PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

prstenizlatnilanac

#2451 Re: PROTESTI!!!

Post by prstenizlatnilanac »

Dozer wrote:
uzgajivac wrote:
StupskaBitanga wrote:Nikšić i Izetbegović JAVNO govore o tome da će policiju poslati na građane ukoliko krenu na njih :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
odvadi malo.
Nema se sta odvaditi. Izetbegoovic sinoc na FACE TV jasno i glasno rekao da ce policija braniti federalnu vladu, a ako to policija ne mogne, onda ce se pozvati gradjani u odbranu.
Nije pojasnio o kojim se to gradjanima radi, ali ja bih tu ocekivao vehabije u prvim redovima.
A ako dodje do ovoga, onda ce se u sve opet uvaliti BHS matrica i vjerske komponente, sto je njima sada osnovni cilj kako bi sve skrenuli tom pravci u minimizirali stvarni narodni bunt.
Bakirova bosna
Ima bosne onoliko koliko ima njega u vlasti.Za 20 godina je to je cinjenica.Oni koji su se drznuli da postave nekoliko pitanja zavrsavali su znamo gdje;neko u kanalizaciji,neko se udavio u potcicu,neko se utopijo u jezeru,neko naglo umro.............
Njegova jedina briga je;da se narod ne sjeti.
Ako se narod sjeti...dolaze prijetnje;te nece biti Bosne,te bice rata,te nece biti plata,penzija, te bice smak svijeta ako on ode iz vlasti...bla bla bla.
Sustina je; dok je on u strukturama vlasti,cvrsto ce se drzati one babine legendarne;IZMEDU SPOSOBNIH/CITAJ PAMETI/ I PODOBNIH/CITAJ POSLUSNIKA/UVJEK CU IZABRATI POSLUSNIKA. Danas smo tu gdje smo.......odredite smi gdje smo to mi danas.
poslusnici ce glasno braniti drzavu i tekovine-Ne mjenjaj nista.Obrazovani i sposobni ce se dovijati kako da prezive,i cekati priliku da odu sto dalje to bolje.
Bakir i poslusnici trljaju ruke,jer je sve manje onih sto ce postavljati neugodna pitanja,a BOSNA-ko j.... bosnu.
guber90

#2452 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

:roll: :roll: :roll:
Image
Last edited by guber90 on 09/02/2014 15:12, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2453 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote:
julisiz es grant wrote: I baš nijedne slike tog dirljivog prizora?
isto se desilo i u tz kad su isli prema opstini, pricao sam s ljudima koji su bili tu :thumbup: ukljucujuci aplauz

stoga se manite navijackih gluposti tipa "acab" - i policajci su samo ljudi...

ima li hajvana? ima... ali nisu svi takvi - isto kao i sto svi demonstranti nisu spaljivali zgrade...
danas se ovdje šprdaju sa onom nekom policajkom, kao vidi što joj se šminka razamazala...onaj što baca navodno lika ubica i manijak...sada najednom divna naša policija.
ja još čekam sliku skinutih kaciga u sarajevu...i aplauza :D
a sta sam ja reko matere ti?!

ima hajvana s obje strane, neces sad valjda reci da je SVAKI policajac prskao prolaznike suzavcem i bacao ljude u miljacku...

smirite se pobogu koji vam je vise kurac?! zar fakat vjerujete u sve sto se objavi, u svaku glupost sa fb, tv ili iz usta kojekakvih lovaca u mutnom i politicara?!

NISU SVI TAKVI, nit je svaki policajac sadista, nit je svaki demonstrant piroman... zasto vam je u interesu da huskate i pozivate na linc i nepotrebno nasilje? zasto? dje ste vi tu dobri pitam se?

i manite se prica o maltretiranju privedenih dok se to ne provjeri, ne doljevajte ulje na vatru, dosta je bilo... tako su u tuzli pricali da je zena umrla, da su aldinu slomili obje noge itd (nije ni murija ostala duzna sa kilama spida i opljackanom omegom)

btw, eto ti slika iznad
Platformas

#2454 Re: PROTESTI!!!

Post by Platformas »

Riječ je o petku, ovo nijedna TV kuća nije objavila.
facebook video #fmjam
Breathless

#2455 Re: PROTESTI!!!

