Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#2451 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

nije generala.
Innovation

#2452 Re: Istočno Sarajevo

Post by Innovation »

Last edited by Innovation on 28/08/2016 20:03, edited 1 time in total.
House

#2453 Re: Istočno Sarajevo

Post by House »

karanana wrote:nije generala.

đ*

my bad. :D
L u c i f e r

#2454 Re: Istočno Sarajevo

Post by L u c i f e r »

House wrote:
karanana wrote:nije generala.

đ*

my bad. :D
yup
L u c i f e r

#2455 Re: Istočno Sarajevo

Post by L u c i f e r »

Innovation wrote:
Image

:)
:gunjastajl:
neves

#2456 Re: Istočno Sarajevo

Post by neves »

Haris.ba

#2457 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

radostan dan wrote:Pa ne, ozbiljno... takva su kretanja svuda u svijetu. Sada smijesno zvuci, a evo deset godina smo svjedoci da se zivi tacno ono cemu se prije deset godina smijalo.

Tako ce i ovo, za deset-petnaest godina, po rijecima nekih sa ove teme koji se sablaznjavaju i.sarajevom, to biti jedno divno fino mjesto po mjeri penzionera...jutarnja setnja psa na povodcu, jedna kafica jutarnja takodje kulturno i na NivoU, cistiji zrak, fini skromni penzionerski stan od 50 kvadrata - novogradnja, dok se onaj veci, prijasnji, ostavilo sinu koji se ozenio, a maksumče i hanuma mu navikli na potez titova-m.dvor, a meni svakako pun kurac sivila, guzve,itd,itd, bas mi je ovdje krasno i slicna sranja.

Tako to hoda...to je trend. Tacnije, trend iz nuzde. Eno po beogradu, masa beeeeoooogradjana prodaje stambene kvadrate i kupuje kvadrate kuca i vikendica po grockoj, avali, uz spiku - jao, kako je ovde leeepo, divno, sto nisam ranije, bla, bla...
tranzicija bato, smjena generacija. Nema tita i drustvenih stanova...sve je - na kantaru, pa kako ko prodje.
Male su šanse za to da se desi. Najveći problem jeste administrativna podjela. Ja znam nekoliko slučajeva koji su prodali stanove u Sarajevu i otišli u Lukavicu. Svima je priča bila. Prodao manji stan, kupio veći. Planski lijepo urađena naselja. Što i jeste. Gradnja je onako srednja žalost, ali zatvore se oči i na to. Ima toga i po Sarajevu. Grad nije daleko - to je bitnije.

I onda zatreba obrazovanje - problem. Onda zatreba zdravstvo - problem. To su dva glavna faktora koja će smanjiti mogućnosti Lukavice da bude to što ti navodiš. Zdravstvo naročito. Treba se načekati na Dodine milione za Kasindolsku bolnicu.

I Lukavica ima ograničenja u širenju. Mislim, može se graditi, ali pitanje je udaljenosti koja odgovara. Onaj ko proda stan na Otoci, neće da ide u Kijevo. Radije će onda otići u Hadžiće, Ilijaš, Brezu, Rakovicu.... Jest da nije osjećaj "ko u gradu", ali nije ni toliko daleko ako se nema potrebe ići stalno za grad. Ostaješ na istom zdravstvu i ako imaš djecu imaš obrazovanje koje ti odgovara.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2458 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

pa ne odjavljuješ se odavde
treba ti barem 2 stana
jedan prodaš i kupiš tamo 2
a ne odjavljuješ se s drugog zbog beneficija
i dalje radiš u kantonu među svojima a djeca ti idu kilometar dva u školu na dobrinji :?
ne vidim problem

i naravno neće to raditi ljudi s malom djecom nego ljudi koji su nešto zaokružili u životu i sad hoće dodatno da ubiru keš
Haris.ba

#2459 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Čuj treba ti dva stana. Pa onda možeš kupiti i stan u Hadžićima umjesto u Lukavici. :D

A iz RS su insistirali na izmjenama zakona. Tako da ako se zakon sprovede male su šanse da ćeš moći biti prijavljen gdje ne živiš.

