SDA-All about
- madner
#24301 Re: SDA-All about
Covjek ukazao povjerenje stranci i sada krivi opoziciju za njene poteze. 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#24302 Re: SDA-All about
madner wrote:Covjek ukazao povjerenje stranci i sada krivi opoziciju za njene poteze.
uvjek su anamo oni krivi...
DA TE NIJEEE AALIIJAAAAA
- Maystor
#24303 Re: SDA-All about
Nedavno sam imao kraću konverzaciju ovdje sa onim "u jedinstvu je snaga" pa nisam više svraćao ... uglavnom nisam stigao replicirati na podmuklu tezu koju spineri pokušavaju podvaliti, a to je "nova SDA" ili tako nešto, ko biva, ovo je sad neka druga SDA, koja nema nikakve veze s "onom SDA" koja je pokrala milijarde.
SDA je jedna - bila i ostala. Neki ljudi dolaze i prolaze, ali SDA je ista. To je interesna asocijacija kriminalaca najrazličitijih profila. To je modus rada. To je paradigma. Nemu tu "stara i nova SDA".
Čak bih rekao da je ova, "nova SDA" za nijansu gora od tihićevske SDA, jer je Izmetbegović Mlađi rehabilitovao svoju staru raju, koju je rahmetli Tihić opravdano potjerao. Najbolji primjer je Hasan Čengić, čovjek preko čijih ruku su u ratu prošle stotine miliona maraka (šverc oružjem, humanitarnom pomoći, svim i svačim), čovjek koji je bio i dan-danas jeste na američkoj crnoj listi ...
Koliko državotvornosti ima u politici SDA (nove SDA, dapače) najbolje možemo vidjeti ovih dana, kada ne biraju sredstva da sačuvaju jedino preostalo partnerstvo - ono sa Keljmendijevim jaranom. Rasprodaju državne interese, samo da bi ostali na vlasti, da bi ona spodoba od žene ostala direktorica bolnice i da ne odu u prdekanu. Ovo me podsjetilo na jednu situaciju od prije desetak godina (ko je pratio politiku tada, sjetiće se sigurno) kada su mediji u Sarajevu razapinjali Bakira Izmetbegovića zbog njegovog pokroviteljstva i prijateljstva sa čuvenim kriminalcem Šajom; u nevještom pokušaju da odbrani neodbranjivo, Izmetbegović Mlađi je tada rekao "dobro, ali vi ne znate njegove dobre strane - ja sam vidio kako je jedne prilike odbranio jednog mladića na baščaršiji dok su ga tukli neki huligani"
SDA je jedna - bila i ostala. Neki ljudi dolaze i prolaze, ali SDA je ista. To je interesna asocijacija kriminalaca najrazličitijih profila. To je modus rada. To je paradigma. Nemu tu "stara i nova SDA".
Čak bih rekao da je ova, "nova SDA" za nijansu gora od tihićevske SDA, jer je Izmetbegović Mlađi rehabilitovao svoju staru raju, koju je rahmetli Tihić opravdano potjerao. Najbolji primjer je Hasan Čengić, čovjek preko čijih ruku su u ratu prošle stotine miliona maraka (šverc oružjem, humanitarnom pomoći, svim i svačim), čovjek koji je bio i dan-danas jeste na američkoj crnoj listi ...
Koliko državotvornosti ima u politici SDA (nove SDA, dapače) najbolje možemo vidjeti ovih dana, kada ne biraju sredstva da sačuvaju jedino preostalo partnerstvo - ono sa Keljmendijevim jaranom. Rasprodaju državne interese, samo da bi ostali na vlasti, da bi ona spodoba od žene ostala direktorica bolnice i da ne odu u prdekanu. Ovo me podsjetilo na jednu situaciju od prije desetak godina (ko je pratio politiku tada, sjetiće se sigurno) kada su mediji u Sarajevu razapinjali Bakira Izmetbegovića zbog njegovog pokroviteljstva i prijateljstva sa čuvenim kriminalcem Šajom; u nevještom pokušaju da odbrani neodbranjivo, Izmetbegović Mlađi je tada rekao "dobro, ali vi ne znate njegove dobre strane - ja sam vidio kako je jedne prilike odbranio jednog mladića na baščaršiji dok su ga tukli neki huligani"
- Alfons Kauders
#24304 Re: SDA-All about
Sva filozofija dinastije Izetbegovic se moze sumirati u izjavi Alije o stanovitom Musanu Topalovicu, koji je u isto vrijeme bio "i heroj i zlocinac". Ili je u pitanju genetika, ili je neki Izet-beg imao jebeno kriv moralni kompas, pa se to prenosilo s koljena na koljeno.Maystor wrote:Nedavno sam imao kraću konverzaciju ovdje sa onim "u jedinstvu je snaga" pa nisam više svraćao ... uglavnom nisam stigao replicirati na podmuklu tezu koju spineri pokušavaju podvaliti, a to je "nova SDA" ili tako nešto, ko biva, ovo je sad neka druga SDA, koja nema nikakve veze s "onom SDA" koja je pokrala milijarde.
