Ukrajina

Post Reply
area51

#24401 Re: Ukrajina

Post by area51 »

karanana wrote:upeklo u ukrajini.
Boga mi kako kome... :lol:
AleksoMKD

#24402 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

https://www.youtube.com/watch?v=dV4WYWpuNWw#t=635

Mali informativno propagandni video Prorusa na polozajima Ukrajinske vojske u Delbatsevu i okolini (kolko sam ja skontao), vidi se nesto napustene Ukrajinske tehnike i neki vojnici koji su se predali.

Nego, dali se meni cini ili je oficir Prorusa od 11:02 ~ 12:20 sa leve strane nekako poznat.

Image
General vojske Ruske Federacije Aleksandar Lencov.

Mozda gresim, ali lici.
dječak sa šibicama

#24403 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Meni Lencov lici na Kasima Kamenicu

Image

tog iza ne vidim dobro
Captain Ahab

#24404 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=dV4WYWpuNWw#t=635

Mali informativno propagandni video Prorusa na polozajima Ukrajinske vojske u Delbatsevu i okolini (kolko sam ja skontao), vidi se nesto napustene Ukrajinske tehnike i neki vojnici koji su se predali.

Nego, dali se meni cini ili je oficir Prorusa od 11:02 ~ 12:20 sa leve strane nekako poznat.

Image

Mozda gresim, ali lici.
To sam i ja vidio da prenose pro-ukrajinski izvori. Ovaj general je btw bio clan komisije ispred ruske vojske koja je bila zaduzena za implementaciju vojnih aspekata dogovora iz Minska. Oni su cini mi se bazirani u Soledaru blizu Artemovska, na teritoriji pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ako to jeste on pitanje je kako se odjednom obreo s druge strane linije na frontu. Neki doduse kazu da to nije on (kao glas mu je drugaciji)...
AleksoMKD

#24405 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Captain Ahab wrote:
AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?v=dV4WYWpuNWw#t=635

Image

Mozda gresim, ali lici.
To sam i ja vidio da prenose pro-ukrajinski izvori. Ovaj general je btw bio clan komisije ispred ruske vojske koja je bila zaduzena za implementaciju vojnih aspekata dogovora iz Minska. Oni su cini mi se bazirani u Soledaru blizu Artemovska, na teritoriji pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ako to jeste on pitanje je kako se odjednom obreo s druge strane linije na frontu. Neki doduse kazu da to nije on (kao glas mu je drugaciji)...
Da, vec su postavili video sa Lencovom
https://www.youtube.com/watch?v=e5tcoUlyb3k

Izgleda da je ovaj sa Prorusima oko 10ak godina stariji.

Ali lice stvarno.
dječak sa šibicama

#24406 Re: Ukrajina

Pa logicno bi bilo da je to taj Lencov, da nebi paradirao pred kamerama, ili bi se bar sakrio ispod marame. Ta nije bolid.

Nego, Ukri zestoko postuju primirje i ne rokaju artiljerijom po Donjecku

BBC novinar zamalo platio glavom prekjucer
Captain Ahab

#24407 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

dječak sa šibicama wrote:Pa logicno bi bilo da je to taj Lencov, da nebi paradirao pred kamerama, ili bi se bar sakrio ispod marame. Ta nije bolid.

Nego, Ukri zestoko postuju primirje i ne rokaju artiljerijom po Donjecku

BBC novinar zamalo platio glavom prekjucer
Ovo se desilo za vrijeme organizovane posjete stranih novinara aerodromu. Ujutro su separatisti pozvali grupu novinara da posjete aerodrom, i onda se kao po narudzbi desilo nekoliko eksplozija. Vidi sta kaze jedan od njih, Alex Thomas sa "Channel 4", o tom incidentu:

"Early on a couple of Kalashnikov rounds were loosed off, clearly designed to spook the more spookable one the assembled media ranks here."

"There were distant shell bursts and not so distant shell bursts. Then, an explosion in the skeletal ruin of the airport hotel just as the media happened to troop past.

Incoming ordnance? Carefully place bang by the rebels to help their message that the Ukrainians break the ceasefire? I can’t be sure but am inclined to the latter.

Our rebel guides made half-hearted attempts to hurry us along. But what kind of commander leads scores of media into an environment that is anything but 99 per cent permissive?"

http://blogs.channel4.com/alex-thomsons ... rport/8993

No, to sve svakako blijedi pred prekrsajima Minska i primirja u Debaljcevu (gdje separatisti ni ne skrivaju da nisu prekinuli napad i vatru)...
dječak sa šibicama

#24408 Re: Ukrajina

Ma jasta, sami sebe granatirali.

