Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Alfons Kauders

#2451 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

travnik wrote:
Alfons Kauders wrote: Realno - sta moze uraditi bilo koji clan predsjednistva kada iza njega ne stoji VM i PS BiH? Mozda je mogao vise, ali nije u drugu ruku taman i da je imao super inicijative, ko bi ih podrzao?
Ima tu istine, ali onako iskreno, nije se baš nešto ni potrudio, pokušao. Osobno sam očekivao više. Ne samo na polju vanjske politike, već na polju normalizacije odnosa u BiH i integriranja našeg društva. Ipak, to je normalno, a posebno od nekog tko dolazi iz multi-kulti stranke i tko nastoji da predstavlja sve građane. Realno, takvo nešto je iluzorno očekivati od Čovića, Dodika ili Bakira. Možda su moja očekivanja i nerealna, ali nekako ja takav pristup očekujem od nekoga tko nije iz nacionalnih stranaka.

U svakom slučaju, učinak mu je sličan kao i prethodnicima. Sigurno je pošteniji, ali rezultati su mu skromni. Dakle, i prethodnici nisu ništa bolji. Onaj IMJ je spodoba koja ništa nije uradila, već samo hodala po misama, kao da je član Biskupske konferencije BiH, a ne Predsjedništva BiH.
Onda ostaje jedno pitanje - zasto je masa Hrvata u BiH alergicna na samu pomisao o Komsicu u predsjednistvu, ako nije bio nista bolji ni gori od prethodnika iz stozerne stranke?

Da li bi IMJ imao vise inicijativa i rezultata da je osvojio jos jedan mandat?

Meni se cini da je najveci problem upravo bio taj sto je iz kvazi multi kulti stranke, a ne to sto je dobio cetvrt miliona bosnjackih glasova.
de balzac

#2452 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by de balzac »

sinuhe wrote:Ko je Komsiceva zena kad je vec black swan spominje? :D
Ne ko je, nego šta je :D Bošnjakinja, valjda je zato spominje :D inače nema drugu funkciju :D
5 0 5

#2453 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 5 0 5 »

moze li mi neko odgovoriti na par pitanja?

prvo, sta su znacajno komsicevi (poslijeratni) predhodnici napravili za drzavu i pogotovo, jer se to stalno ovdje povlaci, sta su napravili za hrvatski narod? ili, u cemu se tacno moze vidjeti napredak bh hrvatskog naroda iskljucivo zahvaljujuci potezima komsicevih predhodnika?

i drugo. gdje su sada ti ljudi? (bh predsjednici iz hrvatskog naroda)
Abid Sakalaš

#2454 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Abid Sakalaš »

pusti paćenika sa čengić vile, nikad nije vidio vaginu pa spominje tuđe supruge
Alfons Kauders

#2455 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:Dakle od tih 8 godina koje ce provesti u fotelji, imao je ledja u parlamentu samo 2 i kusur godine.
Ma u principu ju je imao pola godine... državna vlast je formirana u decembru 2011., a on je iz SDP-a izašao u julu 2012.
Fakat - potpuno sam zaboravio da im je trebala godina dana da formiraju VM...
bole1st

#2456 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by bole1st »

Alfons Kauders wrote: Onda ostaje jedno pitanje - zasto je masa Hrvata u BiH alergicna na samu pomisao o Komsicu u predsjednistvu, ako nije bio nista bolji ni gori od prethodnika iz stozerne stranke?
Po stoti put, nije Hrvatima problem Komsic u predsjednistvu, naprotiv, divno je sto su Bosnjaci njega izabrali. Ali problem je sto su u situaciji kad su Bosnjaci izabrali Komsica, a Hrvati Kristo, u predsjednistvo usli Komsic i bosnjacki lucky loser, Izetbegovic. To vec nije divno i vidili smo da BiH tako ne moze da funkcionira.
sinuhe

#2457 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sinuhe »

de balzac wrote:
Ne ko je, nego šta je :D Bošnjakinja, valjda je zato spominje :D inače nema drugu funkciju :D
Dobro, to znam da je Bosnjakinja. Mislio sam da nema kakvih drugih detalja. Tako nam je jedno ratno vece u BL jedna Srpkinja iz Sarajeva ispricala sve o Izetbegovicima. :lol:
DiplomataSaSela

#2458 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by DiplomataSaSela »

