Deblokada Sarajeva???

Post Reply
PM72

#2451 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

KENJAC wrote:
PM72 wrote:Je li Kenjac pronašao vizitku? :D Ja nisam tražio snimke ni Kenjčevo prenemaganje i podbadanje,neka nađe vizitku sa gore opisanim detaljima.
Majke ti oš to bit taka pička od čo'jeka pa neš ni "izvini" reć ? Bas si jadan ! Bjez ba , razocaro si me majke mi! Jebo te nema ratista koje nisi proso ( :lol: ) hrabar, vaki , naki, a sad kad si trebo jednom hrabrost pokazat ti neke smajlije i folove. Pocinjem sumnjat da nisi i na (po abecednom redu) Aerodromskom, Azicima.... pa do Š Špicaste Stijene (pod pretpostavkom da nisi i na Zabljaku :lol: :lol: :lol: ratovo) na mrskog neprijatelja smajlije baco i ovako se iz govana izvlacio.
Bez veze, ponavljam ti opet, bez veze si se provalio. Al nije problem provalit se, musko se vidi, moze provalit, al musko ce vazda "izvini" rec !
Kazem "musko" !

Sad si postao i drzak i bezobrazan.Da ne davimo ostale - nađi vizitku pa palamudi.Nisam nikad bio (ni pisao) ni n o Aerodromskom ni na Špicastoj stijeni,ne služi se neistinama.Nije mi jasno šta pokušavaš? Da me ofiraš ili šatro brukaš?

Vratimo se na temu o deblokadi...
KENJAC

#2452 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Dakle ... ima'l tog "izvini" ?
seln

#2453 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

Bogami, puce istorijsko/historijsko/povijesni dogovor Srba i Bosnjaka...
sumLJam da su ga Hrvati sabotirali. :D
pirpa

#2454 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

:lol: :lol:
KENJAC

#2455 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

seln wrote:Bogami, puce istorijsko/historijsko/povijesni dogovor Srba i Bosnjaka...
Kako cu ja ista potpisat u ime Srba kad me nebi ni u ludilu izabrali? Vise Hrvatskih glasova ima Komsic nego ja Srpskih !
A da su se pitali 'vaki ko ja i PM nikakvi se sporazumi nebi trebali potpisivat ! Jebi ga pitase se neki koji vise vole svoje pa evo dje vas odvedose !
seln

#2456 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

KENJAC wrote:
seln wrote:Bogami, puce istorijsko/historijsko/povijesni dogovor Srba i Bosnjaka...
Kako cu ja ista potpisat u ime Srba kad me nebi ni u ludilu izabrali? Vise Hrvatskih glasova ima Komsic nego ja Srpskih !
A da su se pitali 'vaki ko ja i PM nikakvi se sporazumi nebi trebali potpisivat ! Jebi ga pitase se neki koji vise vole svoje pa evo dje vas odvedose !
Nije problem voljeti svoje... problem je polagati ekskluzivno pravo na "svoje".
seln

#2457 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

Nedobrovoljac wrote:
KENJAC wrote:
Kako cu ja ista potpisat u ime Srba kad me nebi ni u ludilu izabrali?
Vala baš
ma sta te briga... za PM ne bi glasala ni uza familija. :D
KENJAC

#2458 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Predsjednistvo ! Ja , PM i Zeljko Komsic ! Imali bi istu vlast ko SDP danas !
Gojeni H

#2459 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gojeni H »

Puce tikva i historijski sporazum ... i obraz se ukalja :D
Fudo387

#2460 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:

Puce tikva i historijski sporazum ... i obraz se ukalja :D
Ma dugo su se i zvalili, bilo je samo pitanje vremena.
Al' dobro, sad ce se sa deblokade prebaciti kod Besima i tamo izmiriti.
KENJAC

#2461 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Vama , oca mi, pravo krivo sto postoji trenutak kad se Srbin i Bosnjak ne svadjaju !
Ne uklapa vam se u šemu !
Us and them

#2462 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Us and them »

Gdje se tačno nalazi taj "Ravni nabožić" koji se spominje u vezi tih pokušaja deblokade? Od kad tačno su ga velikosrpske snage držale, je li od početka rata ili...Je li više puta prelazio iz ruku u ruke? Da li je nakon oslobađanja tokom pokušaja deblokade ostao do kraja rata pod kontrolom Armije RBiH?

