Ukrajina

Post Reply
Captain Ahab

#24476 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kikibombona wrote:
AleksoMKD wrote:
Kikibombona wrote:Eventualni rat izmedju Srbije i Makedonije bi bio slican kao ovaj prozapadnjaka i prorusa u Ukrajini.
Vise bi se mi Makedonci pobili izmedju sebe.
Vjera utice na rat kao cisti kisik na vatru.

Kod nas u BiH etnicke razlike ne postoje. Nemaju nasi narodi nijedan obicaj koji nas razlikuje a da nije vezan za vjeru. Fizicki izgled, jezik, kultura.... sve je identicno.

Captain
Ma jasno je sta je Rusiji cilj, samo je pitanje u kojoj mjeri hoce da ga ostvare i da li ce onda apetiti jos porasti. Ima prostora za kompromis ali i za greske u koracima na obje strane.

Ima tu i pitanje presedana, "crvenih linija" i daljeg odnosa zapada i Rusije (sta sa ostalim bivsim sovjetskim republikama npr.). Ovo sto se desava je vece od Ukrajine (iz tacke gledista Rusije i zapada) i tesko je sve to uzeti u obzir i odrediti sta ce se dalje desavati.

U svakom slucaju mislim da ako Putin igra na potpunu pobjedu u ovoj situaciji s Ukrajinom, da ce dugorocno izgubiti jer precjenjuje snagu Rusije. Najbolje sto moze izvuci je gubitak na bodove (ili je to mozda nerijeseno?) - Ukrajina ekonomski povezana sa zapadom a vojno neutralna. Za vise od toga je vec kasno jer je jednostavno izgubio naklonost velikog dijela Ukrajinaca, a i zapad ce ipak malo drugacije postupati s Rusijom ubuduce.
Smatram da im velicina teritorije koju ce kontrolisati Novorusi nije vazna. Zele iskljucivo pravo veta kojim bi blokirali put Ukrajine u NATO i EU. To im je dovoljno.

U ovom trenutku rezultat je otprilike ovakav.... Ukrajina je porazena i pomoci joj nema. Ispali su kolosalni debili sto su dopustili da do sukoba dodje. Majdan je bio velika greska.

Utakmicu nastavljaju Rusija i zapad. Rusija trenutno gubi, mada su sa Krimom i Donbasom smanjili vodstvo zapada. Zapad ce tek biti u problemu kada bude morao posrnulu ukrajinsku ekonomiju vaditi iz g..... Tada Rusija moze doci u priliku da izjednaci i mozda preuzme vodstvo. Zapad trenutno ne trpi veliku stetu kao Rusija, ali bi mogli doci u nezavidnu poziciju kada im se siromasni sticenik natovari na kosti.
Slazemo se oko nebitnosti same novorusije i njene teritorije i oko trenutnog rezultata (da ga tako nazovemo).

S druge, ja mislim da ako stanje ostane kakvo jeste, Ukrajina ide naprijed i dugorocno je na dobitku (vec prolivena krv se nazalost nece vratiti). Tesko je primijetiti od vojnih dejstava, ali se vec desavaju procesi u tom smjeru (nedavna odluka o 40 milijardi dolara pomoci npr. ne pokazuje da zapad odustaje od Ukrajine), vrlo opsezne reforme koje su vec najavljene i sve veca podrska proreformskim snagama. Na neki nacin Ukrajinci imaju jedinstvenu sansu da u ovom vremenu teskoca proguraju reforme koje bi inace tesko progurali.

U tom smislu, meni je recimo interesantan pokazatelj da je vec nekoliko ljudi iz bivse pro-reformske vlade Saakashvilija postavljeno na visoka mjesta u Ukrajini. Znam da ce se proruski forumasi smijati tome :) ali je prva Saakashvilijeva vlada imala odlicne rezultate u reformama i gotovo su iskorijenili korupciju u Gruziji. To sto je Saakashviliju posle vlast udarila u glavu je druga prica.

Za mene je trenutno vise upitno to da li ce se Rusija pomiriti s ovakvim stanjem (znaci Ukrajina ekonomski povezana sa zapadom, vojno neutralna) ili ce htjeti vise, a vise moze dobiti samo daljom eskalacijom...
dječak sa šibicama

#24477 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Image

ova slika ce pametnom sve reci... vecina gradjana Donbasa su etnicki Ukrajinci, nikakvi Rusi, oni su manjina tamo.

