Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
heckler

#24301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
webby-x wrote:Čemu onda odluka da se suspendira odluka SIP-a?
Dakle Visoki predstavnik dekretom ukida odluku
državnog tijela. I onda se još kaže da BiH nije
protektorat, a da Vlada FBiH nije postavljena
dekretom.

:-)
odluka CIK-a je suspendirana zato jer u izbornom zakonu ne postoje mehanizmi protiv te vrste opstrukcije - hdz je odbijao imenovati predstavnike za dom naroda iz tri kantona... po odluci CIK-a bilo bi dovoljno da neki mali kanton, npr. gorazde ili posavina, odbije imenovati predstavnike i tako zakoci formiranje vlasti na federalnom i drzavnom nivou

tako da bi kanton sa 50,000 stanovnika mogao ucijenjivati ostatak drzave
Ne samo to, nego recimo u gorazdu se srbin izglasa u skupstinu. Jedan jedini srbin u skupstini. I sam sebe delegira za dom naroda ali nece da glasa sam za sebe dok mu se ne obezbjedi WC solja od suhog zlata. Helem, nema WC solje od suhog glasa, nema delegata u Dom Naroda --> Nema delegata, nema Doma Naroda --> Nema Doma Naroda, nema Predsjednistva Federacije --> Nema Predsjednistva Federacije, nema mandatara vlade --> Nema mandatara, nema vlade --> Nema vlade, nema budzeta --> nema budzeta, bankrot i propast

helem zbog jednog recimo srbina i zelje za WC solju od suhog zlata propada drzava i milioni ljudi.... EEEEEEEEEEEEE nece moci, dudlajte ga kamenjarci taj film necete gledati
Corto Maltese

#24302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

Dobra navlaka, ovo sa diplomskim :D
Hemel

#24303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

Corto Maltese wrote:Dobra navlaka, ovo sa diplomskim :D
neka, nismo odavno ponovili lekciju... :-) :D
Alfons Kauders

#24304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Corto Maltese wrote:Dobra navlaka, ovo sa diplomskim :D
da me ne ignorises, svasta bi sad rekao... :D
Lex77

#24305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

Alfons Kauders wrote:
Lex77 wrote:Imaš pravo, i u knjizi piše parlament, zamjenio sam sa skupštinom RS.
Ma, ja ne bih uopće spominjao tu zadnju krizu, ali profesor to očekuje, da mi ne bude cijeli rad samo prepisivanje knjige, Ustava i zakona. Samo moram paziti kako opisujem tu krizu, jer sam ipak u Zagrebu. :mrgreen: :mrgreen: Valjda neće biti problema :evil:
Hvala još jednom Sasvim običan

Vidim da ima neki update, pa ću još malo pratiti.
Šta je potvrđeno tj. šta nije potvrđeno?
mislim da se to "potvrdjeno" i "nepotvrdjeno" odnosi na "legitimitet" predstavnika hrvatskog naroda u domu naroda i pripadnika istog u izvrsnoj vlasti

zapravo je hdz opstrukcijama pokusao nametnuti jos jedno nepisano pravilo pri formiranju vlasti - da predstavnike pojedinog naroda mogu predstavljati samo politicke stranke koje su osvojile najveci broj glasova unutar tog naroda (sto je zakonski skoro nemoguce dokazati) i da pripadnici svih naroda mogu iskljucivo glasati za predstavnike iz svog naroda...

nista od tog naravno ne stoji u ustavu

u biti pojedine stranke su na mala vrata pokusale nametnuti praksu po kojoj bi se ogranicilo pravo glasa svima koji ne glasaju za nacionaliste...

i to je naravno moguce... samo ne opstrukcijama i kukanjem po medijima... vec puskom
Točno to! To nigdje ne piše i nigdje ne piše da HDZ MORA biti u vlasti.
A ovim forumašima suprotnog mišljenja-nije bitno kako je formirana, meni je za rad bitno da je vlada formirana i da znam kako(odlukom visokog predstavnika)

Hvala svima još jednom!