Post by Breathless »

Breathless wrote:
Admir Čavalić: BIH je potrebna Vlada stranih neovisnih stručnjaka

Nakon protesta, pojavljuju se raznorazni prijedlozi i proglasi u vezi novog uređenja kantona Federacije BiH. Shodno tome, kontaktirali smo Admira Čavalića, autora popularnog filma "Ekonomija", koji je prije dvije godine u datom filmu predvidio ovakav scenario. Čavalić je ekonomista, magistrant i zagovornik ideja liberalne ekonomije. Evo kako je tekao kratki razgovor sa našim sugovornikom.

Gopodine Čavalić, šta mislite o aktuelnim protestima u BiH?

- Građani su odlučili demonstrirati nezadovoljstvo vlastima širom BiH, tako da se radi o jednom građanskom, antivladinom protestu čiji je ultimativni cilj uvesti disciplinu i ograničenja na to kako država upravlja, odnosno troši naše resurse.

Svjedoci smo brojnih prijedloga o novom ustrojstvu Federacije BIH, Vaše mišljenje o tome?

- Nažalost, polazi se od krajnje nerealnih zahtjeva. Naravno tu su i dobri prijedlozi, ali sve to skupa može ispasti neozbiljno, jer se ne sagledava realna ekonomska situacija u BiH. O čemu je riječ? Budžeti su prazni, tako da nema govora o ispunjavanju zahtjeva koji podrazumijevaju dalje trošenje budžetskih sredstava. Kako se budžeti u ovom trenutku, kratkoročno, mogu povećati? Prije svega daljim zaduživanjem, ili dizanjem poreza i opštih nameta. Obje opcije su nemoguće, ali i neprihvatljive, te vjerujem da ih učesnici protesta ne bi podržali. Zbog svega navedenog, moramo razmišljati o prijedlozima koji ne podrazumijevaju dalja budžetska izdavanja.

Šta to podrazumijeva? Da li imate neke konkretne prijedloge?

Magično rješenje ne postoji, niti će ikada postojati. Međutim, izdvojio bih nekoliko sugestija, sa kojima se složila većina učesnika protesta sa kojima sa imao priliku razgovarati. Te sugestije su:

• Uspostaviti vladavinu prava, sa fokusom na privatno vlasništvo pojedinca. Bosna i Hercegovina se prema aktuelnom Indeksu ekonomskih sloboda svijeta nalazi na posljednjem mjestu u Evropi po pitanju zaštićenosti privatnog vlasništva.

• Ustavom zabraniti mogućnost daljeg zaduživanja kantonalnog i federalnog nivoa vlasti. Činjenica je da ulazimo u završne faze dužničkog ropstva, te da je apsolutno nemoralno da se jedna manja grupa ljudi zadužuje u ime većine, i još gore, generacija koje tek dolaze.

• Reformisati javnu upravu, sa naglaskom na masovno otpuštanje viška radne snage, drastično smanjivanje plaća zaposlenima u upravnim organima, te uvođenja sistema nagrada i kazni sa ciljem bolje efikasnosti javne uprave. Jedno radno mjesto u radnom sektoru košta nas koliko više njih u privatnom sektoru. Slijediti primjer Velike Britanije.

• Drakonsko smanjivanje primanja svim političkim funkcionerima na vlasti. Politika treba da bude posao koji će se bazirati na dobrovoljnoj osnovi sa ciljem pomoći vlastitoj zajednici. Ugledati se na Švicarsku, a prethodno izvršiti maksimalnu decentralizaciju vlasti i političke moći.

• Smanjivanje nadležnosti entitetskih nivoa, i prenošenje ovlasti na opštinske (lokalne) i kantonalne nivoe ili eventualno izvršiti regionalizaciju, sve to po uzoru na Švicarsku.

• Smanjivanje poreza, doprinosa i svih drugih vidova nameta zarad razvijanja vlastite privrede, ali i privlačenja stranih direktnih investicija. Poreznu reformu izvršiti shodno iskustvima Estonije. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina postane porezna oaza na Balkanu.

• Reformisati obrazovni sistem po principu vaučera, gdje će roditelji birati i nagrađivati dobre škole, a finansijski kažnjavati one koje ne teže odgoju i obrazovanju njihove djece. Cilj ovoga je unaprijediti obrazovanje, sa povećavanjem stope konkurentnosti istoga, i racionalizaciju nastavnog kadra. Inače, obrazovanje je najveći problem svih kantonalnih budžeta u Federaciji BiH. Vaučerizaciju izvršiti po uzoru na Švedsku.