Ali vecina Ukrajinaca u Donbasu govori ruski jezik, glasa za proruske stranke, i bore se u redovima DNR i LNR.
Lincoln-Burrows

#24478 Re: Ukrajina

Post by Lincoln-Burrows »

Imam osjećaj da su ovi vojnici ostavljeni namjerno u okruženju u Debalcevu kako bi tamo bili
poklani i tada bi mediji odradili posao i zapad bi složio lijepu priču kao uvod u intervenciju.

Kad ono skužili vojnici u okruženju da nije zgodno izgubiti glavu pa se masovno predaju a tko *ebe
nečije planove.
Captain Ahab

#24479 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Snimak iz vazduha Debaljceva i okoline pokazuje strahovite razmjere razaranja

muzicar_iz_parka

#24480 Re: Ukrajina

Post by muzicar_iz_parka »

karanana wrote:pa pizda ti materina tajkunska, vandredno/ratno stanje, dizi narod, vojsku, mobilizacija i rat. nema druge. pa da vidimo dokle ce rusi gurat i mjesat se. a ne u dijelu zemlje ginu vojnici i sve gori a u drugom oni se zajebavaju i igraju ligu prvaka.
ne odgovara tajkunu i slicnima ratno stanje.
Pokušao je da mobiliše veće snage, ali ne ide, neće ljudi jednostavno. Već je pisano na temi o tome, oni koji imaju para/uticaja masovno izbjegavaju mobilizaciju, jedno je ići na demontracije i tražiti rat stotinama kilometara od ratne zone, a druga stvar je stvarno ići tamo.

Kakva ti korist od prisilno mobilisanih i neobučenih kada ih pošalješ na ukopanog neprijatelja, samo džaba ljudi ginu.
Captain Ahab

#24481 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Lincoln-Burrows wrote:Imam osjećaj da su ovi vojnici ostavljeni namjerno u okruženju u Debalcevu kako bi tamo bili
poklani i tada bi mediji odradili posao i zapad bi složio lijepu priču kao uvod u intervenciju.

Kad ono skužili vojnici u okruženju da nije zgodno izgubiti glavu pa se masovno predaju a tko *ebe
nečije planove.
samo sto uopste nema tih snimaka masovne predaje osim one grupe juce, a ima puno snimaka vojske koja se izvukla (da, krvave, postradale i sa znatnim gubicima, ali su se ipak radje probijali nego predavali)...
General War

#24482 Re: Ukrajina

Post by General War »

dječak sa šibicama wrote:Image

ova slika ce pametnom sve reci... vecina gradjana Donbasa su etnicki Ukrajinci, nikakvi Rusi, oni su manjina tamo.

Ali vecina Ukrajinaca u Donbasu govori ruski jezik, glasa za proruske stranke, i bore se u redovima DNR i LNR.
:lol: Evo i ovi ce pricat ukrajinski jezik i borit ce se u redovima ukrajinske vojske :D ...pravi ukajinci

American soldiers from the 173rd Airborne Brigade at Camp Ederle in Vicenza, Italy, are expected to be leaving the base once again to head to Ukraine to help train soldiers for their fight against Russia, an Italian newspaper reports.

The operation will be part of a project outlined by Lt. Gen. Gen. Ben Hodges, the head of U.S. Army Europe, earlier this month, reports the newspaper, Il Giornale, and will involve the same division that traveled to Ukraine last September for another NATO exercise, Rapid Trident, according to a translation of the Italian newspaper report...
Lincoln-Burrows

#24483 Re: Ukrajina

Post by Lincoln-Burrows »

Captain Ahab wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Imam osjećaj da su ovi vojnici ostavljeni namjerno u okruženju u Debalcevu kako bi tamo bili

nečije planove.
samo sto uopste nema tih snimaka masovne predaje osim one grupe juce, a ima puno snimaka vojske koja se izvukla (da, krvave, postradale i sa znatnim gubicima, ali su se ipak radje probijali nego predavali)...
Kao što kažeš nema pravih snimki pa bolje da se malo sačeka,
u svakom slučaju privodi se to kraju iako bih volio da se ti vojnici
probiju bez gubitaka, zarobljeništvo je gadna stvar.

