Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
mirza_15

#24326 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Sta cu, to mi struka. Sve vezano ta telekomunikacije, pogotovo na ovom fiksnom nivou, me zanima. A dosadno mi, sjedim kuci pa rekoh sevap je da pomognem :mrgreen:
Telemach

#24327 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

dowydyenya wrote:@Telemach

Koristim paket http://www.telemach.ba/PAKETI/2204/DUO+NET+GRANDE.shtml i fino pise da je upload 3/Mbs do sada to jos nisam vidio na sped testu.

Zasto?
Kolege su uradile sinhronizaciju Vašeg modema. Molimo Vas za ponovno mjerenje i povratne informacije.
Alkos

#24328 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Alkos »

Iza Horizonta wrote:
Alkos wrote:
Vidim sada neki spominju da se za dodatni modul plaća 3,00 KM mjesečno i plus još paket koji odaberete. Mislim da nisu tako govorili iz Telemacha na početku. Bilo je da se plaća zamjena samo, a cijena ovisi od paketa koje odaberete.
Ako želim dodatni modul moram izabrati paket usluga tj kanala, to je prevara i krađa, faktički plačaš pretplatu na pretplatu, želim sa dodatnim modulom gledati sve kanale kao na glavnom modulu bez ikakve nadoplate jel malo jasnije.

Sad zamisli ja uzeo Trio Grande Family+HBO GO+HD paket i sad bi na drugom modulu sve to morao plaćat dodatno, dakle 56km trio grande family+12km HBO GO+8km HD paketi izađe 76km sad saberi da bi sve gledao uz dodatni modul koliko je to para.
Šta ti je bolan, nisam ja telemach, što na mene skačeš. Slažem se, puno je to fakat para i to moraju što prije riješiti, ali...

Ja nemam tih hejbet kanala, imam START paket+OSNOVNI i pitao sam za svoj slučaj, jer su rekli u početku da ću plaćati 5,00 KM, sada odjednom neko spominje da ću plaćati 5+3=8,00 KM. Slažem se da nije u redu da dodatno plaćam pakete i kanale koje već plaćam, ali isto tako razumijem i njihovu stranu, jer bi sigurno bilo prevara i bilo bi slučaja da cijeli komšiluk hladno plaća jednu pretplatu... Što naš narod skonta drugi ne može ni izmislit. Ko se susretao sa našim ljudima i radio sa njima, zna dobro o čemu pričam. Rođenu mater bi prevarili.

Neka skontaju kako da modul vežu za jedan TV ili neka naprave neku sigurnu vezu pa neka poštenom svijetu omoguće da gledaju ono što plaćaju, jer se slažem da je ovo što rade protiv korisnika... Pogotovo onih koji "dobro" plaćaju uslugu koju koriste.
Last edited by Alkos on 10/11/2015 10:26, edited 1 time in total.
dowydyenya

#24329 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dowydyenya »

Telemach wrote:

Koristim paket http://www.telemach.ba/PAKETI/2204/DUO+NET+GRANDE.shtml i fino pise da je upload 3/Mbs do sada to jos nisam vidio na sped testu.

Zasto?
Kolege su uradile sinhronizaciju Vašeg modema. Molimo Vas za ponovno mjerenje i povratne informacije.
Primjetio sam da ste radili sinhronizaciju medjutim sve je ostalo isto.Cak sam i ja resetirao ruter za svaki slucaj.

Image
dowydyenya

#24330 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dowydyenya »

Primjetio sam da ste radili sinhronizaciju medjutim sve je ostalo isto.Cak sam i ja resetirao ruter za svaki slucaj.