Patriota al tanak diplomata...mozda je trebo ici u bg pa nikolicu kazat u lice i u njegovoj avliji sta ima da kaze a ne preko novina...a mozda je i bolje sto nece da ne bude "razbicu ti nos" i slicne nebuloze...
Alfons Kauders

#2459 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

bole1st wrote:
Alfons Kauders wrote: Onda ostaje jedno pitanje - zasto je masa Hrvata u BiH alergicna na samu pomisao o Komsicu u predsjednistvu, ako nije bio nista bolji ni gori od prethodnika iz stozerne stranke?
Po stoti put, nije Hrvatima problem Komsic u predsjednistvu, naprotiv, divno je sto su Bosnjaci njega izabrali. Ali problem je sto su u situaciji kad su Bosnjaci izabrali Komsica, a Hrvati Kristo, u predsjednistvo usli Komsic i bosnjacki lucky loser, Izetbegovic. To vec nije divno i vidili smo da BiH tako ne moze da funkcionira.
Ok, a svi oni koji nisu Bosnjaci ni Hrvati, a glasali su za Komsica... Sta s njima?

Da se jebu? Da se sele? Sta?

Ni to kolega nije divno, a nije ni prihvatljivo u civiliziranom svijetu... Mozda BiH moze tako da "funkcionira" ali Fule kaze da od daljih pregovora nema nista.

I sta cemo sad?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2460 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

ja kao Josip Jole s Ilidže tvrdim da je Komšo moj legitimni predstavnik :D
shiljak

#2461 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

Jel moguće da se poredi Komšić sa nekim drugim? To mi nikako nije jasno :D

Imamo 3 stranke koje dobijaju glasove svaki put, i sad ima najviše šanse DF da po prvi put bude jeda druga stranka.. ako to nije napredak onda ne znam šta je..

Ovi što su protiv, kao da govore ne valja DF, glasajmo opet za one 3 iste.. tako bi i bilo da nije DF-a.

Budućnost je da se sastane 'šestorka'.. ali ne ova nego neka korisna... za ovu smo već vidili kako je prošla, tako da sigurno nijedna od tih ne valja.
Last edited by shiljak on 12/04/2013 14:33, edited 4 times in total.
travnik

#2462 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by travnik »

Alfons Kauders wrote:
travnik wrote:
Alfons Kauders wrote: Realno - sta moze uraditi bilo koji clan predsjednistva kada iza njega ne stoji VM i PS BiH? Mozda je mogao vise, ali nije u drugu ruku taman i da je imao super inicijative, ko bi ih podrzao?
Ima tu istine, ali onako iskreno, nije se baš nešto ni potrudio, pokušao. Osobno sam očekivao više. Ne samo na polju vanjske politike, već na polju normalizacije odnosa u BiH i integriranja našeg društva. Ipak, to je normalno, a posebno od nekog tko dolazi iz multi-kulti stranke i tko nastoji da predstavlja sve građane. Realno, takvo nešto je iluzorno očekivati od Čovića, Dodika ili Bakira. Možda su moja očekivanja i nerealna, ali nekako ja takav pristup očekujem od nekoga tko nije iz nacionalnih stranaka.

U svakom slučaju, učinak mu je sličan kao i prethodnicima. Sigurno je pošteniji, ali rezultati su mu skromni. Dakle, i prethodnici nisu ništa bolji. Onaj IMJ je spodoba koja ništa nije uradila, već samo hodala po misama, kao da je član Biskupske konferencije BiH, a ne Predsjedništva BiH.
Onda ostaje jedno pitanje - zasto je masa Hrvata u BiH alergicna na samu pomisao o Komsicu u predsjednistvu, ako nije bio nista bolji ni gori od prethodnika iz stozerne stranke?

Da li bi IMJ imao vise inicijativa i rezultata da je osvojio jos jedan mandat?

Meni se cini da je najveci problem upravo bio taj sto je iz kvazi multi kulti stranke, a ne to sto je dobio cetvrt miliona bosnjackih glasova.
Razlog je u tome što većina ljudi rezonira na slijedeći način. B su izabrali koga su htjeli, S izabrali koga su htjeli, a H ne, već je njima izabran. To je činjenica. Međutim, to dopušta Ustav kojeg su hrvatine iz HDZ-a potpisale. Realno, zbog ustavnih rješenja, S član PBiH mora imati većinu ili barem znatan dio S glasove. B član PBiH mora imati većinu ili znatan dio B glasova. Dok H član ne mora imati ni jedan jedini H glas. Čak ni on sam ne mora glasati za sebe i bit će izabran. Uostalom to potvrđuje i rezultati posljednjih izbora. To je glavni razlog zbog kojeg H ne prihvataju ŽK, a priča da se radi o nacionalistima, fašistima, podjeli države i sl. su pusta generaliziranja i nepoznavanja jednog naroda. Naravno da ima i onih koji su ultra desničari, sljedbenici fašistoidnih politika i sl., ali daleko od toga da su svi, pa i većina, koja je protiv ŽK, desničari.