Odabrali su proruski grad kao strateško mjesto za stacioniranje vojske,
a to je vidimo sada bio jako glup potez.
Captain Ahab

#24484 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

muzicar_iz_parka wrote:
karanana wrote:pa pizda ti materina tajkunska, vandredno/ratno stanje, dizi narod, vojsku, mobilizacija i rat. nema druge. pa da vidimo dokle ce rusi gurat i mjesat se. a ne u dijelu zemlje ginu vojnici i sve gori a u drugom oni se zajebavaju i igraju ligu prvaka.
ne odgovara tajkunu i slicnima ratno stanje.
Pokušao je da mobiliše veće snage, ali ne ide, neće ljudi jednostavno. Već je pisano na temi o tome, oni koji imaju para/uticaja masovno izbjegavaju mobilizaciju, jedno je ići na demontracije i tražiti rat stotinama kilometara od ratne zone, a druga stvar je stvarno ići tamo.

Kakva ti korist od prisilno mobilisanih i neobučenih kada ih pošalješ na ukopanog neprijatelja, samo džaba ljudi ginu.
Ne budite smijesni ljudi s tom pricom o tome kako nece da idu na mobilizaciju. Fol je u novcu, podrski zapada (i eventualnog gubitka te podrske), i prije svega opreza od dalje eskalacije situacije (vec sam pisao o tome sire par strana unazad).

Da Ukrajinci hoce dici vojsku, digli bi ih, u krajnjem slucaju ko pita narod hoce li ratovati ili nece, kada dodju po tebe ides kao i svugdje, a tih sto ce eventualno pobjeci na zapad ili kupiti izlaz je malo. Puno Ukrajinaca je uostalom vrlo motivirano i dobrovoljno se javljaju u vojsku...
Captain Ahab

#24485 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Snimak ukr. vojnika koji se povlace iz Debalceva

Captain Ahab

#24486 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Ukrajinci javljaju da su se svi vec izvukli iz Debaljceva, ukljucujuci i specijalce iz 3. i 8. pukovnije i padobrance 95. brigade koji su obezbjedjivali koridor.

Vidjecemo sutra dok se malo slegnu stvari sta se sve desilo...
muzicar_iz_parka

#24487 Re: Ukrajina

Post by muzicar_iz_parka »

Captain Ahab wrote:
Ne budite smijesni ljudi s tom pricom o tome kako nece da idu na mobilizaciju. Fol je u novcu, podrski zapada (i eventualnog gubitka te podrske), i prije svega opreza od dalje eskalacije situacije (vec sam pisao o tome sire par strana unazad).

Da Ukrajinci hoce dici vojsku, digli bi ih, u krajnjem slucaju ko pita narod hoce li ratovati ili nece, kada dodju po tebe ides kao i svugdje, a tih sto ce eventualno pobjeci na zapad ili kupiti izlaz je malo. Puno Ukrajinaca je uostalom vrlo motivirano i dobrovoljno se javljaju u vojsku...
Čemu onda oni silni protesti protiv mobilizacije ako su svi srećni da ih pozovu u vojsku?
Na zapad malo teže mogu pobjeći zbog viza, ali bilo je više slučajeva bježanja tamo gdje im ne treba tj. u Rusiju.
Mrzi me sad da tražim, ali u par navrata je u samim ukrajinskim medijima bilo tekstova o slabom odzivu na mobilizaciju, a što se tiče eskalacije, ako ono ljetos nije bila eskalacija a i događaji od decembra do ovih dana, onda ne znam šta je.
Jedino što se mogu složiti je da se ne uvodi zvanično ratno stanje zbog MMF-a, ali to je samo formalnost,ni Hrvatska npr. nikad nije proglasila ratno stanje tokom 4 godine rata, a znamo kakav je to rat bio.
Da je jednostavna mobilizacija, ne bi se dizala starosna dob na 60 godina, na preko 35 miliona stanovnika van Donbasa u Ukrajini bi valjda trebali moći dići više nego dovoljno "mlađih" ako se radi o mobilizaciji ispod 100 000 vojnika.
KAMI666

#24488 Re: Ukrajina

Post by KAMI666 »

Evo sto misli narod Ukrajine o zlikovcu Poroshenku i njegovim nacistickim psima:
Kikibombona

#24489 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Captain Ahab wrote:
Slazemo se oko nebitnosti same novorusije i njene teritorije i oko trenutnog rezultata (da ga tako nazovemo).

S druge, ja mislim da ako stanje ostane kakvo jeste, Ukrajina ide naprijed i dugorocno je na dobitku (vec prolivena krv se nazalost nece vratiti). Tesko je primijetiti od vojnih dejstava, ali se vec desavaju procesi u tom smjeru (nedavna odluka o 40 milijardi dolara pomoci npr. ne pokazuje da zapad odustaje od Ukrajine), vrlo opsezne reforme koje su vec najavljene i sve veca podrska proreformskim snagama. Na neki nacin Ukrajinci imaju jedinstvenu sansu da u ovom vremenu teskoca proguraju reforme koje bi inace tesko progurali.

