travnik wrote:
Razlog je u tome što većina ljudi rezonira na slijedeći način. B su izabrali koga su htjeli, S izabrali koga su htjeli, a H ne, već je njima izabran. To je činjenica. Međutim, to dopušta Ustav kojeg su hrvatine iz HDZ-a potpisale. Realno, zbog ustavnih rješenja, S član PBiH mora imati većinu ili barem znatan dio S glasove. B član PBiH mora imati većinu ili znatan dio B glasova. Dok H član ne mora imati ni jedan jedini H glas. Čak ni on sam ne mora glasati za sebe i bit će izabran. Uostalom to potvrđuje i rezultati posljednjih izbora. To je glavni razlog zbog kojeg H ne prihvataju ŽK, a priča da se radi o nacionalistima, fašistima, podjeli države i sl. su pusta generaliziranja i nepoznavanja jednog naroda. Naravno da ima i onih koji su ultra desničari, sljedbenici fašistoidnih politika i sl., ali daleko od toga da su svi, pa i većina, koja je protiv ŽK, desničari.
Ne mogu se sloziti. Evo moj grad nikad nije glasao za SDA, ali jebiga sta se moze kada ostatak drzave jeste. To nam nije dalo za pravo da govorimo kako SDA nema legitimitet predstavljati ovaj kraj - jer su imali dovoljno glasova. To nam nije dalo za pravo da blokiramo imenovanje delegata u DN, te formiranje vlasti. Na kraju krajeva, ni trenutni bosnjacki clan predsjednistva nije dobio vecinu bosnjackih glasova - dobio ih je Komsic. Dakle sve sto se kaze za njega mozes odmah preslikati na malog princa. Druga je stvar sto predsjednistvo nije poligon za zastitu etnickih interesa, to su predstavnicka tijela, domovi naroda. Dalje - sta cemo sa ljudi koji nisu konstitutivni, a glasali su za Komsica? Licno znam dosta takvih - a ne znam nijednog da je glasao za Bakira ili Borjanu.
IMJ ne bi osvojio ni jedan glas više u odnosu što je osvojio. Zašto? Iz istih razloga koje sam ranije govorio o Čoviću i Komšiću. IMJ je de facto Čović. Ne razmišlja svojom glavom, već radi po instrukcijama. Njegovi, a i glasači ŽK, su dominantno glasovali zbog populističkih izjava. Shodno tome, šta god uradili, glasovi su tu. ŽK u prvom mandatu apsolutno ništa nije uradio, a dobio je mnogostruko više glasova. IMJ ništa nije uradio, a opet dobio najviše H glasova. Besmisleno!
Slazem se - nisu dobili podrsku zaslugama, vec po inerciji, i djelimicno na populizmu.
Problem je i u SDP-u. To je druga tema. Već sam jednom govorio. Na terenu, u velikom dijelu općina, su totalno pasivni. Evo na primjer Novi Travnik. Podjeljen grad i općina. SDP ne da nije održao niti jednu predizbornu tribinu ili neko druženje u područjima gdje su H većina u 15 godina, već nije nikada ni plakata zalijepio. Čemu to vodi? Vodi prema tome da na listi imaju 90% pripadnika jednog naroda i da ih H iz NT smatraju B strankom. Što to znači? To znači upravo kvazi multi-kulti, a ne multi kulti, odnosno lijevo krilo SDA.
To stoji, ali opet ih donekle razumijem. Svi fokusiraju svoju paznju tamo gdje ocekivati solidan rezultat. Zasto bi trosili novac i vrijeme na sredine gdje nece dobiti skoro nijedan glas? NS je to pokusala na proslim izborima, sa blago receno katastrofalnim rezultatima.
Rješenje? Po meni je ono u multi-kulti strankama, ali uz intenzivniji rad na terenu. I mogu se postići određeni rezultati. Uostalom, SDP je to i pokazao. Primjer su Grude, ali ima i drugih. Samo se još uvijek radi o izoliranim slučajevima.
Teoretski da, ali iskreno ja ne vidim spremnost u srpskom ili hrvatskom birackom tijelu da podrze takve opcije. Hrvati imaju HDZ (recimo da su za potrebe izbora dvije stranke, a u vlasti djeluju kao jedna)... Koliko glasova ukupno dobiju sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom na vecinski hrvatskim podrucjima? Sve zajedno dobiju osjetno manje od Covica, ciji je HDZ imao oko 62% 2010, na lokalnim i vise. Skoro da i nema nijedne lijevo orijentisane stranke za hrvatskim predznakom, a gdje je tek prostor za multikulti opciju? U RS je jos gore.
Mozda ruzno zvuci, ali srpsko i hrvatsko biracko tijelo je otislo toliko desno da je nerealno ocekivati da ce ikad podrzati neku multikulti stranku, ili cak neku liberalniju stranku sa vlastitim nacionalnim predznakom. Nesto slicno danas imamo sa republikancima u Americi, jednostavno su otisli toliko udesno da vise nema povratka.
Zasto onda ocekivati da ce DF, SDP, NS ili bilo ko deseti trositi svoje jako ogranicene resurse tamo gdje ne mogu ocekivati skoro nijedan glas? Uostalom da je SDP sa Komsicem dobio nekih 10tak posto u Z.Hercegovini (a nece nikad), to ne bi promijenilo HDZ-ovu retoriku niti bi zavrsilo pricu oko legitimiteta