Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RNG_25

#2451 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:Meni je to jasno. Allah dž.š je znao unaprijed šta će se desiti, što ne znači da on utiče na tvoju sudbinu. Banalan primjer, tvoj profesor zna da si ti spremao mjesec dana ispit i zna da ćeš sutra proći, ne znači da prof utiče na tvoj prolaz, isto i sa padom... ali ako ti znaš da će neki student past, te da će biti žestoko kažnjen, zašto mu uopšte i dozvoliti taj ispit da radi...
Ja sam do prije mjesec dana klanjao redovno, prestao sam... dosta pitanja imam, nemam odgovora. Slažem se da mi je Islam najkorektnija vjera od svih i najlogičnija, ali ima dosta nelogičnih stvari oko iste... Ako je prethodnih 1000 vjera kroz historiju i 2000 Bogova lažno, statistički velika je vjerovatnoca da je i Islam, da se ne lažemo.
Mada ima i dosta lijepih stvari kod drugih religija što Islam nema. Napr nedavno sam išao na "kurs engleskog" kojeg su držali amerikanci pripadnici baptističke crkve, ako se ne varam.. Kod njih se ljudi zbližavaju pjesmom i plesanjem... Za par dana sviju upoznaš i sa svima budeš prijatelj, a u džamiji osim pozdrava nakon namaza, nema nikakvog zbližavanja... Mislim ima, ali sam vidio naprimjer da je ovo zbližavanje pjesmom i plesom dosta veće. Onda se još vratimo na to gdje se zabranjuju muzički instrumenti i muzika u Islamu...
Mislim da tebi ipak nije jasno. Ako je Allah znao šta će neko učiniti, onda taj neko nikada ne može učiniti ništa drugo mimo onoga što Allah, na osnovu svog znanja, očekuje od toga da učini. Shodno tome - nema slobode izbora/slobodne volje. Odnosno, Allah, navodno, "utiče" na tvoju sudbinu.

Ali sloboda izbora i slobodna volja su tako dosadni koncepti... prevashodno zbog toga što se pogrešno razumijevaju. Ne postoji slobodna volja niti slobodan izbor, jer je ova priroda (univerzuma) takva da je sve uzročno-posljedično vezano. Shodno tome, čak i ako u teoriji neko može učiniti "neki" izbor, u praksi to neće biti slučaj jer je svaki izbor koji bilo ko učini ikada... pod uticajem onoga što ljudi označavaju kao "prošlost". Drugačije rečeno, "izbor" koji si napravio prije 5 godina diktira, u izvjesnoj mjeri, svaki izbor koji ćeš napraviti u sljedećih 5 godina... što znači da su tvoji "teoretski" izbori, odnosno "teoretska" slobodna volja, ograničeni... te ih, zapravo, i nema u nekom apsolutnom smislu, kako ljudi vole i priželjkuju da razumijevaju slobodu izbora i volje.

Usput, Allah ne zna "sve", bar ako je suditi prema Kur'anu...
Plavo-bijeli

#2452 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Jasno mi je. Tebi nije jasno. Logično je da Svemogući Bog zna šta ćemo mi uraditi. Opet to što zna šta ćemo izabrati ne znači da je to njegova volja što smo mi to uradili. Njegova je volja što će nam dozvoliti to da uradimo. Možeš Boga i negirati i vrijeđati ga i raditi šta hoćeš, to je kao ta slobodna volja i sloboda izbora. Bila bi potpuno slobodna da nećemo bit kažnjeni za taj izbor. To je ono kao kad mama djetetu kaže" hajde slobodno ti, pa ćeš dobiti batine..", znači dijete pod strahom nešto neće da uradi, što baš i nije nekakva sloboda.
Ne znam šta tu ima toliko nejasno i teško za razumjeti?
RNG_25

#2453 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:Jasno mi je. Tebi nije jasno. Logično je da Svemogući Bog zna šta ćemo mi uraditi. [1] Opet to što zna šta ćemo izabrati ne znači da je to njegova volja što smo mi to uradili. Njegova je volja što će nam dozvoliti to da uradimo. Možeš Boga i negirati i vrijeđati ga i raditi šta hoćeš, to je kao ta slobodna volja i sloboda izbora. Bila bi potpuno slobodna da nećemo bit kažnjeni za taj izbor. To je ono kao kad mama djetetu kaže" hajde slobodno ti, pa ćeš dobiti batine..", znači dijete pod strahom nešto neće da uradi, što baš i nije nekakva sloboda.
Ne znam šta tu ima toliko nejasno i teško za razumjeti?
[1] Mislim da ti ne razumiješ implikacije "sveznanja" na "slobodu izbora/volje"... Kao što sam već rekao, ako bog zna šta ćeš ti uraditi, onda ne postoji nikakva mogućnost da ti uradiš drugačije, ne postoji mogućnost da ti uradiš mimo onoga što bog očekuje da uradiš, te samim time ti *moraš* uraditi upravo onako kako bog očekuje da ti uradiš i nikako drugačije. Odnosno, nema slobodne volje. Ovo je vrlo očito i nisi ponudio nikakav argument koji obara ovo što sam, i u prethodnom postu, rekao.