P.S. kakva navlaka? Ja fakat pišem diplomski iz Ustavnog prava sa temom Ustavnog uređenja BiH. Zašto je to tako nevjerojatno? Ma, nema veze. Saznao sam što sam htio.
Alfons Kauders

#24306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:
Alfons Kauders wrote:
dekretom.

odluka CIK-a je suspendirana zato jer u izbornom zakonu ne postoje mehanizmi protiv te vrste opstrukcije - hdz je odbijao imenovati predstavnike za dom naroda iz tri kantona... po odluci CIK-a bilo bi dovoljno da neki mali kanton, npr. gorazde ili posavina, odbije imenovati predstavnike i tako zakoci formiranje vlasti na federalnom i drzavnom nivou

tako da bi kanton sa 50,000 stanovnika mogao ucijenjivati ostatak drzave
Ne samo to, nego recimo u gorazdu se srbin izglasa u skupstinu. Jedan jedini srbin u skupstini. I sam sebe delegira za dom naroda ali nece da glasa sam za sebe dok mu se ne obezbjedi WC solja od suhog zlata. Helem, nema WC solje od suhog glasa, nema delegata u Dom Naroda --> Nema delegata, nema Doma Naroda --> Nema Doma Naroda, nema Predsjednistva Federacije --> Nema Predsjednistva Federacije, nema mandatara vlade --> Nema mandatara, nema vlade --> Nema vlade, nema budzeta --> nema budzeta, bankrot i propast

helem zbog jednog recimo srbina i zelje za WC solju od suhog zlata propada drzava i milioni ljudi.... EEEEEEEEEEEEE nece moci, dudlajte ga kamenjarci taj film necete gledati
ipak su nam ustav pisali ameri, koji su opsjednuti checks & balances pristupom... sto je ok, ali samo u sredjenoj drzavi...

kod nas godinama nakon dejtona nije bilo sudstva na drzavnom nivou, a ni danas nemamo vrhovni sud... a ulogu tumaca sporazuma, ciji je integralni dio i ustav, ima ohr...
Sasvim_Obican

#24307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sasvim_Obican »

Krivo - Vlada nije formirana Odlukom visokog predstavnika :roll: :D. Vlada je formirana u skladu sa Zakonom, a Visoki predstavnik je samo dao tumačenje Ustava i spriječio Centralnu izbornu komisiju da pređe granice svojih nadležnosti. Visoki predstavnik nije sudjelovao niti u imenovanju, niti u izglasavanju sastava Vlade. Ona je prošla sve demokratske procedure kao što je prošla i Vlada RH.
Lex77

#24308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

Sasvim_Obican wrote:Krivo - Vlada nije formirana Odlukom visokog predstavnika :roll: :D. Vlada je formirana u skladu sa Zakonom, a Visoki predstavnik je samo dao tumačenje Ustava i spriječio Centralnu izbornu komisiju da pređe granice svojih nadležnosti. Visoki predstavnik nije sudjelovao niti u imenovanju, niti u izglasavanju sastava Vlade. Ona je prošla sve demokratske procedure kao što je prošla i Vlada RH.
Ma znam, samo sam se osvrnuo na onu tvrdnju da je imenovana dekretom.
heckler

#24309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Lex77 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Lex77 wrote:Imaš pravo, i u knjizi piše parlament, zamjenio sam sa skupštinom RS.
Ma, ja ne bih uopće spominjao tu zadnju krizu, ali profesor to očekuje, da mi ne bude cijeli rad samo prepisivanje knjige, Ustava i zakona. Samo moram paziti kako opisujem tu krizu, jer sam ipak u Zagrebu. :mrgreen: :mrgreen: Valjda neće biti problema :evil:

mislim da se to "potvrdjeno" i "nepotvrdjeno" odnosi na "legitimitet" predstavnika hrvatskog naroda u domu naroda i pripadnika istog u izvrsnoj vlasti

zapravo je hdz opstrukcijama pokusao nametnuti jos jedno nepisano pravilo pri formiranju vlasti - da predstavnike pojedinog naroda mogu predstavljati samo politicke stranke koje su osvojile najveci broj glasova unutar tog naroda (sto je zakonski skoro nemoguce dokazati) i da pripadnici svih naroda mogu iskljucivo glasati za predstavnike iz svog naroda...

