosanske pojmove bio na margini socijalne ljestvice, njegov sin se u roku 40 i kusur godina progurao sam do ovdje gdje je sad. Znas koliko je to mocan simbol ljudima sirom svijeta?

Nikakve pare i lobiji tu nisu u pitanju. I kako sad da kazes eto korporacije upravljaju svijetom?

na pocetku kada sam tek poceo komentirati svoja "opasna" vidjenja svijeta, osjecao sam odbojnost na koju sam odgovarao jednakom, mozda i "drskijom (?)" mjerom... sada vidim da sam pogrijesio... cijenim sto smo u stanju makar razluciti "dobro" od "zla", iako se ne slazemo u daljem razvitku ideja...

kao prvo, to sto narod bira - recena je i potvrdjena dosada nevidjena nepravilnost u demokratskim izborima (mada sam svjestan da je toga uvijek bilo sirom svijeta, cime se tvoja teza o "izboru naroda" sama pobija). eto ti primjer najsvjeziji americki izbori 2004. a to je ono sto znamo, sto je uspjelo izaci na vidjelo!

dalje, sto se tice Ron Paula, vjerujem da si poznat njegovim iznosenjem stavova i njegovim gledistem cijele situacije. Ron nije dizao nikakvu lovu, ali jeste uspjeo probuditi masu ljudi koja nije uspjela ukopcati neke osnovne stvari u zivotu... i trazila je odgovore... chudi me da je jos uvijek ziv, ali ako nastavi, bojim se da nece biti jos dugo... jednostavno, po ljudskosti i iskrenosti, Obama mu nije ni do koljena. proguglaj Brzezinski i Obama relationship... i naravno, saznajmo ko je u stvari taj Z. Brzezinski...

eh sada, ovaj uvecani i boldirani dio............ kada bismo napravili filozofsku analizu (sto mislim da nije ni potrebno, dovoljno je malo ukljuciti mozak i moral) ja samo mogu odgovoriti ovako: :shock: :shock: :shock: :shock:

slazem se sa svim tim, svjestan sam i znam to. medjutim, tvoj nacin olahkog prihvatanja, ili oduzimanje vaznosti takvih cinjenica je prosto za ne povjerovati... (do sada sam mislio da si totalni skeptik i da ne vjerujes u te stvari)...

sta reci covjece, kada "vi" branite Iranu da ima nuklearna postrojenja a "svjesni ste" svega toga sto nabroja???????????? molim vas, kako ovo protumaciti, kako???

kako mozemo kritikovati Chaveza, Putina, Ahmadinedzada, Saddama, Castra................. a gle govana na vlastitom pragu? istrosicu jezik izgovarajuci: LICEMJERJE (HIPOCRESY)!

i kako nakon ovoga ocekivati da ce neko staviti ruku na srce i sagledati situaciju sa "nebeske perspektive", potpuno neutralno, za dobrobit covjecanstva? a kasnije, sve te "neregularnosti" (da ih nebi nazvao najvecim zlocinackim poduhvatima sistematski obradjenih ikada) ce doci i rijesiti jedan Obama...

EVO TI AHUSEINO DEFINICIJA UTOPIJE! bravo slobodni narode. zivjela demokratija!
_veleposlanik

#2469 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by _veleposlanik »

jeza u ledja wrote:Ja ti opet ponavljam, vrijednost firme, njihov kapital, njihova moc, kolicina love koju mogu izletiti, kolicina kredita koji mogu dobiti, uzmi koji god hoces parametar - ne moze se usporediti sa onim sto moze uciniti vlada SAD. Prava moc lezi tamo, ne u rukama pojedinih kompanija.
Problem je sto te firme placaju pojedince koji su na vlasti da bi ovi radili u njihovu korist, ali ti pojedinci imaju vlast samo onda do kad im narod to dozvoli. Tako da ipak narod ima stvarnu moc, ako pametno odluci, a ne firme.
izvini sto te ovoliko repliciram, evo jos samo ovo za ovaj post:

kasnije meni neko govori da citam i vjerujem u svasta, da sam naivko...
jeza u ledja

#2470 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

_veleposlanik wrote:
jeza u ledja wrote:Ja ti opet ponavljam, vrijednost firme, njihov kapital, njihova moc, kolicina love koju mogu izletiti, kolicina kredita koji mogu dobiti, uzmi koji god hoces parametar - ne moze se usporediti sa onim sto moze uciniti vlada SAD. Prava moc lezi tamo, ne u rukama pojedinih kompanija.
izvini sto te ovoliko repliciram, evo jos samo ovo za ovaj post:

kasnije meni neko govori da citam i vjerujem u svasta, da sam naivko...
Jesi. Mucni malo glavom.

