Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
oakville

#2451 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

Corto Maltese wrote:
Mister Yes wrote:
Corto Maltese wrote: Dakle, namjera 1. Marta, koji se tada nazivao "Inicijativa za Srebrenicu" je bio da neutrališe razliku glasova, nastalu prestankom važenja specijalnog statusa Srebrenice.
Tako su je efikasno neutralisali da je kandidat za gradonačelnika iz reda Bošnjaka dobio 1.383 glasova manje nego prije četiri godine. Što čini preko 20%. 20% je mašala.
I pored sve frke i halabuke, na kraju je Durakoviću pobjedu donio Radojica Ratkovac, tako što je Vesni Kovačević otkinuo 1340 glasa. Gotovo isto onoliko koliko budući 1. Mart nije uspio da ubijedi da se registruju i ponovo glasaju u Srebrenici. I pet stotina više nego je razlika koju je Duraković napravio.
Dajte Radojici barem titulu počasnog člana.
Ja sam čak ubijeđen da su Srbi namjerno to baš tako izveli. Stavi ženskog kandidata u tom kraju i siguran si da će muški Srbin otkinuti bar hiljadarku. Dodiku izvrsno poslužilo da ima čime prepadati mase a načelnik Srebrenice potpuno nebitan za big picture.

Slično kao što su HDZ-ovi išli sa više kandidata za predsjedništvo. Nije da bi im pomoglo i da nisu ali ipak za svaki slučaj.
Ne znam jesu li namjerno, ali rezultat je jasan. Dobili su alibi za jednostrano proglašavanje zako o JMBG, pa zakona o prebivalištu, pa ko zna još čega. To ćemo saznati u danima koji dolaze.
Cijena, sitnica. Načelnik Srebrenice u jednom mandatu.
Kad je već tako rezultat jasan, kao što tvrdiš, da čujemo tvoj prijedlog kako problem treba riješiti.

Nemoj naravno misliti da to očekujem, vjerovatno ćeš samo dati par teoretskih opaski po koju "britku šalu" i to je to. Ništa korisno.
Corto Maltese

#2452 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

oakville wrote:
Corto Maltese wrote:
Mister Yes wrote:
Ja sam čak ubijeđen da su Srbi namjerno to baš tako izveli. Stavi ženskog kandidata u tom kraju i siguran si da će muški Srbin otkinuti bar hiljadarku. Dodiku izvrsno poslužilo da ima čime prepadati mase a načelnik Srebrenice potpuno nebitan za big picture.

Slično kao što su HDZ-ovi išli sa više kandidata za predsjedništvo. Nije da bi im pomoglo i da nisu ali ipak za svaki slučaj.
Ne znam jesu li namjerno, ali rezultat je jasan. Dobili su alibi za jednostrano proglašavanje zako o JMBG, pa zakona o prebivalištu, pa ko zna još čega. To ćemo saznati u danima koji dolaze.
Cijena, sitnica. Načelnik Srebrenice u jednom mandatu.
Kad je već tako rezultat jasan, kao što tvrdiš, da čujemo tvoj prijedlog kako problem treba riješiti.

Nemoj naravno misliti da to očekujem, vjerovatno ćeš samo dati par teoretskih opaski po koju "britku šalu" i to je to. Ništa korisno.
Najnoviji problem se ne može rješiti. Problemi koje stvara 1. Mart su trajne prirode. Prije par godina je bilo nezamislivo da RS na svojoj teritoriji jednostrano uvodi zakone koji su u nadležnosti države. A sad je to svakodnevica.
Nego, otkud ti ideja da bih ja trebao znati kako da se raspetljaju zapetljane situacije do kojih je 1. Mart doveo? Da se mene pitalo do tih situacija ne bi ni došlo.
Dionysios

#2453 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Dionysios »

Kozluk: Zategnuti međunacionalni odnosi nakon ubistva povratnika Ahmeta Hasanovića
Vlasti Gackog deponiju smjestili u povratničko selo Fazlagića kula
Napadnuti povratnici u Vlasenicu

Ovo su samo zadnja tri dana. Naravno, i ovo je krivica Emira Suljagica, bezobraznik.
Corto Maltese

#2454 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Dionysios wrote:Kozluk: Zategnuti međunacionalni odnosi nakon ubistva povratnika Ahmeta Hasanovića