• Uvesti mogućnost privatne penzije sa ciljem rasterećivanja sadašnjeg penzionog fonda. Primjeniti iskustva penzionih reformi Čilea.

• Povećavanje kazni za sve pojedince koji ugroze život, slobodu i imovinu drugih pojedinaca. Kazne prilagoditi onima u zemljama Zapadne Evrope.

• Otvaranje granica za slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Slijediti primjere razvijenih država svijeta, poput Hong-Konga ili Singapura.

• Stopiranje bilo kakvih državnih subvencija ili finansiranja za pojedince, poduzeća i nevladin sektor, izuzev ako se radi o organizacijama od značaja za građane BiH.

Mišljenja sam da bi samo jedna od navedenih mjere, ukoliko bi bila uspješno sprovedena, donijela prosperitet kako privredi tako i građanima BiH.

Na kraju, ko bi vodio te promjene, spominje se vlada eksperata?

- Vlada eksperata ne nudi ništa novo, jer su svi naši eksperti i intelektualci već kompromitovani radom u raznoraznim odborima, u koje su imenovani od strane vladajućih koji su smjenjeni preko protesta. Dakle, nemamo nezavisne eksperte. Zbog toga jedino rješenje koje vidim u ovom trenutku jeste vlada stranih eksperata tj. pojedinaca koji nemaju mrlje u karijeri kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Doveli bi se svjetski stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, politike, energetike, obrazovanja i zdravstva, te kreirao sistem gdje će strani eksperti morati odgovarati za svoj rad, uz nagradu za dobre rezultate. Do izbora bi znali da li ovo funkcioniše ili ne.

Razgovarali smo o prijedlozima za budućnost ovdašnje politike, a šta mislite o budućem razvoju društvene zbilje BiH nakon protesta?

- Vjerujem da ništa neće biti isto. Na stranu smjene vladajućih, najveći rezultat ovih protesta jeste „pokazivanje zuba“ građana vlastima tj. kreiranje nekog oblika discipline vlasti. Ovo će se nastaviti i u vremenu nakon protesta jer će postojati taj nekakav duh protesta koji će upozoravati izabrane funkcionere da se moraju ponašati odgovorno spram građana ove države. Što se tiče Tuzle, stanje se smiruje. Jučer su građani izašli na ulice i očistili svaki od lokaliteta na kojima su se dešavali protesti. Time su simoblično pokazali da su protesti imali svrhu i da sada žele ići naprijed.

Zemlju i narod koji je unistio neoliberalni fasizam, a unistio je do sad i vise od pola Evrope, ovaj ludjak bi spasavao tako sto bi joj ubrizgao jos neoliberalnog otrova i prepustio je na brigu "stranim ekonomistima"! Kakvi su sve slucajevi na slobodi umjesto na lijecenju!
[/quote]

Samo da dodam da su ovakvi neoliberalni ekstremisti mnogo mnogo vece zlo od svih ovih dosadasnjih oligarha za kojima cemo sutra plakati ukoliko na vlast dodju neoliberalni psihopati poput ovog! Ako je iko unistio ovu zemlju i njenu ekonomiju, pored privatizacijske pljacke sto je takodjer patent neoliberalnog fasizma, onda je to tzv. slobodno trziste i svi ti "sporazumi o slobodnoj trgovini" Ne smije se dozvoliti da se najretrogradnije snage okoriste o ova desavanja!
Last edited by Breathless on 09/02/2014 15:12, edited 1 time in total.
emirolini

#2456 Re: PROTESTI!!!

Post by emirolini »

Image
julisiz es grant

#2457 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

Srpska priča. I ti iznenađen?
Swedbank

#2458 Re: PROTESTI!!!

Post by Swedbank »

Edis Jasarevic TUZLA ‏@EdisPG 27s
20tak specijalaca se nalazi u neposrednoj blizini. Nisu vidljivi prosvjednicima
Cossack

#2459 Re: PROTESTI!!!

Post by Cossack »

Image
Izrežirano 100%... :mrgreen:
forum@sh

#2460 Re: PROTESTI!!!

