1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#2451 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

Najveći je problem što se ova situacija poredi sa našom situacijom.
Ne može se to dvoje porediti.
Pa eno katalonski predstavnik podržava Madrid :-)
Al ovi grlom u jagode i onda - u Brisel :mrgreen:
ultima_palabra

#2452 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ultima_palabra »

Negdje sam citao da su stranke protiv nezavisnosti imale vise glasova na zadnjim izborima. Ali zbog rasporedjenosti okruga ili tako nesto, ovi su dobili tijesnu vecinu koju su onda zloupotrijebili.
JThomas

#2453 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by JThomas »

i da sam imao ikakvih dilema, kad vidim na kojoj je hrle strani to je za mene gotovo...
Grean

#2454 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Grean »

Mislim da su zbog frustracija jer su majorizirani u Spaniji povukli prenagle poteze. Nezavisnost je krupan korak.

Mozda Katalonija treba napraviti neke realnije ciljeve, tipa ukidanje monarhije za sta se vecinom Katalonci zalazu, veci uticaj u centralnoj vlasti, varijanta gdje glas iz Katalonije i Baskije vrijedi vise nego ovi iz spanskih dijelova, neko federalno uredjenje. Jednostavno da se napravi balans vlasti i uticaja.

Oni su u Spaniji outsideri, brojacano puno vise podredjeni nego sto su to bili juznoslovenski narodi u Jugoslaviji jer tu je postojao balans kontra srpske vecine uz to i jaka samostalnost republika pa i pokrajina.

Oni koji kazu nema razlika, oni su Spanci pojednostavljuju stvari. Recimo jedna banalna paralela, Barselona i Real. Barselona vidi kao jedan od problema da trzisno imaju puno manju bazu nego Real, bilo je u njihovom izvjestaju kad su krenuli na azijsko trziste. Real ima tu bazu svuda gdje je spansko govorno podrucje dok Barselona tamo gdje se govori katalonski. Sama ta cinjenica govori da su razliciti, da je u pitanju podjela na dva naroda i pripadnost se bira po toj jezickoj granici. Uzmimo sa druge strane Juventus, navijaci od juga do sjevera iz jednostavnog razloga jer su jedan narod sto se za Spance, Katalonce i Baske ne moze reci.
hrle1976

#2455 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Gledam njemacki ARD i neki profesiror politickih nauka zdrobi nesto jako interesantno. Kao, da je on centralna vlada Spanije nebi nikada sebi sam iskopo grob, a kaze davanjem novih izbora te na ovaj nacin koji se moze kao smatrati diktaturom ukinuti oblast jedne autonomije i ako referendum nije bio legalan, opet je ovo sto je Madrid ucinio diktatura a ono sto je Katalonija ucinila revolucija, kao Madrid je sam sebi dao tesku zadacu. Ispisali su izbore neznajuci sto cine ili ce i samo izbori biti rezultat ukidanja autonomije. Jer kaze vako mogu ici u krug dok ih svjetska zajednica ne opomene, ili EU, jer ko god pobjedio na sljedecim izborima opet Katalonija nema statusa autonomije, i opet ista vlada nije vlada Katalonije. I kao time bi Spanija mogla smatrati prvom u jednom obliku diktaturom u EU. Kaze, ako na izborima pobijede stranke koje su za drzavu Kataloniju, Madridu ne preostaje nista nego da prizna dva poraza, jedan da njie spanska pro-vlada, drugi indirektno priznavanje Katalonije kao republike, ako u tom slucaju ne zeli povratiti autonomiju nego opet raspustiti parlament onda odgovorno tvrdi da Spanija je postala diktatura koja bi sve vise mogla liciti na Frankovu eru. Cak i u slucaju pobjede pro-spanskih stranaka opet moze doci do rezultata namjestanja ali to bi tek aktuelno bilo ako Spanija odbije da strani obzervateri nadgledaju izbore. Nastavlja, da bi to EU mozda mogla i jednu ruku tolerirati ali druge pokrajine povlace pouku ove situacije i kaze da bi brojne pokrajine mogle poceti se vracati u eru ETA, gdje ce poceti se obskbljavati oruzijem ne u Spaniji vec i ostalim drzavama u Europi.

