Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dje kapija 8, ovaj je to fulao.. OCD me napada, moram znati dje kapija 8 i zasto ima od 1 do 7 pa 9
Trokuce kapija 8, Tetovo 9 i sad ne znam da li je postojala kapija 10 ali ona kapija na kraju Valjaonica 3 dole prema Banlozima je isto imala neki broj al ne znam koji.
Kapija sedam se nalazila u Trokućama. Silazilo se od Trokuća strmim putem i koristili su je radnici iz Tetova, sa Zmajevca kao i radnici naseljeni uz bazen u Trokućama. Put sa kapije je vodio prema MR radionicama, Blumingu, Koksari, Krečnoj peći…
Kapija devet, jedna od najstarijih kapija koja je do izgradnje novog dijela ŽZ služila samo za kamione koji su izvozili bernu i trosku na odlagalište između naselja Tetovo i Gradišće. Još davno kružila je priča da će se na tom mjestu praviti aerodrom, ali evo već stoljeće kako se tu odlaže jalovina iz VP, a ogroman prostor nije popunjen.
Pa mogu li se igdje naci prijeratne slike tih kamiona iz zeljezare, voznog parka, npr. 60, 70 i 80 godine?
Opet se vracamo na temu muzeja, kojima bi se toliko toga moglo prikazati, ovako hiljadu puta cuo od ljudi koji dodju u Zenicu prvi put, ma nema ovdje nista vidjeti...
Pretpostavljam da su koristili uglavnom vozila bivsih komunistickih zemalja...
clio_dci120 wrote:Pa mogu li se igdje naci prijeratne slike tih kamiona iz zeljezare, voznog parka, npr. 60, 70 i 80 godine?
Opet se vracamo na temu muzeja, kojima bi se toliko toga moglo prikazati, ovako hiljadu puta cuo od ljudi koji dodju u Zenicu prvi put, ma nema ovdje nista vidjeti...
Pretpostavljam da su koristili uglavnom vozila bivsih komunistickih zemalja...
ma ja, ozbiljna drzava je imala svoje kamione, i to iz vise fabrika. inace, iz djetinjstva se sjecam da su trosku i ostalo vozili damperi. bila dosta zajebana raskrsnica u tetovu, missim prelazis cestu a iz zeljezare ide cudoviste. bili i semafori, uvjek izvaljeni.
dosta su se koristile rabe za odvoz gotovih armatura. isto cudvista, stajaznam, 15 metara dug, puni armature ko oko i po cjeli dan prolaze tadasnjom ulicom mose pijade. bilo je njemackih manova.
Last edited by Tempo on 27/01/2018 16:38, edited 1 time in total.
pricalo se tad za nekog tipa kojeg su zvali baraba, kao vozio negdje u irak ili kuvajt i u turskoj prodo i kamion i tovar, a firmi se javio sa razglednicom na kojoj je napisao nema rabe, nema ni barabe. sto bi se reklo, zbogom zohari.
U jednoj grupi na FB pronasao sam sliku TAM-ama od Zenicatransa, sad ne mogu naci. I njega su rasturili kao vecinu drzavnih firmi, ispustili su zlatnu koku, tj. oblast medjunarodnog transporta, a imali su iskustvo, bili uhodani i povuku se iz tog posla, koji sada trenutno cvijeta.
Znam da negdje u okolini Zenice ima gomila dampera, koji su pred sami rat ostavljeni, i bukvalno struhli, nisu ih ni zastitili kako treba. Mislim da je lokacije negdje kod onoga jezera na Moscanici.
clio_dci120 wrote:U jednoj grupi na FB pronasao sam sliku TAM-ama od Zenicatransa, sad ne mogu naci. I njega su rasturili kao vecinu drzavnih firmi, ispustili su zlatnu koku, tj. oblast medjunarodnog transporta, a imali su iskustvo, bili uhodani i povuku se iz tog posla, koji sada trenutno cvijeta.
Znam da negdje u okolini Zenice ima gomila dampera, koji su pred sami rat ostavljeni, i bukvalno struhli, nisu ih ni zastitili kako treba. Mislim da je lokacije negdje kod onoga jezera na Moscanici.
I ja znam za te kraj moscanice, stoje j propadaju
A zar Alba nema onaj FAP na kojem pise da je to tradicionalno vozilo za pranje ulica od 60tih?
Meni on ne izgleda lose Doduse nisam ga vido dugo...
