USA fan page

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2451 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Fudo387 wrote:wtf je eldar dizdarevic?
Novinar Oslobodjenja koji se uglavnom bavi ekonomskim temama. Ne znam da li je po profesiji novinar ili ekonomista. Sta god da je, napisao je tekst kakav ja nikada nisam procitao u nekom stampanom "mainstream" mediju i na tome mu cestitam.
Fudo387

#2452 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

UnscarD wrote:
Novinar Oslobodjenja koji se uglavnom bavi ekonomskim temama. Ne znam da li je po profesiji novinar ili ekonomista. Sta god da je, napisao je tekst kakav ja nikada nisam procitao u nekom stampanom "mainstream" mediju i na tome mu cestitam.
Aha.
Pa sta veli, ka'cemo propast', koga cemo sad zBombardovat? :mrgreen:
UnscarD

#2453 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Fudo387 wrote:
UnscarD wrote:
Aha.
Pa sta veli, ka'cemo propast', koga cemo sad zBombardovat? :mrgreen:
Pa otprilike ono o cemu se na ovim temama diskutovalo veise puta ...dedolarizacija, petrodolari, USD kao rezervna valuta, USA FED koji je privatno vlasnistvo, USA koji sluze interesima sacice bankara ....tako te teme. Pominje Gadafija i Sadama koji su pokusali trgovati naftom mimo USD-a pa Iran koji to pokusava pa prica o tome da USA sada ne znaju sta bi sa Kinom i Rusijom jer KIna i Rusija nisu Libija i Irak ....onda malo predvidja da bi pojacana dedolarizacija mogla jako negativno uticati na USA ekonomiju i na samom kraju pravi osvrt gdje smo mi u BiH ako bi se stvari globalno promjenile. U svakom slucaju teme za koje nisam ocekivao da cu moci da ih procitam u jednoj mainstream novini, makar i lokalnoj.
agnostic_front

#2454 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Je li to tebi fakat novost u bh mainstreamu? Pa Mladen Marić osvaja neke nagrade za novinara godine. Čovjek koji ima udarni termin na državnoj televiziji priča o tome (i još dalje on ide) godinama, stanovništvo u to vjeruje. I ti pročitao članak u Oslobođenju, i to je sad kao neka novost, proboj undergrounda na veliku scenu :-)

Pogledaj teme o napadu u Francuskoj, o ovome u Zvorniku, pa zaključi da li bi ljudi prije vjerovali normalnom objašnjenju, koje ima uporište u nauci i struci, ili glupostima poput privatnog FED-a, o važnosti zlatnog standarda i sličnim stvarima.
Fudo387

#2455 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

UnscarD wrote:Pa otprilike ono o cemu se na ovim temama diskutovalo veise puta ...dedolarizacija
A sta mu dodje to, dedolarizacija?
Opetja033

#2456 Re: USA fan page

Post by Opetja033 »

agnostic_front wrote:Je li to tebi fakat novost u bh mainstreamu? Pa Mladen Marić osvaja neke nagrade za novinara godine. Čovjek koji ima udarni termin na državnoj televiziji priča o tome (i još dalje on ide) godinama, stanovništvo u to vjeruje.
Frajer hladno u udarnom terminu na drzavnoj TV pusta snimke predavanja Davida Ickea a jos cesce ga citira. Pa u svakoj normalnoj drzavi bi daaaaaaaaaaavno ostao bez posla i bio bi sretan ako ga ne bi smjestili u neku kliniku za dusevne bolesnike. Idiotizam.
UnscarD

#2457 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Fudo387 wrote:
UnscarD wrote:Pa otprilike ono o cemu se na ovim temama diskutovalo veise puta ...dedolarizacija
U uzem smislu - Medjudrzavna trgovina naftom u valuti koja nije USD - a u sirem, izbacivanje USD-a iz uloge svijetske valute.
UnscarD

#2458 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

agnostic_front wrote:Je li to tebi fakat novost u bh mainstreamu? Pa Mladen Marić osvaja neke nagrade za novinara godine. Čovjek koji ima udarni termin na državnoj televiziji priča o tome (i još dalje on ide) godinama, stanovništvo u to vjeruje. I ti pročitao članak u Oslobođenju, i to je sad kao neka novost, proboj undergrounda na veliku scenu :-)