Nakon sto je unistila sve ozbiljnije politicke oponente, stara dobra SDA politika postaje sve ocitija. Vise se ne moraju kriti, sto se vidi iz dana u dan. Mislio sam da je Tihicu donekle poslo za rukom da reforira stranku, ali misevi su se samo sakrili, cekali da se Tihic povuce, ili umre. Znali su da ce doci njihovih pet minuta kada ridjobradi preuzme prijestol.Na redovnoj sjednici Predsjedništva PDP-a, u Banjoj Luci, zaključeno je da kada je u pitanju mehanizam koordinacije, po prvi put entitet Republika Srpska i kantoni u Federaciji BiH dobijaju međunarodni pravni subjektivitet.
"Evidentno je jačanje tih struktura, a slabljenje centralizacije BiH", izjavio je potpredsjednik PDP-a, Slaviša Marković.
-
jefff
#24305 Re: SDA-All about
Ovo im je valjda tih 100.000 radnih mjestaYou are here
Početna
Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Kroz nove mjere do zapošljavanja boračke populacija
(Press služba)
Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2016. godinu koji je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Vlada Kantona Sarajevo predviđa da se udruživanjem kroz boračke zadruge u poljoprivrednoj proizvodnji, zaposle borci i njihove porodice.
Za ovu namjenu resorno ministarstvo je predvidjelo 500 000 KM , a sve sa ciljem stvaranja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, tamo gdje za to postoje uslovi. Svrha programa jeste razvijanje svijesti o potrebi udruživanja u zadruge te afirmiranje razvoja poljoprivrede gdje za to postoje uvjeti i plasman na tržištu konkuretnih proizvoda, tipa zdrave hrane i bobičastog voća.
Domaće zakonodavstvo ne poznaje pojam boračka zadruga, a iskustva susjedne Hrvatske govore kako na ovaj način ova populacija može ostvariti brojne benefite i dobiti stimulacije za svoje poslovanje. Zadatak zadruge je da za svoje članove obezbijedi lakši pristup tržištu, jeftinije cijene za ulazne sirovine, osnovnu marketinšku podršku, pristup novim izvorima finansiranja, obavlja koordinacijsku ulogu sa prerađivačkim sektorom. Uz minimalna ulaganja zadruge omogućuju legalno poslovanje i naplatu proizvedenih roba ili usluga većeg broja fizičkih ili pravnih lica. Organizovani u zadruge zadrugari mogu diktirati cijene prerađivačkom sektoru, dobiti veće rabate na nabavku repromaterijala i ostvariti razne druge pogodnosti, a o prednostima ovakvog organizovanja Ministarstvo za boračka pitanja već organizira edukacije i upoznavanje.
Samozapošljavanja kroz projekt podizanja zasada maline koji će sufinansirati Ministarstvo kroz nabavku certificiranih sadnica maline jedna je od mjera u ovom Programu. Predviđena sredstva za sufinansiranje ovih zasada po dunumu su cca 1300 KM, a odobravala bi se za parcele minimalne veličine 2000 m2.
Uz aktivnog traženja poslovnih partnera na tržištu za otkup gotovih proizvoda Ministarstvo će sa firmama koje su zainteresirane za otkup malina sklopiti sporazume o poslovno - tehničkoj saradnji, a koji bi se najprije odnosio na otkup proizvoda. Ministarstvo bi finansiralo i nabavku plastenika, a predviđena sredstva za to su cca 1700 KM po jednom plasteniku i odobravala bi se podnosiocima zahtjeva kod kojih se na terenu utvrdi da posjeduju adekvatne preduslove za to.