Pretpostavljam da nema ove starije ekipe na ovome podforumu, a bas me zanima da li je bilo zanimljivih vozilica u nasem gradu prije rata, kao u nekin drugim ex Yu gradovima tipa Abartha, Ford Caprija, ovi hot hacevi iz 80-ih
Na slikama sve sto primjetim su ova jeftinija vozila.
clio_dci120 wrote:U jednoj grupi na FB pronasao sam sliku TAM-ama od Zenicatransa, sad ne mogu naci. I njega su rasturili kao vecinu drzavnih firmi, ispustili su zlatnu koku, tj. oblast medjunarodnog transporta, a imali su iskustvo, bili uhodani i povuku se iz tog posla, koji sada trenutno cvijeta.
I ja znam za te kraj moscanice, stoje j propadaju
A zar Alba nema onaj FAP na kojem pise da je to tradicionalno vozilo za pranje ulica od 60tih?
Meni on ne izgleda lose Doduse nisam ga vido dugo...
Pa ima upravo FAP 13, ali je oronuo Nedavno sam ga vidio, jedva se vuce uz ono brdo pored Verdija.
Koliko vrijede?
Mislim koliko su vrijedili kada su kupljeni? Ti kamioni su preskupi...
Šteta da su se ovako raspali, a da nikada nisu bili ni upotrebljeni.
Pa haman da sam pročitao članak da su kupljeni nekad pred rat i da su gore parkirani novi i da nikad nisu bili čak ni upotrebljeni.
Upravi si Jimi, i ja sam cuo da su kupljeni oko 91 godine i nisu nikako eksploatisani, samo istestirani. Uzeti jer je postojao plan da se otvori neka nova jama na Mosnaici, pa onda valjda voda napunila to iskopiste, sto je ustvari sad to jezero i odustalo se od daljeg istrazivanja.
Buduci da su jos po zavrsetku rata damperi bili relativno noviji modeli, jer su to jako skupe igracke koje se eksploatisu duzi niz godina, i poslije rata 95 96 godine su ako nista mogli su se prodati za fine pare.
Ovdje se opet postavlja pitanje odgovornosti tadasnjih celnih ljudi rudnika sto su pustili da damperi milionske vrijednosti propadnu samo tako...Da su uredno konzervirani u nekoj garazi ili hangaru u okrugu rudnika, poslije rata se mogla fina para uzeti za te dampere! Po meni je kriminal sto nikada niko nije za ovo odgovarao. Na proljece definitivno idem posjetiti ovo mjesto.
damperi sa slike su sredinom sedamdesetih punim plucima i karburatorima prevozili trosku i jalu iz zeljezare tamo gore iznad tetova, sve do rata. devedestprve je vec uveliko nastupao raspad sistema i nije se nigdje nabavljala nova oprema. samo kalasnjikovi, poserem im se u kalasnjikov.
Last edited by Tempo on 28/01/2018 17:11, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809 wrote:
Trazi, trazi, sve sto zelis prstom mi pokazi:
Imali smo mi svoja vozila, FAP, TAM, ZCZ
Dobra fotografija, sjećam se da sam kao dijete jeo ćevape kod Vranješa, preko ljeta se tu uz Kočevu prodavala lubenica.
A što se kamiona tiče, najzanimljiviji kamion je imao Zilić, vozio je nekog starog Džemsa, sa sajlom i kukom za samoizvlačenje.
To je bio jedini kamion u Zenici koji je mogao odvesti opremu za relej na Liscu. Kad uključi redukciju, kamion ide ko baja.
Pa haman da sam pročitao članak da su kupljeni nekad pred rat i da su gore parkirani novi i da nikad nisu bili čak ni upotrebljeni.
Upravi si Jimi, i ja sam cuo da su kupljeni oko 91 godine i nisu nikako eksploatisani, samo istestirani. Uzeti jer je postojao plan da se otvori neka nova jama na Mosnaici, pa onda valjda voda napunila to iskopiste, sto je ustvari sad to jezero i odustalo se od daljeg istrazivanja.
Buduci da su jos po zavrsetku rata damperi bili relativno noviji modeli, jer su to jako skupe igracke koje se eksploatisu duzi niz godina, i poslije rata 95 96 godine su ako nista mogli su se prodati za fine pare.
Ovdje se opet postavlja pitanje odgovornosti tadasnjih celnih ljudi rudnika sto su pustili da damperi milionske vrijednosti propadnu samo tako...Da su uredno konzervirani u nekoj garazi ili hangaru u okrugu rudnika, poslije rata se mogla fina para uzeti za te dampere! Po meni je kriminal sto nikada niko nije za ovo odgovarao. Na proljece definitivno idem posjetiti ovo mjesto.
Da su se oni mogli tusnuti, tusno bi njih neko u privatnoj reziji
Dio para bi dao za munaru i svi bi rekli joj svaka cast covjeku, gigant, gospodin...