U tom smislu, meni je recimo interesantan pokazatelj da je vec nekoliko ljudi iz bivse pro-reformske vlade Saakashvilija postavljeno na visoka mjesta u Ukrajini. Znam da ce se proruski forumasi smijati tome :) ali je prva Saakashvilijeva vlada imala odlicne rezultate u reformama i gotovo su iskorijenili korupciju u Gruziji. To sto je Saakashviliju posle vlast udarila u glavu je druga prica.

Za mene je trenutno vise upitno to da li ce se Rusija pomiriti s ovakvim stanjem (znaci Ukrajina ekonomski povezana sa zapadom, vojno neutralna) ili ce htjeti vise, a vise moze dobiti samo daljom eskalacijom...
Rusija se mora pomiriti i pomirila se. Pitanje je da li Ukrajina i njihovi mentori pristaju na 'pravo veta' za Donbas?

Ako se sukob nastavi Ukrajinci samo mogu izgubiti. Nista dobiti nece. Ako bi se sukobi nastavili rizikovali bi da izgubi Marijupolj (ili kako se vec zove), mozda i Harkov, te u nekoj varijanti eskalacije sve do rijeke Dnjepar.

Rusija racuna na to da ce Ukrajina imati ekonomskih problema, da ce u buducnosti izbiti pobune i da ce se ponovo ratiti u rusku orbitu. Vjerovatno im je takva racunica. Mozda misle upumpati lovu u malu Novorusiju kako bi privukli ostale Ukrajince.

Ukrajina ima sansu da se normalizuje i da krene putem prosperiteta. Medjutim, kada vidim Grcku, Portugal i druge drzave, koje su po svemu u boljoj poziciji od Ukrajine, nisam pretjerani optimista. Tesko da ce im svabo drzati ekonomiju, velika je to drzava i ima velike potrebe. Nadam se da ce uspjeti, mada se ne bih kladio.
Captain Ahab

#24490 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Poroshenko u Artemovsku danas s vojnicima koji su se izvukli iz Debaljceva

Image

Image

Image
AleksoMKD

#24491 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

http://112.ua/obshchestvo/sostavlen-spi ... 92347.html

Ukrajinsko ministarstvo unutrasnjih poslova sastavilo listu od 6.000 Ukrajinskih marinaca i mornara koji su bili stacionirani na Krimu a koji su presli u sastav Ruskih oruzanih snaga i sprema tuzbu protiv njih.
Captain Ahab

#24492 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

muzicar_iz_parka wrote:
Captain Ahab wrote:

Čemu onda oni silni protesti protiv mobilizacije ako su svi srećni da ih pozovu u vojsku?
Na zapad malo teže mogu pobjeći zbog viza, ali bilo je više slučajeva bježanja tamo gdje im ne treba tj. u Rusiju.
Mrzi me sad da tražim, ali u par navrata je u samim ukrajinskim medijima bilo tekstova o slabom odzivu na mobilizaciju, a što se tiče eskalacije, ako ono ljetos nije bila eskalacija a i događaji od decembra do ovih dana, onda ne znam šta je.
Jedino što se mogu složiti je da se ne uvodi zvanično ratno stanje zbog MMF-a, ali to je samo formalnost,ni Hrvatska npr. nikad nije proglasila ratno stanje tokom 4 godine rata, a znamo kakav je to rat bio.
Da je jednostavna mobilizacija, ne bi se dizala starosna dob na 60 godina, na preko 35 miliona stanovnika van Donbasa u Ukrajini bi valjda trebali moći dići više nego dovoljno "mlađih" ako se radi o mobilizaciji ispod 100 000 vojnika.

Koji silni protesti u zemlji od 40 miliona stanovnika? Na stranu to sto pricaju novoruski izvori, ali nekoliko demonstracija su nista u odnosu na velicinu zemlje.

Ono ljetos jeste bila eskalacija i s jedne i druge strane, ali ako mislis da ne moze gore varas se...
Captain Ahab

#24493 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kikibombona wrote:
Captain Ahab wrote:

Rusija se mora pomiriti i pomirila se. Pitanje je da li Ukrajina i njihovi mentori pristaju na 'pravo veta' za Donbas?