Post by forum@sh »

It_is_a_Leclerc wrote:
Pa to serviraju agenture SDA i SDP-a koje su se razmilile po forumu. Još malo će i kenijski vrač biti jedan od krivaca za prosvjede. SAmo neće biti njihovi miljenici.

Besprizorne stranačke slugane na forumu ćeš prepoznati po tome kako stalno temu okreću na huligane, kako iznose krajnje upitne podatke o šteti načinjenoj na objektima i kako prizivaju rat, stranu intervenciju i slično.
:thumbup:

Da se i nas dva u nečemu slažemo :D
Konstantno spinuju (i jedni i drugi, a i ovi pridodati) i akcenat stavljaju na materijalno, a silne godine neimaštine i uništavanja života i budućnosti svih građana ove zemlje nisu za njih problem!! A jedino te izgubljene godine nećemo moći vratiti, sve ostalo se namiri!! I šta treba biti veći povod za socijalni bunt, šta?!?!?!?

A mediji su priča za sebe, tačno je dno dna kako nam podvaljuju!!! I poslije kažu neovisni, ugroženi, pritisak se na njih vrši.. Fuj!!
guber90

#2461 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

Platformas wrote:Riječ je o petku, ovo nijedna TV kuća nije objavila.
facebook video #fmjam
Mada su objektivno imali jedan problem, nikad stic izgrlit se i izljubiti sa svima :D .
matsuda

#2462 Re: PROTESTI!!!

Post by matsuda »

Cossack wrote:Image

Nece se oni zaustaviti na sljemovima, sad ce i gace pocet skidat...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2463 Re: PROTESTI!!!

Post by Chmoljo »

Cossack wrote:Image
:thumbup:
julisiz es grant

#2464 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

Alfons Kauders wrote: ja još čekam sliku skinutih kaciga u sarajevu...i aplauza :D

ima hajvana s obje strane, neces sad valjda reci da je SVAKI policajac prskao prolaznike suzavcem i bacao ljude u miljacku...

smirite se pobogu koji vam je vise kurac?! zar fakat vjerujete u sve sto se objavi, u svaku glupost sa fb, tv ili iz usta kojekakvih lovaca u mutnom i politicara?!

NISU SVI TAKVI, nit je svaki policajac sadista, nit je svaki demonstrant piroman... zasto vam je u interesu da huskate i pozivate na linc i nepotrebno nasilje? zasto? dje ste vi tu dobri pitam se?

i manite se prica o maltretiranju privedenih dok se to ne provjeri, ne doljevajte ulje na vatru, dosta je bilo... tako su u tuzli pricali da je zena umrla, da su aldinu slomili obje noge itd (nije ni murija ostala duzna sa kilama spida i opljackanom omegom)

btw, eto ti slika iznad[/quote]
pa i ja bolan isto kažem ko i ti...samo sam citirao ove idiote što seru po policiji već dva dana i prikazuju ih maltene kao četnike.
ja sam na strani policije, da se zna ;-)
shibonja

#2465 Re: PROTESTI!!!

Post by shibonja »

matsuda wrote:
shibonja wrote:
matsuda wrote:Meni je ovdje nesto cudno.

Jucer su najmasovniji protesti bili u Bihacu. Od nekoliko hiljada ljudi niko nista nije snimio i postavio na youtube. Zivimo u vremenu kada se za svaku sitnicu vadi mobitel, snima i kaci na youtube. Od nekoliko hiljada ljudi to niko nije uradio?
Sve vjesti istovremeno i potvrdjuju i negiraju sve sto se dogadja... Smrdi mi na nekakav pokusaj cenzure...

Kada je izostalo masovnije okupljanje u Sarajevu neko je pustio klip na kojem se vidi kako policija gura demonstrante u Miljacku. (a sjetit cemo se da su neredi presli u ostale kantone kada su iz Tuzle stigli snimci policijske brutalnosti, a onda je nakon toga policiji receno da ne djeluje silom) Zasto taj klip nije postavljen odmah na youtube nego se cekalo?