Pogledaj teme o napadu u Francuskoj, o ovome u Zvorniku, pa zaključi da li bi ljudi prije vjerovali normalnom objašnjenju, koje ima uporište u nauci i struci, ili glupostima poput privatnog FED-a, o važnosti zlatnog standarda i sličnim stvarima.
Za pisani medij mi je novost. TV je inace malo fleksibilniji medij od printanih, pogotovo sa dugackom tradicijom kakvu ima Oslobodjenje.
Vjeruj mi da ja TV uopste ne gledam , ne samo nase stanice nego nikakve. Zvao sam da odjavim potpuno TV ali kaze HS da im je to osnovni paket na koji onda ide internet :) pa mi ne daju. Marica sam poslednji put gledao prilicno davno a ako zaista pusta Davida Icke-a na TV-u , to je fakat nebuloza, mada sam ja uvijek prije da sudim o izrecenom a ne o tome ko je to rekao.
Fudo387

#2459 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

UnscarD wrote:
Fudo387 wrote:
U uzem smislu - Medjudrzavna trgovina naftom u valuti koja nije USD - a u sirem, izbacivanje USD-a iz uloge svijetske valute.
:lol:
UnscarD

#2460 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Fudo387 wrote:
UnscarD wrote:
Fudo387 wrote: A sta mu dodje to, dedolarizacija?
:lol:
I drugi put ;-)
Fudo387

#2461 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

Em sto to izmisli neku budibogsnama terminologiju, em sto istu iskoristi za pisanje nebuloza, em na kraju neko to kupi i cita...
Pa sta je ovom narodu danas? :lol:
K'o da je to ekser zakucat, dodje mu jedan dan da izbaci dolar i naftu pocne prodavati za...sta?
Pa sve i da nadje neku alternativu, sta ce sa onima koje vec ima u bankama, obveznicama...i kojem sve vec djavlu?
Avetinho

#2462 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:
Meni se vise cini da ti sam sebi cestitas. Eto nasao i ti jedan clanak u oslobodjenju koji se slaze s tobom.
UnscarD

#2463 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

@ Fudo - Pa nije to doslo za jedan dan ... zasto bi USA imale bilo kakve veze u slucaju trgovine naftom izmedju npr. Rusije i Kine?
Cuj novi izrazi ...to sto su za tebe novi ne znaci da su novi za svijet....googlaj sta je dolarizacija pa ce ti lakse biti da skontas sta bi mogla biti antiteza. Jednostavno rastuca je tendencija da se smanji uloga USD u svjetskoj trgovini. USA su vojno mogli da uticu na ovo ali sada kada se ozbiljne zemlje poput Kine i Rusije kojima vojno ne mogu nista, pocinju baviti ovim idejama, opasnost za USA ekonomiju postaje izvjesna.
Last edited by UnscarD on 12/05/2015 16:46, edited 1 time in total.
UnscarD

#2464 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Avetinho wrote:
UnscarD wrote:
Meni se vise cini da ti sam sebi cestitas. Eto nasao i ti jedan clanak u oslobodjenju koji se slaze s tobom.
Pa da ... i to u tolikoj mjeri da sam pomislio da Eldar cita ove teme :D
Fudo387

#2465 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

UnscarD wrote:@ Fudo - Pa nije to doslo za jedan dan ... zasto bi USA imale bilo kakve veze u slucaju trgovine naftom izmedju npr. Rusije i Kine?
Cuj novi izrazi ...to sto su za tebe novi ne znaci da su novi za svijet....googlaj sta je dolarizacija pa ce ti lakse biti da skontas sta bi mogla biti antiteza. Jednostavno rastuca je tendencija da se smanji uloga USD u svjetskoj trgovini. USA su vojno mogli da uticu na ovo ali sada kada se ozbiljne zemlje poput Kine i Rusije kojima vojno ne mogu nista, pocinju baviti ovim idejama, opasnost za USA ekonomiju postaje izvjesna.
Pa ima smisla, Kinezi su prvo kupili nekih tricavih trilion dolara americkog duga i onda ce uraditi sve da to nekako pretvore u konvertibilnu
marku. :lol:
Glede Rusije, jedina tendencija koju ja kod njih primjecujem jeste da je njima bas neobicno imati tri obroka dnevno, pristojno se oblaciti,
voziti normalna auta a ne one lada zaporozac krseve i sl., pa su odlucili da se opet vrate u svoj provjereni habitat.
Bonovi za hranu, bonovi za majice, kolhoz ovaj, kolhoz onaj...
UnscarD

