Slazemo se oko nebitnosti same novorusije i njene teritorije i oko trenutnog rezultata (da ga tako nazovemo).Kikibombona wrote:Vjera utice na rat kao cisti kisik na vatru.AleksoMKD wrote:Vise bi se mi Makedonci pobili izmedju sebe.Kikibombona wrote:Eventualni rat izmedju Srbije i Makedonije bi bio slican kao ovaj prozapadnjaka i prorusa u Ukrajini.
Kod nas u BiH etnicke razlike ne postoje. Nemaju nasi narodi nijedan obicaj koji nas razlikuje a da nije vezan za vjeru. Fizicki izgled, jezik, kultura.... sve je identicno.
Captain
Smatram da im velicina teritorije koju ce kontrolisati Novorusi nije vazna. Zele iskljucivo pravo veta kojim bi blokirali put Ukrajine u NATO i EU. To im je dovoljno.Ma jasno je sta je Rusiji cilj, samo je pitanje u kojoj mjeri hoce da ga ostvare i da li ce onda apetiti jos porasti. Ima prostora za kompromis ali i za greske u koracima na obje strane.
Ima tu i pitanje presedana, "crvenih linija" i daljeg odnosa zapada i Rusije (sta sa ostalim bivsim sovjetskim republikama npr.). Ovo sto se desava je vece od Ukrajine (iz tacke gledista Rusije i zapada) i tesko je sve to uzeti u obzir i odrediti sta ce se dalje desavati.
U svakom slucaju mislim da ako Putin igra na potpunu pobjedu u ovoj situaciji s Ukrajinom, da ce dugorocno izgubiti jer precjenjuje snagu Rusije. Najbolje sto moze izvuci je gubitak na bodove (ili je to mozda nerijeseno?) - Ukrajina ekonomski povezana sa zapadom a vojno neutralna. Za vise od toga je vec kasno jer je jednostavno izgubio naklonost velikog dijela Ukrajinaca, a i zapad ce ipak malo drugacije postupati s Rusijom ubuduce.
U ovom trenutku rezultat je otprilike ovakav.... Ukrajina je porazena i pomoci joj nema. Ispali su kolosalni debili sto su dopustili da do sukoba dodje. Majdan je bio velika greska.
Utakmicu nastavljaju Rusija i zapad. Rusija trenutno gubi, mada su sa Krimom i Donbasom smanjili vodstvo zapada. Zapad ce tek biti u problemu kada bude morao posrnulu ukrajinsku ekonomiju vaditi iz g..... Tada Rusija moze doci u priliku da izjednaci i mozda preuzme vodstvo. Zapad trenutno ne trpi veliku stetu kao Rusija, ali bi mogli doci u nezavidnu poziciju kada im se siromasni sticenik natovari na kosti.
S druge, ja mislim da ako stanje ostane kakvo jeste, Ukrajina ide naprijed i dugorocno je na dobitku (vec prolivena krv se nazalost nece vratiti). Tesko je primijetiti od vojnih dejstava, ali se vec desavaju procesi u tom smjeru (nedavna odluka o 40 milijardi dolara pomoci npr. ne pokazuje da zapad odustaje od Ukrajine), vrlo opsezne reforme koje su vec najavljene i sve veca podrska proreformskim snagama. Na neki nacin Ukrajinci imaju jedinstvenu sansu da u ovom vremenu teskoca proguraju reforme koje bi inace tesko progurali.
U tom smislu, meni je recimo interesantan pokazatelj da je vec nekoliko ljudi iz bivse pro-reformske vlade Saakashvilija postavljeno na visoka mjesta u Ukrajini. Znam da ce se proruski forumasi smijati tome
Za mene je trenutno vise upitno to da li ce se Rusija pomiriti s ovakvim stanjem (znaci Ukrajina ekonomski povezana sa zapadom, vojno neutralna) ili ce htjeti vise, a vise moze dobiti samo daljom eskalacijom...