Moje misljenje na sve ovo je: Spanija je nestabilna drzava. Sto ce se na kraju najvise odrazidi na ekonomiju. Realno je pitanje zasto drzati drzavu u pat poziciji do 21.12 a sta i sami ti izbori rijesavaju? Nisa. Farbati demokratiju kroz neke izbore je porzirno jer tri stranke i dobar boj ljudi nisu za Spaniju, da li istim zabraniti da budu na izborima. Madrid ako ne zeli daljnu destabilizaciju mora sporvesti korake diktature, jer sve drugo vodi u destabilizaciju ako sami se ne porime s cinjenicom da cca. 5 mil. ljudi u drzavi, koje ignoriraju, koji su Katalanci ne zele biti u Spaniji.
Last edited by hrle1976 on 31/10/2017 11:45, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2456 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.
hrle1976

#2457 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:Nisi ti to dobro preveo s njemačkog.

Nisam ni prevodio vec sam samo slusao i nako sto sam popamtio. Rsprico se taj mogao je do ujutro.

Ali temeljno gledano ima pravo. Spanska konstitucija u pat poziciji do 21.12, ukinuta autonomija Kataloniji, i sta poslje izbora ako pobjede ovi koji su za Kataloniju? Pa cak i sam legimitet izbora je upitan, tj. koliko su to izbori u smislu pusti narod neka se izjasni ili su to politicki motivirani izbori? Hajd da budem realni.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2458 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:

Nisam ni prevodio vec sam samo slusao i nako sto sam popamtio. Rsprico se taj mogao je do ujutro.

Ali temeljno gledano ima pravo. Spanska konstitucija u pat poziciji do 21.12, ukinuta autonomija Kataloniji, i sta poslje izbora ako pobjede ovi koji su za Kataloniju? Pa cak i sam legimitet izbora je upitan, tj. koliko su to izbori u smislu pusti narod neka se izjasni ili su to politicki motivirani izbori? Hajd da budem realni.
Nema pravo.
512MB

#2459 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 512MB »

Bojim se da spanjolci itekako znaju sta cine, prvo posteno namlatili one referendumase da se vidi da nema zajebancije, sad ukinuli autonomiju i sa osmjehom na licu kofol raspisali izbore, dok separatisti mahom isfurali u egzil. To je ono, smiju ti se u facu dok ti pod stolom lome ruku.
hrle1976

#2460 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote:

Nema pravo.
Haj i da nije u pravu. Da postavimo sve na nulu. Od danas do 21.12 sta je to u tvojim ocima vezano za Kataloniju i Spaniju? A sta je s izborima, sta ako pobjede seperatisti? Da li ce im Madrid omoguciti da pobjede, ako da zasto onda ovoliki cirkus ako ce postaviti stvari na novo?
512MB

#2461 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 512MB »

hrle1976 wrote:

Na izborima se bira nova vlada jer je stara isparila u egzil. I ako separatisti pobjede moraju se ko svak normalan cuvati i postovati ustav drzave. Nista se nece posebno desiti.
512MB

#2462 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 512MB »

Za "Rebelion" se prije islo na "guillotinu" i frcale glave, danas mozda nije tolko ekstremno al u pozadini te melju do zadnjeg... i sad eno sve ide svojim tokom. Guatdia Civil pretresa prostorije Mossosa, obadva sefa Soler i Lluis zbog neposlusnosti otpusteni.
Last edited by 512MB on 31/10/2017 12:00, edited 1 time in total.
hrle1976

#2463 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

512MB wrote:Bojim se da spanjolci itekako znaju sta cine, prvo posteno namlatili one referendumase da se vidi da nema zajebancije, sad ukinuli autonomiju i sa osmjehom na licu kofol raspisali izbore, dok separatisti mahom isfurali u egzil. To je ono, smiju ti se u facu dok ti pod stolom lome ruku.
Sve to ima svoje mjesto. No ja mislim da je ovo klasicna diktatura. I opet mislim da ce 21.12 izbori biti namjesteni, jer sve drugo bi bilo vracanje na isto. I ne vidim neku preveliku logiku a ako bi i dopustili vracanje na isto, opet sam status Katalonije je jos uvjek isti sto bi znacilo opet raspisivanje izbora i tako da u nedogled bi moglo ici.