Po mom skromnom misljenju neko ce ovo:
- pokusati pretvoriti ovo u sukob policije i demonstranata, ukoliko policija u bilo kojem trenutku pocne uzvracati silom
- pokusati okrenuti narod protiv demonstranata, nazivajuci ove huliganima; vec su pokusali i nisu uspjeli
- nemetanjem nekakvih vodja demonstracija pokusati postaviti nerealne zahtjeve koji su prelijevanje iz supljeg u prazno... i u potpunosti skrenuti fokus sa uzroka i pouka ovih demonstracija, gdje leze pravi zahtijevi...
http://www.youtube.com/watch?v=iJyLARd3zpA
http://www.youtube.com/watch?v=ciimwVS6rHs
Ovo je 7.2., ja govorim o 8.2.

Pa bit ce ,znas kako ide upload,kad se raja vrati i smiri onda postavlja na tube...
Alfons Kauders

#2466 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote:

btw, eto ti slika iznad
pa i ja bolan isto kažem ko i ti...samo sam citirao ove idiote što seru po policiji već dva dana i prikazuju ih maltene kao četnike.
ja sam na strani policije, da se zna ;-)
...u zaru borbe :D halali nisam ni gledao ko je :D
Last edited by Alfons Kauders on 09/02/2014 15:17, edited 1 time in total.
shibonja

#2468 Re: PROTESTI!!!

Post by shibonja »

Evo Sarajevski protesti iz pticije perspektive
Jasminka_V

#2469 Re: PROTESTI!!!

Post by Jasminka_V »

Ja sam doprinijela protestima koliko sam mogla.
biske

#2470 Re: PROTESTI!!!

Post by biske »

julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote: ja još čekam sliku skinutih kaciga u sarajevu...i aplauza :D

btw, eto ti slika iznad
ja sam na strani policije, da se zna ;-)[/quote]
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Janjicar

#2471 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Hahahaha najveci graditelj u Sarajevu poslije Gazi Husrev Bega hahahhaha :lol: :lol:
Alfa_Ze

#2472 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfa_Ze »

Prva jaca kisa i sa protestima je zavrseno, :D toliko o ''bosanskom proljecu''
agnostic_front

#2473 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:Samo da dodam da su ovakvi neoliberalni ekstremisti mnogo mnogo vece zlo od svih ovih dosadasnjih oligarha za kojima cemo sutra plakati ukoliko na vlast dodju neoliberalni psihopati poput ovog! Ako je iko unistio ovu zemlju i njenu ekonomiju, pored privatizacijske pljacke sto je takodjer patent neoliberalnog fasizma, onda je to tzv. slobodno trziste i svi ti "sporazumi o slobodnoj trgovini" Ne smije se dozvoliti da se najretrogradnije snage okoriste o ova desavanja!
Samo da ti jedan savjet prijateljski ponudim. Ne moraš ništa meni da vjeruješ, samo svojim očima.
Odeš fino na google, ukucaš "najrazvijenije države sviejta", "najbolje države za živjeti", "najbolji gradovi za živjeti" itd, pa nam ovdje napiši da li su rezultati većinom zemlje Zapada, koje imaju kapitalistički sistem slobodne trgovine, ili možda Venecuela, Kuba, i slične zemlje.
Edin H.

#2474 Re: PROTESTI!!!

Post by Edin H. »

Image

Case closed :oops:
Platformas

#2475 Re: PROTESTI!!!

Post by Platformas »

Alfons Kauders wrote: vrlo, vrlo opasna zajebancija i pozivam admine da STROGO sankcionisu pozive na linc i pljacku bilo cije imovine...

ne zato jer mi je stalo do tudjih vila, vec sto tad vrlo, vrlo lako moze pasti mrtva glava... jedno je "jurisati" na kornjace koje mogu koristiti samo dozvoljena sredstva prisile... ako nekom krimosu ili politicaru s gorilama krenu na kucu, eto belaja... juce je u krajini navodno potezano oruzje u slicnoj situaciji

do kakve eskalacije i dezinformacija bi to moglo dovesti suvisno je i pricati
Nisi pozivao na to proteklih 20 godina :izet: a padalo je dosta mrtvih glava.
U TK svake sedmice jedno samoubistvo
Od rata do danas 843 demobilisana borca u TK poinila-samoubistvo
Sigurno im bila muka od dobrog života koji su im omogućili ti sa vilama.

Ne brini, neće valjda i tvoja ili nekog tvog izgoret, ne može narod doć baš do svega.
Post Reply