Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#2451 Re: Ginekologija i vagine....
Dobro je ako te nista ne boli.
Preventivno uključi bar neke čajeve, tipa macinu travu-za jajnike, ili brusnicu-za "istjeravanje" bakterija.
Preventivno uključi bar neke čajeve, tipa macinu travu-za jajnike, ili brusnicu-za "istjeravanje" bakterija.
-
oikos
#2452 Re: Ginekologija i vagine....
da..cajevi su zakon..hvala timanekenka u penziji wrote:Dobro je ako te nista ne boli.
- dalalala
#2453 Re: Ginekologija i vagine....
Ja idem jednom godišnje ginekologu. I uvijek sve ok. Odlučim ja da preomijenim ginekologa i odem jednoj doktorici koju mi je dosta prijateljica pohvalilo. Kad sam otišla, reče mi da imam septum maternice. To moj bivši ginekolog kod kojeg sam bila bar jedno 10 puta nije nikad skužio nit mi je kad rekao. Ehh da vidim sad s vama, da li neka od vas ima te pregrade na maternici i da li je to hirurški otklanjala? Meni ta doktorica reče da nije ništa strašno, problem je jedino što bih mogla imati spontane pobačaje u prva 3 mjeseca trudnoće i da je najbolje da to operišem. Kao leži se dan u bolnici i oporavak je brz. Ima dosta stranica po pitanju ove teme, pa ne mogu sve čitati da vidim jel' bilo rasprava na ovu temu. Eto ako ima k'o kakvog iskustva s tim, molim da mi napiše jer sam poprilično u nekom depresivnom stanju zbog toga.
-
julisiz es grant
#2454 Re: Ginekologija i vagine....
Oko ovoga se svojevremeno razvila prilična sfera, jer je postalo unosan biznis. Čitati pažljivo:dalalala wrote:Ja idem jednom godišnje ginekologu. I uvijek sve ok. Odlučim ja da preomijenim ginekologa i odem jednoj doktorici koju mi je dosta prijateljica pohvalilo. Kad sam otišla, reče mi da imam septum maternice. To moj bivši ginekolog kod kojeg sam bila bar jedno 10 puta nije nikad skužio nit mi je kad rekao. Ehh da vidim sad s vama, da li neka od vas ima te pregrade na maternici i da li je to hirurški otklanjala? Meni ta doktorica reče da nije ništa strašno, problem je jedino što bih mogla imati spontane pobačaje u prva 3 mjeseca trudnoće i da je najbolje da to operišem. Kao leži se dan u bolnici i oporavak je brz. Ima dosta stranica po pitanju ove teme, pa ne mogu sve čitati da vidim jel' bilo rasprava na ovu temu. Eto ako ima k'o kakvog iskustva s tim, molim da mi napiše jer sam poprilično u nekom depresivnom stanju zbog toga.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 1601.shtml
Ja to ne bih dirao, ukoliko ne dođe do problema sa trudnoćom i zatrudnjivanjem....naravno, pod uslovom da septum zaista postoji, što bi moralo biti potkrijepljeno slikom, a ne samo pričom "imaš septum" i to je to.
- dalalala
#2455 Re: Ginekologija i vagine....
julisiz es grant wrote:Oko ovoga se svojevremeno razvila prilična sfera, jer je postalo unosan biznis. Čitati pažljivo:dalalala wrote:Ja idem jednom godišnje ginekologu. I uvijek sve ok. Odlučim ja da preomijenim ginekologa i odem jednoj doktorici koju mi je dosta prijateljica pohvalilo. Kad sam otišla, reče mi da imam septum maternice. To moj bivši ginekolog kod kojeg sam bila bar jedno 10 puta nije nikad skužio nit mi je kad rekao. Ehh da vidim sad s vama, da li neka od vas ima te pregrade na maternici i da li je to hirurški otklanjala? Meni ta doktorica reče da nije ništa strašno, problem je jedino što bih mogla imati spontane pobačaje u prva 3 mjeseca trudnoće i da je najbolje da to operišem. Kao leži se dan u bolnici i oporavak je brz. Ima dosta stranica po pitanju ove teme, pa ne mogu sve čitati da vidim jel' bilo rasprava na ovu temu. Eto ako ima k'o kakvog iskustva s tim, molim da mi napiše jer sam poprilično u nekom depresivnom stanju zbog toga.