Ovo su samo zadnja tri dana. Naravno, i ovo je krivica Emira Suljagica, bezobraznik.
To je radikalan stav. Bez prethodne istrage se ne bi smjeli izvoditi takvi zaključci.
Zato uvijek pomaže da se stvar posmatra uzročno-posljedično, jer rezultati su mjera svega.
Da li je povratnicima u RS bilo bolje ili gore prije nego je 1. Mart počeo da ih brani?
ILVIIR

#2455 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Corto Maltese wrote:
Dionysios wrote:Kozluk: Zategnuti međunacionalni odnosi nakon ubistva povratnika Ahmeta Hasanovića

To je radikalan stav. Bez prethodne istrage se ne bi smjeli izvoditi takvi zaključci.
Zato uvijek pomaže da se stvar posmatra uzročno-posljedično, jer rezultati su mjera svega.
Da li je povratnicima u RS bilo bolje ili gore prije nego je 1. Mart počeo da ih brani?
zaista me zanima u kojoj galaksiji si ti zivio prije prvog marta. mora da je galaksija ljubavi, cvijeca, scrcadi i poljubaca..
Corto Maltese

#2456 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

ILVIIR wrote:
Corto Maltese wrote:

zaista me zanima u kojoj galaksiji si ti zivio prije prvog marta. mora da je galaksija ljubavi, cvijeca, scrcadi i poljubaca..
Živio sam u galaksiji u kojoj se još od '96 gore navedeni niz nije dešavao u tri dana.
Politika stvaranja krize očito daje rezultate.
Sve u svemu, mjera uspjeha se krije u odgovoru na ovo pitanje:
kox

#2457 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kox »

Da, RS je bio oaza mira i ljubavi prema povratnicima. Pitajte Murata Badića ili Fatu Orlović ako ne vjerujete Cortu.
Corto Maltese

#2458 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

kox wrote:Da, RS je bio oaza mira i ljubavi prema povratnicima. Pitajte Murata Badića ili Fatu Orlović ako ne vjerujete Cortu.
Ote mi riječ iz usta. Prije par dana htjedoh napisati da je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti novog Murata Badića. Nakon jučerašnjeg ubistva Ahmeta Hasanovića, to pitanje je suvišno.
Ono što stotine pametnih za 13 godina izgradi, par budala sruši u nekoliko mjeseci.
Scenario "Gore je bolje!" je počeo uzimati danak.
Last edited by Corto Maltese on 22/04/2014 21:37, edited 1 time in total.
oakville

#2459 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

Corto Maltese wrote:
kox wrote:Da, RS je bio oaza mira i ljubavi prema povratnicima. Pitajte Murata Badića ili Fatu Orlović ako ne vjerujete Cortu.
Ote mi riječ iz usta. Prije par dana htjedoh napisati da je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti novog Murata Badića. Nakon jučerašnjeg ubistva Ahmeta Hasanovića, to pitanje je suvišno.
Ono što stotine pametnih za 13 godina izgradi, par budala sruši u nekoliko mjeseci.
Da ne bi onog prokletog provokatora emira suljagića ništa se od ovoga ne bi dogodilo jel tako ?
oakville

#2460 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by oakville »

Corto Maltese wrote:
ILVIIR wrote:
Corto Maltese wrote:
Živio sam u galaksiji u kojoj se još od '96 gore navedeni niz nije dešavao u tri dana.
Ako imaš saznanja da je navedena organizacija 1. mart saučesnik u ubistvu, dostavi nadležnim organima. I napiši " a lijepo sam im rekao da ćute ali eto oni neće."
Yug

#2461 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

oakville wrote:
Corto Maltese wrote:
Da ne bi onog prokletog provokatora emira suljagića ništa se od ovoga ne bi dogodilo jel tako ?
Nema veze Suljagic i Prvi mart sa ovim.Mene cudi sto u ovome sludjivanju naroda u BiH nema i vise ovakvih slucajeva.Sjetimo se samo one hrvatske porodice koju je ubio onaj manijak i to na bozic.
Kome nije jasno da Dodik i Izetebegovic iskoristavaju ovu situaciju sa prvim martom on je stvarno dobra ovca.Izlasnost glasaca u RS bi bila najmanje za 30 % manja da nije ove nove situacije a SDA ponovo se igra emocijama podrinjaca,ta ista stranka koja je manipulisala tim ljudima i u ratu i posilje svojim primitivnim igrarijama,danas ona satro aktivno podrzava Prvi Mart iako je svjesna da se ne moze nista postici sto se tice ucestvovanja u vlasti Prvog Marta.
Ljudi shvatite da je rat zavrsen,potpisan je jedan od najvecih mirovnih sporazuma u istoriji ratovanja u Evropi,i danas kada gledam nase medije kako slave neke bitke ratove,"pobjede",smuci mi se.HEJ DVADESET GODINA NAKON RATA SLUDJUJU SE LJUDI NEKIM DATUMIMA KOJE TREBA PROSLAVLJATI,NEKIM BITKAMA KOJE SE OSTAVLJAJU U AMANET SLJEDECIM GENERACIJAMA....STRASNO.
kox