Jedan od posebnih pogodonosti koja bi išla u prilog ovim proizvođačima bilo bi obezbjeđivanje uslova skladištenja u namjenskim hladanjačama, o čemu bi,kako je danas naglašeno na Vladi, trebalo dugoročnije razmišljati i zajednički naći povoljno rješenje
Vlada je svojim zaključkom upravi Grada Istanbula na korištenje bez naknade na period od pet godina ustupila objekt „Kuća Alije Đerzeleza“ sa svim pratećim prostorima, na adresi Sagrdžije 75. Kako je istaknuto, dobra saradnja i konkretni projekti pomoći i podrške Kantonu Sarajevo u javnom trasportu, u komunalnoj privredi i u brojnim drugim oblastima podigli su veze Sarajeva i Istanbula na viši nivo i današnja odluka Vlade KS j je nastavak gradnje i njegovanja takvih odnosa. Kuća Alija Đerzeleza je objekt posebne kulturno istorijske vrijednosti, a Ugovor o korištenju navedenog objekta regulisat će sva prava i obaveze ugovornih strana.
-
sahara1428
#24306 Re: SDA-All about
POJAVILE SE ZLATNE KAŠIKE...
-
AzerVisoko
#24307 Re: SDA-All about
Jedina pozitivna stvar sa diktaturom SDA je sto ce nasi ljudi poceti naseljavati etnicku ociscenu Hercegovinu. Za 20 godina u Bakirstanu ce ostati samo budzetlije i vehabije.
Last edited by AzerVisoko on 12/02/2016 19:02, edited 1 time in total.
- General War
#24308 Re: SDA-All about
Sve u skladu sa oJropskim normamapici wrote:eno dosHo vam koaliCiJoni brat u Tuzlu i trazi da se ukine majorizacija nad pucanstvom... SDA je za Stolni grad odavno, samo fali Pecat
U pisanju na poginule, protjerane i nestale je snaga?
- XXS
#24309 Re: SDA-All about
Bilo je njemu jasno ko i sta je Seka Izetbegovic. Zato je i rekao da ga Bakir ne treba naslijediti.sahara1428 wrote:POJAVILE SE ZLATNE KAŠIKE...![]()
- Alfons Kauders
#24310 Re: SDA-All about
Nisam ljubitelj bradonja, ali nisu ludi. I oni ce se isfurat.AzerVisoko wrote:Jedina pozitivna stvar sa diktaturom SDA je sto ce nasi ljudi poceti naseljavati etnicku ociscenu Hercegovini. Za 20 godina u Bakirstanu ce ostati samo budzetlije i vehabije.
-
AzerVisoko
#24311 Re: SDA-All about
Znam ja dobro da ni oni nevole Bakira (ili je tajno sija ili je manipulator rece jedan turbovjernik na FB-stranici Fatmira AlispahicaAlfons Kauders wrote:Nisam ljubitelj bradonja, ali nisu ludi. I oni ce se isfurat.AzerVisoko wrote:Jedina pozitivna stvar sa diktaturom SDA je sto ce nasi ljudi poceti naseljavati etnicku ociscenu Hercegovini. Za 20 godina u Bakirstanu ce ostati samo budzetlije i vehabije.
-
HM 2011
#24312 Re: SDA-All about
stanje u drustvu u kojem je SDA stanka lider i odluke koje su donesene u odredjenom vremenskom periodu ogledalo su situacije a ne stranke....Alfons Kauders wrote:Sva filozofija dinastije Izetbegovic se moze sumirati u izjavi Alije o stanovitom Musanu Topalovicu, koji je u isto vrijeme bio "i heroj i zlocinac". Ili je u pitanju genetika, ili je neki Izet-beg imao jebeno kriv moralni kompas, pa se to prenosilo s koljena na koljeno.Maystor wrote:Nedavno sam imao kraću konverzaciju ovdje sa onim "u jedinstvu je snaga" pa nisam više svraćao ... uglavnom nisam stigao replicirati na podmuklu tezu koju spineri pokušavaju podvaliti, a to je "nova SDA" ili tako nešto, ko biva, ovo je sad neka druga SDA, koja nema nikakve veze s "onom SDA" koja je pokrala milijarde.