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 1601.shtml
Ja to ne bih dirao, ukoliko ne dođe do problema sa trudnoćom i zatrudnjivanjem....naravno, pod uslovom da septum zaista postoji, što bi moralo biti potkrijepljeno slikom, a ne samo pričom "imaš septum" i to je to.
Jao ovo je prestrašno, majke mi. Ma doktorica je meni to pokazivala na snimku, ali nemam ja to pojma, nisam skužila, pa mi je crtala na listu papira kako izgleda "normalna" maternica, onda kakva je kod mene i kako je kod nekih žena skroz pregrađena. Kad sam ja nju pitala šta to znači, je li opasno, ona mi je odgovorila da nije opasno ali da imam povećane šanse za spontane pobačaje u prva 3 mjeseca trudnoće. Pa onda me malo tješila kao da ona zna žene sa septumom koje su rodile po 2, 3, 5 djece i tako to, ali eto ako baš hoću da se osiguram, idem to operišem i živim rahat. Ja kako nju skonta to se u Tz (pošto sam iz Tz) u bolnici može besplatno uraditi. Dobije se uputnica od ginekologa, naručiš se i odradiš to.
- dalalala
#2456 Re: Ginekologija i vagine....
Znači ni jedna ženska osoba s foruma nije operisala septum ili rodila živo i zdravo dijete s njim? 
- D_i_A
#2457 Re: Ginekologija i vagine....
Jel ima neko da iz pouzdanih izvora zna za odlicnog ginekologa (bilo gdje u BiH) i ako je moguce da mi da njegov kontakt? Bas mi se zuri naci privatnog ginekologa da lijecim ciste koje imam jos od 15. god, a sad mi je 19 i stanje je sve gore. Iduci ljekarima u domu zdravlja samo sam gore stanje dobila, tako da mi se ne zavlaci vise. Voljela bih nekog da ima mnogo iskustva s ovim i da me shvati ozbiljno a ne da kaze "nije to nista" i to bez ijednog pregleda (jer tako su mi dosad govorili!). Zadnji put sam davno bila na UZV i jedan kaze 4, drugi 6 cm cista na lijevom, mada imam i na desnom, menstruacija mi nikad nije bila redovna a o bolovima da ne govorim. Takodje ako moze da taj ginekolog ima privatnu ordinaciju, jer klinikama ne vjerujem i necu vise nikad ici, bila sam u klinici Sunce u Zenici i iskustvo-KATASTROFA..
-
Notime
#2458 Re: Ginekologija i vagine....
[quote="D_i_A"]Jel ima neko da iz pouzdanih izvora zna za odlicnog ginekologa (bilo gdje u BiH) i ako je moguce da mi da njegov kontakt? Bas mi se zuri naci privatnog ginekologa da lijecim ciste koje imam jos od 15. god, a sad mi je 19 i stanje je sve gore. Iduci ljekarima u domu zdravlja samo sam gore stanje dobila, tako da mi se ne zavlaci vise. Voljela bih nekog da ima mnogo iskustva s ovim i da me shvati ozbiljno a ne da kaze "nije to nista" i to bez ijednog pregleda (jer tako su mi dosad govorili!). Zadnji put sam davno bila na UZV i jedan kaze 4, drugi 6 cm cista na lijevom, mada imam i na desnom, menstruacija mi nikad nije bila redovna a o bolovima da ne govorim. Takodje ako moze da taj ginekolog ima privatnu ordinaciju, jer klinikama ne vjerujem i necu vise nikad ici, bila sam u klinici Sunce u Zenici i iskustvo-KATASTROFA..[/quot
Slična stvar je i kod mene bila, od 15. godine neuredne menstruacije, traju po pola mjeseca, ali neizdrživo. Išla različitim doktorima, svi kažu, nije ništa (izrast će to , kad i ti odrasteš ). Kad sam imala 20 god (i kada sam imala menstruaciju mjesec dana ) odem u Tuzli , Amela se zove doktorica, radi privatno na Bulevaru ( i to je sve što znam o njoj ), bila mi je ok, dala terapiju i eto sad imam 25
, mogu reći da je ok.