Drugo je pitanje kako to bog, navodno, sve zna... I šta je sveznanje...

Analogija s roditeljima je pogrešna.

Također, ne znam otkud ti to da je "logično da Svemogući Bog zna šta ćemo mi uraditi" kad sam taj tvoj bog, navodno prema Kur'anu, čini neke stvari da bi saznao... čak i ako se stavi na stranu "nereligiozna" razmatranja ove teme... A ima hadisa koji ti također kažu stvari poput "svako radi ono za šta je stvoren", pa ti gledaj kako ćeš se izvući iz toga svojom "slobodnom voljom".

A ja svakako više nemam šta reći o ovome, osim da je pogrešna tvoja tvrdnja da imamo "slobodnu volju". Ve bil kaderi hajrihi ve šerrihi minAllahi teala...
choxnox

#2454 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by choxnox »

RNG_25 wrote:A gdje je treća opcija? 60-70 godina patnje, pa onda vječnost patnje opet?
A gdje je cetvrta opcija? 60-70 godina uzivanja, pa onda vjecnost uzivanja opet?

Ko je htio mogao je poentu izvuci iz onog sto sam vec rekao. Mislim, nemoj dzabe da trolas temu.

RNG_25 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Meni je to jasno. Allah dž.š je znao unaprijed šta će se desiti, što ne znači da on utiče na tvoju sudbinu.
Mislim da tebi ipak nije jasno. Ako je Allah znao šta će neko učiniti, onda taj neko nikada ne može učiniti ništa drugo mimo onoga što Allah, na osnovu svog znanja, očekuje od toga da učini. Shodno tome - nema slobode izbora/slobodne volje. Odnosno, Allah, navodno, "utiče" na tvoju sudbinu.
S obzirom da sam vec odgovorio drugom korisniku na ovo te da si vjerovatno moj komentar vec procitao, ali ga namjerno ignorises onda cu da ti ga ponovim:
Ovo sto si naveo je stvar koju je inace tesko razumjeti i cesto se (pogresno) stice dojam da nas je Allah dz.s. stvorio kakvi jesmo i da nam je unaprijed zapisao kakav ce ko biti i da covjek tu ne moze nista uraditi. Pogresno, a evo i zasto.

Allah dz.s. postoji oduvijek i zauvijek i u stanju je da sve ucini. Allah dz.s. nas je stvorio i dao nam slobodu izbora. Mi kao ljudi mozemo da radimo sta god zelimo, mozemo biti vjernici ili nevjernici, mozemo biti uceni, a mozemo biti i ubice. Dakle, do covjeka je kakav ce biti.

Eh sad, istina jest da nam je sudbina davno zapisana, a da je "pero presusilo, a ruka dignuta". Dakle, mnogo prije nego smo se rodili nama je zapisano da cemo se roditi tu i tu, da cemo biti to i to, da cemo se ponasati tako i tako, da cemo umrijeti tu i tu. Ovo na prvu izgleda da covjek nema izbora, ali nije tako.

Allah dz.s. je Svemoguci i Sveznajuci i zna sta cemo mi raditi i kakvi cemo biti mnogo prije nego nam je dao da se rodimo. Dakle, dao nam je slobodnu volju da radimo sta hocemo, ali zna sve sta ce se desavati u nasim zivotima i u skladu sa tim nam je zapisao sudbinu.

Ako ti je ovo tesko shvatiti, onda evo jedne ne bas tako precizno dobre analogije, ali mislim da ce posluziti svrsi. Ti sjednes i pogledas neki film koji prije nisi gledao. Zatim sutradan sjednes da isti film pogledas sa prijateljem koji taj film nije gledao. Dakle, ti znas sta ce se u filmu desiti, a tvoj prijatelj ne zna. Bez obzira koliko puta film pogledao, uvijek ce se desiti isto.
Inace znam ja sta ti pokusavas na ovom forumu. Pratim ja sta se pise o Islamu, a ti si mi vec ranije zapao za oko zbog svojih stavova i nacina na koji (pogresno) pokusavas protumaciti Islam. Da li namjerno ili ne, nije moje da o tome sudim niti mi se da upustati u prazne diskusije sa nekim ko vec ima predrasude o Islamu, ali cu ti svejedno odgovarati kako bi ono sto je tacno pobilo ono sto nije.
RNG_25

#2455 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:
RNG_25 wrote:A gdje je treća opcija? 60-70 godina patnje, pa onda vječnost patnje opet?
A gdje je cetvrta opcija? 60-70 godina uzivanja, pa onda vjecnost uzivanja opet?

