INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24451 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Eu poticaji
A mi necemo da radimo oko stoke
A mi necemo da radimo oko stoke
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
mishic
#24453 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Politička kriza i neizvjesnost guše i ugrožavaju kompletnu privredu. Iseljavanje je sve masovnije a penzioni fondovi sve prazniji. Vlast podiže poreze i namete odakle se oni namiruju. Malo legalno kroz visoka primanja i po nekoliko izvora koje koriste a nezaposlenost i siromaštvo rastu. Kriza lomi sirotinju a sirotinja šuti i trpi. Gomila se para na paru a uš ide na fukaru.
Predugo ovo traje da bi bilo izdrživo a oni koji su u poziciji da se u ovakvom haosu najbolje namiruju i podmiruju misle da će ovo vječno trajati. Mnogo pojedinaca je ulagalo i uložilo sredstva u poljoprivredu ali su zbog nesigurnosti, uvoza smeća i činjenice da šverceri, nakupci i nekontrolisani trgovački lobiji obaraju cijene i guše proizvodnju odustali od rada od koga ne mogu ni preživljavati. Gdje nema reda i države nema ni mogućnosti za proizvodnju.
Korupcijom poticaji idu u pogrešne ruke i samo oni koji su već krupni proizvođači i mešetari dijele ta sredstva a sitni proizvođači ne mogu ni blizu tih fondova. Nisu dovoljno moćni da proizvodima podmire i troškove proizvodnje i korumpirane činovnike koji raspolažu tim fondovima. Zemlja neobrađena, mašine leže i propadaju, proizvodnja se gasi i jedino će te mašine, objekti i ugušeni potencijali poslužiti smještaju prosvjednika i redanju oko institucija kao kod Vučića.
Predugo ovo traje da bi bilo izdrživo a oni koji su u poziciji da se u ovakvom haosu najbolje namiruju i podmiruju misle da će ovo vječno trajati. Mnogo pojedinaca je ulagalo i uložilo sredstva u poljoprivredu ali su zbog nesigurnosti, uvoza smeća i činjenice da šverceri, nakupci i nekontrolisani trgovački lobiji obaraju cijene i guše proizvodnju odustali od rada od koga ne mogu ni preživljavati. Gdje nema reda i države nema ni mogućnosti za proizvodnju.
Korupcijom poticaji idu u pogrešne ruke i samo oni koji su već krupni proizvođači i mešetari dijele ta sredstva a sitni proizvođači ne mogu ni blizu tih fondova. Nisu dovoljno moćni da proizvodima podmire i troškove proizvodnje i korumpirane činovnike koji raspolažu tim fondovima. Zemlja neobrađena, mašine leže i propadaju, proizvodnja se gasi i jedino će te mašine, objekti i ugušeni potencijali poslužiti smještaju prosvjednika i redanju oko institucija kao kod Vučića.
- dječak sa šibicama
#24454 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Seljaci su se generalno ubezobrazili, prije par godina bili su oni protesti hrvatskih seljaka pa blokiraju ceste, traze poticaje ovo ono, a svi voze najnovijeg Deera, Deutza, Valtru jbt postoji cak i Lamborgini traktor, i to se prodaje na nasem trzitu. Finska Valtra je ko dnevna soba, sjedis u traktoru ko da si za volanom enterprajza, to sve kosta po vise stotina hiljada eura. Poticaji drzave su i do 50% cijene, u EU, a kod nas takodje imaju jako dobre poticaje za mehanizaciju i sjemena i tako dalje.
Ali oni kazu ne isplati im se. Znam seljake kojima se isplati, jedan je racunao i sracunao da na nekakvih 20-30 hektara posijanog kukurza, kad odbije sve troskove u vidu sjemena nafte prihrane djubriva itd, zaradi dvadesetak hiljada maraka. Samo na kukuruzu, a siju oni psenicu zob soju itd. Nekad ga sjebe elementarna nepogoda, ali uglavnom su u plusu.
Uzgajanje zivine isplatno takodje, nego oni bi valjda mjesecne prihode od 10 i vise milja za jedno malo obiteljsko gospodarstvo, pa im sve ostalo mrsavo.
Nego treba raditi, lakse laprdati ko mi na forumu
Najjaca mi je izvlaka "sverceri obaraju cijene", pa gdje su te oborene cijene?
paradajz 5 maraka, krastavac 4
Ali oni kazu ne isplati im se. Znam seljake kojima se isplati, jedan je racunao i sracunao da na nekakvih 20-30 hektara posijanog kukurza, kad odbije sve troskove u vidu sjemena nafte prihrane djubriva itd, zaradi dvadesetak hiljada maraka. Samo na kukuruzu, a siju oni psenicu zob soju itd. Nekad ga sjebe elementarna nepogoda, ali uglavnom su u plusu.
Uzgajanje zivine isplatno takodje, nego oni bi valjda mjesecne prihode od 10 i vise milja za jedno malo obiteljsko gospodarstvo, pa im sve ostalo mrsavo.
Nego treba raditi, lakse laprdati ko mi na forumu
Najjaca mi je izvlaka "sverceri obaraju cijene", pa gdje su te oborene cijene?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24455 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pokazi mi prst koji voli radit i sjekirom cu ga odfikarit
-
Hakiz
-
belfy
#24457 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kazu dvojica koja su tu stoku vidjela samo kada je konzumiraju i jos se sloze... na stranu sto bi se neki i javio i rekao da je vidio barem kravu uzivo, ali ako je vec sve tako onda se lagano udruzite i u biznis. napravite farmu i pumpaj (izraz koristim zbog popularnosti, ofkors). cuj "mi necemo", a na svim drugim temama bi mu ta recenica bila "vi necete". licemjeri.