Slična stvar je i kod mene bila, od 15. godine neuredne menstruacije, traju po pola mjeseca, ali neizdrživo. Išla različitim doktorima, svi kažu, nije ništa (izrast će to , kad i ti odrasteš ). Kad sam imala 20 god (i kada sam imala menstruaciju mjesec dana ) odem u Tuzli , Amela se zove doktorica, radi privatno na Bulevaru ( i to je sve što znam o njoj ), bila mi je ok, dala terapiju i eto sad imam 25
- D_i_A
#2459 Re: Ginekologija i vagine....
, mogu reći da je ok.[/quote]
Je li i kod tebe bio problem sa cistama? Da ti iskreno kazem, ja sam toliko isfrustrirana zbog ovih ginekologa u domu zdravlja, to je zivi haos kako je meni bilo na pregledima. Kao prvo nemaju ni karton na kojem se vodim pa se desilo da mi je jednom dao neku kremu da koristim, dosla sam na kontrolu i nije bilo nesto bolje i kaze dr: "probat cemo s novom" i opet istu propisao. Pa da poludis. Hvala ti za prijedlog, ja bih isla bilo gdje u BiH samo ako je kvalitetno lijecenje. Mozes mi samo reci cijene, meni bi trebao UZV i markeri, jel se placa i kontrola?
Je li i kod tebe bio problem sa cistama? Da ti iskreno kazem, ja sam toliko isfrustrirana zbog ovih ginekologa u domu zdravlja, to je zivi haos kako je meni bilo na pregledima. Kao prvo nemaju ni karton na kojem se vodim pa se desilo da mi je jednom dao neku kremu da koristim, dosla sam na kontrolu i nije bilo nesto bolje i kaze dr: "probat cemo s novom" i opet istu propisao. Pa da poludis. Hvala ti za prijedlog, ja bih isla bilo gdje u BiH samo ako je kvalitetno lijecenje. Mozes mi samo reci cijene, meni bi trebao UZV i markeri, jel se placa i kontrola?
-
Notime
#2460 Re: Ginekologija i vagine....
Je li i kod tebe bio problem sa cistama? Da ti iskreno kazem, ja sam toliko isfrustrirana zbog ovih ginekologa u domu zdravlja, to je zivi haos kako je meni bilo na pregledima. Kao prvo nemaju ni karton na kojem se vodim pa se desilo da mi je jednom dao neku kremu da koristim, dosla sam na kontrolu i nije bilo nesto bolje i kaze dr: "probat cemo s novom" i opet istu propisao. Pa da poludis. Hvala ti za prijedlog, ja bih isla bilo gdje u BiH samo ako je kvalitetno lijecenje. Mozes mi samo reci cijene, meni bi trebao UZV i markeri, jel se placa i kontrola?[/quote]D_i_A wrote:Slična stvar je i kod mene bila, od 15. godine neuredne menstruacije, traju po pola mjeseca, ali neizdrživo. Išla različitim doktorima, svi kažu, nije ništa (izrast će to , kad i ti odrasteš ). Kad sam imala 20 god (i kada sam imala menstruaciju mjesec dana ) odem u Tuzli , Amela se zove doktorica, radi privatno na Bulevaru ( i to je sve što znam o njoj ), bila mi je ok, dala terapiju i eto sad imam 25, mogu reći da je ok.
