[/quote]SaraFina wrote:Valjda Novače pravno nasilje HR politike? Pedja Kojović takodjer provodi bošnjačku politiku, obzirom da je i on jedan od predlagača i nazočan na sjednici?????Novak20 wrote:Je li kome jasno šta se danas desilo u Domu naroda F BiH ? Jesu li u pitanju regularne procedure ili pravno nasilje bošnjačke politike u Domu naroda ?
Par dana pred izbore, nepotrebno se dižu tenzije između bošnjačke i hrvatske politike. Ustavni sud F BiH nije kompletiran jer nije izabran sudija iz reda Hrvata. Neka nam je Bog na pomoći poslije izbora.
Koje licemjerje i zamjene teza velikohrvatske politike. Obzirom da je gospodična Bradara prekinula sijednicu (a par puta je pravila i stanke/ pauze) za konsultacije sa stranačkim kolegama, nesigurna i ona sama u proceduru. Na kraju je zaključila sjednicu, iako je apsolutna većina prisutnih/nazočnih tražila izjašnjavanje po pitanju zakona o izbornim jedinicama.Delegat Predrag Kojović je predložio da se glasa po oba člana pa da o svemu odluči Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH kao jedini organ koji ima pravo na to.
HDZ je napustio sjednicu skupa sa dotičnom. I ti ovdje pričaš o nekom pravnom nasilju bošnjačke politike? A Bradara bukvalno nije bila sposobna po proceduri voditi sjednicu i na kraju u pola je prekinula da bi uvodeći apartheid ostao zaključak da JE "zakon o izbornim jedinicama pao"....
Pa je li taj HDZ stvarno misli da su bogom dati?
Jedino je pravedno da HDZ dobije ono što ima u RS. Zato HDZ- u ne odgovara da zakon o izbornim jedinicama IDE na US. US mora presuditi u korist predlagača (pro bosanskih stranaka) i po uzoru na RS(uzoru Dragana Čovića) a HDZ onda neka uputi apelaciju upravi vodovoda u Lištici
Ne može zakon u polovini države funkcionisati i ne ugrožavati vitalni nacionalni interes, tj u RS, a u FBiH isti model ugrožavati prava Hrvata. to HDZ odlično zna, zato i vršiti političko nasilje i zaključujete sjednice u pola poslaEto to se dogodilo
Na kraju da se ponovim kako vidim budućnost politike prema HDZ-OVCIMA. Valjda se svi Hrvati ne poistovjećuju sa: jednim vodjom, jednom strankom i jednom idejom?
I kraj.Susjedi su dosad zahvaljujući HDZ-u i željama da podvale, u samo 4 godine vladavine stožerne stranke pali na 300 k. A popisali 150 k vise 2013 tj 450 000, tako da računam uz malverzacije na popisu da ih je oko 300 k.. Ako se ovaj trend i nastavi, te Čović manipulacijama udje u precjedništvo u idućih 4 godine možemo očekivati, da će od konstitutivnog naroda ići prema nacionalnoj manjini. To ne kažem ja nego i Ilija Cvitanović i dr. Zelenika kojoj niko, pa ni Čović ne može osporiti legitimnost.
https://dnevni-list.ba/diana-zelenika-n ... a-je-vise/
Prevara na popisu i 4 god. HDZ- a u vlasti donijeli su Hrvatima 100 k iseljenih i 50k lažno popisanih. Ja mislim da im i ova "masovna mobilizacija" Diaspore/ PREVRA takodjer će se vratiti poput bumeranga kao i sve do sada.
Made ne vidim mogućnost da HDZ s Čovićem zauzme mjesto u precjedništvu.
Na kraju HDZ treba u idućih osam godina svesti na marginalce.
Ukinuti im "infuziju" u vlasti od općina, preko kantona do Federalne razine. Oba doma, te skrhati preostale utvrde (agencije, gubitaše poput Alminijuma i svega što drže na federalnoj, kantonalnoj pa i općinskoj razini)
Proteklih osam godina ništa se nije uradilo kad Komšić biran. Zato zadnje 4 imamo povampirene HDZ-OVCE. ... A zmiji se ne siječe rep, nego razbija glava. Pro BiH stranke ne smiju dolaziti u poziciju da im HDZ bude partner ni u jednom nivou vlasti.