Država će tako posredno riješiti i iznajmljivanje stanova. Šta ako hoće podstanar da se prijavi na tvojoj adresi? Mora donijeti saglasnost vlasnika. To ide u poreznu. 5 ljudi u dvosobnom stanu koji nisu iz iste porodice. :D
Podstanari i djeca prijavljeni u stanu. Tebe nema. Ostavio djecu podstanarima?

I Zavod za zdravstvo će se interesovati za to. Para sve manje. Skidaj ove što ne žive u Kantonu. Svakako ih onda skineš i sa biračkog spiska. Pa te ne mogu ni kazniti na narednim izborima. :D

Ići će to malo teže. Malo su to riješili u zadnje vrijeme. Ali, kolegica je imala velikih problema kada je kupila stan u Lukavici i odjavila se odmah, radila u Sarajevu, te htjela zdravstveno u Sarajevu.
Truba

#2460 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ne hoću reći znam ljude koji su imali 2 stana jedan prodali preselili se u is
a na drugom su prijavljeni

reko ne možeš imati jedan stan pa preći u is

ponekad se i isplati
izdavati stan u gradu a biti podstanar u is :D
Haris.ba

#2461 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Kažem ti. Doći će i to na rješavanje uskoro. Nećeš moći živjeti negdje neprijavljen.
Truba

#2462 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

sumnjam...ali ako ti kazes nadam se da ce biti
PeppermintSA

#2463 Re: Istočno Sarajevo

Post by PeppermintSA »

Meni je najbolji haver kupio stan u I.Sarajevu nakon što se oženio. Novogradnja, 55 kvadrata. Često mu je mrsko do grada pa svratim tamo da s njim popijem pivu u nekom od kafića. Moram priznati, I.Sarajevo se podosta kultivisalo u zadnjih 5-6 godina. Niklo je dosta finih kafića, pabova, ima bruku studentarije iz Srbije jer u Lukavici ima dosta ozbiljna muzička akademija. Nekad kad bih tamo svratio imao bih knedlu u grlu, osjećao bih se baš neprijatno, a sada je to već sve mnogo bolje. Šta više, zna mi biti simpatično tamo.

Neka moja pretpostavka je da će doći do potpunog urbanističkog i demografskog objedinjenja I.Sarajeva i Sarajeva. To je naprosto priroda stvari.
karanana

#2464 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

jedno se kao uzdize a drugo se kao degradira.
JThomas

#2465 Re: Istočno Sarajevo

Post by JThomas »

PeppermintSA wrote:Meni je najbolji haver kupio stan u I.Sarajevu nakon što se oženio. Novogradnja, 55 kvadrata. Često mu je mrsko do grada pa svratim tamo da s njim popijem pivu u nekom od kafića. Moram priznati, I.Sarajevo se podosta kultivisalo u zadnjih 5-6 godina. Niklo je dosta finih kafića, pabova, ima bruku studentarije iz Srbije jer u Lukavici ima dosta ozbiljna muzička akademija. Nekad kad bih tamo svratio imao bih knedlu u grlu, osjećao bih se baš neprijatno, a sada je to već sve mnogo bolje. Šta više, zna mi biti simpatično tamo.

Neka moja pretpostavka je da će doći do potpunog urbanističkog i demografskog objedinjenja I.Sarajeva i Sarajeva. To je naprosto priroda stvari.
došlo bi da politika dozvoli, ali neće.

neko je ba zato rat poveo i vodio ga četiri godine, da to ne bude objedinjeno.
CSKA

#2466 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Previse djecurlije u kaficima.
L u c i f e r

#2467 Re: Istočno Sarajevo

Post by L u c i f e r »

PeppermintSA wrote:Meni je najbolji haver kupio stan u I.Sarajevu nakon što se oženio. Novogradnja, 55 kvadrata. Često mu je mrsko do grada pa svratim tamo da s njim popijem pivu u nekom od kafića. Moram priznati, I.Sarajevo se podosta kultivisalo u zadnjih 5-6 godina. Niklo je dosta finih kafića, pabova, ima bruku studentarije iz Srbije jer u Lukavici ima dosta ozbiljna muzička akademija. Nekad kad bih tamo svratio imao bih knedlu u grlu, osjećao bih se baš neprijatno, a sada je to već sve mnogo bolje. Šta više, zna mi biti simpatično tamo.