Ko je htio mogao je poentu izvuci iz onog sto sam vec rekao. Mislim, nemoj dzabe da trolas temu.
Samo stavljam stvari u perspektivu. A četvrtu opciju saopšti onima koje će zapasti treća opcija. A to ništa ne mijenja niti dokazuje.

A na ostatak posta, ako Allah da, odgovorim nekom drugom prilikom. Možda.
Plavo-bijeli

#2456 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

RNG_25 wrote:
[1] Mislim da ti ne razumiješ implikacije "sveznanja" na "slobodu izbora/volje"... Kao što sam već rekao, ako bog zna šta ćeš ti uraditi, onda ne postoji nikakva mogućnost da ti uradiš drugačije, ne postoji mogućnost da ti uradiš mimo onoga što bog očekuje da uradiš, te samim time ti *moraš* uraditi upravo onako kako bog očekuje da ti uradiš i nikako drugačije. Odnosno, nema slobodne volje. Ovo je vrlo očito i nisi ponudio nikakav argument koji obara ovo što sam, i u prethodnom postu, rekao.

Također, ne znam otkud ti to da je "logično da Svemogući Bog zna šta ćemo mi uraditi" kad sam taj tvoj bog, navodno prema Kur'anu, čini neke stvari da bi saznao... čak i ako se stavi na stranu "nereligiozna" razmatranja ove teme... A ima hadisa koji ti također kažu stvari poput "svako radi ono za šta je stvoren", pa ti gledaj kako ćeš se izvući iz toga svojom "slobodnom voljom".

A ja svakako više nemam šta reći o ovome, osim da je pogrešna tvoja tvrdnja da imamo "slobodnu volju". Ve bil kaderi hajrihi ve šerrihi minAllahi teala...
Ne postoji mogućnost da mi uradimo nešto drugačije od onog što je Bog znao. Stvar je u tome što mi ne znamo šta je Bog znao, pa možemo da radimo šta hoćemo, a šta god da uradimo Bog je znao da ćemo to mi uraditi. Da li smo to mi uradili jer je Bog tako zapisao , ili jer smo tako mi htjeli, pa je on zato to napisao, po Islamu je ova druga verzija tačna.
Ako je Bog sve stvorio i zna sudbinu svakoga od nas i od svega živog, logično da sve zna, ne znam da li se praviš glup, ili...Ne može postojati Bog koji ne zna sve, onda to nije Bog. Kakav je to Bog koji može sve stvoriti, a ne zna prošlost i budućnost?
Opet se vraćam na moje pitanje, na koje mi niko ne da odgovor, ako je Bog stvarno sve znao, znao je i da će ljudi griješiti i biti kažnjavani, zbog čega je onda uopšte i dozvolio da se to dešava i šta to govori o Bogu, koji je 100x milostiviji od majke prema svome dijetetu?
Plavo-bijeli

#2457 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

zvucnikk wrote:
Ja naprimjer imam 2 pitanja,a to je ovo trenutno (kako je moguce biti bolji/gori) kad je to vec odredjeno,i drugo jako cudno za mene,i malo onako...je potvrdjen hadis da je Muhames a.s prisao svojoj zeni Aisi dok je imala 9 godina.To nikako ne mogu da razumijem,a citao sam o tome.
U to vrijeme je potpuno normalno bilo da momci/ljudi žene djevojčice, bez obzira na njihovu dob. Što se tiče seksualnog odnosa, muškarac sa svojom ženom ne smije imati odnos dok žena ne dobije svoju prvu menstruaciju, tako je po Islamu, ako se ne varam, što znači da otprilike može imati odnose već sa 12-13 godina, možda i ranije. Danas je to sve nenormalno, jer su nam stavili granicu od 18 godina, koja je glupa svakako, tipa u Americi momak od 20 ima odnose sa djevojkom od 17 i može biti kažnjen zbog toga, to baš nema smisla. Znači Islam dozvoljava stvari koje se danas smatraju pedofilijom.
3i20

#2458 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 3i20 »

Eh upravo stigoh sa dzume i da ne prepricavam cijelu hutbu jedna recenica mi ostade u glavi Allah ce uputiti na pravi put one koje On hoce a ostaviti u zabludi opet one koje On hoce.Sad mi recite sta je tu sloboda izbora kad je opet sve do Njega a nase je kao da se molimo da nas uputi na pravi put.Allahu uputi nas na pravi put sta drugo da kazem :?
Dexx1

#2459 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dexx1 »

Zanimljivo mi je kad se ljudi raspravljaju oko Kadera/Odredjenja i pokusavaju to pitanje da racionalisu.