Jesu ciste bile, a znam to i ja sam išla pa me slali jedni drugima da svi zarade, svi su imali svoje teorije. Ja sam platila 70 KM, kada sam tako otišla prvi put njoj , super je žena. Znaš li kakve su ti ciste, jesu li vodene ? Nemoj se samo plašiti, biće to dobro.
- D_i_A
#2461 Re: Ginekologija i vagine....
Jesu ciste bile, a znam to i ja sam išla pa me slali jedni drugima da svi zarade, svi su imali svoje teorije. Ja sam platila 70 KM, kada sam tako otišla prvi put njoj , super je žena. Znaš li kakve su ti ciste, jesu li vodene ? Nemoj se samo plašiti, biće to dobro.[/quote]
Rekli su mi da su vodene, ali prosli put kad sam bila (prije godinu otprilike) dali su mi da vadim markere, sad ne znam kakvo je stanje. Jel 70 KM pregled sam? Jel se sjecas kakvu terapiju si koristila, hormonske tablete ili nesto drugo?
Rekli su mi da su vodene, ali prosli put kad sam bila (prije godinu otprilike) dali su mi da vadim markere, sad ne znam kakvo je stanje. Jel 70 KM pregled sam? Jel se sjecas kakvu terapiju si koristila, hormonske tablete ili nesto drugo?
-
Notime
#2462 Re: Ginekologija i vagine....
D_i_A wrote:Jesu ciste bile, a znam to i ja sam išla pa me slali jedni drugima da svi zarade, svi su imali svoje teorije. Ja sam platila 70 KM, kada sam tako otišla prvi put njoj , super je žena. Znaš li kakve su ti ciste, jesu li vodene ? Nemoj se samo plašiti, biće to dobro.
Rekli su mi da su vodene, ali prosli put kad sam bila (prije godinu otprilike) dali su mi da vadim markere, sad ne znam kakvo je stanje. Jel 70 KM pregled sam? Jel se sjecas kakvu terapiju si koristila, hormonske tablete ili nesto drugo?[/quote]
Pa da, isto kao kod mene. Ultrazvuk i pregled = 70 KM
Hormonska terapija. Biće ti to uredu sve!
- D_i_A
#2463 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala ti puno za Amelu, evo citala sam i na drugom forumu o njoj i svi je hvale za vodjenje trudnoce, pa sam je vec stavila kao opciju da odem. Samo mi reci jesi uspjela s njom skroz izlijeciti ciste, danas vise nikakav problem nemas s njima? Sorry sto smaram ovoliko, ali bih zeljela detaljno da provjerim prije nego odem a bas mi se zuri... 
- D_i_A
#2464 Re: Ginekologija i vagine....
Ne mogu nigdje da nadjem kontakt od Amele, pa ako imas napisi mi i reci mi samo jel ovo njen fb profil?
https://www.facebook.com/amela.adzajlic.1
https://www.facebook.com/amela.adzajlic.1
-
Notime
#2465 Re: Ginekologija i vagine....
D_i_A wrote:Hvala ti puno za Amelu, evo citala sam i na drugom forumu o njoj i svi je hvale za vodjenje trudnoce, pa sam je vec stavila kao opciju da odem. Samo mi reci jesi uspjela s njom skroz izlijeciti ciste, danas vise nikakav problem nemas s njima? Sorry sto smaram ovoliko, ali bih zeljela detaljno da provjerim prije nego odem a bas mi se zuri...
