Ne može se to dvoje porediti.
Pa eno katalonski predstavnik podržava Madrid
Al ovi grlom u jagode i onda - u Brisel
Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
Nema pravo.hrle1976 wrote:Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
Nisam ni prevodio vec sam samo slusao i nako sto sam popamtio. Rsprico se taj mogao je do ujutro.
Ali temeljno gledano ima pravo. Spanska konstitucija u pat poziciji do 21.12, ukinuta autonomija Kataloniji, i sta poslje izbora ako pobjede ovi koji su za Kataloniju? Pa cak i sam legimitet izbora je upitan, tj. koliko su to izbori u smislu pusti narod neka se izjasni ili su to politicki motivirani izbori? Hajd da budem realni.
Haj i da nije u pravu. Da postavimo sve na nulu. Od danas do 21.12 sta je to u tvojim ocima vezano za Kataloniju i Spaniju? A sta je s izborima, sta ako pobjede seperatisti? Da li ce im Madrid omoguciti da pobjede, ako da zasto onda ovoliki cirkus ako ce postaviti stvari na novo?Tomahawk11 wrote:Nema pravo.hrle1976 wrote:Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
Nisam ni prevodio vec sam samo slusao i nako sto sam popamtio. Rsprico se taj mogao je do ujutro.
Ali temeljno gledano ima pravo. Spanska konstitucija u pat poziciji do 21.12, ukinuta autonomija Kataloniji, i sta poslje izbora ako pobjede ovi koji su za Kataloniju? Pa cak i sam legimitet izbora je upitan, tj. koliko su to izbori u smislu pusti narod neka se izjasni ili su to politicki motivirani izbori? Hajd da budem realni.
Na izborima se bira nova vlada jer je stara isparila u egzil. I ako separatisti pobjede moraju se ko svak normalan cuvati i postovati ustav drzave. Nista se nece posebno desiti.hrle1976 wrote:Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
Sve to ima svoje mjesto. No ja mislim da je ovo klasicna diktatura. I opet mislim da ce 21.12 izbori biti namjesteni, jer sve drugo bi bilo vracanje na isto. I ne vidim neku preveliku logiku a ako bi i dopustili vracanje na isto, opet sam status Katalonije je jos uvjek isti sto bi znacilo opet raspisivanje izbora i tako da u nedogled bi moglo ici.512MB wrote:Bojim se da spanjolci itekako znaju sta cine, prvo posteno namlatili one referendumase da se vidi da nema zajebancije, sad ukinuli autonomiju i sa osmjehom na licu kofol raspisali izbore, dok separatisti mahom isfurali u egzil. To je ono, smiju ti se u facu dok ti pod stolom lome ruku.
Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
Apsolutno tacno. Najsmjesnije mi je ovo prozvanje na Franka i fasizam jer brane Ustav zemlje i ne daju da se komad zemlje otudjuje nelegalno.512MB wrote:Upravo Spanija je pokazala svim separatistima da bolje da ne talasuju jer inace ide pendrek. To nije diktatura to je ustavna obaveza.
1.Da li smo sad samostalni?Prvenstveno BIH i Kosovo?ioannes wrote:između tih primjera i katalonije ima samo jedna bitna ali velika razlika....Renta wrote:
Ovo je smijurija od nezavisnosti i "nove države". Ove separatiste brzo na tečaj osamostaljenja kod Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, Kosovara...
te "države" je EU poticala na osamostaljenje a kataloniju nije. Da "zapad" nije stojao iza osamostaljenja **rac bi ikad bili samostalni
Izbori će biti demokratski, ako i pobjede, nakon ovakvog kukavičkog bijega pojedinaca, neće to biti isto.hrle1976 wrote:
Haj i da nije u pravu. Da postavimo sve na nulu. Od danas do 21.12 sta je to u tvojim ocima vezano za Kataloniju i Spaniju? A sta je s izborima, sta ako pobjede seperatisti? Da li ce im Madrid omoguciti da pobjede, ako da zasto onda ovoliki cirkus ako ce postaviti stvari na novo?
ma ulazak u priču oko nezavisnosti, a da nemaš plebiscitarnu podršku za to na toj teritorij je suludo...ultima_palabra wrote:Negdje sam citao da su stranke protiv nezavisnosti imale vise glasova na zadnjim izborima. Ali zbog rasporedjenosti okruga ili tako nesto, ovi su dobili tijesnu vecinu koju su onda zloupotrijebili.
Ti nebi bio dugo politicar - i od onih 43% sto je izaslo na izbore, preko 2 mil. ljudi je glasalo za samostalnost jos u onakvim uslovima. Uzmi samo rezultate zadnjih parlamentarnih izbora gdje je 75% izaslo da glasa.Tomahawk11 wrote:Izbori će biti demokratski, ako i pobjede, nakon ovakvog kukavičkog bijega pojedinaca, neće to biti isto.hrle1976 wrote:
Haj i da nije u pravu. Da postavimo sve na nulu. Od danas do 21.12 sta je to u tvojim ocima vezano za Kataloniju i Spaniju? A sta je s izborima, sta ako pobjede seperatisti? Da li ce im Madrid omoguciti da pobjede, ako da zasto onda ovoliki cirkus ako ce postaviti stvari na novo?
Madrid je dobio, kako god okreneš.
Cirkus je na Pujdi i njegovim saradnicima. Pokazali su da su ušli u ovo grlom u jagode.
Nije odbila da prizna. To su mediji malo pogresno pisali. Flanders politicari hoce da priznaju jer i samo hoce da sjeverni dio odcjepe od Belgije. Odnosno hoce da uniste Belgiju. Juzni dio je naklonjen Francuskoj i oni su protivili se priznavanju Katalonije. Zato je on u Flandersu, koji je ponudio brojnim ETA i ostalim slicnim njima utociste od Spanije. I tu Belgija kao cjelina je nemocna.Tito_i_Partija wrote:Ne mogu da vjerujem da je onaj supak pobjeg'o u Belgiju.![]()
Hajde sto je to jedan totalno kukavicki, beskicmeni potez koji te sramoti do kraja zivota pred tvojim narodom, al' zar on stvarno misli da je tamo siguran? U Belgiji? U centrali EU, koja je od samog pocetka odbila da prizna nezavisnu Kataloniju?