Nakon sto je unistila sve ozbiljnije politicke oponente, stara dobra SDA politika postaje sve ocitija. Vise se ne moraju kriti, sto se vidi iz dana u dan. Mislio sam da je Tihicu donekle poslo za rukom da reforira stranku, ali misevi su se samo sakrili, cekali da se Tihic povuce, ili umre. Znali su da ce doci njihovih pet minuta kada ridjobradi preuzme prijestol.Na redovnoj sjednici Predsjedništva PDP-a, u Banjoj Luci, zaključeno je da kada je u pitanju mehanizam koordinacije, po prvi put entitet Republika Srpska i kantoni u Federaciji BiH dobijaju međunarodni pravni subjektivitet.
"Evidentno je jačanje tih struktura, a slabljenje centralizacije BiH", izjavio je potpredsjednik PDP-a, Slaviša Marković.
Kadrovi stranke SDA su iz najgorih situacija ispregovarali ono sto je u najboljem interesu naseg naroda....
Reformiranje stranke nije rezultat aktivnost Tihica nego rezultat pritiska naroda - tako da prigovori o nekim skrivenim misevima nemaju mjesta - posebno kada se uzmu u obzir prud 1 i 2 i slicno....
sve sto zelim reci je DA - nova SDA polagano nadolazi - opecena, sa oziljcima, u postupku reformacije u svakom smislu rijeci a najbitnije od svega najbolje sto imamo kao narod na politickoj sceni.....
Podrzimo SDA na svim nivoima , pred nama su opstinski izbori, birati cemo nacelnike opcina i opcinska vijeca - a to su ili dobro provjereni ljudi a ne kadrovi, ili mladi perspektivni kadrovi..... cilj je postaviti vertikalnu hijerahiju naseg naroda...
podrzimo SDA na svim nivoima - ne dopuštajmo rasulo u nasim redovima ....
U jedinstvu je snaga !
- zubi
#24313 Re: SDA-All about
HM 2011 wrote:stanje u drustvu u kojem je SDA stanka lider i odluke koje su donesene u odredjenom vremenskom periodu ogledalo su situacije a ne stranke....
Kadrovi stranke SDA su iz najgorih situacija ispregovarali ono sto je u najboljem interesu naseg naroda....
Reformiranje stranke nije rezultat aktivnost Tihica nego rezultat pritiska naroda - tako da prigovori o nekim skrivenim misevima nemaju mjesta - posebno kada se uzmu u obzir prud 1 i 2 i slicno....
sve sto zelim reci je DA - nova SDA polagano nadolazi - opecena, sa oziljcima, u postupku reformacije u svakom smislu rijeci a najbitnije od svega najbolje sto imamo kao narod na politickoj sceni.....
Podrzimo SDA na svim nivoima , pred nama su opstinski izbori, birati cemo nacelnike opcina i opcinska vijeca - a to su ili dobro provjereni ljudi a ne kadrovi, ili mladi perspektivni kadrovi..... cilj je postaviti vertikalnu hijerahiju naseg naroda...
U jedinstvu je snaga !
- Maystor
#24314 Re: SDA-All about
Ja se nadam da ti nešto i plate za to što radiš, stvarno. Žao mi te je, isto kao što mi je žao kad vidim one jadnike iz SBB-a kako kliču "Fahro, Fahro". Shvatam da neki preživljavaju od toga, ali jadno je to, zaista.HM 2011 wrote:sve sto zelim reci je DA - nova SDA polagano nadolazi - opecena, sa oziljcima, u postupku reformacije u svakom smislu rijeci
Helem, braniš neodbranjivo, sve što kažeš se može izrešetati argumentima. Evo, da ti na trenutak (hipotetički, naravno) povjerujemo ovo što sam citirao. Postupak Denisa Zvizdića u kojem je na foru, u stilu seoskog prevaranta, na nepostojećoj sjednici, "usvojio" Čovićevu verziju mehanizma koordinacije je najbolji dokaz da nema nove SDA, da je to ista ona minder-stranka čija je državotvornost jednaka minus beskonačno.