#2462 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kox »

Corto Maltese wrote:
Znači, ljudi koji su pobjegli ispod noža se ne bi trebali registrovati u mjestima iz kojih su protjerani ili se ne dao Bog u njih vratiti jer bi u suprotnom neko mogao biti isprovociran pa ih zatući kamenom ili sjekirom. I to je tebi normalno rezonovanje ?
A kada je o politici 'gore je bolje' riječ, ti si definitivno prespavao zadnjih 7 godina tj. period Dodikove vlasti u kombinaciji sa slabljenjem OHR-a.
Corto Maltese

#2463 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

kox wrote:
Corto Maltese wrote:
Znači, ljudi koji su pobjegli ispod noža se ne bi trebali registrovati u mjestima iz kojih su protjerani ili se ne dao Bog u njih vratiti jer bi u suprotnom neko mogao biti isprovociran pa ih zatući kamenom ili sjekirom. I to je tebi normalno rezonovanje ?
A kada je o politici 'gore je bolje' riječ, ti si definitivno prespavao zadnjih 7 godina tj. period Dodikove vlasti u kombinaciji sa slabljenjem OHR-a.
Ne trebam ti ja za taj monolog koji vodiš.
kox

#2464 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kox »

Zafalilo doskočica ?
Corto Maltese

#2465 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Ne, nego sam naučen da nije pristojno upadati u riječ onima koji pričaju sami sa sobom.
Ne daj se ometati.
kox

#2466 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kox »

Šta reći, osim citirati tebi upućen post od prije par stranica.
A_A_AKCIJA wrote:
Ovako, pišeš besmislice, nećeš da uđeš u analize, ljudi te pitaju ti ne odgovaraš, a sve se svede na lični nivo.
Corto Maltese

#2467 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Yug wrote:Kome nije jasno da Dodik i Izetebegovic iskoristavaju ovu situaciju sa prvim martom on je stvarno dobra ovca.Izlasnost glasaca u RS bi bila najmanje za 30 % manja da nije ove nove situacije a SDA ponovo se igra emocijama podrinjaca,ta ista stranka koja je manipulisala tim ljudima i u ratu i posilje svojim primitivnim igrarijama,danas ona satro aktivno podrzava Prvi Mart iako je svjesna da se ne moze nista postici sto se tice ucestvovanja u vlasti Prvog Marta.
To je sasvim očekivano. Sve ideje 1. Marta vode nazad u '96-tu. Hajmo pod šatore, iako imamo kuće, hajmo prijetit iseljavanjem, iako smo se davno uselili, i tako dalje. Nazad u ona, za SDA sretna vremena, kada se izborna kampanja za Srebrenicu vodila u Vogošći, gdje je živio i budući načelnik, tako da se nije moralo puno putovat, a dnevnice se ubirale. A sve to zahvaljujući tome što su '96. praktično postojale samo tri političke partije. SDA za Srbe, HDZ za Hrvate i SDA za Bošnjake.
Bakir duboko čezne za tim vremenom, i ovo savezništvo je sasvim prirodno. Ostali članovi "Domovine" su u RS-u na nivou statističke greške, tako da se podrazumijeva da će SDA pokupiti sav kajmak koalicije.
Nije da će kajmaka biti na bacanje, ali povratak u '96. Bakira veseli, pa makar i sofra prazna bila.
kox

#2468 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kox »

Emir Suljagić o zakonu o prebivalištu:
Utorak | 22.04.2014.
EMIR SULJAGIĆ: Što je više Dodika, to je manje RS!
Do prije godinu dana ili još tačnije, do prije svega nekoliko mjeseci bilo je nepojmljivo da lideri svih probosanskih stranaka imaju jednodušan i jedinstven stav o bilo kojoj temi: danas je to prebivalište i provedba Aneksa 7 i upravo je tako zahvaljujući Miloradu Dodiku - ocjena je iznesena u izjavi koordinatora Građanske koalicije "Prvi mart" Emira Suljagića.