Image[/quote]
Šta ti fali brzini, jel što nije tačno 50/3 :-)[/quote]

Za svoje pare imam pravo da trazim sta sam platio tj. hocu kusur necu zvaku furaj iza horizonta ides na ignore little boy :D :izet:
dowydyenya

#24331 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dowydyenya »

Telemach wrote:

Zasto?
@Telemach

Hvala na brzoj intervenciji sada je sve ok :thumbup:

Image
pepeljara

#24332 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pepeljara »

mirza_15 wrote:Sta cu, to mi struka. Sve vezano ta telekomunikacije, pogotovo na ovom fiksnom nivou, me zanima. A dosadno mi, sjedim kuci pa rekoh sevap je da pomognem :mrgreen:

Svaka cast i tebi i Telemachu ,
Bas me nasmija :D :thumbup: :bih:

Zdrava komunikacija je super za zdravlje, pa cak i izmedju konkurencija :)
avaks

#24333 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by avaks »

Maharadza wrote:
Nisi jedini jaro;

Image

Isto trio grande family!
Ma velim ja da nisam, kače ljudi testove ali još uvijek nešto komplikuju sa tim uploadom očigledno.
Meni još nisu sredili koliko vidim, a razumijem odstupanja ali da ti od 3MB ukrade 0,5 to je puno više od 5% :evil: :
Image
Radar71

#24334 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Radar71 »

dowydyenya wrote:[

@Telemach

Hvala na brzoj intervenciji sada je sve ok :thumbup:

Image
fali ti 0.07 :D

Image
febo_acm

#24335 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by febo_acm »

Image
typeOnegative

#24336 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by typeOnegative »

hvala telemach ,resetovao sam modem sad , situacija je bolja sto se tiče uploada , mada je ping jos uvijek u nebesima ,dok je kako vidim na ss-ovima kod ostalih mnogo manji ( 5-6 ms ) , sto znači da je problem vjerovatno na mojoj adresi ???

Image
Maharadza

#24337 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

Telemach wrote:
mirza_15 wrote:
agent_zero wrote:
Da čujemo tvoju teoriju zašto...
Speedtest mjeri na nivou http aplikacije. Medjutim, u procesu pakovanja signala TCP dodaje oko 20 B zaglavlja, IP isto toliko, Ethernet ima isto oko 20 B i na kraju DOCSIS oko 6.Ova zaglavlja mogu da se razlikuju u par bajta. Kada neko tamo u telemach-u pravi linijski profil on je na fizickom nivou. Ako on stavi tacno 50 Mbps izmjerena brzina ce biti manja. Povecao je on izgleda malo (vjerovatno ima iskustva od ranije), ali ne zna koliko tacno je trebao da poveca da korisnik ima tacno 50 Mbps. Cudi me to jer je do tog podatka mogao doci i eksperimentalno ne znajuci nista od ovoga sto sam napisao.

Eto uposlenicima telemach-a malo besplatne obuke od strane konkurencije
Hvala što se bavite nama i našim uslugama. :thumbup:
Image

:mrgreen:
sizifinho

#24338 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by sizifinho »

Korisnik sam ove kablovske jos od vremena Elob-a, pa i ako je bilo nesto prije njih, njihovu uslugu smo koristili. Znaci prosli smo kroz sve kompanije i uvijek "vijerni" bili.
Sad koristimo paket od 50 KM, telefon internet televizija.

Zbog prirode finansijskih prihoda roditelji uvijek placaju dva racuna zajedno, i nikad se nije desilo da smo nesto imali neizmirenih racuna.
Prije par mjeseci smo imali problema sa d3 resiverom koji je trokirao svako malo, mrznula se slika bla bla... desetak puta sam zvao i trazio rijesenje problema i svaki put bi dobio isti odgovor -
ugasite i upalite resiver, poslat cemo vam nove podatke, update bla bla blaaa. Onda je tri puta dolazio kulturni gospodin (stvarno) i mjerio kojekakav signal sa resivera i svaki put ispadne uredno. No meni slika ledi svakih pola sata, eventualno su dosli i promijenili isti resiver, koji je davao iste poteskoce. Problem je sto je bilo situacija kad bih bio cijeli dan bez programa, glupo mi vise i zvati, ali eventualno su dosli i donijeli noviju verziju resivera koja sad funkcionise.
No posljednjih mjesec dana imam problem a internetom. Ruter/modem (onaj aparat sto je sve u jednom) je soba do, nema ni tri metra od moje sobe, sa jednim zidom izmedju - a wifi signal je na dvije crtice. I tu sam mjesec dana zivkao, i opet ista prica - ugasite, upalite aparat.
Sve dok mi prije par dana nije dosao kulturni gospodin i objasnio mi da mogu ukljuciti stari ruter u novi buduci da ovi noviji imaju slabiji signal, a stariji bolji.
To je mjesec dana nerviranja, pucanja konekcije, ali eto...