A ta priča o ratu sazrijeva pomalo, mnogi su u početku govorili "nije moglo bolje", "morao je Alija potpisat" itd. Treba dosta vremena da prođe da se to objektivno sagleda, naravno da je moglo bolje, naravno da su Bošnjaci zgaženi u Dejtonu, ali sve to na jednu stranu ... bio je rat, pa ima neko opravdanje. Kakvo opravdanje ima Zvizdić, za ovo što sad radi? Čuva guzicu Sebiji Izmetbegović. Je li vrijedno?
-
palermo
#24315 Re: SDA-All about
Izvinjenje ostalim forumašima, na digresiji koju ću napraviti, oprostiće mi, ali da ovu veselu družinu (prepoznat će se oni sami) podsjetim na dane izbora i moje pisanje, a bogami i glasanje......madner wrote:Covjek ukazao povjerenje stranci i sada krivi opoziciju za njene poteze.
Dakle, tema za koga će te glasati
i još pojašnjenje kao odgovor jednom drugom forumašuby palermo » 03/10/2014 20:01
Ha....za koga glasati....
Glasat ću za SDP na državnom , entiteskom vjerovatno i kantonalnom nivou. Osnovni razlog je što sam uvjerenja da će SDA ove izbore glatko dobiti....i bilo bi dobro da imaju makar neku opoziciju...uostalom SDP se svakako najbolje snalazi u opoziciji.
DF sam otpisao nakon njihovih izljeva ljubavi prema Radončiću,a Naša stranka, pa možda bih za njih glasao da sam sarajlija. Al kako nisam, a oni su postali (ili im je to programska orijentacija) tek mala regionalna stranka (nešto kao IDS u Hrvatskoj) onda je jednostavno malo glupasti da glasam za njih. Pa ni u Dubrvniku niko ne glasa za IDS.
Zaboravih, Predsjedništvo, Izetbegović
i plus pojašnjenje zašto sam glasao za BakiraSDP je u ovom mandatu u... i šefa i stanicu. Ne vejrujem da se moje mišljenje o njemu razlikuje od tvoga, ali jednostavno mislim da su oni jedina koji predstavljau, neću reći altenrativu, nego mjesto gdje se neki drugi mogu okupiti a da se opet sojećaju dovoljno jakim. Druga stvar, vejrujem da i Lagumdžija konačno mora doživjeti svoj kraj, da će neka unutrašnja demokratija i kod njih profunkcionisati i tako to. Uglavnom SDP zato što ne znam za koga drugog.
eto, još jednom izvinjenje ostalim forumašima.Što se tič predsjedništva.....za koga drugog osim Izetbegovića ? Za drugog Bakira, Fahru....pa jedan od razloga azšto ću za Bakira glasati je da Fahro ne dobije.....za Suljagića, pa iskreno, mislim da je napravio grešku sa DF-om i potrošit će svoj kredit.....da je išao kao kandidati ispred neke nezavosne liste glasao bih za njega.....ovako jok....
Martina Raguža......ne vidim smisoa u glasanju za njega...
Usput i ovo da kažem, dok sam ovo kopirao, pročitah i još neke postove koji su se tada pisali. Neki od postova su i od članova ove vesele družine, zanimljivo su tada pisali......
-
HM 2011
#24317 Re: SDA-All about
kadar - sposoban, profesionalac, strucnjak, osoba na koju se oslanja funkcionisanje, da bi ti bilo lakse - TOVARNI KONJ KOJI VUCE NAPRIJED.....zubi wrote:HM 2011 wrote:stanje u drustvu u kojem je SDA stanka lider i odluke koje su donesene u odredjenom vremenskom periodu ogledalo su situacije a ne stranke....
U jedinstvu je snaga !![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
HM 2011
#24318 Re: SDA-All about
Salkine firme rade, ljudi koji su dobri sa vladajucimm rukovodstvom rade, dobiju koncesije, ulazu, grade - kapaciteti za izgradnju ograniceni pa velika ulazna barijera....almir90 wrote:Svi smo mi Salko Selam!![]()
Na drugoj strani - Grid BH ne moze dobiti koncesiju....
-
palermo
#24319 Re: SDA-All about
Napisah ti poduži odgovor, i onda izbrisahBanksy wrote:Ako namjera i postoji, šta su Mostarci učinili u vezi toga? Mislim na one kojima ste dali glas, na stranačke centrale, sve, ali i na nevladin sektor, obične građane? Sve i da smo najaktivniji i najsolidarniji, a nismo, teško da Sarajevo i bilo ko drugi može učiniti toliko koliko možete vi, sami.palermo wrote:
I onda me Banksy pita je ozbiljno mislim. Ma mislim, bona.