Ovako je u knjizi Sedma opisano kako je 7. Muslimanska brigada oslobodila tu kotu 14. juna 1995.

Image

Trinaestog juna ’95. godine sve je bilo spremno. I mada su sve procjene govorile o povoljnom ishodu, znalo se da mnogo toga, ili zapravo sve, zavisi od uspješnosti udarno-probojnih grupa, koje su 14. naveče ’ušle’ u međuzonu.

Akcija je počela sa praskozorjem.
Reske fijuke projektila i povremene jedva razumljive povike gušile su eksplozije granata raznih kalibara, a potom na scenu stupaju najprobojniji pješadinci na svijetu.
Dalji tok akcije odvija se, rekli bismo na, za njih, uobičajen način. Munjeviti udari na dobro utvrđene pozicije protivnika i pojak pa sve slabiji njegov otpor u pokušaju spašavanja bijegom ka obližnjim uzvišenjima.

Drskom hrabrošću svojstvenoj samo izuzetnim borcima, ’gaženi’ su rovovi, zaobilažene minsko-eksplozivne zapreke i uspinjalo ’čukama’ kao da se na vojnoj vježbi. Ono što posebno zadivljuje, bila je brzina kojom su, uprkos velikom nagibu terena i mnoštvu načičkanih zemunica, te povremenoj vatri neprijateljske artiljerije, ’knjiženi’ kilometri novooslobođene teritorije. Dakako, izvrsnu pomoć svojim, nadasve preciznim pogocima davali su artiljerci i PAM-isti Sedme, ’vezući’ sitni vez nabožićkim šipražjem.

Sve udaljeniji eho rafala i kratki tonski signali ’iscrtavanja’ trenutnih pozicija bili su siguran pokazatelj da uspjeh ni tada neće izostati. A i kako bi kada su heroji Bazuka, Šiške, Ramos, Gađun, Soša i Zuka predvodili svoje vitezove i pod budnim okom pukovnika Patkovića i Brzine, te majora Mašovića ’šnjirali’ brežuljke i doline, bratski uvezani u najdivniji đerdan pobje-donosnog pohoda.

“Bilo je zaista hrabro, znajući kako su utvrđeni i čime sve naoružani, tako otvoreno udariti po četnicima, -reći će u podsjećanju na taj događaj jedan od predvodninika tadašnje udarne grupe Sedme Avdo Tutmić Bazuka. “Međutim, za nas je to tada bio samo dodatni izazov i, eto, potvrdilo se da za nâs gotovo da i nije bilo dovoljno čvrste prepreke koja nas je mogla zaustaviti. Hvala dragom Bogu što nas je pomogao i hvala svim momcima koji su toga jutra nadmašili sami sebe potvrđujući ono staro pravilo da, kad se bratska srca slože sve se može...“

“...Za ono što je tom prilikom oslobođeno, a napose zbog vrijednosti ratnog plijena izraženog u desetinama cijevi i drugog MTS-a bogami se vrijedilo boriti i više dana, a mi smo to tada ostvarili za nekih par sahata...“, - podsjeća se tadašnji diverzant Dževad Gađun.
Slične impresije nosi i njegov jaran Ismet Šišman Šiške dodajući: “Uspjeli smo zahvaljujući božijoj pomoći, ali i hrabrosti i umjeću ovih momaka. Ta operacija i uspjeh su za pamćenje, ali nažalost, tu su preselili istinski heroji ovih prostora-rahmetli Koprdža, Kobilica, Hosovac, Kovačević, Sarajlica..."

Iz svega vidljivo je da je i ovaj itekako značajan uspjeh ostvaren zahvaljujući, prije svega, dobro osmišljenoj strategiji i izuzetnoj sposobnosti manevarskog sastava Armije R BiH.