#2466 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Bonovi za hranu ???? To si ti nesto pomjesao ...
http://www.cnsnews.com/news/article/ali ... ght-months
http://www.usatoday.com/story/money/per ... /21877399/

Ko bi rekao za New Mexico ... 20% ljudi na bonovima za hranu ...svasta.
Avetinho

#2467 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

Dok god vlada nestasica tariguza u Venecueli, koja lezi na najvecim zalihama nafte na planeti, za dolar nema brige.
Fudo387

#2468 Re: USA fan page

Post by Fudo387 »

UnscarD wrote:Bonovi za hranu ???? To si ti nesto pomjesao ...

Nije to ta vrsta bonova, ovi ruski su imali tackice :D , pola hljeba danas i ispunio si normu, noga u guzicu.
Za razliku od toga, novomeksicki socijalni slucajevi natrpaju puna kolica svega i odose u svoj trailer park praviti meth, djecu, itd. :D
Avetinho

#2469 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

UnscarD wrote:Bonovi za hranu ???? To si ti nesto pomjesao ...

Da si sam procitao clanak iz tvog linka, primijetio bi sljedece:
This means, a single person can be eligible for food stamps if his or her gross monthly income is under $1,265 ($15,180 per year), and a family of four can be eligible if they gross less than $2,584 per month ($31,008 per year).
U vecini drzava svijeta ove cifre su granica bogatstva, u SAD -- granica siromastva. Valjda ti to nesto govori.
agnostic_front

#2470 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

Kad Kina i Rusija postanu stabilne i normalne zemlje bez unutrašnjih problema, gdje ne može jedan čovjek (ili Komitet) da vedri i oblači kako mu se digne neka stvar, onda se može pričati o nekakvoj potencijalnoj dedolarizaciji. Pa Bog te vidio, za SAD možeš naći svaku živu i neživu statistiku, milion izvještaja, milion informacija o budućim kretanjima, odgovornost političara i on misli da je to sve nebitno za važnost dolara kao najbitnije svjetske valute. Nego je to petrodolar, privatni FED, nepostojanje zlatnog standarda. Za Kinu se uopšte ne može puzdano reći koliki im je dug, jer ga kriju, prebacujući ga na druge nivoe vlasti, puni su korupcije, o Rusiji da ne pričamo. I onda lafo američka vojska štiti dolar. Ne štiti ga američka vojska, nego ekonomija, institucije, i neefikasne institucije drugih zemalja, koje bi kao mijenjale dolar.
statixx

#2471 Re: USA fan page

Post by statixx »

Ovo je bilo prije 5 godina, a eto svasta se dogodilo u medjuvremenu.

http://www.reuters.com/article/2010/06/ ... 0620100629

Naravno da USA nece samo posmatrati kako njena valuta gubi znacaj u globalnim rezervama, ali opet naivno je pomisliti da uz ovakvu konkurenciju ijedan pamatena ekonomista nece drzati vecinu rezervi u USD, a u skladu sa zakonima trzisne ekonomije.
Stoner

#2472 Re: USA fan page

Post by Stoner »

Cuj izbacivanje dolara iz uloge svjetske valute... E moj Unskare kad tebe citam pomislio bi da su SAD neka vukojebina u Africi...
L u c i f e r

#2473 Re: USA fan page

Post by L u c i f e r »

Image
Putnik ali stvarno

#2474 Re: USA fan page

Post by Putnik ali stvarno »

Ulcinj ?

Gde je pasteta ?
drastic

#2475 Re: USA fan page

Post by drastic »