Iskreno, meni je od te terapije bilo dobro, i sada mi je dobro i nisam više ni pratila. S tim da su te ciste vodene, i one se mogu vratiti, i nije strašno kada znaš šta je jer kada se formiraju puknu i tako funkcioniraju. Meni su rekli da vodene nisu opasne, jer se izađu van, dok su mesne problem. A provjerit ću, ako uspijem naći one snimke gdje ima pečat njen, jer ipak mislim da nije ta Adžajlić, ona radi i u Domu zdravlja, ali je i ona dobra ( drugarica moja njoj ide stalno,a isto ima problema hormonskih).
- D_i_A
#2466 Re: Ginekologija i vagine....
Ajd molim te provjeri ako mozes pa mi reci prezime te sto si ti isla. Hvala ti puno 
-
Amy82
#2467 Re: Ginekologija i vagine....
Desava li vam se da vam puca medjica?
Citala sam da moze uzrok biti candida ali nema bas puno informacija zasto se to desava...

Citala sam da moze uzrok biti candida ali nema bas puno informacija zasto se to desava...
- Leptirica123
#2468 Re: Ginekologija i vagine....
E i mene isto zanima da nadjem dobrog ginekologa privatno, a da nije preskupo. Sto se tice Candide, to samo nalazima se moze potvrditi je li ta ili druga bakterija u pitanju.
-
julisiz es grant
#2469 Re: Ginekologija i vagine....
Može se i pregledom i na osnovu simptoma sa velikom sigurnošću pretpostaviti da se radi o kandidi (koja je btw gljivica a ne bakterija), ali ne znam koliko privatni ginekolozi pregledaju u spekulima, vjerovatno ne previše, nemaju vremena da se bakću s tim, jer UZ je čudesna spravica koja donosi lovu.Leptirica123 wrote:E i mene isto zanima da nadjem dobrog ginekologa privatno, a da nije preskupo. Sto se tice Candide, to samo nalazima se moze potvrditi je li ta ili druga bakterija u pitanju.
- manekenka u penziji
#2470 Re: Ginekologija i vagine....
Meni je vernes begovic za privatnika jako dobar ginekolog, jeste da je skup;100 KM je uzv ali trudnicama koje vodi trudnoću naplaćuje upola manje. Čula sam za Mehmedbasica da je isto dobar. Ja vodim trudnoću u zavodu na otoci i prezadovoljna sam sa svojim ginekologom. Stručan, pažljiv, detaljan i lake ruke. Jedino sto su aparati dosta lošiji (2D) ali sta se može.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
-
julisiz es grant
#2471 Re: Ginekologija i vagine....
2D u rukama vještog ultrasoničara je sasvim dovoljan za kontrolu trudnoće. Pretpostavljam ko ti je doktor i slažem se sa svim što si navela o njemu.manekenka u penziji wrote:Meni je vernes begovic za privatnika jako dobar ginekolog, jeste da je skup;100 KM je uzv ali trudnicama koje vodi trudnoću naplaćuje upola manje. Čula sam za Mehmedbasica da je isto dobar. Ja vodim trudnoću u zavodu na otoci i prezadovoljna sam sa svojim ginekologom. Stručan, pažljiv, detaljan i lake ruke. Jedino sto su aparati dosta lošiji (2D) ali sta se može.
- Leptirica123
#2472 Re: Ginekologija i vagine....
Mnogo sam cula pohvala o raznim ginekolozima samo zato jer vode dobro trudnocu, ali kad su u pitanju lijecenja bolesti svi govore protiv njih. Poznaje li neko dobrog cistologa ili ginekologa da uspjesno lijeci taj problem? Dosadilo mi je ici ginekolozima koji govore nije to nista i na kraju problem ne moze da bude veci.
-
julisiz es grant
#2473 Re: Ginekologija i vagine....