u biti pojedine stranke su na mala vrata pokusale nametnuti praksu po kojoj bi se ogranicilo pravo glasa svima koji ne glasaju za nacionaliste...

i to je naravno moguce... samo ne opstrukcijama i kukanjem po medijima... vec puskom
A ovim forumašima suprotnog mišljenja-nije bitno kako je formirana, meni je za rad bitno da je vlada formirana i da znam kako(odlukom visokog predstavnika)

Hvala svima još jednom!

P.S. kakva navlaka? Ja fakat pišem diplomski iz Ustavnog prava sa temom Ustavnog uređenja BiH. Zašto je to tako nevjerojatno? Ma, nema veze. Saznao sam što sam htio.

Ne znam jel se ti zajebavas ili ne, ali niko ovdje nije napisao da se Vlada FBiH formirala odlukom VP. Vlada se formirala odlukom Parlamentarne Skupstine FBiH.

VP je tek suspendovao izlobiranu odluku CIKa koja bi svakako pala na sudu da prekine natezanje oko legitimnosti konstituisanja Doma Naroda.

Ako pises diplomski rad o ustavnom uredjenju bolje procitaj tih par ustava nego slusati babske price uvrijedjenih luzera kojima je sad svako kriv sto nisu u vlasti.
Alfons Kauders

#24310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Lex77 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hvala svima još jednom!

jap - radilo se o pokusaju izmjene ustava na mala vrata... kako bi se osiguralo da hdz, i ostale stranke s nacionalnim predznakom, imaju neproporcionalno ucesce u vlasti nausrtb drugih...

npr. po tom "principu" koji su zagovarali, stranka koja bi dobila podrsku 75,000 hrvata, 150,000 srba i 300,000 bosnjaka bi jednostavno morala priznati poraz, jer nije dobila apsolutnu vecinu u svakom narodu... mada bi bila relativni pobjednik na izborima

a za navlaku i ex-druga corta... ne obaziri se... rijec je o razocaranom sdp-ovcu koji prilicno neuspjesno ostatku foruma otvara oci... nesto kao lik koji bivsu zensku po gradu naziva kurvom zato jer ga je ostavila...
klixober

#24311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by klixober »

dekretom.

CIK-ova nadležnost je, pojednostavljeno rečeno, brojanje i sabiranje glasova te na osnovu toga kreiranje rang-liste, poretka pojedinaca i političkih stranaka na osnovu čega se kasnije konstituiše vlast.
CIK nema niti može imati ovlaštenja da tumači ustavnost vlade ili neke odluke vlade. Niti im je to u nadležnosti, niti su u CIK-u svi kvalifikovani pravnici da se razumiju u ocjenjivanje ustavnosti.

Uzmi za primjer fudbalsku utakmicu. Sudija ima pravo da po pravilima igre u okviru svojih ovlaštenja donosi odluke, dijeli kartone, po potrebi čak i prekine utakmicu. Međutim, konačnu odluku o kažnjavanju nekog igrača, kluba, oduzimanju bodova, poništavanju kartona ili naknadnom dodjeljivanju kartona jer je sudija previdio neku situaciju...donosi isključivo nadležni fudbalski savez. Kao što sudija ne može proizvoljno nekom klubu oduzeti bodove, tako ni CIK ne može proizvoljno poništavati izabranu vladu.