A ono kako god da obrnes i okrenes uvjek na kraju ispadne nedoreceno.
Jednom prilikom jedan moj ahbab objasnjava drugom pitanje kadera a vidi se da i sam sebe ubjedjuje racionalisuci, i taman da stavi tacku na pricu ovaj drugi ga pita: a sta ako.. a sto ovo, a sto ono.. I ovaj jovo nanovo :D Prica bez kraja

Postoje dvije krajnosti u koje insan moze da ode kad pokusa da racionalise ovu mes'elu:

Prva je negiranje Odredjenja. Dakle, nista nije odredjeno. To je stav kaderija. Ako ga prihvatimo, zanegiracemo sesti imanski sart (uslov vjere) i smatrati da Bog ne zna sta ce biti u buducnosti. Znaci, ovaj je stav neispravan.

Druga krajnost je vjerovati da su sva ziva bica samo roboti koji izvrsavaju ono sto je Allah odredio. To je stav dzebrija. Ako i ovo prihvatimo onda bi ispalo da mi nemamo nikakve slobodne volje i da se samim tim ne mozemo pozvati na odgovornost za svoja djela. A posto , po Kuranu, hocemo polagati racune za ono sto smo radili, ispada, po ovome, da Allah nije pravedan.
Znaci i ovaj stav otpada.

Nase vjerovanje je da je Allah odredio sve ali je dao i slobodnu volju stvorenjima. Kako to, sta, ne znamo i ne ulazimo u to, po preporuci Poslanika alejhi selam.

I sta je najbitnije, pitanje kadera nije racionalisticko vec srcano pitanje.

Mozes misliti do sutra o ovome i nista neces uradit. Do srca je hoce li prihvatiti odredjenje. Ako srce prihvati vidjecemo da nista u zivotu nije slucajno pa ni onaj obicni "slucajni susret" na ulici. Sve je sa nekom svrhom i sve je povezano ali da bi to vidjeli valja otvoriti (srcane) oci.
3i20 wrote:Eh upravo stigoh sa dzume i da ne prepricavam cijelu hutbu jedna recenica mi ostade u glavi Allah ce uputiti na pravi put one koje On hoce a ostaviti u zabludi opet one koje On hoce.Sad mi recite sta je tu sloboda izbora kad je opet sve do Njega a nase je kao da se molimo da nas uputi na pravi put.Allahu uputi nas na pravi put sta drugo da kazem :?
Men jesha znaci koga On hoce, a moze da znaci i: ko hoce. Ko hoce uputu dobice je, ko hoce zabludu dobice je.
A1miR

#2460 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

choxnox wrote: Reci ti meni da li je bolje 60-70 godina patnje, a vjecnost uzivanja ili je bolje uzivati 60-70 godina, a onda vjecost patiti? Niti jedan covjek u potpunosti ne moze pojmiti pojam "vjecnost", ali ga, vjerujem vecina, moze makar probati zamisliti. Evo da poblize dobijes neku orijentaciju: znas li da ce ljudi na Sudnjem danu stajati i cekati svoju presudu sto ce trajati 50.000 nasih sadasnjih ljudskih godina? Dakle, stajat ces i ti i ja i svi mi 50.000 godina dok nam se ne presudi.

Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi u siromasnoj porodici, a nekome da se rodi u bogatoj. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi zdrav, a nekome da se rodi bolestan. Nekome Allah dz.s. dadne vid, pa mu ga kasnije tokom covjekovog zivota oduzme. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi tjelesno potpuno ispravan, pa mu kasnije dadne da postane invalid. I tako mogu jos cijeli dan... (kao sto ti rece)

Poenta je da je Allah dz.s. beskonacno mudar i ima razlog zasto je to tako i zasto je ucinio neke stvari koje su nama nepojmljive. U jednom od hadisa se kaze da Allah dz.s. nekoga cijeli covjekov zivot ostavi u siromastvu da bi ga tako spasio jer da mu Allah dz.s. podari bogatstvo taj covjek bi zbog svog karaktera bio los i zaradio bi sebi Dzehennem.

Isto tako Allah dz.s. nekome podari djecu, pa dadne cetnike da tu djecu pobiju. Laicki gledano to je stvarno bez ikakve logike da Allah dz.s. dadne da se mala djeca ubijaju na najsuroviji nacin. Ali to treba gledati sa druge strane. Djeca kojima dusa prije punoljetstva (vjerskog) bude uzeta, na Sudnjem danu ce se pojaviti bezgrijesna i uci ce u Dzennet. Pa zar to nije spas? Na isti nacin iskusava roditelje te djece, pa ako se strpe i budu i dalje zahvalni Allahu dz.s., Allah dz.s. ce ih spojiti sa njihovom djecom u Dzennetu sto je vjecno. Isto tako je dao upravo tu djecu da bi neko na njima zgrijesio i bez ikakvog pomilovanja usao u Dzehennem.

Evo jos jedan primjer, u jednom od hadisa se kaze da kada bi covjek 500 godina samo ibadetio i nista ne jeo i pio i nicim drugim se bavio, ne bi se mogao dovoljno zahvaliti Allahu dz.s. sto mu je podario vid. Zamisli, samo za vid 500 godina ibadeta nije dovoljno, a sta je sa: razumom, ostalim culima itd.?

