Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tusk wrote:
Da, taj je ruter. Ali opet ne mogu normalno npr. da igram neku multiplayer igru, nekad i youtube stopa. Jedino kad odem na isti sprat onda je okej.
Ne možeš očekivati da preko wireless-a imaš dobru vezu za multiplayer... Previše faktora utiče na jačinu signala, tako da nemaš mogućnost toliko uticati na kvalitet signala. Spusti fino sebi kabal sa sprata, desetak metara će ti biti dovoljno... Cat5 15m imaš na piku za 10tak KM...
Ma kakav kabal, mislio sam da neki ruter "jaci" kupim. Kabal ne dolazi u obzir jer sam na laptopu i mijenjam pozicije, a da kabal vucem za sobom nema sanse.
tusk wrote:
Ma kakav kabal, mislio sam da neki ruter "jaci" kupim. Kabal ne dolazi u obzir jer sam na laptopu i mijenjam pozicije, a da kabal vucem za sobom nema sanse.
Kupio dodatni ruter ili ne, preporučujem ti da spustiš kabal na donji sprat, jer ćeš i taj router morati nekako da spojiš na modem sa slike. Ako ti i novi router ostane na gornjem spratu, nećeš ništa postići. Uglavnom, iz iskustva, ako misliš išta ozbiljnije da igraš online, samo kabal. Sretno.
BTW, imaš još jednu finu varijantu, Powerline adaptere koji se uključe u struju, jedan spojiš na modem, a drugi nosaš kuda hoćeš po kući (tj od utičnice do utičnice) i iz njega kabal ide.
tusk wrote:
Kupio dodatni ruter ili ne, preporučujem ti da spustiš kabal na donji sprat, jer ćeš i taj router morati nekako da spojiš na modem sa slike. Ako ti i novi router ostane na gornjem spratu, nećeš ništa postići. Uglavnom, iz iskustva, ako misliš išta ozbiljnije da igraš online, samo kabal. Sretno.
BTW, imaš još jednu finu varijantu, Powerline adaptere koji se uključe u struju, jedan spojiš na modem, a drugi nosaš kuda hoćeš po kući (tj od utičnice do utičnice) i iz njega kabal ide.
orochi wrote:@maharadza;; ugasio sam par puta ali nista... Kakva je to sad politika potpiši novi ugovor i dobiješ 5mb povećanje brzine? Čudno skroz...
Ne da je nova politika takva, već postoji stari regularni trio paket, i ovi novi grande paketi pa da nije tu razlika zašto nije povećano. U svakom slučaju za 50 KM u novom trio paketu dobiješ i osnovni paket uključen i novu brzinu.
Zanimljiva stvar ovaj Powerline. Dakle bukvalno pusti signal racunarske mreze kroz kucnu elektroinstalaciju, a na drugom mjestu isti signal demodulise.
Medjutim, moj savjet je da se kupi neki bolji wireless ruter i nece biti problema. Bice dobar signal i ping.
Zvao sam podrsku. Imam trio grande + dodatni resiver. Pitao ih za zamjenu oba u module, kazu 25km po zamjeni znaci 50km. Pitam ja njih a da nemam dodatni resiver a zelim dodatni modul bi li onda platio, kaze ako se obavezete na godinu ne. Kazem ja dobro ja cu platiti za zamjenu glavnog 25km a dodatni resiver cu vratiti, pa izaci iz poslovnice i odmah se vratiti i prijaviti se za dodatni modul na 12mjeseci. Kaze mozete ali ne praktikujemo.
Dajte sredite to malo, necu valjda placati 50km kao kaznu sto koristim vase dodatne usluge. ZAr stvarno moram ici i odjaviti dodatni resiver pa opet prijavljivati samo da mi ne bi 50km nego 25km uzeli. Niti meni niti tehnicarima koji ce morati dolaziti nije od pomoci
Molimo Vas da nam se javite u inbox sa korisničkim podacima.
mirza_15 wrote:Nema veze sto su privatna firma. Ako im se ukine polozaj alternativnog operatera sto oni objektivno vise nisu, imace obavezu javnog objavljivanja rezultata poslovanja i broja korisnika. I m:tel je privatizovan pa objavljuje te podatke. Nema veze sto je u vlasnistvu vlade susjedne drzave. Isto tako svi operateri u hrvatskoj moraju objaviti te podatke. Morace i Telemach ako mu se ukine trenutni status.