Postane li Mostar zaista ''stolni'', vjerujem da će najveću krivicu za to snositi upravo Mostarci - i oni koji su svojim glasom omogućili onima koji donose odluke da tako zaista bude, i oni koji će svojim nedjelovanjem pridonijeti konačnoj odluci.
Mislim, čemu
-
almir90
#24320 Re: SDA-All about
Glup si!HM 2011 wrote:
Salkine firme rade, ljudi koji su dobri sa vladajucimm rukovodstvom rade, dobiju koncesije, ulazu, grade - kapaciteti za izgradnju ograniceni pa velika ulazna barijera....
Na drugoj strani - Grid BH ne moze dobiti koncesiju....
-
Novak20
#24321 Re: SDA-All about
Zahvaljujući dalekovidoj privrednoj politici SDA godinama ćemo otplaćivati njihove katastrofalne fulove. Evo jednog koji pristiže na naplatu.
Podržimo SDA na svim nivoima. Otplatimo dugove, budimo odgovorni.
Uprava hrvatske firme pokrenula sudski proces
AVAZ OTKRIVA "Končar" tužio ŽFBiH, traže 22 miliona KM
Objavljeno: 12. 02. 2016 - 22:21 Novosti AAATimesArial
AVAZ OTKRIVA Voz "Končar": Na prugama bio svega osam mjeseci
Uprava hrvatske kompanije „Končar“ i Hrvatska banke za obnovu i razvoj (HBOR) tužile su „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) zbog duga od 22 miliona maraka (12 miliona eura), saznaje „Dnevni avaz“.
Popravak lokomotiva
Tužba je podnesena na Trgovačkom sudu u Karlovcu, a odnosi se na dug koji je nastao na osnovu nabavke modernog niskopodnog električnog voza Končar, koji su „Željeznice FBiH“ nabavile krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura (10,6 miliona KM). Drugi dio duga, koji je predmet tužbenog naloga, odnosi se na popravku i rekonstrukciju lokomotiva, potvrdio nam je Miro Čorić, predstavnik „Končara“ za BiH.
Ni voz niti rekonstrukcija lokomotiva nikada nisu plaćeni, iako je voz uredno isporučen prije osam godina.
- U nekoliko navrata pokušali smo to riješiti mirnim putem, dogovorom, ali nije uspjelo. Bili su prinuđeni na tužbu, jer voz nikada nije ni isplaćen, a pogotovo rekonstruirane lokomotive – kaže Čorić.
Na taj način, precizirao je on, otpao je i raniji dogovor da voz bude vraćen u Zagreb, što je bio pokušaj bivše Vlade FBiH.
- Nama nije bio problem ni da vratimo voz, ali potrebno je utvrditi razliku u cijeni, vidjeti čije su kolike obaveze. No, ni to nije ispoštovano. Ali, sudski proces već je počeo, sada će sud reći svoje. Već su počela saslušanja – rekao nam je Čorić.
Kupovinu voza dogovorili su tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera. Da stvar bude gora, voz je bh. prugama saobraćao svega osam mjeseci.
Propala investicija
Riječ je o propaloj investiciji "Željeznica FBiH", koje su na Končar i Talgo vozove bacile oko 150 miliona KM, a svi ti vozovi godinama skupljaju prašinu na depou željezničke stanice u Sarajevu.
http://www.avaz.ba/clanak/219553/avaz-o ... miliona-km
Podržimo SDA na svim nivoima. Otplatimo dugove, budimo odgovorni.
Uprava hrvatske firme pokrenula sudski proces
AVAZ OTKRIVA "Končar" tužio ŽFBiH, traže 22 miliona KM
Objavljeno: 12. 02. 2016 - 22:21 Novosti AAATimesArial
AVAZ OTKRIVA Voz "Končar": Na prugama bio svega osam mjeseci
Uprava hrvatske kompanije „Končar“ i Hrvatska banke za obnovu i razvoj (HBOR) tužile su „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) zbog duga od 22 miliona maraka (12 miliona eura), saznaje „Dnevni avaz“.