Ja sam malo vako gledam. Seperatisti drugih drzava uce od ovih situacija. Zar Europi treba brdo pokrajina koji se nauruzavaju (potencialno) do zuba.

Zar Spanija mozda nesvjesno postavlja nove norme koji mozda mogu dovesti do ratova u Europi? Mislim budimo realni to sto imamo danas 200 tv knanal nisu razlog da nemamo ratove, jer iste mozemo uzivo pratiti. Od kad je svjeta i vjeka ljudi su ratovali i ubijali jedni druge. No, pitanje je da li ovim Spanija ne otvara vrata brojnim konfliktima.

Trenutno u Belgiji je kaos, jer flamska stranka koja je nekako pristala da ne poteze pitanje seperatizma, je vladu sad stavila van funkcije te opet podigla pitanje cijepanja Belgije. Upravo sve opet zbog Katalonije i same situacije u Spaniji. Domino efekt? Ko utislao se u Spaniji, novo zariste se otvorilo u Belgiji? U Italiji simbolicno glasanje, hm, pa i Katalonija je imala simbolicno glasanje 2009.

Mislis da ce Nizozemska biti protiv podjele Belgije? Nece, zato sto je Nizozemska izgubila dio svoh teritorija kad su Englezi pravili Belgiju i Luksemburg.
Last edited by hrle1976 on 31/10/2017 12:03, edited 1 time in total.
palermo

#2464 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

U čitavoj ovoj pričia na forumu, oko Španije i Katalonije, meni nekako najviše smeta potcjenjivanje Španije kao države. Kažu, EU je stala iza raspada Jugosllavuije a nije iza nezavisnisti Katalonije. Ali, šta je ta EU, koje su to važnije države u EU osim Španije. Njemačka, Francuska i ko još....možda Italija u nekoj ravni, kako je uopšte moguće da EU stane iza Katalonije ako je Španija jedna od njenih nosećih stubova

Druga stvar, Španija je bivša kolonijalna sila., sa hiljadugodišnom istorijom države i njenog postojanja, njoj nije nepoznato kako se vlada određenim teritorijem,postoji svijest o državi...ima usađene mehanizme načina odbrane države, svatko ko je pomislio da bi Španija mirno dopustila da jedan njen dio ode je naprosto naivan. Zašto su Britanci čitav rat pokrenuli zboig Foklanda, zbog , budimo realni, gomile kamenja koja nikome ne služi. Zato što znaju da presedani otvaraju puteve i mnogo opasnijim stvarima. Zato što znaju da kad prvi put dopustiš da ti neko uzme iz kuće upaljač a da ti nisi reagovao, da će sutra krenuti da ti uzme televizor, auto pa sve dotle dok ti potpuno ne uništi kuću.

Možda nekad u nekoj drugačijoj konstelaciji, u nekom drugačijem svijetu, u nekom novom svjetskom poretku, Katalonija i dođe do nezaviosnoisti, ali sada i u dogledno vrijeme............teško, jako teško. I to nema nikakve veze sa pravom i pravdom i našim navijačkim strastima.
512MB

#2465 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by 512MB »

Upravo Spanija je pokazala svim separatistima da bolje da ne talasuju jer inace ide pendrek. To nije diktatura to je ustavna obaveza.
Last edited by 512MB on 31/10/2017 12:06, edited 1 time in total.
stakasa

#2466 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by stakasa »

:D
hrle1976

#2467 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Problem Madrida se siri samo. Sad Belgija daje azil i tu nastaju diplomatski problemi izmedju Brisela i Madrida. No, Belgija nema nikakv drugi izbor, jer sjeverna vlada tako reci ce rasturiti "drzavu" koja za razliku od spanije se sastoji od dva entiteta koja govore dva razlicita jezika, cak danasnja omladina komunicira medjusobno iz ta dva entiteta putem engleskog.