Razmisli sta vlada Amerike moze da uradi (recimo, u teoriji, zamisli jedan dan nijedna firma ili lobi ih ne kontrolise), a sta moze jedna kompanija?

Recimo, vlada Amerike ima vojnu silu, sta firma ima? Vlada kontrolise zakone po kojim posluje firma, sta tu firma moze? Vlada moze stancati lovu, za koju firma mora da radi i zaradjuje. Vlada iza sebe ima zemlju, puteve, infrastrukturu, sume, brda, luke, zeljeznice, postu, 'radni narod'. Te se stvari ne mogu uporediti. Firme funkcionisu pod uslovima koje uspostavljaju vlade drzava (hvala bogu jos uvijek). Ako vlade odluce da ti uslovi ne valjaju, oni ih mogu promjeniti i tako efektivno ugasiti firme koje zele. Firme kad bankrotiraju, one bankrotiraju pred drzavom, ne pred drugim firmama. Firme kad posudjuju kredite, banke garantiraju pokrice kod drzave. Firme kad zaradjuju novac, taj novac je nesto sto drzava proizvodi i kontrolise. Drzava kontrolise vrijednost tog novca.
Sve sto firme rade je limitirano unutar parametara koje uspostavljaju pojedine drzave.

Jos jedna stvar, ni te firme nisu Marsovci, vec ljudi od krvi i mesa. I od njihovih profita neko zaradjuje, neko manje, neko vise. Npr. hiljade i hiljade Bosanaca je preko Haliburtona otislo u Irak ili Afganistan i zaradjuju veliku lovu.

PS: Evo naceo sam stotu stranicu. :zjev:
hamzibeg

#2471 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by hamzibeg »

_veleposlanik wrote:
jeza u ledja wrote: Ti meni mozes danas reci, eto Obama je samo pijun kojim upravljaju lobiji i slicno, mozda je to donekle tacno (danas je sigurno), ali meni je sasvim jasno da je dosao do ovdje samostalno, radom, znanjem, strpljenjem, karizmom. (Ne moze me niko ubijediti da je jedan crnac, bez oca, bez nekih bogatih familijarnih veza, dogurao do ovdje icim drugim). Sad koliko se on moze oduprijeti tim 'mracnim silama' o kojim govoris vidjecemo, ali sigurno moze vise ovi dosadasnji predsjednici, jer jednostavno ne dolazi iz tog politickog miljea.
stvarno covjece, i bez uvrede niti pretenzije da ispadnem pametniji a jos nisam "koracao" po USA - to su one utopijske price koje vjerujem dobar dio amera jos uvijek uzima za gotovo...

kada kazem Amerika, mislim jednako i na Evropu, nakon koje naravno dolaze i Rusija i Kina... nisam amerofob, ali jesam ostro protiv kapitalizma jer je dokazano da se u stvari radi o najsavremenijem obliku ropstva, nepravednom i zlocinackom drustvenom uredjenju...

a kapitalizam i potrosnja su naravno zastitni znakovi Amerike... zaboravi slobodu i sve ostale bajke. zaboravi na crnog i jadnog Obamu - marionetu, koji ce jednako kao i svi do sada raditi po nalozima Cionista i bankara (koji su najveci dio njegove kampanje, kao i McCainove, finansirali), dok narodu prodaju lazne vrijednosti i moraju izmisljati nove pretekste za nove ratove i potrage za resursima... pa namjestati nove 9/11... stvarno zivimo u bolesnom drustvu, ne mozemo na ovo gledati kao nesto pozitivno...