U jednom od hadisa se kaze: Kada Allah dz.s. zavoli nekog svog roba onda ga stavi na kusnju, pa ako Mu rob bude strpljiv i zahvalan, Allah dz.s. ce ga nagraditi najboljom nagradom: Dzennetom.

Zapamti, Allahova dz.s. mudrost i znanje su beskonacni, nepogresivi i kao takvi tesko shvatljivi nama sicusnim dusama.
Da ne pomislis da nisam postovao tvoj trud. Procitao sam sve sto si napisao, ali sto sam i planirao poslije toga pitati, drugi su clanovi foruma vec pitali, pa da se ne ponavljamo.

I dalje ostaje na istome. Ko zeli vjerovati, naci ce nacin i razlog, te izbjeci prepreke razuma.

A buduci da je Allah prije mog rodjenja znao gdje cu biti rodjen i kakav cu zivot zivljeti, te kako cu razmisljati, onda je Licno On odredio da cu ja biti atesita. Jer i prije mog rodjenja je On znao da cu ja biti ateista, pricamo o istom filmu, bez obzira gledao ga isti lik vise puta, pa poslije zajedno sa prijateljima, radnja filma ostaje ista, 'Almir je ateista'. Tako da, kako god okrenes, ja sam Allahova volja, te moj ateizam je isto Njegova volja i na kraju cu zbog toga sto sam ateista, sto je Njegova licna volja, ja gorjeti u vjecnoj vatri... Hm hm hm... Da je sud u pitanju, imao bih prituzbu :D

Elem, Allah je vjecan i bice vjecan...U tom slucaju, obzirom da je zemlja, 'naucno' dokazano, stara nesto iznad 4 miljarde, a da ce kad tad zavrsiti svoje, to je onda nista drugo nego milioniti dio milisekunde u Allahovom zivotu. Onako, sad i shvatam Njegov gnjev i volju da kaznjava ljude, citavu vjecnost je cekao na milioniti milisekundardni momenat zabave :) Doduse, jedino ako je i 'vanzemaljcima' u ovoj a i u drugim galaksijama, te univerzumima gospodar. Et, koliko god ovo zvucalo smijesno i nekulturno sa moje strane, ovo je nista drugo ne cisto logican zakljucan vodjen ''''''cinjenicama'''''' (namjerno vise navodnika) navedenim u Kur'anu :) Nije do mene, tako pise i tako ja skontah :D
Blue1

#2461 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

Allah ti je dao slobodnu volju. Ti si ateista svojom voljom ali je Allah znao da ces ti biti ateista. Ti si sam odlucio da postanes ateista i Allah nije uticao na tvoju odluku. Sam pao sam se ubio.
Allah s.w.t. jeste znao gdje ces se roditi, gdje ces odrasti... ali on nije uzrok tvog ateizma Tvoj ateizam nije Allahova s.w.t. volja Armine.
zvucnikk

#2462 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvucnikk »

Plavo-bijeli wrote:
zvucnikk wrote:
Ja naprimjer imam 2 pitanja,a to je ovo trenutno (kako je moguce biti bolji/gori) kad je to vec odredjeno,i drugo jako cudno za mene,i malo onako...je potvrdjen hadis da je Muhames a.s prisao svojoj zeni Aisi dok je imala 9 godina.To nikako ne mogu da razumijem,a citao sam o tome.
U to vrijeme je potpuno normalno bilo da momci/ljudi žene djevojčice, bez obzira na njihovu dob. Što se tiče seksualnog odnosa, muškarac sa svojom ženom ne smije imati odnos dok žena ne dobije svoju prvu menstruaciju, tako je po Islamu, ako se ne varam, što znači da otprilike može imati odnose već sa 12-13 godina, možda i ranije. Danas je to sve nenormalno, jer su nam stavili granicu od 18 godina, koja je glupa svakako, tipa u Americi momak od 20 ima odnose sa djevojkom od 17 i može biti kažnjen zbog toga, to baš nema smisla. Znači Islam dozvoljava stvari koje se danas smatraju pedofilijom.
Razumijem ja tebe,i isto vec i sam znam,da je prije bilo takvo,ne samo tamo,vec i na nasim prostorima.Ali kazem opet 9 godina????!! Mislim,skoro sam procitao kako to i nije u stvari 9,niti 6 (jer se negdje i tako spominje) vec 19 i 16.Kao postoje 4 slucaja gdje se moze vidjeti da je Aisa imala izmedju 16 i 19 godina kad se udala..Ali ajde da vise ne pricamo o tome,nije ni bitno
Plavo-bijeli