Znaci ono sto je bio problem Madrida i Bareclone sad je problem Madrida, Barecelone i Brisela (Belgije). Flandersa i Valonije (koja pretezno navija za politiku Francuske, dok ovi gore za politiku Nizozemske). Dok Flandersi navijaju za Kataloniju, Valonci ne, jer imaju tu povezanost s Francuskom, koja unutar svoje teritorije ima Kataloniju, i Baskiju pa cak i skladista baskiske ETA.

https://www.politico.eu/article/charles ... n-belgium/
Point.

#2468 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

512MB wrote:Upravo Spanija je pokazala svim separatistima da bolje da ne talasuju jer inace ide pendrek. To nije diktatura to je ustavna obaveza.
Apsolutno tacno. Najsmjesnije mi je ovo prozvanje na Franka i fasizam jer brane Ustav zemlje i ne daju da se komad zemlje otudjuje nelegalno.
putokaz1

#2469 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by putokaz1 »

ioannes wrote:
Renta wrote:
Ovo je smijurija od nezavisnosti i "nove države". Ove separatiste brzo na tečaj osamostaljenja kod Slovenaca, Hrvata, Bošnjaka, Kosovara... :thumbup:
između tih primjera i katalonije ima samo jedna bitna ali velika razlika....
te "države" je EU poticala na osamostaljenje a kataloniju nije. Da "zapad" nije stojao iza osamostaljenja **rac bi ikad bili samostalni
1.Da li smo sad samostalni?Prvenstveno BIH i Kosovo?
2.Na Balkanu je rat gonio,Sila Boga ne moli,moraš u Nezavisnost,ideje Velike Srbije,Velike Hrvatske,Velike Albanije...S Unaprijed pripremljenim Planom stvaranja velikih etničkih država
3.Raspad komunizma pad jednog sistema te traženje interesa SDA EZ i Rusije
ioannes

#2470 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ioannes »

hrvatska nije samostalna....
vodila je rat da bi izborila samostalnost da bi tu istu izborenu samostalnost ustupila europskoj uniji...
što je najjače...to nisu ustupili većinskim glasom birača nego su morali trikom mjenjati ustav.
toliko o "demokraciji"
Tomahawk11
Globalni moderator

#2471 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Haj i da nije u pravu. Da postavimo sve na nulu. Od danas do 21.12 sta je to u tvojim ocima vezano za Kataloniju i Spaniju? A sta je s izborima, sta ako pobjede seperatisti? Da li ce im Madrid omoguciti da pobjede, ako da zasto onda ovoliki cirkus ako ce postaviti stvari na novo?
Izbori će biti demokratski, ako i pobjede, nakon ovakvog kukavičkog bijega pojedinaca, neće to biti isto.
Madrid je dobio, kako god okreneš.
Cirkus je na Pujdi i njegovim saradnicima. Pokazali su da su ušli u ovo grlom u jagode.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2472 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Chmoljo »

ultima_palabra wrote:Negdje sam citao da su stranke protiv nezavisnosti imale vise glasova na zadnjim izborima. Ali zbog rasporedjenosti okruga ili tako nesto, ovi su dobili tijesnu vecinu koju su onda zloupotrijebili.
ma ulazak u priču oko nezavisnosti, a da nemaš plebiscitarnu podršku za to na toj teritorij je suludo...

kako sam govorio u startu, tražilo se hljeba preko pogače. neki su nas ovdje ubjeđivali da ne možemo mi iz naše vizure govoriti o tome, jer, eto oni su pametni, a mi nismo pametni.

nezavisnost se može jednostrano izboriti kada su razlozi toliko veliki da su ljudi spremni staviti svoje živote i ličnu slobodu na kocku. gradnja metroa ipak nije toliko velik razlog.
Tito_i_Partija

#2473 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Ne mogu da vjerujem da je onaj supak pobjeg'o u Belgiju. :facepalm:

Hajde sto je to jedan totalno kukavicki, beskicmeni potez koji te sramoti do kraja zivota pred tvojim narodom, al' zar on stvarno misli da je tamo siguran? U Belgiji? U centrali EU, koja je od samog pocetka odbila da prizna nezavisnu Kataloniju? :lol:
hrle1976