- Naš cilj nije izmjena državnog ustavno-pravnog poretka, ali je očigledno da što je više Dodika, to je manje RS-a. I očigledno je da je zahvaljujući njemu, ta crvena linija pomjerena - smatra Suljagić.

Ističe da odluke Vlade RS-a o prebivalištu ne obavezuju nikoga jer su direktno suprotstavljene važećem državnom Zakonu o prebivalištu.

- Mi ćemo danas izdati ako to mogu nazvati i uputstvom građanima, potencijalnim povratnicima prije svega i povratnicima, u kojem ćemo iznijeti vrlo jasne vodilje za građanski neposluh. Protiv svakog pojedinačnog službenika koji se ne bude pridržavao zakona ćemo podnositi i prekršajne prijave - pa da vidimo hoće li im Dodik i Željka Cvijanović plaćati novčane kazne - i krivične prijave - kaže Suljagić.

Jedino što mogu uraditi da nas spriječe da, kako navodi, u skladu sa zakonima ove zemlje uživamo prava i slobode jeste da, kao 1992. godine, počnu donositi propise tipa da je zabranjeno da "trojica ili više muslimana stoje na javnom mjestu".

(FENA/dg)
mefistofilis

#2469 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by mefistofilis »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ili još gore - zašto da Bošnjacima koji žive u RS političke predstavnike biraju ljudi koji žive u Loznici, Malom Zvorniku ili Pančevu ?!

Stvar je vrlo jasna. Bošnjaci koji se prijave u RS-u imaju pravo da tamo i glasaju. Oni imaju zemlju, imaju imovinu na području te općine. Oni, nažalost, nemaju prebivalište jer je njihovo prebivalište spaljeno i porušeno do temelja za vrijeme izgradnje "racionalnog" biračkog spiska kojeg tako svesrdno branite i od strane onih čijeg se nezadovoljstva tako silno pribojavate. Sa druge strane, Srbi iz Srbije nisu očima vidjeli BiH do 1995. ali se kombijima dovlače da zaokruže za genocid.

Prema tome, ako su Bošnjaci, žrtve genocida, odabrali da koalicija "Domovina" i "Prvi mart" artikuliraju njihove interese, pa taman to bila i destabilizacija RS-a, naše je samo da to ispoštujemo.
ne slazem se uvijek sa svime sto napises ali ovo je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Corto Maltese

#2470 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Corto Maltese »

Sudeći po pažljivom izboru riječi, i jakoj argumentaciji, rekao bih da se Hadži Lojo i direktno uključio u diskusiju.
It_is_a_Leclerc

#2471 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by It_is_a_Leclerc »

Zaključak je da Bošnjaci u RS-u ni u kojem slučaju ne bi trebali artikulisati svoje političke interese, ili se baviti politikom uopće. Bošnjaci u RS-u treba da budu tihi i pokorni, da svojim postojanjem slučajno ne iziritiraju svoje ljupke genocidne komšije i natjeraju ih (iako su dobre komšije učinile sve da to toga ne dođe) da ponove slučajeve ubistava povratnika.

To je, dakle, vrlo zabavno. Bošnjaci u RS-u plebiscitarno podržavaju Prvi mart. Valjda oni najbolje znaju zašto i kako, bez da im mi, koji živimo u toplini svog tora, držimo lekcije o tome kako trebaju birati one koji neće biti trn u oku režimu aparthejda, jer bi onda mi mogli imati neke posljedice.
Yug

#2472 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Yug »

It_is_a_Leclerc wrote:Zaključak je da Bošnjaci u RS-u ni u kojem slučaju ne bi trebali artikulisati svoje političke interese, ili se baviti politikom uopće. Bošnjaci u RS-u treba da budu tihi i pokorni, da svojim postojanjem slučajno ne iziritiraju svoje ljupke genocidne komšije i natjeraju ih (iako su dobre komšije učinile sve da to toga ne dođe) da ponove slučajeve ubistava povratnika.