Nadam se da je jasnije.
Lex77

#24312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lex77 »

@ heckler: znam da to nije nitko napisao to za visokog predstavnika , krivo sam se izrazio

P.S. očito je da je CIK ili SIP prekoračio svoje ovlasti jer oni ne mogu odlučivati o zakonitosti ili ustavnosti ničega.
Laku noć svima!
klixober

#24313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by klixober »

Lex77 wrote:@ heckler: znam da to nije nitko napisao to za visokog predstavnika , krivo sam se izrazio

P.S. očito je da je CIK ili SIP prekoračio svoje ovlasti jer oni ne mogu odlučivati o zakonitosti ili ustavnosti ničega.
Laku noć svima!
Mogu u okviru svojih ovlaštenja ocijeniti zakonitost ili ustavnost nečega kao što može i bilo koje državno tijelo. Konačnu odluku o ustavnosti može donijeti jedino Vrhovni ili Ustavni sud, odnosno u našem slučaju Visoki predstavnik koji je najvrhovniji.

Kako nam je ustav u dobroj mjeri nepotpun i nedorečen, ima tu dosta lovljenja u mutnom. Nigdje striktno ne piše da CIK ne može poništiti izbor vlade, ali ne piše ni da može. Oni su slobodno protumačili da mogu, a Visoki predstavnik im rekao da ne mogu. Obzirom da je on vrhovni tumač ustava, njegova je zadnja i smiješno ga je optuživati za neustavnost odluke. U svakoj ozbiljnoj državi bi negiranje odluke vrhovnog tumača ustava bilo strogo kažnjeno.
Nass

#24314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

OPTIMIZAM U BRISELU
Fule: BiH bi ove godine mogle obradovati dobre vijesti

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule rekao je večeras u Briselu da je zadovoljan napretkom u BiH i da bi BiH ove godine mogle da "obraduju dobre vijesti".

"Mislim da ćemo ove godine doći do dobrih vijesti", rekao je Fule.

On je dodao da su zakoni o sistemu državne pomoći i popisu stanovništva, kao i formiranje Vijeća ministara pokazatelji da BiH napreduje.

"Sada razgovaramo kako na najbolji mogući način doći do interpretacije odluke 'Sejdić-Finci', čije bi provođenje značilo da je zadovoljen uslov usklađivanja sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu, što je jedan od uslova koji BiH mora ispuniti na putu ka EU", rekao je Fule novinarima u Briselu.

On je rekao da sa zadovoljstvom očekuje posjetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, najavljenu za naredni petak.
Bit ce tu jos 'kontroliranih kompromisa' dok se ne izadje iz ovih mutnih voda i zauzme cvrst i konacan kurs. Ali, bitno je da se krece naprijed i da stranci ocito sada ozbiljno diktiraju stvari :)
Sasvim_Obican

#24315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sasvim_Obican »

Stranci koriste ovo formiranje Vijeća ministara kao vakum u kojem mogu snažno pogurati zemlju naprijed dok su stranačke vođe još uvijek pod dojmom dogovora. Ovaj Fuleov istup je najoptimističniji dosad i daje nadu da bismo konačno mogli, pa makar i malo, krenuti naprijed.
Nass

#24316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Ja sam vec sve napisala prije nekoliko dana, a ovo je sada samo stvar pracenja tehnicke izvedbe :) Gdje mi je Ultima, mi to zajedno nadziremo :D

Laku noc, ljudi, i lijepo sanjajte :)
ultima_palabra

#24318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Nass wrote:Ja sam vec sve napisala prije nekoliko dana, a ovo je sada samo stvar pracenja tehnicke izvedbe :) Gdje mi je Ultima, mi to zajedno nadziremo :D

;-)
andromeda101

#24319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

StupskaBitanga wrote:Hari Lepi ne odustaje
http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... ijetu.html
Nek ne odustaje, neka konkurencije, da se drugi ne zalijene.
Skijaš

#24320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Nass wrote:Ja sam vec sve napisala prije nekoliko dana, a ovo je sada samo stvar pracenja tehnicke izvedbe :) Gdje mi je Ultima, mi to zajedno nadziremo :D