Sjećam se da sam se nakon deblokade prolazeći Grbavicom fatao za utoku osvrćući se, sve mi nešto šuhva bilo da će me odnekle strefiti snajper ili tako nešto, a danas mi je Lukavica baš ono fino relaksirano naselje u kojem se osjećam ugodno...

Vrijeme je čudo zaista, i nadam se da će jednog dana sva ova prethodna i današnja sranja vrijeme odnijeti i isprati, tj znam da hoće samo se nadam da ću to doživjeti... :zoka:
radostan dan

#2468 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

A baca i tebe moj Luci... :mrgreen:
Al dobro, za razumjeti je (bez ironije).
Drago mi je kad procitam takvo sto od.tebe, da si raspolozen :thumbup:
L u c i f e r

#2469 Re: Istočno Sarajevo

Post by L u c i f e r »

radostan dan wrote:A baca i tebe moj Luci... :mrgreen:
Da si prošo što i ja, bacalo bi druže i tebe vjeruj mi... :)

Što reče Kemo, da ti roknu samo dvije sve bi ti se samo kazalo...

Imamo taj pišani sporazum, zar ga debili ne mogu jebeno poštovati pa da živimo barem donekle normalno ko ljudi... :eh:
radostan dan

#2470 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

L u c i f e r wrote:
radostan dan wrote:A baca i tebe moj Luci... :mrgreen:
Da si prošo što i ja, bacalo bi druže i tebe vjeruj mi... :)

Što reče Kemo, da ti roknu samo dvije sve bi ti se samo kazalo...

Imamo taj pišani sporazum, zar ga debili ne mogu jebeno poštovati pa da živimo barem donekle normalno ko ljudi... :eh:
Citas li sta pisem...kaze - za razumjeti je, pa podebljano, u strahu da pogresno ne razumijes, u zagradi - bez ironije...

Sto se tice ovog drugog dijela tvog posta, ako ti sta znaci, i ja tako razmisljam, a i ljudi oko mene.
L u c i f e r

#2471 Re: Istočno Sarajevo

Post by L u c i f e r »

radostan dan wrote: Citas li sta pisem...kaze - za razumjeti je, pa podebljano, u strahu da pogresno ne razumijes, u zagradi - bez ironije...

Sto se tice ovog drugog dijela tvog posta, ako ti sta znaci, i ja tako razmisljam, a i ljudi oko mene.
Ma čitam i kontam ja tebe skroz, samo i ja podebljavam, a i znam da tako razmišljaš... :)

Nije meni džaba kad sam bio dijete lik sa tvog havatara bio heroj... :D
CSKA

#2472 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

I onda se pitaju hoce li biti rata...a pogledaj koliko se u I.S. gradi zgrada trenutno.Da se misli pucati,ne bi se sigurno gradilo.

Onaj TOM ima da propadne,svi se sele iz njega.
radostan dan

#2473 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Gradnja nije relavantan pokazatelj...previse bijede i nezaposlenih. Drugi faktor - strah.
Dovoljno...po trista budala sa obje strane da zavrte ringispil i eto zurke. A ringispil nema ni kocnice ni rikverca...
CSKA

#2474 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Jednostavno u narodu ne vidim ni djelic one atmosfere iz 91-92.

U stvari vidjecemo 25 uvece,javljace nam se labud kao specijalni reporter iz Lukavice.
radostan dan

#2475 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Nije meni problem narod, ni jedan ni drugi...znam ja odlicno sta narod misli i hoce. Kakav crni narod, jebe se narodima dal je srpska samostalna il je bih republika ili samo bih...
Supljatori sa foruma nisu narod.
Meni su problem kapiteni domacih momcadi, pa treneri - merkel, orban, kamerun...pa na kraju direktori klubova, obama, putin. Tacnije, obrnut redosljed...
Post Reply