Pomenuti objekti po mnogo čemu su ključna stavka i najpodesniji ulaz u srce okupiranog područja sjeverno od Sarajeva. Njihovim oslobađanjem ostvarena je kontrola cjelokupnog ilijaško-semizovačkog dijela ratišta, kao i sliva rijeke Bosne od Rajlovca do Visokog, te mogućnost pariranja neprijateljskim uporištima na Motki i Tihovićkom brdu, kao i potezu Crepoljsko-Bukovik. Nadalje, na ovaj način bilo je moguće stavljanje pod punu vatrenu kontrolu putne komunikacije Semizovac-Srednje, odnosno presjecanje najsigurnije veze ove kotline sa uporištima na Romaniji. Ilijaš, Semizovac i Srednje su ovim dovedeni u prilično nezavidan položaj i dakako stvorene znatno povoljnije operativno-taktičke pozicije za dalje napredovanje A R BiH.
Gojeni H

#2463 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gojeni H »

KENJAC wrote:Vama , oca mi, pravo krivo sto postoji trenutak kad se Srbin i Bosnjak ne svadjaju !

:bih:
PM72

#2464 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ne svađam se ni sa kim.Pogotovo kao Bošnjak.Imam nekih možda nesuglasica ili različitih mišljenja ali je to sve normalno.Draži mi je Kenjac nego kokošari što su "zarobljavali" motorke po srpskim kućama pa lažu da imaju ljiljana jer su linafo bili diverzanti.Ne diram nikog ali neka me niko i ne dira.

Hajmo na temu.Deblokada?
Gojeni H

#2465 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Gojeni H »

DoFu

Evo ga tester vizitki se opet na tebe naherio. :D

PM izvini, nisam mogao izdurat'. :D
seln

#2466 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

KENJAC wrote:Vama , oca mi, pravo krivo sto postoji trenutak kad se Srbin i Bosnjak ne svadjaju !
Ja se nikad i nisam svadjao sa Srbima, nego sa cetnicima.
Ono sto ne moze pod moju kapu: pokusaji relativizacije i izjednacavanja zlocina.
Ne poricem ni jedan zlocin ARBiH ili bilo kojeg pripadnika mog naroda, ali mi ide na Q stalna produkcija "zlocina" u velikosprpskim istorijskim menzama.
Pogledaj samo malo lik i nedelo vaseg @Moody-ja... covjek laze koju god tipku pritisne.
seln

#2467 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

PM72 wrote:Ne svađam se ni sa kim.Pogotovo kao Bošnjak.Imam nekih možda nesuglasica ili različitih mišljenja ali je to sve normalno.Draži mi je Kenjac nego kokošari što su "zarobljavali" motorke po srpskim kućama pa lažu da imaju ljiljana jer su linafo bili diverzanti.Ne diram nikog ali neka me niko i ne dira.

Hajmo na temu.Deblokada?
Je li bila Stihlovka ili Husqvarna? :D
KENJAC

#2468 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

seln wrote:
Ono sto ne moze pod moju kapu: pokusaji relativizacije i izjednacavanja zlocina.
Ne poricem ni jedan zlocin ARBiH ili bilo kojeg pripadnika mog naroda, ali mi ide na Q stalna produkcija "zlocina" u velikosprpskim istorijskim menzama.
Pogledaj samo malo lik i nedelo vaseg @Moody-ja... covjek laze koju god tipku pritisne.
Poznata mi je ta podjela na Srbe i cetnike. Ko su Srbi ? Vesovic i Divjak! Ko su cetnici? Svi ostali!
P.S. Upravo nam javljaju iz redakcije da je i Vesovic cetnik! Dakle , ko su Srbi? Jovo Divjak!
seln

#2469 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by seln »

KENJAC wrote:
seln wrote:
Poznata mi je ta podjela na Srbe i cetnike. Ko su Srbi ? Vesovic i Divjak! Ko su cetnici? Svi ostali!
P.S. Upravo nam javljaju iz redakcije da je i Vesovic cetnik! Dakle , ko su Srbi? Jovo Divjak!
Ja imam svoju metodu, a ti svoju.
Tebi nije cetnik ko nije svojerucno zaklao pet Bosnjaka.
Pekè. Tebi tvoje, meni moje.
Dozer

#2470 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Sa mnom su rame uz rame cijeli rat bili i neki Srbi...I dan danas su tu, nigdje nisu otisli. Da li su i oni bili cetnici? Ili, da li su to danas?