#2463 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

zvucnikk wrote:
Plavo-bijeli wrote:
zvucnikk wrote:
Razumijem ja tebe,i isto vec i sam znam,da je prije bilo takvo,ne samo tamo,vec i na nasim prostorima.Ali kazem opet 9 godina????!! Mislim,skoro sam procitao kako to i nije u stvari 9,niti 6 (jer se negdje i tako spominje) vec 19 i 16.Kao postoje 4 slucaja gdje se moze vidjeti da je Aisa imala izmedju 16 i 19 godina kad se udala..Ali ajde da vise ne pricamo o tome,nije ni bitno
ma to je sad izmišljanje... čudo nisu još rekli da je imala tačno 18 i da je Poslanik u to vrijeme znao da će danas biti granica na 18 godina pa je nju čekao da uđe u punoljetnost. Dosta ljudi ne može da prihvati tu činjenicu da je Poslanik prema kojem imaju tako veliko mišljenje, ljubio, grlio, spavao, kupao se sa njom sa 9 godina, pa se preko tih tekstova pokušava uticati na ljude kako ne bi imali ružno mišljenje prema Muhammedu a.s.
zvucnikk

#2464 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvucnikk »

Hadisi o godištu Aishe r.a zabiljezeni su tokom kalifata Abasida.Vjeruje se da njeno godiste se isticalo u hadisima tog vremena da bi se suprostavilo Shijskim tvrdjnjama o potomcima Alija ib Abi Taliba r.a. Osoba koja je najvise dala hadisa o godinama Aishe r.a bio je Hisam ibn Urva , koji je prenosio od svoga oca. Kaze se da hadisi koje je on prenio potjecu iz Iraka (u vezi godista Aishe r.a). Hisam ibn Urva se je preselio u Irak poslije njegovog zivljenja u Medini 71 godinu.Vjeruje se da njegova prisebnost je slabila u starijim danima. Poslanik Muhamed savs kaze: “Sa zenom se mora ugovarati i traziti njen pristanak da bi brak bio ispravan.” Zabiljezeno je da je Aisha r.a voljela se igrati igrackama kad joj je bilo 9 godina umjesto uzimati odgovornosti ozbiljnije zene.
Njen pristanak na brak kao tako male djevojcice koja se jos igra igrackama cinio bi brak neispravnim/nelegalnim po vjerskom zakonu serijatu(a njega su se svi morali pridrzavati).

Po hadisima Buharija i Muslima, Aisha je isla na ratiste u Borbi na Bedru sa Poslanikom savs,624godine nove ere a poslije i u borbu na Uhudu 652 gne.Hadisi biljeze da niko ispod 15 godina starosti nije smijeo se pridruziti muslimanskoj vojsci. Dakle 624 godine Aishi je trebalo biti najmanje 15 godina da bi pratila Poslanika savs na ratiste. Ovo bi znacilo da joj je bilo najmanje 13 godina kad se udala za Poslanika Muhameda u 622 gne.(prvi dokaz o nesuglasju hadisa sa onim koje je prenosio Hisam ibn Urva-o 6 i 9 godina)
Ibn Hisam, u najranijoj biografiji Poslanika savs ‘Sirat Rashul Allah’(Poslanikov zivotopis), kaze da je Aisha presla na Islam prije Umara ibn al-Hataba ra, tokom prvih pet godina Islama, oko 610 gne.
Dakle da bi primila vjeru islam, Aisha je najmanje imala 3 godine zivota, što bi znacilo da joj je bilo najmanje 15 godina kad se udala u 622 gne. (drugi dokaz da joj je moralo biti najmanje 15 godina)

Tabari biljezi da je Ebu Bekr(Ajshin otac) zelio zastiti Aishu putovanja u Etiopiju posije 615 gne, i pokusao ju je ozeniti za Mut’amovog sina. Mut’am je odbio jer je Ebu Bekr r.a bio primio islam.
Ako je Aisha r.a vec bila za udaju u 615 gne, onda je sigurno bila starija od 9 godina u 622 gne.(ponovo neslaganje sa tvrdnjama Hisama ibn Urve)

Tabari takodje biljezi da su svih cetvero djece Ebu Bekra rodjeni u Dzahiliji (vrijeme prije Objave Kur’ana). Ako se to doba zavrsilo 610 gne (dolaskom Kur’ana), onda je Aisha r.a najmanje imala 12 godina 622 gne.(još jedan dokaz)

Poredjenje hadisa o Aishinom r.a godistu sa hadisom o Lejletul Kadr, u kojem je broj 1 koristen za 21, 3 za 23, 5 za 25, itd, onda je moguce da kad je zabiljezeno njeno godiste kao 6, odnosi se na 16, ako je 9 onda je 19 godina, itd. U arapskom jeziku oni koji poznaju osnovu ovog jezika, nije neuobicajeno koristiti brojeve u tom smislu. (ovo je itekako poznato onima koji poznaju arapski jezik!!!)
Aisha ra, zabiljezeno je,da je rekla da za vrijeme objave Sure Al-Kamar (54. poglavlje Kur’ana) da je bila “mlada cura.” Ovo sure/poglavlje je objavljeno 9 godina prije Hidžre (migracije).Dakle, ako se predpostavi da joj je bilo izmedju 7 i 14 godina,, onda je za vrijeme udaje imala izmedju 14 do 21 godinu starosti. (jos jedan dokaz)

Po svim islamskim historicarima, Esma (starija Aishina sestra) je bila 10 godina starija od Aishe ra. Esma je, biljezi se, umrla 73 godine poslije hidzre, kad joj je bilo 100 godina. Dakle, bilo joj je 27/28 godina u hidzri.
Ako je ovo tacno, onda je Aishi u to vrijeme bilo 17/18 godina.Aisha je onda imala izmedju 18 ili 20 godina za vrijeme svoje udaje.