Nego, Debaljcevo vecim dijelom oslobodjeno, u juznim dijelovima grada jos ima djepova otpora Ukrajinaca, neki su pokusali pobjeci prema Artemovsku, juzni dijelovi opkoljenog djepa su vec u rukama novorusa (Novoorlovka, Maloorlovka) kao i Aleksandrovka, Olenovka, Krasni Pakhar u pravcu Uglegorska, Ukrajinci su u sustini razbijeni u Debaljcevo kotlu.
Captain Ahab

#24409 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

dječak sa šibicama wrote:Ma jasta, sami sebe granatirali.

Nego, Debaljcevo vecim dijelom oslobodjeno, u juznim dijelovima grada jos ima djepova otpora Ukrajinaca, neki su pokusali pobjeci prema Artemovsku, juzni dijelovi opkoljenog djepa su vec u rukama novorusa (Novoorlovka, Maloorlovka) kao i Aleksandrovka, Olenovka, Krasni Pakhar u pravcu Uglegorska, Ukrajinci su u sustini razbijeni u Debaljcevo kotlu.
Ne kazem da jesu sami sebe granatirali, vec prenosim sta je strani novinar rekao o tome :)

A sto se tice Debaljceva, Ukrajinci su za sada izgleda uspjeli planski izvuci vecinu vojske, cak s dosta tehnike. Juce je bilo slika zarobljenika - to je izgleda bila jedna grupa koja je bila odsjecena od ostalih. Danas jos nema takvih snimaka. Vidjecemo sta ce dalje biti jer se nisu svi jos izvukli.

U svakom slucaju ovo je dobar potez jer je Debaljcevo postalo neodbranjivo vece prije desetak dana. Mozda su to trebali uraditi i ranije, ali je vjerovatno bilo politickih razloga da toliko cekaju...
animus

#24410 Re: Ukrajina

Post by animus »

E sad ce sve biti super kad su rusi zauzeli ovaj gradic. Prosperitet se vec nazire.
Jebes potpise i dogovore od prije par dana, ali sa Rusima je uvijek tako i bilo. Oni samo silu priznaju i ovaj danasnji dogadjaj ce samo jos jasnije da pokaze svima da se sa Rusima nemože posteno dogovarati. Kostat ce ih Debaljcevo vise nego sto su i slutili. Sad samo polako pratiti sta se desava na globalnom planu. Polako i Amerima postaje jasno da se Ukrajincima mora pomoci oruzjem a ne savjetima i ostalim glupostima. Putin je ocigledno umislio sebi da moze okupirati druge drzave kao sto mu je drug Staljin i njegovi nasljednici radio poslije drugog svjetskog rata. Zaboravilo se kako se to na kraju zavrsilo. Zapad nikad jaci nije bio a Rusiji nije nikad vise opasnost prijetila da se raspadne. Al to je nebitno sve jer je bitno srusiti i okupirati Debaljcevo.
dječak sa šibicama

#24411 Re: Ukrajina

Kuda su izvukli tehniku, kad je Logvinovo u rukama sepova.

Imas snimke jedne kolone koja se pokusala izvuci, puni automobili mrtvih vojnika, kao i pored kamiona, transportera.

Slabo su oni sta izvukli iz Debaljceva.
Duka Dizel

#24412 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

animus wrote: E sad ce sve biti super kad su rusi zauzeli ovaj gradic. Prosperitet se vec nazire.
Jebes potpise i dogovore od prije par dana, ali sa Rusima je uvijek tako i bilo. Oni samo silu priznaju i ovaj danasnji dogadjaj ce samo jos jasnije da pokaze svima da se sa Rusima nemože posteno dogovarati. Kostat ce ih Debaljcevo vise nego sto su i slutili. Sad samo polako pratiti sta se desava na globalnom planu. Polako i Amerima postaje jasno da se Ukrajincima mora pomoci oruzjem a ne savjetima i ostalim glupostima. Putin je ocigledno umislio sebi da moze okupirati druge drzave kao sto mu je drug Staljin i njegovi nasljednici radio poslije drugog svjetskog rata. Zaboravilo se kako se to na kraju zavrsilo. Zapad nikad jaci nije bio a Rusiji nije nikad vise opasnost prijetila da se raspadne. Al to je nebitno sve jer je bitno srusiti i okupirati Debaljcevo.
Wow, sad će Ameri poslati oružje :)

Bojim se da će se Kijev načekati tog oružja.
Nikakvo oružje ne može pomoći ukrajinskoj armiji u ovom trenutku.
To ne shvataju samo još oni koji žive u nekom paralelnom univerzumu i oni koji bezuslovno veruju u neku američku supremaciju.