Zbigniev Brzezinski je njegov mentor - a isti pripada samim vrhovima sektaskih elita... sve je provjereno toliko da mi se i dalje cini skoro nevjerovatnim da to moram na ovaj nacin govoriti ostalima... zar fakat mislite da ce Obama donijeti i jednu jedinu odluku sam od sebe???

jedini covjek koji je htio napraviti presedan i dovesti humanost i pravdu razvijenom a time i siromasnom dijelu svijeta jeste Kennedy, koji je zbog toga zavrsio na onakav nacin... hiljade dokaza o pravim izvrsiocima ubistava i njega i brata mu, pa opet nista, mi i dalje slijepo kapitalizam prihvatili za ruku i ne zelimo da ga popustimo. punimo bankarima bunkere zlata. ovima, kada odgovara, stvore krizu i usiju strah u narod, koji ce na taj nacin lakse kontrolirati... pronevjeravaju se "quatrillions" dolara, jos im se milijarde isplacuju iz budzeta, zbog njihovog nazovimo "loseg poslovanja" (sto niko ne zeli da shvati, ispada ova kriza dolazi sama od sebe) umjesto da im se konacno neko suprostavi... njima milijarde, a americki narod sve vise po "tent-cities", zbog kredita koje su davali kao kokice - bez ikakvog ozbiljnog studija rizika, isti narod koji se cijeli zivot bori za dobijanje nekih osnovnih ljekarskih socijalnih prava... a bankari dodju i za tren pokupe milijarde...

s ovim recenim - meni je cijeli svijet blago receno smijesan... licemjerje (hipokresija) je dostigla nivo realnosti s kojom se suocavamo i prihvatamo u svom svakodnevnom zivotu. od srca se nadam i ocekujem dolazak nove svijesti - koja svakako nece doci bez "placanja odgovarajuce cijene", odnosno vjerovatno teskih vremena za sve nas. ali neka nam, ne zasluzujemo nista manje... time ce narod shvatiti u kakvoj smo zabludi zivjeli decenijama (ja mislim ipak da se radi o stoljecima), a to ce nam pomoci u novom shvatanju i povecanja humanosti i dostojanstva koje je sada na nivou nasih adidas patika...

pozdrav
Jesi i ti "utopista",pa zar je bas tako crno i sta onda po tvom misljenju treba da se uradi i kako pa da svijet "procvjeta"...i ko u tome da ga povede..... :? De da cujemo ....
EI Presidente

#2472 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by EI Presidente »

Svi vi koji mrzite Ameriku mozete pricati sta hocete, ali cinjenica da je jedan Obama, prakticno nikogovic, "pogresne" boje koze, koji je dosao niotkuda, i sve u zivotu sam stvorio, predsjednicki kandidat u izborima koji se komotno mogu nazvati historijskim, najbolje govori o samoj sustini Amerike. Bilo koja zemlja u Europi o ovakvom demokratskom, civilnom, ili politickom procesu moze samo sanjati. Americki narod, kao mjesavina mnogih svjetskih kultura i principa, je fundamentalno pozitivan i pun nekakve nade, o kojoj Europljani, opet, samo mogu sanjati. Ovo govorim kao Europljanin, Bosanac, koji zivi u USA od 2002e. Meni je drago da zivim u Americi u ovom momentu, a zao mi je da mnogi od vas ne kontaju vaznost ovih izbora. Na kraju krajeva, ne zivite ovdje pa je stoga i tesko razumjeti stanje na terenu, koje je u najmanju ruku - veoma uzbudljivo:)
zavrzlama

#2473 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by zavrzlama »

EI Presidente wrote:Svi vi koji mrzite Ameriku mozete pricati sta hocete, ali cinjenica da je jedan Obama, prakticno nikogovic, "pogresne" boje koze, koji je dosao niotkuda, i sve u zivotu sam stvorio, predsjednicki kandidat u izborima koji se komotno mogu nazvati historijskim, najbolje govori o samoj sustini Amerike. Bilo koja zemlja u Europi o ovakvom demokratskom, civilnom, ili politickom procesu moze samo sanjati. Americki narod, kao mjesavina mnogih svjetskih kultura i principa, je fundamentalno pozitivan i pun nekakve nade, o kojoj Europljani, opet, samo mogu sanjati. Ovo govorim kao Europljanin, Bosanac, koji zivi u USA od 2002e. Meni je drago da zivim u Americi u ovom momentu, a zao mi je da mnogi od vas ne kontaju vaznost ovih izbora. Na kraju krajeva, ne zivite ovdje pa je stoga i tesko razumjeti stanje na terenu, koje je u najmanju ruku - veoma uzbudljivo:)
:thumbup:
jeza u ledja