Eto tako stvari stoje kada se analiziraju sve zbirke hadisa o godištu Ajshe r.a!
Pitanje se postavlja,da li su ikada oni kriticari Islama,pokusali da to ucine,ili im je dovoljno kao i uvijek uzimati stvari iz konteksta i na osnovu tako nepostene i krnjave metode nesto zakljucivati!?
Napominjem da svako ovo treba sam provjeriti,i da treba iscitati sve zbrike hadisa koje postoje,pa na osnovu toga uvjeriti se u ovu analizu koju sam ovdje naveo.
Jos ako se uzme u obzir da je Hisam ibn Urva zaista i mislio sa 6 ,skracenicom oznaciti 16 godina(na arapskom),i sa 9 kao 19,onda se kockice mogu poslagati.
ovo ima logike,e sad nezz koliko je tacno
A1miR

#2465 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Blue1 wrote:Allah ti je dao slobodnu volju. Ti si ateista svojom voljom ali je Allah znao da ces ti biti ateista. Ti si sam odlucio da postanes ateista i Allah nije uticao na tvoju odluku. Sam pao sam se ubio.
Allah s.w.t. jeste znao gdje ces se roditi, gdje ces odrasti... ali on nije uzrok tvog ateizma Tvoj ateizam nije Allahova s.w.t. volja Armine.
Citas li ti sta ti pises? Pogledaj kako sam sebe negiras i koliko kontradiktornosti u samim izjavama. De malo, mozes ti to, smijes bolan, nece niko nista...
m_l

#2466 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

A1miR wrote:
Blue1 wrote:Allah ti je dao slobodnu volju. Ti si ateista svojom voljom ali je Allah znao da ces ti biti ateista. Ti si sam odlucio da postanes ateista i Allah nije uticao na tvoju odluku. Sam pao sam se ubio.
Citas li ti sta ti pises? Pogledaj kako sam sebe negiras i koliko kontradiktornosti u samim izjavama. De malo, mozes ti to, smijes bolan, nece niko nista...
Dok ovo citas imas li slobodnu volju da l' biti ateista ili ne, da l' biti na forumu ili ne, etc?
fatamorgana

#2467 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

:lol: :sax:
fatamorgana

#2468 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

m_l wrote:
A1miR wrote:
Dok ovo citas imas li slobodnu volju da l' biti ateista ili ne, da l' biti na forumu ili ne, etc?
Kome je usađena vjera od malih nogu ima samo privid da ju je svojevoljno odabrao.
m_l

#2469 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

fatamorgana wrote:
m_l wrote:
A1miR wrote:
Kome je usađena vjera od malih nogu ima samo privid da ju je svojevoljno odabrao.
Mnogo ljudi te demantuje.
fatamorgana

#2470 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

m_l wrote:
Mnogo ljudi te demantuje.
Mišljenje ili bilo kakavo uvjerenje većeg broja ljudi nije samo po sebi nikakva garancija da je to uvjerenje ispravno ili da odgovara istini, logika, istorija, zdrav razum (common sense) nas tome uče.
A1miR

#2471 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

m_l wrote: Dok ovo citas imas li slobodnu volju da l' biti ateista ili ne, da l' biti na forumu ili ne, etc?
Nemam! Kako mogu imati kada se citavu vjecnost prije mene znalo da cu ja ovo danas pisati i biti ateista.

Ako ja odlucim da vise ne budem ateista, onda se negdje Allah ranije zeznuo jer prema njegovom 'planu' i njegovoj 'volji' jer SVE JE VOLJA NJEGOVA, negdje nesto ne stima.

Allaha mi, ne mogu da vas shvatim, nikako...Najgore od svega, boli me, tesko mi je citati sve to...

A da ne pokrecem sad temu o tome kako je Allah citavu vjecnost prije znao sta ce se desiti u Srebrenici. Da ce otac jadnik dozivati svog sina u smrt, da ce preko 8000 muslimana poklati ko ovce, pobiti, pobacati u rupu.

Ako Allah zaista postoji i ako je zaista sve njegova volja, imamo ozbijnih problema sa 'Nekim' sadistom. Sreca pa moderan svijet ne vjeruje u to.