Da bi mi danas ugasili uslugu zbog neplacenih racuna, tri mjeseca koja su trebala biti placena sutra ili prekosutra. Ali u mom sanducetu su stajala dva, ne tri racuna! Kada sam izmirio dugove, zena mi rece da je treci racun u slanju.

Poenta je sljedeca.

Kako je moguce da se gasi usluga korisniku koji je toliko godina clan, svi racuni izmireni do posljednjih, kao da bi se natjerao korisnik koji je vjerno izmirivao dugove ove godine, radi dva racuna koja bi bila izmirena kao i svi do
sad. Dispecer spominje tri, ja joj kazem da su dva stigla na sto ona meni kaze da "nije moguce", cime me naziva lazovom. Znaci kad ja imam poteskoce, po nekoliko dana vise puta u mjesecu - tada nema nadoknade, ali cim se zakasni s racunom, slijede posljedice.

Kad god vidim nekakvu novu uslugu, nekakvo snizenje, ono je namjenjeno novim clanovima. Ima li Telemach ikakvu namjeru "nagraditi" dugogodisnje clanove, osim sto ce ukinuti uslugu? Ima li akcija, planova na kojima se nagradjuje povjerenje, "odanost" kompaniji, ili su sve promotivne usluge namjenjene novim clanovima?

Da li je kompaniji svejedno za stare clanove, jer su oni vec kupljeni, pa je bitno samo novije privuci?
I najvaznije, ima li iko iznad ovih poluobrazovanih dispecerki, koje prelaze granice uctivosti i bontona, s kojim se moze pricati preko centra za korisnike?
Radar71

#24339 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Radar71 »

Upravu je sizifinho, nikad racun nije dosao prije 15 u mjesecu.
Znaju to i oni dobro.
A sad vidim na portalu racun i nije mi jasan nikako, sacekacu papirnu verziju pa vidjeti.
suza81

#24340 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by suza81 »

Sizifinho... cim nisi pod jednogodisnjim ili dvogodisnjim ugovorom kad mozes dakle bez ikakvih troskova prekinuti ugovor sa telemachom i preci kod konkurencije ti si novi korisnik :) samo potpises novi ugovor.
doff

#24341 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by doff »

suza81 wrote:Sizifinho... cim nisi pod jednogodisnjim ili dvogodisnjim ugovorom kad mozes dakle bez ikakvih troskova prekinuti ugovor sa telemachom i preci kod konkurencije ti si novi korisnik :) samo potpises novi ugovor.
Samo si jednom novi korisnik...ostalo si postojeći :)
suza81

#24342 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by suza81 »

Mozes se ti zvat kako hoces... poenta je u tome da mozes ostvariti pravo na pogodnosti namjenjene novim korisnicima obnavljanjem ugovora.
mirza_15

#24343 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Maharadza
Najlakse je kada ne razumijes sta je pisac zelio da kaze odgovoriti: "i ja tebi!" Znam da je tesko skontati napisano ali potrudi se malo. Mozda nesto novo naucis. :mrgreen:
Cracked