Ponuditi devedesetki dovoljno, uvjek su dobijali mrvice, i stvoriti privid da hrvatska nacionalna stranka ipak nešto "drži".... Samo da osvoji ta devedesetka dovoljno za stvaranje "privida" i ovo uzimanje HDZ- u infuzije biće dugotrajan proces. Komśića vidim 8 idućih godine u vlasti.
Jednostavno rečeno Komšić nije bitan, bitno je moralnu prednost zadobiti postavljajući njega na poziciju. Jer Komšić možda nema rezultata iza sebe, ali ima tu prednost da HDZ unižava i kod njihovog sopstvenog naroda. Izabrati Borišu jednostavno ne bi se moralno mogao postići takav učinak srozavanja HDZ-a u očima HR naroda, koji se postiže izborom Komšića
A poniženje protivnika je vrlo važno kao prednost za dalje poduzimanje koraka ka HDZ-ovom porazu.
Sad možeš otvoriti temu "Politika HDZ-A prema bosanskohercegovačkim Hrvatima: propusti/napredak"
Ili "Kako smo i zašto Mi Hrvati od konstitutivnog naroda krenuli prema nacionalnoj manjini u 4 godine vladavine HDZ-A"....
Jesu li u pitanju regularne procedure ili pravno nasilje bošnjačke politike u Domu naroda ? To sam pitao, a ti po svom običaju sve prebacuješ na HDZ. Da nije u pitanju samo HDZ znaš i sama jer si već na forumu napisala da se BiH Hrvati neće smjeti nacionalno izjašnjavati.
Meni ovo jučer više liči na pravno nasilje bošnjačke politike koja traži rupe u zakonima i procedurama da bi izglasala zakon o izbornim jedinicama F BiH koji nije ništa drugo nego ponovno izglasavanje odredbi koje je US BiH poništio u Izbornom zakonu BiH. Sila=nasilje jer se ovakve stvari od stvarnog vitalnog interesa Hrvata rješavaju kompromisom i dogovorom, a ne nametanjem.
P.K. nije učestvovao u kreiranju Zakona o izbornim jedinicama F BiH, čini mi se da nije učestvovao ni u razgovorima sa ambasadama ali je bošnjačkoj politici koristan zbog položaja u Klubu Srba u DN F BiH. To što on i Ž.K. nisu Bošnjaci ne znači da se ne mogu staviti u okvir te politike ako promiču njihove interese. Dakle, dobri su u borbi protiv interesa BiH Hrvata ali nisu dobri kada se bore da dvorana u Sarajevu dobije ime Gorana Čengića ili da se ime Mustafe Bursuladžića ukloni sa ulice ili škole.
Na prošloj sjednici DN F BiH, u kojoj je bošnjačka politika ostala zatečena razvojem događaja bilo je traženja pauza, izlazaka i napuštanja sjednice prije kraja.
Ova sjednica je zaključena, predsjedavajuća i jedan potpresjedavajući je napustili ali je i nastavljena sa drugim potpredsjedavajućim koji je donio svoje zaključke. Stvarno me sve podsjeća na Miloševićev opus moderanti u nešto blažem obliku doduše ali će svakako ostaviti posljedica u političkim odnosima bošnjačke i hrvatske politike.
Puno je ljudi poginulo u prošlom ratu da bi ti određivala šta je pravedno, a šta nije i sve je neko već aminovao potpisima. Ovo što pominješ RS i nastojiš izjednačiti položaj Hrvata u RS sa budućim položajem u F BiH je poziv na rušenje BiH. Ustavni sud je 2000. izašao u susret bošnjačkoj politici do maksimuma pa me čudi tvoj optimizam u vezi budućih presuda.
Ovo za "poniženje protivnika" to ti je nešto iz Kurana ili Sirije ? jesi li mislila na hrvatski narod kao protivnika ili na političkog protivnika u vidu stranke ? HDZ ne možeš poniziti dok minimalno 60% Hrvata glasa za njih. Možeš poniziti BiH Hrvate ako budu sjedili skrštenih ruku ali mi se čini da neće.
Ne pada mi na pamet da otvaram nove teme. Ova je super.