Ne znam kako vi zamišljate to super-oružje koje će navodno Ameri poslati Ukrajincima.
Nije ukrajinskoj armiji nikad problem bilo naoružanje, već ljudstvo.Oni ne mogu da mobilišu 100 000 ljudi. Zemlja od 40 miliona stanovnika.
O čemu mi pričamo onda?
I to što se dohvatilo oružja, pokzalo se potpuno dezorganizovano i očajno vodjeno.

I sad će Ameri da jednoj takvoj armiji da pošalju...šta?
Pa slali su im i do sada masu tehnike iz istočne Evrope...i sve im je skoro ili uništeno ili oteto od strane pro-Rusa.

Ameri mogu samo da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu. A to naravno neće nikad uraditi...
Mislim da i oni sami počinju bivati svesni da rat na ruskoj granici ne mogu dobiti.
Captain Ahab

#24413 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Pored glavne ceste kroz Logvinovo ima i seoska cesta kroz Nizhne Lozovoe koju su Ukrajinci zadrzali (mada je separatisti drze pod vatrenom kontrolom). A navodno su Ukrajinci poslali u Debaljcevo specijalce iz 3. i 8. pukovnije da obezbijede izlazak glavnine vojske i sad se valjda jos i oni trebaju izvuci.

Evo i linkova uglavnom stranih novinara koji prate povlacenje i jos slika snaga koje su se izvukle:

http://twitter.com/marson_jr/status/567987511101952000
http://twitter.com/marson_jr/status/567999804376285185
http://twitter.com/TomekMaciejczuk/stat ... 2854501376
http://twitter.com/p_pieniazek/status/5 ... 1860844546
http://twitter.com/MrKovalenko/status/5 ... 8742838272
http://twitter.com/ronzheimer/status/567983760119091200
itd.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Duka Dizel

#24414 Re: Ukrajina

Post by Duka Dizel »

Skijaš wrote:
Nije svrha postojanja Ukrajine da postupa onako kako Moskvi treba. Ako većina stanovništva želi približavanje Briselu, onda to treba uvažiti. Ekipa iz Donjecka treba da ima nekakvu autonomiju, ali to je sve.
A kako se to može znati?
Jedino neki referendum po tom pitanju da se sprovede.
Ali bi takodje pre toga bilo fer da se i Brisel izjasni.
Žele li oni uopšte Ukrajinu u EU?
dječak sa šibicama

#24415 Re: Ukrajina

Nyzhnye Lozove i Novogrigorovku kontroliraju pobunjenici, tako da je i ta cesta u njihovim rukama.

Ako bas inzsitiras...

http://vk.com/videos189477881?z=video18 ... m189477881

jedan od pokusaja ukrajinaca da prodju prema Artemovsku. Nije za svaciji zeldac, +18 dakle.

Ove slike koje prezentiraju kao povlacenje, to mogu biti samo trupe sa vanjskog dijela obruca.
Captain Ahab

#24416 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Duka Dizel wrote:
animus wrote: E sad ce sve biti super kad su rusi zauzeli ovaj gradic. Prosperitet se vec nazire.
Wow, sad će Ameri poslati oružje :)

Bojim se da će se Kijev načekati tog oružja.
Nikakvo oružje ne može pomoći ukrajinskoj armiji u ovom trenutku.
To ne shvataju samo još oni koji žive u nekom paralelnom univerzumu i oni koji bezuslovno veruju u neku američku supremaciju.

Ne znam kako vi zamišljate to super-oružje koje će navodno Ameri poslati Ukrajincima.
Nije ukrajinskoj armiji nikad problem bilo naoružanje, već ljudstvo.Oni ne mogu da mobilišu 100 000 ljudi. Zemlja od 40 miliona stanovnika.
O čemu mi pričamo onda?
I to što se dohvatilo oružja, pokzalo se potpuno dezorganizovano i očajno vodjeno.

I sad će Ameri da jednoj takvoj armiji da pošalju...šta?
Pa slali su im i do sada masu tehnike iz istočne Evrope...i sve im je skoro ili uništeno ili oteto od strane pro-Rusa.

Ameri mogu samo da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu. A to naravno neće nikad uraditi...
Mislim da i oni sami počinju bivati svesni da rat na ruskoj granici ne mogu dobiti.
Ne znam da li se i meni obracas, ali evo ja licno ne mislim da ce im (barem za sada) poslati neke bitne kolicine oruzja osim onoga sto vec salju (sredstva komunikacija, radari i sitna oprema), niti mislim da bi to Ukrajincima puno pomoglo u ovom trenutku.