#24344 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Cracked »

mirza_15 wrote:
agent_zero wrote:
mirza_15 wrote:Ja znam zasto im download nije bas okruglo na 50 Mbps. :mrgreen: a upstream vec ne bih znao :mrgreen:
Da čujemo tvoju teoriju zašto...
Speedtest mjeri na nivou http aplikacije. Medjutim, u procesu pakovanja signala TCP dodaje oko 20 B zaglavlja, IP isto toliko, Ethernet ima isto oko 20 B i na kraju DOCSIS oko 6.Ova zaglavlja mogu da se razlikuju u par bajta. Kada neko tamo u telemach-u pravi linijski profil on je na fizickom nivou. Ako on stavi tacno 50 Mbps izmjerena brzina ce biti manja. Povecao je on izgleda malo (vjerovatno ima iskustva od ranije), ali ne zna koliko tacno je trebao da poveca da korisnik ima tacno 50 Mbps. Cudi me to jer je do tog podatka mogao doci i eksperimentalno ne znajuci nista od ovoga sto sam napisao.

Eto uposlenicima telemach-a malo besplatne obuke od strane konkurencije
i po tebi jelde tu tajnu samo ti znas a ovi sa speedtesta to ne znaju i ne uracunaju procenat u krajnji rezultat? :skoljka:
doff

#24345 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by doff »

suza81 wrote:Mozes se ti zvat kako hoces... poenta je u tome da mozes ostvariti pravo na pogodnosti namjenjene novim korisnicima obnavljanjem ugovora.
Ne možeš. Imaš loyality program za postojeće korisnike. U ponudama ti je opisano ko šta može koristit, ako si novi korisnik, koristiš neku od naših usluga...
mirza_15

#24346 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Znaju ti sa speed testa. Na njihovoj stranici i pise da mjere stvarni protok saobracaja na nivou http-a kada se odbace sva zaglavlja. Pitanje je znaju li ovi iz telemach-a. Da pojednostavim: nadlezna osoba u telemach-u mora dodati par procenata vise od planirane brzine ukoliko hoce da korisnik na speedtestu mjeri planiranu brzinu. Malo je drugacije kod bht-a (umjesto docsisa je atm). Ovo su opstepoznate stvari ljudima koji se bave mrezama. Barem bi trebalo da je tako.

Edit: to sto mjeri speedtest je ustvari brzina korisnog saobracaja. Ovo ostalo su zaglavlja koja su neophodna za pouzdan prenos, ali koja uzimaju dio dodjeljene brzine.
Maharadza

#24347 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

mirza_15 wrote:Maharadza
Najlakse je kada ne razumijes sta je pisac zelio da kaze odgovoriti: "i ja tebi!" Znam da je tesko skontati napisano ali potrudi se malo. Mozda nesto novo naucis. :mrgreen:
Pa ja sam već odavno naučio "ljubiti SIM karticu" kako si ti najavio! :oops:
doff wrote:
suza81 wrote:Sizifinho... cim nisi pod jednogodisnjim ili dvogodisnjim ugovorom kad mozes dakle bez ikakvih troskova prekinuti ugovor sa telemachom i preci kod konkurencije ti si novi korisnik :) samo potpises novi ugovor.
Samo si jednom novi korisnik...ostalo si postojeći :)
Istina, ali ima "Loyalty paket" koji ti ponude pri obnavljanju ugovora; meni npr. ubacili besplatno SK HD paket na 24 mjeseca i HD paket na 12 mjeseci (inače niti jedan nije uključen u Trio Grande Family)! :thumbup:
mirza_15

#24348 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Ja konto da vjernik smije svasta nesto, ali ne smije slagati. A Maharadza slaga :oops:
mirza_15

#24349 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Iza Horizonta wrote:
mirza_15 wrote:Ja konto da vjernik smije svasta nesto, ali ne smije slagati. A Maharadza slaga :oops:
Miševi napuštaju brod koji tone pa tako i ti bh telekom, koji propada sve brže i brže, ko zna možda te i zaposle u telemahu ko portira :lol:
:zjev:
Maharadza

#24350 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

mirza_15 wrote:Ja konto da vjernik smije svasta nesto, ali ne smije slagati. A Maharadza slaga :oops:
Nešto brzo zaboravljaš, ali srećom imaju drugi forumaši koji su također čitali tvoje nebulozne najave kako će mo svi "ljubiti SIM kartice" itd. :lol: :lol: :lol:
Locked