ok udio starih bi porastao, ali bi se nakog nekog vremena uspostavio balans.Dozer wrote:Realno, problem smanjenja nataliteta na nekom prostoru, pa makar to bila i cijela planeta, neminovno vodi smanjenju ukupnog broja ljudi. Da li je to, na kraju, depopulacija planete?
Istovremeno, smanjenje nataliteta neminovno vodi i sve starijoj ukupnoj populaciji, pa bismo se na taj nacin za 200-300 godina mogli naci u situaciji (karikiram cifre) da imamo 70% penzionera na planeti, 20% radno psosobnih, i 10% djece. Da li bi to onda vodilo nasem izumiranju?
Eno Kineza. Odlican su primjer kako poitika nataliteta utice na kompletnu populaciju na nekom prostoru.
Tu politiku su uveli neke 1980. Do tada, od neke 1955 do 1980, sto je samo 25 godina, imali su rast populacije od preko 60%, pa su sa skoro 600 miliona za 25 godina dosli na skoro 980 miliona.
Onda su uveli potliku kontrole nataliteta, s ciljem da smanje populaciju, jasno, pa su od 1980 do danas narasli na 1 milijardu i 380 miliona. To je, u odnosu na 1980, povecanje populacije za nekih 40-ak %, ali za 36 godina.
Ali, rast populacije se sada smanjuje svakih 5 godina, i to ne malo. Pa je 2000 iznosio 0,68%, a 2015 0,52%, s procjenom da ce u 2016 to biti 0,46%.
Vrlo je indikativno i njihovo ucesce u ukupnoj populaciji planete, i to vjerovatno najbolje pokazuje sta politika smanjenja nataliteta radi.
1980 su cinili 24,08 %, a 2016 cine 18,6 % svjetske populacije.
Takodjer, 2000 recimo, imali su stopu nataliteta od 16,12/1000, a 2014 je to palo na 12,17/1000.
Dakle, pricamo o periodu od 35 godina. Sta ce s ovakvim trendom biti za narednih 35 ili 50 godina?
trendovi se mijenjaju, pogledaj trend rasta ljudske populacije u zadnjih 1000 godina bar,
da vidis kakav je bio prije i poslije industrijske revolucije i razvoja moderne medicine.
zato mi nije jasno zasto ove crne prognoze, bilo za povecanje ili smanjenje,
mi nemozemo predvidjeti sve, kao sto nije mogao ni maltus, razvoj industrijske proizvodnje hrane,
a mislim da ce razvoj robota i AI zamijeniti dobar dio radne snage, te ce kroz drugi nacin biti potrebno obezbijediti
sredstva za penzionere i bolesne, opet s druge strane, uravnotezen razvoj bi mogao omoguciti komotan zivot i
do 10 milijardi ljudi, naravno uz umjeren rast, jer ovo sto sad imamo je eksplozija stanovnistva, sa promjenom klime i
zagadjenjem kao posljedicom, a to ce dugorocno biti najveci problem.