Mislim, batalite generalizovanje. U Srbiji je i onda bilo vise normalnih ljudi koji su bili protiv rata, a tako je i danas. Nazalost, uvijek manjina ima moc i vlast u svojim rukama.
Tako je i danas, i tamo, ali i ovdje.

Pogledajno stanje kod nas, i sve ce se dalje samo reci. SDA vlada s jedva 300.000 glasova. 300.000 je oko 10% ukupnog birackog BH tijela, ili oko 20% ukupnog birackog tijela Pederacije.
20% je vecina necega? Jes', al u qrcu...
Fudo387

#2471 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Fudo387 »

:lol:
Tromblon

#2472 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Najlakse je sve u isti lonac. Sa mnom su u jedinici bili pravoslavci odlicni borci. Sa nekima bih posao prije nego sa nekim "nasima". Imam i drugova koji su ostali i borili se cijelo vrijeme. Naravno, oni sto su se opredijelili za drugu stranu su se sami tako zvali. Nisam im ja trebao davati ni imena, ni nadimke.
Tromblon

#2473 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Us and them wrote:Gdje se tačno nalazi taj "Ravni nabožić" koji se spominje u vezi tih pokušaja deblokade? Od kad tačno su ga velikosrpske snage držale, je li od početka rata ili...Je li više puta prelazio iz ruku u ruke? Da li je nakon oslobađanja tokom pokušaja deblokade ostao do kraja rata pod kontrolom Armije RBiH?

Ovako je u knjizi Sedma opisano kako je 7. Muslimanska brigada oslobodila tu kotu 14. juna 1995.

Image

Trinaestog juna ’95. godine sve je bilo spremno. I mada su sve procjene govorile o povoljnom ishodu, znalo se da mnogo toga, ili zapravo sve, zavisi od uspješnosti udarno-probojnih grupa, koje su 14. naveče ’ušle’ u međuzonu.

Akcija je počela sa praskozorjem.
Reske fijuke projektila i povremene jedva razumljive povike gušile su eksplozije granata raznih kalibara, a potom na scenu stupaju najprobojniji pješadinci na svijetu.
Dalji tok akcije odvija se, rekli bismo na, za njih, uobičajen način. Munjeviti udari na dobro utvrđene pozicije protivnika i pojak pa sve slabiji njegov otpor u pokušaju spašavanja bijegom ka obližnjim uzvišenjima.

Drskom hrabrošću svojstvenoj samo izuzetnim borcima, ’gaženi’ su rovovi, zaobilažene minsko-eksplozivne zapreke i uspinjalo ’čukama’ kao da se na vojnoj vježbi. Ono što posebno zadivljuje, bila je brzina kojom su, uprkos velikom nagibu terena i mnoštvu načičkanih zemunica, te povremenoj vatri neprijateljske artiljerije, ’knjiženi’ kilometri novooslobođene teritorije. Dakako, izvrsnu pomoć svojim, nadasve preciznim pogocima davali su artiljerci i PAM-isti Sedme, ’vezući’ sitni vez nabožićkim šipražjem.

Sve udaljeniji eho rafala i kratki tonski signali ’iscrtavanja’ trenutnih pozicija bili su siguran pokazatelj da uspjeh ni tada neće izostati. A i kako bi kada su heroji Bazuka, Šiške, Ramos, Gađun, Soša i Zuka predvodili svoje vitezove i pod budnim okom pukovnika Patkovića i Brzine, te majora Mašovića ’šnjirali’ brežuljke i doline, bratski uvezani u najdivniji đerdan pobje-donosnog pohoda.