Cistolog kao pojam ne postoji...funkcionalne, u narodu poznate kao "vodene" ili "obične" ciste i nisu veliki problem ako se prepoznaju, za šta i ne treba neka pamet ili bogzna kakav aparat, i ako se brižljivo prate, za šta treba malo kliničkog razmišljanja i zdravog razuma. Kada cista evidentno raste ili postoji i najmanja sumnja da je nešto drugo u pitanju, treba operisati (do čega ne dolazi često). E sad, žene nekad brkaju pojmove ciste i policističnih jajnika, što su dvije različite stvari. Policistični jajnici su kompleksan (i vrlo slabo razjašnjen) endokrinološki problem, gdje je mnogo važnija simptomatologija (neuredni menzesi, pojačana dlakavost, neplodnost, akne, opasnost od dugoročnih komplikacija kao što su dibetes, hipertenzija, karcinom endometrija, tj. sluznice materice i dr) nego ultrazvučna slika koju jajnici daju (a koja može biti i potpuno normalna).Leptirica123 wrote:Mnogo sam cula pohvala o raznim ginekolozima samo zato jer vode dobro trudnocu, ali kad su u pitanju lijecenja bolesti svi govore protiv njih. Poznaje li neko dobrog cistologa ili ginekologa da uspjesno lijeci taj problem? Dosadilo mi je ici ginekolozima koji govore nije to nista i na kraju problem ne moze da bude veci.
- Leptirica123
#2474 Re: Ginekologija i vagine....
Citolog kao pojam ne postoji...funkcionalne, u narodu poznate kao "vodene" ili "obične" ciste i nisu veliki problem ako se prepoznaju, za šta i ne treba neka pamet ili bogzna kakav aparat, i ako se brižljivo prate, za šta treba malo kliničkog razmišljanja i zdravog razuma. Kada cista evidentno raste ili postoji i najmanja sumnja da je nešto drugo u pitanju, treba operisati (do čega ne dolazi često). E sad, žene nekad brkaju pojmove ciste i policističnih jajnika, što su dvije različite stvari. Policistični jajnici su kompleksan (i vrlo slabo razjašnjen) endokrinološki problem, gdje je mnogo važnija simptomatologija (neuredni menzesi, pojačana dlakavost, neplodnost, akne, opasnost od dugoročnih komplikacija kao što su dibetes, hipertenzija, karcinom endometrija, tj. sluznice materice i dr) nego ultrazvučna slika koju jajnici daju (a koja može biti i potpuno normalna).[/quote]
Pojam citolog postoji itekako. A sto se tice vodenih cisti nisu neki zdravstveni problem ali mnogi ginekolozi kazu da to nije nista i ne prate tako brizljivo, cak je par njih odbilo i lijeciti govoreci da je nista.
Pojam citolog postoji itekako. A sto se tice vodenih cisti nisu neki zdravstveni problem ali mnogi ginekolozi kazu da to nije nista i ne prate tako brizljivo, cak je par njih odbilo i lijeciti govoreci da je nista.
Last edited by Leptirica123 on 25/11/2013 10:40, edited 2 times in total.
-
julisiz es grant
#2475 Re: Ginekologija i vagine....
Ja kroz godine bavljenja ovim poslom ne čuh za taj pojam, ali vjerovatno ti znaš bolje. Samo bih molio, ako ti nije zahmet, da mi pošalješ neki relevantan link u kojem se taj pojam spominje, a da po mogućnosti nije rasprava sa nekog foruma.Leptirica123 wrote:
Pojam cistolog postoji itekako. A sto se tice vodenih cisti nisu neki zdravstevi problem ali mnogi ginekolozi kazu da to nije nista i ne prate tako brizljivo, cak je par njih odbilo i lijeciti govoreci da je nista.
Sana kažeš da ciste i nisu problem, a onda tvrdiš da su ih doktori odbili liječiti. Ponavljam, "vodene" ciste se ne liječe, jer nema lijeka za njih, prođu sama. Ne postoji nešto što možeš popiti i da ti od toga prestane cista, bar ne u zvaničnoj medicini. One se samo prate i u krajnjem slučaju operišu (ukoliko rastu ili doktori sumnjaju da je u pitanju nešto drugo, a ne samo cista).