IMJ ne bi osvojio ni jedan glas više u odnosu što je osvojio. Zašto? Iz istih razloga koje sam ranije govorio o Čoviću i Komšiću. IMJ je de facto Čović. Ne razmišlja svojom glavom, već radi po instrukcijama. Njegovi, a i glasači ŽK, su dominantno glasovali zbog populističkih izjava. Shodno tome, šta god uradili, glasovi su tu. ŽK u prvom mandatu apsolutno ništa nije uradio, a dobio je mnogostruko više glasova. IMJ ništa nije uradio, a opet dobio najviše H glasova. Besmisleno!

Problem je i u SDP-u. To je druga tema. Već sam jednom govorio. Na terenu, u velikom dijelu općina, su totalno pasivni. Evo na primjer Novi Travnik. Podjeljen grad i općina. SDP ne da nije održao niti jednu predizbornu tribinu ili neko druženje u područjima gdje su H većina u 15 godina, već nije nikada ni plakata zalijepio. Čemu to vodi? Vodi prema tome da na listi imaju 90% pripadnika jednog naroda i da ih H iz NT smatraju B strankom. Što to znači? To znači upravo kvazi multi-kulti, a ne multi kulti, odnosno lijevo krilo SDA.

Rješenje? Po meni je ono u multi-kulti strankama, ali uz intenzivniji rad na terenu. I mogu se postići određeni rezultati. Uostalom, SDP je to i pokazao. Primjer su Grude, ali ima i drugih. Samo se još uvijek radi o izoliranim slučajevima.
travnik

#2463 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by travnik »

505sCrtom wrote:moze li mi neko odgovoriti na par pitanja?

prvo, sta su znacajno komsicevi (poslijeratni) predhodnici napravili za drzavu i pogotovo, jer se to stalno ovdje povlaci, sta su napravili za hrvatski narod? ili, u cemu se tacno moze vidjeti napredak bh hrvatskog naroda iskljucivo zahvaljujuci potezima komsicevih predhodnika?

Isto kao i ŽK. Ništa.

Napretka nema.

Bili populisti, zamijenio ih populista.
bole1st

#2464 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by bole1st »

Alfons Kauders wrote: Ok, a svi oni koji nisu Bosnjaci ni Hrvati, a glasali su za Komsica... Sta s njima?

Model svijeta u mojoj glavi ne podrazumjeva da postoji samo jedan problem na svijetu i da je nemoguce istodobno postojanje vise problema. Stoga ako pomenem jedan problem, ne znaci da tvrdim da ne postoje drugi problemi, niti da je pomenuti problem najvazniji.
5 0 5

#2465 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 5 0 5 »

travnik wrote:

Isto kao i ŽK. Ništa.

Napretka nema.

Bili populisti, zamijenio ih populista.
hvala na odgovoru. sto znaci da mu ne mozemo zamjeriti nebrigu prema hrvatskom narodu, ako i ovi prije njega nisu napravili nista vrijedno spomena. jos me samo zanima, gdje su svi ti silni predsjednici sada? znam da je jedan u bjekstvu. ili par njih?
Katamaran_Sa

#2466 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

505sCrtom wrote:
Black swan wrote: a ko si ti? :lol: :lol: :lol:

šta sam pogriješio?
jel uspio pomoću Demonskog fronta ili SDPa?
jel bio poznat dijeljm bosne?
ko ga je stvorio?
čije je on dijete?