To je, dakle, vrlo zabavno. Bošnjaci u RS-u plebiscitarno podržavaju Prvi mart. Valjda oni najbolje znaju zašto i kako, bez da im mi, koji živimo u toplini svog tora, držimo lekcije o tome kako trebaju birati one koji neće biti trn u oku režimu aparthejda, jer bi onda mi mogli imati neke posljedice.
A sta mislis da te bosnjacke interese u RS zastupa jedan Enes Suljkanovic koji npr. imao velikog uticaja i danas ima, sa ljudima sa kojim saradjuje u toj regiji (npr.Doboj),na jedan sasvim ugodan zivot svih gradjana.Gdje su prave velicine i intelektualci koji ce na pravi nacin artikulisati i voditi politiku i boriti se za prava i na republickom nivou.
Ne mogu shvatiti da ljudi misle da ce ljudi potencijala jednog Suljagica,Zivka Budimira ,SDA jastrebova Cengica,saja i ostalih SDA lopvcina itd. pametno se izboriti za povratnike u RS.Pa meni je dovoljno kada sam vidio Budimira i Suljagica u nekom sarajevskom restoranu poslije svih onih pomilovanja koje je Budimir dao najvecim kriminalcima u BiH da shvatim kuda sve ovo ide,a to je jedna od najvecih ubleha poslijeratne Bosne i zlouptreba opravdanih zahtjeva Bosnjaka u RS.
ILVIIR

#2473 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Corto Maltese wrote:
ILVIIR wrote:
Corto Maltese wrote:
za razliku od tebe ja sam kulturan i odgovoricu ti i na ovo pitanje.
(a cekam odgovor od tebe na ca. 5 pitanja. samo da te upozorim da je to tipicno ponasanje jednog trola, koji izbjegava/ignorise nezgodna pitanja ili pokusa ih nekim bezveznim fazonom "zaobici".)

prvi mart je aktivan jedno godinu i po. rezultati njihovog rada cemo vidjeti tek u nekom srednjorocnom vremenu.

drago mi je da priznajes da si zivio u nekoj dalekoj galaksiji, jer ocigledno si propustio prijasnja ubijanja povratnika, ljudi na otvoru dzamija, fizicko i psihicka maltretiranja, gradnja crkava na mjestima dzamija ili u bosnjackim avlijama,.. itd

apsolutno se slazem sa boldiranim gore. to je zaista jedina mjera, ali kako to mozes sada mjeriti, kad uspjeh ili neuspjeh je tesko izmjeriti, kad jos nisu ni bili izbori? :) a kamoli da prodje jedan mandat u kojem bosnjaci imaju ikakav politicki uticaj (ili nemaju). zato strpimo se, pa cemo vidjeti. nemoj unaprijed osudjivati nesto, ako nemas kakvu bolju alternativu da predlozis i uradis. ali dobro, nazalost to mi je vec poprilicno poznato: bosnji je najbitnije, da ono svoje oblati, ispljuje, ponizi i onda se osjeca bolje. mi smo jedan poprilicno samodestruktivan narod, koji pati kolektivno od stokholmskog sindroma. to je onaj tipicni podanicki mentalitet popustanja, saginjanja, izbjegavanja kombinovano sa neogranicenim merhametom, samo et nemoj se sta zamjeriti. trebace nam dugo da se od tog izlijecimo i oporavimo..

ovo sadasnje stanje me podsjeca na svaki predizborni period (pogotov kod parlamentarnih izbora). tenzije se dizu, ljudi se pale, dolazi do incidenata, mediju to jos uzhuskaju i imamo stanje da covjek jos samo ceka kad ce ponovo rat.
Last edited by ILVIIR on 23/04/2014 08:25, edited 2 times in total.
ILVIIR

#2474 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by ILVIIR »

Corto Maltese wrote:Sudeći po pažljivom izboru riječi, i jakoj argumentaciji, rekao bih da se Hadži Lojo i direktno uključio u diskusiju.
zaista me ne cudi da ovako nesto nisi ranije "dobio".

kad pocnes argumentovano diskutirati, kanis se licnog nivoa i odgovoris postavljena pitanja, tek tada mozes ocekivati, da te ljudi uzmu zaozbiljno. ono sto je gore lik napisao misli vecina o tebi, samo iz drugih razloga ti nece tako direktno da kazu :razz:
Arsene Wenger

#2475 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Arsene Wenger »

Šuti ne talasaj da se četalji ne naljute. Jer kad se četalji naljute i počnu nas klat to obično bude našom krivicom. Inače oni nas nikad nisu klali a da im mi prvo nismo dali povoda za to. Bilo kakvog, dizanjem galame, ubistvom svata ili nečim trećim. Ne treba njima svakako neki specijalni razlog. Boriti se za svoja prava koja su ti oduzeta genocidom može samo dovesti do novog genocida. Zato šuti i ne talasaj.
Post Reply