#2474 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Suti, dok Obama stvarno ne pobjedi ja nista ne vjerujem. Vrtim ove ankete ko blesav svaki dan, ali to su samo ankete. Sve ovo i dalje moze pasti u vodu.

Jos 6 dana strahovanja i nade... :cry:
ld

#2475 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:
ld wrote: mislim da se ovaj gore pogresno izrazio,jer kao sto ti rece oni stancaju dolare

i sve preko ledja naroda

Jasno je meni to, mislim to je svima jasno. Taj problem postaje sve izrazeniji i ljudi polako pocinju da se bude i to mijenjaju. Ja ti opet govorim narod je taj koji glasa za te politicare. Kada i ako ih se opali po djepu oni ce poceti razmisljati malo vise u cemu je problem. I u politici kao i u ekonomiji vlada kopeticija izmedju ideja i onoga ko nudi vise. Tako se povremeno nadje i koji politicar koji ce jasno reci u cemu je problem i predstaviti ga ljudima. Nije danas problem skupit pare, recimo preko interneta. Ne treba ti haman nikakva pocetna lova, nikakva podrska lobija, kompanija, itd. Samo prica i povjerenje. Howard Dean je tako prije 4 godine skupio silnu lovu, samo od ljudi poput tebe i mene. Ron Paul je ove godine to podigao na novi nivo. A Obama je probio sve moguce granice.

bas ono sto sam ti gore blondirao
kakav konkretno gradjani imaju izbor u USA,sta i kad izaberu postenog politicara,taj posteni ce uci medju 500 i kusur metuzalema,i on ce jedno vrijeme plivati uzvodno,kad vidi da neide,i on ce poceti nizvodno

amerika je neosporno jedna jaka drzava,gdje su mnogi nasli svoju srecu,mnogo dobrih stvari je doslo iz te zemlje,sve to stoji,ali na masi drugih stvari su usrali smao tako
najjaca ekonomska sila na svijetu,a imaju oko 36 miliona stanovnika koji zive ispod linije siromastva,obrazovanje im je u k.... i tu se svi oni slazu,naravno izuzetak su privatne skole,naravno zna se za koga rezervisane,nedavno je bilo veliko istrazivanje i utvrdili su da dvije trecine omladine ne moze pokazati gdje se nalazi irak na karti
zdravstvo,zastita na radu,moj rodajk radi u firmi,prvu godinu je dobio jednu sedmicu godisnjeg,drugu godinu,dvije,trecu godinu tri sedmice i to je najvise sto moze da dobije,ne moze se vis ereci ni da postoji srednja klasa,to je sad duznicka klasa
kad im spomenes socijalizam,u tebi vide djavola,sta su im mediji uradili
i ako bi Obama i pobijedio,on moze nesto popraviti,ali da napravi nekakav drastican zaokret i reforme,jako tesko

i sto se tice amera koliko im je jasno ta povezanost izmedju tih korporacija i politicara u vrhu,vidi se sad
oko 40% amera podrzaje i dalje republikance i McCaina i dalje vjeruju da ce on nesto da promjeni,ajd znaj cemu se nadaju,to je oko 100 miliona stanovnika,da ne racunamo maloljetne

vjerujes da ja licno se nebi iznenadio ako McCain pobijedi,nadam se svim srcem da nece,ali nista me nebi iznenadilo

i ono sto si napisao za 700 milijardi,prijatelj od mog kolege radi u FEDu,i reko mu je da je ovo samo krpljenje i da su njihove interne procjene da ce za 3 do 5 godina biti totalni krah ekonomije,tip nije obican sluzbenik u FEDu
jedino ih neko cudo moze spasiti
Post Reply