Demonskoj fronti želim uspjeh Fadlije Bambur :lol: :lol: :lol:
ko ga je stvorio? cije je dijete? kakva su ovo baljezganja? stvorio ga je njegov rad i njegov kredibilitet koji je izgradio, pocev od blatnjavog rova do predsjednicke fotelje.

a mozes postaviti i obrnuto pitanje. gdje bi sdp danas bio bez komsica?
On je jedini koga je stvorio nerad, totalni paradoks
5 0 5

#2467 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 5 0 5 »

Katamaran_Sa wrote:
505sCrtom wrote: a mozes postaviti i obrnuto pitanje. gdje bi sdp danas bio bez komsica?
bar nije lopov. isto jedini.
Dr Arsla

#2468 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr Arsla »

Psi laju a karavane prolaze. Naprijed DF i Željko Komšić do pobjede :bih:
Katamaran_Sa

#2469 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

seln wrote:
dustaban wrote: I prestanite, molim vas, vrijedjati one koji vam (za razliku od Komsica) ne podilaze vec vam govore istinu.
Sto nam to ne rece '92, da ne ginemo bezze?
Nisi ti ginuo nego si se branio, nije bilo bez veze jer vidis da danas imas gdje kmecati iz dana u dan
Katamaran_Sa

#2470 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

U tome sto su ih oni birali recimo, samo pali sami se ubili sto nije slucaj sa proleterom Komsicem
Katamaran_Sa

#2471 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Katamaran_Sa »

505sCrtom wrote:
Katamaran_Sa wrote:
505sCrtom wrote: a mozes postaviti i obrnuto pitanje. gdje bi sdp danas bio bez komsica?
bar nije lopov. isto jedini.
Vi kao da provodite 24/7 sa njim pa sve znate o njemu, od kud ti znas da nije lopov...nije Avaz pisao o tome ili??
Alfons Kauders

#2472 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

bole1st wrote:
Alfons Kauders wrote: Ok, a svi oni koji nisu Bosnjaci ni Hrvati, a glasali su za Komsica... Sta s njima?

Model svijeta u mojoj glavi ne podrazumjeva da postoji samo jedan problem na svijetu i da je nemoguce istodobno postojanje vise problema. Stoga ako pomenem jedan problem, ne znaci da tvrdim da ne postoje drugi problemi, niti da je pomenuti problem najvazniji.
Ali rijec je o istom problemu.
5 0 5

#2473 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by 5 0 5 »

Katamaran_Sa wrote: Vi kao da provodite 24/7 sa njim pa sve znate o njemu, od kud ti znas da nije lopov...nije Avaz pisao o tome ili??
da. ja sam sjedio u sdp-u, (tadasnji sksrbih) jos od kraja 80tih. sve mi je bilo jasno jos i tad. samo sto ja nisam imao krokodilsku kozu, pa sam digao ruke od te "firme" (da sacuvam pamet i zdravlje).
rajvosa1

#2474 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rajvosa1 »

DF ili ma koja druga stranka koja se zalaze za BiH konacno mora napraviti iskorak i prema hrvatskim krajevima. Ne moze politika prema Grudama, Sirokom, Posusju biti to su ustase i fasisti i sta me bol q z njih. Ne smije se zabijati glava u pijesak i smatrati drzavom krug tramvaja. Mora se krenuti i tamo, polako, razgovarati s ljudimja, saslusati ih, dati im na znanje da su i oni dio ove drzave. Iskustvo sa poslovanjem s ljudima iz tih krajeva me uci da bi bilo nade kad bi se pokusalo. Ti ljudi su ipak pragmatici. Naravno, mozda dzaba pricam o stranci koja ukljucuje do zla Boga kompromitirane kao Hanka Vajzovic.
Alfons Kauders

