Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
she+

#2451 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

mislila sam kad krene da ga metnete :D

neam FB, Damira ne mogu smislit, nit mi se gledaju ovi ostali predizborni proseri SDPa, pa bi bila zahvalna na direkt linku :D
sandra01

#2452 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

hekaton wrote:
sandra01 wrote:
she+ wrote:dajte link za lajvstrim
Treba da se logujes na SDP BiH youtube kanala ili FB tamo ce biti .
kupe sabskrajbere na nasoj muci
upravo obratno, jedini koji su spremni da bar razgovaraju na tu temu.koja druga stranka je uradila nesto slicno?
she+

#2453 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

hekaton wrote:kupe sabskrajbere na nasoj muci
nije valjda da se i to mora :sad:
hekaton

#2454 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by hekaton »

she+ wrote:
hekaton wrote:kupe sabskrajbere na nasoj muci
nije valjda da se i to mora :sad:
ma ne mora moci ce se gledati a bit ce na YT kasnije bez da se pretplati
cadburry

#2455 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cadburry »

Po meni je ovo pravi nacin da se stranke bore za glasove. Rijesite nam problem i mi cemo glasati za vas. A ne pola kile kafe, 20 KM na dan izbora i nacionalistička ratnohuškačka retorika.
bedakb

#2456 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Image

Moze li mi neko reci da li se ovaj ugovor, tj. ovo sto se nalazi u njemu,moze iskoristiti za navodnih 20 tj 30% rashoda ?
DexterTZ

#2457 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

bedakb wrote:Image

Moze li mi neko reci da li se ovaj ugovor, tj. ovo sto se nalazi u njemu,moze iskoristiti za navodnih 20 tj 30% rashoda ?
Mislim da bi te naši seljaci pitali gdje je pečat.Oni ne priznaju potpise.
vjesticanametli

#2458 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Definitivno a nedobog brze muhura :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oj jebo im pas majku ...sandra haj javi kako je bilo :-D
sandra01

#2459 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

vjesticanametli wrote:Definitivno a nedobog brze muhura :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: oj jebo im pas majku ...sandra haj javi kako je bilo :-D

naravno stavicu ovde.
bedakb

#2460 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

Evo malo ovog glavonje opet - "doodak" :D
ExNihilo

#2461 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Šta kaže...

Suprug koji zarađuje u Afganistanu i šalje novac ženi i djeci, naravno da njegova žena i djeca nisu obavezni platiti porez na dohodak.

On je obavezan platiti porez na dohodak. :lol:
kica

#2462 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

ExNihilo wrote:Šta kaže...

Suprug koji zarađuje u Afganistanu i šalje novac ženi i djeci, naravno da njegova žena i djeca nisu obavezni platiti porez na dohodak.

Joj kad krenu po cca 30.000 afganistanaca, iracana, kuvajcana. libijaca, ljudi iz rata kad dodju, 90% ih je poludilo, zapalit ce ih.
free_too

#2463 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

ExNihilo wrote:Šta kaže...

Vrsni stručnjak.
she+

#2464 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

znaci banke su bile duzne obavijestiti klijente da im je porezna trazila njihove podatke.. hoce li njih ko tuzit :D
bedakb

#2465 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bedakb »

she+ wrote:znaci banke su bile duzne obavijestiti klijente da im je porezna trazila njihove podatke.. hoce li njih ko tuzit :D
U mom slucaju je porezna izgleda samo dobila informaciju da sam imao PayPal uplate na tekuci racun, jer traze da im licno dostavim izvod.
DexterTZ

#2466 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

bedakb wrote:
she+ wrote:znaci banke su bile duzne obavijestiti klijente da im je porezna trazila njihove podatke.. hoce li njih ko tuzit :D
U mom slucaju je porezna izgleda samo dobila informaciju da sam imao PayPal uplate na tekuci racun, jer traze da im licno dostavim izvod.
Vjerovatno su zasrali pa ne smiju koristiti te podatke koje su dobili na nelegalan način.Međutim šteta je učinjena i imaju imena tako da sad lagano mogu po imenima da traže od banaka i da šalju za svaku osobu posebno ili da tebe obavijeste da im dostaviš.
sandra01

#2467 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sandra01 »

DexterTZ wrote:
bedakb wrote:
Vjerovatno su zasrali pa ne smiju koristiti te podatke koje su dobili na nelegalan način.Međutim šteta je učinjena i imaju imena tako da sad lagano mogu po imenima da traže od banaka i da šalju za svaku osobu posebno ili da tebe obavijeste da im dostaviš.
ali banke u tom slucaju moraju obavjestiti klijenta da porezna trazi podatke.
PeroVelikiZdero

#2468 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Previse se vi bakcete sa bankama.
Mozes ti tuziti banke kolko hoces, ali svaka banka ima 100 odvjetnika, kako ces protiv toga?

Okanite se corava posla, koncentrirajte se kako izvrsiti pritisak na stranke, poreznu upravu...
she+

#2469 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

ja malo podjebavam >> :D

mada, da su vam javile na vrijeme, mogli ste vec biti preko granice, u toj nekoj obecanoj zemlji bez poreza :D
Junuz_Juka

#2470 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

PeroVelikiZdero wrote:Previse se vi bakcete sa bankama.
Mozes ti tuziti banke kolko hoces, ali svaka banka ima 100 odvjetnika, kako ces protiv toga?