Elem, kad smo vec kod toga, zar nije cudno da od nekih 7 000 000 000 ljudi na svijetu, svega oko 1 500 000 000 su muslimani. Znaci oko 23% ukupnog zemaljskog stanovnistva. Uzmimo u obzir, da je tu barem 6-7% onih koji su sluzbeno registrovani kao muslimani, jer se nisu imali priliku oglasiti kao ateisti (ne mozes poreci da je takvih slucajeva na tone, posebno u primitivnim zemljama) sto na kraju ispada na je muslimana u svijetu svega nekih, pa recimo cca 15%. I samo su oni pravom putu. Uzmimo dalje u obzir da je ovaj koficijent vecinom na osnovu azijskih tj primitivnih zemalja istoka. Budimo relani, u modernom 'normalnom' svijetu, svega je nekih 5% muslimana. Citava napredna Evropa je vecinom ateisticka ili su agnostici, a imamo jednu Tursku te jednu malu, siromasnu, primitivnu, napacenu, sa najvise prezivljelog zla poslije drugog svjetskog rata, Bosnu. Svi oni kojima je bolje su na pogresnom putu, samo mi sitni smo na pravom.

A sto se tice tog vaseg razmisljanja i kontradikcije u vaslim vlastitim izjavama 'on je znao i odredio sta ces biti prije nego si i rodjen, ali to je tvoja slobodna volja - cak je znao da ces biti ubijen u sedmoj godini zivota, i stvarno te ubise u sedmoj godini zivota, ali to je tvoja slobodna volja, kako ne kontate i ne vidite o nevjernici' - sad mi je jasno zasto je Isus rekao: ''Boze, oprosti im, oni ne znaju sta rade.''
Last edited by A1miR on 10/07/2015 17:34, edited 1 time in total.
zagortenej

#2472 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Plavo-bijeli wrote:
U to vrijeme je potpuno normalno bilo da momci/ljudi žene djevojčice, bez obzira na njihovu dob.
Nije tacno
[lDanas je to sve nenormalno, jer su nam stavili granicu od 18 godina, koja je glupa svakako, tipa u Americi momak od 20 ima odnose sa djevojkom od 17 i može biti kažnjen zbog toga, to baš nema smisla. Znači Islam dozvoljava stvari koje se danas smatraju pedofilijom.
:shock:
A1miR

#2473 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

zagortenej wrote:
[lDanas je to sve nenormalno, jer su nam stavili granicu od 18 godina, koja je glupa svakako, tipa u Americi momak od 20 ima odnose sa djevojkom od 17 i može biti kažnjen zbog toga, to baš nema smisla. Znači Islam dozvoljava stvari koje se danas smatraju pedofilijom.
:shock:
I ne samo to. Islam dozvoljava i incest, seks izmedju brata i sestre. Jer ako su Adem i Eva, tj Adam i Hava, ili ti ga Adami i Havani, Adamopulus i Havadopulus dvoje ljudi koje je bog stvorio i od njih je nastao citav svijet (jer samo su oni bili u raju i protjerani zbog jabukovce od 37%), ja ne vidim ni jedan drugi nacin da se covjecanstvo razvilo sem taj da su se njihova djeca 'medjusobno'.

Ili grijesim?
RNG_25

#2474 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:
RNG_25 wrote:

Ne postoji mogućnost da mi uradimo nešto drugačije od onog što je Bog znao. Stvar je u tome što mi ne znamo šta je Bog znao, pa možemo da radimo šta hoćemo, a šta god da uradimo Bog je znao da ćemo to mi uraditi. Da li smo to mi uradili jer je Bog tako zapisao , ili jer smo tako mi htjeli, pa je on zato to napisao, po Islamu je ova druga verzija tačna.
Ako je Bog sve stvorio i zna sudbinu svakoga od nas i od svega živog, logično da sve zna, ne znam da li se praviš glup, ili...Ne može postojati Bog koji ne zna sve, onda to nije Bog. Kakav je to Bog koji može sve stvoriti, a ne zna prošlost i budućnost?
Opet se vraćam na moje pitanje, na koje mi niko ne da odgovor, ako je Bog stvarno sve znao, znao je i da će ljudi griješiti i biti kažnjavani, zbog čega je onda uopšte i dozvolio da se to dešava i šta to govori o Bogu, koji je 100x milostiviji od majke prema svome dijetetu?
Ja sam svoje rekao. Ne shvataš dragovoljno, ili ne možeš (još) da shvatiš, svejedno.
RNG_25

#2475 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Dexx1 wrote:Nase vjerovanje je da je Allah odredio sve ali je dao i slobodnu volju stvorenjima. Kako to, sta, ne znamo i ne ulazimo u to, po preporuci Poslanika alejhi selam.
Prva rečenica sadrži kontradikciju. Ali kako vjeruješ da je kontradikcija moguća, druga rečenica je i jedino... smisleno što jedan vjernik/religiozni čovjek može reći. I to je nešto, makar nikakvo znanje u tom vjerovanju ne postojalo.
Post Reply