Kao sto napisah ranije ovaj sukob ima vise dimenzija osim vojne - i politicku i ekonomsku itd. Pri tom su i jedna i druga strana vrlo pazljive u kojoj mjeri eskaliraju stvari. I Ukrajinci (koji recimo i dalje relativno normalno trguju sa Rusijom) i zapad i Rusija. Ukrajina bi mogla da mobilizira puno veci broj ljudi i uvede ratno stanje, isto kao sto bi i Rusija mogla da eskalira svoje vojno ucesce, a zapad da eskalira ekonomske sankcije i pocne ozbiljnije vojno pomagati Ukrajince (npr. sljedbenici svih strana se pitaju: "sto Ukrajinci ne mobilisu vise ljudi?", "sto zapad ne poostri sankcije ili naoruza Ukrajinu?", "sto Rusi ne ulete u Ukrajinu s vecim snagama i rijese situaciju?") .

Ali svi ti moguci potezi nose sa sobom posljedice i imaju svoju cijenu te je za sada eskalacija vrlo kontrolisana. Medjutim, nedostatak eskalacije u odredjenom trenutku ne treba a priori tumaciti kao slabost jedne ili druge strane...
Captain Ahab

#24417 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

dječak sa šibicama wrote:Nyzhnye Lozove i Novogrigorovku kontroliraju pobunjenici, tako da je i ta cesta u njihovim rukama.

Ako bas inzsitiras...

http://vk.com/videos189477881?z=video18 ... m189477881

jedan od pokusaja ukrajinaca da prodju prema Artemovsku. Nije za svaciji zeldac, +18 dakle.

Ove slike koje prezentiraju kao povlacenje, to mogu biti samo trupe sa vanjskog dijela obruca.
Eto onda lazu svi ti strani strani novinari (postavio sam ti nekoliko linkova a ima toga jos) koji su tamo i koji pricaju s vojnicima koji su izasli iz Debaljceva.

I gdje ti vidis s ovog snimka (koji se pojavio jos juce, dakle prije povlacenja) da je iz Nizhne Lozovoe? Bila je reportaza o istim ovim mrtvim vojnicima i navodno se radi o grupi koja je pokusala da se provuce prije nekoliko dana glavnom cestom...
Drvosjeca iz Dejcica

#24418 Re: Ukrajina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Oslobođeno, od koga to? Ukrajinski gradić oslobođen od Ukrajinaca isto k'o što se Vukovar oslobađ'o i Sarajevo. :roll: Fakat mogu razumjeti i uvažiti svačiji stav i mišljenje, političko i svako drugo uvjerenje ali dječače sa šibicama pričaš debele budalaštine a smatr'o sam te zrelijim. :oops:
dječak sa šibicama

#24419 Re: Ukrajina

Predaja Ukrajinaca, sa prijevodom

Kombat

#24420 Re: Ukrajina

Post by Kombat »

Captain Ahab wrote:

Ne kazem da jesu sami sebe granatirali, vec prenosim sta je strani novinar rekao o tome :)

A sto se tice Debaljceva, Ukrajinci su za sada izgleda uspjeli planski izvuci vecinu vojske, cak s dosta tehnike. Juce je bilo slika zarobljenika - to je izgleda bila jedna grupa koja je bila odsjecena od ostalih. Danas jos nema takvih snimaka. Vidjecemo sta ce dalje biti jer se nisu svi jos izvukli.

U svakom slucaju ovo je dobar potez jer je Debaljcevo postalo neodbranjivo vece prije desetak dana. Mozda su to trebali uraditi i ranije, ali je vjerovatno bilo politickih razloga da toliko cekaju...

jel' to ono "takticko povlacenje radi zauzimanja novih polozaja za bolje izvodjenje ofanzivnih akcija" :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#24421 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ponovo barbari s istoka nadiru?damn!
ioannes

#24422 Re: Ukrajina

Post by ioannes »

Sumorno je pricat o takvim stvarima....
Vidljivo je koliko je Rat u Siriji napr. Puno prljaviji od ovoga u Ukrajini, naravno da i u ukrajini ima zlocina I slicnih stvari ali je barem vidljiva ta situacija da se sa zarobljenima koliko toliko normalno rukovodi. Ili je mozda zbog toga sto se dvije manje vise profesionalne vojske bore jedna protiv druge.
haos1

#24423 Re: Ukrajina

Post by haos1 »

Novorusi podigli zastavu Novorusije iznad Deljbeceva:

sumirprimus

#24424 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

naći primirje zraaooo.
e sad ej red da se gazde isprse...i podijele bomboncice ...
Captain Ahab

#24425 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kombat wrote:
Captain Ahab wrote:

jel' to ono "takticko povlacenje radi zauzimanja novih polozaja za bolje izvodjenje ofanzivnih akcija" :lol: :lol: :lol:
Cuj, u ratu treba znati i kada se povuci, npr. Britanci iz Francuske na pocetku 2. svj. rata, Rusi ispred Napoleana, ili da se vratimo u Ukrajinu, pobunjeni gradjanin Moskve Strelkov sa svojom brigadom iz Slavjanska u julu :)
Post Reply