Ako se sukob nastavi Ukrajinci samo mogu izgubiti. Nista dobiti nece. Ako bi se sukobi nastavili rizikovali bi da izgubi Marijupolj (ili kako se vec zove), mozda i Harkov, te u nekoj varijanti eskalacije sve do rijeke Dnjepar.

Rusija racuna na to da ce Ukrajina imati ekonomskih problema, da ce u buducnosti izbiti pobune i da ce se ponovo ratiti u rusku orbitu. Vjerovatno im je takva racunica. Mozda misle upumpati lovu u malu Novorusiju kako bi privukli ostale Ukrajince.

Ukrajina ima sansu da se normalizuje i da krene putem prosperiteta. Medjutim, kada vidim Grcku, Portugal i druge drzave, koje su po svemu u boljoj poziciji od Ukrajine, nisam pretjerani optimista. Tesko da ce im svabo drzati ekonomiju, velika je to drzava i ima velike potrebe. Nadam se da ce uspjeti, mada se ne bih kladio.
Ukrajina se vec u septembru pomirila sa Donbasom i nisu oni bili ti koji su eskalirali rat sada u januaru. Sto se tice veta na ekonomske integracije Ukrajine sa zapadom, Rusija ga nije dobila do sada niti ce ga dobiti bez dalje eskalacije.

Ukrajina sigurno nece pokusati vojno da vrati Donbas jer su svjesni toga da im Rusija to ne bi dozvolila. Mozda za nekoliko godina ako se osjete dovoljno jaki kao Sakasvili u Gruziji ali sumnjam (znaju uostalom kako je to proslo u Gruziji)...
General War

#24495 Re: Ukrajina

Post by General War »

Captain Ahab wrote:
Kikibombona wrote:
Captain Ahab wrote:

Ukrajina se vec u septembru pomirila sa Donbasom i nisu oni bili ti koji su eskalirali rat sada u januaru. Sto se tice veta na ekonomske integracije Ukrajine sa zapadom, Rusija ga nije dobila do sada niti ce ga dobiti bez dalje eskalacije.

Ukrajina sigurno nece pokusati vojno da vrati Donbas jer su svjesni toga da im Rusija to ne bi dozvolila. Mozda za nekoliko godina ako se osjete dovoljno jaki kao Sakasvili u Gruziji ali sumnjam (znaju uostalom kako je to proslo u Gruziji)...
Gruzija je isla sama u ratnu avanturu...rokala po ruskoj manjini, dok Ukrajina sasvim drugacije izgleda, stvar je u kupovini vremena, nema u ovom konfliktu nepoznanica, Ukrajini treba vremena da se reorganizuje vose odavno nije ATO operacija...Rusija je ta sto trosi resurse...
Martinez_

#24496 Re: Ukrajina

Post by Martinez_ »

General War wrote:
Gruzija je isla sama u ratnu avanturu...rokala po ruskoj manjini, dok Ukrajina sasvim drugacije izgleda, stvar je u kupovini vremena, nema u ovom konfliktu nepoznanica, Ukrajini treba vremena da se reorganizuje vose odavno nije ATO operacija...Rusija je ta sto trosi resurse...
Stvarno veruješ da je moguće vojno slomiti ovu teritoriju (inače ne veću od pola BiH) u kojoj su se Rusi trajno pozicionirali? Pa što više zapad bude ulagao u opremanje kijevskih pučista to je podstrek Rusiji da još otvorenije nastupa sa svojim arsenalom. Od početka se poigravaju sa Kijevom. Bolje im je, nakon svega, ne udarati na Vladimira Vladimiroviča.

Vidimo koliko ih je koštao puč. Krima i Donbasa. Malo li je?
Captain Ahab

#24497 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Odlican potez :thumbup:
Sakasviliju jeste vlast udarila u glavu pred kraj vladavine u Gruziji, ali je on uspio provesti duboke reforme. Pri tom dobro poznaje Ukrajinu (cak i jezik, studirao u Kijevu, navodno zna i Poroshenka iz studentskih dana)...
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#24498 Re: Ukrajina

Post by emillio estevez »

Eto doslo do pada,povlacenja i predaje Ukrajinske vojske.

Steta sto i u domovinskom ratu nisu isti razmisljali Bosnjaci i Hrvati..

ž :?
dječak sa šibicama

#24499 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Sakaashvili je proveo tako duboke reforme, da ne smije nosom promoliti u Gruziju, gdje bi ga lincovali sami gruzijci.

On kao savjetnik Poroshenka, pravi covjek na pravom mjestu.
radostan dan

#24500 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

slava ukraini...
Post Reply