#2474 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
hrle1976 wrote:
Izbori će biti demokratski, ako i pobjede, nakon ovakvog kukavičkog bijega pojedinaca, neće to biti isto.
Madrid je dobio, kako god okreneš.
Cirkus je na Pujdi i njegovim saradnicima. Pokazali su da su ušli u ovo grlom u jagode.
Ti nebi bio dugo politicar - i od onih 43% sto je izaslo na izbore, preko 2 mil. ljudi je glasalo za samostalnost jos u onakvim uslovima. Uzmi samo rezultate zadnjih parlamentarnih izbora gdje je 75% izaslo da glasa.

Za Katakoniju tj. stranke koje traze odcjepljenje je glasalo 56,7%.
Na sljedecim izborima imas 4,5 stranke prema za Kataloniju prema 2,5 za Spaniju. Ovo pola 0,5 je za C's stranku koja je u raspadu, jer jednom nogom je za Kataloniju dugom za Spaniju i interno nemaju dogovora. Cak neki od njenih clanova su glazali za Katakoniju neki za Spaniju u katalanskom parlamentu.

Mislis da ce narod prestati i politicatri. Niko nije glavom platio tako da kao da se nista nije desilo. Citav cirkus nikakvih konsekvenci niti na jednoj strani. Doce novi igraci i pokusati ce isto. Samo se mozda nadje neki pajdo koji ce kupiti pet brodova oruzija iz Alzira. To bi bila jedina razilka.

Spanija absolutno nista nije postigla osim sto sad i Brisel tj. Belgiju ima na grbaci i time citav Flanders po pitanju politike. Dok Juncker sad suti, jer iz Luksemburga pokusaje makazicama i ljepilom da ujedini EU.

Spanija je samo mogla nesto pokazati da je tenkove poslala i nikako drugacije. Razumi, nikako drugacije. Ovo je bilo djeco igrali smo lopte 28 minuta hajmo stati pa poceti iz pocetka.

Spanija nije poslal tenkove, ovi nisu pucali na madrdisku policiju. Nista, mjesec dana imali mediji sta pisati. I ploca se ponovo ista navija.

Samo puskom moze se braniti ili pokazati zube. Nema rata nije nista bilo. Spanija ko fol pokazala diktaturu i malo strogoce, Katalonija ko fol pokazala malo muda i testirala Spaniju do kojeg koraka je sprema ici. I sad u rundu dva ulazi ako mene pitas Katalonija malo s boljim kartama i ako lider je u Belgiji. Time samo napravio dvije brige Madridu.

Nema kad neko nece da bude u zajednici taj ce naci nacina da je napusti. Isto kao i brak. Mozes imati lagan razilazak ili krah. Pa biraj.

Spanija odnosno Madrid samo kupuje vrijeme ovim nista vise. Ishod je proziran.
hrle1976

#2475 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Tito_i_Partija wrote:Ne mogu da vjerujem da je onaj supak pobjeg'o u Belgiju. :facepalm:

Hajde sto je to jedan totalno kukavicki, beskicmeni potez koji te sramoti do kraja zivota pred tvojim narodom, al' zar on stvarno misli da je tamo siguran? U Belgiji? U centrali EU, koja je od samog pocetka odbila da prizna nezavisnu Kataloniju? :lol:
Nije odbila da prizna. To su mediji malo pogresno pisali. Flanders politicari hoce da priznaju jer i samo hoce da sjeverni dio odcjepe od Belgije. Odnosno hoce da uniste Belgiju. Juzni dio je naklonjen Francuskoj i oni su protivili se priznavanju Katalonije. Zato je on u Flandersu, koji je ponudio brojnim ETA i ostalim slicnim njima utociste od Spanije. I tu Belgija kao cjelina je nemocna.

To sto je sjediste EU tamo nema veze jer imas ga i u Strasburgu. Kada bi Valonci i Flandersi bili jednaki oko sjedista oni sutra mogu zamoliti EU da nadje drugi grad za sjediste.
Post Reply