Okanite se corava posla, koncentrirajte se kako izvrsiti pritisak na stranke, poreznu upravu...
Bakćemo se mi sa svim mogućim protiv ovoga, a mislim da ni banke ne vole ovo jer znaju da će sada klijenti tražiti alternativu - a to znači manje prometa će ići preko njih.
Ne treba ni jednu mogućnosti isključiti i ustvari vrlo jednostavno i brzo možeš poslati mail svojoj matičnoj banci, primjer imaš postavljen na ovom forumu. I to može pomoći.
Ali u pravu si, glavni problem su naše stranke. Tačnije HDZ i SDA jer su 21.04.2018 donijeli novi pravilnik i dali naredbu poreznoj upravi da ga sprovede uz retroaktivnu naplatu. Vidili su šansu u tim inostranim uplatama. I opet debili donijeli pravilnik koji je kontradiktoran zakonu.
U potpisu ministrica finansija FBiH Jelka Milićević:
http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html

Ne treba zaboraviti ko nam je sve ovo priredio i izaći na izbore.
Averus

#2471 Re: Freelancing

Post by Averus »

Costacurta ovim putem zeli da pripremi materijala, da stavi u CV za prijavu na vise funkcije u SDA :lol:

Ja evo zaposlen, 8 punih sati, plus 24/7 dostupnost na telefonu, plus podrska 20+ lokacija u BiH i HR, pa freelancam mimo toga. Nisam ti na grbaci, samo sam pametniji od tebe. Ucio prave stvari od malih nogu, trazio posla i kad ga nisam imao, a i kad jesam. Windows licenciran, Office licenciran, serveri licencirani, stavise - i igre koje igram su iskljucivo originali.

Nismo ti mi ma grbaci. Tebi su druze moj na grbaci nekompetentni, korumpirani, neotesani, nepismeni zohari u uniformama i institucijama. Tebi su na grbaci krljmendiji, saje, alemko, kemo causevic i more takvih. Njima prosipaj gace, jer si ovdje na pogresnoj adresi.

Na temu: Ja sam 100% za da se drzavi placa porez. Retroaktivno niposto, ali da se fino uredi sistem, moze - potpisujem.

Uslovi? Maciji kašalj:

1. Za sviju isti zakon, bez izuzetaka
2. Kvalitetno uredjena pravila i odredbe
3. Transparentno praćenje SVAKE moje konvertibilne marke, koju sam platio na ime poreza. Ne pada mi na pamet da Bakirove i Sebijine jumbo plakate placam.

Toliko od mene
DexterTZ

#2472 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

Junuz_Juka wrote:
PeroVelikiZdero wrote:Previse se vi bakcete sa bankama.

Bakćemo se mi sa svim mogućim protiv ovoga, a mislim da ni banke ne vole ovo jer znaju da će sada klijenti tražiti alternativu - a to znači manje prometa će ići preko njih.
Ne treba ni jednu mogućnosti isključiti i ustvari vrlo jednostavno i brzo možeš poslati mail svojoj matičnoj banci, primjer imaš postavljen na ovom forumu. I to može pomoći.
Ali u pravu si, glavni problem su naše stranke. Tačnije HDZ i SDA jer su 21.04.2018 donijeli novi pravilnik i dali naredbu poreznoj upravi da ga sprovede uz retroaktivnu naplatu. Vidili su šansu u tim inostranim uplatama. I opet debili donijeli pravilnik koji je kontradiktoran zakonu.
U potpisu ministrica finansija FBiH Jelka Milićević:
http://www.bih-pravo.org/pravilnik-izmj ... t2266.html

Ne treba zaboraviti ko nam je sve ovo priredio i izaći na izbore.
Tako je.. Svi ovi koji kazu SDA je upoznata evo sad ce da nam pomogne.. Uskoro krece u borbu...Hoce hoce evo ubise se.. Znate kad ce izaci sa saopstenjem..Kad vam svima naplate,eto tada.
PeroVelikiZdero

#2473 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by PeroVelikiZdero »

Gdje je taj live stream?
freeelancer

#2474 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Al sam se ja zado ovih dana :D
Glavno sjedište Raiffeisena mi fino odgovara po drugi put da nemaju pojma u radnje svojih kolega u BIH i da još uvijek kontaktiraju sa njima.

GDPR institut me uputio European Data Protection Supervisoru kao ovaj će mi objasniti na osnovu kojeg zakona i procedure su banke dijelile informacije.

Sve u svemu od tog neće biti ništa al bit će zanimljivo vidjeti šta će odgovoriti i RB i ovi "supervajzori" :D

Da li još neko ima neke kontakte sa matičnim sjedištem svoje banke ili drugim institucijama za zaštitu podataka?
Junuz_Juka

#2475 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:Al sam se ja zado ovih dana :D
Glavno sjedište Raiffeisena mi fino odgovara po drugi put da nemaju pojma u radnje svojih kolega u BIH i da još uvijek kontaktiraju sa njima.

GDPR institut me uputio European Data Protection Supervisoru kao ovaj će mi objasniti na osnovu kojeg zakona i procedure su banke dijelile informacije.

Sve u svemu od tog neće biti ništa al bit će zanimljivo vidjeti šta će odgovoriti i RB i ovi "supervajzori" :D

Da li još neko ima neke kontakte sa matičnim sjedištem svoje banke ili drugim institucijama za zaštitu podataka?
Svaka čast majstore! Samo nastavi :thumbup: Uključi i ostale da pošalju ako možeš.
Za sada Unicredit i Raiffeisen su odgovorili - kao proslijedili smo kolegama u BiH na ispitivanje pa će vam se oni javiti po ovom pitanju.
Čekamo odgovor ostalih banaka.
I dalje se šalju mailovi pa vidjet ćemo na kraju ima li nekog rezultata ...
Post Reply