“Bilo je zaista hrabro, znajući kako su utvrđeni i čime sve naoružani, tako otvoreno udariti po četnicima, -reći će u podsjećanju na taj događaj jedan od predvodninika tadašnje udarne grupe Sedme Avdo Tutmić Bazuka. “Međutim, za nas je to tada bio samo dodatni izazov i, eto, potvrdilo se da za nâs gotovo da i nije bilo dovoljno čvrste prepreke koja nas je mogla zaustaviti. Hvala dragom Bogu što nas je pomogao i hvala svim momcima koji su toga jutra nadmašili sami sebe potvrđujući ono staro pravilo da, kad se bratska srca slože sve se može...“

“...Za ono što je tom prilikom oslobođeno, a napose zbog vrijednosti ratnog plijena izraženog u desetinama cijevi i drugog MTS-a bogami se vrijedilo boriti i više dana, a mi smo to tada ostvarili za nekih par sahata...“, - podsjeća se tadašnji diverzant Dževad Gađun.
Slične impresije nosi i njegov jaran Ismet Šišman Šiške dodajući: “Uspjeli smo zahvaljujući božijoj pomoći, ali i hrabrosti i umjeću ovih momaka. Ta operacija i uspjeh su za pamćenje, ali nažalost, tu su preselili istinski heroji ovih prostora-rahmetli Koprdža, Kobilica, Hosovac, Kovačević, Sarajlica..."

Iz svega vidljivo je da je i ovaj itekako značajan uspjeh ostvaren zahvaljujući, prije svega, dobro osmišljenoj strategiji i izuzetnoj sposobnosti manevarskog sastava Armije R BiH.

Pomenuti objekti po mnogo čemu su ključna stavka i najpodesniji ulaz u srce okupiranog područja sjeverno od Sarajeva. Njihovim oslobađanjem ostvarena je kontrola cjelokupnog ilijaško-semizovačkog dijela ratišta, kao i sliva rijeke Bosne od Rajlovca do Visokog, te mogućnost pariranja neprijateljskim uporištima na Motki i Tihovićkom brdu, kao i potezu Crepoljsko-Bukovik. Nadalje, na ovaj način bilo je moguće stavljanje pod punu vatrenu kontrolu putne komunikacije Semizovac-Srednje, odnosno presjecanje najsigurnije veze ove kotline sa uporištima na Romaniji. Ilijaš, Semizovac i Srednje su ovim dovedeni u prilično nezavidan položaj i dakako stvorene znatno povoljnije operativno-taktičke pozicije za dalje napredovanje A R BiH.
To ti je visoravan koja pocne negdje iznad Breze koliko se sad sjecam bez karte, napamet. Pa ide u dva pravca lijevo i desno i izlazi na cestu Vogosca - Semizovac - Olovo. Na nju se nastavljaju Mosevacko brdo i niz tih brda pa Nisicka visoravan. Koliko se sjecam cete su vratile dosta toga osvojenog prvi dan ofanzive, ako ne i sve na kraju.
KENJAC

#2475 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by KENJAC »

Tromblon wrote:Najlakse je sve u isti lonac. Sa mnom su u jedinici bili pravoslavci odlicni borci. Sa nekima bih posao prije nego sa nekim "nasima". Imam i drugova koji su ostali i borili se cijelo vrijeme. Naravno, oni sto su se opredijelili za drugu stranu su se sami tako zvali. Nisam im ja trebao davati ni imena, ni nadimke.
E, vidis, ovdje ti moram nesto rec. Kazes ko je preso na drugu stranu sam je sebe cetnikom nazvo. Nemas predstavu koliko znam njih sto su bili sa druge strane a ne podnose ni cetnike ni cetnicki pokret. Cak znam , vrlo dobro, jednog koji je i dan danas zakleti komunista i Jugosloven.
Cak sta vise, siguran sam da vecina ne gaji nikakva osjecanja prema cetnickom pokretu.
Isto kako vecina njih misli da ste vi ustase i sl.
A da je bilo i cetnika i ustasa , bilo je i te kako .... I sto je najgore ima ih i dan danas !
Post Reply