preludezalude wrote: ↑30/11/2019 15:37
Naslovnica...
Jbg...najgori kvarovi za dijagnosticirati. Tesko je naci majstora koji ce posveti i vrijeme i trud da se pronadje uzrocnik.
Ovo sto pitam kad se desava...hladan ili vruc...
Ako se desava i kad je hladan tj uvijek onda mozes eliminisati senzore koji uticu na smjesu. Mislim da do 60 stepeni koristi neku standardnu nepromjenjivu fabricku mapu tj ne kupi podatke sa lambda sondi, MAF-a i ostalih senzora koji uticu na smjesu. Ako se desava problem samo kad se ugrije preko 60 stepeni onda bih obratio paznju na senzore koji uticu na mapu. Ako se desava i kad je hladan i kad je vruc, obratio bih paznju na motoric ler gasa, senzor pozicije klapne gasa i katalizator. Mozda je katalizator zacepljen. I on se moze provjeriti mjerenjem temperature katalizatora na dobro zagrijan motor. I motoric ler gasa i senzor pozicije klapne se moze testirati tj premjeriti unimerom, samo trebas pronaci majstora koji zna parametre i hoce posvetiti vrijeme.
Upalio ga jutros, ostavio da radi u leru, nakon max 5 min rada u mjestu počeše da variraju obrtaji. Snimio sam, postaviću sutra video.
E sada, nakon 5 min rada, da li se smatra da je motor još uvijek hladan ili ne, to će već neko reći. Zajebao sam se što nisam pogledao kazaljku temperature.
Dodam malo gasa, prestane brljati.
I inače ne radi kao što je Elantra radila.
Elantra se nije čula kada radi u leru nakon što je ugrijana, ovaj 1.6 75kw 8v baš onako djeluje 'neuglađen' kada radi.
Vjerojatno je dijelom i do konstrukcije motora...