Popravak lokomotiva
Tužba je podnesena na Trgovačkom sudu u Karlovcu, a odnosi se na dug koji je nastao na osnovu nabavke modernog niskopodnog električnog voza Končar, koji su „Željeznice FBiH“ nabavile krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura (10,6 miliona KM). Drugi dio duga, koji je predmet tužbenog naloga, odnosi se na popravku i rekonstrukciju lokomotiva, potvrdio nam je Miro Čorić, predstavnik „Končara“ za BiH.
Ni voz niti rekonstrukcija lokomotiva nikada nisu plaćeni, iako je voz uredno isporučen prije osam godina.
- U nekoliko navrata pokušali smo to riješiti mirnim putem, dogovorom, ali nije uspjelo. Bili su prinuđeni na tužbu, jer voz nikada nije ni isplaćen, a pogotovo rekonstruirane lokomotive – kaže Čorić.
Na taj način, precizirao je on, otpao je i raniji dogovor da voz bude vraćen u Zagreb, što je bio pokušaj bivše Vlade FBiH.
- Nama nije bio problem ni da vratimo voz, ali potrebno je utvrditi razliku u cijeni, vidjeti čije su kolike obaveze. No, ni to nije ispoštovano. Ali, sudski proces već je počeo, sada će sud reći svoje. Već su počela saslušanja – rekao nam je Čorić.
Kupovinu voza dogovorili su tadašnji premijer FBiH Nedžad Branković i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera. Da stvar bude gora, voz je bh. prugama saobraćao svega osam mjeseci.
Propala investicija
Riječ je o propaloj investiciji "Željeznica FBiH", koje su na Končar i Talgo vozove bacile oko 150 miliona KM, a svi ti vozovi godinama skupljaju prašinu na depou željezničke stanice u Sarajevu.
http://www.avaz.ba/clanak/219553/avaz-o ... miliona-km
- malakh
- Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
- Grijem se na: ćumur
- Vozim: opel vektru
#24322 Re: SDA-All about
Hajde molim te prosvijetli me i reci šta su to oni ispregovarali i kada?HM 2011 wrote:
stanje u drustvu u kojem je SDA stanka lider i odluke koje su donesene u odredjenom vremenskom periodu ogledalo su situacije a ne stranke....
Samo nemoj spominjati period od 1991. - 1995. godine, jer ćeš morati spomenuti i aktere koji nisu bili u SDA.
-
almir90
#24323 Re: SDA-All about
Šta se bolan raspravljaš sa ovakvim ulizicama i beskičmenjacima? Pusti debila, dobri su ovakvi za ismijavanja jedino, šteta pa u životu nikad neće saznati šta je to imati karakter i biti čovjek, biti pošten, i da te drugi smatraju čovjekom. Teške su muke ovakvih otirača, šupčanih uvlakača, valja cijeli život biti gmaz, svojevoljno trpiti i gledati kako neko stalno s tobom briše pod.malakh wrote:
Hajde molim te prosvijetli me i reci šta su to oni ispregovarali i kada?
Samo nemoj spominjati period od 1991. - 1995. godine, jer ćeš morati spomenuti i aktere koji nisu bili u SDA.
-
Drvenija87
#24324 Re: SDA-All about
Glasacko tijelo SDA se lako prepozna...Smjeca,Vujnovici,Mazlina,Jabuka Ustikolina...,danas zestoke Sarajlije sa Vasina Hana,Obhodje...
Asfalt je ipak dosao na Grebak,obecano- ispunjeno od MUCETA.
Asfalt je ipak dosao na Grebak,obecano- ispunjeno od MUCETA.
- It_is_a_Leclerc
#24325 Re: SDA-All about
Netačno. To što vi pišete je klasična malograđanska ksenofobija koja tukne dovde na govor mržnje. Navodite mjesta, pa onda upirete prstom u stanovnike istih optužujući ih da su - korov i ološ koji razvaljuje ugledne, gradske, sarajevske manire, i takorekoć urođenu ljubav prema socijaldemokratiji.
Pogledajte malo ko su i odakle su kandidati SDA na svakim izborima, i malo pogledajte rezultate izbora, pa ćete vidjeti kako to što pišete i nema baš veze sa istinom.
Pogledajte malo ko su i odakle su kandidati SDA na svakim izborima, i malo pogledajte rezultate izbora, pa ćete vidjeti kako to što pišete i nema baš veze sa istinom.