Pa Mtel je korisnik dozvole nacionalnog operatera izdate od državnog ministarstva. Telemach to nije niti može biti u skorije vrijeme. Jedino da se raspiše licenca za četvrtog i da u sklopu njega uđe TM. Pošto smo mala zemlja, šanse za tu opciju su skoro pa nikakve. Dakle nema obavezu objavljivanja svog poslovanja, davanja informacija o broju korisnika...Naravno, opet ponavljam, finansijski organi u svakom momentu imaju tu mogućnost da provjere do u detalj. Rade li šta na tome, ne znam niti me zanima. Mene kao korisnika samo interesuje usluga
Moze li Eurosport provjeriti koliko Telemach ima korisnika i da li im placaju za svakog? Recimo svi korisnici Telemach-a imaju eurosport (i analogne i digitalne). Eurosport paket kosta nekoliko desetina eurocenti mjesecno. Recimo da je 1 KM po korisniku. Umjesto 250.000 prijavis obicnom izjavom eurosportu da imas 100.000 korisnika i ustedis 150.000 KM mjesecno. Milion i 800 hiljada KM godisnje. Zamisli sada 10-tak takvih situacija. Dobijes na kraju da te korisnik dodje 10 KM jeftinije nego konkurenciju koja radi transparentno. Automatski ima nelojalnu konkurencijsku prednost. Ne govorim ja o porezima.
Ja znam da se prije Telemach-a zastupniku za eurosport slala obicna tabela u excelu sa brojem korisnika i to je koristeno za obracun. Znam i da je prijavljivan tri puta manji broj korisnika. Kako sada rade ne znam, ali zbog transparentnosti bi morala postojati obaveza objave ovih informacija. Nema to veze sa licencom za nacionalnog operatera u mobilnoj. Mora se to znati i iz drugih razloga (recimo statistickih). RAK ima neke podatke, ali ni oni nisu transparentni. I ne vidim razlog zasto bi to bila poslovna tajna osim ako se misli "petljati" sa tim brojevima.
Telemach postupa u skladu sa članom 7. stav (1) Pravila 56/2011 o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, te prije uključenja pojedine audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija u uslužni paket, pribavlja prethodne pismene saglasnosti od vlasnika programskih sadržaja ili njihovih ovlaštenih predstavnika, odnosno zaključuje ugovore o distribuciji kanala na teritoriji BiH i prije pribavljanja takvih saglasnosti, odnosno zaključenja takvih ugovora ne započinje sa distribucijom tih usluga. Ti ugovori sadrže klauzule o povjerljivosti informacija, sa striktno navedenim izuzecima, te bi javno objavljivanje komercijalnih uslova i elemenata takvih ugovora od strane Telemach-a predstavljalo teže kršenje ugovorima preuzetih obaveza . Radi se o dvostrano obavezujućim obligaciono-pravnim ugovorima čije javno objavljivanje nije predviđeno pozitivno-pravnim propisima.
U pogledu broja korisnika, Telemach dostavlja redovne izvještaje RAK-u, koja u skladu sa Zakonom o komunikacijama proglašava pravila u oblasti emitiranja i telekomunikacija i osigurava njihovo poštivanje, te postavlja zahtjeve za objavom i dostavom informacija, koje su potrebne za propisno obavljanje regulatornih obveza.
typeOnegative wrote:avaks , iza horizonta i drugi sto su prijavili da upload nije po ugovoru , jel ikome rijeseno ?