- ElRe
#24458 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nema je ni u Srbiji odakle smo najviše uvozili živa grla. Sad se uvozi iz Rumunije, Mađarske, Holandije...dječak sa šibicama wrote: ↑17/03/2025 21:52 Meni jedan mesar rece da teletine vise uopce nema u BiH, ne "proizvodi se", samo uvozna. Junetine ima, a zasto je to tako, nije precizirao.
Ja pretpostavljam da se june isplati, malo je vece to je vec polukrava i dobije se vise mesa. Ali on on tvrdi da teletine nema u BiH na trzistu, sve se uvozi.
Vjv se zato moze i naci pristupacnija cijena junetine, mislim ima juneceg buta i skupljeg i jeftinijeg, teletina je sva skupa ko vrag.
- dječak sa šibicama
#24459 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kravama bi se valjda trebali baviti ljudi koji znaju nesto o tome, truba bata ili ja o kravama znamo uglavnom da kazu mu.
U svakom slucaju, cijene mesa su astronomske izmedju ostalog i sto imamo sve manju domacu proizvodnju. Rodjak u GZ drzi mesnicu, po stoku je isao u Bijeljinu a u zadnje vrijeme sve cesce u susjednu drzavu. Zar to nije zalosno, u cijelom kantonu i sire, niko ne uzgaja bikove i junice.
Kriva drzava? pa sta cemo sa tim, slegnuti ramenima i hajmo sta je rekao Dodik.
Ako je drzava nakaradna, o cemu onda govorimo, sta se to tako sveto nezamjenjivo suvereno brani ako drzava nema proizvodnju nicega.
U svakom slucaju, cijene mesa su astronomske izmedju ostalog i sto imamo sve manju domacu proizvodnju. Rodjak u GZ drzi mesnicu, po stoku je isao u Bijeljinu a u zadnje vrijeme sve cesce u susjednu drzavu. Zar to nije zalosno, u cijelom kantonu i sire, niko ne uzgaja bikove i junice.
Kriva drzava? pa sta cemo sa tim, slegnuti ramenima i hajmo sta je rekao Dodik.
Ako je drzava nakaradna, o cemu onda govorimo, sta se to tako sveto nezamjenjivo suvereno brani ako drzava nema proizvodnju nicega.
- ElRe
#24460 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uvoz govedjeg mesa u Hrvatsko je za 10 godine skočio sa 9 000 tona na 35 000 tona, broj muznih krava pao sa 182 000 na 79 000 itd itd
Slični padovi su i u Srbiji, što je još gore jer su oni izrazito poljoprivredno - stočarska država.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- madesa
#24463 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
bila u bingu 13km prije mjesec-dva
- Domaci izdajnik
#24464 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pas im mater lopovsku čuj čokolada skoro 20 KM
za te pare se kupi premium bombonjera koju nosiš u kurvanje

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#24465 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jos malo, ko kokain ce biti cijena. 
-
NediM17
#24466 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uskoro ide choco kartel. 
-
Trappist
-
laik1981
#24468 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bila ta cokolada 13, 19 ili 300KM meni ne znaci nista. Ne bih je kupio ni da je cener
S druge strana svaka roba ima svog kupca. Neko ce je kupiti bas zbog toga sto je 20 maraka.
Cudno je ovo trziste i sve vise se prilagodjava onima koji imaju zestoka primanja, a takvih ima dosta u ovoj, sivilom okovanoj, ekonomiji.
S druge strana svaka roba ima svog kupca. Neko ce je kupiti bas zbog toga sto je 20 maraka.
Cudno je ovo trziste i sve vise se prilagodjava onima koji imaju zestoka primanja, a takvih ima dosta u ovoj, sivilom okovanoj, ekonomiji.
-
gozila555
#24469 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
cjene prilagodjene nasim politicarima,nerko nikad nije otisao u prodavnicu,sve mu zena kupuje,ni ne zna kolika mu je plata ,jer uvijek ima,ne moze on jednu platu potrosit za jedan mjesec.
-
laik1981
#24470 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Politicarima, kartelasima, kojekakvim infuencerima, kuravelama, "export-import" strucnjacima, kojekakvim agencijama koje rentaju sve i svasta, itd, itd... Spisak onih koji vrte ogromnim kolicinama novca je ogroman.
- dječak sa šibicama
#24471 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kupaca ima, ne bi bilo na polici da nema, ostaje samo pitanje sta ce ona ogromna vecina koja ovo nikada kupiti nece sve i da je 10 maraka, i sam sam medju njima.
Hoce li cijena ovoga pasti nize na f cking Milku, ili ce Milka putem ovih visina
Dobro salu na stranu, delikates, cijene delikatesa i "visokotarifnih roba" niti nisu pod upitnikom. Uvijek bilo i bice skupo.
Hoce li cijena ovoga pasti nize na f cking Milku, ili ce Milka putem ovih visina
Dobro salu na stranu, delikates, cijene delikatesa i "visokotarifnih roba" niti nisu pod upitnikom. Uvijek bilo i bice skupo.
-
laik1981
#24472 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Milka je vec haman na tim visinama. Za sitnu buraniju ostaju milkent i slicne poslastice 
- dječak sa šibicama
#24473 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sprind lokumi i cokolada iz Visokog

- Domaci izdajnik
#24474 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ova čokolada je u njemačkom Kauflandu 7.5 ojra...
Lindt tamo važi za prilično skup brend.
-
gozila555
#24475 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pa lindt je oduvijek bio skup,posto su i ostale losije cokolade poskupile,logicno da ce i ove luksuzne.