Problem @Nass, je u tom što mnogi nemaju taj luksuz da čekaju dok se velikosrpsku ideju udavi svilenim gajtanom. Imamo možda ti i ja, ali mnogi drugi nemaju pa gledaju kako da odu za Hrvatsku, Srbiju ili negdje dalje. Neprijatelji suživota su osuđeni na neuspjeh kako god pogledamo, bilo da se ide na još jednu deceniju međusobnog iscrpljivanja ili na slamanje stvari preko koljena, ali mislim da je u interesu najslabijih elemenata društva da se ovo što prije završi. Nije se svako snašao, nema svako poduzetničkog duha niti pristup lovi poreznih obveznika i vjernika, oko nas su hiljade onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem i kojima bi poboljšanje stanja samo za nijansu, značilo jako puno.

Ova Lagumdžijina taktika "keep your friends close, and your enemies closer", koja za cilj ima da otupi oštricu Dodikove propagandne mašinerije, a kako bi narod u nedostatku "silajdžićevstva" shvatio da ih Dodik izmišljanjem prijetnji vuče za nos, jeste na tragu tog decenijskog iscrpljivanja, ali cijenu tog odugovlačenja plaćaju oni najslabiji u sva tri naroda i u svim dijelovima zemlje. Primjera radi, izmjenom pravila u popunjavanju etničkog ključa na državnom nivou, procenat Hrvata će biti prepolovljen. Pa ako je do sada procenat Hrvata u Oružanim Snagama BiH, SIPA-i i drugim agencijama bio dvocifren, sada će, u skladu sa novim pravilima, biti jednocifren. To je na nivou kolektiviteta. Na nivou štete koju odlaganje rješenja nanosi pojedincu, tu se primjera može naći u svim našim gradovima, bez obzira na to radi li se o pretežno srpskim, bošnjačkim ili hrvatskim mjestima.

Svilen gajtan ubija u istoj mjeri kao i giljotina, velikosrpstvo je osuđeno na smrt i tu pomilovanja nema. Ali ako modalitet izvršenja kazne nije bitan Lagumdžiji, tebi ili meni, mnogima je od životne važnosti da se stvar ipak što prije završi. Potrebno je što prije podići ovu maglu rata u kojoj neki kradu više nego što bi inače mogli, a neki imaju više problema školovati djecu nego što bi trebali.
andromeda101

#24321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Skijaš wrote:

Problem @Nass, je u tom što mnogi nemaju taj luksuz da čekaju dok se velikosrpsku ideju udavi svilenim gajtanom. Imamo možda ti i ja, ali mnogi drugi nemaju pa gledaju kako da odu za Hrvatsku, Srbiju ili negdje dalje. Neprijatelji suživota su osuđeni na neuspjeh kako god pogledamo, bilo da se ide na još jednu deceniju međusobnog iscrpljivanja ili na slamanje stvari preko koljena, ali mislim da je u interesu najslabijih elemenata društva da se ovo što prije završi. Nije se svako snašao, nema svako poduzetničkog duha niti pristup lovi poreznih obveznika i vjernika, oko nas su hiljade onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem i kojima bi poboljšanje stanja samo za nijansu, značilo jako puno.

Ova Lagumdžijina taktika "keep your friends close, and your enemies closer", koja za cilj ima da otupi oštricu Dodikove propagandne mašinerije, a kako bi narod u nedostatku "silajdžićevstva" shvatio da ih Dodik izmišljanjem prijetnji vuče za nos, jeste na tragu tog decenijskog iscrpljivanja, ali cijenu tog odugovlačenja plaćaju oni najslabiji u sva tri naroda i u svim dijelovima zemlje. Primjera radi, izmjenom pravila u popunjavanju etničkog ključa na državnom nivou, procenat Hrvata će biti prepolovljen. Pa ako je do sada procenat Hrvata u Oružanim Snagama BiH, SIPA-i i drugim agencijama bio dvocifren, sada će, u skladu sa novim pravilima, biti jednocifren. To je na nivou kolektiviteta. Na nivou štete koju odlaganje rješenja nanosi pojedincu, tu se primjera može naći u svim našim gradovima, bez obzira na to radi li se o pretežno srpskim, bošnjačkim ili hrvatskim mjestima.

