Mislim da tebi ipak nije jasno. Ako je Allah znao šta će neko učiniti, onda taj neko nikada ne može učiniti ništa drugo mimo onoga što Allah, na osnovu svog znanja, očekuje od toga da učini. Shodno tome - nema slobode izbora/slobodne volje. Odnosno, Allah, navodno, "utiče" na tvoju sudbinu.Plavo-bijeli wrote:Meni je to jasno. Allah dž.š je znao unaprijed šta će se desiti, što ne znači da on utiče na tvoju sudbinu. Banalan primjer, tvoj profesor zna da si ti spremao mjesec dana ispit i zna da ćeš sutra proći, ne znači da prof utiče na tvoj prolaz, isto i sa padom... ali ako ti znaš da će neki student past, te da će biti žestoko kažnjen, zašto mu uopšte i dozvoliti taj ispit da radi...
Ja sam do prije mjesec dana klanjao redovno, prestao sam... dosta pitanja imam, nemam odgovora. Slažem se da mi je Islam najkorektnija vjera od svih i najlogičnija, ali ima dosta nelogičnih stvari oko iste... Ako je prethodnih 1000 vjera kroz historiju i 2000 Bogova lažno, statistički velika je vjerovatnoca da je i Islam, da se ne lažemo.
Mada ima i dosta lijepih stvari kod drugih religija što Islam nema. Napr nedavno sam išao na "kurs engleskog" kojeg su držali amerikanci pripadnici baptističke crkve, ako se ne varam.. Kod njih se ljudi zbližavaju pjesmom i plesanjem... Za par dana sviju upoznaš i sa svima budeš prijatelj, a u džamiji osim pozdrava nakon namaza, nema nikakvog zbližavanja... Mislim ima, ali sam vidio naprimjer da je ovo zbližavanje pjesmom i plesom dosta veće. Onda se još vratimo na to gdje se zabranjuju muzički instrumenti i muzika u Islamu...
Ali sloboda izbora i slobodna volja su tako dosadni koncepti... prevashodno zbog toga što se pogrešno razumijevaju. Ne postoji slobodna volja niti slobodan izbor, jer je ova priroda (univerzuma) takva da je sve uzročno-posljedično vezano. Shodno tome, čak i ako u teoriji neko može učiniti "neki" izbor, u praksi to neće biti slučaj jer je svaki izbor koji bilo ko učini ikada... pod uticajem onoga što ljudi označavaju kao "prošlost". Drugačije rečeno, "izbor" koji si napravio prije 5 godina diktira, u izvjesnoj mjeri, svaki izbor koji ćeš napraviti u sljedećih 5 godina... što znači da su tvoji "teoretski" izbori, odnosno "teoretska" slobodna volja, ograničeni... te ih, zapravo, i nema u nekom apsolutnom smislu, kako ljudi vole i priželjkuju da razumijevaju slobodu izbora i volje.
Usput, Allah ne zna "sve", bar ako je suditi prema Kur'anu...