@all
pojedinačno ćemo provjeriti sve reklamacije pristigle na ovaj način te uraditi sve što je u našoj moći da se ispoštuju Ugovorom predviđene brzine.
typeOnegative wrote:avaks , iza horizonta i drugi sto su prijavili da upload nije po ugovoru , jel ikome rijeseno ?
@all
pojedinačno ćemo provjeriti sve reklamacije pristigle na ovaj način te uraditi sve što je u našoj moći da se ispoštuju Ugovorom predviđene brzine.
@all
mirza_15 wrote:
Ja znam da se prije Telemach-a zastupniku za eurosport slala obicna tabela u excelu sa brojem korisnika i to je koristeno za obracun. Znam i da je prijavljivan tri puta manji broj korisnika.
Srećom takve firme vise ne postoje. Da se takva praksa nastavila danas bi smo gledali samo lokalne kanale, jer ni jedna ozbiljna TV kuca ne bi dozvolila da ga vara neki BH/SRB/... "biznismen".
Jučer sam postavio novi račun za prethodni mjesec. Neke stavke mi nisu bile jasne, ali Telemach mi je to razjasnio i hvala na tome. Kao i uvijek extra podrška Iako nisam htio da se vežem ugovorom, oni su to uradili na osnovu drugog modula, naplatili mi samo 1,00 KM i vezali me 12 mjeseci. Malo hinjski, ali oprošteno je, obzirom da mi osnovni ugovor nije "diran" i da sam stvarno zadovoljan uslugom.
Vidim sada neki spominju da se za dodatni modul plaća 3,00 KM mjesečno i plus još paket koji odaberete. Mislim da nisu tako govorili iz Telemacha na početku. Bilo je da se plaća zamjena samo, a cijena ovisi od paketa koje odaberete.
mirza_15 wrote:Ja znam zasto im download nije bas okruglo na 50 Mbps. a upstream vec ne bih znao
Da čujemo tvoju teoriju zašto...
Speedtest mjeri na nivou http aplikacije. Medjutim, u procesu pakovanja signala TCP dodaje oko 20 B zaglavlja, IP isto toliko, Ethernet ima isto oko 20 B i na kraju DOCSIS oko 6.Ova zaglavlja mogu da se razlikuju u par bajta. Kada neko tamo u telemach-u pravi linijski profil on je na fizickom nivou. Ako on stavi tacno 50 Mbps izmjerena brzina ce biti manja. Povecao je on izgleda malo (vjerovatno ima iskustva od ranije), ali ne zna koliko tacno je trebao da poveca da korisnik ima tacno 50 Mbps. Cudi me to jer je do tog podatka mogao doci i eksperimentalno ne znajuci nista od ovoga sto sam napisao.
Eto uposlenicima telemach-a malo besplatne obuke od strane konkurencije
Korisni dio paketa, pay load, je oko 1500 B, ustvari nesto manje. Od ovih 1500 treba oduzeti TCP/IP zaglavlje. Ethernet zaglavlje se dodaje na ovih 1500.
mirza_15 wrote:Ja znam zasto im download nije bas okruglo na 50 Mbps. a upstream vec ne bih znao
Da čujemo tvoju teoriju zašto...
Speedtest mjeri na nivou http aplikacije. Medjutim, u procesu pakovanja signala TCP dodaje oko 20 B zaglavlja, IP isto toliko, Ethernet ima isto oko 20 B i na kraju DOCSIS oko 6.Ova zaglavlja mogu da se razlikuju u par bajta. Kada neko tamo u telemach-u pravi linijski profil on je na fizickom nivou. Ako on stavi tacno 50 Mbps izmjerena brzina ce biti manja. Povecao je on izgleda malo (vjerovatno ima iskustva od ranije), ali ne zna koliko tacno je trebao da poveca da korisnik ima tacno 50 Mbps. Cudi me to jer je do tog podatka mogao doci i eksperimentalno ne znajuci nista od ovoga sto sam napisao.
Eto uposlenicima telemach-a malo besplatne obuke od strane konkurencije