Svilen gajtan ubija u istoj mjeri kao i giljotina, velikosrpstvo je osuđeno na smrt i tu pomilovanja nema. Ali ako modalitet izvršenja kazne nije bitan Lagumdžiji, tebi ili meni, mnogima je od životne važnosti da se stvar ipak što prije završi. Potrebno je što prije podići ovu maglu rata u kojoj neki kradu više nego što bi inače mogli, a neki imaju više problema školovati djecu nego što bi trebali.
Brže se može razrješiti, jedino ako radikalniji elementi dođu na vlast u Srbiju i RS.
Skijaš

#24322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

andromeda101 wrote:
Skijaš wrote:

Brže se može razrješiti, jedino ako radikalniji elementi dođu na vlast u Srbiju i RS.
Može se razriješiti dekretima međunarodne zajednice, kao što je urađeno sa nizom do sada donesenih zakona. Dovoljno bi bilo da OHR izda odredbu kojom se onemogućava obaranje entitetskim glasanjem onih zakona čije donošenje od nas traže iz Brisela. Ili, ako ih se može blokirati, da se legitimnost svake od tih blokada može osporiti pred Ustavnim sudom BiH.
arzuhal

#24323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arzuhal »

OHR?

Ja čuo, according to charshi(ja), da su se Zlaja i Mile, kao američki ljudi, lijepo dogovorili: Mile će sve prihvatiti što je na pladnju (počev od državne imovine, pa dalje...), a Zlaja će pogurati zatvaranje OHR-a. Imal' iko sličnih informacija da šeramo i djelimo :)
Gardovi se spustili, očito.
Ja Valentina, nakon hejbet vremena, ugledah tek neku noć, čovjek k'o da je umro...
Hemel

#24324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

arzuhal wrote:OHR?

Ja čuo, according to charshi(ja), da su se Zlaja i Mile, kao američki ljudi, lijepo dogovorili: Mile će sve prihvatiti što je na pladnju (počev od državne imovine, pa dalje...), a Zlaja će pogurati zatvaranje OHR-a. Imal' iko sličnih informacija da šeramo i djelimo :)
Gardovi se spustili, očito.
Ja Valentina, nakon hejbet vremena, ugledah tek neku noć, čovjek k'o da je umro...
Ja Dodiku nista ne vjerujem!!!!

Lagumdzija glumi supermena!!!!

Valentin prespavao veci dio mandata!!!!
VektoR

#24325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VektoR »

StupskaBitanga wrote:Hari Lepi ne odustaje
http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... ijetu.html
Onakva HE u BiH nije toliko moguca. Cak, svaka HE bi u velikoj mjeri promijenila mikroklime sto bi dovelo do toga da velika podrucja ne vide "ni sunca ni mjeseca" dobar dio godine od magle i velikih kolicina vlage. Predmetna HE u Turskoj je izgradjena medju planinama u kršu, gdje, kako sam vidio po slikama nema naselja i kao takva ne moze utjecati na zdralje ljudi.
Jedna od HE koja je planirana je i HE Ustikolina, 15ak km uzvodno od Gorazda. S druge strane imamo izgradjenu HE u Visegradu kojoj je "nulta" tacka skoro u samom centru Gorazda, tako da je ozbiljno pitanje sta bi se desilo da se ovaj grad nadje izmedju dvije akumulacijem ako znamo da je vec postojece jezero uveliko promijenilo mikro klimu na ovom podrucju.
Istina je da bi bilo tu finansijske koristi, ali pitanje je za koga i da li je to vrijedno zdravlja ljudi, jer je u porastu broj oboljelih od bronhitisa, posebno djece, na predmetnom podrucju. :bih:
Locked