#2475 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

travnik wrote: Razlog je u tome što većina ljudi rezonira na slijedeći način. B su izabrali koga su htjeli, S izabrali koga su htjeli, a H ne, već je njima izabran. To je činjenica. Međutim, to dopušta Ustav kojeg su hrvatine iz HDZ-a potpisale. Realno, zbog ustavnih rješenja, S član PBiH mora imati većinu ili barem znatan dio S glasove. B član PBiH mora imati većinu ili znatan dio B glasova. Dok H član ne mora imati ni jedan jedini H glas. Čak ni on sam ne mora glasati za sebe i bit će izabran. Uostalom to potvrđuje i rezultati posljednjih izbora. To je glavni razlog zbog kojeg H ne prihvataju ŽK, a priča da se radi o nacionalistima, fašistima, podjeli države i sl. su pusta generaliziranja i nepoznavanja jednog naroda. Naravno da ima i onih koji su ultra desničari, sljedbenici fašistoidnih politika i sl., ali daleko od toga da su svi, pa i većina, koja je protiv ŽK, desničari.
Ne mogu se sloziti. Evo moj grad nikad nije glasao za SDA, ali jebiga sta se moze kada ostatak drzave jeste. To nam nije dalo za pravo da govorimo kako SDA nema legitimitet predstavljati ovaj kraj - jer su imali dovoljno glasova. To nam nije dalo za pravo da blokiramo imenovanje delegata u DN, te formiranje vlasti. Na kraju krajeva, ni trenutni bosnjacki clan predsjednistva nije dobio vecinu bosnjackih glasova - dobio ih je Komsic. Dakle sve sto se kaze za njega mozes odmah preslikati na malog princa. Druga je stvar sto predsjednistvo nije poligon za zastitu etnickih interesa, to su predstavnicka tijela, domovi naroda. Dalje - sta cemo sa ljudi koji nisu konstitutivni, a glasali su za Komsica? Licno znam dosta takvih - a ne znam nijednog da je glasao za Bakira ili Borjanu.
IMJ ne bi osvojio ni jedan glas više u odnosu što je osvojio. Zašto? Iz istih razloga koje sam ranije govorio o Čoviću i Komšiću. IMJ je de facto Čović. Ne razmišlja svojom glavom, već radi po instrukcijama. Njegovi, a i glasači ŽK, su dominantno glasovali zbog populističkih izjava. Shodno tome, šta god uradili, glasovi su tu. ŽK u prvom mandatu apsolutno ništa nije uradio, a dobio je mnogostruko više glasova. IMJ ništa nije uradio, a opet dobio najviše H glasova. Besmisleno!
Slazem se - nisu dobili podrsku zaslugama, vec po inerciji, i djelimicno na populizmu.
Problem je i u SDP-u. To je druga tema. Već sam jednom govorio. Na terenu, u velikom dijelu općina, su totalno pasivni. Evo na primjer Novi Travnik. Podjeljen grad i općina. SDP ne da nije održao niti jednu predizbornu tribinu ili neko druženje u područjima gdje su H većina u 15 godina, već nije nikada ni plakata zalijepio. Čemu to vodi? Vodi prema tome da na listi imaju 90% pripadnika jednog naroda i da ih H iz NT smatraju B strankom. Što to znači? To znači upravo kvazi multi-kulti, a ne multi kulti, odnosno lijevo krilo SDA.
To stoji, ali opet ih donekle razumijem. Svi fokusiraju svoju paznju tamo gdje ocekivati solidan rezultat. Zasto bi trosili novac i vrijeme na sredine gdje nece dobiti skoro nijedan glas? NS je to pokusala na proslim izborima, sa blago receno katastrofalnim rezultatima.
Rješenje? Po meni je ono u multi-kulti strankama, ali uz intenzivniji rad na terenu. I mogu se postići određeni rezultati. Uostalom, SDP je to i pokazao. Primjer su Grude, ali ima i drugih. Samo se još uvijek radi o izoliranim slučajevima.
Teoretski da, ali iskreno ja ne vidim spremnost u srpskom ili hrvatskom birackom tijelu da podrze takve opcije. Hrvati imaju HDZ (recimo da su za potrebe izbora dvije stranke, a u vlasti djeluju kao jedna)... Koliko glasova ukupno dobiju sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom na vecinski hrvatskim podrucjima? Sve zajedno dobiju osjetno manje od Covica, ciji je HDZ imao oko 62% 2010, na lokalnim i vise. Skoro da i nema nijedne lijevo orijentisane stranke za hrvatskim predznakom, a gdje je tek prostor za multikulti opciju? U RS je jos gore.

Mozda ruzno zvuci, ali srpsko i hrvatsko biracko tijelo je otislo toliko desno da je nerealno ocekivati da ce ikad podrzati neku multikulti stranku, ili cak neku liberalniju stranku sa vlastitim nacionalnim predznakom. Nesto slicno danas imamo sa republikancima u Americi, jednostavno su otisli toliko udesno da vise nema povratka.

Zasto onda ocekivati da ce DF, SDP, NS ili bilo ko deseti trositi svoje jako ogranicene resurse tamo gdje ne mogu ocekivati skoro nijedan glas? Uostalom da je SDP sa Komsicem dobio nekih 10tak posto u Z.Hercegovini (a nece nikad), to ne bi promijenilo HDZ-ovu retoriku niti bi zavrsilo pricu oko legitimiteta
Post Reply